فهرست مطالب

مطالعات برنامه درسی - پیاپی 43 (زمستان 1395)

فصلنامه مطالعات برنامه درسی
پیاپی 43 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی نوری صفحات 1-20
    با وجود پیشرفت فزاینده دانش بشری درباره مبانی عصب- فرهنگی یادگیری و رشد انسان، کاربردها و دلالت های برخاسته از این دانش جدید برای نظریه و عمل برنامه درسی و تدریس همچنان به عنوان حوزه ای مغفول باقی مانده است. در همین راستا، مقاله حاضر با روش مرور تلفیقی، ضمن جمعبندی یافته های پژوهش علوم اعصاب فرهنگی در حوزه یادگیری و رشد، به معرفی بینش ها و پیام های این یافته ها برای بهبود فهم یادگیری و کاربردهای آن در برنامه درسی مدارس می پردازد. نتیجه مرور مطالعات اخیر حاکی از آن است که مغز پیوسته خودش را با محیط فرهنگی سازگار می کند و ساختار و کارکرد خود را منطبق با آن تغییر می دهد. بر اساس یافته های این مطالعات، تفاوت های عصبی و رفتاری میان فرهنگ ها برخاسته از تعامل منحصر به فرد میان عوامل مختلف ژنتیکی، فیزیولوژیکی و فرهنگی است. همچنین یافته های اخیر در حوزه مغز و فرهنگ بیانگر آن است که تجربه فرهنگی نقش مهمی در شکل دهی و رشد مکانیزم های مغزی زیربنای شناخت دارد و رشد هیجانی نیز به شکلی بنیادی تحت تاثیر کیفیت محیط فرهنگی واقع می شود. این بینش های تازه ایده ای را پشتیبانی می کند که به عنوان «برنامه درسی پاسخگو به فرهنگ» شهرت یافته است. رویکرد پاسخگو به فرهنگ بر این ادعاست که احترام به جهان بینی های متفاوت معلمان و دانش-آموزان از بافت های فرهنگی متفاوت باید در کانون توجه برنامه های درسی مدارس قرار گیرد. برنامه ریزان درسی و سیاستگذاران تربیتی باید نه تنها موجودیت فرهنگ های متعدد را بپذیرند، بلکه به تنوع فرهنگی به دیده احترام نگریسته و فرصت هایی فراهم نمایند تا افراد درون فرهنگ های مختلف در شناخت و رشد فرهنگ خود و سایر فرهنگ ها سهیم شوند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، مبانی عصب، فرهنگی، علوم اعصاب فرهنگی
  • مرضیه عالی، مرضیه دهقانی، راحله حجی زوارهای صفحات 21-46
    تحلیل مقایسه ای متون آموزش زبان انگلیسی در موسسات آموزشی که عموما توسط ناشران امریکایی و اروپایی در جهان به چاپ میرسد، هدف اصلی این مقاله است. زیرا متون آموزشی یکی از اثر بخشترین عناصر تربیتی اثرگذار بر نگرش های دانش آموزان نسبت به سایر کشورها است که لازم است از نظر تاثیر و تاثر آنها مورد بررسی قرار گیرد. یکی از مفاهیمی که میتواند مبنای چنین تحلیلی قرار گیرد مفهوم هژمونی فرهنگی است که در آن یک گفتمان سعی میکند با طرد و حذف سایر گفتمانهای رغیب بر آنها چیره شود. بر این مبنا ابتدا با استفاده از روش مطالعه کتابخانه ای ریزمولفه های هژمونی فرهنگی، جهت تحلیل در متون آموزشی بر اساس نظر صاحب نظران استخراج گردید و سپس محتوای کتاب های پرکاربرد آمورش زبان انگلیسی در آموزشگاه ها از نظر مولفه های هژمونی فرهنگی مورد تحلیل قرار گرفت. مطالعه اسناد پیرامون هژمونی فرهنگی و داده های حاصل از تحلیل محتوای متون این کتاب ها حاکی از آن بود که برخی کتابهای آموزش زبان انگلیسی رایج در موسسات آموزش زبان انگلیسی، مانند کتابهای سری امریکن فایل اینگلیش نسبت به سایر کتابها به شدت هژمونیک بوده و مجموعه کتاب های آموزشی اکتیو اسکیلز اگر چه در تحلیل هژمونیک بودند، اما بار هژمونیک کمتری داشتند.
    کلیدواژگان: هژمونی فرهنگی، متون بین المللی آموزش زبان انگلیسی، برتری دانشی، برتری سبک زندگی فردی و اجتماعی، برتری زبانی و نژادی، جاذبه های گردشگری و مهاجرت
  • انسی کرامتی، علیرضا کاظمی، سید کمال الدین حسینی صفحات 47-72
    هدف از این پژوهش بررسی سهم مولفه های فرهنگی و نیز شناسایی تعارضات فرهنگی در محتوای کتاب های فارسیدوره ابتدایی است. در این پژوهش که به روش تحلیل محتوای کمی انجام شد؛ جامعه آماری شامل شش کتاب فارسی بخوانیم در دوره ابتدایی در سال تحصیلی 1395-1394 بود که به روش تمام شماری مورد بررسی قرار گرفتند. مقوله های کدگذاری به شیوه قیاسی نیز مستخرج از مولفه های فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی بود که در قالب پنج مولفه شامل«ارزش های عمومی دینی و اخلاقی»،«هنجارهای قانونی»،«هنجارهای دینی» ،« نمادهای ملی»و«نمادهای مذهبی» بررسی شد. نتایج نشان داد که تنها حدود 26 درصد از محتوای کتاب های فارسی در شش پایه، دارای مضامین فرهنگی هستند. همچنین مضامین فرهنگی مطرح شده نیز در 84 مورد دارای تعارض با شاخص های فرهنگی مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی می باشند. جهت تعیین ثبات و اعتباربخشی به یافته ها، از کدگذار دوم برای بیش از50 درصد موارد استفاده شد که میزان توافق برابر با90/ مشاهده شد. از مهمترین پیشنهادهای این پژوهش میتوان به افزایش و بهبود محتوا در زمینه سه مولفه «ارزش های عمومی دینی و اخلاقی» ،«نمادهای ملی» و«هنجارهای قانونی» اشاره نمود.
    کلیدواژگان: تعارض فرهنگی، کتاب فارسی بخوانیم، دوره ابتدایی، تحلیل محتوا، شورای عالی انقلاب فرهنگی
  • مریم مصلایی، ناصر نوشادی صفحات 73-98
    در سال 1390 سند تحول بنیادین نظام تعلیم و تربیت به تصویب رسید. یکی از مولفه های این سند تاکید بر برابری آموزشی بود. هدف اصلی پژوهش حاضر، ردیابی مولفه های کانونی برابری آموزشی در برنامه درسی قصد شده، تدریس شده و کسب شده در درس مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی در سال تحصیلی 95-1394 براساس مدل مک کوان بود. بر این اساس، سه مولفه کانونی برابری آموزشی (تکثر فرهنگی، جنسیت و وضعیت اقتصادی- اجتماعی) در کتاب های مطالعات اجتماعی به عنوان «برنامه درسی قصد شده » مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین تعداد دوازده نفر از معلمان دوره ابتدایی پایه های سوم تا ششم (هر پایه سه معلم) برای بررسی «برنامه درسی اجرا شده » و نیز دوازده نفر از والدین دانش آموزان دوره ابتدایی پایه های سوم تا ششم (هر پایه سه والد) در شهر شیراز برای بررسی «برنامه درسی کسب شده » به روش نمونه گیری هدفمند و تکنیک گلوله برفی تا حد رعایت قاعده ی نقطه اشباع انتخاب شدند.
    نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که در برنامه درسی قصد شده، در مولفه جنسیت بر نقش مادری برای دختران و نقش اقتصادی برای پسران تاکید شده است. مولفه تکثر فرهنگی حوزه مغفول به شمار می رفت و در مولفه اقتصادی- اجتماعی بر شهرنشینی و قشر متوسط تاکید شده است. همچنین، در برنامه درسی اجرا شده، در مولفه جنسیت بر نقش مادری برای دختران و نقش اقتصادی برای پسران تاکید شده است، در مولفه تکثر فرهنگی، معلمان خود را مروج تکثر فرهنگی ندانستند و در مولفه اقتصادی- اجتماعی بر قشر متوسط شهری تاکید داشتند. از طرفی، در برنامه درسی کسب شده، نگرش دختران و پسران همسو بر استقلال مالی و کسب شغل و پایگاه اجتماعی بالا بود. همچنین عدم تساهل و مدارا در تفاوت های فرهنگی را در نگرش و رفتارشان نشان می دادند و بیشتر بر وضعیت اقتصادی- اجتماعی بالا و آن هم زندگی در شهرهای بزرگ تاکید داشتند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی مطالعات اجتماعی، برابری آموزشی، دوره ابتدایی
  • نفیسه ایمانی صفحات 99-124
    این تحقیق، مطالعه ای انسان شناختی است که به بررسی کیفیت روابط اجتماعی بین دانش آموزان، معلمان و والدین دانش آموزان ایرانی و غیرایرانی در یک دبستان دخترانه می پردازد که حدود یک چهارم دانش آموزان آن را اتباع افغانستانی تشکیل می دهند. روش مورد استفاده در تحقیق روش کیفی مردم نگاری بوده که مشتمل بر استفاده از فنون مشاهده، مشاهده همراه با مشارکت، مصاحبه و گفتگو می باشد. تحقیق نشان می دهد که عدم پیگیری راهبردهای آموزش چندفرهنگی در فضای آموزشی دارای تنوع فرهنگی، به عدم درک متقابل، عدم مدارای فرهنگی و در نهایت همسان سازی دانش آموزان با فرهنگ عمومی منجر شده است.
    کلیدواژگان: انسان شناسی آموزش و پرورش، ارزش های چندفرهنگی، آموزش چندفرهنگی، اتباع خارجی
  • مریم سادات غیاثیان، فرشته سراج، مسعود بحرینی صفحات 125-144
    الگوهای فرهنگی میتوانند صراحتا در زبان و آموزش زبان بیان شوند. محتوای آموزشی زبان انگلیسی امروزه به ابزاری فرهنگی مبدل گشته است که آموزش پنهانی را به همراه دارد. این مقاله با هدف واکاوی فرهنگ و هویت ایرانی- اسلامی، فرهنگ مقصد و فرهنگ بین الملل کتاب زبان انگلیسی پایه نهم متوسطه اول را بر اساس مدل براون (2012) ، لی (2009) و زیر مقوله های فرهنگی، طرح پیشنهادی داوری اردکانی (1386) بررسی می نماید. روش تحقیق، متن بنیاد، غیرآزمایشی و توصیفی است که بر اساس تحلیل محتوی صورت می پذیرد. نمونه آماری تحقیق کتاب زبان انگلیسی پایه نهم متوسطه اول (prospect3) همراه با کتاب کار مربوطه، چاپ 1394 (چاپ اول) است. واحدهای تحلیل شامل واژگان، تصاویر و متون خواندنی، شنیدنی هستند. نتایج تحلیل محتوی نشان میدهد که برآیند مقولات واژگانی، تصویری و متنی شامل 427 مورد فرهنگی است که 315 مورد معادل 73. 77% دربردارنده فرهنگ و هویت ایرانی- اسلامی است.
    کلیدواژگان: فرهنگ ایرانی - اسلامی، فرهنگ مقصد، فرهنگ بین الملل، برنامه درسی آموزش زبان انگلیسی، تحلیل محتوی
|
  • Ali Nouri Pages 1-20
    Despite the growing progress of human knowledge about the neuro-cultural bases of human learning and development, its potential applications and implications for curriculum theory and practice have not been adequately investigated. In this regard, after providing a review on the research findings in the field of cultural neuroscience of learning and development, the insights and messages of these findings for school curriculum are examined through an integrated review method. The recent studies suggest that the brain continually adapts itself to the cultural environment and changes its structure and function depending on experience. According to these studies, neural and behavioral variations among cultures are due to unique interaction of genetic factors and physiological and cultural factors. The recent findings in the field of brain and culture also suggest that cultural experience play a significant role in the formation and development of brain mechanisms underlying cognition. Emotional development is also dramatically affected by the quality of the cultural context. These documents support an innitative approach to curriculum which has known as Cultuarlly Responsive curriculum. According to this approach, respecting different worldviews of teachers and students from different cultural contexts should be the focus of the school curriculum. Educational planners and policy makers must not only accept the existence of multiple cultures, but also respect the cultural diversity and provide opportunities for all individuals within different cultures to take part in the improvement of their own and others cultural understand.
    Keywords: foundations of education, neuro, cultural bases, cultural neuroscience
  • M. Aali, M. Dehghani, R. Haji Zavarae Pages 21-46
    This study aims to conduct a comparative analysis on English language teaching textbooks in educational institutions mainly distributed by the American and European publishers. One of the concepts that can be analyzed is cultural hegemony in which a discourse seeks to exclude and remove other discourses. Accordingly, first the sub-components of cultural hegemony through the library search were extracted for the analysis phase. Next, the content of English language teaching textbooks was analyzed with regard to the extracted sub-components. The results indicated that some of the English learning textbooks commonly taught in the language institutes, such as American English File series, include elements of hegemony more than other textbooks. Although other textbooks included less elements of hegemony, they had a hegemonic content.
    Keywords: cultural hegemony, international texts English language training, knowledge superiority, supremacy of individual, social life style, linguistic, racial superiority, attractions, migration
  • E. Keramati, A. Kazemi, S. K. Hosseini Pages 47-72
    The purpose of this study is to examine the role of cultural components and to recognize cultural conflicts in the content of elementary school Farsi textbooks. The present study is conducted though quantitative content analysis and the corpus include the reading Farsi textbooks in the academic year 2015-2016. The categories in the deductive analysis are derived from the Supreme Council of the Cultural Revolution including Public Religious and Moral Values, Legal Norms, Religious Norms, National Symbols and Religious Symbols. The findings reveal that only .26 of the Farsi textbooks content in elementary schools had cultural content. In addition, the cultural content presented in 84 cases is in conflict with prescribed cultural indexes of Supreme Council of the Cultural Revolution. In order to determine the validity of the data, a second coder is asked to code more than 50% of the data. The degree of the agreement between two coders is .90. According to the findings, improvement of the content regarding Public Religious and Moral Values, Legal Norms and also National Symbols is recommended.
    Keywords: cultural conflict, reading Farsi textbooks, elementary school, content analysis, Supreme Council of the Cultural Revolution
  • M. Mosallae, N. Noshadi Pages 73-98
    The main objective of this study is to evaluate the status of educational equity in intended, implemented and achieved curriculum of social studies in primary school in the academic year of 2015-2016, based on McCowan model. On the basis of current research in which social issues such as multiculturalism, gender and socioeconomic status have been highlighted, four volumes of Social Studies textbooks are used as the "intended curriculum". In addition, 12 teachers of primary school teaching grades 3 to 6 are selected to check "implemented curriculum" and 12 parents of primary school students from 3 to 6 (three parents from each grade) aree selected to check the "achieved curriculum". The participants are selected through purposive and snowball sampling. In the intended curriculum, in terms of gender component, mother's role for girls and economic role for boys are emphasized. Moreover, there is no emphasis on cultural diversity and, in the socio-economic component, the emphasis is on urbanization and middle class. Also, in the Implemented curriculum, for gender component the emphasis is on the role of motherhood for girls and economic role for boys. In terms of cultural diversity, teachers, do not consider themselves as promoters of cultural diversity. And they emphasize urban middle class in socioeconomic component. In addition, in the achieved curriculum, both girls and boys maintain similar views about job, achieving and high social statues. Also, both groups exhibited intolerance toward cultural differences in their attitude and behaviors and emphasis higher socioeconomic circumstances.
    Keywords: social studies curriculum, educational equality, elementary schools
  • N. Imani Pages 99-124
    This research is an anthropological study that investigates the quality of social relationships between students, teachers and parents of Iranian and non-Iranian students in a girl's elementary school, where almost one fourth of students are Afghans. The method used in this research is a qualitative ethnographic method that involves observation techniques, observation with participation, interview, and dialogue. Research shows that failure to pursue multicultural education strategies, in educational settings with cultural diversity, would lead to lack of mutual understanding, cultural intolerance, and ultimately the alignment of students with public culture.
    Keywords: Anthropology of education, multicultural values, multicultural education, foreign nationals
  • M. Ghiyasiyan, F. Seraj, M. Bahreini Pages 125-144
    Abstract: Cultural patterns could be expressed explicitly in the language and language teaching. Today the educational content of English textbooks has become a cultural tool which conveys the cultural content. This article examines the cultural content of ninth grade English textbook from the viewpoint of Iranian-Islamic culture, target culture and international culture. This analysis is conducted based on Brown (2012), Lee (2009), and cultural subcategories of Davari Ardakani’s proposal (2007). The research method is text based, non-experimental and descriptive, which is done based on content analysis. The corpus included ninth grade English textbook (prospect 3) with relevant workbook, published in 2015 (first edition). The units of analysis include vocabulary, visual and image themes and texts. The findings revealed categories of words, images and text including 427 cultural cases: 315 cases of which equivalent to 73.77% include culture and Iranian-Islamic ulture and identity.
    Keywords: Iranian, Islamic culture, target culture, international culture, English curriculum teaching, content analysis