فهرست مطالب

عصر آدینه - پیاپی 16 (زمستان 1394)

فصلنامه عصر آدینه
پیاپی 16 (زمستان 1394)

  • بهای روی جلد: 295,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حدیث بابایی، کبری خسروی صفحه 5
    اندیشه انتظار و بیان سیمای امام مهدی(عج) در شعر شاعران متعهد به اهل بیت(ع)، از دیرباز تاکنون به ویژه در شعر دوره معاصر دیده می شود. شاعران معاصر، باب جدیدی را در زمینه شعر و ادب به نام «ادبیات مهدوی» گشودند و از دریچه شعر، امام مهدی(عج) را به عنوان منجی آخرالزمان به تشنگان حقیقت معرفی کردند.
    مقاله حاضر به روش توصیفی _ تحلیلی و با استناد به شواهدی از اشعار این شاعران به بررسی تطبیقی انتظار و هویت فرهنگی و تمدنی در شعر معاصر عربی و فارسی می پردازد. شاعران معاصر شیعه در زبان فارسی و عربی با استشهاد به تفاسیر قرآن و روایات متواتر، در اشعار مهدوی خویش در پی وصف سیمای امام مهدی(عج) به بیان انتظار موعود پرداخته اند. البته مفهوم «انتظار» در اندیشه این شاعران مسلمان تنها در معنای انتظار خلاصه نمی شود و شاعران به موضوعات دیگری هم در این زمینه توجه نشان داده اند که بیانگر هویت و تمدن اسلامی است. شاعران در پرتو «ادبیات انتظار» از مضمون هایی مانند انواع انتظار (انتظار مخرب و انتظار سازنده)، وظیفه منتظران در عصر غیبت (صبر و استقامت و شناخت و معرفت به امام مهدی(عج))، فضیلت انتظار و جمعه (نماد انتظار موعود) سخن می گویند.
    کلیدواژگان: امام مهدی (عج)، انتظار، شعر معاصر عربی، شعر معاصر فارسی
  • منصور نیک پناه صفحه 43
    بازتاب یافتن جایگاه «منجی موعود امت اسلامی» در اندیشه های علما و شعرای ایرانی از این نظر اهمیت دارد که شعر فارسی، عصاره ای از عقاید و اندیشه های ایرانیان به شمار می رود. در این میان، وحشی بافقی از شاعرانی است که در اشعار خود، به تفصیل، به مبانی اعتقادی مسلمانان از جمله مسئله «ظهور» پرداخته است.
    این مقاله، شعر وحشی بافقی را از منظر ظهور منجی، مضامین و معانی مرتبط با دوران ظهور و اوج دل دادگی منتظران و انتظار کشیدن برای ظهور آن حضرت بررسی می کند.
    کلیدواژگان: مهدی (عج)، ظهور، وحشی بافقی، دجال
  • سیدعلی اصغر موسوی* صفحه 55
    معرفت شناسی ولایی در شعر فارسی در پی یافتن حقایقی از ادبیات دینی است که در آن به شناخت جایگاه و مقام ولایی حضرات معصومین(ع) توجه شده است؛ جایگاهی که خود، نشان دهنده منزلت ماورایی و قدسی است و توصیف ممدوحان ولایی نیز ناشی از عظمت همان جایگاه است.
    هنر و ادب دینی باید همیشه دو جنبه قدسی را در نظر داشته باشد که پیامبر اکرم(ص) در حدیث ثقلین به آن ها سفارش کرده است: کتاب الهی و عترت اهل بیت(ع). در این نوشتار، دیدگاه ادبی سنایی غزنوی و بیدل دهلوی درباره معرفت شناسی ولایی بررسی شده است؛ دیدگاهی که هر دو عارف بزرگ عرفان اسلامی، ارادت خود را در مثنوی های «حدیقه الحقیقه» و «محیط اعظم» به پیشگاه مقام ولایی حضرت علی(ع) بیان کرده اند.
    سنایی در حدیقه الحقیقه به موضوع غدیر و بیدل دهلوی به موضوع ولایت توجه داشته است که با توجه به مذهبشان، نوع دیدگاه آنان بررسی می شود.
    کلیدواژگان: ولایت، غدیر، علی(ع)، جام، وحدت، کثرت، سنایی، بیدل، نبوت
  • حمید تلخابی*، نعمت باقری فرد، مجید تلخابی صفحه 75
    این مقاله با رویکرد ریخت شناسانه به روایت تاریخی منجی غایب، واحدهای تشکیل دهنده آن را با غیبت حضرت موسی(ع) از میان قومش تطبیق می دهد تا نظام مشترک این دو روایت روشن شود. با وجود جزئیات متفاوتی که این دو روایت تاریخی از آن تشکیل شده اند، الگوی واحدی آنها را به هم پیوند می دهد. این الگو که برگرفته از پژوهش های پراپ و هم فکرانش است، اجازه می دهد تا انواع روایت های تاریخی را بر محور این الگو تجزیه و تحلیل کند. غیبت منجی، زمینه ساز مولفه ها و رویدادهایی است که در زندگی حضرت موسی(ع) به شکل الگویی مثالی و تکرارشونده نمود یافته است و در دیگر روایت های مرتبط با منجی نیز بازتولید می شود.
    این مقاله که به روش تحقیق کتاب خانه ای _ اسنادی نوشته شده است، با نظر به ریخت شناسی این روایت تاریخی، انواع کنش گران فعال در آن را شناسایی می کند و الگوی واحدی از یک گفتمان دینی در باب غیبت و منجی ارائه می دهد، به گونه ای که این الگو نه تنها در این روایت، بلکه در دیگر روایت هایی هم به چشم می خورد که حول محور غیبت و انتظار سامان گرفته اند.
    کلیدواژگان: منجی، غیبت، پراپ، ریخت شناسی، غیبت حضرت موسی(ع)، غیبت حضرت امام عصر (عج)
  • حسن ستاری ساربان قلی*، مهدی اصلانی صفحه 93
    خداوند خالق که جزء و کل وجود را آفریده، به انسان که جزئی ناچیز از کل کاینات است، عنایتی خاص فرموده و آیات خود را از طریق وحی و به دست بهترین برگزیدگانش برای انسان ها نازل کرده است. در لابه لای این آیات، تمام مسائل مربوط به زندگی انسان با اشاراتی مستقیم و غیر مستقیم بیان شده و از جمله، به مباحثی از هنر و معماری پرداخته شده است.
    در این مقاله، عناصر کالبدی معماری از میان آیات قرآن کریم، انتخاب و در دو گروه عناصر کلی و عناصر جزئی طبقه بندی شده اند. هم چنین تعداد عناصر کالبدی معماری در هر سوره مشخص شده است و این که کدام سوره ها بیشترین تعداد عناصر کالبدی را دارند. شماری از عناصر کالبدی (اعم از جزئی و کلی) در هر سوره ای که آمده اند، تنها یک معنی واحد و تعدادی دیگر چند معنای مختلف دارند. در پایان، این عناصر در گروه عناصر تک معنایی و چندمعنایی طبقه بندی شده و معانی آنها تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، طراحی معماری، معماری، عناصر کالبدی معماری
  • رضوان صادقی قهساره*، صفورا ترک لادانی صفحه 113
    به نظر بسیاری از اندیشمندان، اسطوره در جامعه های نخستین، داستانی رمزی بوده است که در حقیقت ریشه داشته و فرهنگ ساز و تکرارپذیر بوده است. از قرن 19 به بعد، آنچه را با واقعیت تضاد داشت، اسطوره می نامیدند. اسرائیل در جهان، تنها کشوری است که بر اساس اسطوره ها شکل گرفته است که حذف اسطوره از ساختار این کشور به معنای سلب هویت از اسرائیل است. سینمای هالیوود در ترویج این اسطوره های صهیونیستی نقش عظیمی داشته است و در نقطه ی مقابل صهیونیسم با هدف ترویج اسلام هراسی به مفهوم دیگری به نام «زامبی» پرداخته است و به وضوح نشان می دهد که مسلمانان همان زامبی ها هستند.
    مقاله حاضر درصدد تبیین چگونگی بازنمایی مسلمانان و اسطوره های صهیونیستی در فیلم «جنگ جهانی زد» است. برای این منظور، ابتدا اسطوره های صهیونیستی و نظریه ی بازنمایی هال تبیین خواهند شد. در ادامه، این فیلم از خلال آثار روژه گارودی و نشانه شناسی رولان بارت بررسی خواهد شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که مسلمانان در این فیلم، زامبی هایی وحشی و خون خوارند و اسرائیل دقیقا در نقطه ی مقابل آنها قرار دارد.
    کلیدواژگان: جنگ جهانی زد، اسطوره های صهیونیستی، بازنمایی، اسلام هراسی، نشانه شناسی رولان بارت
  • مجید فتاحی پور* صفحه 135
    هدف اصلی پژوهش حاضر، یافتن پاسخ این پرسش است که در میان مفاهیم حوزه مهدویت در مقالات منتشر شده، چه موضوعات و کلماتی از اهمیتی ویژه برخوردارند و به دلیل حساسیت انتقال معنای این موضوعات، ترجمه آنها باید با چه ابزاری تایید شود. در این پژوهش، چکیده هایی منتخب از مقالات مهدوی به صورت تصادفی، انتخاب و تحلیل محتوا شده اند و با استفاده از ابزار آمار و روش بررسی پیکره ای واژگان با توجه به بستر و متن وقوع، کشفیاتی در این زمینه به دست آمده است. تهیه چنین ایندکس هایی از ملزومات پژوهش در زمینه های تحقیقاتی رو به رشد است و مهدویت نیز از این قاعده مستثنا نیست. مقاله پیش رو در پی یافتن یک طبقه بندی از اصلی ترین موضوعات مهدوی است که از تجربه های مترجم و نرم افزار تحلیل متن سود جسته است. بدین منظور، با انتخابی هدفمند، چکیده های مقالات چاپ شده و ترجمه انگلیسی شان به عنوان حوزه دادگان در نظر گرفته شد. سپس نمونه برداری تصادفی انجام شد و با ابزار نرم افزاری کانکوردنسر، واژه های پرکاربرد در متون، شناسایی و پس از تعدیل، با معادل های فارسی تطبیق داده شد. در نتیجه، اسامی خاص مهدوی، صفات منسوب به مهدویت و مفاهیم اسلامی مربوط، سه حوزه موضوعی اصلی متون تعیین شدند و کلیدواژگان هر حوزه و ترجمه قابل قبول در متون مختلف با ذکر مثال و توضیح متن مشخص شد. سپس برای مرتبط کردن ترجمه برخی مفاهیم برای درک بهتر، پیشنهادهایی بیان شد.
    کلیدواژگان: واژه نامه، مهدویت، کانکوردنسر، واژه های پرکاربرد، معادل رسا
|
  • Haditheh Babayi, Dr. Kobra Khosravi Page 5
    The idea of "expectation" and the presentation of Imam Mahdi's features in the poems of committed poets to the Prophet's family are being seen a lot from a long time ago to now, especially in the poems of contemporary period. Contemporary poets have opened a new door to poem and literature, named Mahdavi literature, and they have introduced imam Mahdi as the savior of last times to the seekers of truth from the window of poem. Referring to some evidence of the poems of these poets, the present descriptive-analytic paper is going to examine the idea of expectation and the identity based on culture and civilization with reference to the commentaries of the Quran and widely transmitted narrations .The Persian and Arabic contemporary Shiite poets have described Imam Mahdi's features and the expectation for the Promised in their Mahdavi poems. However, the concept of expectation in the Muslim poet's thought hasnt been reduced to just waiting, but different themes concerning the Islamic identity and civilization have been considered too. Under the topic of Expectation literature, poets have dealt with themes like: waiting, types of waiting (destructive and instructive waiting), waiter's duties in the occultation period (patience, resistance, understanding and knowledge of imam Mahdi), the virtue of waiting, Friday as the symbol of waiting for the Promised.
    Keywords: imam Mahdi, Expectation, Arabic contemporary poem, Persian contemporary poem
  • Dr. Mansoor Nikpanah Page 43
    The advent of Muslim promised savior is a predictable matter in the thoughts of Iranian scholars and poets. In fact, Persian poem has reflected the essence of Iranian's beliefs and thoughts. Vahshi Bafqi is among the poets who have considered Muslim's doctrinal principles, including the issue of 'the advent'. Vahshi is among the poets who expresses the poetical contents honestly. An evidence of this claim is the poem well-known as, "O, My God, give me a hear flaring". This depth of affection is easily observable concerning the Imam of the present age and the promised savior. Examining Vahshi's poem from the viewpoint of savior's advent, the writer of present article attempts to present motifs and concepts related to the period of advent as well as his infatuation with and waiting for His Holiness Advent.
    Keywords: Vahshi Bafqi, advent, Mahdi, Dajjal
  • Seyyed Ali Asghar Moosavi* Page 55
    Welai epistemology in Persian poem seeks to find some realities about religious literature in which recognition of the Infallible's welai position is considered, the status that has the sign of a supernatural and sacred rank, and the description of the Welai lauded is due to the same great status as well. Religious art and literature should always consider two holy dimensions that are recommended in hadith al-thaqalayn ("two weighty things hadith"): the holy Quran and the Prophet's family. This article investigates Sanayi Gaznavi and Bidel Dehlavi's literary viewpoints on the Welai epistemology. In their works, these two great Muslim mystic demonstrate their respect toward imam Ali's Welai status in Hadiqat ol-Haqiqah and Mohit-e Azam.
    Sanayi in Hadiqat ol-Haqiqah has considered the issue of Ghadir and Bidel Dehlavi in Mohit-e Azam the issue of Walayat ("guardianship"); the present article examines each one's viewpoint in terms of their own religious thought.
    Keywords: Welayat (guardianship), Ghadir, unity, multiplicity, Sanayi, Bidel, Welai (guardianship-based) epistemology
  • Hamid Talkhabi*, Nemat Baqerifard, Dr. Majid Talkhabi Page 75
    Applying morphological approach toward historical narration of hidden savior, the present article attempts to compare its component unites with Mose's absence from his people and to clarify a common system of these two narrations. Although there are different details in these two narrations, a single pattern ties them to each other. This pattern has derived from Propp and those of the same opinion, and allows us to analyze variety of historical narrations on the basis of this pattern. The absence of savior is the cause of emergence of some elements and events that appeared in Mose's life in the form of illustrative and repetitive pattern, and it can be reproduced in other narrations that are related to the savior. Using library-documentary research method, this article, considering the morphology of the historical narration, identifies different active actors and presents a unique model of a religious discourse about occultation and savior, so that this model can be observed not only in this narration but also in other narrations concerning the occultation and the expectation.
    Keywords: savior, occultation, Propp, morphology, Mose's absence, Mahdi's occultation
  • Dr. Hasan Sattari*, Mehdi Aslani Page 93
    The creator God, who has created the parts of existence and the whole being, has showed a special kindness to the human being as one creature among the whole universe, since He has sent down his messages by the elected men via revelation for better-living on the earth. So, through the revelational messages, all issues related to human's life have been expressed by direct or indirect indications. Meanwhile, art and architecture didnt remain without benefit and one can claim that in some verses of the Holy Quran, some subjects of art and architecture have been considered. In this paper, structural elements of architecture have been identified and adopted from the verses of holy Quran as well as they have been organized in two general and specific groups of elements. Furthermore, it has been determined how many structural elements are there in each surah as well as which surah presents the greatest number of structural elements. A number of structural elements (whether general or specific) in the surahs have only a single meaning and a number of them too have different meanings. At the end, these elements have been organized in two groups of mono-meaning and multi-meaning elements and finally their meanings have been analyzed.
    Keywords: holy Quran, architectural design, art of architecture, structural elements
  • Rezvan Sadeqi Qahsareh*, Dr. Safoora Tork Ladani Page 113
    In the viewpoint of many thinkers, myth in the earliest societies is a secret story which has a root in the reality, and which is culture-making and unrepeatable. However, from the 19th century onward, what is opposed to the reality is named myth. Israel is the only country in the world which has been formed on the basis of myths; thus, to take the myths from it is to take its identity. Meanwhile, Hollywood movie, on one hand, has had a great role in the popularization of Zionist myths. On the other hand, it has made a great attempt to popularize Islamophobia; so it has engaged a concept known as Zombie and has clearly claimed that Muslims are the same as Zombie. The present article is going to answer how Muslims and Zionist myths have been represented in the film Z. For this purpose, first the article explains Zionist myths and Stuart Hall’s theory of representation. Next, it examines this film through Roger Garaudy’s works and Roland Barthes’ semiology. Finally, according to the results of the research, it concludes that this film tries to show that Muslims behave the same as wild and savage Zombies, while Israel is exactly in the opposite status.
    Keywords: World War Z, Zionist myths, representation, Islamophobia, Roland Barthe's semiology
  • Dr. Majid Fattahipoor* Page 135
    The main aim of present articles is to find an answer to the question that which topics and keywords are of special importance among the concepts of Mahdaviat domain in the published articles; also, due to sensibility of transmission of the significance of these subject matters, it attempts to find an answer to the question which instrument should be used in order to be endorsed the translation of the matters. In the present research, the author has selected randomly some abstracts chosen from Mahdavi articles and has analyzed their contents; utilizing statistic tools and the method of body study of the words in the framework of their contexts, the author did some discoveries in this field. Providing such indexes is among the requirements of every research in the growing fields of study; and hence, the domain of Mahdaviat can’t be excepted from this rule. Moreover, the author is going to offer a classification of the main Mahdaviat topics which benefits from both translator’s experiences and text-analyzer software. For this purpose, at first a number of published articles’ abstracts have selected in a purposive way and their English translations have been considered as data area. Next, random sampling was done, and by using concordancer software, the highfrequency words in the texts were recognized; then after adjusting them, these words were compared with their Persian equivalents. As a result, Mahdavi special names, the qualities attributed to Mahdaviat, and the relevant Islamic concepts are found as the main three thematic domain. The keywords of each domain and the acceptable translation within different texts were determined along with some examples and the explanation of texts. Finally, some suggestions have been made to link the translation of some concepts for better understanding.
    Keywords: Mahdavi articles, Mahdaviat, concordancer, high-frequency words, clear equivalent