فهرست مطالب

پژوهش های ماهی شناسی کاربردی - سال سوم شماره 4 (زمستان 1394)

نشریه پژوهش های ماهی شناسی کاربردی
سال سوم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا عزیزی، اصغر عبدلی *، بهرام کیابی، امیرعباس مشهدی احمدی، کیاوش گلزاریان پور صفحات 1-18
    در این مطالعه به منظور بررسی رژیم غذایی تابستانی ماهی قزل آلای خال قرمز، 101 نمونه ماهی در سال 1388 از رودخانه دلیچای واقع در پارک ملی لار، نمونه برداری شد. محتویات گوارشی ماهی ها، توسط منتخبی از روش ها، شامل آنالیزهای کمی محتویات گوارشی (تعداد، وزن و حضور طعمه)، شاخص های غنای گونه ای، شانون- وینر و یکنواختی، نمایش گرافیکی کاستلو براساس تعداد و وزن طعمه و همچنین یک نمایش گرافیکی سه بعدی جدید از روش کاستلو، بررسی شدند. براساس بررسی های صورت گرفته در پژوهش حاضر به طور کلی رژیم غذایی ماهی ها عمومی بوده و لارو دوبالان با درصد فراوانی نسبی عددی 73/71 درصد و پوره یک روزا با درصد فراوانی نسبی عددی 12/54 درصد، بیشترین اهمیت را در رژیم غذایی آن ها داشتند. در این بررسی براساس شاخص های تنوع، مشخص شد جنسیت تاثیری در رژیم غذایی و استراتژی تغذیه ماهیان قزل آلای خال قرمز نداشته، به طوری که اختلافی میان رژیم غذایی ماهیان نر بالغ و ماهیان ماده بالغ دیده نشد. در مقایسه کارآمدی سه نمایش گرافیکی از روش کاستلو، نمایش گرافیکی جدید به دلیل آن که تاثیر وزن و تعداد طعمه خورده شده را به طور هم زمان می سنجد، نسبت به دو روش دیگر نتایج بهتری ارائه داد.
    کلیدواژگان: S، trutta، رژیم غذایی، رودخانه دلیچای، پارک ملی لار
  • منوچهر نصری، سهیل ایگدری *، حمید فرحمند صفحات 19-34
    به منظور بررسی قابلیت استفاده از شکل جمجمه عصبی در تفکیک گونه های جنس Cyprinion ایران براساس روش ریخت سنجی هندسی، تعداد 30 قطعه ماهی از پنج گونه ی گزارش شده از ایران صید گردید. برای این منظور تعداد 17 لندمارک هم ساخت روی تصاویر دوبعدی تهیه شده از نمای پشتی جمجمه عصبی ماهیان تعریف و رقومی سازی شد. داده های حاصله (مختصات لندمارک ها) با استفاده از روش های آماری تجزیه و تحلیل مولفه های اصلی (PCA)، تجزیه و تحلیل تغییرات شکلی متعارف (CVA) و تحلیل خوشه ای(CA) به کمک نرم افزارهای MorphoJ و PAST مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل های آماری به خوبی توانستند پنج گونه مورد مطالعه را براساس شکل جمجمه تفکیک نمایند. صفاتی که بر اساس آن ها می توان گونه های Cyprinion را تفکیک کرد به شرح زیر قابل بیان است: C. kais دارای کمترین عرض جمجمه در ناحیه پرویزنی جانبی، کمترین مقدار باریک شدگی جمجمه عصبی در بخش میانی و کمترین فاصله بین ابتدایی ترین محل اتصال آهیانه ها و انتهایی ترین محل اتصال آنها است. C. macrostomum دارای کمترین عرض استخوان بالاپرویزنی و دارای شکاف مشخص در لبه جلویی آن و همچنین بیشترین فاصله بین ابتدایی ترین محل اتصال آهیانه ها و انتهایی ترین محل اتصال آن ها است، C. milesi دارای باریک ترین و کشیده ترین جمجمه عصبی بوده و بیشترین میزان باریک شدگی جمجمه در بخش میانی جمجمه را دارد. در C. tenuiradius عرض جمجمه در محل بالی گوشی زیاد بوده، در نواحی میانی جمجمه کاهش یافته و مجددا در محل پرویزنی جانبی افزایش می یابد و در نهایت C. watsoni دارای پهن ترین و کوتاه ترین استخوان بالاپرویزنی است.
    کلیدواژگان: Cyprinion spp، ریخت سنجی هندسی، آنالیز CVA، ریخت شناسی ماهیان
  • نرگس جوادزاده *، حدیده معبودی، محمدتقی آژیر صفحات 35-48
    این پژوهش، به منظور بررسی و مقایسه پارامترهای ریخت سنجی اتولیت ساجیتا در گونه های طوطی ماهی یشمی (Scarus fuscopurpureus)، پروانه ماهی سه نواری (Heniochus acuminatus) و پروانه ماهی تک نواری (Chaetodon rafflesii) در مناطق مرجانی آب های خلیج فارس و دریای عمان انجام پذیرفت. نمونه برداری طی یکسال از فروردین ماه 1393 تا فروردین ماه 1394 به طول انجامید. در این مدت 26 عدد طوطی ماهی یشمی، 8 عدد پروانه ماهی سه نواری و 11 عدد پروانه ماهی تک نواری صید و مورد مطالعه قرار گرفت. صید ماهیان از طریق غواصی انجام پذیرفت. خصوصیات زیست سنجی نمونه ها شامل طول کل، طول چنگالی، وزن ماهی و همچنین شکل اتولیت و پارامترهای زیست سنجی اتولیت ساجیتا از جمله طول، عرض، وزن، محیط و مساحت اتولیت مورد بررسی قرار گرفت. در بیشتر پارامترهای مورد بررسی، ارتباط معنی دار ملاحظه گردید، بین طول و وزن اتولیت، بین طول چنگالی ماهی و طول اتولیت و بین طول ماهی و وزن ماهی همبستگی بالایی مشاهده شد. بیشترین میزان همبستگی بین پارامترهای اشاره شده در گونه S. Fuscopurpureus به دست آمد، همچنین نتایج نشان داد کلیه خصوصیات ریخت سنجی اتولیت ساجیتا در بین گونه های مورد مطالعه اختلاف معنی دار دارند. نتایج حاصل از بررسی مساحت اتولیت و وزن اتولیت حاکی از آن است که این دو پارامتر در تمامی گونه های مورد مطالعه اختلاف معنی دار نشان می دهند. پارامتر عرض اتولیت در هیچ یک از نمونه ها اختلاف معنی دار نشان نداد. دو پارامتر طول اتولیت و محیط اتولیت در گونه C. rafflesii اختلاف معنی دار داشتند ولی در گونه های S. Fuscopurpureus و H. acuminatus اختلاف معنی دار نشان ندادند. بنابراین می توان اظهار کرد که در گونه های مورد مطالعه در تحقیق حاضر، دو پارامتر مساحت اتولیت و وزن اتولیت به عنوان شاخص های تعیین گونه به کمک اتولیت می باشند.
    کلیدواژگان: C، rafflesii، S، Fuscopurpureus، H، acuminatus، اتولیت، خلیج فارس، دریای عمان
  • سیده معصومه حسینی، علی شعبانی، حامد کلنگی میاندره *، رقیه صفری صفحات 49-60
    هدف از این تحقیق بررسی تنوع ژنتیکی ماهی خیاطه A. eichwaldii در سه ایستگاه نمونه برداری از رودخانه پل رود رودسر با استفاده از پنج نشانگر ریز ماهواه Mfw17، LeA-07، Llec090، Ca3، Reser10 بود. برای انجام این تحقیق تعداد 90 عدد ماهی خیاطه در سه ایستگاه از رودخانه پل رود رودسر نمونه برداری شد. از پنج نشانگر مورد استفاده در این مطالعه تنها سه نشانگر جهت ارزیابی تنوع ژنتیکی نتایج قابل قبولی را نشان دادند. آنالیز داده های تنوع ژنتیکی نشان داد که میزان متوسط هتروزیگوسیتی مشاهده شده (Ho) برابر با یک می باشد. میانگین هتروزیگوسیتی مورد انتظار (He) در بین این سه ایستگاه 0/755 است. همچنین میزان متوسط آلل مشاهده شده (Na) در هر یک از جایگاه های ژنی برابر است با 5/55 و محدوده آن از 4 تا 8 آلل در جایگاه های ژنی بود. میانگین تعداد آلل موثر (Ne) در سطح جایگاهی برای این سه منطقه 4/276 به دست آمد. در بررسی تعادل هاردی واینبرگ، نمونه ها در اکثر لوکوس ها انحراف از تعادل را نشان دادند. آنالیز داده ها میزان {0/06 : Fst و 0/066 : Rst} را نشان داد که نشان دهنده تمایز ژنتیکی پایینی میان مناطق مورد مطالعه می باشد. همچنین، براساس آنالیز واریانس مولکولی، تنها 5 درصد تنوع مشاهده شده مربوط به بین جمعیت ها بود. نتایج این مطالعه نشان می دهد که ماهی خیاطه در رودخانه پل رود رودسر دارای فراوانی اللی پایینی می باشد که باعث کاهش تنوع ژنتیکی می گردد، از دلایل این پدیده می توان به ورود آلودگی های شهری، صنعتی، کشاورزی و برداشت شن و ماسه بی رویه از بستر رودخانه می باشد که باید از لحاظ زیست محیطی بیشتر به آن توجه شود.
    کلیدواژگان: A، eichwaldii، تنوع ژنتیکی، ریزماهواره، تعادل هاردی، واینبرگ
  • سارا والی، محمد مازندرانی *، محمد سوداگر، محمدرضا ایمان پور صفحات 61-74
    در بررسی حاضر اثرات اسانس میخک به عنوان یک بیهوش کننده در تاس ماهی ایرانی جوان مورد مطالعه قرار گرفت. در این راستا 150 قطعه تاس ماهی جوان در 15 تانک تقسیم گردیدند. به منظور انجام آزمایش 3 گروه تیمار، یک گروه کنترل منفی و یک گروه کنترل مثبت و هر گروه با 3 تکرار در نظر گرفته شد. ماهیان گروه تیمار با غلظت های 50، 100 و 150 میلی گرم در لیتر اسانس میخک به عنوان ماده بیهوشی مورد مواجهه قرار داده شدند. بر اساس نتایج این بررسی اختلاف معنی داری در مراحل مختلف بیهوشی در غلظت های مورد مطالعه مشاهده نگردید و در عین حال تمامی غلظت های مورد استفاده زمان القای بیهوشی و ریکاوری کمتر از 3 دقیقه داشتند. بر اساس نتایج بافت شناسی این بررسی هیچ عارضه بافتی در کلیه، کبد و آبشش ماهیان مورد بیهوشی در غلظت های مختلف مشاهده نگردید. در مواجهه طولانی مدت (20 دقیقه) با غلظت 150 میلی گرم در لیتر اسانس میخک ادم و جدا شدگی اپیتلیوم لاملاهای ثانویه ثبت گردید. اما در بافت های کلیه و کبد هیچ عارضه ای مشاهده نگردید. بر اساس نتایج این بررسی غلظت 50 میلی گرم در لیتر اسانس میخک برای بیهوشی تاس ماهی ایرانی جوان پیشنهاد می شود و در عین حال افزایش این غلظت تا 150 میلی گرم در لیتر نیز در این ماهی قابل قبول بوده و فاقد عوارض بافتی می باشد.
    کلیدواژگان: A، persicus، اسانس میخک، بیهوشی، هیستوپاتولوژی
  • ریحانه حیدری، سعید مشکینی *، ابراهیم حسین نجدگرامی صفحات 75-88
    بتائین (Betaine) و الل کارنیتین (L-Carnitine) به عنوان دو مکمل مهم غذایی در صنعت آبزی پروری مورد استفاده قرار می گیرند. به منظور بررسی اثرات متقابل این دو ماده و نوع روغن جیره بر شاخص های رشد، فعالیت آنزیم های گوارشی و مقاومت در برابر استرس های محیطی، طرحی با چهار تیمار (1- جیره حاوی روغن ماهی، 2- روغن ماهی + بتائینو ال کارنیتین، 3- روغن ذرت، 4- روغن ذرت + بتائینو ال کارنیتین) با سه تکرار به مدت دو ماه روی 420 قطعه بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان (O. mykiss) با وزن اولیه (0/1± 9/9) طراحی و اجرا شد. میزان بتائین و الل کارنیتین مصرفی به ترتیب 500 و 1000 میلی گرم بودند. داده های نهایی طرح بر اساس آنالیز واریانس دوطرفه تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که هر یک از متغیرهای آزمایش (مکمل ها و روغن) به صورت مجزا تاثیر معنی دار بر افزایش وزن بچه ماهیان نداشتند در حالی که تاثیرات متقابل آنها برافزایش وزن معنی دار بوده است (0/05 >p). همچنین نتایج نشان داد که استفاده از بتائین و ال کارنیتین به صورت مستقل بر فعالیت آنزیم های گوارشی تاثیر معنی دار نداشته (0/05 >p) و بلعکس تاثیرات متقابل این مکمل ها با نوع روغن مصرفی در جیره، بر فعالیت آمیلاز و آلکالین فسفاتاز معنی دار بوده است (0/05 >p). استفاده از جیره های غذایی مورد بررسی تاثیر معنی دار بر مقاومت بچه ماهیان در برابر استرس اکسیژن و شوری نداشته است اگرچه بتائین و ال کارنیتین به صورت مستقل و همچنین توام با روغن جیره به طور معنی داری میزان مقاومت بچه ماهیان را در برابر استرس حرارتی افزایش داد.
    کلیدواژگان: O، mykiss، الل کارنیتین، بتائین، آنزیم های گوارشی، استرس های محیطی
  • سید حسین حسینی فر *، محسن خلیلی، رودابه روفچایی، مجتبی رئیسی صفحات 89-100
    هدف از این مطالعه بررسی اثرات عصاره خرما بر شاخص های رشد، مصرف جیره و شاخص های ایمنی موکوسی بچه ماهی کپور معمولی (C. carpio) بود. بچه ماهی های کپور با میانگین وزنی (0/13±4/06 گرم) تامین و با تراکم 20 قطعه در 6 تانک فایبرگلاس، در سه تکرار ذخیره سازی شدند. بچه ماهی ها به مدت 8 هفته با جیره های غذایی آزمایشی حاوی صفر (شاهد) و 200 میلی لیتر بر کیلوگرم عصاره خرما (2 تیمار و 3 تکرار) تغذیه شدند. در انتهای دوره شاخص های رشد، کارایی مصرف جیره (وزن نهایی، ضریب رشد ویژه و ضریب تبدیل غذایی) و نیز شاخص های ایمنی موکوسی شامل (سطوح ایمونوگلوبین کل، فعالیت لیزوزیم، پروتئاز و آلکالین فسفاتاز) بررسی شد. نتایج بدست آمده نشان داد تیمار عصاره خرما به طور معنی داری سبب افزایش شاخص های رشد، وزن اکتسابی و کاهش ضریب تبدیل غذایی در مقایسه با تیمار شاهد گردید (0/05 >p). همچنین بررسی سطوح ایمونوگلوبین کل و فعالیت آنزیم های لیزوزیم، پروتئاز و آلکالین فسفاتاز در موکوس بچه ماهی های کپور تغذیه شده با عصاره خرما نشان دهنده افزایش معنی دار در مقایسه با تیمار شاهد بود. با توجه به این نتایج می توان گفت استفاده از عصاره خرما می تواند به عنوان یک مکمل غذایی مفید جهت افزایش رشد و بهبود ایمنی بچه ماهی کپور معمولی مطرح باشد.
    کلیدواژگان: C، carpio، عصاره خرما، شاخص های رشد، پاسخ ایمنی موکوس
  • فرهاد نویدپور آقجه مشهد، جواد میردار هریجانی *، احمد قرایی، عبدالعلی راهداری صفحات 101-114
    در تحقیق حاضر تاثیر پودر تفاله گوجه فرنگی جیره غذایی بر فاکتورهای بیوشیمیایی سرم خون و شاخص های رشد بچه ماهیان کپور معمولی (C. carpio) بررسی شد. به این منظور تعداد 180 قطعه بچه ماهی کپور معمولی با وزن 1/75±9/20 گرم به طور کاملا تصادفی در پنج گروه آزمایشی در 15 عدد آکواریوم (پنج تیمار و سه تکرار به ازای هر تیمار) با تراکم 12 قطعه ماهی در هر آکواریوم، با شرایط یکسان محیطی توزیع شدند. پس از دو هفته سازگاری، ماهیان با جیره های حاوی مقادیر صفر (شاهد)، 50، 100، 150 و 200 گرم پودر تفاله گوجه فرنگی در هر کیلوگرم به مدت 12 هفته تغذیه شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که از بین شاخص های بیوشیمیایی سرم خون میزان آنزیم های آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، لاکتات دهیدروژناز (LDH)، گلوکز و کورتیزول در گروه های تیماری نسبت به گروه شاهد اختلاف معنی دار به دست آمد (p<0.05). اما از نظر میزان آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آلکالین فسفاتاز (ALP) بین تیمارها نسبت به گروه شاهد اختلاف معنی داری مشاهده نشد (p>0.05). از نظر شاخص های رشد نیز بیشترین مقادیر ضریب رشد روزانه، نرخ رشد ویژه و کارایی غذایی در بچه ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی 50 گرم تفاله گوجه فرنگی به دست آمد. همچنین ضریب تبدیل غذایی نیز در ماهیان تغذیه شده با 50 گرم تفاله گوجه فرنگی بر کیلوگرم جیره بهبود یافت. در نتیجه، افزودن پودر تفاله گوجه فرنگی در سطح 50 گرم بر کیلوگرم جیره، باعث بهبود شاخص های رشد شده و هزینه های تولید را کاهش داده و می تواند به سودآوری بیشتر منجر شود.
    کلیدواژگان: C، carpio، پودر تفاله گوجه فرنگی، شاخص های رشد، فاکتورهای بیوشیمیایی سرم خون
|
  • Zahra Azizi, Dr Asghar Abdoli *, Dr Bahram Kiabi, Amir Abbas Mashhadi Ahmadi, Kiavash Golzarianpour Pages 1-18
    In order to investigate summer diet of Salmo trutto fario, 101 specimen were sampled from the Delichay River (Lar National Park) in 2009. The digestive system content of fishes was studied using eclectic methods including: quantitative analysis of the intestinal contents (number, weight and occurrence of preys), species diversity indices (Species Richness, Shannon-Wiener and Evenness), Costello graphic display method based on the number and weight of preys, and also the new three-dimensional representation of the Costello method. Results showed the following: First, fish feeding strategies was that of generalist and Diptera larvae (%N=73.71) and nymphs of the Ephemeroptera (%N=12.54) had the most importance in the diet of the sample. Second, based on variety indices, sexual dietary differences were not found (p>0.05). Third, the new graphical display of Costello revealed better results compared to other Costello graphical methods due to simultaneous measurement of the influence of the weight and the number of prey items.
    Keywords: S. trutto, Food diet, Delichay River, Lar National Park
  • Dr Manoochehr Nasri, Dr Soheil Eagderi *, Dr Hamid Farahmand Pages 19-34
    To evaluate the feasibility of using the shape of neurocranium in identifying the species of the genus Cyprinion by geometric morphometric technique, 30 specimens of five Iranian species were caught. For this purpose, 17 homologues landmark points were defined and digitized on 2D pictures taken from the dorsal view of their neurocranium. The data (coordinates of the landmarks) were analyzed according to Principal Component Analysis (PCA), Canonical Variate Analysis (CVA) and Cluster Analysis (CA) using MorphoJ and PAST soft wares. The statistical analyses could discriminate five species according to the shape of neurocranium. The key characters that can be used to describe species are the following: C. kais bears the least cranial width at lateral ethmoid region, the least narrowing at mediolateral neurocranium and the least distance between anterior to posterior connection point of palatines. C. macrostomum possesses the least supraethmoid width and there is a notch in its anterior most border and also has the most distance between the anterior to posterior connection points of the palatines. C. milesi has the narrowest and more elongated neurocranium among Iranian Cyprinion genera, and has the narrowest neurocranium in the mediolateral of the neurocranium. In C. tenuiradius, the neurocranium is wide at pterotic region, decreases in mediolateral regions and then increases at lateral ethmoid region. Finally C. watsoni has the widest and shortest supraethmoid among Iranian Cyprinion fishes.
    Keywords: Cyprinion spp., Geometric morphometric, Canonical vitiate analysis, Morphology of Fishes
  • Dr Narges Javadzadeh *, Dr Hadideh Mabudi, Mohammad Taghi Azhir Pages 35-48
    This study aimed to investigate and compare morphometric characteristics of otolith in Scarus fuscopurpureus, Heniochus acuminatus and Chaetodon rafflesii in the coral reefs of Persian Gulf and Oman Sea. Sampling lasted from March 2014 to
    April 2015. During this period, 26 specimens of S. fuscopurpureus, 8 specimens of H. acuminatus and 11 specimens of C. rafflesii were caught using diving method. Investigation of biometric features of specimen including total length, fork length,
    and fish weight, in addition to otolith morphometric characteristics and the biometric parameters, including length, breadth, weight, perimeter and area, were conducted.Results indicateda significant correlation between otolith length and otolith weight, fork length and otolith length and between fish length and weight in most of species. The highest correlation was observed in S. fuscopurpureus. Also, the results show significant difference between otolith area and otolith weight in all
    species (p0.05). Otolith width had no significantly different in all species (p>0.05). Therefore, the present study indicated that the particular characteristics of sagitta such as otolith area and otolith weight are useful in species identification.
    Keywords: S. fuscopurpureus, H. acuminatus, C. rafflesii, Otolith, Persian Gulf, Oman Sea
  • Seyydeh Masumeh Hosseini, Dr Ali Shabany, Dr Hamed Kolangi Miandare *, Dr Roghayeh Safari Pages 49-60
    The purpose of this study was to investigate the genetic variety of A. eichwladi, as the local species of the Caspian Sea, using five microsatellite loci (including Reser10, Ca3, Llec-090, LeA-071, and Mfw17) in three sampling stations from Paulrood River, Roodsar. To do so, ninety samples in three sections of Paulrood River were collected. Of the five microsatellite indicators used for genetic evaluation in the present study, only three showed significant results. Analysis of the genetic variety data revealed that the average amount of observed heterozygosity (H0) equals to 1. In addition, the mean of expected heterozygosity (He) is 0.755 among these three stations. Also, the average observed Allel in each genetic station is equal to 5.55 and its range was between 4-8 Allels in genetic stations. The average number of effective Allels (Ne) at the level of station was calculated as 4.276 for these three areas. In this investigating genetic differentiation, Fst and Rst were obtained 0.06 and 0.066 respectively, that indicating low genetic differentiation among the samples. All of the samples showed significant deviation from Hardy-Weinberg equilibrium mostly due to the heterozygosity deficiency. The number of Alleles and observed (Ho) and expected (He) heterozygosity was 4-8 (the average of 5.55) and 1.00 and 0.755 respectively, higher than the amount reported for fresh water fish. Also, analysis of molecular variance revealed the most of the observed diversity was among populations (95%) and there is low diversity within the populations (5%). Results indicated that A. eichwldi has acceptable Allelic richness and considerable genetic diversity in Paulrood River
    Keywords: A. eichwldi, Genetic diversity, Micro satellite, Hardy-Weinberg Equilibrium
  • Ssara Vali, Dr Mohammad Mazandarani *, Dr Mohammad Soudagar, Dr Mohammad Reza Imanpour Pages 61-74
    In the present study clove oil extract as an anaesthetic in juvenile Persian sturgeon (Acipenser persicus) has been studied. To this end, 150 juvenile Persian sturgeons with average weight of 76.55 ± 2.15 gwere divided into15 fiberglass tanks. Then three treatment groups, one negative control group and one positive control group, each with three replicates, were considered. The fish of control groups were exposed to 50, 100 and 150 mg/l of clove oil extract as anaesthetic, respectively. Results indicated no statistical difference in stages of anaesthesia for different clove oil extract concentrations. Anaesthesia and recovery times were calculated as less than 3 minutes for all drug concentrations. According to histological examination, no pathologic sign was detected in kidney, liver and gill tissues of the sampled fishin the anaesthesia test in different concentrations. In long time exposure (20 minutes) to 150 mg/l clove oil extract oedema and epithelium lifting in secondary lamella of gill was recorded but no pathological sign was observed in kidney and liver tissues. Due to the results of the present study, the 50 mg/l clove oil extract is recommended as a standard anaesthesia for juvenile Caspian sturgeon. Also, elevation of this drug dose to 150 mg/l is acceptable and has no histopathologic effects in this fish.
    Keywords: A. persicus, Clove oil, Anaesthesia, Histopathology
  • Reyhaneh Heydari, Dr Saeid Meshkini *, Dr Ebrahim Hosein Najdegerami Pages 75-88
    Betaine and L-carnitine are important supplements in aquaculture industry. The present study was conductedto evaluate the interaction effects of these supplements and oil type on the growth performance, digestive enzymes activity and stress resistance of rainbow trout fingerlings. Four hundred and twenty healthy rainbow trout (initial weight: 9.9±0.1 g) were used. The sample was fed with four treatments (fish oil, fish oil Betaine and L-carnitine, corn oil, corn oil Betaine and L carnitine) and three replicates. The amount of Betaine and L-carnitine used in the present study were 500 and 1000 mgr, respectively. Results of two- way ANOVA showed that experimental variables (the supplements and oils) did not affect fish weight gain independently while their interaction effects were significant (p0.05), but significant interaction effect of the supplements and oil was observed on amylase and alkaline phosphatase activity. In addition, the interaction and independent effect of variables on the resistance to environmental stress (salinity, oxygen and thermal) was investigated in fingerlings and the results revealed that oil variable did not affect stress resistance. However, the food supplements, both independently and in interaction with oil, increased fish resistance against thermal stresssignificantly.
    Keywords: O. mykiss, L, Carnitine, Betaine, Digestive enzymes, Environmental stress
  • Dr. Seyed Hossein Hoseinifar *, Mohsen Khalili, Rudabeh Rufchaei, Dr Mojtaba Raeisi Pages 89-100
    The aim of the present study was to investigate the effects of date palm fruit extracts (DPFE) on growth performance, feed utilization and skin mucosal immunity of common carp fingerling. The sampled carp fingerlings (4.06±0.13 g) were supplied and randomly allocated in 6 tanks at density of 20 fish per tank in triplicate groups. The sampled fish were fed with experimental diets supplemented with 0 (control) or 200 ml kg-1 DPFE for 8 weeks (2 treatments with 3 replicates) for 8 weeks. At the end of feeding trial (8 weeks), growth performance and feed utilization parameters (final weight, Specific Growth Rate [SGR], Food Conversion Ration [FCR]) as well as skin mucus immune parameters (total immunoglobulin levels, lysozyme, protease and alkaline phosphatase activity) were measured. The results showed that dietary DPFE remarkably increased growth performance parameters and decreased FCR compared to the control group (p
    Keywords: C. carpio, Date palm fruit extracts, Growth indices, Mucosal immune response
  • Farhad Navidpour Aghjeh Mashhad, Dr Javad Mirdar Harijani *, Dr Ahmad Gharaei, Abdolali Rahdari Pages 101-114
    In the present study, the effects of dietary tomato waste powder (TWP) on blood serum biochemical parametersand growth indices of Common carp (Cyprinus carpio) were evaluated. To do so, 180 Common Carp fingerlings specimens with the initial average weight of 9.20±1.75g were randomly distributed in to 15 aquaria (five treatments and three replicates) with density of 12 fish per aquarium and equal environmental conditions. After two weeks adaptation, the fish were fed with five levels including 0 (control), 50, 100, 150 and 200 g tomato waste powder/kg diet during 12 weeks. The results showed that the AST (aspartate aminotransferase), LDH (lactate dehydrogenase), Glucose and Cortisol levels were significantly different (p0.05). The highest levels of daily growth rate, specific growth ratio and feed efficiency indices were recorded in group treatment of containing 50 g tomato waste powder/kg diet. Also, the feed conversion rate index in fish fed with 50 g tomato waste powder/kg diet has improved. The results suggested that addition of tomato waste powder at the levelof 50g/kg diet improves growth indices and also reduced the production costs and consequently, can made to more profitability.
    Keywords: C. carpio, Tomato waste powder, Growth indices, Blood serum biochemical parameters