فهرست مطالب

نگره - پیاپی 37 (بهار 1395)

فصلنامه نگره
پیاپی 37 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابراهیم رایگانی*، سید مهدی موسوی کوهپر، علیرضا هژبری نوبری صفحات 5-17
    نقوش برجسته تخت جمشید یکی از مهم ترین یادگارهای دوره هخامنشی در ایران به شمار می رود که به مثابه چکیده ای از هنر، معماری، سیاست، اقتصاد و مدیریت این دوره درخشان از تاریخ ایران توجه دانشمندان علوم مختلف را به خود جلب کرده است. این نقوش، به واسطه ماهیت تاریخی خود، به عنوان یک منبع موثق برای تحلیل بسیاری از مسایل مدیریتی امپراتوری هخامنشی، واجد اهمیت فراوانی هستند. از منظر گونه شناسی، یکی از گروه های چندگانه نقوش برجسته تخت جمشید نقوش انسانی است. بررسی این گروه مستلزم تعریف معیاری است که در میان نقوش صحیح و سالم در تخت جمشید وجود دارد. برخی از نقوش برجسته تخت جمشید دچار نواقص و ناهمخوانی هایی در بازنمایی شده اند که هر قسمت از این نقایص به یک یا چند عامل وابسته است. حجار و طراح از مهم ترین عوامل این ناهمخوانی ها و نقایص به شمار می روند. تغییرات سبکی و گذر زمان نیز مزید برعلت شده و در بروز این ناهمخوانی ها در نحوه بازنمایی نقوش مذکور تاثیرگذار بوده اند. آنچه اهمیت دارد موظف کردن حجار به تولید برخی از نقوش تکراری بوده که منجر به پدید آمدن نقوشی با ظاهری مشابه ولی درعین حال متفاوت از هم گردیده است که با تامل دقیق در آنها می توان تفاوت ها و حتی ناهمخوانی های موجود را دریافت. در کل ناهمخوانی های موجود میان نقوش برجسته تخت جمشید نشان از یک نظام پیچیده مدیریتی دارد که در لابه لای آن، به واسطه نبود سازماندهی یکپارچه، دچار ناهماهنگی پنهان بوده است. این ناهماهنگی در قالب ناهمخوانی در بازنمایی نقوش برجسته بروز یافته است. هدف این مقاله تشریح برخی از جنبه های مدیریتی در ایجاد نقوش برجسته تخت جمشید است و به پرسشی با این مضمون پاسخ می دهیم که ناهمخوانی های فنی و تکنیکی نقوش انسانی تخت جمشید در چه مکان هایی از این مجموعه دیده می شود و دلیل ایجاد چنین ناهمخوانی و ناهمگنی چه بوده است. گردآوری نمونه ها به سبک میدانی بوده که در نهایت با مقایسه تصویری مورد بررسی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: نقوش برجسته انسانی، تخت جمشید، دوره هخامنشی، حجاران، ناهمخوانی
  • احمد صالحی کاخکی، بهاره تقوی نژاد، زهرا راشدنیا صفحات 19-31
    در دوره ایلخانی (حدود 633 ه. ق. تا 756 ه. ق.) با ورود ایرانیان به دستگاه حکومتی، حمایت از هنر و هنرمندان رونق گرفت و هنرهای مختلف از جمله گچ بری به رشد و شکوفایی چشمگیری دست یافت. در این دوره، شاهد محراب ها و کتیبه های گچ بری زیبا و پرکاری هستیم که از سوی حاکمان و والیان جهت مساجد، امامزاده ها و مقابر بزرگان سفارش داده می شدند و توسط هنرمندان بنامی از خاندان های مختلف ساخته می شدند. در این میان هنرمندان کرمانی نیز در خلق آثار گچ بری ارزشمندی نظیر محراب در دوره ایلخانی تا ابتدای دوره تیموری نقش عمده ای ایفا کردند و به یکی از سرآمدترین خاندان های هنرمند در این زمینه تبدیل شدند. هدف پژوهش حاضر در گام نخست شناسایی هنرمندان کرمانی گچ بر و معرفی آثار رقم دار و یا منسوب به این هنرمندان است و همچنین پراکندگی و مطالعه ویژگی های بصری آثار آن هاست. با مطالعات صورت گرفته مشخص شد که آثار هنرمندان کرمانی شماری ویژگی های ساختاری و تزیینی خاص دارند که آن ها را از سایر هنرمندان هم عصرشان متمایز می کند از جمله: مزین شدن لچکی های تمامی محراب ها و برخی لوح های گچی آن ها با فرمی گرد، مماس بودن این فرم گرد با دیواره محیطی لچکی، استفاده از گل های ختایی که دارای تزییناتی مشترک هستند، قرار دادن جایگاهی ثابت برای ثبت کتیبه های حاوی نام هنرمند سازنده و تاریخ ساخت محراب. روش یافته اندوزی مطالعات کتابخانه ای و سپس مطالعات میدانی و برداشت آثار و رویکرد پژوهش تاریخی- تطبیقی است.
    کلیدواژگان: گچ بری، محراب، هنرمندان کرمانی، ویژگی های تزیینی، ایلخانی، آغاز دوره تیموری
  • کاظم افرادی* صفحات 33-47
    سردرب یکی از بخش های ساختمان است که قابلیت بیان اعتقادات سازنده یا کارفرمای آن را به ناظر بنا دارد. گفتمان نقوش به کار رفته در تزیینات هر سردرب را می توان همچون پیامی از سوی سازنده یا کارفرمای سردرب محسوب کرد و آنها را خواند و فهمید. گفتمان نقوش سردرب هفت بنای عمومی دوره قاجار موضوع این پژوهش است. مساله ای که دنبال می شود نحوه شناسایی وجه اشتراک میان پیام های نهفته در این سردرب ها از طریق تحلیل گفتمان نقوش به کار رفته در آنها می باشد. هدف پژوهش شناسایی وجه اشتراک سردرب های منتخب در نحوه ارتباط با بینندگان یا مخاطبان بنا است. روش اصلی پژوهش توصیفی-تحلیلی بود و داده های آن بر مبنای مشاهدات عینی، مطالعات کتابخانه ای و با استناد به تصاویر دست اول گردآوری شد. این پژوهش نشان داد که فرآیند پیام رسانی در همه سردرب های منتخب با بهره گیری از نقوش مختلف، مضامین متفاوت و ترکیب های ظریف، ولی با روش های گوناگون صورت گرفته است. مقایسه گفتمان های شناسایی شده در سردرب ها مشخص کرد که غلبه خیر بر شر وجه مشترک تمام آنهاست. علت اصلی توجه سازندگان و کارفرمایان این سردرب ها به این نوع گفتمان را می توان در تمایل حکومت های قاجاری به نمایش قدرت و حقانیت سیاسی، مذهبی و باستانی خود به ناظران داخلی و خارجی جستجو کرد.
    کلیدواژگان: هفت بنای عمومی دوره قاجار، کاشی های سردرب، بررسی نقوش، تحلیل گفتمان
  • محسن مراثی* صفحات 49-61
    داستان لیلی و مجنون از مشهورترین آثار ادبیات عرفانی است که مورد توجه نگارگران ایرانی نیز بوده است. در آثار شاخص نگارگری ایرانی دوره های تیموری و صفوی، در رنگ آمیزی تنپوش شخصیت مجنون از رنگ آبی استفاده شده است. سوال اصلی تحقیق آن است که «علت استفاده از رنگ آبی در رنگ آمیزی تنپوش مجنون در نگارگری دوره های تیموری و صفوی چیست؟» هدف اصلی این پژوهش شناسایی بخشی از مبانی نظری رنگ ها در نگارگری ایرانی و کشف ارتباط نگارگری ایرانی با آموزه های تصوف است. نتایج تحقیق نشان می دهد که نگارگر در انتخاب رنگ تنپوش مجنون به طور کامل از توصیف متن پیروی نکرده است. در نهایت اثبات می شود که استفاده از این رنگ نتیجه آموزه های صوفیانه و در جهت معرفی مجنون به عنوان سالک طریق عرفان و عشق الهی بوده و کارکرد نمادین داشته است. پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و مشاهده آثار بوده است.
    کلیدواژگان: مجنون، کبود، ازرق، آبی، نگارگری، تصوف، تیموری، صفوی
  • علیرضا طاهری*، سیده معصومه شاه چراغ صفحات 63-71
    در اساطیر، افسانه ها، داستان ها، ادبیات و هنرتمدن های مختلف همیشه موجودات تخیلی دارای جذابیت و اهمیت بوده اند از جمله آن ها گونه ای است که به آن موجودات « درون ترکیبی» گفته می شود که بدن آن ها در درون، از کنار هم نهی و در هم تنیدگی جانداران گوناگون و گاهی اشیاء و طبیعت شکل گرفته است که در نهایت یک چهره یا پیکره کلی واحد از یک حیوان و یا انسان ایجاد می شود، که در نگارگری ایران و هند مغول، و از سوی دیگر در پرتره های آرکیم بولدو به کار می رفته است. هدف از این پژوهش شناسایی اشتراکات تصویری بین این سه اثر است که آن ها را از لحاظ ساختاری بسیار به هم نزدیک می کند. در این راستا این پرسش ها مطرح می شود:چه شباهت هایی بین اثر آرکیم بولدو با دو نگاره ایرانی و مغولی وجود دارد؟ و بیشترین موجودات تشکیل دهنده در سه نگاره انتخابی چه موجودات و از چه گونه ای هستند؟
    بین این نقوش در نگارگری ایران و هند با نقاشی های آرکیم بولدو به لحاظ شیوه چینش، ترکیب بندی و استفاده از موجودات جان دار و بی جان، شباهت هایی وجود دارد و نوع ترکیبات نیز قابل ملاحظه است. در هر سه این موارد با یک شکل کلی از تنه یا سر یک موجود زنده به صورت نیم رخی از انسان یا حیوان مواجه ایم که درون این شکل کلی، از دیگر پیکره های انسانی و حیوانی پر شده است. همچنین در سه نگاره انتخابی، حیوانات بیشترین عنصر سازنده پیکره های کلی هستند و در میان آن ها استفاده از گونه پستانداران بیشترین کاربرد را در تصویرپردازی پیکره های کلی شتر و پرتره زمین دارد. این پژوهش توصیفی با رویکرد تطبیقی است.
    کلیدواژگان: نگارگری ایران، نگارگری مغولی هند، آرکیم بولدو، موجودات تخیلی، درون ترکیبی
  • سیدمحمود میرعزیزی*، ابوالفضل صادقپور فیروزآباد صفحات 73-85
    تصویرسازی چاپ های سنگی عهد قاجار که ریشه در سنت های نقاشی ایرانی داشته، در هنر کاشی کاری این دوره حیاتی دوباره می یابد. در این میان مضامینی با زمینه تاریخی و با تاکید بر معرفی شخصیت شاهان که موضوع کتاب نامه خسروان جلال الدین میرزا است در زمینه نقاشی روی کاشی در دوره قاجار، به دلیل سیاست های ملی گرایی و نسبت دادن القاب خود به شاهان گذشته است که در این مقاله به آن پرداخته می شود. بیشترین تاثیر تصاویر چاپ سنگی را بر نقاشی های کاشی ها با درون مایه تاریخی می توان مشاهده نمود. همچنین در این دسته از نقاشی ها، مهمترین عامل استفاده از تصاویر چاپ سنگی، قرابت محتوایی بین موضوع نقاشی و موضوع تصاویر چاپ سنگی می باشد. انتخاب تصاویر کتاب نامه خسروان توسط هنرمند کاشی کار به عنوان الگو جهت طراحی، ایجاد حس ملی گرایی، قرابت محتوایی بین موضوع نقاشی و موضوع تصاویر چاپ سنگی کتاب نامه خسروان، تاثیرپذیری از هنر غربی، تقلید از شیوه کار نقاشان آموزش دیده بر اساس اصول نقاشی غربی، انجام طراحی این کاشی ها طبق دستور مستقیم حاکم قاجاری، وجوه نکات هنرمندانه در ایجاد شکل و ترکیب بندی نقوش این کاشی ها با تصاویر شاهان باستان از مهمترین نتایج حاصل از این تحقیق می باشد. گردآوری مطالب و تصاویر پژوهش پیش رو، به روش میدانی و کتابخانه ای بوده و نگارش آن با رویکرد توصیفی و تحلیلی همراه با تفسیر تصاویر و تطبیق آنها صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: قاجار، کاخ موزه گلستان، چاپ سنگی، نامه خسروان، کاشی نقش برجسته
  • الهه ایمانی، اصغر اصغر فهیمی فر* صفحات 87-101
    نقاشی دیواری از جمله هنرهای شهری محسوب می شود که معنایی فراتر از شکل ظاهری خود دارد. به همین دلیل حفظ هماهنگی بین رنگ، فرم و موضوع اثر با محیط برای آرام سازی محیط زندگی شهروندان از اهمیت بالایی برخوردار است.
    این مقاله با روش روان شناسی گشتالت و با روش توصیفی-تحلیلی بوده و به جمع آوری اطلاعات از منابع کتابخانه ای و تحقیقات میدانی پرداخته است. به همین منظور ده نمونه از نقاشی های دیواری شهر تهران از نوع تزیینی به طور تصادفی از مرکز و غرب تهران به عنوان جامعه آماری انتخاب شده و برای پاسخ به این سوال مورد بررسی قرار گرفته است: آیا هماهنگی لازم میان نقاشی دیواری های سطح شهر تهران با محیط و معماری شهری وجود دارد؟
    برای رسیدن به پاسخ سوال فوق از چارچوب نظری گشتالت به منظور بررسی هماهنگی فرم، رنگ و موضوعآثار در محیط استفاده شده است. در انتها این نتایج حاصل شد که اکثر نقاشی های دیواری تزیینی تهران از نظر رنگی تناسب با محیط دارند، اما از نظر فرمی و موضوعی با محیط خود تطابق و هماهنگی لازم را ندارند.
    کلیدواژگان: نقاشی دیواری، گشتالت، هماهنگی با محیط شهری، تهران
  • پرویز اقبالی*، محمدعلی رجبی صفحات 103-115
    انگیزه های ایجاد تصویر در کتاب های داستانی نیازمند تعریف «خیال» در متن و تصویر است. در اینجا خیال به معنی تصویر است. پس شناخت رابطه میان «تصویر ادبی» و «تصویر تجسمی» بر اساس «معنا» مسئله اصلی این تحقیق است که به روش توصیفی- تحلیلی و به شیوه جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای انجام شده است. در این مقاله با مروری بر نظریه های مختلف در رابطه میان متن و تصویر، در ابتدا سعی کردیم نظریات «طبقه بندی»، «قیاسی»، «هماهنگی و انحراف»، «مخاطب محور»و«تعامل» را توضیح دهیم و سپس بر اساس دو سوال تحقیق (1- نقش معنا در تصویرسازی کتاب های داستانی چگونه است؟ و2- تصویر گر عناصری (مواردی) را به متن داستانی کتاب می تواند اضافه کند؟) به نقش «معنا» در رابطه میان متن و تصویر پرداختیم و به این نتیجه رسیدیم که قابلیت های بیانی تصویر به نوع ارتباط خاص میان عوامل محسوس و نامحسوس بستگی دارد، چرا که صورت به معنای تصویر حجاب معنا است پس تصویرگر بر آن است که صورت معمول واقعیت را بشکافد و با رفتن به طرف شکل های تمثیلی و فرم های تجریدی بر اساس متن معنای پنهان در داستان را آشکار سازد. در این رابطه نوع وابستگی تصویرسازی به لحن تصویری حاکم بر متن می تواند بیان کننده قابلیت بیانی تصویر در نشان دادن معنا باشد و از طرف دیگر پرکردن فضاهای خالی متن از تصویر راه دیگری است که تصویرساز در کتاب های داستانی در پیش می گیرد.
    کلیدواژگان: تصویرسازی، متن، تصویر، خیال، معنا، کتاب های داستانی
|
  • Ibrahim Raiygani *, Seyed Mehdi Mousavi Kouhpar, Ali Reza Hejebri Noubari Pages 5-17
    Persepolis's Reliefs are memorial of Achaemanids Dynasty in Fars Province, an abstract of art, architecture, policy, economy and management of this period, which has attracted scientists of various disciplines. Due to their historical identity, these reliefs are reliable document for studying management topics of Achaemanid Empire. Typologically, these reliefs could be divided into several groups that human images are one part of them. Analyzing this group needs the definition of a criterion that is present in intact images of Persepolis. Some of the figures are defected, each deficiency being dependent on one or some factors. Engravers and designers are the main factors in these deficiencies. Moreover, stylistic changes and time passage have increased the effects. An important fact is that sculptures that led to different but superficially similar figures copy some of the figures. With precise inspection, differences and even asymmetries can be detected. Overall, the technical deficiencies and asymmetries show a complex management system in which hidden abnormalities can be sees among them. These abnormalities could be because of the lack of a uniform organization that has led to a hidden incongruity showing itself in deficiencies and asymmetries.
    Keywords: Humanitarian relief, Persepolis, Achaemanid Period, Sculptures, Technical, Stylist Asymmetry
  • Ahmad Salehi Kakhki, Bahareh Taghavinejad, Zahra Rashednia Pages 19-31
    Ilkhanids, is a title that name to Holaku’s successors and they ruled modern iran and also part of around lands from about 633 A.H to 756 A.H and governments like; AL-e Mozafar, AL-e Injuid, AL-e Kurt some, contemporary to them and by accepting Ilkhanids or appearance weakness of their power ruled on part of their territory, when Iranian arrived to the governmental system, due to their support from arts and artists and different types of arts such as stucco, arts hade a remarkable development and growth. In this period, We can see beautiful stuccos mihrabs and inscriptions that were ordered by rulers and governors to be used in mosques, shrines and mausoleums Which Were made by famous artists of different families. In the meantime kermani artists, played an important role in creating valuable stucco works such as Mihrab in Ilkhanid until beginning of the Timurid era and became one of the most important artist Families in this field. Therefore purpose of current research in the first place is identifying Kermani Plasterer artists and the introduction of signatured and also attributed to the distribution of artists and their work in Ilkhanid until beginnin of the Timurid era. and then study the characteristics of visual works, in order to access specific characteristics that are decorative. Methods of Data collection are library studies and field studies and works documentary. Research approach is historic – comparative. We found out that works of Kermani artists have special decorative and structural charactistics. For example: adorned spandrel of all the Mihrabs and some of their stuccoed panel with rounded form, border of this round form with spandrel perimeter wall, using of Khataei flowers that have common decorations, setting a fixed place for inscription recording with artist’s name and date of construction of Mihrabs and etc. That distinguish them from other artists.
    Keywords: Stucco, mihrab, Kermani artists, Decorative Characteristics, Ilkhanid, Beginning Timuried Era
  • Kazem Afradi * Pages 33-47
    Abstract: the entrance is an important part of a building that have ability to express its creator or employer's beliefs to viewers. It's possible to count the motifs discourse as a message from entrance's designer or employer; so it can be read and understood. Discourse of entrances of seven public building from Qajar era is the matter of this research. The identification of common point of latent massages in this entrances through discourse analysis of motifs, is the research problem. The goal of research is identification of ways which used in seven selected cases communicating with viewers. This research went ahead with descriptive-analytical method and its data collected through direct observations, library studies and original images .This research revealed that the process of massaging in all cases have done using different motifs, various themes and delicate composition, but in different ways. Discourse analogy of selected cases showed that the victory of good over evil is common point of all cases. The main reason for the attention of designers and employers of selected entrances to this kind of discourses, can be understood through Qajar government tendency to show their political, religious and ancient power and legitimacy to domestic and foreign viewers.
    Keywords: Seven Public Building From Qajar Era, Tiles of Entrance, Motif Study, Discourse Analysis
  • Mohsen Marasy* Pages 49-61
    The story of " Laili and Majnun" is the most famous of the Mystical literary works and has been regarded about Iranian painters. This story first fully ordered by "Nizami Ganjavi" and formed as part of Khamsa has repeatedly painted. In the Timurid and Safavid miniature works, "Majnun" always have been dressed in blue. In this paper, the cause of use this color is considered for review. The main goal of this research is that to prove Persian Painting works for understanding and analyzing the concepts of color, especially, awareness of the fundamental principles of color theory in Islamic and Iranian culture is essential. Theoretical Foundations of Iranian intellectuals are the only solution for understanding colors effects. The illustrations of the story of "Laili and Majnun" show the painters to choose Majnun’s cloth colors did not completely follow the text. Because the story is not clearly describe Majnun's dress color. Story that has been regarded artists, the emphasis that Majnun was nudity. Accordingly, Iranian painter has been drawn Majnun naked in the desert. But in this pictures, painters also cover the blue fabric has used. The painter is inspired from another source. Ultimately, have proved using this color based on Sufism beliefs and to introduce Majnun as the seeker through mysticism and divine love. In the present study, research method is descriptive - Content analysis and data collection is data library method
    Keywords: Majnun, blue, Persian painting, Safavid, Timurid
  • Alireza Taheri *, Seyyedeh Masoumeh Shahcheragh Pages 63-71
    Epics, legends, novels, and generally literature and art of any different civilization have always been the opportunity for fictitious creatures to be of great importance and attraction. A variant of such creatures is named “hybrid interiors” whose interior bodies are a combination and transfusion of different things ranging from objects to natural species sometimes that eventually represent figures of animals or human. Hybrid interiors were generally used in Iranian and Mongolian India’s paintings as well as Archim Boldo’s portraits. This paper aims to find shared features between the three groups of works mentioned, which assimilates associated works of each group to those of other groups very closely. For that purpose, the following questions need to be addressed:What similarities can be found between Archim Boldo’s painting and Iranian and Mongolian works? What sort of creatures are dominant in all of the three works that are subject to this study?
    Arrangement, composition, and sorts of creatures and objects included in pictures of the Iranian and Indian paintings as well as those of Archim Boldo share many similarities while combinations are also noteworthy. In all three cases, figures of head or body of a living creature as profiles of human or animal are observed, within which are full of more human or animal figures. What is more, in all three paintings, animal figures are the most dominant components constituting the paintings among which mammals are the most frequent figure used to draw the whole body of the camel or the Earth’s portrait. The paper uses a descriptive comparative approach.
    Keywords: Iranian painting, Mongolian India's painting, Archimboldo, fictitious creatures, Interior Hybrid
  • Seyyed Mahmood Mirazizi *, Abolfazl Sadeghpour Firouzabad Pages 73-85
    Illustration editions rooted in the traditions of Persian painting has Qajar era stone, tile art is again a critical period.will be, will become. The effect of lithographed images on tiles with Drvnmayh historic paintings can be seen. In these paintings, the most important use of lithographed images, content relationship between the painting and the image is lithography. Choose a picture book Khosravan tile work by the artist as a template to design, create national identity, relationships between the content and subject matter of painting pictures of lithography books Khosravan letter, the influence of Western art, imitating the style of artists trained to work on the fundamentals of painting West, the design of the tiles under the direct orders of the ruling Qajar funds to create the shape and composition tips artistic designs of the tiles with images of the most important results of this research is the ancient kings. Compilation and images, field study and library and writing analytical approach and matching them with the interpretation of images taken.
    Keywords: Qajar, Golestan Palace, lithography, letter Khosravi, embossed tiles
  • Elahe Imani, Aliasqar Fahimifar* Pages 87-101
    mural are among the urban arts which are created as an expressive instrument in order to transfer concepts. Actually, when a portrait is drawn on a city wall, it conveys more profound meaning than what appears. That is why, the harmony among color, form, theme and citizen's environment is of great importance.
    Descriptive-analytical method has been used in this study and library documents were applied as data source. Ten mural of Central and West Tehran were selected randomly as the statistical population with decorative subject. The paper aims at finding the answer for the question of "is there the required harmony between the Tehran architecture and environment in one hand and the wall painting's color, form and themes? To answer the question, we have used Gestalt theoretical framework in assessing the above mentioned harmony. The results revealed that most of the paintings are in harmony with the city environment, concerning the color and are not concerning the form and theme.
    Keywords: mural, Gestalt, Coordination with the urban environment, Tehran
  • Parviz Eghbali *, Mohammad Ali Rajabi Pages 103-115
    The motivation for creating images in fictional books needs to definite the meaning of “imagination” in text and image. Here imagination is synonymous with the image. So, understanding the relationship between “literary image” and “visual image”, based on meaning
    Keywords: Illustration, text, image, imagination, fiction