فهرست مطالب

سالمندشناسی - سال سوم شماره 3 (پیاپی 10، پاییز 1397)

نشریه سالمندشناسی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 10، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مصطفی خانزاده، سجاد امینی منش* ، سمیه آقامحمدی صفحات 1-10
    مقدمه
    درد تجربه ای پیچیده است که تجربه آن تنها با شدت تحریک گیرنده های درد تعیین نمی شود، بلکه پدیده ای چند بعدی است که به جز عوامل زیست شناختی، عوامل روانی، چون نظم بخشی هیجانی، بر آن تاثیر می گذارد. هدف این پژوهش بررسی نقش پیش بین مولفه های دشواری در نظم بخشی هیجانی بر مدت تداوم و شدت ادراک درد سالمندان و روابط ساختاری بین نظم بخشی هیجانی و شدت کلی ادراک درد در این افراد بود.
    روش
    طرح پژوهش حاضر از نوع همبستگی است. نمونه پژوهش شامل 251 سالمند بود که با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای هدفمند از بین سالمندان مراکز روزانه سالمندی شهر شیراز انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از نسخه فارسی مقیاس دشواری در نظم بخشی هیجانی، پرسشنامه درد مک گیل و پرسشنامه اطلاعات درد استفاده شد. برای تجزیه تحلیل داده ها از شاخص های آماری همبستگی و رگرسیون همزمان و مدلسازی معادلات ساختاری، به کمک نرم افزارهای 18SPSS و 80/8 LISREL، استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از رگرسیون همزمان نشان داد که از بین مولفه های دشواری در نظم بخشی هیجانی، دسترسی محدود به راهبردها، دشواری در دستیابی به اهداف و نبود آگاهی هیجانی قادر به پیش بینی شدت کلی ادراک درد، و دسترسی محدود به راهبردها قادر به پیش بینی مدت تداوم درد در سالمندان را دارند. همچنین، نتایج مدلسازی معادلات ساختاری نیز نشان داد که دشواری در نظم بخشی هیجانی با شدت کلی ادراک درد در سالمندان ارتباط دارد و می تواند بر آن تاثیرگذار باشد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی، با توجه به یافته های این پژوهش می توان گفت که مولفه های دشواری در نظم بخشی هیجانی می توانند ادراک درد سالمندان پیش بینی کنند و این دو سازه از لحاظ ساختاری با یکدیگر در ارتباطند. این نتایج می تواند تلویحات نظری و کاربردی متعددی در زمینه شناسایی عوامل مرتبط با ادراک درد سالمندان و کنترل درد در این افراد داشته باشد.
    کلیدواژگان: نظم بخشی هیجانی، ادراک شدت درد، تداوم درد، سالمندی
  • روشنک خدابخش پیر کلانی* ، لیلی رمضان ساعتچی، مهسا ملکی مجد صفحات 11-20
    مقدمه
    جمعیت جهان به سرعت در حال پیر شدن است. سلامت روان در سالمندان امری حیاتی است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت درمانی به صورت گروهی بر کاهش افسردگی و اضطراب مرگ و افزایش امید به زندگی در سالمندان است.
    روش
    روش این پژوهش تجربی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری کلیه زنان سالمند مناطق3، 7 ،1 تهران مراجعه کننده به مراکز درمانی و روش نمونه گیری این تصادفی طبقه ای بود. از تمامی شرکت کنندگان (30 نفر) آزمون امید به زندگی میلر ، افسردگی سالمندان و اضطراب مرگ تمپلر گرفته شد. بر روی گروه آزمایش 10 جلسه درمان ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت درمانی به صورت گروهی اجرا شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS23 و روش آماری تحلیل واریانس آمیخته استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین نمرات امید به زندگی، افسردگی و اضطراب مرگ در دو سطح پیش آزمون و پس آزمون با توجه به گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد. در نتیجه درمان در گروه آزمایش موثر بوده است.
    نتیجه گیری
    سالمندی از عوامل مهم ناتوانی محسوب می شود، به کار بردن شیوه های درمانی کوتاه مدت و کم هزینه برای افزایش ارتقای عملکرد سالمندان امری ضروری و مهم است. با توجه به نتایج پژوهش حاضردرمان های مبتنی بر ذهن آگاهی که به صورت گروهی انجام می شوند، می توانند گزینه مناسبی باشند.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، امید به زندگی، افسردگی، اضطراب مرگ، سالمندی
  • مرجان باقری، مائده باقری، شمس الدین نیکنامی* صفحات 21-30
    مقدمه
    با توجه به اینکه دیابت یکی از بیماری های پرهزینه‏ و مزمن دوران سالمندی است که آگاهی و مشارکت سالمندان و انجام رفتارهای خودمراقبتی در روند درمان بیماری و پیشگیری از عوارض آن اهمیت ویژه ای دارد، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر آگاهی و خودمراقبتی در سالمندان مبتلا به دیابت نوع 2 شهر خورزوق استان اصفهان انجام گرفت.
    روش
    این مطالعه از نوع نیمه تجربی و مداخله ای، به روش نمونه گیری در دسترس بر روی 80 نفر از سالمندان دیابتی شهر خورزوق استان اصفهان در سال 1396 انجام شده است. شرکت کنندگان با روش تصادفی ساده به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم و مداخله آموزشی طراحی شده در 3 جلسه (45 دقیقه ای) برای گروه مداخله سالمندان و 2 جلسه مشترکا برای سالمندان و نزدیکان آن ها به 2 روش مستقیم و غیرمستقیم برگزار و 2 ماه پس از اتمام مداخله، پس آزمون انجام شد. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته و برای تجزیه وتحلیل داده‏ها از آماره های توصیفی (میانگین و انحراف معیار) ، آزمون کلموگروف اسمیرنوف، t مستقل و t زوجی و Chi-Square Tests در نرم‏افزار SPSS16 استفاده شد.
    یافته ها
    با مقایسه میانگین نمرات آگاهی )860/0= (P و خودمراقبتی) 875/0= (P گروه مداخله و شاهد قبل از مداخله آموزشی اختلاف آماری معنادار مشاهده نشد اما بعد از مداخله، میانگین نمرات آگاهی و خودمراقبتی در گروه مداخله به طور معنادار بیشتر از گروه کنترل بود) 001/0 (P<. بعد از مداخله در میزان فعالیت بدنی) 651/0= (P و مصرف مرتب دارو) 551/0= (P بین گروه مداخله و شاهد و نیز در میانگین نمرات آگاهی) 563/0= (P و خود مراقبتی) 237/0= (P گروه شاهد قبل و بعد از مداخله تفاوتی معنادار مشاهده نشد) 05/0<(P.
    نتیجه گیری
    سطح آگاهی و آموزش خودمراقبتی و به تبع آن رفتار خودمراقبتی سالمندان در کنترل دیابت و پیشگیری از عوارض آن نقشی اساسی و حیاتی دارد. هم چنین تلاش برای آموزش نزدیکان سالمندان و افزایش آگاهی آن ها می تواند در جهت افزایش توانایی سالمندان در مراقبت از خود بسیار موثر باشد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، آگاهی، خودمراقبتی، سالمندان
  • عزتاللهقدم پور، سمیه روشن نیا* ، نسرین رضایی صفحات 31-39
    مقدمه
    در سال‍های اخیر نقش کیفیت خواب کاهش‍یافته و استحکام روانی آسیب‍دیده در سالمندان مورد توجه قرار گرفته است. همچنین معنویت درمانی به عنوان یکی از مداخلات موثر در درمان مشکلات سالمندان توجه محققان را به خود جلب کرده است؛ از این رو، پژوهش حاضر با هدف تعیین معنویت درمانی گروهی بر کیفیت خواب و استحکام روانی سالمندان شهر خرم آباد انجام شد.
    روش
    این پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش‍آزمون - پس آزمون با گروه گواه می‍باشد. جامعه آماری این پژوهش دربرگیرنده کلیه سالمندان مراکز روزانه نگهداری از سالمندان شهر خرم آباد در سال 1396 می‍باشد که در این میان تعداد 30 سالمند با استفاده از روش نمونه‍گیری دردسترس به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه (15 نفر برای هر گروه) جایگزین شدند. گروه ها پرسشنامه‍های کیفیت خواب پیترزبورگ (1989) و استحکام روانی (2002) را به عنوان پیش آزمون و پس‍آزمون تکمیل کردند. 8 جلسه یک ساعته آموزش معنویت درمانی گروهی در گروه آزمایش اجراء شد. در پایان، داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چندمتغیره و تک‍متغیره در نرم افزار SPSS. 23 تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل کواریانس نشان داد که معنویت درمانی بر بهبود کیفیت خواب و استحکام روانی سالمندان تاثیر معناداری دارد (001/0p=).
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه آموزش معنویت درمانی گروهی بر بهبود کیفیت خواب و افزایش استحکام روانی سالمندان تاثیر دارد، از این رو، این روش درمانی به عنوان مداخله‍ای موثر در ارتقای مشکلات روانشناختی سالمندان به خصوص کیفیت خواب و استحکام روانی در مراکز سالمندی توصیه می‍شود.
    کلیدواژگان: معنویت درمانی، کیفیت خواب، استحکام روانی، سالمندان
  • محمد یمینی* ، محسن سدیدی صفحات 40-48
    مقدمه
    با توجه به افزایش جمعیت سالمندی در کشور، این قشر با مشکلات فزاینده ای مواجه هستند. توجه به اهمیت ارتقاء سلامت سالمندان و ضرورت توجه به مولفه های ارتقاء سلامت خصوصا سلامت روانی ایجاب می کند که تا حد ممکن در این زمینه گام هایی بر داشته شود. یکی از جنبه هایی که به سلامت روان سالمندان کمک می کند، داشتن رضایت از زندگی است. این مطالعه با هدف بررسی رابطه خودارزشمندی و نگاه به دنیای عادلانه با رضایت از زندگی سالمندان انجام شده است.
    روش
    مطالعه حاضر مطالعه ای توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش همه سالمندان بازنشسته ادارات دولتی شهر اسفراین در سال 1397-1396 بودند که در حدود 55 تا 65 سال سن داشتند. تعداد 120 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش مقیاس باور به دنیای عادلانه، خودارزشمندی و پرسشنامه رضایت از زندگی بود. داده ها با استفاده از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج ضریب همبستگی نشان داد که همبستگی بین واسطه های خود ارزشمندی با رضایت از زندگی 0. 381 بود. همبستگی بین باور به دنیای عادلانه و رضایت از زندگی همچنین 0. 413 بود که همگی در سطح 001/0 معنی دار بودند. همچنین تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که متغیرهای پیش بین روی هم رفته 56 درصد واریانس رضایت از زندگی را تبیین می کنند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که بین واسطه های خود ارزشمندی و نگاه به دنیای عادلانه با رضایت از زندگی سالمندان ارتباط مثبت وجود دارد که به این ترتیب به نظر می رسد پرورش حس خودارزشمندی و داشتن نگاه به دنیایی که عادلانه است می تواند رضایت از زندگی را در پی داشته باشد.
    کلیدواژگان: واسطه های خودارزشمندی، باور به دنیای عادلانه، رضایت از زندگی، سالمندی
  • اکبر عطادخت* ، سعید رحیمی، پرور شفایی صفحات 49-58
    مقدمه
    امروزه، کیفیت زندگی یکی از بزرگترین اهداف بهداشتی در مراقبت سلامتی محسوب شده و عاملی موثر در زندگی سالمندان است. بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش جهت گیری زندگی و سبک زندگی اسلامی در پیش بینی کیفیت زندگی سالمندان بود.
    روش
    روش این پژوهش توصیفی - همبستگی و جامعه آماری آن شامل کلیه سالمندان شهرستان بیله سوار استان اردبیل در نیمه اول سال 1397 بود. تعداد 100 نفر از بین این جامعه آماری به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. سپس به پرسش نامه های سبک زندگی اسلامی، جهت گیری زندگی و کیفیت زندگی (SF-36) پاسخ دادند. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سبک زندگی اسلامی و جهت گیری زندگی خوش بینانه با کیفیت زندگی سالمندان رابطه مثبت و معنادار ولی بین جهت گیری زندگی بدبینانه و کیفیت زندگی آنها رابطه منفی و معناداری وجود دارد (01/0>P). نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که 45 درصد از کل واریانس کیفیت زندگی به وسیله مولفه های سبک زندگی اسلامی و جهت گیری زندگی تبیین می شود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه راهکارهایی را برای متخصصان آسیب شناسی مخصوصا طب سالمندی، در جهت ارتقاء سبک زندگی اسلامی، بهداشت روانی و کیفیت زندگی سالمندان به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: جهت گیری زندگی، سبک زندگی اسلامی، کیفیت زندگی، سالمندان
  • مریم فرزاد، امین مهدی زاده* ، زینب بلقان آبادی صفحات 59-69
    مقدمه
    اختلالات عملکردی اندام فوقانی در سالمندان شایع هستند. پژوهش حاضر باهدف بررسی ارتباط بین اختلالات عملکردی اندام فوقانی با استقلال در فعالیت های روزمره زندگی و افسردگی در سالمندان مراکز نگهداری سالمندان شهر نیشابور انجام گرفت.
    روش
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی و مقطعی در سال 1396 انجام شد. جامعه آماری،کلیه سالمندان مقیم آسایشگاه های نیشابور در دی ماه سال 1396 بودند که با روش تمام شماری 72 نفرسالمند زن و مرد واجد شرایط با در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج انتخاب و به مطالعه وارد شدند. سطح اختلالات اندام فوقانی با استفاده از پرسشنامه فرم کوتاه ناتوانی های شانه، بازو و دست (Quick-DASH) ،استقلال در فعالیت های روزمره زندگی با نسخه شاه شاخص بارتل تجدیدنظر شده (MBI) و افسردگی با مقیاس افسردگی سالمندان (GDS) سنجیده شد. داده های به دست آمده توسط نسخه 20 نرم افزارSPSS و با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و همچنین اسپیرمن برای متغیرهای کیفی ، تی با نمونه های مستقل و من ویتنی و آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نرمال بودن تمامی متغیرها با آزمون کلموگروف- اسمیرنف بررسی شد. سطح معنی داری کلیه آزمون ها 05/0 تعیین شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین میزان اختلالات عملکردی اندام فوقانی با استقلال در فعالیت های روزمره زندگی سالمندان همبستگی قوی وجود دارد (64/0-=r و 01/0P<) ولی با افسردگی دوران سالمندی ارتباطی ندارد (04/0r= و 05/0
    نتیجه گیری
    باتوجه به همبستگی قوی بین اختلالات عملکردی اندام فوقانی و استقلال در فعالیت های روزمره زندگی، نیاز به طراحی برنامه ای برای توانبخشی اندام های فوقانی به منظور پیشگیری از ایجاد ناتوانی عملکردی احتمالی در سالمندان مقیم مراکز سالمندان ضروری به نظرمی رسد. همچنین باتوجه به عدم وجود ارتباط معنی دار بین ناتوانی و افسردگی، می توان گفت عوامل دیگری به غیراز ناتوانی فیزیکی می تواند در افسردگی سالمندان دخیل باشند.
    کلیدواژگان: سالمند، اندام فوقانی، فعالیت های روزمره زندگی، افسردگی
  • زهره احمدی* ، طاهره ندایی صفحات 70-77
    مقدمه
    با توجه به پیرشدن جمعیت جهان و افزایش شیوع بیماری های مزمن در این گروه سنی و اهمیت ورزش به عنوان یک عامل ارتقای سلامت جسمی و روانی سالمندان، این پژوهش به بررسی ارتباط برنامه های ورزشی تلویزیون با میزان مشارکت ورزشی سالمندان می پردازد.
    روش
    در این پژوهش همبستگی به روش میدانی، تعداد 384 سالمند از تمامی مناطق شیراز شرکت کردند. داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته به روش نمونه گیری تصادفی جمع آوری و با آزمون های کالموگروف اسمیرنوف و ضریب همبستگی پیرسون به وسیله نرم افزار SPSS-20، تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج ضریب همبستگی نشان داد بین خرده مقیاس های "زمان پخش، محتوا، نوع"، "برنامه های متنوع و خلاقانه"، "برنامه های پرطرفدار، شبکه ورزش"، "برنامه های تندرستی و درمانی" و "برنامه های آموزشی و آگاهی بخش" ورزشی تلویزیون، با مشارکت ورزشی سالمندان در سطح (p<0. 05) رابطه معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    برنامه های ورزشی تلویزیون با افزایش آگاهی از نقش مثبت ورزش و فعالیت بدنی در سلامت جسمی و روحی منجر به افزایش مشارکت ورزشی سالمندان شده است. این نتیجه نشان از نقش موثر تلویزیون در ترغیب سالمندان به مشارکت و فعال بودن در ورزش دارد.
    کلیدواژگان: سالمند، مشارکت ورزشی، برنامه ورزشی تلویزیون
|
  • Khanzadeh M _Aminimanesh S *_Aghamohammadi S Pages 1-10
    Introduction
    Pain is a complex experience that is not only determined by the intensity of stimulation of pain receptors, but is a multi-dimensional phenomenon that affects psychological factors, such as emotional regulation, except for biological factors. In this regard, the purpose of this study was to investigate the predicting role of the difficulties in emotional regulation on the duration of persistence and intensity of perceived pain in the elderly and the structural relationships between emotional regulation and the general severity of pain perception in these individuals.
    Method
    The present research is a correlation study. The sample consisted of 251 elderly who had pain in at least one area of their body. This sample was selected using a multi-stage purposeful sampling method from among the elderly in the Centers of daily aging in Shiraz. To collect data, the Persian version of the Difficulties in Emotional Regulation Scale (DERS), the McGill Pain Questionnaire and Pain Information Questionnaire were used. Data were analyzed by correlation, regression, and structural equation modeling method using SPSS 18 and LISREL 8.80 software.
    Results
    The results of regression showed that among components of difficulty in emotional regulation, limited access to strategies, difficulty in achieving goals and lack of emotional awareness, predict the overall severity of pain perception, and limited access to strategies can predict pain duration in elderly. Also, structural equation modeling results showed that the difficulties in emotional regulation is related to the general severity of pain perception in the elderly and can affect it (R2=0.11).
    Conclusion
    In general, according to the findings of this study, it can be said that the components of difficulty in emotional regulation can predict elderly pain perception and these two construction are structurally related. These results can have various theoretical and practical implications in identifying the factors associated with aging pain perception and pain control in these individuals.
    Keywords: Emotional regulation, Pain Severity, Aging
  • Khodabakhsh Pirkalani R *_Ramezan Saatchi L_Maleki Majd M Pages 11-20
    Introduction
    The world's population is rapidly aging. Mental health is vital in the elderly. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) on Depression, Death Anxiety and Life Expectancy in the Elderly.
    Method
    This study is an experimental research with pre and post-test approach. The statistical population was all elderly women in the 3rd, 7th and 1st districts of Tehran referring to health centers. All participants (30 people) that were selected through Random Stratified Sampling, completed Miller's Life Expectancy, Depression in the elderly and Templar death anxiety. The experimental group participated in 10 sessions of grouped Mindfulness-Based Cognitive Therapy. Data were analyzed using SPSS-23 software and statistical analysis of variance (Mixed Model ANOVA) analysis.
    Results
    Findings showed that there is a significant difference between the scores of life expectancy (F (1,22) = 35/34, P=0/000), depression (F (1,22) = 39/55, P = 0/000), and death anxiety (F (1,22) = 4/66, P = 0/042) in both pre-test and post-test levels according to the experimental and control groups. As a result, treatment has been effective in the experimental group.
    Conclusion
    Old age is one of the important factors of disability, the use of short-term and lowcost treatment methods to increase the performance of the elderly is essential and important. With regard to the results of the research, group-based mind-awareness can be a good option.
    Keywords: Mindfulness, Life Expectancy, Depression, Death Anxiety, Elderly
  • Bagheri M_Bagheri M_Niknami S * Pages 21-30
    Introduction
    Diabetes is one of the most expensive and chronic diseases of elderly age. Knowledge, participation of the elderly and self-care behaviors play an important role in diabetes treatment and preventing its side effects. The aim of this study was to determine the effect of educational intervention on knowledge and self-care in the elderly with type 2 diabetes mellitus in Khorzugh city, Isfahan province.
    Method
    This interventional quasi-experimental study was performed on 80 available diabetic elderly people in 1396 in Khorzugh, Isfahan. Participants were randomly divided into two intervention and control groups. The intervention was designed in 3 sessions (45 minutes) for the intervention group and 2 sessions for elderly and their relatives in two direct and indirect methods. Two months after completing the intervention, a post-test was performed. For data collection, a researcher made questionnaire was used. For analyzing the data, descriptive statistics (mean and standard deviation), Kolmogorov Smirnov test, Chi-Square tests, t-test and paired t-test were done using in SPSS16 software.
    Results
    Comparing the mean scores of knowledge (P = 0.860) and self-care (P = 0.875), there was no significant difference between two intervention and control groups before intervention, but after the intervention, the mean scores of knowledge and self-care in the intervention group were significantly more than control group (P < 0.001). Also, at level of physical activity (P = 0.651) and regular use of drug (P = 0.551) between the intervention and control groups after the intervention, and the mean scores of knowledge (P = 0.563) and self-care (P=0.237) in control group before and after the intervention, there was no significant difference (P < 0.05).
    Conclusion
    Knowledge level, self-care education and, therefore, self-care behavior of the elderly have a vital role in controlling diabetes and preventing its complications. Also, efforts to educate their relatives and increase their awareness can be very effective in increasing the ability of the elderly to care for themselves.
    Keywords: Type 2 Diabetes_Awareness_Self-Care_Elderly.
  • Somayeh Roshannia , Ezatollah Ghadampour*, Nasrin Rezaei Pages 31-39
    Introduction
    In recent years, the issues of decreased sleep quality and lower mental toughness among older individuals have received significant attention. Spirituality therapy has emerged as a possible intervention to overcome these problems, with researchers showing increased interest in the topic. Therefore, this paper aims to examine how group spirituality therapy affects sleep quality and mental toughness in older individuals in the City of Khorramabad.
    Methods
    This study follows a quasi-experimental pretest-posttest design with a control group. The statistical population includes all senior citizens residing in retirement homes in the City of Khorramabad in 2017. A convenience sample of 30 individuals was drawn and randomly assigned to two groups of experiment and control (15 people in either group). The Pittsburgh Sleep Quality Index (1989) and the MTQ48 (2002) were administered to both groups as pre-test and post-test. The experiment group received eight hour-long group spirituality therapy training sessions. The collected data were then analyzed using MANCOVA and ANCOVA in SPSS 23.0.
    Results
    Analysis of covariance revealed that spirituality therapy has a significant positive impact on both the quality of sleep and mental toughness among older individuals (p = 0.001).
    Conclusions
    Given the fact that group spirituality therapy was found to improve sleep quality and mental toughness, this approach is recommended as an effective intervention to resolve psychological issues among the elderly, especially those pertaining to quality of sleep and mental toughness.
    Keywords: Spiritual therapy, Sleep quality, Mental toughness, Elderly people
  • Mohammad Yamini*, Mohsen Sadidi Pages 40-48
    Introduction
    Due to the growth of aging population in the country, this group faces increasing problems. Considering the importance of improving the health of the elderly and the need to pay attention to the components of health promotion, especially mental health, There will be expected steps to be taken in this regard. One of the things that helps mental health in the elderly is having a life satisfaction. The aim of this study was to investigate the relationship between between the self-worth and Beliefs in a just world with life satisfaction of elderly People in the Esfarayen city, Iran.
    Method
    The research was a descriptive-correlational study. The statistical population of the study was all retired elderly people of the government offices in Esfarayen city in the year 2017-2018 who were 55 to 65 years old. 330 students were selected by available sampling. The research instruments were Just World Scale, Contingencies of Self-Worth Scale and life Satisfaction index. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression.
    Results
    The results of correlation coefficient showed that the correlation between self-worth and life satisfaction was 0.381. Also the correlation between belief in the fair world with life satisfaction was 0.413. All the cor relations were significant at the level of 0.001. Also, multiple regression analysis showed that predictor variables explained 56% of variance in Satisfaction with Life.
    Conclusion
    results indicate that self-worth and belief in the fair world have significant and positive correlation with satisfaction with life.Thus, it seems that developing a sense of self-worth and having a belief in the fair world can make life satisfaction.
    Keywords: contingencies of self- worth_belief in a just world_life satisfaction_elderly
  • Akbar Atadokht*, Saeid Rahimi , Parvar Shafaie Pages 49-58
    Introduction
    Today, quality of life is one of the biggest health goals in health care and is an effective factor in the life of the elderly. So The purpose of this study was to investigate the role of life orientation and Islamic life-style in order to predicting the quality of elderly people life.
    Method
    The method of this descriptive-correlational study was the statistical population of all elderly people in Bileh-e-savar city in Ardebil province in the first half of 2018. A sample of 100 people were selected through available sampling method. Then they responded to the questionnaire of Islamic lifestyle, life orientation and quality of life (SF-36). Data were analyzed using Pearson correlation and multiple regression tests.
    Results
    The results showed that there is a positive relationship between Islamic lifestyle and optimistic life orientation with the quality of life of the elderly, but there is a negative relationship between the pessimistic life orientation and their quality of life (P>0.01). Regression analysis showed that 45% of the total variance in the quality of life was specified by the component of Islamic life-style and life orientation.
    Conclusion
    This study has been Solutions for pathologists, especially elderly medicine, to promote lifestyle Islamic life-style, mental health and quality of life for the elderly.
    Keywords: life orientation, Islamic lifestyle, life quality, elderly
  • Amin Mahdizadeh , Maryam Farzad*, Zeinab Bolghanabadi Pages 59-69
    Introduction
    Upper extremity functional disorders are common in the elderly .The primary goal of this study was to investigate the relationship between the functional disorders of the upper extremity with independence in ADL and geriatric depression in elderly people institutionalized at Neyshabur nursing homes.
    Method
    This was a cross-sectional descriptive study conducted in 2017. The statistical population was composed of elderlies who were institutionalized at nursing homes. Via the census method, 72 elderly people were enrolled in the study according to the inclusion and exclusion criteria. Data were collected with the Quick Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (Quick-DASH), the Shah version of the Modified Barthel Index(MBI) and the Geriatric Depression Scale(GDS) questionnaires. To analyze data, SPSS v. 20 with Descriptive statistics, Pearson`s correlation coefficient, Mann–Whitney U test, Independent-Samples T Test and the backward regression analysis were used. The Normality of Data was tested by one sample K-S. P < 0.05 were considered as Significant.
    Result
    The results showed a Strong relationship between the functional level of the upper extremity and independence in ADL(P<0. 001, r= -0. 64), but there was no association with geriatric depression (P>0. 05, r=0. 04).
    Conclusion
    With respect to a strong relationship between the functional disorders of the upper extremity and independence in ADL, there is a need for designing a rehabilitative program for upper extremity disorders in order to prevent disability in ADL performance in geriatric nursing homes. As there was no significant relationship between depression and disability, there might be other influencing factors for depression.
    Keywords: Elderly, Upper Extremity, Activities of Daily Living, Depression
  • Zohre Ahmadi*, Tahereh Nedaei Pages 70-77
    Introduction
    Dueto the aging world population, the outbreak of chronic diseases in this age group and the importance of sport as a factor promoting the physical and mental health of the elderly, This study examines the relationship between television sport programs with the sports participation of elderly people.
    Method
    In this Correlation study by field method, 384 elderly people from all regions of Shiraz. Data were collected through a researcher-made questionnaire and analyzed by random sampling method and by Kolmogorov-Smirnov test and Pearson correlation coefficient analyzed by SPSS_20 software.
    Results
    The results of correlation coefficient showed between playback subscales, Content, time, Varied and innovative programs, Popular sports network plans, Health and Wellness Programs, Educational and awareness programs, Sport TV, The participation of the elderly has a significant relationship of level (p<0.05).
    Conclusion
    Television sport programs have increased the sports participation of the elderly by increasing awareness of the positive role of exercise and physical activity in physical and mental health. This result reflects the effective role of television in encouraging the elderly to participate in sports.
    Keywords: Elder, Sports participation, TV sports programs