فهرست مطالب

مطالعات فهم حدیث - سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1395)

نشریه مطالعات فهم حدیث
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • محسن قاسم پور، محمدرضا آرام، قاسم زرعی مرکید صفحات 9-29
    این پژوهش معنا و کارکرد عقل را از دیدگاه فیض کاشانی و مجلسی مورد بررسی قرار میدهد. پرداختن به ماهیت عقل و چیستی آن از منظر دو محدث صاحب نام قرن یازدهم که رویکردشان در مباحث معرفت دینی با رویکرد متکلمان متفاوت است، از اهمیت این پژوهش حکایت دارد. با وجود آنکه هم فیض کاشانی و هم علامه مجلسی محدثاند با این حال ضمن برخورداری از نظرگاه مشترک هرکدام، در مواجهه با عقل، تفاوت دیدگاه هایی هم دارند. فیض کاشانی به تاسی از غزالی چهار معنا برای عقل بیان می کند و سپس با جمع بین آن ها به عقل نظری و عملی معتقد می شود و برای هرکدام معنای خاصی را در نظر می گیرد که در کارکرد باهم تفاوت دارند. اما علامه ی مجلسی شش معنا برای عقل ذکر کرده است و برخلاف فیض، سعی می کند همه ی معانی شش گانه را تجمیع کند و حقیقت واحدی را برای عقل درنظر گیرد؛ ولی با قائل شدن در معنای پنجم عقل به عنوان تمثیل و نیز عدم پذیرش معنای ششم عقل که از سوی فلاسفه بیان گردیده، عملا این اتحاد معنایی عقل را زیر سوال میبرد. از سوی دیگر هر دو محدث می کوشند، متناسب با این معانی عقل، روایاتی را شاهد بر ادعای خود بیاورند که در این جستار علمی برخی از آنها ذکر شده و از رهگذر آن نظریه هرکدام روشنتر خواهد شد. هدف نهائی این نوشتار که با روش توصیفی تحلیلی است، مقایسه ی این دو دیدگاه و برجسته ساختن وجوه اشتراک و اختلاف آن دو دیدگاه است.
    کلیدواژگان: عقل، حدیث، شیعه، فیض کاشانی، علامه مجلسی
  • مرتضی اوحدی، رسول محمدجعفری صفحات 31-53
    یکی از قرائن مقالیه برای فهم آیات قرآن توجه به سیاق آن ها می باشد. از این مهم در دو تفسیر ؛ المیزان تالیف علامه طباطبایی و التفسیر الحدیث نگاشته محمد عزت دروزه فراوان استفاده شده است. علامه طباطبایی سیاق آیه را گویاترین دلیل برای فهم مقصود آیه می داند و به باور دروزه در صورتی که در سیاق یکسان آیات دقت نشود اختلال در فهم صحیح، تدبر و احاطه به حقیقت اهداف قرآنی را موجب خواهد شد، از این روی هر دو مفسر از سیاق آیات برای کارکردهای متنوع تفسیری استفاده کرده اند. از آن جا که روایات در این دو تفسیر کاربردهای گوناگونی داشته و مولفان نیز آن ها را یکسر صحیح ندانسته اند، لذا به فور اخبار را بر سیاق آیات قرآن عرضه کرده اند و مجموعا با توجه به سیاق هشت دسته روایت را ارزیابی کرده اند، در این بین چهار دسته روایت به طور مشترک در هر دو تفسیر، دو دسته تنها در المیزان و دو دسته نیز صرفا در التفسیر الحدیث بر اساس سیاق آیات بررسی و تحلیل شده اند. در این کاویدن ها پاره ای از روایات با سیاق رد و پاره ای دیگر تایید گردیده اند، البته گاه نیز روایت در خدمت تایید سیاق آمده است.
    کلیدواژگان: سیاق آیات، روایات، تفسیر، المیزان، التفسیر الحدیث، علامه طباطبایی، عزت دروزه
  • سهیلا پیروزفر، محمدرضا بهادری صفحات 55-75
    مباهته عنوانی فقهی است که از عبارت «باهتوهم» در روایتی از کتاب کافی گرفته شده است. حدیث مباهته به لحاظ سند، صحیح و در کتب فقهی نیز بدان استناد شده است. تردید در معنای مباهته دو دیدگاه کلی میان فقها مطرح کرده است. گروهی از فقی هان آن را از باب بهتان دانسته و مباهته را به «تهمت زدن» ترجمه کرده اند و با استناد به این حدیث، حکم به جواز دروغ بافتن به اهل ریب و بدعت دادهاند؛ اما برخی دیگر آن را به معنای «اقناع و آوردن دلایل محکم» در برابر مخالفان، معنا کردهاند و درنتیجه جواز بهتان به شکاکان و بدعت سازان را مردود شمردهاند. این پژوهش از یک سو، ضمن تحلیل و تبیین متن، دیدگاه دسته دوم را مردود میداند و از سوی دیگر، با بررسی دلالی این حدیث، با تکیه بر عقل اخلاقی موید به آیات و روایات نظریه دسته اول را نیز رد میکند و در نهایت، چون پذیرش این روایت مستلزم وهن دین و ترسیم تصویری نادرست از آموزه های اخلاق محور اسلامی است، آن را علی رغم صحت سند فاقد شرایط اعتبار میداند.
    کلیدواژگان: روایت، مباهته، اهل بدعت، اخلاق
  • جواد نصیری وطن، سیف الله احدی*، مهدی جلالی صفحات 77-99
    محدثان با توجه به حدیث «من بلغ» برخی از احادیث اخلاقی را بدون سند نقل کرده اند و در جدا سازی حدیث اصلی و جعلی ما را با مشکل مواجه ساخته اند. نمونه ای از این احادیث، حدیث «الشیخ فی اهله کالنبی فی امته» است که اگر بر سر زبان ها اشتهار یابد ممکن است به صورت عقیده در آید که ریش سفیدان از جوانان برترند و بر آن ها ولایت دارند. در نگاهی به این حدیث آن چه که به ذهن خطور می کند این است که سند حدیث چگونه است؟ و منظور از شیخ چیست؟ و آیا شباهت آن با نبی صحیح است؟ و آیا با آیات و روایات دیگر مطابقت دارد؟ در تحقیق حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و کتابخانه ای به سوالات فوق جواب داده می شود. یافته های این تحقیق حاکی از آن است که در منابع معتبر حدیثی (شیعه و اهل سنت) نیامده و سند صحیحی ندارد و در منابع اهل سنت متن آن به گونه های مختلفی، مانند: «الشیخ فی اهله- الشیخ فی بیته- الشیخ فی جماعته- العالم فی اهله» نقل شده است که در جمع بین آنها می توان گفت حدیث «العالم فی قومه» مبین حدیث «الشیخ فی اهله» است و سه حدیث دیگر در صدد گستره فعالیت شیخ می باشند، این فعالیت ابتدا از خانه سپس اهل و بستگان و در مرحله بعد جماعت شروع می شود. واژه شیخ نیز بر بزرگسال، مرد خانواده، عالم، عالم دین، صاحب رای و صاحب آبرو و واژه اهل بر همسر فرد، خانواده، پیروان و تابعان شخص اطلاق می شود، شارحان حدیث از آن معنای بزرگسال عالم را فهمیده اند و با وظایفی که قرآن برای انبیاء می شمارد جز بر پیر عالم نمی تواند صادق باشد. اگر حدیث مورد بحث دلالت بر تبعیت داشته باشد تبعیت بدون تخصص از نظر قرآن و سنت مردود می باشد.
    کلیدواژگان: شیخ، اهل، نبی، امت، تشابه
  • علی شریفی، مجتبی محمدی انویق، فرزاد دهقانی صفحات 101-123
    در برخی از روایات شیعه و اهل سنت، احادیثی دال بر سقوط ستاره بر خانه امام علی (ع) به عنوان نشانه ای بر جانشینی آن حضرت وارد شده است. پژوهش حاضر که با روش توصیفی تحلیلی به سرانجام رسیده، این روایات را در کتب فریقین شناسایی کرده و به نقد و بررسی آن ها نشسته است. سقوط ستاره بر خانه امیرالمومنین (ع) طبق شواهد گوناگون غیر قابل پذیرش است. این روایت که هیچ سند معتبری ندارد از طریق روایات عامه وارد کتاب های شیعه شده است و نه تنها موجب فضیلت ائمه (ع) نمی شود، بلکه حتی در مواردی موجبات شک و تردید را در افراد ناآگاه فراهم می آورد و روایات صحیح دیگری از جمله حدیث غدیر و حدیث منزلت را تحت تاثیر سوء خود قرار می دهد. از سوی دیگر، پدیده نزول ستاره بر خانه امام علی (ع) با عقل و دستاوردهای علمی ناسازگار است و با داده های تاریخی نیز ناهمخوانی دارد.
    کلیدواژگان: احادیث نزول ستاره، جانشینی امام علی (ع)، سوره نجم، جعل حدیث
  • قاسم بستانی صفحات 125-149
    آسیب دیدگی حدیث، از پدیده های مشخص و شناخته شده میراث حدیثی مسلمانان است و از آنجا که این آسیب یا متوجه سند حدیث است یا متن آن،دانشمندان مسلمان از دیرباز، برای رد یا قبول حدیث، به نقد سند و متن روی آورده و برای آن روش ها و قواعدی را ابداع کرده اند. صرف نظر از این که از جهت تاریخی، کدام نقد، تقدم داشته و معیار بوده، این سوال مهم مطرح است که کدام یک از این دو روش، اصالت دارد و برای رد یا اثبات حدیث به عنوان روش اصلی تجویز می شود، به گونه ای که ما را از نقد دیگری بی نیاز می کند؟ آیا هر یک از این دو روش، برای نوع خاصی از حدیث کارآیی دارد یا هر دو روش باید در نقد هر نوع حدیثی به کار برد؟ و نهایت آن که نتایج این دو نقد، تا چه اندازه ای بر صحت صدور حدیث از معصوم دلالت دارد؟در این مقاله که به شیوه جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و نقد و بررسی داده ها به روش تحقیق توصیفی تحلیلی نگاشته شده، تلاش می شود پاسخی به این پرسش ها داده شود و در نهایت مشخص می شود که استفاده از هر دو روش نقد، برای اثبات و صحت عموم احادیث لازم است، مگر در موارد خاصی که به جهت نوع متن حدیث، به یکی از دو روش کفایت می کند. ضمن این که اثبات صحت سند یا صحت متن، مستلزم اثبات صحت صدور نیست.
    کلیدواژگان: حدیث، نقد متن، نقد سند، تقدم نقد
  • نصرت نیل ساز*، سعید جلیلیان صفحات 151-173
    هر علمی دارای مبانی خاص خود است که با بدست آوردن آن مبانی می توان زمینه فهم صحیح آن را مهیا کرد. یکی از این علوم فقه الحدیث است که رعایت مبانی صحیح آن به محقق در استنباط معنا از متون روایی کمک می رساند. تفسیر البیان فی الموافقه بین الحدیث و القرآن علامه طباطبایی با توجه به رویکرد روایی مشهود آن و همچنین تلاش علامه برای تبیین سازگاری تفسیر اهل بیت (ع) با قرآن دارای یک سری مبانی فقه الحدیثی خاص خود است. بررسی دقیق این تفسیر روایی - درایی گران سنگ به عنوان نخستین اثر علامه در عرصه ی تفسیر، نشان می دهد که علامه در توضیحات و نکاتی که برای فهم روایات تفسیری اهل بیت (ع) آورده است، به تلویح یا به تصریح برخی مبانی فقه الحدیثی را در نظر داشته است که عبارتند از: حجیت روایات معصومان (ع) در تفسیر، عدم حجیت روایات صحابه و تابعان، لزوم موافقت روایات با آیات، اعتقاد به احتمال وقوع دگرگونی در متن حدیث، عدم اختلاف اقوال تفسیری معصومان و غیره.
    کلیدواژگان: فقه الحدیث، مبانی، علامه طباطبایی، البیان فی الموافقه بین الحدیث و القرآن
|
  • Mohsen Qasempour, Mohammad Reza Aram, Qasem Zaree Markid Pages 9-29
    This study investigates the meaning and the application of wisdom from the views of Allama Majlisi and Feiz Kashani. Studding the nature of the wisdom and its quiddity from the perspective of the two famous Hadithhologists of the eleventh century, whose approach to religious knowledge is different from that of the theologians, shows the importance of this research. Although both Feiz Kashani and Allameh Majlesi are Hadithhologist and have common views, they have different views in dealing with wisdom. Following Ghazali, Feiz states four meanings about the wisdom and then he believes in two theoretical and practical wisdoms, and considers special meaning for each of them that are different in functions. But Majlisi states six definitions for the wisdom and unlike Feiz, tries to collect all the six meanings and consider a single reality for the wisdom but by affirming the fifth meaning of wisdom as an allegory, as well as the rejection of the sixth meaning of wisdom that has been expressed by philosophers, in fact he questions this unity of the meaning of wisdom. On the other hand, according to the meanings of wisdom they attempt to bring Narratives as a witness to their claims that some of them have been mentioned in this scientific research so that their thinking can be clarified in this regard. The ultimate objective of this scientific study is to compare these two views and to highlight their similarities and differences.
    Keywords: Wisdom, Hadith, Shia, Feiz kashni, Allamah Majlisi
  • Morteza Ouhadi*, Rasoul Mohammad Jafari Pages 31-53
    One of the textual indications for the understanding of the Quranic verses is attention to text style and its context. Allameh Tabatabee in al-Mizan and Muhammd Izat Darvazah in his book, al-Tafsir al-Hadith are used greatly from this theorem. According to Allameh Tabatabee, Siyaq of the verses is the best indication for better understanding of the intention of a verse and based on Darvazah inattention to the siyaq of the similar verses can cause misunderstanding of the real ends of verses. So, these two exegetes have used abundantly from siyaq in the variety functions in their interpretation. Since these commentators have applied lots of narrations in their works, and on the other hand, interpretative narratives are not correct totally, usually they verify them through siyaq. They have evaluated interpretative narrations in eight categories: four kinds are common between them and each of them has individual type.
    Keywords: Siyaq of Verses, Interpretative Narrations, al, Mizan, al, Tafsir al Hadith
  • Soheila Pirozfar, Mohammad Reza Bahadori Pages 55-75
    Mubahatah is fiqh term that is derived from the expression “bahatuhum” in a single hadith in al-Kafi’s book. Hadith “mubahatah” is valid in terms of chain of the transmission. therefore, it has been invoked in fiqh books. As a result of ambiguous meaning of mubahatah, Jurisprudences are divided into two groups on the meaning of this term. Some have translated it as a “false accusation” and based on this hadith they permit accusation of heretics. On the contrary, some have interpreted it as “convincing and providing firm proof” against the oppositions, thus reject any act that may prepare ground skepticism and heresy. Based on the results of analysis of the text, the view of the second ground was rejected and upon analysis of signification of this hadith with emphasis on such moral reason as supported by the Qur’an and hadiths, the opinion of the second ground was also rejected. Thus, acceptance of this hadith is tantamount to undermining the religion and providing a false picture of the ethical teachings of Islam, and therefore, despite its valid chain of transmission, this hadith is invalid.
  • Javad Nasiri Vatan, Seifallah Ahadi*, Mahdi Jalali Pages 77-99
    Due to the hadith "Man-Balagh", traditionalists narrate some moral hadiths without any chain. This matter causes some mistakes about the validity and accuracy of hadiths like the hadith of "al-Shaikh among his people is similar to a prophet in his nation". Therefore, it may be considered that elders are superior to the young human and have superintendence. Looking at this hadith, what comes to the mind is how the Hadith chain is, what is the meaning of the al-Shaikh, and whether its similarity with the prophet is correct and whether it conforms to other verses and narratives. In the present study, the descriptive, analytical and library methods are answered to the above questions. With reviews done, it is found that the hadith has not been included in authentic Hadith sources (not Shia neither Sunnis), and have not present an authentic chain for it. In Sunnis sources, its text has been narrated with four different phrases, so that we can say one narration of the hadith, explaining other one and three others are intending to expand the activities of "al-Shaikh", from home, afterward family and relatives, and then crowd. Also the word "al-Shaikh" refers to the adult, head of the family, scholar, scholar of religious knowledge, expert, and honorable, and the term "Ahl" refers to the wife, family, followers, and followers of the person. The hadith commentators have taken the meaning "the adult scholar" for it. With the duties that the Quran calls for the prophets, it cant be true except the old scholar. If the hadith implies adherence, from the viewpoint of the Holy Quran and Hadith, the adherence without expertise is rejected.
    Keywords: al, Shaikh, Ahl, Prophet, Ummah, Feqh al Hadith
  • Ali Sharifi, Mojtaba Mohammadi, Farzad Dehqani Pages 101-123
    : Some traditions denoting star fall on Imam Ali's house counted as a proof of his prophet's succession in some Sunnite and Shiite traditions. This descriptive – analytic research identifies them and investigates critically these traditions in Shiite and Sunnite books. Star fall on Imam Ali's home is unacceptable due to the various proofs. These kinds of traditions make skepticism and doubts for ignorant instead of possessing virtues for our Imams (Pbh), and have a bad effects on some authentic traditions such as Ghadir and Manzelat. This phenomenon (star fall on Imam Ali's home) is unacceptable according to the scientific and rational principals, historical data's and have destructive approach to the households of prophet.
    Keywords: Star Fall Traditions, Succession of Imam Ali, Surah al Najm, Forging of Tradition
  • Qasem Bostani Pages 125-149
    Injuryof Hadith, in different ways, is a distinct and well-known phenomenon of Muslim's Hadith legacy. Since, such an injury is directed at the document of Hadith or its text, the Muslim scholars paid attention to the criticism of document or text in order to accept or reject the Hadith. So, they have invented many methods and rules. Apart from which criticism had been taken historically precedence over the other or considered as a criterion, this important question raises that which one of both methods is authentic and that which one is prescribed to accept or reject a Hadith as a principal method, so that there is no need to criticize the other method? Does each of both methods serve individually for a specific Hadith? Or both of them should be applied for criticizing any kind of Hadith? Eventually, to what extent the results of these two criticisms do approve the Hadith expressed or issued by an Imam truly?In this paper written by gathering data through library study and the data criticized and analyzed through descriptive-analytical method, it is attempted to answer to the above- mentioned question and finally it becomes clear that it is necessary to use both of the critical methods to prove the accuracy of the Hadiths in general, except in the particular cases, depending on the kind of the text, one of the two methods is used. It is while that proving the accuracy of document or text does not require proving accuracy of its issuance.
    Keywords: Hadith, Criticism, Text, Document, Criticism Precedence
  • Nosrat Nilsaz, Saeed Jalilian Pages 151-173
    Each science has its own premises, which acquiring those premises can provide correct understanding this science. One of these religious sciences is Feqh al-Hadith which at observing its correct premises helps the researcher to deduce the meaning of narrative texts. Interpretation of al_Bayan Fi al_Movafeghate Bain al_Hadithe va al_Quran by 'Allama Tabatabai with respect narrative approach and also Allama's attempt to explain the compatibility of interpretation the Ahl al-Bayt (AS) with the Quran has a series premises of his own Feqh al-Hadith. Scrutiny of the precious interpretation as the first of work Allama in the field of interpretation shows that he in his interpretation implicitly or explicitly considers some premises understanding of hadith that include: authority of the traditions of Imams in the commentary, invalidity of the companion hadiths and their followers, the necessity of agreement of Hadith to the Quran, Possibility of changing in text of the hadith and lastly lack of opposition among Imams speeches.
    Keywords: Feqh al Hadith, Understanding of Hadiths, Premises, Allamah Tabatabai, al-Bayan Fi al-Movafeghate Bain al-Hadithe va al-Quran