فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات برنامه درسی
پیاپی 33 (تابستان 1393)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/07/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهارک اعظمی، نعمت الله موسی پور، خسرو باقری، مجید علی عسگری صفحات 1-30
    پژوهش حاضر ماهیت تجربه دین داری و انواع آن و همچنین میزان انطباق تجارب مذکور با اهداف اعتقادی نظام آموزش و پرورش رسمی کشور را از منظر دانش آموختگان این نظام بررسی کرده است. این پژوهش به صورت کیفی و به روش پدیدارشناسانه انجام شد. دوازده دانش آموخته نظام با روش نمونه گیری هدفمند از بین خانواده های دین دار و غیر دین دار انتخاب شدند و با آن ها مصاحبه نیمه سازمان یافته و عمیق انجام شد. آنگاه متن مصاحبه ها با روش تحلیل محتوای کیفی تجزیه و تحلیل شد. یافته های پژوهش در قسمت توصیف تجارب دین داری حول محور ابعاد سه گانه دین داری (اعتقادات با سه زیر مقوله خدا، معاد، نبوت، اخلاق و احکام) تنظیم و برای تعیین میزان انطباق آن با اهداف اعتقادی نظام، مقوله های حاصل با مقوله های موجود در اهداف نظام آموزشی که بر اساس مولفه های دین رسمی نام گذاری شدند، مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که در گونه های دین داری انواع خاصی از دین داری با محوریت باور قلبی به خدا، گرایش به مسائل اخلاقی با منشا درونی و فطری و تبعیت از عقل در فروع دین (به جای تبعیت از علمای دینی) در میان دانش آموختگان سطح دیپلم رایج است.
    کلیدواژگان: دین تجربه شده، گونه های دین داری، دانش آموخته نظام آموزش و پرورش، اهداف اعتقادی نظام آموزش و پرورش رسمی
  • فریدون شریفیان صفحات 31-56
    در این مقاله از منظر های مختلف به کورر یا خاستگاه اصطلاح برنامه درسی پرداخته شده است. پس از مقدمه، از نگاه نهضت نومفهوم گرایی که با تلقی سنت گرایانه افرادی مانند بابیت و تایلر تفاوت دارد، ماهیت، مبانی و مراحل کورر شرح داده شده است. در کنار دو برداشت سنتی و نومفهوم گرایانه، طی سال های اخیر دو گروه از صاحب نظران به عرصه مباحث کورر وارد شده اند. یک گروه، صاحب نظرانی هستند که به رشته برنامه درسی تعلق دارند. گروه دوم، شامل افرادی است که متخصص برنامه درسی نیستند اما دلالت های دیدگاه آنان توسط افراد متعلق به برنامه درسی کاویده شده است. مشارکت هر دو گروه به مطرح شدن برداشت ها و کاربردهای جدید در زمینه کورر منجر گردیده است. این برداشت ها یا در مسیری قرار گرفته که ادامه تلقی نومفهوم گرایانه پاینار و گرامت است یا با تلقی آنان تفاوت دارد. نوئل گاف، ژیل دلوز، جیسن والین و جو کینچلو صاحب نظران برجسته ای هستند که فضاها یا برداشت های جدیدی را در عرصه کورر آفریده اند.
    کلیدواژگان: کورر، نومفهوم گرایی، کورر پسامدرن، کورر انفعالی، کورر فعال، تدریس کورر محور
  • محمد حسنی صفحات 57-92
    هدف این پژوهش شناخت روندهای حاکم بر تغییرات برنامه درسی تربیت اخلاقی است. برای رسیدن به این هدف اسناد و مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش از بدو تاسیس تا کنون و نتایج برخی تحقیقات مرتبط تحولات مولفه های برنامه درسی تربیت اخلاقی یعنی هدف، محتوا، روش تحلیل شده است. نتیجه این بررسی نشان می دهد که رویکرد برنامه درسی تربیت اخلاقی در نظام تربیت رسمی و عمومی از رویکرد برنامه درسی مستقل به رویکرد بین برنامه ای گرایش پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، برنامه درسی تربیت اخلاقی، نظام تربیت رسمی و عمومی
  • نادر سلسبیلی صفحات 92-128
    هدف پژوهش حاضر آن است تا با امکان سنجی زمینه های نظری و تجربی برنامه ریزی درسی مبتنی بر مدرسه در محدوده ای مشخص از مدارس منتخب در طیفی مشخص از نظر تمرکززدایی و حرکت به سمت برنامه ریزی درسی مبتنی بر مدرسه، در سه کاربندی متمایز «پذیرش»، «سازگارسازی» و «بازنگری»، فرایند تعدیل و تغییر در برنامه درسی و آموزش درس حرفه و فن دوره راهنمایی، با توجه به ساختار موجود نظام آموزشی، مورد بررسی قرار گیرد. در مجموع 36 مدرسه در قالب 18 تیم دست اندرکار برنامه ریزی درسی مبتنی بر مدرسه در3 استان تهران، اصفهان و کردستان، در طول سال تحصیلی1391-1390، فعالیت های طراحی، تدوین و سپس در سال بعد 1392-1391 اجرای برنامه ریزی حرفه و فن سال دوم راهنمایی را در کاربندی های سه گانه دنبال کرده اند. پژوهش از نوع تداومی بوده و از رویکردهای کیفی و کمی پژوهشی در مراحل مختلف و پاسخ به سوالات بهره برده است. در مرحله اول ماهیتی توصیفی و تحلیلی داشته است. در مرحله دوم با تشکیل تیم های برنامه ریزی درسی مبتنی بر مدرسه در مدارس منتخب، ماهیتی توسعه ای داشته است. در مرحله سوم یعنی اجرای برنامه درسی در مدارس شرکت کننده، ماهیتی ارزشیابانه داشته است. قابل توجه است که با توجه به محدودیت های پیش آمده برای پژوهش در مرحله سوم، فعالیت های میدانی کامل اجرا نشد. از مهم ترین یافته های پژوهش، آن است که حداقل از جهت کاربرد منابع آموزشی و کمک آموزشی، کاربرد فناوری ها، رسانه ها و نرم افزارهای آموزشی، بین کاربندی های سه گانه در رویکرد مورد نظر تفاوت معنی داری بوجود می آید و مدارس در کاربندی بازنگری و سپس سازگارسازی تا حدودی قوی تر عمل می کنند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی درسی مبتنی بر مدرسه، سازگارسازی برنامه درسی، بازنگری، تمرکززدایی، درس حرفه و فن دوره راهنمایی
  • فرهاد سراجی، فاطمه سادات خدارحمی موسوی صفحات 129-150
    معلمان در مرحله اجرای برنامه درسی تنها مجری صرف نیستند، بلکه بر اساس باورها و تلقی های خود از شناخت، یادگیری و تفکر تا حد امکان بر اجرای برنامه درسی مستند و مکتوب تاثیر می-گذارند. ارزشیابی توصیفی یکی از نوآوری هایی است که در دهه اخیر در برنامه درسی دوره ابتدایی ایران به اجرا گذاشته می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین باورهای معرفت شناختی معلمان دوره ابتدایی و میزان اعتقاد به استفاده از ارزشیابی توصیفی در بین آن ها است. روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است و جامعه آماری آن شامل کلیه معلمان دوره ابتدایی شهر اصفهان که در سال تحصیلی 91-1390 تعداد آن ها 5060 نفر بوده است. برای انتخاب نمونه از این جامعه روش طبقه ای نسبتی به کار رفته است و از شش ناحیه آموزشی به نسبت جمعیت معلمان و با توجه به حجم نمونه پژوهش، نمونه ها انتخاب و تعداد آن ها 384 نفر بوده است. در این پژوهش برای جمع آوری اطلاعات مربوط به باورهای معرفت شناختی از پرسشنامه 63 گویه ای استاندارد شومر و برای بخش ارزشیابی توصیفی از پرسشنامه محقق ساخته 28 گویه ای استفاده شده است. روایی و پایایی پرسشنامه استاندارد با استفاده از پژوهش های متعدد داخلی و خارجی مدنظر قرار گرفته است ولی روایی پرسشنامه محقق ساخته با استفاده نظرات ده نفر از متخصصان علوم تربیتی و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرانباخ به میزان 92/ 0 به دست آمده است. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، آزمون F و آزمون تعقیبی دانکن تحلیل شده و نشان می دهد؛ بین باورهای معرفت-شناختی خام معلمان و استفاده از ارزشیابی توصیفی رابطه 17/ 0- اما بین باورهای معرفت شناختی مترقی و استفاده از ارزشیابی توصیفی رابطه 34/ 0+ وجود دارد. هم چنین نتایج نشان داد که جنسیت معلمان با باورهای معرفت شناختی و استفاده از ارزشیابی توصیفی رابطه ندارد. به علاوه نتایج آزمون F، نشان داد که بین باورهای معرفت شناختی و استفاده از ارزشیابی توصیفی بر حسب میزان تحصیلات تفاوت وجود دارد و معلمان دارای سطح تحصیلات کارشناسی ارشد بیش از سطوح پایین تر به استفاده از ارزشیابی توصیفی اعتقاد دارند.
    کلیدواژگان: باور معرفت شناختی، باورهای خام، باورهای مترقی، ارزشیابی توصیفی، معلمان ابتدایی
  • حسین داوری، فردوس آقاگل زاده صفحات 151-178
    اهمیت کتاب های آموزش زبان انگلیسی در نظام های آموزشی انکارناپذیر است. در این بین، به دنبال طرح رویکردهایی انتقادی در حوزه زبانشناسی کاربردی، عرضه کتاب های تدوین شده در کشورهای انگلیسی زبان موسوم به مرکز به کشورهای غیرانگلیسی زبان موسوم به حاشیه، با بحث هایی جدی همراه شده است. ناسازگاری-های فرهنگی و اجتماعی بین محتوای این آثار با باورهای فرهنگی و اجتماعی کشورهای مصرف کننده سبب شده تا این کتاب ها نه صرفا منبعی برای آموزش واژگان و دستور، بلکه کالاهایی با بار فرهنگی، معرفی گردند. با توجه به اهمیت این موضوع در جامعه ایران که با کاستی هایی جدی در تدوین و انتخاب کتاب های درسی در نظام آموزش رسمی و غیررسمی روبروست و نیز با توجه به اهمیت زبان انگلیسی و پرهیز از هرگونه مواجهه منفعلانه در رد یا پذیرش بی چون و چرای آن، در این مقاله در چارچوب رویکرد انتقادی با ارائه راهکارهایی کاربردی، با تاکید بر دو مولفه محتوا و ساختار، توسل به آموزش انتقادی در تدوین کتاب های درسی به عنوان یکی از شیوه های کارآمد متناسب با فضای جامعه ایران و تامین کننده نیازهای فراگیران پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: کتاب درسی، آموزش زبان انگلیسی، آموزش انتقادی، فرهنگ، آگاهی انتقادی
|
  • B. Azami, N. Mosapour, Kh. Bagheri, M. Aliasgari Pages 1-30
    Abstract: In this paper, the nature of religious experience and its types, as well as the degree such experiences complied with the ideological aims of the Iranian educational system were considered from the viewpoints of high school graduates. The research was qualitative and followed by a phenomenological approach. For this purpose, twelve graduates were selected through purposeful sampling from religious and non-religious families, and underwent by semi-structured and in-depth interviews. The interviews were transcribed and the records were assessed using qualitative content analysis. The findings of the research in the section regarding the portrayal of religious experience were arranged around the triadic dimensions of religiosity (morals, Sharia and belief, which is in turn divided into subcategories of God, Afterlife and prophets). Moreover, their compliance with the ideological goals of the education system was determined by comparing the resulting categories with those included in the education system's goals, which had been named according to the parameters of the formal religion. The results showed that identified specific alternative types of religiosity to be common among high-school graduates, which had formed around concepts such as cordial belief in God, internal and natural inclination towards moral issues, and resorting to logic (rather than spiritual guides) for complying with the commandments of religion.
    Keywords: Religious Experience, Ideological Goals, Graduates, Curriculum, Educational System
  • F. Sharifian Pages 31-56
    Abstract: In this paper، currere (origin of the term curriculum) has been explored from different perspectives. After the introduction، nature، foundations and stages of currere from perspective of reconceptualism movement are described. Reconceptualism movement is different from traditionalist authors’ viewpoints، such as Bobbitt and Tyler. In recent years، in addition to the reconceptualist and traditional views، two groups of experts have entered into discussion of currere. One group are experts who belong to the field of curriculum. The second group include those who are not curriculum specialists but implications of their views by people belonging to the curriculum is explored. Participation of both groups led to the introduction of new interpretations and applications of currere. These perceptions are located in the path that is continuation of reconceptualist view of Pinar and Grumet or are different from their perceptions. Gough، Deleuze، Wallin and Kincheloe are outstanding experts who created new spaces or conceptions in currere.
    Keywords: Kew words: Currere, Reconceptualism, Postmodernist currere, Reactive currere, Active currere, Currere based teaching
  • N.Salsabili Pages 92-128
    Abstract: This research by doing a feasibility study in field of theoretical and practical aspects of School Based Curriculum Development (SBCD) approach and by using the purposeful selection of middle schools in three provinces of Tehran, Isfahan, and Kurdistan attempts to find the processes, characteristics, weaknesses and strengths of doing revisions and adaptations in the stages of developing and implementing the curriculum of vocational and technical course of study in participated middle schools in three forms of adoption, adaption, and revision. 36 middle schools through 18 teams and 6 teams in each of the three mentioned distinct forms of SBCD spectrum in the three provinces followed the developing activities and then implementing the desired vocational and technical studies curriculum in the school years of 1390-91 and 1391-92. Each team consisted of 5 to 7 persons including the related school teachers of vocational and technical study and other related practitioners of two participated schools in each team. The research method in the three stages of research follows three natures of descriptive, developmental and evaluative. Doing observation in schools and filling the reports by school-coordinators are the critical research tools for data gathering from participated teams. Of the most important findings, research concludes that applying supplementary materials, enrichment resources, applying information and communication technologies and educational media differ regard the freedom, devolution and increasing the power of teams for curriculum adaption and revision in participated middle schools and schools in revision and then in adaption treatment do better in this regard.
    Keywords: School Based Curriculum Development, adaption, revision, decentralization, middle school, vocational, technical course of study
  • F. Seraji, Khodarahmi Mosavi Pages 129-150
    Abstract: The teachers are not mere curriculum implementers, but by their beliefs about cognition, knowing and learning, the curriculum could be affected. Descriptive evaluation is one of the important innovations that has been implemented at primary level of Iran’s education system. Main purpose of this research is to investigate the relationship between teacher's epistemological beliefs and their attitudes toward using descriptive evaluation. Research method is correlation and the research population are Isfahan primary teachers (N=5060) from six educational regions. For selecting research sample, categorized sampling method is used and 384 teachers are selected. For data gathering, Two questionnaires were used; schommer's standard questionnaire for epistemological beliefs and a researcher-made questionnaire for attitudes toward descriptive evaluation. For analyzing data, pearson correlation method, F, T and Dankan test were used. The results showed that the correlation between the row epistemological beliefs of the teachers and their attitudes toward using descriptive evaluation was -0/17, and correlation between the advanced epistemological beliefs of teachers and attitudes toward using descriptive evaluation was +0/34. This research also showed that teacher's gender is not related to using or not using descriptive evaluation. However attitudes toward using descriptive evaluation were differed among the teachers based on their academic degrees.
    Keywords: epistemological beliefs, attitudes, descriptive evaluation, primary teachers
  • H. Davari, F. Aghagolzadeh Pages 151-178
    Abstract: The importance of English language teaching textbooks in educational systems is inevitable. In this situation, following the appearance of some critical approaches in the field of applied linguistics, the introduction of books developed in English-speaking countries known as Center to non-English speaking countries known as Periphery, has led to forming some challenging debates. Their cultural and social inconsistency with the cultural and social beliefs of the consumers has led to a situation in which they are known not only as sources of vocabulary and grammar learning, but commodities with cultural loads. Due to the importance of this issue in Iran that is faced with serious shortcomings in selecting and developing textbooks as well as the importance of English in the world and avoiding any passive encounter with English in categorical acceptance and rejection of this language, in this paper, through the framework of critical pedagogy, insisting on two components of content and structure, resorting to critical pedagogy in textbook development as an effective method is introduced. It is maintained that this proposed framework is consistent with the Iranian society and meets the learner's needs.
    Keywords: textbook, English language teaching, critical pedagogy, culture, critical consciousness