فهرست مطالب

مطالعات فهم حدیث - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1396)

نشریه مطالعات فهم حدیث
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن قاسم پور *، مجتبی علی اکبریان صفحات 9-33
    کتاب الکافی یکی از کتب متقدم و معتبر حدیثی شیعه است که با استفاده از تالیفات و مصنفات پیش از خود تدوین شده است.
    احادیث الکافی غالبا از منابع اصول (اربع مائه) و دیگر مصادر اطمینان بخش برگرفته شده که یکی از آنها النوادراحمد بن محمد بن عیسی اشعری است؛ که پیش از کلینی تدوین شده است. نوشته حاضر به روش توصیفی - تحلیلی به بررسی روایات کتاب النوادرو مقایسه آن با روایات الکافی پرداخته و نشان داده که بخش عمده ای از آن در تالیف الکافی مورد استفاده قرار گرفته و در نتیجه یکی از منابع آن به شمار می آید. همچنین بر اساس شواهد و قرائن قابل توجه نااستواری یا حداقل سوال برانگیز بودن نظریه ی انتساب کتاب النوادر به حسین بن سعید اهوازی روشن می شود. یافته ها نشان می دهد تفاوت های سندی و متنی بین روایات این دو کتاب، غیر قابل انکار است. همچنین از رهگذر بررسی و تحلیل روایات دو کتاب می توا ن النوادر اشعری را به مثابه منبع مهم کتاب الکافی کلینی به شمار آورد.
    کلیدواژگان: منابع و مصادر حدیثی، الکافی کلینی، النوادر اشعری، حسین بن سعید اهوازی، حدیث
  • کامران آقایی، جواد نصیری وطن* صفحات 35-53
    در میان فرقه ی صوفیه، رسمی به نام چله نشینی وجود دارد که از یکسری اعمال خاص شکل گرفته است. این اعمال در مدت چهل روز برای پاک شدن از آلودگی های باطنی و طهارت روحی صورت می پذیرد. این فرقه، اعمال خود را برگرفته از دین می دانند و برای اثبات آنها به حدیث «من اخلص لله اربعین...»، اعمال و عملکرد پیامبرانی چون حضرت موسی (ع) در میقات چهل روزه ی خود و حضرت محمد (ص) در خلوت گزینی هایی که در غار حرا داشته است، تمسک جسته اند. در پژوهش حاضر به این نتیجه رسیدیم که مستندات حدیثی آنها سند صحیحی نداشته است و از متن آنها موافقت با این رسم اثبات نمی گردد و گوشه نشینی صحیح که دین با آن موافق است و آن را تجویز کرده ، نه تنها انسان را از جامعه دور نمی کند، بلکه فرد را در متن جامعه قرار می دهد و با تقویت ایمان، او را به پاکی دعوت می کند.
    کلیدواژگان: چله نشینی، حدیث اخلاص، خلوت گزینی پیامبر (ص)، میقات حضرت موسی (ع)
  • علی محمد میرجلیلی*، حسن رضایی هفتادر، یاسر ملکی صفحات 55-79
    امام خمینی از عالمان تاثیرگذار بر جریان های اسلامی در قرن اخیر به شمار می آید. وی علاوه بر رهبری انقلاب و بنیان گذاری جمهوری اسلامی ایران، در علوم مختلف اسلامی مانند تفسیر، فقه، فلسفه، اخلاق، عرفان و حدیث، متخصص بوده است. هرچند شخصیت سیاسی و فقهی امام، بر جنبه های دیگر شخصیتی او تا حدودی تاثیر گذاشته، بی شک حدیث و فقه الحدیث، یکی از تخصص های او به شمار می آید که آن را در آثار خود و به ویژه کتب فقهی و شروح خود بر برخی از روایات نشان داده است.
    این مقاله، به روش توصیفی تحلیلی، پیش فرض ها و مبانی امام را در فهم و نقد حدیث استخراج می کند. نتایج این مقاله نشان می دهد که پیش فرض فهم و نقد حدیث از دیدگاه امام عبارت است از: اهمیت و نورانیت روایات و مرجعیت عقل در فهم آنها. مبانی نقد حدیث از دیدگاه امام عبارت است از: لزوم اطمینان از صدور روایت از معصوم (ع) و ترجیح متن بر سند. برخی از مبانی فهم حدیث از نظر امام عبارتند از: توجه به مناصب مختلف معصومان (ع)، رفع اضطراب از حدیث، تشکیل خانواده حدیث، توجه به جامعیت روایات، رفع تعارض از روایات متعارض، توجه به سبب، زمان و مکان صدور حدیث. گفتنی است که امام، ابتکاراتی نیز در فقه الحدیث داشته است؛ مانند حمل حدیث «لا ضرر» بر نهی حکومتی که در سخنان عالمان پیشین سابقه ندارد.
    کلیدواژگان: امام خمینی، فهم حدیث، نقد حدیث، متن و سند حدیث
  • علی شریفی، فرزاد دهقانی * صفحات 81-103
    سوره مدنی یوسف که به احسن القصص معروف است سرشار از آموزه های تربیتی، اجتماعی، اخلاقی عبرت آمیز و پیام های هدایتی برای انسان ها است. با این وجود، روایاتی در کتب حدیثی موجود است که حاکی از آن است که این سوره را نباید به زنان تعلیم داد و در عوض، باید سوره نور را به آنان یاد داد. اسناد این روایات به رغم برخی طعن ها، بر بی اعتباری مطلق دلالت ندارد و با تجمیع قرائن، قابل اعتمادند. مفاد این روایات به دلیل مخالفت با روایات اهمیت تعلیم قرآن، تاریخ صدر اسلام، قرآن و وجه اعجاز آن و هدف سوره یوسف و طبق احادیث عرضه، بر حرمت تعلیم، دلالت ندارد. کراهت تعلیم این روایات پس از بررسی محتوایی، مجددا اثبات می شود؛ چرا که مخصوص یک مقطع زمانی بوده و مطابق با شرایط اجتماعی و ذهنیات دوران عرب صدر اسلام در مورد زنان است. پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی نشان می دهد که این روایات در محیطی مردسالار صادر شده است که زنان ارزش و احترام کمتری داشته اند و تلویحا نشان می دهد برخی مسلمانان در آن زمان، هنوز مفاهیم عالی سوره یوسف را به صورت شایسته درک نکرده و آن را داستان عاشقانه می پنداشتند. در این روایات، شواهدی از جمله ناراحتی سکونی از دختردار شدن، شغل نخ ریسی و ویژگی ساختمان های آن زمان که طبقات بدون حصار و حفاظ بودند، وجود دارد که مقطعی بودن حکم کراهت این روایات را نشان می دهند. اگر چنین روایاتی از معصوم (ع) صادر شده براساس نسخ تمهیدی بوده است.
    کلیدواژگان: سوره یوسف، روایات نهی تعلیم، کراهت تعلیم، زنان، نسخ تمهیدی
  • محمد مولوی *، جلال مصطفایی اجلالیه صفحات 105-129
    یکی از علوم ضروری برای تفسیر قرآن، آگاهی به سبب نزول آیات است. مفسران و قرآن پژوهان نیز به سبب نزول و نقش آفرینی آن در فهم قرآن توجه داشته، و به اشکال گوناگون از آن بهره برده اند. روایات سبب نزول می تواند کارکردهای گوناگونی همچون تعیین معنای واژه، تعیین زمان نزول آیات و سور، تبیین آیات الاحکام، تبیین مبهمات و متشابهات، تبیین جزئیات مربوط قصص قرآن به ویژه آیات مربوط به حوادث زمان پیامبر (ص) داشته باشد. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی به بررسی جایگاه روایات اسباب نزول، کارکردها و معیارهای نقد آنها در تفسیر اطیب البیان که یکی از تفاسیر شیعی معاصر به حساب می آید، پرداخته است. پس از مطالعه کامل تفسیر، ابتدا، اطلاعات جامع و کلی درباره جایگاه روایات سبب نزول و میزان بهره مندی و کیفیت نقل آنها ارائه شده، و سپس، به بیان کارکردهای آن روایات در تفسیر پرداخته شده است. بیان ملاک های نقد و تحلیل روایات سبب نزول از منظر سید عبدالحسین طیب، به همراه تحلیل انتقادی آن ملاک ها، آخرین بخش مقاله حاضر را تشکیل می دهد. یافته های پژوهش نشان می دهد که مفسر اطیب البیان نگاهی کاملا انتقادی به روایات سبب نزول دارد و از معیارهایی برای نقد و تحلیل روایات و حل تعارض میان متعارضات بهره برده است.
    کلیدواژگان: سبب نزول، شان نزول، سید عبدالحسین طیب، اطیب البیان فی تفسیر القرآن
  • نصرت نیل ساز، ابوالفضل رجایی فرد* صفحات 131-157
    دستیابی به میراث مکتوب و کهن علمی به دلیل فواید متعددی که دارد امری مهم و البته سخت و پیچیده است. فواد سزگین روشی نظام مند را برای بازیابی منابع آثار کهن ارائه کرد که در کنار مزایای بسیار مهم و ارزشمند دچار کاستی هایی است که برخی از آن ها ناشی از نبود اطلاعات لازم در فهرست نگاری های اهل سنت است. از سوی دیگر اطلاعات مهم دو فهرست شیخ طوسی و نجاشی به ویژه در بیان طرق دستیابی به آثار، در تکیمل روش سزگین و دستیابی به واقعیت و پیشینه آثار کهن بسیار کارآمد است. در این مقاله با مطالعه موردی کتاب الزهد حسین بن سعید، کارکرد این دو فهرست در جهت تکمیل روش سزگین در بازیابی منابع آثار کهن روایی ارزیابی شده است. بر این اساس، از یک سو راه کارهایی برای تمایز میان مولفان و راویان در سند که در روش سزگین بدان توجه نشده، ارائه شده است؛ از سوی دیگر برخلاف نظریه سزگین که تنها نقش آخرین نام مشترک در اسانید را منبع بودن برای اثر روایی متاخر دانسته، نقش های مختلف نام مشترک و راه های شناسایی آن ها بیان شده است.
    کلیدواژگان: بازیابی منابع، روش سزگین، فهرست نجاشی، فهرست شیخ طوسی، کتاب الزهد حسین بن سعید
  • علی حسن نیا *، محسن خاتمی صفحات 159-182
    وجود کنایات، اشارات، تعریض ها، عبارات دشوار و واژگان غریب در متون روایی رسیده از معصومین (ع)، موجب شده تا کار ترجمه و فهم معنای دقیق روایات دشوار به نظر رسد. توجه به رویدادهای تاریخی و معنای نخستین واژه ها در زمان صدور روایات و نیز در نظر گرفتن فضا و سبب صدور احادیث و سیاق عبارات، موجب فهم صحیح گزارش ها و روایات صادره از معصومان (ع) خواهد بود. عبارت «إنی رجل مطلوب»، که در حدیث «عنوان بصری» از سوی امام صادق (ع) به کار برده شده، از جمله تعریض هایی است، که افزون بر این، در بسیاری دیگر از متون روایی، تفسیری، ادبی و تاریخی شیعه و سنی نیز دیده می شود. مطالعات فقه الحدیثی در قرائن درون و برون متنی و بهره گیری از روش معناشناسی واژگان نشان از آن دارد که از میان احتمالات گوناگون در معنای این تعریض، تنها یک احتمال پذیرفتی است: «تحت تعقیب یا نظر دستگاه حکومتی». نوشتار حاضر بر آن است تا با به کارگیری روش های فقه الحدیثی، توجه به رابطه هم نشینی واژگان و کاربست آن در دوره حضور و نیز در متون متقدم و متاخر، معنای صحیح این تعریض را از لسان اهل بیت (ع) واکاوی کرده، به ارزیابی و نقد احتمالات مطرح شده بپردازد.
    کلیدواژگان: رابطه همنشینی، رجل مطلوب، عنوان بصری، قراین درون متنی، قراین برون متنی
|
  • Mohsen Qasempour *, Mojtaba Aliakbarian Pages 9-33
    al-Kafi book is one of the preceding and authoritative hadith books of the Shia which has been compiled by the use of previous books and pieces of writing. Kafi’s hadiths have mostly been derived from principles sources and other authentic ones. One of these sources is al-Navader by Ahmad Bin Mohammad Bin Issa Ashari which has been written before al-Kafi. Using descriptive and analytical-adaptive methods, the present article deals with narrations in al-Navader and those in al-Kafi in order to compare them with each other that show a major part of this book has been used in order to compile al-Kafi and is considered as one of its sources. Base on the considerable pieces of evidence which will be dealt with in this article a challenging theory based on which al-Navader attributed to Hossein Bin Saeed Ahvazi will also be brought up here, but it is worth mentioning that documentary and textual differences existing between the hadiths of these two books are undeniable. So through analyzing and reviewing these two books, al-Navader is considered as an important source for al-Kafi.
    Keywords: Hadith Sources, al-Kafi, Koleini al-Navader Ashari, Hossein Bin Saeed Ahvazi, Hadith
  • Kamran Aqayi, Javad Nasirivatan * Pages 35-53
    Among the Sufi sects there is a custom named Forty days period of meditation with a specific actions. These actions take place within forty days to eliminate esoteric pollution and amplifying spiritual cleansing. The sect considers their actions taken from religion and for prove and establish them they cite these acts to the Prophetic hadith regarding having sincerity in forty days and the performance of prophets such as the Prophet Moses during his fortieth meet, Miqaat, and procedure of Prophet Mohammad privacy in the cave of Hara. In the present study, we concluded that their hadith documents did not have a proper document and chain, as well as the texts of Hadiths are not valuable. The correct seclusion which religion has agreed and prescribed not only does not put distance among human beings and society, but also places individuals in the middle of the community and invites them to purity by strengthening their faith.
    Keywords: Forty Days Period of Meditation, Seclusion, Miqaat of Moses, Mohammad Privacy, Sincere Hadith
  • Ali Mohammad Mirjalali *, Hasan Rezaii Haftadur, Yaser Maleki Pages 55-79
    Imam Khomeini is considered as one of the scholars effective on the Islamic movements in the present century. In addition to being the leader of the Revolution and founder of the Islamic Republic of Iran, he has been a specialist in different Islamic sciences such as interpretation, jurisprudence, philosophy, ethics, mysticism, and Hadith. Although Imam Khomeini's political and jurisprudential character affected his personality to some extent, Islamic tradition and Fiqh al-Hadith (contextual study of traditions) is certainly one of his specialties that has appeared in his works, especially in his jurisprudential books and his expositions on some Islamic traditions. The article at hand has adopted a descriptive-analytical method to extract Imam Khomeini's premises and principles in understanding and evaluation of the Islamic traditions. The findings reveal that the premise of understanding and evaluation a tradition from the viewpoint of Imam Khomeini is the importance and brilliance of the traditions and authority of reason in understanding them. Besides, the principles of tradition evaluation in Imam Khomeini's view are the necessity of having confidence that the tradition has been issued by an Infallible and preference of the text over the chain of transmitters. The principles of tradition understanding in Imam Khomeini's stance include paying attention to the different ranks of the Infallibles, removing shakiness of the chain of transmitters of a tradition, drawing the tradition tree, paying attention to the comprehensiveness of the traditions, removing contradiction from contradictory traditions, and paying attention to the cause, time, and place of the tradition issuance. It is noteworthy that Imam Khomeini has had innovations in Fiqh al-Hadith, such as taking the "Lāzarar" tradition as governmental prohibiting order, which is not present in the previous scholar's words.
    Keywords: Imam Khomeini, Fiqh al-Hadith, Evaluation of Tradition, Text, Chain of Traditions
  • Ali Sharifi, Farzad Dehghani * Pages 81-103
    Suarah Yousof entitled to the best stories is full of educative, social and ethical messages for human being. There are some traditions in tradition books, however mentioned the prohibition of teaching this surah to women indicating that surah al-Noor must be educated instead. Chain of transition of these traditions against some sarcasms were not unauthorized totally and documented considering all evidences but content of these traditions due to the disagreement with tradition of importance of education of Quran, Islamic history, miraculous dimensions of Quran, purposes of surah according to the traditions prescribing comparison were not indicating prohibition of teaching. After investigating of its content, reprehensibility of teaching these traditions was justified because these traditions belong to the specific period according to the social condition and Arab's minding about women. This research done with descriptive – analytic method shows that these traditions were said at the male-dominated environment that women have less social value indicating some Muslims didn’t understand the content of surah well considering it amorously. Some proof such as displeasure of Sakoni, a companion, due to his daughter, yarn- spinning, and buildings without walls shows the permanence of reprehension of these traditions. If these kinds of traditions were issued by our innocent imams, there will be a sort of propaedeutic abrogation.
    Keywords: Surah Yousof, Traditions of Prohibition of Education, Reprehension of Teaching, Propaedeutic Abrogation
  • Mohammad Molavi *, Jalal Mostafaee Pages 105-129
    Knowledge to the cause of revelation of the Quran is one the important sciences for understanding the Quran. Commentators and Quran scholars pay attention to Sabab al-Nozoul and its function for understanding of the Quran. So, they apply them in various types. Sabab al-Nozoul Narrations have different functions in exegesis such as: Explaining of the meaning of the word, determining of the time of revelation of surah and verses, explaining of the law verses, explaining of the ambiguous verses, explaining of the details of the Quran stories specially Prophet Mohammad story. This research through descriptive - analytical method is going to study position of Sabab al-Nozoul narrations, their Functions and their Criticism Criteria in Atyab al-Bayan Commentary as a contemporary Shiite interpretation. After a complete study of the interpretation, comprehensive and detailed information regarding Sabab al-Nozoul narrations, amount of benefit and quality of quotation will be presented. Then functions of this kind of Hadith in Atyab al-Bayan will be clarified. Lastly, expressing of criteria of criticism and analysis of Sabab al-Nozoul narrations based on Sayyed abdoul Husein Tayeb point of view and their critical analysis are presented. The result shows that the author of Atyab al-Bayan have a very critical approach to Sabab al-Nozoul narrations and apply some criteria for analysis them as well as solving the confliction among them.
    Keywords: Sabab al-Nozoul Narrations, Sayyed Abdoul Husein Tayeb, Atyab al-Bayan
  • Nosrat Nilsaz, Abolfazl Rajaei Fard * Pages 131-157
    Identifying the early written scholarly sources is an issue of great use and so an important albeit complicated and difficult one. Fuat Sezgin proposed and applied a systematic method for identifying the sources of early literature. This method has had many advantages but some criticisms have been directed at it as well. The origin of some of these criticisms is the lack of some information in Sunni bibliography literature. However the important information found in Tūsi’s and Najjashi’s Fihrists may be useful in improving Seguin’s method and identifying the sources of later works. In this paper we focus on Hossein ibn Said’s Kitab al-Zuhd and illustrate the great use of Tūsi’s and Najjashi’s Fihrists in improving Sezgin’s method for identifying the early written sources of Hadith literature. In doing so, some methods for distinction between collectors and transmitters in the chain of transmitters will be illustrated. According to Sezgin the last common link is the source of a given later work but it will be shown that through different ways other roles may be considered as well.
    Keywords: Seguin's Method, Identifying the Sources, Najjashi's Fihrists, Sheikh T?si's Fihrists, Hossein ibn Said's Kitab al-Zuhd
  • Ali Hasannia *, Mohsen Khatami Pages 159-182
    The existence of allusions, notions, difficult phrases and strange words in the narrative texts reported from the Infallibles has caused to the difficulty of the translation and understanding of the exact meanings of narrations. Attention to the historical events and the meaning of the first words at the time of the issuance, as well as the consideration of circumstances and causes of the issuance of hadiths and phrases, will lead to the correct understanding of the reports and narratives attributed to the Infallibles. The phrase “rajulun maṭlūb” which has been used in the hadith of ‘Unwān Baṣrī by Imam Sādiq is one of the allusions which is appeared also in many other Shiite and Sunni narrative, literal, and historical texts. The Hadith comprehension studies in internal and external indications and the use of semantics of vocabulary show that, among all possible possibilities in the sense of this illusion, is only one acceptable: to be wanted or prosecuted by the state The present paper seeks to assess the correct meaning of this illusion among the words of Ahl al-Bayt, applying the methods of comprehension of hadith and paying attention to the relation between the vocabulary and its application in the period of presence as well as in the earlier and later texts, and to criticize and evaluate the possible translations.
    Keywords: Rajulun Matlub, Unw?n Ba?r? External Indications, Internal Indications, Syntagmatic Relation