فهرست مطالب

مطالعات برنامه درسی - پیاپی 28 (بهار1392)

فصلنامه مطالعات برنامه درسی
پیاپی 28 (بهار1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مویرا کین صفحات 1-20
    در این مقاله نویسنده سعی در ارائه ی مدلی برای درک و اجرای طرح برنامه درسی علوم دارد. عوامل متعددی بر محتوا و شیوه ی تدریس اثر می گذارند. برخی از این عوامل با یکدیگر در تعارض می باشند، و برخی دیگر به طور مشترک مورد تایید گروه های مختلف هستند، و به این صورت برخی از اهداف ما توسط منابع محدود می-گردند. ما در پی یافتن منظری می باشیم که در حوزه ی محدودیت ها و بسترهای ما الهام بخش، قابل پذیرش، و امکان پذیر باشد. در این مقاله، که به پژوهش های برنامه درسی علوم، ارزش ها در آموزش و جهان بینی می پردازد، شیوه ای برای تامل پیرامون پیچیدگی های مسائلی که در طراحی برنامه درسی علوم باید مورد بررسی قرار گیرند پیشنهاد خواهد شد. پیش از این آموزش عمدتا بر بهبود توانایی های فراگیران جهت یادگیری، ارائه ی نتایج، و نشان دادن دانش و مهارت خویش تمرکز داشت. اما آیا ما توجه کافی به بسترهای انسانی و کاربرد علوم به هدف یکپارچگی و کشودگی داشته ایم؟ آیا اکنون فرصتی برای تمرکز بر ارزش های موجود در آموزش علوم وجود دارد؟ آیا این می تواند نقطه ی آغازینی برای مباحث رقابتی و توجه عمیق و دقیق به اهمیت یادگیری به شمار آید؟
    کلیدواژگان: طراحی برنامه درسی علوم، ارزش ها
  • لی یوئن لو صفحات 21-44
    ویژگی های موسسه ای برنامه های تربیت معلمان پیش از خدمت از تفاوت ها و تنوع قابل توجهی برخوردار می-باشند. یکی از پروژه های وسیع در آمریکا که 40 ماه به طول انجامید و 10 برنامه ی تربیت معلم دروس علوم و ریاضی را در برداشت سالیش (Salish) یک، دو، و سه نام دارد که با حمایت دولت و در یکی از ایالت-ها به مدت پانزده سال اجرا شد. گزارش نهایی این بررسی که توسط بنیاد ملی علوم (NSF) ارائه شد نشان داد که بسیاری از فارغ-التحصیلان جدید از بیش از 1250 موسسه ی تربیت معلم دروس علوم و ریاضی در آمریکا آمادگی لازم جهت تدریس در کلاس درس را دارا نمی-باشند (سالیش یک، 1997). مقاله ی حاضر به نتایج اثربخش ترین برنامه ی تربیت معلم می پردازد که در پژوهش سالیش توسط موسساتی که در پی ارتقاء و وسعت بخشی به برنامه ی تربیت معلم خود بودند اجرا شد. این برنامه ی نمونه و الگو از راهبردهایی مطابق با استانداردهای آموزش ملی علوم و با توجه به نقش معلم و فراگیر در یادگیری و تدریس اثربخش استفاده کرده است. یافته-های پژوهش حاضر نشان می دهد که برنامه ی مذکور معلمان جدید و اثربخشی را برای درس علوم آموزش داده است که به طور کل انعطاف پذیرو ساخت گرا می باشند. این گزارش، بر اساس تدریس معلمان در سه سال اولیه ی تدریس، به برخی از ویژگی-های موسسه ای این برنامه ی تربیت معلم و الگوهای تغییر با توجه به باورهای ساخت گرایی و عملکرد معلمان می پردازد. در ادامه ابزار مورد استفاده ذکر شده، دلالت های یافته ها مورد بحث قرار گفته، و پیشنهاداتی برای پژوهش های آینده مطرح شده است.
    کلیدواژگان: برنامه های تربیت معلم، استانداردهای آموزش، علوم
  • الیزابت تایلور صفحات 45-62

    مقاله ی حاضر مروری بر فرضیه های فلسفی که پایه و اساس آموزش با مسئولیت اجتماعی برای دستیابی به پایداری (تحمل پذیری) و ارتباط آن با آموزش از طریق داستان های معضلات اخلاقی می باشد. این مقاله هدف خود را از طریق بررسی زیرساخت های فلسفی و دلالت های عملی آن دنبال می کند. آموزش با مسئولیت اجتماعی برای پایداری (تحمل پذیری) با ایجاد پیوندهایی میان آموزش سنتی محتوا محور با موضوعی خاص و ملاحظات اخلاقی که از راهبردهای آموزش ارزش ها بهره می جوید در پی تلفیق آموزش برای پایداری (تحمل پذیری) و آموزشی که به ارتقاء مسئولیت اجتماعی می انجامد می-باشد. چهل سال استفاده از داستان هایی با محتوای معضلات اخلاقی در آموزش ارزش ها موفقیت هایی در پی داشته است و مقاله ی حاضر نشان می دهد که این موفقیت ها به لحاظ عملی برای مد نظر قرار دادن ارزش ها و اخلاقیات در بستر آموزش علوم – و آموزش پایداری (تحمل-پذیری) – مناسب و کاربردپذیر می-باشند. چهارچوب فلسفی مورد استفاده در این مقاله شامل سه نوع اخلاقیات است: انصاف و عدالت، مواظبت و مراقبت، و پی آمدهای اعمال. این رویکرد تلفیقی خصوصا برای آموزش هایی که در آنها از داستان های حاوی معضلات اخلاقی به هدف ترغیب و تشویق فراگیران جهت تامل پیرامون ارزش هایشان و مشارکت در بررسی جمعی و گروهی معضلات اخلاقی استفاده می شود مناسب به نظر می رسد. برای ایجاد تعادل و توازن در آموزش ارزش ها باید هر سه نوع اخلاقیات ذکر شده مد نظر قرار گیرند. برای روشنگری بیشتر پیرامون کاربردپذیری این چهارچوب تلفیقی، مقاله ی حاظر مروری بر پژوهش نویسنده را ارائه می-دهد که در طول سال های گذشته در مورد این موضوع صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: آموزش برای پایداری (تحمل پذیری)، داستان های معضلات اخلاقی، ارزش ها در آموزش علوم
  • پیتر چارلز تایلور صفحات 63-80
    پژوهش در حوزه ی آموزش چگونه می-تواند به متخصصین آموزش در آینده کمک کند تا سیاست ها و اقدامات آموزشی موسسات را به گونه ی که در برگیرنده ی فرهنگ باشد تغییر دهند؟ در پاسخ به این پرسش نویسنده ی مقاله ی حاضر به 20 سال سابقه ی خویش در زمینه ی آموزش پژوهشگران مقطع کارشناسی ارشد در حوزه ی آموزش علوم و ریاضی در کشورهای آفریقایی، آسیایی، و جزایر اقیانوسیه رجوع کرده است. یکی از چالش های عمده، ارائه ی روش های صحیحی برای انجام پژوهش های بین-فرهنگی می باشد که به این سوال اساسی می پردازند «چگونه باید نظام آموزشی علوم طراحی کرد که در بر گیرنده ی فرهنگ بوده و همچنین نسل جوان جوامع غیرغربی را برای ورود به دنیای مدرن (جهانی شدن) آماده سازد به گونه ای که آنان همزمان به سرمایه ی فرهنگی- محلی خویش نیز احترام گذاشته، آن را ارج نهند و به رشد آن کمک کنند؟» پیشرفت های قابل توجه معاصر در حوزه ی پژوهش-های کیفی به پژوهشگران مقطع کارشناسی ارشد کمک می کند تا از تجارب زندگی خود به عنوان منبع اولیه ای از داده ها جهت بررسی ناقدانه و خلاقانه ی فرضیه های کلیدی فلسفی و سیاسی که اساس تدریس، برنامه ی درسی، و اقدامات پژوهشی در کشور آنها را تشکیل می دهند بهره جویند.
    کلیدواژگان: مربیان علوم، تنوع فرهنگی، جهانی سازی
  • خسرو باقری نوع پرست صفحات 81-92
    واقع گرایی سازنده (CR) تلاشی در راستای رفع مشکلات مربوط به واقع گرایی محض و سازنده گرایی بنیادین می باشد. قرائت های مختلفی از واقع گرایی سازنده وجود دارد. در این مقاله نویسنده دلایلی را در حمایت از یکی از نسخه های خاص واقع-گرایی سازنده (CR) ارائه می دهد. پیچیدگی واقعیت از سویی و اثرات ناشی از ذهن، زبان، و فرهنگ انسانی از سوی دیگر به مداخله ی انکارناپذیر سازه های مختلف در رشد دانش منجر می گردند. بر اساس CR، حتی اگر اساسا نتوان از ابعاد ذهنی، زبانی، و فرهنگی سازه ها اجتناب کرد، باید به میزان خاصی از تماس با واقعیت برای سازه ها توجه داشت. از این لحاظ انسان و فرهنگ نقش سازنده و مهمی در کسب دانش ایفا می-کنند و صرفا ابزاری برای این فرآیند محسوب نمی شوند. از سویی دیگر نقش واقعیت در این فرایند را نمی توان نادیده گرفت. زیرا، بر اساس CR، دانش به معنای دانستن «چیزی» در دنیای واقعی است. به طور کل، در نظر گرفتن نقش ذهن و فرهنگ از یک سو و نقش اجتناب ناپذیر واقعیت از سویی دیگر تفاوت میان CR واقع گرایی خالص، سازنده گرائی خالص، و دیگر قرائت های واقع گرائی سازنده که نقش سازنده ی ذهن را مورد توجه قرار نمی دهند را به خوبی نشان می دهد.
    برای CR در آموزش علوم الزامات خاصی وجود دارد. در وهله ی اول، باید همواره توجه داشت که نظریات علمی بخشی از تماس با واقعیت را در برمی گیرند. این نکته نشان دهنده ی تفاوت میان CR و ساخت گرایی محض می باشد. این مورد را در تدریس علوم نیز باید مورد توجه قرار داد. دوم، در طول فراگیری علوم فراگیران باید به استفاده از سازه های تخیلی جایگزین تشویق شوند. این نشان دهنده ی تفاوت میان CR و واقع گرایان محض است که اهمیت تخیلات فراگیران را در رشد سازه های تخیلی مد نظر قرار نمی دهند. با این وجود، در حالی که ما فراگیران را به رشد سازه های تخیلی خویش تشویق می نماییم باید حدودی نیز برای این امر قائل شد. بدین صورت، ما در مقام معلم باید فراگیران را تشویق کنیم تا شواهد نقض را به طور جدی تری مورد توجه قرار دهند. این در واقع همان تفاوت میان واقع گرایان سازنده گرا و عمل گرایان می باشد. عمل گرایان در مقابله با شواهد نقض کننده دست از نظریات خود نمی کشند بلکه به هدف همگام ساختن شواهد نقض با نظریاتشان در پی ایجاد تغییرات نامحدودی در سازه ها هستند. این در حالی می باشد که واقع-گرایان سازنده شواهد نقض را بیشتر مورد توجه قرار می دهند و سازه های خود را طبق آن تصحیح می نمایند.
    کلیدواژگان: واقع گرایی سازنده، آموزش علوم، شواهد نقض، تماس نسبی با واقعیت
  • علیرضا کیامنش صفحات 93-116
    مقاله ی حاضر به بررسی روند های موجود در موفقیت های علمی دانش-آموزان پایه ی هشتم و همچنین شاخص-های مختلف دانش آموزان و معلمان علوم در کشورهای مسلمان (و ارمنستان) می پردازد که در خاورمیانه و آفریقای جنوبی واقع شده و در مطالعات تیمز سال های 1999، 2003، و 2007 شرکت داشتند. در این مقاله، برای بررسی دستیابی های علمی دانش آموزان از میانگین ارزش های قابل پذیرش برای تخمین خطای نمونه گیری از روش جایگزین تکراری جک نایف استفاده شده است. طبق نتایج این بررسی همبستگی معناداری میان میانگین عملکرد علمی دانش آموزان مقطع هشتم در 12 کشور از یک سو و خودپنداره ی علمی، دیدگاه نسبت به علوم، حس تعلق نسبت به مدرسه، و جو مدرسه از سوی دیگر وجود دارد. در بسیاری از کشورهای تحت بررسی، همبستگی میان خودپنداره ی علمی و موفقیت علمی دختران بیشتر از پسران بود. با توجه به روند موجود در کشورهایی که در دو یا سه مطالعه ی تیمز شرکت داشتند، میانگین عملکرد علمی دانش آموزان روندی رو به بهبود را نشان می داد. میزان پیشرفت مشاهده شده در میان دانش-آموزان ایرانی از سال 1999 تا 2007 از چهار کشور دیگر کمتر بود. پیشرفت میانگین عملکرد دختران و پسران حاکی از آن است که موفقیت-های دختران نسبت به پسران روند افزایشی بیشتری داشته است. روندهای شاخص های دانش آموزان نشان داد که خودپنداره ی علمی دانش-آموزان کاهش و دیدگاه نسبت به علوم ارتقاء یافته و دو شاخص حس تعلق به مدرسه و جو مدرسه نیز ثابت و بدون تغییر مانده است. روندهای مشاهده شده برای شاخص های معلمان روندی رو به بهبودی را نشان داد. با مقایسه ی روند عملکرد در ایران با کشورهای موفق تر در منطقه به وضوح می توان دریافت که پیشرفت در عملکرد دانش آموزان ایرانی کمتر از دانش آموزان در دیگر کشورهای موفق تر منطقه است.
    کلیدواژگان: تیمز، کشورهای مسلمان، موفقیت علمی، شاخص های معلمان، شاخص های دانش آموزان
  • محمود مهرمحمدی صفحات 117-138
    تربیت علمی در برنامه درسی مدارس جایگاه ویژه و والائی دارد. این حکم درباره تمام کشورها، خواه کشورهای پیشرفته و خواه کشورهای کمتر پیشرفته و در حال توسعه که قریب به اتفاق کشورهای مسلمان نشین در دسته اخیر قرار می گیرند، بیش و کم صحیح است. اما از جنبه دیگری کشورهای توسعه یافته و کشورهای متعلق به جهان اسلام نیز با یکدیگر شباهت دارند که به غفلت نسبت به تربیت تکنولوژیک باز می گردد. البته غفلت مورد اشاره در کشورهای جهان اسلام چون با تبعات جدی در زمینه تداوم توسعه نایافتگی همراه است، از اهمیت ویژه ای نیز برخوردار است. شدت غفلت نیز در برنامه درسی مدارس کشورهای توسعه یافته به اندازه کشورهای توسعه نیافته نیست.
    هدف این مقاله تاکید بر غفلت زدائی از تربیت تکنولوژیک به ویژه در کشورهای جهان اسلام است تا مگر به دلیل این اهتمام زیربنائی شاهد برون رفت تدریجی آنان از وضعیت نامطلوب فعلی که با تاکیدات دین اسلام نیز به هیچ رو سازگار نیست باشیم. تربیت تکنولوژیک به معنای دست یابی به ظرفیت تفکر تکنولوژیک و قدرت حل مسائل تکنولوژیک نیازمند باز شناسی است. در فرایند بازشناسی نیز مهم ترین اقدام تفکیک میان شایستگی های مترتب بر تربیت علمی و تربیت تکنولوژیک است که متاسفانه تا کنون چندان به آن پرداخته نشده است. در این مقاله این تمایزات در یازده محور شرح داده شده و از آن چنین نتیجه گیری شده است که تربیت تکنولوژیک مقوله ای متمایز از تربیت علمی و نیازمند تدابیر ویژه آموزشی است. برخی تدابیر ویژه ای که می تواند در این جهت مورد توجه قرار گیرد نیز در بخش پایانی و در قالب راهبرد ها مورد واکاوی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی مغفول، تربیت تکنولوژیک، تربیت علمی
|
  • Moyra Kean Pages 1-20
    In this paper I present a model for understanding and implementing science curriculum design. Numerous factors influence what we wish to teach and how we teach. A number of these factors are in conflict، some are contested across interest groups، and some of our goals are constrained by resources. We may struggle to find a vision that is inspiring، acceptable and feasible within our contexts and constraints. I suggest in this paper، which draws on science curriculum research، values in education، and worldview، a way of reflecting on the complexity of issues that need to be considered in science curriculum design. Traditionally we have been concerned with improving students’ ability to learn، to produce results، and to demonstrate knowledge and skill. Have we paid enough attention to the human context and the consideration of science for purposes of harmony and openness? Is there an opportunity now to focus on the values inherent in science education? Could this be a central starting point worthy of both contested debate and deep caring for the significance of our learning?
    Keywords: Science curriculum design, values
  • Lee Yuen Lew Pages 21-44
    The variations in institutional features of Pre- Service Programs are broad. A large scale USA project spanning 40 months and involving ten different Science/Mathematics Teacher Preparation Programs called Salish I، II، and III operated with major federal support and operated in one state for a fifteen year investigation. A final report by National Science Foundation (NSF) concluded that many new graduates from the over 1،250 institution in the USA that prepares science/math teachers are ill-prepared for teaching in the real classrooms (Salish 1، 1997). This paper focused on results from the most effective program in Salish as indicated by the new institutions who sought to expand their own teacher education program. The exemplary program consistently implements strategies as envisioned under the National Science Education Standards with regards to roles of teachers and students for effective teaching and learning. The major finding of the study is that the new teachers from the exemplary program are successful in preparing effective new science teachers who are generally resilient early constructivist teachers. This report touches on some of the institutional features of the exemplary Pre- Service program and the patterns of change regarding the Constructivist beliefs and practices of teachers، from student teaching through the first three years of teaching. It shares the instruments used، discusses implications of findings and provides suggestions for continued research.
    Keywords: Pre, Service Programs, Education Standards, Science
  • Elisabeth Taylor Pages 45-62

    This paper presents an overview of the philosophical assumptions supporting socially responsible education for sustainability and its links to ethical dilemma story pedagogy by exploring the underlying philosophy and presenting its practical applications in our research. Socially responsible education for sustainability aims at bringing together education for sustainability and education that promotes social responsibility by marrying traditional subject specific، content-based education with ethical considerations drawing on strategies from values education. Ethical dilemma stories have been successfully applied in values education for over forty years and have been shown by our research to be particularly suitable to address values and ethics in the context of science- and sustainability education. The integral philosophical framework employed in our research combines three types of ethics including: an ethic of fairness or justice، an ethic of care and an ethic of consequences. This integral approach seems to be particularly suitable for supporting pedagogies that use ethical dilemma stories to engage students deeply in reflection on their values and in collaborative exploration of ethical dilemmas. All three types of ethics are required if this type of values education is to be balanced. To illustrate further the applicability of this integral framework I provide a review of our research on this topic conducted over the past few years.

    Keywords: education for sustainability, ethical dilemma stories, values in science education
  • Peter Charles Taylor Pages 63-80
    How can educational research enable future educational leaders to transform the educational policies and practices of their institutions in culturally inclusive ways? In addressing this question I draw on 20 years of experience mentoring postgraduate researchers in science and mathematics education from countries in Africa، Asia and the Pacific islands. A major challenge is to provide appropriate methods for intercultural research which address the key question of how to design culturally inclusive science education systems for preparing young people in ‘non-Western’ societies to enter the modern (globalising) world and، at the same time، respect، celebrate and grow their own local cultural capital. Exciting developments in contemporary qualitative research enable postgraduate researchers to use their own life-world experiences as a primary source of data for examining critically and creatively key philosophical and political assumptions underpinning teaching، curriculum and research practices in their own countries.
    Keywords: Science Educators, Cultural Diversity, Globalising
  • Khosrow Bagheri Noaparast Pages 81-92
    Constructive realism (CR) is an attempt to overcome the difficulties associated with naïve realism and radical constructivism. There are different versions for CR. In this paper، I defend a particular version of CR. Complexity of reality، on the one hand، and the impact of human mind، language، and culture، on the other، leads to the inevitable contribution of constructs in knowledge development. According to the CR، even if mental، linguistic and cultural side of constructs could not be avoided in principle، a certain proportion of reality-contact can be considered and defended for the constructs. In this sense، human mind and culture has a constitutive role to play in knowledge acquiring instead of being an innocent means in the process of acquiring knowledge. On the other hand، the role played by the reality in this process cannot be ignored because، according to the CR، knowledge consists after all of knowing ''something'' in the real world. On the whole، taking into account both the constitutive role of mind and culture، on the one hand، and the inevitable role of the reality، on the other، shows the difference between the CR and pure realism، pure constructivism، and those versions of CR that do not take the constitutive role of mind into account. There are requirements for the CR in science education. First of all، there must be a constant caution for making sure that our scientific theories have caught the proportion of reality-contact. This point shows the difference between the CR and pure constructivism. This caution should be present in our science teaching as well. Secondly، we should encourage our students to develop imaginative alternative constructs when they are learning sciences. This shows the difference between the CR with naïve realists who ignore the importance of students'' imaginations in suggesting alternative constructs. Notwithstanding، while we encourage the students to develop their imaginative constructs، there should be considered a limitation for their over-justification about their constructs. In this way، we as teachers should urge them to take counter-evidence most seriously into account. This is a point in which constructive realists are distinguished from pragmatists too. Pragmatists do not give up their theories in confrontation with counter-evidence but rather look for almost limitless changes in their constructs in order for making the counterevidence compatible with their theories، whereas constructive realists will be ready to take counterevidence more serious and correct their constructs accordingly.
    Keywords: Constructive Realism, Science Education, Counter, evidence, Proportional Reality, Contact
  • Kiamanesh Pages 93-116
    This article focuses on the trends in eighth graders'' science achievement as well as several students’ indicators and science teachers’ indicators among Muslim countries (and Armenia) which are located in the Middle East and North Africa and participated in TIMSS 1999، 2003 and 2007. In the present study، the mean of plausible values represents students'' science achievement and Jackknife Repeated Replication method was used for the estimation of sampling error. There was a significant correlation between the average science performance of eighth graders in 12 countries and science self-concept، attitudes towards science، school connectedness، and school climate. In many of the countries under study، the correlation between science self-concept and science achievement for girls was higher than that of their male counterparts. Considering the trends across the countries which participated in two or three of TIMSS studies، the students'' average science performance showed a trend towards improvement. The extent of improvement observed in Iranian students'' achievement from 1999 to 2007 was less than that of four countries. Improvement in girls’ and boys'' average performance indicates that improvement in girls'' achievement was higher than that of boys. Trends in students'' indicators showed that science selfconcept has decreased، attitude towards science has increased and the two indexes of school connectedness and school climate have remained unchanged. Trends in teachers'' indicators showed a trend toward improvement. If the trend in Iran''s performance is compared with that of some more successful countries in the region، it becomes evident that improvement in Iranian students'' achievement is less than that of their counterparts in several more successful countries in the region.
    Keywords: TIMSS, Muslim countries, Science achievement, teacher's indicators, student's indicators
  • Mahmoud Mehrmohammadi Pages 117-138
    Science education has a special place in the school curriculum. This is more and less true in education systems throughout the world، including developed or developing countries، with the Islamic countries belonging almost invariably to the second category. All countries behave similarly with respect to technology education as well، only by neglecting this critical subject from their explicit curriculum. Such neglect، however، is more consequential in Islamic countries than developed countries since it will fuel the perpetuation of under developed status. The neglect، though، appears to be more intense in developed countries as well. The purpose of this article is to de-nullify technology education from the school curriculum، especially in the education system of Islamic countries. This is argued to be the most reassuring way to initiate gradual exit from the existing calamity such counties face. Technology education is recognized as catering to the competency of technological mentality or solving technological problems. To take this directive seriously، however، requires that fundamental differences between science and technology education be understood and that technology education be taken out of the shadow of science education in the school curriculum. The differences thus mentioned have been introduced in this article in eleven aspects، substantiating the claim that technology education deserves a sovereign space in the curriculum. The author، then، takes a step further by discussing some rather significant strategies that would have to be enacted if the end of technology education is to be met with success.
    Keywords: null curriculum, technology education, science education