فهرست مطالب

فصلنامه نگره
پیاپی 32 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدعلی بنی اسدی صفحات 4-26
    آثار نگارگری ایران در دوره های گوناگون اغلب به صورت تک نگاره و غالبا مستقل از متن، مورد ارزیابی قرار گرفته است. در این مقاله، سیزده نگاره متوالی از شاهنامه شاه طهماسبی مرتبط با داستان ضحاک از منظر تصویرسازی مورد بررسی قرار گرفته است.
    هدف مقاله سنجیدن میزان وفاداری نگارگران در انتقال اندیشه بنیادین متن به تصویر، ترتیب و توالی آثار بوده است. این داستان توسط چندین نقاش به تصویر درآمده که چگونگی عملکرد آنها برای خلق تصاویری هماهنگ و یکدست، مسئله مورد توجه در این مقاله است. سوال مورد نظر این است که وفاداری نگارگر به عنوان تصویرساز در انتقال متن به تصویر چگونه باعث خلق فریم های داستان به صورت هماهنگ و یکدست می شود.
    نتایج تحقیق نشان می دهد که تصویرگران شاهنامه با احترام به سنت و زیبایی شناسی دوران خود بر این مهم دست یافته اند که هر نگاره جدا از آنکه می تواند اثری مستقل به نظر آید حلقه ای است از زنجیره ای تصویری که متن مشخصی را باز می نمایاند. همچنین، با وجود نگارگران متعدد، استفاده از عناصر بصری مشترک باعث نزدیکی نگاره ها به هم و ایجاد تداوم و انسجام بصری سیزده نگاره به صورت یک روایت کامل تصویرسازی شده می شود.
    اطلاعات این مقاله به صورت کتابخانه ای گردآوری شده و به روش توصیفی تحلیلی بررسی شده است. جامعه آماری شامل سیزده نگاره متوالی از شاهنامه شاه طهماسبی با موضوع داستان ضحاک است.
    کلیدواژگان: شاهنامه شاه طهماسبی، نگاره های داستان ضحاک، تصویرسازی
  • عباس شیخی، لیلا غفارپور صفحات 26-38
    نمادها در دوره اسلامی نسبت به دوره های پیش از اسلام کارکرد گسترده تری یافتند. دلیل این امر شاید تغییر مذهب و نگرش آیینی بود که در جهان اسلام اتفاق افتاد.
    در دوره سلجوقیان، که یکی از گهربارترین دوره های رونق علم، هنر و اقتصاد در ایران بوده است، علم نجوم نیز بسیار پیشرفت کرد، به طوری که تاثیر آن را بر بسیاری از هنرهای این دوران می توان دید. این مقاله به بررسی یک سند سفالی منحصربه فرد مربوط به دوران سلجوقی مزین به نقوش انسانی و جانوری در ارتباط با مفاهیم نجومی می پردازد. این لوح که در کاوش های باستان شناسی اخیر (1379-1384) شادیاخ نیشابور به سرپرستی رجبعلی لباف خانیکی به دست آمده است یکی از عجیب ترین یافته ها در زمینه نجومی و یکی از مهم ترین اسناد دوران سلجوقی در ارتباط با اتمام پدیده خورشیدگرفتگی است.
    این مقاله در پی پاسخ به دو پرسش است:- نقوش به کار رفته در لوح سفالی مکشوف چه کارکردهای مفهومی و آیینی داشته اند؟
    - کاربرد لوح سفالی به دست آمده در زمان مورد نظر چه بوده است؟
    هدف کلی پژوهش بررسی نقوش مفهومی به کاررفته در لوح سفالی و تحلیل و تطبیق آن ها با نقوش مشابه است و روش تحقیق به صورت تحلیلی و استقرایی است و شیوه گردآوری مطالب میدانی (رجوع به اصل اثر) و کتابخانه ای است.
    به نظر می رسد این لوح سفالی نشانه های نمادینی جهت اتمام پدیده خورشیدگرفتگی دارد و در ریختگری فلزات کاربرد داشته است.
    کلیدواژگان: نیشابور، شادیاخ، لوح سفالی، نقشمایه
  • آرش لشکری، اکبر شریفی نیا، سمیه مهاجروطن صفحات 38-54
    طی فعالیت میدانی نجات بخشی در بنای فضل بن سلیمان برای نخستین بار، در منطقه آوه از استان مرکزی، تعدادی بسیاری کاشی زرین فام با تاریخ قیدشده بر روی آن ها (684ق) به دست آمد. در راستای شناسایی بیشتر این هنر در منطقه آوه، از طریق مطالعات کتابخانه ای و میدانی و با روش توصیفی- تحلیلی، نمونه هایی جهت بررسی و مطالعه انتخاب شدند. سوالات اصلی پژوهش عبارت اند از:1. عناصر اصلی تزیینی کاشی های زرین فام آوه چه نقوشی هستند؟
    2. چه میزان همانندی میان تزیینات کاشی های زرین فام آوه با سایر مناطق مرکزی ساخت چنین تزییناتی وجود دارد؟
    از اهداف اصلی این پژوهش ضمن معرفی و تحلیل نقوش کاشی های زرین فام آوه برای نخستین بار در ایران شناخت منشا چنین تزییناتی در منطقه آوه است. سرانجام نتیجه پژوهش نشان می دهد که هنر کاشی کاری در منطقه آوه، باوجود مشابهت هایی با نقوش تزیینی کاشی های زرین فام کاشان، محصولی وارداتی از مرکز کاشان به منطقه آوه است.
    کلیدواژگان: ایلخانیان، کاشی زرین فام، امامزاده فضل بن سلیمان، آوه
  • محمدصادق میرزا ابوالقاسمی صفحات 54-64
    مدرسه خان از معدود بناهای موجود از دوران صفویه در شیراز است. این مدرسه، که به همت الله وردی خان و برای فراهم ساختن زمینه تدریس ملاصدرا بنا شده بود، از زمان ساخت تاکنون بارها و به علل مختلف آسیب دیده و در نوبت های متوالی نوسازی و مرمت شده است. اقدامات حاج میرزا علی اکبرخان قوام الملک در فاصله تاریخی 1276-1279ق ازجمله مهم ترین تعمیرات این مدرسه در دوره قاجار بوده است و کتیبه سردر غربی به نوعی گزارش آن محسوب می شود. در این مقاله ضمن معرفی کامل این کتیبه، جنبه های تاریخی و هنری آن بر مبنای گردآوری کتابخانه ای و مشاهدات میدانی، و با روش تحقیق تاریخی - توصیفی بررسی شده است.
    کتیبه سردر مدرسه خان از نظر تاریخی حائز اهمیت است و خط آن مطابق شیوه مرسوم ثلث نویسی در کتیبه نگاری در دوره قاجار است. اما آنچه این نگارش را ممتاز می کند سلیقه خوشنویس در استفاده از «لا»های عبارت نوشتار و تدوین متوالی و نسبتا متقارن آنها در سراسر ترکیب است. در عین حال شیوه آرایش و رنگ گذاری بر این کتیبه یکی از بدیع ترین نمونه های کتیبه نگاری در معماری اسلامی را نشان می دهد. این شیوه در این مقاله با عنوان «کتیبه نگاری الوان» معرفی شده است و مشخصه اصلی آن استفاده نامتعارف اما سنجیده از لکه ها و سایه های رنگی در سطوح کتیبه است.
    کلیدواژگان: مدرسه خان، کتیبه سردر، کتیبه نگاری الوان، شیراز، دوره قاجار
  • محمد جواد احمدی نیا، علی اصغر شیرازی صفحات 64-80
    گسترش صنعت چاپ از تحولات مهم فرهنگی عصر قاجار به شمار می رود. در این دوره برای نخستین بار دانش از انحصار کتابخانه ها خارج شد و از طریق چاپ و انتشار کتاب تحولی نوین در نظام آموزشی به وجود آمد. بررسی سیر تحول این مسیر می تواند دریچه ای جدید برای رسیدن به مسیر تاریخی فرهنگی این سرزمین باشد. هدف از این پژوهش ترسیم مراحل شکل گیری صنعت چاپ و نشر و ورود چاپ سربی به ایران بوده است تا بدین طریق سعی و تلاش بانیان و چاپگران اولیه این کتب در به سامان رساندن این شیوه چاپی و ایجاد اشتیاق درخوانندگان برای مطالعه آنها هرچه بهتر نمایش داده شود. همین طور مشخص گردد چه افرادی از جامعه و حتی افرادی از حکومت قاجار نقش موثری را در پیشبرد این اهداف بر عهده داشته اند.
    این پژوهش کوشیده است عوامل شکل گیری صنعت چاپ در دوران قاجار را شناسایی کند و نقش افراد، مراکز و رویدادهای اجتماعی را در این خصوص بررسی کند. ایجاد چاپخانه سربی در زمان قاجار معلول تحولاتی بود که سبب تولید کتاب هایی شد مغایر با باورهای ایرانیان نسبت به کتبی که سال ها با آن مانوس بودند. این تحقیق مشخص می سازد که چاپگران با درنظر داشتن کتاب آرایی سنتی به تولید کتاب هایی با استفاده از حروف مجزای چاپی اقدام ورزیدند و حرکت تدریجی اما با برنامه آنها پایه های علم، مذهب و فرهنگ را مستحکم ساخت. مسیر این جریان در کتاب های چاپ شده در شهرهای تبریز، تهران و اصفهان قابل پیگیری است. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی انجام شده و داده های آن به شیوهکتابخانه ای و میدانی گرد آمده است. به همین منظور تعدادی از کتاب های دوره تاریخی مذکور بین 1233 تا 1250 ه. ق از نزدیک بررسی و از آنها عکاسی شد. با توجه به حجم بالای مطالب در این زمینه فیش هاپس از گردآوری طبقه بندی، تشریح و مورد استدلال و تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: کتاب های چاپ سربی، دوره قاجار، انقلاب مشروطه، باسمه خانه
  • فرزانه واحد دهکردی، میترا کلاته صالحی، طاهره شیدخت معتکف، مصطفی برازنده صفحات 80-98
    بررسی های روان شناختی نشان می دهد که نقاشی کودک نتیجه آموزه های خودآگاه و ناخودآگاه او نسبت به مفاهیم گوناگون است و کودک آنچه را که از بیان آن عاجز است از طریق نقاشی بیان می کند. درگیری های ذهنی او در رابطه با سوالات و دغدغه های مذهبی نیز از مسائلی است که به دلیل ناتوانایی گفتگو در رابطه با آنها در نقاشی هایش نمود می یابد. هدف این پژوهش بررسی بازتاب تصویر بهشت و جهنم در نقاشی کودکان شش تا نه ساله ایرانی است.
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و توصیفی پیمایشی است. پس از مطالعه کتابخانه ای در ارتباط با دلایل روان شناسی ترسیم نقاشی توسط کودکان و همچنین تحلیل نمادها و رنگ های موجود در نقاشی آنها به جمع آوری نقاشی کودکان شش تا نه ساله با موضوع بهشت و جهنم در تعدادی از شهرهای ایران به صورت نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای پرداخته شده است. متغیرهای مورد پژوهش شامل نمادها و رنگ های مورد استفاده در نقاشی کودکان است.
    بررسی حدود هزار نمونه به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری اس پی اس اس در سطح آمار توصیفی شامل فراوانی و درصد نشان می دهد که بهشت در ذهن کودکان ایران مترادف آرامش است و جهنم با آشفتگی و اضطراب برابری می کند. همچنین با تحلیل نمونه ها می توان چنین نتیجه گرفت که در ذهن کودکان ایرانی جهنم تصویر واضح تری داشته و دست یافتنی تر و ملموس تر از بهشت است.
    کلیدواژگان: روان شناسی کودک، بهشت، جهنم، نقاشی کودک، کودکان ایرانی
|
  • Mohammad Ali Baniasadi Pages 4-26
    Iranian paintings in various periods have been mostly examined as single page illustrations and independent of the context. In this paper 13 successive paintings from the Tahmasbi Shahnameh، which are based on the story of Zahak، have been examined from the point of view of illustration. The goal of this paper is to evaluate the extent of the painters’ commitment to convey the fundamental idea of the context in the image، arrangement and succession of these works. This story has been painted by several painters. Their efforts to create harmonious and consistent images have been focused in this paper. The question is that how the painter’s commitment as an illustrator to express the text in image leads to the frames of the story being created harmoniously and consistently? The results of this study indicate that the Shahnameh’s painters، with respect to their contemporary tradition and aesthetics، found out that though each painting may seem an independent work، is part of a chain of illustrations that represent a specific text. Despite collaboration of numerous artists، the use of common visual elements lead to the conformity of the paintings and visual consistence and continuity of 13 paintings as an illustrated whole narrative. This research is based on library sources and uses descriptive- analytical method. The statistical population consists of 13 successive paintings from the Tahmasbi Shahnameh، which theme is the story of Zahak.
    Keywords: Tahmasbi Shahnameh, Miniatures of Zahak's Story, Illustration
  • Abbas Sheikhi, Leila Ghafarpoor Pages 26-38
    Symbols have broader functions in the Islamic era in comparison to the pre-Islamic time، the cause of which may be the change of religion and spiritual approach that occurred in the Islamic world. During the Seljuq era، which was one of the most significant times of the prosperity of science، art and economy in Iran، the astronomy developed as well، so that its influences on numerous arts from this era can be seen. This paper studies a unique terracotta document from the Seljuq era، decorated with human and animal motifs in terms of astronomical notions. This tablet which was unearthed during the recent archeological excavations of Shadyakh (1379-1384 SH)، headed by Mr. Rajabali Labbaf Khaniki، is one of the strangest findings in terms of astronomy and one of the most important documents of the Seljuq era in terms of the ending of solar eclipse. In this paper we tried to discover the facts with regards to the motifs of this terracotta tablet، and we faced the two following questions: -What spiritual and conceptual functions did the motifs of the discovered tablet have? -What was the function of the terracotta tablet in the mentioned period? The overall goal of this research is to study the conceptual motifs of the terracotta tablet and to analyze and compare them with similar motifs. This study used the analytical-observational method، based on field research (referring to the original work) and library sources. It seems that this terracotta tablet bears symbolic signs to complete lunar or solar eclipses and it was used in metal casting.
    Keywords: Neyshabour, Shadyakh, Terracotta Tablet, Motifs
  • Arash Lashkari, Akbar Sharifinia, Somaieh Mohajervatan Pages 38-54
    During the fieldwork for rescuing the Fadel Ibn Sulaiman building in Aveh، Markazi province، researchers found، for the first time in the region، many luster tiles with their dates mentioned on them (648 AH). In order to learn more about this art in Aveh region، a few samples were selected through field research and library sources، using analytical and descriptive methods. The main research questions are as follows: 1. What are the main decorative elements in Aveh luster tile designs? 2. How similar are decorations of Aveh luster tiles and other central producers of such decorations? The main objective of this study is to identify the origin of such decorations in Aveh region along with the identification and analysis of Aveh luster tile designs for the first time in Iran. The results of this study show that the art of tiling in Aveh، regarding its resemblances to the decorative motifs of Kashan luster tiles، is an imported product from Kashan to Aveh region.
    Keywords: The Ilkhanids, Luster Tiles, Imam Fadel Ibn Sulaiman, Aveh
  • Mohammad Sadegh Mirzaabolghasemi Pages 54-64
    Madrasa-e Khan (or Khan Theological School) is one of the few remaining Safavid buildings in Shiraz. Commissioned by ‘Allah-Verdi Khan’ in order to provide a place for Molla Sadra’s teachings، it has been time and again destroyed due to various causes and consequently renovated and restored on consecutive occasions. Haj Mirza Ali Akbar Khan Ghavam al-Molk’s attempts during 1276-1279 A. H. are considered the most important restorations the building has gone through during the Qajar period; its details has been documented in the building’s west entrance inscription. Introducing the inscription thoroughly، this study aims at investigating its historical as well as artistic aspects. It was conducted using historical-descriptive method of research based on library sources and field observations. Historically speaking، west entrance inscription of Madrasa-e Khan is of a great significance. Although it uses typical Thuluth script of Qajar epigraphic style، it is outstanding on account of its calligrapher’s impressive use of repetitive and rather symmetrical hastae of “la” word letters throughout the composition. At the same time، decorating and colouring style of the inscription can be regarded as one of the most innovative examples of epigraphs used in Islamic architecture. Characterized by an unfamiliar yet deliberate use of coloured spots and shades، this style has been referred to as “colourful epigraphy” throughout this study.
    Keywords: Madrasa, e Khan, Entrance Inscription, Colourful Epigraphy, Shiraz, Qajar Period
  • Mohammad Javad Ahmadinia, Ali Asghar Shirazi Pages 64-80
    The spread of the printing industry is one of the important cultural changes in the Qajar era. In this era for the first time knowledge was not exclusive to the libraries and the education system undergone a modern change through printing books. The study of the changes in this course may open a new window to the cultural historical course of this country. The goal of this study is to depict the formation phases of printing industry and the introduction of the letterpress printing in Iran, in order to show more clearly the efforts of the founders and first publishers of these books in organizing this printing technique and inspiring enthusiasm in readers to study them, also to identify the individuals from the society and even from the Qajar state who played notable parts in carrying out these goals. This research is based on library sources and field research, and uses descriptive- analytical method. Therefore a number of books from that era were closely observed and photographed. With regard to the vast quantity of data, after gathering data, the notes were categorized, described, examined and analyzed. This research tries to identify the factors of formation of the printing industry in Qajar era and study the role of individuals, social events and centers in this case. The establishment of the letterpress publishing house in the Qajar era was caused by the same changes which lead to the publishing of books contrary to the Iranians beliefs in the books they were accustomed to for years. This research reveals that the publishers, with regard to the traditional art of book, printed books by using type pieces, and their gradual yet planned act, reinforced the foundations of science, religion and culture. This course is traceable in the books published in Tabriz, Tehran and Isfahan cities.
    Keywords: Letterpress Printed Book, Qajar Era, Mashrooteh Revolution, Printing House
  • Farzaneh Vahed Dehkordi, Mitra Kalateh Salehi, Tahereh Shidokht Motakef, Mostafa Barazandeh Pages 80-98
    The goal: Psychological studies indicate that the child''s painting reflects her/his conscious and unconscious learning about various concepts and also expresses whatever s/he fails to talk about. The children’s subjective concern about religious issues and questions is one of the subjects which appear in their paintings because of their inability to talk about them. The goal of this research is to study the visual reflection of heaven and hell in paintings by Iranian children of 6 to 9 years old. The
    Method
    The present paper is an applied research and uses descriptive and survey methods. After studying psychological reasons of children''s tendency to painting and analysis of the applied symbols and colors in their paintings، a collection of 6 to9-year-old children''s paintings about «heaven and hell» was gathered from several cities of Iran by using multistage cluster sampling. The variables of this research paper are the symbols and colors applied in the children''s paintings. The findings and the
    Results
    The findings of studying approximately 1000 samples by using statistic software (SPSS) in two different levels of “percentage” and “abundance” in descriptive statistics، reveal that heaven is the symbol of peace and ease، while hell represents chaos and anxiety in the mind of the Iranian children. Analyzing the samples lead to this conclusion that the image of hell is more accessible and tangible than heaven in the minds of the Iranian children.
    Keywords: Child Psychology, Heaven, Hell, Child's Painting, Iranian Children