فهرست مطالب

پژوهش های ماهی شناسی کاربردی - سال سوم شماره 2 (تابستان 1394)

نشریه پژوهش های ماهی شناسی کاربردی
سال سوم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حامد کلنگی میاندره *، علی شعبانی، محمد حجتی صفحات 1-12
    در این بررسی 15 نمونه ماهی سفید (Rutilus kutum) از رودخانه های قره سو، گرگان رود (استان گلستان)، گهرباران، تجن و سفیدرود (استان مازندران) صید شدند. استخراج DNA با روش فنل-کلروفرم از بافت باله ماهیان انجام شد. به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی ماهی سفید از ژن سیتوکروم b استفاده شد. تکثیر ژن سیتوکروم b با استفاده از پرایمرهای اختصاصی طراحی شده بر اساس توالی های موجود در بانک ژن صورت گرفت. طول 785 جفت باز از محصول واکنش زنجیره پلی مرازی توالی یابی شد. توالی های بدست آمده با توالی های ژن سیتوکروم b موجود در بانک ژن مقایسه شدند. توالی های ژنی نمونه ها با استفاده از نرم افزارهای MEGA5 و Bioedit7 مورد مقایسه قرار گرفتند و میزان همولوژی نمونه ها مشخص گردید. همچنین با استفاده از نرم افزار ‬‬‬dnaSP5 میزان پلی مورفیسم یا تعداد هاپلوتیپ ها ارزیابی شد. نتایج این تحقیق نشان داد که در بین نمونه های مختلف ماهی سفید فاصله ژنتیکی خیلی کمی معادل 0/001 وجود دارد. همچنین تعداد 6 نوع هاپلوتیپ بین نمونه های مورد مطالعه شناسایی گردید. بیشترین هاپلوتیپ در گرگان رود و قره سو مشاهده شد. همه نمونه ها بر اساس درخت فیلوژنیک در یک شاخه قرار گرفتند.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬
    کلیدواژگان: R، kutum، تنوع ژنتیکی، فیلوژنتیک، سیتوکروم b، هاپلوتیپ
  • سیده سارا جعفری کناری، حسین رحمانی *، قدرت رحیمی، ایوب فرهادی صفحات 13-28
    به منظور بررسی مقایسه شکل بدن ماهی مخرج لوله ای R. amarus در رودخانه های تجن، بابل رود، سیاه رود و تالاب انزلی به روش های ریخت سنجی هندسی و سنتی، تعداد 120 نمونه ماهی (از هر جمعیت 30 قطعه) با دستگاه الکتروشوکر صید گردید. جهت مطالعه ریخت سنجی سنتی، 29 صفت قابل اندازه گیری با استفاده از کولیس دیجیتال با دقت 0/01 میلی متر و 12 صفت شمارشی شمارش شد. برای مطالعه ریخت سنجی هندسی 23 لندمارک توسط نرم افزار tpsDig2 روی تصاویر دو بعدی از سمت چپ ماهی رقومی گردید. نتایج بدست آمده توسط آزمون های آماری چند متغیره CVA/ MANOVA و PCA مورد تحلیل قرار گرفتند. ویژگی های اندازه گیری شده پس از استاندارد سازی داده ها با استفاده از نرم افزار PAST، صفات جدا کننده جمعیت ها و میزان جدایی آنها با روش تجزیه به مولفه های اصلی (PCA) مشخص شد و در جمعیت های مورد مطالعه برای کلیه صفات قابل شمارش، هیچ کدام از صفات ضریب عاملی بزرگتر از 0/8 نداشت. همچنین در صفات قابل اندازه گیری فاصله پیش مخرجی، طول سر و ارتفاع سر در مولفه اول ضریب عاملی بزرگ تر از 0/8 داشتند. نتایج حاصل از آنالیز واریانس یک طرفه ANOVA نشان داد که بین تمامی صفات به غیر از صفات شعاع منشعب باله های پشتی و مخرجی و شعاع های غیرمنشعب باله پشتی و فلس های بالای خط جانبی، ارتفاع بدن، طول ساقه دمی، طول پیش سر و طول باله مخرجی در بقیه صفات مورد بررسی اختلاف معنی داری وجود دارد(P<0/05). نتایج حاصل از ریخت سنجی هندسی تفاوت فرم تالابی و فرم رودخانه ای را تا حدودی نشان می دهد. ولی در مقایسه خصوصیات قابل اندازه گیری و قابل شمارش هم پوشانی زیادی بین جمعیت ها دیده شده، به طوری که می توان یک از عوامل جدایی ریختی جمعیت ها را تغییرات شرایط زیستگاهی دانست.
    کلیدواژگان: R، amarus، ریخت سنجی هندسی، ریخت سنجی سنتی، فرم تالابی، فرم رودخانه ایی
  • رضوان الله کاظمی *، فرزانه نوری، علی بانی، ابراهیم حسین نجدگرامی، محمدعلی یزدانی ساداتی صفحات 29-46
    کاهش کیفیت و کمیت تاس ماهی ایرانی A. persicus وحشی و پرورشی در مراحل اولیه زندگی از مهم ترین مشکلات این گونه بومی و اقتصادی است. هدف از این مطالعه، افزایش راندمان تولید تاس ماهی ایرانی A. persicus در مرحله تغذیه فعال تا انگشت قد با استفاده از اثر متقابل دوره و شدت نور بود. این تحقیق در 13 تیمار با 3 شدت نور (100، 250 و 450 لوکس) و چهار دوره نوری متفاوت (12D:12L، 16L:08D، 24L:00D و 08L:16D) مجموعا در 12 تیمار و گروه شاهد، هر تیمار با سه تکرار (هر تکرار شامل 1800 قطعه به ترتیب با میانگین وزن و طول 41/66 میلی گرم و 19/64 میلی متر) به مدت 60 روز انجام شد. در طی دوره آزمایش، نمونه ها در دو نوبت، یک و 60 روز پس از تغذیه فعال زیست سنجی شدند. همه ماهی ها در طول دوره، به طور یکسان با غذای زنده تغذیه شدند. فاکتورهای رشد شامل وزن و طول نهایی، وزن کسب شده WG، ضریب رشد ویژه SGR، ضریب چاقی CF، درصد افزایش وزن بدن BWI و درصد بازماندگی SR با استفاده از برابری های خاص محاسبه گردید. نتایج نشان داد که به جز درصد بازماندگی، فاکتورهای رشد تحت تاثیر اثر متقابل دوره نوری و شدت آن قرار گرفتند، هر چند تاثیرپذیری وزن و طول کل نهایی بیشتر متاثر از دوره نوری بود. فاکتورهای رشد ماهیانی که در شرایط نوری 12 ساعت روشنایی و 12 ساعت تاریکی با شدت 100 لوکس و 8 ساعت روشنایی و 16 ساعت تاریکی با شدت 250 لوکس بودند به طور معنی داری بهتر از دیگر تیمارهای نوری و شدت آن بود.
    کلیدواژگان: A، persicus، تغذیه فعال، نور، راندمان تولید، بازماندگی
  • نفیسه پریچه *، حجت الله جعفریان، محمد هرسیج، علیرضا احمدی صفحات 47-58
    مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر آنزیم های تولید شده به وسیله پنج گونه باسیلوس پروبیوتیکی بر شاخص های رشد و تغذیه ای در لارو ماهی قزل آلای رنگین کمان (O. mykiss) با وزن اولیه (0/197±0/538 گرم) بعد از 60 روز مطالعه انجام شد. سوسپانسیون حاوی آنزیم های تولید شده توسط باسیلوس های پروبیوتیکی حاصل از کشت باسیلوس ها در محیط کشت مایع با غلظت های باسیلوسی 106 × 1، 107 × 1 و 108 × 1 واحد کلنی در 100 گرم محیط کشت به ترتیب به جیره های لاروهای ماهی قزل آلای رنگین کمان افزوده شد. نتایج بدست آمده از زیست سنجی لاروها در انتهای دوره مطالعه نشان داد که استفاده از سوسپانسیون آنزیمی با بیشترین غلظت میکروبی (108 × 1 واحد کلنی در 100 گرم) در تیمار سوم (3/77±20/02 گرم) باعث افزایش معنی دار رشد گردیده است. همچنین در مورد سایر شاخص های رشد از جمله نرخ رشد ویژه و میانگین رشد روزانه نتایج معنی داری مشاهده شد. استفاده از سوسپانسیون آنزیمی در هر سه تیمار آزمایشی موجب کاهش معنی دار ضریب تبدیل غذایی در مقایسه با تیمار شاهد شد. نتایج مربوط به شاخص های تغذیه ای نیز نشان دهنده افزایش کارآیی پروتئین، چربی، انرژی و فیبر در تیمارهای آزمایشی در مقایسه با تیمار شاهد بود. همچنین پروتئین و چربی ابقاء شده در تیمارهای آزمایشی افزایش معنی داری داشت. استفاده از سوسپانسیون آنزیمی در این مطالعه باعث بهبود عملکرد رشد، افزایش بقاء و بهره وری غذایی در لاروها شد.
    کلیدواژگان: O، mykiss، آنزیم، لارو، رشد، پروتئین، چربی، کارآیی
  • طیبه اسدی *، نسیم زنگویی، سید محمد موسوی، محمد ذاکری، زیبا بتوندی صفحات 59-68
    وقوع بیماری ها یک فاکتور محدود کننده در مزارع پرورش ماهی محسوب می شود. تعداد زیادی از گیاهان به عنوان گیاهان دارویی سنتی برای درمان و کنترل بیماری ها به کار می رود. یکی از این گیاهان زنجبیل است. در این مطالعه اثرات ضد باکتریایی عصاره الکلی گیاه زنجبیل بر شش باکتری شاخص گرم مثبت و گرم منفی Vibrio alginolyticus، Vibrio parahemolyticus، Micrococcus luteus، Staphylococcus epidermicus، Bacillus cereus و Stereptococcus zoo epidermicus بررسی شد. عصاره گیری از ریزوم گیاه زنجبیل توسط اتانول 80 درجه در آزمایشگاه انجام گرفت. برای ارزیابی اثرات ضد میکروبی عصاره زنجبیل، تست انتشار در آگار به روش دیسک بر باکتری های مورد مطالعه انجام پذیرفت. حداقل غلظت مهاری (MIC) و حداقل غلظت باکتری کشی (MBC)، توسط روش رقیق سازی سریالی و با استفاده از محیط کشت مایع در میکروپلیت های 96 خانه ای تعیین گردید. نتایج نشان داد که عصاره الکلی زنجبیل بر رشد و همچنین کشندگی تمامی سویه های باکتریایی مورد اشاره اثر داشت. بیشترین اثر باکتری کشی و بازدارندگی از رشد، بر باکتری V. alginolyticus و کمترین اثر بر باکتری V. parahemolyticus مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: Z، officinale، عصاره الکلی، باکتری، آبزیان
  • صفورا ابرقویی *، علی اکبر هدایتی، رسول قربانی، حامد کلنگی میاندره، طاهره باقری صفحات 69-78
    محیط آبی، بستری برای ورود انواع آلاینده هاست و اکثر ماهیان در طول زندگی در تماس با مواد داخل آب هستند، در این مطالعه ماهی کاراس طلایی C. auratus به دلیل مقاوم بودن و شباهت آناتومیک و فیزیولوژیک با دیگر گونه های خانواده کپور ماهیان، به عنوان مدل زیستی جهت بررسی تاثیر سمیت نانو ذرات نقره بر شاخص های خونی انتخاب گردید. برای تست های خون شناسی گروه های مورد آزمایش، 9 ماهی به طور تصادفی از هر تیمار آزمایش که به طور جداگانه در معرض غلظت های موثر 0/1، 0/5، 1 و 5 میلی گرم در لیتر نانو نقره بودند انتخاب شدند. شاخص های مورد اندازه گیری شامل: تعداد کل گلبول های سفید (لوکوسیت)، لنفوسیت، نوتروفیل، ائوزینوفیل، تعداد کل گلبول های قرمز (اریتروسیت)، محتوای هموگلوبین، سطح هماتوکریت، حجم متوسط گلبولی (MCV)، وزن هموگلوبین داخل گلبولی (MCH) و درصد غلظت هموگلوبین داخل گلبولی و گلوکز سرم بود. نتایج نشان داد که تعداد گلبول های قرمز تمام غلظت های نانو نقره نسبت به گروه شاهد، کاهش یافت (P<0/05). همچنین میزان هماتوکریت، MCHC و هموگلوبین خون کاهش پیدا کرد و بین گروه شاهد با سایر تیمارها اختلاف معنی دار وجود داشت (P<0/05). اما بین شاخص های لوکوسیتی خون ماهی شاهد و سایر غلظت ها اختلاف معنی دار وجود نداشت (P>0/05). بین گلوکز گروه شاهد و سایر گروه ها نیز اختلاف معنی داری وجود نداشت (P>0/05). به طور کلی می توان نتیجه گرفت که غلظت های مختلف نانو نقره بر فاکتورهای اریتروسیتی خون ماهی کاراس طلایی تاثیرگذار است اما بر فاکتورهای لوکوسیتی خون تاثیر چندانی ندارد. غلظت های تحت کشنده نانو نقره عامل ایجاد استرس در ماهی کاراس نیستند که امر ممکن است به دلیل مقاوم بودن این ماهی نسبت به ماهیان دیگر باشد.
    کلیدواژگان: C، auratus، نانونقره، سم شناسی، خون شناسی
  • پریا جلیلی، سهیل ایگدری *، مظاهر زمانی فرادنبه صفحات 79-96
    از جمله ویژگی های زیست شناختی ماهیان، ساختار اسکلتی آنها است که در مطالعات آرایه شناسی و انعطاف پذیری ریختی برای درک تکامل ماهیان اهمیت زیادی دارد. در مسیر تکامل، جدایی زیستگاه ها سبب بروز تفاوت های ریختی به ویژه در ساختار اسکلتی می شوند که در نهایت می تواند موجب تمایز جمعیت ها گردد. از این رو این مطالعه با هدف بررسی ویژگی های استخوان شناسی گونه C. morar و مقایسه استخوان شناسی دو جمعیت ناهم بوم این گونه در دو حوضه مکران و ماشکیل به اجرا درآمد. برای این منظور تعداد 30 قطعه ماهی از هر حوضه نمونه برداری گردید. نمونه ها پس از بیهوشی در محلول گل میخک در فرمالین 10% بافری تثبیت و با هدف مطالعات استخوان شناسی شفاف سازی، با استفاده از آلیزارین رد و آلسیان بلو رنگ آمیزی شدند. سپس ویژگی های استخوان شناسی این گونه با جزئیات توصیف گردید. نتایج نشان داد که در جمعیت رودخانه سرباز خارهای خونی و عصبی دارای زاویه انحناء کمتری نسبت به جمعیت روخانه ماشکیل می باشند که سبب بروز پهنای بیشتر بدن آنها شده است. همچنین در جمعیت رودخانه ماشکیل پهن تر بودن ساقه دمی با افزایش تعداد خارهای عصبی در قسمت دم یا دو شاخه ای شدن آن همراه بود. به علاوه تفاوت هایی در ویژگی استخوان های آهیانه، اطراف پروانه ای، ومر و کمان آبششی نیز مشاهده شد. این تمایزهای ریختی می تواند بیانگر تکامل در حال بروز در پاسخ به شرایط زیستگاهی متفاوت و جدایی جغرافیایی باشد.
    کلیدواژگان: C، morar، استخوان شناسی، کپور ماهیان، مکران
  • سجاد کریمی *، الهام کتیرایی، نصرالله محبوبی صوفیانی، فاطمه پیکان حیرتی صفحات 97-106
    در این مطالعه سن و رشد ماهی سنگسر مخطط P. stridens در خلیج فارس (سواحل بوشهر) مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 540 ماهی سنگسر مخطط از خرداد 1389 تا اردیبهشت 1390 جمع آوری شد. دامنه طول کل در ماهیان ماده 12/6 تا 23 سانتی متر و در ماهیان نر 11/7 تا 22 سانتی متر بود. همچنین، دامنه وزنی ماهیان ماده از 27/4 تا 144/8 گرم و در ماهیان نر از 21 تا 124/9 گرم بود. گروه سنی در هر دو جنس ماهی سنگسر مخطط بین +1 تا +8 سال بدست آمد. رابطه طول کل و وزن در جنس ماده به صورت (W=0/0477 L2/5701 (R2=0/88، n=155)، W=0/0694 L2/439 (R2=0/86، n=385 برای جنس نر و برای کل جمعیت به صورت (W=0/0617 L2/4804 (R2=0/89) بدست آمد. بر اساس مقادیر b بدست آمده، از رابطه طول-وزن هر دو جنس، رشد آلومتریک منفی را نشان می دهند. همچنین مقدار پارامترهای معادله رشد برتالانفی در جنس ماده شامل K=0/14 در سال، 24/54=∞L سانتی متر و t0=-4/41 سال و برای جنس نر شامل K=0/18 در سال، 21/91=∞L سانتی متر و t0=-3/68 سال بدست آمد. شاخص عملکرد رشد (∲) برای جنس ماده 4/45 و برای جنس نر 4/43 برآورد گردید.
    کلیدواژگان: P، stridens، پارامترهای رشد، خلیج فارس، استان بوشهر
|
  • Hamed Kolangi Miandareh *, Ali Shabany, Mohammad Hojati Pages 1-12
    In this study 15 specimens were collected from Ghareso and Gorganrud Rivers (Golestan Province), Goharbaran, Tajan and Sefidrud Rivers in Mazandaran Province. DNA extraction was performed using Phenol-Chloroform method. A partial DNA sequence of Cytochrome b gene (cytb) was used to evaluate genetic diversity. The sequence of Cytochrome b gene was done using specific primers designed based on sequences registered in NCBI GenBank. The diversity of 785 bp of cytb was estimated. Gene sequencing of samples were compared with using MEGA5 and Bioedit7 software. Also, polymorphism or haplotype frequency was evaluated using dnaSp7 software. Results showed that there was low genetic distance equals to 0.001 among all samples and 6 haplotypes among samples were determined. ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬The most haplotypes were observed in Gorganrud and Ghareso Rivers. The phylogenetic test showed that all the fishes are in a clad.
    Keywords: R. kutum, Genetic diversity, Phylogenetic, Cytochrome b, Haplotype
  • Seyedeh Sara Jafari Kenari, Hossein Rahmani *, Ghodrat Rahimi, Ayob Farhadi Pages 13-28
    In order to evaluate and compare the body shape of the bitterling (Rhodeus amarus) in Tajan¡ Babolroud¡ Siahroud rivers and Anzali lagoon using geometric - morphometric and traditional morphometric methods¡ 120 specimens were collected with electrofishing. To compare the traditional morphometric characteristics of the population¡ 29 morphometric characters were measured using digital caliper with 0.01 mm accuracy and 12 meristic characters were counted. Then to compare the geometric morphometric characters of the populations¡ left sides of the specimens were photographed using digital camera and 23 landmark points were digitized on 2D images using TpsDig2. The results were analyzed using MANOVA /CVA and PCA test. After the standardization of the measured characters using the PAST software¡ separating characters and their separation rate were determined via principal component analysis (PCA). For all the meristic factors of the studied populations¡ none have the coefficient factor above 0.8. Also¡ in morphometric characters for pre-anal length¡ head length and head height had coefficient factor above 0.8 in the first component. One-way ANOVA test results revealed that between all the characters¡ except for the characters scales of above lateral line anal and dorsal fin rays¡ body height¡ caudal peduncle length¡ predorsal length and length of anal fin¡ a significant difference was found between other characteristics (p
    Keywords: R. amarus, Geometric morphometry, Traditional morphometric, Lagoon form, River form
  • Rezvanolah Kazemi *, Farzaneh Noori, Ali Bani, Eebrahim Hossein Najdegerami, Mohammadali Yazdani Sadati Pages 29-46
    Reduction of quality and quantity of wild and farm Persian sturgeon in early life cycle is the most important problems in this endemic and economical species. The purpose of this study was to increase the production efficiency of Acipenser persicus in the first feeding stage to fingerling stage using effect reaction between photoperiod and light intensity. This study was conducted with 13 treatments including 4 photoperiod (24L:00D, 16L:08D, 12L:12D and 08L:16D), 3 light intensity (100, 250 and 450 lux) and one control with three repetition in each treatment (each repeated include 1800 larvae with initial weight and length 41.66 mg and 19.64 mm, respectably) during 60 days. During the experimental period, individual body length and weight were taken at the first and 60th day after the first feeding. All of the fish were fed on live food in the same amount. Biological measurements, including final weight, final length, weight gain (WG), specific growth rate (SGR), condition factor (CF), body weight increase (BWI (and Survival rate (SR), were analyzed. The result indicated that except for survival rate, growth factors were subject to the mutual effect of photoperiod and light intensity, although the final weight and length were affected more by the photoperiod. The growth factors of fish that were in 12L:12D photoperiod with an intensity of 100 lux and 08L:16D photoperiod with an intensity of 250lux were significantly better than others photoperiod and light intensity treatments.
    Keywords: A. persicus, Active feeding, Light, Production efficiency, Survival
  • Nafisheh Paricheh *, Hojatollah Jafaryan, Mohammad Harsij, Alireza Ahmadi Pages 47-58
    This study was conducted to evaluate the effects of enzymes produced by five Bacillus probiotics on growth and nutritional parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) larvae with an initial body weight of 0.53 ± 0.19 g during 60 days. The enzyme suspension produced by Bacillus probitics resulted from culturing the bacilli in broth media with three concentrations of 1×106, 1×107 and 1×108 CFU/100g were inoculated into the diet of rainbow trout larvae. The results of larval biometry at the end of the period of the experiment showed the following: First, the use of enzyme suspension, produced by the highest concentration of Bacillus (1×108 CFU/100g) fed in T3 treatments (20.02 ± 3.77 g), caused a significant increase in the weight growth (P
    Keywords: Enzymes, Larvae, Growth, Protein, Lipid, Efficiency
  • Tayebeh Asadi *, Nasim Zanguee, Seyyed Mohammad Mousavi, Mohammad Zakeri, Ziba Batvandi Pages 59-68
    The outbreak of diseases is a limiting factor in fish farms. A large number of plants are being used in traditional medicine for the treatment and control of diseases. One of such plants is ginger (Zingiber officinale). In this study antimicrobial effects of alcoholic extracts of ginger on six important positive and negative gram bacteria including Vibrio alginolyticus, Vibrio parahemolyticus, Micrococcus luteus, Staphylococcus epidermicus, Bacillus cereus, Stereptococcus zoo epidermicus were analyzed. Extraction was conducted on rhizomes of Ginger using 80% ethanol in laboratory. In order to assess antimicrobial effects of the ginger extract on the studied bacterial species, diffusion test on agar media using disk method on studied bacteria was conducted. Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) were determined by serial dilution assay using Liquid culture in 96 wells microplates. Results indicated that ginger alcoholic extracts have inhibitory effects on the bacterial growth and is lethal for all bacterial strains. Also ginger alcoholic extract has the most and the least growth inhibitory and lethal affects on Vibrio alginolyticus and Vibrio parahemolyticus, respectively.
    Keywords: Zingiber officinale, Alcoholic extract, Bacteria, Aquatic organisms
  • Safoura Abarghouei *, Ali Akbar Hedayati, Rasoul Ghorbani, Hamed Kolangi Miyandareh, Tahereh Bagheri Pages 69-78
    Aquatic environments are hospitalized for contaminants and most fish life is in contact with the water. Due to its resistance, anatomical and physiological similarities to other carp fish, goldfish was chosen in the present study as biological model in order to study the effect of silver nanoparticles on hematological parameters of carps. For the biochemical and hematological tests of the groups under investigation, nine fish were randomly selected from each treatment and were separately exposed to effective concentrations of nano-silver in 0.1, 0.5, 1 and 5 ppm. Measured indices included total number of white blood cells (leukocytes), lymphocytes, neutrophils, eosinophil, total number of red blood cells (erythrocytes), hemoglobin content, hematocrit level, mean corpuscular volume (MCV), mean corpuscular hemoglobin (MCH), mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHC) and serum glucoses. Results showed that different concentrations of nano silver had significant effect on blood erythrocyte factors but not on leukocyte parameters. This may be due to the resistance of goldfish in comparison with the other fish species.
    Keywords: C. auratus, Nano silver, Toxicology, Hematology
  • Paria Jalili, Soheil Eagderi *, Mazaher Zamani Faradonbehzamani Faradonbeh Pages 79-96
    Osteological structures of fishes are valuable characteristics in taxonomic and phenotypic plasticity studies to understand their evolutionary trends. In this regard, isolation of populations can lead to morphological divergence particularly in osteological structures which can result in their differentiation. Hence, this study aimed to describe the osteological features of Waspi Cabdio morar and compare its two allopatric populations inhabiting in Makran and Mashkil basins of Iran. For this purpose, 30 specimens were sampled from each basin. The specimens were fixed into 4% buffered formalin after anaesthetizing and then cleared and stained with alizarin red S and alcian blue for osteological examinations. Then the osteological features of this species were described in detail. The results showed that Sarbaz River population possesses less curved haemal and neural spines compared to those of Mashkil which results in a deeper body shape. Also, the Mashkil population had a deeper caudal peduncle due to bifurcated neural spines. In addition differences in features of parietal, parasphenoid, prevomer and branchial arches were observed. The observed morphological divergence may reflect the emerging evolution in response to environmental factors of their habitat and geographical isolation.
    Keywords: C. morar, Osteology, Cyprinidae, Makran
  • Sajjad Karimi *, Elham Katiraei, Nasrollahmahboobi Soofiani, Fatemeh Paykanheirati Pages 97-106
    In this study, age and growth of the Stripped Piggy, Pomadasys stridens (Forsskal), in the Persian Gulf (Bushehr coasts) were investigated. A total of 540 samples were obtained from June 2010 to May 2011. Total length of the female fish ranged from 12.6 to 23 cm and the male ones from 11.7 to 22 cm. Also, the weight of the female fishes was ranged from 27.4 to 144.8 gr and in the male fishes from 21 to 124.9 gr. Age groups in both sexes in P. stridens were estimated to be between 1 to 8 years. The weight-length relationships was described as W= 0.0694 L2.4398 (r2=0.86, n=385)for females, W=0.0477 L2.5701 (r2=0.88, n=155) for males and W=0.0617 L2.4804 (r2=0.89) for the total population. According to the obtained values of b, both weight-length relationships for sexes showed a negative allometric growth. Also, parameter values of the Von Bertalanffy growth function were, K=0.14, L∞=24.54cm (TL), t0=-4.41 years for females and K=0.18, L∞=21.91cm (TL), t0=-3.68 for males. The growth performance index (∮) was estimated 4.45 for female and 4.43 for male indicated that the growth rate for female fishes is faster than male fishes.
    Keywords: P. stridens, Growth parameters, Persian Gulf, Boushehr province