فهرست مطالب

مجله دانش سیاسی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1385/12/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • جلال درخشه صفحه 5
    یکی از پرسش های پایدار و در عین حال پیچیده در تاریخ تفکر سیاسی بشر، پرسش عدالت است؛ به نحوی که همه اندیشمندان سیاسی در باب آن بحث کرده اند. اما اینکه عدالت یا امر عادلانه چیست و یا به چه نوع تصمیمی، تصمیم عادلانه اطلاق می شود، همواره با پاسخ های متفاوتی همراه شده است. در عین حال، عدالت به عنوان مقوله ای فراتاریخی، مسئله پایای ادیان الهی و به ویژه اندیشه اسلامی نیز است. در اندیشه اسلامی عدالت به خودی خود از چنان اهمیتی برخوردار است که در قرآن کریم و نیز در سنت در باب آن بحث های فراوانی وارد شده و به دنبال آن به عنوان یکی از پرمناقشه ترین مفاهیم دینی همواره مورد واکاوی اندیشمندان مسلمان، اعم از فیلسوف و متکلم و فقیه، بوده است. در مقاله حاضر مقوله عدالت از دیدگاه امیرالمؤمنین امام علی(ع) بررسی می شود؛ به ویژه اینکه ایشان، تنها امام معصومی است که در طول تاریخ اسلام در راس قدرت سیاسی قرار گرفته و جامعه اسلامی را با همه حوادث سیاسی پیچیده و شکاف های گسترده آن، رهبری کرده است.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، عدالت، تقوا، حکمت، انصاف، نفی تبعیض
  • اصغر افتخاری صفحه 39
    عدالت را باید از جمله اصول و فضائلی نام برد که در مقام کاربرد دارای وسعت و گستره ای وسیع است و لذا پرسش از نسبت عدالت با پدیده های دیگر در حیات انسانی، سؤالی دیرینه ارزیابی می شود که هر روز به ابعاد و سطوح آن افزوده می شود. نوشتار حاضر به طرح سؤال از نسبت عدالت با دو حوزه اصلی سیاسی (یعنی ملی و بین المللی) پرداخته است. به منظور ارائه پاسخی بومی به این سؤال، نیز سیره امام خمینی(ره) را مبنای تحلیل قرار داده که از دو ویژگی «اصالت» و «به روز بودن» برخوردار است.
    از رهگذر تحلیل اندیشه و عمل امام(ره) در حوزه عدالت سیاسی، نویسنده به دو چهره متفاوت -اما مکمل- از عدالت دست یافته که در قالب «نظریه ایجابی عدالت» و «نظریه سلبی عدالت» ارائه کرده است. مطابق نظریه ایجابی، عدالت از طریق تعدیل فرهنگی، اخلاقی و قانونی در ایجاد سیاست دینی ایفای نقش می کند، حال آنکه در قالب نظریه سلبی، عدالت از طریق توان مندی، توفیق، قانون گرایی و اقتدار شناسانده می شود. آنچه این دو وجه از عدالت را به هم مرتبط می سازد، رعایت اصل «تعدیل» در مقام شناخت، تعریف و کاربردی کردن عدالت است که در اندیشه و عمل امام(ره) نمود تمام دارد.
    کلیدواژگان: عدالت، سیاست، اسلام، امام خمینی(ره)، سیاست داخلی، سیاست خارجی، اخلاق
  • سید جلال دهقانی صفحه 67
    سیاست خارجی از آن حیث که به تنظیم مناسبات بازیگر در عرصه روابط خارجی اش دلالت دارد، حوزه ای متفاوت از سیاست داخلی ارزیابی می شود؛ به همین دلیل است که بسیاری از تحلیلگران اقتضای ماهیت این حوزه از سیاست را نوعی عدم قطعیت می دانند که از پذیرش اصول گرایی سرباز می زند. نویسنده در مقاله حاضر با رویکردی متفاوت به سیاست خارجی می پردازد و تلاش دارد رویکرد اصولگرا در عرصه سیاست خارجی را تبیین و تایید کند. برای این منظور، نویسنده ضمن تعریف سیاست خارجی در ایران، به شناسایی ادوار مختلف تحول تاریخی آن از پیروزی انقلاب اسلامی تا زمان حاضر پرداخته و در این چشم انداز تاریخی نسبت به انتخاب مقطع دولت آقای احمدی نژاد به عنوان یک مطالعه موردی برای ارائه مصادیق اصول گرایی همت گمارده است.تلاش نویسنده در این مقاله معطوف به شناخت ارکانی است که می توانند نقش «اصول» را در عرصه سیاست خارجی ایفا کنند. لذا تاکید به گزاره های بنیادین در حوزه اسلامیت، ایرانیت و آرمان های انقلابی، اولویت یافته و نویسنده به بازتعریف این ارکان متناسب با فضای سیاست خارجی اقدام کرده است.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، عدالت، سیاست خارجی، اصول گرایی، احمدی نژاد
  • احمد جالینوسی، سارا نجف پور صفحه 99
    اسلام، آخرین دین الهی و راه نجات بشریت، بر عدالت تاکید بسیار داشته و آن را از زوایای مختلف تعریف و تبیین کرده است که متاسفانه به دلیل کم توجهی شماری از اندیشمندان گاه از این مفهوم اساسی سوءبرداشت هایی شده است، به طوری که در مواقع و برهه هایی از تاریخ چیزی جز نام آن باقی نمانده است. مسئله ای که برای دوستداران دانش در این عرصه پیش می آید، شناخت حقیقت عدالت و پذیرش یکی از تعاریف متفاوت آن به عنوان جهان بینی خود بوده است.این مقاله در پی فهم این موضوع است که آیا عدالت اسلامی از لحاظ مفهومی با تعاریفی از عدالت که توسط اندیشمندان غیردینی به ویژه غربی ارائه شده، قابل انطباق است و یا اینکه اساسا مفهومی متفاوت را بیان می کند؟
    فرضیه این مقاله این است که بسیاری از اندیشمندان مذکور در تعریف و تفسیر مفهوم عدالت تا حد بسیار زیادی راه صحیح را پیموده اند. اما ایرادی که به آن ها وارد است، این است که تنها به یک بعد از حقیقتی چندبعدی پرداخته و دیگر ابعاد و ارکان آن را مورد توجه قرار نداده اند؛ در حالی که اسلام با نگرشی جامع به این موضوع پرداخته و عدالت را از زوایای مختلف مورد بحث قرار داده است، به گونه ای که در جامعه اسلامی حقی از کسی ضایع نشود. در این راستا مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و تطبیقی و با بهره مندی از ابزار کتابخانه ای ابتدا سیر تطور عدالت در غرب و اسلام را مطالعه کرده و سپس آن ها را به صورت منطقی مقایسه کرده است. این پژوهش از منابع متعدد و متنوعی بهره جسته است که از مهم ترین آن ها می توان به منابع دسته اولی چون قرآن کریم، نهج البلاغه، آثار افلاطون، شهید مطهری و... اشاره کرد.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، افلاطون، رالز، عدالت، علامه نایینی، فارابی، مارکس، مطهری
  • علی اکبر کمالی اردکانی صفحه 129
    پیروزی انقلاب اسلامی ایران و شکل گیری نظام جمهوری اسلامی بر مبنای نظریه ولایت فقیه، زمینه رشد و تعالی اندیشه سیاسی در میان شیعیان را، که در یک قرن اخیر سرعت یافته بود، کامل کرد. انباشت تجربیات تاریخی علما و اندیشمندان شیعه از هنگام انقلاب مشروطه تا پیروزی انقلاب اسلامی، آراء ابتکاری و بی بدیل امام خمینی(ره) و سرمایه گران قدر سه دهه حاکمیت جمهوری اسلامی، باعث گردید که زمینه های درک درست مفاهیم و نهادهای سیاسی مدرن در گفتمان سیاسی نوین شیعه فراهم شود. به این ترتیب، برای اولین بار شیعیان توانسته اند با استفاده از ابزار اجتهاد، مهم ترین چالش های رو در روی خود ناشی از ادامه روند تنازع و برخورد سنت و مدرنیته را پاسخ دهند و از مرحله تقلید از الگوها و مدل های وارداتی، وارد مرحله تاسیس، یعنی بومی سازی و نظریه پردازی بر اساس منابع اصیل اسلامی شوند. نظریه پردازی در باب ساختار حکومت اسلامی در عصر حاضر و نظریه مردم سالاری دینی از ثمرات این گفتمان نوین است.
    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی، گفتمان، تحول گفتمانی، شیعه
  • حسین پوراحمدی صفحه 151
    ساختار نظام وابستگی متقابل پیچیده سبب شده است تا سیاست و دیپلماسی دولت ها از همان اصول و اهدافی پیروی کنند که ساختارهای نظام اقتصاد سیاسی جهانی تعریف و تدوین می کنند. در نتیجه، تاثیرگذاری عوامل و عناصر فرهنگی و سیاسی و به ویژه اقتصادی در سطوح داخلی و خارجی در عصر حاکمیت نیروهای فراملی بر ماهیت سیاست خارجی و سمت و سوی دیپلماسی یکی از مهم ترین واقعیت هایی است که باید مورد توجه قرار گیرد. بنابراین، در این نوشتار و متاثر از رویکرد اقتصاد سیاسی به بیان این مهم می پردازیم که هرچند ساختار اقتصادی یک عامل بسیار مهم تعیین کننده و هدایت کننده رفتار سیاست خارجی و دیپلماسی کارآمد است، در عین حال، نباید تاثیرگذاری این عامل را از طریق روابطی که با سایر عوامل کلیدی از قبیل ایدئولوژی سیاسی حاکم، تعاملات و روابط گروه های اجتماعی و طبقاتی، کارکرد نهادی دولت و سرانجام، پیوند های گوناگون میان بازیگران داخلی با بازیگران خارجی برقرار می کند و در این راستا به ویژه از تاثیرپذیری از ساختار نظام اقتصاد جهانی در امان نمی ماند، را نادیده انگاشت. دیپلماسی کارآمد بدین ترتیب، در چارچوب وابستگی متقابل پیچیده و در واقع، نفع مشترک طرفین روابط اقتصادی، سیاسی و یا حتی نظامی- امنیتی را دنبال می کند که این امر البته به هیچ وجه فارغ از کشمکش های توزیعی میزان و سهم هر یک از طرفین منابع نخواهند بود. دیپلماسی کارآمد همچنین، با گسترش فعالیت خود و گذار از یک جانبه گرایی و دوجانبه گرایی به سمت چندجانبه گرایی بر همکاری دسته جمعی استوار است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی، اقتصاد سیاسی جهانی، وابستگی متقابل پیچیده، همکاری های دسته جمعی، چندجانبه گرایی، رسانه، شبکه های اطلاعاتی
  • حسام الدین آشنا، نادر جعفری هفت خوانی صفحه 179
    این مقاله با ارئه تعاریفی از دیپلماسی سنتی و مبتنی بر بستر آن، به طرح دیپلماسی عمومی و تعامل و کاربرد آن، یکی از ابزارهای سیاست خارجی، می پردازد. در این بررسی به موضوعاتی چون تعاریف متعدد نظری و کاربردی دیپلماسی عمومی با استناد به دیدگاه های نظریه پردازان رسمی، همپوشانی معنایی دیپلماسی عمومی با مفاهیم پروپاگاندا و روابط عمومی، هرم ارتباطات دیپلماسی عمومی و اهداف کلی آن در سیاست خارجی اشاره می شود و به طور خاص به کارگیری دیپلماسی عمومی در سیاست خارجی ایالات متحده را بررسی می کند.مقاله با ذکر رویکردهای مختلفی که در درون دستگاه حکومت آمریکا به دیپلماسی عمومی وجود دارد، به نمونه های مختلفی از ابزارهای دیپلماسی عمومی می پردازد. معرفی، اهمیت و لزوم کاربرد دیپلماسی عمومی به عنوان یک ابزار نوین در طراحی، تدوین و اجرای سیاست خارجی نتیجه ای است که در پایان مقاله ارائه می شود. در این مقاله تلاش می شود تا ضمن مراجعه به کتاب ها و مقالات تخصصی موضوع، به گزارش های رسمی دولت آمریکا در این خصوص نظیر «گزارش کمیسیون تدوین استراتژی امنیت ملی آمریکا-2003م»، «گزارش عملکرد دفتر امور عمومی معاونت دیپلماسی عمومی وزارت خارجه آمریکا-2001م»، «گزارش کمیسیون مشورتی دیپلماسی عمومی معاونت دیپلماسی عمومی وزارت خارجه آمریکا-2004م»، و نیز «برنامه راهبردی پنج ساله آژانس توسعه بین المللی ایالات متحده وابسته به وزارت امور خارجه آمریکا، 2004-2009م» استناد شود.
    کلیدواژگان: دیپلماسی، سیاست خارجی، دیپلماسی عمومی، ارتباطات راهبردی و قدرت نرم
  • معرفی کتاب
  • صفحه 216
|
  • Dr. Jalal Darakhsheh Page 5
    One of the frequently-asked and complex questions in the history of the political thought of man kind is that of justice. So all political thinkers have dealt with it. The questions of “What is justice?” “What is a just act?” and “What is a just decision” have through the ages met met different responses.In any event, justice as a beyond historical phenomenon is an eternal concern of divine religions and, in particular, Islamic thought. Justice itself is of so high significance in Islamic thought that we find abundant discussions on the issue in the Holy Quran and the Sunna. Consequently, it has always been one of the most controversial religious concepts elaborated on by Muslim thinkers including philosophers, theologians, and jurisprudents.The Present article attempts to survey the concept of justice from the perspective of Imam Ali (p.b.u.h). It is note-worthy that Imam Ali is the only infallible Imam throughout the history of Islam who assumed the reins of political power, and led the Mulslim community in spite of all its complex political events and the wide gaps within it.
  • Dr. Asghar Eftikhari Page 39
    Justice is considered as one of the principles and virtues covering a wide range at the scene of practice and application. Thus the question of the relation of justice to other phenomena in human life is regarded an old question acquiring new dimensions and angles day after day. The author here raises the question of the proportion of justice to two essential fields of politics, i.e national and international ones. To give a domestic response to this question, the author has set the managerial conduct of Imam Khumeini as the basis of his analysis since it enjoys the qualities of being original and up-to – date both. Analyzing the thought and practice of Imam khumeini in the field of political justice, the author has seen two different, yet supplementary, aspects of justice expressing them as the affirmative theory of justice, and the negative theory of justice. According to the affirmative theory, justice plays a role in creating religious policy through cultural, ethical, and legal moderation. However, the negative theory of justice introduces justice through capability, success, legalism, and authority. What establishes a link between these two aspects of justice is observing the principle of “moderation” in knowing, defining, and applying justice, a principle having a full manifestation in the thought and practice of Imam khumeini.
  • Dr. S. Jalal Dehghani Page 67
    Since foreign policy deals with the regulation of the relations of the actor in the field of foreign relations, it is distinguished from that of domestic policy. That is why a great number of analysts consider indeterminacy as a necessary requirement of the nature of this political field, thus refraining from submission to conservatism. Adopting a different approach to foreign policy, the author in the present article attempts to explain and confirm the conservatism approach in the field of foreign policy. To achieve this goal, the author defines the foreign policy in Iran and introduces different stages of its historical development ranging from the victory of the Islamic Revolution upto now. In the historical process of this development, the administration of president Ahmadi Nizhad is studied as a case study of conservatism. The author attempts in the article to identify the foundations playing the role of principles in the arena of foreign policy. Thus, the article focuses on the basic propositions concerning Islam, Iran, and revolutionary ideals. The author also tries to redefine these elements corresponding to foreign policy.
  • Dr. Ahmad Jalinusi, Sara Najafpur Page 99
    Islam, as the final divine religion and the true way of the salvation of humanity has largely emphasized justice elaborating and defining it from various angles. Unfortunately, this basic concept has sometimes been misunderstood due to the negligence of certain thinkers. So at certain historical junctures, there is no trace of justice but its name. A matter of concern for scholars in this field is knowing the true meaning of justice and adopting one of its various definitions corresponding to their world view. The present article seeks to find out whether the concept of Islamic justice is compatible with the definitions of justice given by secular, particularly western, thinkers, or it is a totally different concept.The hypothesis of the article suggests that many of these thinkers have followed the right way in defining and expounding the concept of justice to a considerable extent. The only problem with them is that they have dealt with just one aspect of a multidimensional issue disregarding other dimensions and bases. However, Islam has seen justice from different perspectives adopting a comprehensive view on the subject, the result of which would be the satisfaction of everybody,s reight in the Islamic just society.The present article studies firstly the gradual development of the concept of justice in Islam and the west, applying the descriptive, analytical, and comparative methods and benefiting from library method facilites. Further, it compares them in a logical way.
  • Dr. Ali Akbar Kamali Ardakani Page 129
    The victory of the Islamic Revolution of Iran and the establishement of the Islamic Republic system based on the theory of the Guardianship of the Jurisprudent completed the backgrounds of the growth and sublimity of political thought among Shia, a fact having emerged and flourished in the recent century. The accumulation of historical experiences of Shiite scholars and thinkers from the Constitutional Revolution till the victory of the Islamic Revolution, novel and matchless initiatives of Imam khumeyni, and invaluable asset of three decades of the government of the Islamic Republic brought about necessary conditions for the proper understanding of modern political concepts and institutions in the modern political discourse of Shia.Thus Shia, for the first time, have managed to tackle the challenges facing them on the clash of tradition and modernity, benefiting from the instrument of Ijtihad (independent authority of Muslim jurists in legal matters).They have succeeded in entering the stage of instituting the Islamic system, i.e customizing and theorizing based on pure Islamic sources. Theorizing on the structure of the Islamic government in the contemporary age and the theory of religious democracy are among the fruits of this modern discourse.
  • Dr. Hosein Purahmady Page 151
    The structure of complex interdependence system has given rise to the fact that policy and diplomacy of states follow the very principles and objectives defined and formulated by the structures of the world politico-economic system.Consequently, the influence of cultural, political, and particularly economic factors and elements in domestic as well as foreign arenas in the era of the sovereignty of beyond national forces on foreign policy and diplomatic positions is one of the most significant points worthy of attention. Therefore, the present article, following a politico-economic approach, takes for granted the fact that economic structure is a very significant and determining factor in directing an efficient foreign policy and diplomacy. However, we should not fail to see the influence of this factor in the light of its relations with other key factors such as the ruling political ideology, interactions and relations of social and class groups, institutional function of state, and finally various links between domestic and foreign actors which are not immunized against the structure of the world economic system. Thus efficient diplomacy, within the complex interdependence framework, pursues the common good of the parties to politico – economic and even military – security relations. This, of course, would not be free from disputes over the distribution of the share of each of the parties. Expanding the domain of its activities and moving from unilateralism and bilateralism toward multilateralism, efficient diplomacy also lies on collective cooperation.
  • Dr. Husamuddin Ashna, Nadir Jafari Haftkhani Page 179
    Presenting certain definitions of traditional diplomacy based on its own context, the present article deals with the issue of public diplomacy, and its interaction and application as one of the instruments of foreign policy. This research covers such issues as the various theoretical and practical definitions of public diplomacy in accordance with the views of well-recognized theoreticians, semantic overlapping of public diplomacy with the concepts of propaganda and public relations, communication pyramid of public diplomacy, and its general objectives in foreign policy. It deals particularly with the application of public diplomacy in the foreign policy of the United States.Mentioning different approaches toward public diplomacy within U.S administration, the present article discusses certain instances of the instruments of public diplomacy. The author concludes with the presentation, significance, and necessity of application of public diplomacy as a modern instrument in planning, formulating, and implementing foreign policy. Attempting to refer to the works and articles devoted to the issue, the article is fully documented with the official reports of the U.S administration in this regard. Some of the reports are as follows: the 2003 report of the United States Commission on Planning the Strategy of National Security; the 2001 performance report of Bureau of Public Affairs, the Under Secretary for Public Diplomacy, the U.S Department of State; the 2004 report of Advisory Commission of Public Diplomacy, the Under Secretary for Public Diplomacy, U.S. Department of State; and the 2004 – 2009 strategic five-year plan of Agency for International Development, U.S. Department of State.