فهرست مطالب

نگره - پیاپی 31 (پاییز 1393)

فصلنامه نگره
پیاپی 31 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهران هوشیار*، پگاه حامد، نسترن غمگسار صفحات 5-21
    ارزش کتابت در میان مسلمانان و به خصوص نگارش قرآن به عنوان کلام وحی در جهان اسلام به حدی از اعتبار برخوردار است که گستره وسیعی از هنرها و هنرمندان حوزه کتاب آرایی را به نیت قرب الهی به خود وابسته کرده است. پرداختن به این مهم و رخصت دخول در این وادی مقدس، شایستگی، شان و منزلتی می خواهد که به آسانی به دست نیامده و تنها به مهارت در اجرا منتهی نمی شود. در طول تاریخ اسلام عرفا، حکما و هنرمندان اندکی به کسب چنین شایستگی مفتخر گردیده اند و عده معدودی از آن ها جرئت ثبت نام خود را به عنوان رقم داشته اند. بررسی این مرقومات اطلاعات ذی قیمت و مهمی را از نظر نام و نشان کاتب و همچنین شناخت سبک های متفاوت نسخ قرآنی در ادوار مختلف در اختیار پژوهشگران گذاشته است و در حکم شناسنامه این کتاب های آسمانی است.
    به همین دلیل، مشاهده و مطالعه قرآن های ثبت ملی در موزه قرآن انگیزه اصلی و هدف این پژوهش بنیادی قرار گرفت و تعداد شش نمونه از این قرآن ها که دارای رقم بود انتخاب گردید. در انتها با رویکردی تحلیلی توصیفی رقم های مورد نظر بررسی شد. مهم ترین نتیجه قابل ذکر این است که تقیه و تعهد اخلاقی در کاتبان قرآنی، که متاثر از آیین های دینی و آداب معنوی بوده است، هنرمند را ملزم به رعایت تواضع و فروتنی برای نگارش نام خود در کنار نثر معظم قرآن گردانده است که این شیوه رقم نگاری کمتر در کتابت نسخ غیرقرآنی مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: رقم، قرآن، انجامه، کتابت، موزه ملی قرآن
  • ندا شفیقی، محسن مراثی* صفحات 23-35
    پیشرفت و تکامل هنرهای کتاب آرایی مرهون جایگاه والای کتاب آسمانی قرآن و اعتبار آن نزد مسلمانان است. پس از ورود اسلام به ایران، کتابت و تزیین صفحات قرآن اهمیت ویژه ای یافت و غنی ترین تزیینات و تناسبات در فتح باب قرآن ها ظاهر شد. صفحه آرایی یکی از هنرهای وابسته و شاخص کتاب آرایی و قرآن نگاری است که میان عناصر صفحه روابط متناسبی برقرار می کند. در این پژوهش اصول صفحه آرایی صفحات افتتاح قرآن ها در طول هشت سده بررسی شد تا نفایس هنر اسلامی بهتر شناسایی شود. نتایج پژوهش نشان داد ریشه های مشترکی در تقسیمات، نسبت ها و ترکیب بندی صفحات افتتاح قرآن های این ادوار وجود دارد که انتقال دستاوردها و سنت های صفحه آرایی را تایید می کند. اوراق افتتاح قرآن ها در پیروی از نسبت های طلایی و موزون، تقسیمات و چیدمان منطقی عناصر و بهره گیری از امکانات نوشتار و فضای خالی در سامان دهی صفحه شاخص بوده اند و بر اساس الگویی هندسی طراحی شده اند. این مقاله به روش توصیفی_تحلیلی صورت پذیرفته و اطلاعات لازم از منابع کتابخانه ای و مشاهده آثار جمع آوری شده است.
    کلیدواژگان: صفحه آرایی، صفحات افتتاح، قرآن های سده پنجم تا دوازدهم
  • محمد جواد سعیدی زاده *، سیدرضی موسوی گیلانی صفحات 37-45
    اگرچه پژوهشگران درباره نخستین تصویر از پیامبر در نگارگری اختلاف نظر دارند اما باید پذیرفت که با ظهور ایلخانان در ایران شمایل نگاری به رشد چشمگیری دست یافت و پرسش اینجاست که چرا تا پیش از این عصر تصویرگری پیامبر چندان مورد توجه نگارگران مسلمان قرار نگرفته بود؟ به سخنی دیگر، چرا هنگامی که مسلمانان با فرهنگ و تمدن مسیحی آشنا شدند از شمایل نگاری مسیحی تاثیری نپذیرفتند؟ هدف از این پژوهش آن است که با نقد دیدگاه مورخان هنر و بررسی میزان تاثیرگذاری فقه تصویر به زمینه و علل بی رغبتی هنرمندان نسبت به شمایل نگاری پیامبر پی ببریم. بنا به یافته های این مقاله، مضامین علمی و افسانه ای کتاب هایی که برای تصویرسازی انتخاب می شدند این زمینه را برای نگارگران فراهم نمی کرد تا به شمایل نگاری دست بزنند و از دیگرسو دیدگاه مسلمانان و مقام و موقعیت پیامبر این میل را در نگارگران به وجود نمی آورد تا بتوانند شمایل نگاری کنند. روش تحقیق این نوشتار تحلیلی توصیفی است و ابزار گردآوری اطلاعات کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: شمایل نگاری، تصویر، فقه، پیامبراسلام (ص)
  • محمود اشعاری*، مهرانگیز مظاهری صفحات 47-59
    فرش دستباف، به لحاظ خصوصیات مواد به کار رفته در آن، طول عمر و دوامی نسبتا کوتاه دارد و این مسئله همواره مطالعات و پژوهش های تاریخی و دیرینه شناسی مرتبط به این محصول را با مشکلاتی فراوان مواجه ساخته است. این آسیب در بررسی تاریخ فرش ایران اسلامی بیش از همه در پنج قرن اولیه هجری محسوس است. در این پ‍ژوهش با هدف شناسایی وضعیت فرشبافی ایران در پنج قرن اولیه هجری به لحاظ تنوع گونه های فرش دستباف و نیز جغرافیای مناطق تولید، به منابع مکتوب (تاریخی و ادبی) استناد شده است. روش تحقیق در این مقاله از نوع تاریخی و روش جمع آوری آن کتابخانه ای است. نتایج پژوهشی بیانگر آن است که علی رغم کمبود آثار مرتبط با فرش دستباف در دوره مذکور، اسامی بسیاری از فرش های تولیدی معاصر مانند قالی، گلیم، پلاس، نمد، حصیر، و زیلو در منابع مکتوب قابل ردیابی است. همچنین مناطق وابسته به دیلمان، خراسان، آذربایجان، پارس، عراق و ماوراء النهر از برجسته ترین مراکزی است که فرشبافی در آنها رایج بوده است.
    کلیدواژگان: فرش پرزدار، فرش تخت باف، جغرافیای فرش، حدودالعالم
  • حمیدرضا روحانی صفحات 61-76
    به سال 617 هجری، مغول ها در ادامه سلسله فتوحات خود به ایران رسیدند و خرابی های گسترده ای به بار آوردند. بسیاری از پایگاه های اصلی تولید سفال ایران ویران شد و هیچ گاه شکوه گذشته را به دست نیاورد. در سال های پایانی این قرن تولید سفال های زیرلعابی در ایران فزونی یافت که تحت عنوان کلی سفال سلطان آباد (منطقه ای در اراک) شناخته شده اند. نمونه این تولیدات را در یافته های کاشان، کرمان، بجنورد و یا مراکز دیگری می توان سراغ گرفت که هنوز یافته های باستان شناسی نمی تواند پاسخ دقیقی به محل دقیق تولید آن بدهد. به نظر می رسد با تکیه بر عناصر فرمی بتوان رهیافتی در مطالعه این گونه ها ارائه داد. در این پژوهش سعی شده است ویژگی ها و شاخص های کاسه های زیرلعابی در مواردی همچون فرم بدنه، ساختار ترکیب بندی نقوش و تزیینات از طریق مقایسه و تطبیق آنها در نمونه های مختلف استخراج و تقسیم بندی شوند. این مقاله بر آن است تا به این پرسش ها پاسخ گوید: شاخص های اختصاصی کاسه های زیرلعابی سلطان آباد چیست؟ و چه وجوه مشخص فرمی در مشاهده این گونه ها وجود دارد؟ این پژوهش بر پایه مطالعات کتابخانه ای شکل گرفته و به شیوه توصیفی تحلیلی انجام شده است. نتایج حاصل نشان می دهد فرم بدنه ها در دو حالت کلی مخروطی حجیم و شیپوری با تقلید از سلادون چین ساخته شده اند و نقوش که طیف متنوعی از گیاهی، حیوانی، انسانی، ترکیبی، هندسی و نوشتاری را شامل می شوند به سه صورت کلی منتشر، دایره ای و شعاعی در متن کاسه ها قرار گرفته اند؛ همچنین خاستگاه برخی از نقوش تداوم سنت تصویری ایران بوده که از گذشته های دور به یادگار مانده است و برخی دیگر تحت تاثیر فرهنگ تصویری چین است.
    کلیدواژگان: عصر ایلخانی، سفال سلطان آباد، کاسه زیرلعابی، تزیینات
  • عفت سادات افضل طوسی*، مونس سنجی صفحات 77-90
    چشم زخم از باورهای قدیمی و رایج در جهان و از جمله جهان اسلام است؛ هرچند امروزه این باور کم رنگ شده، ولی هنوز به عنوان باوری عامیانه برجای مانده است.
    در این پژوهش رد پای این اعتقاد و اهمیت آن در هنر مردم عامی و دستبافته ها به عنوان محمل این عقیده مورد مطالعه قرار گرفته و سیر استحاله آن در نقوش مربوط تا دوران معاصر بررسی می شود.
    هدف از این تحقیق نشان دادن تاثیر اعتقادات در هنر مردمی به ویژه دستبافته های روستایی است. این تحقیق به روش تطبیقی و تحلیلی با جمع آوری اطلاعات مکتوب و میدانی کوشیده تا به اشکال رایج در بیان تجسمی چشم زخم دست یابد. مطابق یافته های این تحقیق، میان نقشمایه های تعویذ چشم زخم در دستبافته ها با شکل چشم رابطه معناداری وجود دارد. در نتیجه اشکال مثلثی و دوایر مرکزی از اشکال بصری مشترک در میان آرایه و نگاره های چشم زخم است.
    کلیدواژگان: چشم زخم، نقوش تعویذی، فرش ترکمن، فرش سیستان، فرش و گلیم ترکیه
|
  • Mehran Houshiar*, Pegah Hamed, Nastaran Ghamgosar Pages 5-21
    The value of “Scribing” among Muslims and especially writing Holy Quran as the word of revelation in the Islamic world has such anauthority that has attracteda wide range of arts and artists in the field of book decoration with theintentionof approach to God. Addressing such important affairs and providing the chance of stepping into this sacred area requires competence and dignity which cannot be achieved so easily،but it does not only lead to proficiency in performance. During the history of Islam، few mystics، philosophers and artists have had the honor of achieving such merit، and a few of them dared to register their names as “scribers”. Studying these inscriptions has provided the researchers with valuable and important information about the name of the scribers as well asrecognition of different styles of the Quranic manuscripts in different eras and is، in fact، the identification for these heavenly books. Therefore observation and study of the nationally registered Qurans in the Museum of Holy Quranbecame the main motive and aim of this fundamental research and 6 samples of these Qurans bearing inscription were selected. Finally، the inscriptions were studied with a descriptive - analytical approach and the most important finding is that dissimulation and moral commitment of Quran scribers influenced by religious rituals and spiritual practices have bound the artists to observe humility while registering their names beside the great verses of Quran. Such registration style is less often seen in inscription of non-Quranic manuscripts.
    Keywords: Inscription, Quran, Colophon, Transcription, National Museum of Holy Quran
  • Neda Shafighy, Mohsen Marasy* Pages 23-35
    The arts of book owe theirprogress and development to the high status of the holy Quran and its authority for the Muslims. Following the advent of Islam in Iran, inscription and ornamentation of the Quranic pages gained an especial significance and the richest ornamentations and proportions appeared in the first pages of Quran manuscripts.Page layout is one of the dependent and significant arts of the book and Quran inscriptionwhich establishes a proportionate relationship between the components of a page. In this research the page layout principles in the opening pages of Quran manuscripts from the 5th to the 12th Centuries of the Hegira were studied to better identify the masterpieces of the Islamic art.The results of the research showed there are similar roots in divisions, proportions and compositions of the opening pages of Quran manuscripts from these periods which confirm that thelayout traditions and achievements have been passed on. The opening pages of Quran manuscriptswere significant in followingharmonious and golden ratios, logical divisions and arrangements of the elements and using the possibilities of inscription and free spaces in organizing the pages.They were designed based ona geometric model. This paperwas conducted usingdescriptive- analytical method, based on library sources and observation of thecollectedsamples.
    Keywords: Layout, Opening pages, Qurans of the 5th to the 12th centuries
  • Mohammad Javadsaeidizadeh*, Seyyed Razi Moosavi Gilani Pages 37-45
    Although researchers disagree about the prophet’s first illustration,it should be accepted that following the emergence of the Ilkhanids in Iran, iconography made considerable progress, and the question here is why prior to this era, illustration of prophet hasn’t been paid much attention to by Muslim painters? In other words, why Muslims were not influenced by the Christian iconography when they were introduced to the Christian civilization and culture?The aim of this essay is to find out the context and reasons of reluctance of the artists to prophet’s iconography throughthe criticism of art historians, views and the scrutiny of the influence of jurisprudence of illustration. The findings of this research indicate that the scientific and legendary contents of the books chosen for illustration didn,t provide the painters with a context for iconography, and principles of the Muslims and prophets, high statuses on the other hand, didn,t create the tendency for the painters in order to be able to do iconography. The research is conducted based on library sources,usinganalytical- descriptivemethod.
    Keywords: Iconography, Illustration, Jurisprudence, Islam Prophet (S.W.A.)
  • Mahmoud Ashari*, Mehrangiz Mazaheri Pages 47-59
    Hand woven carpets have a relatively short lifespan and durability due to the properties of the materials used in them. This issue has caused the archeological and historical studies and researches related to this product plenty of problems. This inadequacy in evaluation of carpet history in Islamic Iran is most tangible in the first five centuries of the Hegira. In this research, with the aim of identifying the condition of Iranian carpet weaving in the first five centuries of the Hegira, due to the diversity of hand wovencarpet types as well as the geography of production regions, written sources(historical and literary) have been used. This article uses historical method and library sources. The research results express that despite the rarity of works related to the handwoven carpets of the mentioned period, the names of many contemporary carpets, like: rugs, short-napped coarse carpet, coarse woolen cloth, felt carpet, mat, pileless carpet and so on, are traceable in written sources. Also regions of Deylaman, Khorasan, Azerbaijan, Pars, Iraq and, Transoxiana are the most prominent centers which carpet weaving had been common in them.
    Keywords: Pile Carpets, Flat, Woven Carpets, Carpet Geography, The Limits of The World
  • Hamid Reza Rohani Pages 61-76
    In the year of the Hegira 617, Mongols, continuing their conquests, reached Iran and brought massive destructions. Many main pottery centers of Iran were destroyed and never regained their past glory. At the end of this century, the production of under glazed pottery, known as the general title of Sultanabad (a region in Arak) pottery, increased in Iran. Examples of these products can be found in Kashan, Kerman, Bojnourd and other centers, which archaeological findings cannot give an exact answer as to the exact location of their production. It seems that proposing an approach to the study of these types is possible based on the formal elements. In this study, we tried to extract and classify the characteristics of the under glazed bowls in cases such as: shape of the body, composition structure of motifs and decorations through the comparison of various samples. This article attempts to answer these questions: what are the special indicators of Sultanabad under glazed bowls? And what formal indicative aspects stand out in the observation of these types? This research is based on library sources and uses descriptive- analytical method. Results indicate that bodies are generally shaped either conical or trumpet shaped, imitating the Chinese Celadon; and motifs including various ranges of plants, animals, humans, compounds, geometries and inscriptions, are placed in three general positions of scattered, circular and radial on the bowls. Also, the origin of some of the motifs was the continuity of Iran’s visual tradition, which is a remnant of a distant past; and others are under the influence of the Chinese visual culture which was widespread in this period.
    Keywords: Ilkhanid Period, Sultanabad Pottery, Under Glazed Bowl, Decorations
  • Effatolsadat Afzaltousi*, Mones Sanji Pages 77-90