فهرست مطالب

پژوهش های ماهی شناسی کاربردی - سال پنجم شماره 1 (بهار 1396)

نشریه پژوهش های ماهی شناسی کاربردی
سال پنجم شماره 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عرفان کریمیان، رسول قربانی*، ابوالقاسم کمالی صفحات 1-18
    هدف از این تحقیق تعیین طیف غذائی، ارجحیت غذائی و میزان تغذیه گاوماهی شنی (N. pallasi) بود. تحقیق حاضر روی رژیم غذائی گاوماهی شنی در نهرهای کبودوال، زرین گل و شیرآباد در تابستان 1387 انجام شد. بدین منظور 104، 30 و 62 نمونه به ترتیب از نهرهای مذکور مورد آزمایش قرار گرفت و تغذیه آن ها بررسی شد. بر اساس شاخص خالی بودن معده، گاوماهی شنی در نهرهای کبودوال، زرین گل و شیرآباد به ترتیب گونه ای نسبتا پرخور، نسبتا کم خور و پرخور شناخته شد. در این تحقیق دامنه غذایی گاوماهی شنی گسترده بوده و از لارو حشرات، سخت پوستان، الیگوکت و گاوماهی تغذیه کرده بود. همچنین بررسی محتویات دستگاه گوارش نشان داد که گاوماهی شنی از 13 طعمه غذایی تغذیه کرده بود، به طوری که دیپترا (عمدتا شیرونومیده) و افمروپترا در نهر کبودوال و شیرآباد و افمروپترا، تریکوپترا و دیپترا (عمدتا شیرونومیده) در نهر زرین گل رایج ترین طعمه های غذائی بودند. مطابق با شاخص ایولو، افمروپترا در هر سه نهر دارای مقادیر مثبت و دیپترا دارای مقادیر منفی این شاخص بود. طبق شاخص FP نیز دیپترا در نهرهای کبودوال و شیرآباد طعمه اصلی و در نهر زرین گل طعمه فرعی بود. با توجه به این تحقیق، می توان نتیجه گرفت که گاوماهی شنی به دلیل قابلیت بالا در استفاده از منابع غذائی قابل دسترس محلی، استراتژی غذائی بسیار سازگار و عمومی را از خود نشان می دهد.
    کلیدواژگان: N، pallasi، رژیم غذائی، نهر کبودوال، نهر زرین گل، نهر شیرآباد، استان گلستان
  • امین اوجی فرد*، دارا باقری، احمد شادی، سید جواد حسینی، نرگس کیانی صفحات 19-30
    مطالعه حاضر با هدف مقایسه شکل بدن ماهی کفشک زبان گاوی درشت پولک (C. arel) در آب های ساحلی شمال خلیج فارس انجام گردید. برای این منظور از تعداد 120 عدد ماهی که به وسیله ترال کف روب از چهار ایستگاه کن گان، بوشهر، دیلم و آبادان صید شده بودند استفاده شد. جهت مطالعه ریخت سنجی سنتی،13 صفت ریخت سنجی و 6 صفت ریخت شمارشی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از مقایسه خصوصیات ریخت سنجی و ریخت شمارشی هم پوشانی زیادی بین جمعیت های مورد مطالعه را نشان داد. بر این اساس، طول کل این ماهیان از محدوده 206/51 تا 265/04 میلی متر محاسبه شد، تعداد شعاع های نرم باله پشتی 110-130، باله دمی 10-16 و باله مخرجی با 82-98 شعاع نرم بود. میانگین فلس بین دو خط جانبی برابر7/27 محاسبه گردید. مقایسه میانگین داده های حاصل از ریخت سنجی سنتی پس از استانداردسازی اختلاف معنی داری بین ایستگاه های مورد مطالعه وجود نشان نداد. داده های حاصل از ریخت سنجی هندسی با استفاده از فاصله ماهالانوبیس در آنالیز چند متغیره تجزیه همبستگی کانونی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و الگوهای تغییر شکل هر جمعیت در شبکه تغییر شکل مصورسازی گردید. نتایج حاصل از تحلیل داده های ریخت سنجی هندسی، میان ایستگاه های مورد مطالعه، تفاوت معنی داری را نشان داد، به طوری که بیشترین تفاوت مربوط به نمونه های کن گان و آبادان و کم ترین تفاوت بین ایستگاه های بوشهر و دیلم بود. بر اساس تحقیق حاضر می توان نتیجه گیری کرد که روش ریخت سنجی هندسی در مقایسه با ریخت سنجی سنتی در تفکیک جمعیت ها از هم در مورد این ماهی از توانایی بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: C، arel، ریخت سنجی هندسی، ریخت سنجی سنتی، تنوع ریختی، خلیج فارس
  • خدیجه مارامایی*، ارسلان بهلکه، صدیق عزیزی، صفورا صداقت، آلتی وجان صفحات 31-42
    در تحقیق حاضر، تعداد 610 قطعه ماهی به وسیله تور پره جهت بررسی برخی پارامترهای رشد ماهی لوتک (C. macrostomum) از اسفند ماه 1390 تا تیر ماه 1391 صید گردید. نسبت جنسی نر به ماده مشاهداتی در جمعیت مورد مطالعه 1:1/19 بود. آنالیز آماری نشان داد که نسبت جنس های نر و ماده در جمعیت فوق یکسان است. بیشینه طول کل و وزن ماده ها 130 میلی متر و 25/94 گرم و برای نرها 115 میلی متر و 18/22 گرم ثبت گردید. رابطه طول و وزن در ماده ها W=0/0076TL3/15 و در نرها W=0/0076TL3/15 و در جمعیت W=0/0075TL3/16 بدست آمد. نتایج نشان داد که الگوی رشد این گونه در رودخانه دالکی از نوع آلومتریک مثبت پیروی می کند. بررسی ضریب وضعیت نشان داد کم ترین مقدار ضریب وضعیت در اسفندماه و بیشترین مقداران در فروردین و تیر برای جنس نر بدست آمد در حالی که در جنس ماده بالاترین و کم ترین مقدار آن به ترتیب در ماه های تیر و اسفند مشاهده شد.
    کلیدواژگان: C، macrostomum، سن و رشد، رودخانه دالکی، استان بوشهر
  • فروزان چوبیان *، بابک تیزکار، مهران آوخ، عسگر زحمتکش صفحات 43-54
    مطالعه فعالیت آنزیم های گوارشی در ماهیان، جهت پی بردن به مقدار فعالیت آنزیمی و آگاهی از قدرت هضم آن، امری بسیار ضروری است. مطالعه حاضر نیز با هدف تعیین تغییرات آنزیم های گوارشی در تخم لقاح یافته و لارو در قبل و بعد از جذب کیسه زرده کپور نقره ای (H. molitrix) انجام گردید. بدین منظور نمونه برداری از مراحل مختلف لاروی در مراحل تخم لقاح یافته، شروع مرحله گاسترولاسیون و زمان تفریخ و مرحله لاروی در مرحله جذب دو سوم کیسه زرده، در مرحله شروع تغذیه فعال و سه روز پس از تغذیه فعال نمونه برداری انجام شد. در این تحقیق میزان آنزیم آمیلاز، به روش دستی و میزان آنزیم لیپاز به روش آنزیمی و با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر اندازه گیری شد. فعالیت اختصاصی لیپاز در لارو سه روز پس از تغذیه فعال به شکل معنی داری بیش از سایر مراحل بود. فعالیت اختصاصی آنزیم آمیلاز در لارو سه روز پس از تغذیه فعال به شکل معنی داری بیش از سایر مراحل بود و اختلاف معنی دار آماری مشاهده شد. بطورکلی فعالیت اختصاصی آنزیم های آمیلاز و لیپاز طی مراحل نمونه برداری روند افزایشی نشان داد.
    کلیدواژگان: H، molitrix، لارو، آنتوژنی، فعالیت آنزیمی، آمیلاز، لیپاز
  • محمد صیاد بورانی*، سلطنت نجار لشگری، شهرام قاسمی، محدثه احمدنژاد صفحات 55-68
    بررسی حاضر به منظور مطالعه وضعیت سن و رشد ماهی آزاد دریای خزر (S. caspius) طی سال های 1392 لغایت 1394 در سواحل ایرانی دریای خزر (غرب استان مازندران) انجام گرفت. در این راستا پارامترهای زیست سنجی شامل طول، وزن و سن 50 قطعه ماهی ثبت گردید. اندازه ماهی در سنین مختلف با روش پیشینه پردازی برآورد شد. براساس این روش، متوسط طول ماهی در سنین یک، دو و سه سالگی به ترتیب 3/5±18/98، 7/24±30/5 و 9/1±41/7 سانتی متر بود. چون این گروه های سنی زیر سن بلوغ هستند در فصول تخم ریزی به ساحل نزدیک نمی شوند و در ترکیب صید مشاهده نمی گردند. متوسط طول این ماهی در سنین 4، 5، 6 و 7 سالگی به ترتیب معادل 53/9، 63/7، 68/6 و 74 سانتی متر محاسبه گردید. در مطالعه حاضر حداقل و حداکثر سن این ماهی 4 و 7 سال (متوسط 5/6 سال) تعیین شد و بیشترین فراوانی سنی مربوط به گروه 5 سال بوده و فراوانی 6 و 7 ساله ها نیز قابل توجه بوده است. میانگین طول و وزن ماهی آزاد در ترکیب صید تجاری به ترتیب 6/2 ±69/2 سانتی متر (حداقل 57 و حداکثر 81 سانتی متر) و 677±3323 گرم (2400 تا 5600 گرم) سنجش شد. پارامترهای رشد ماهی آزاد دریای خزر شامل ∞k ،L و ø برابر 104، 0/18 و 3/289 محاسبه گردید. طول بی نهایت (∞L) و ضریب رشد (K) محاسباتی برای ماهی آزاد دریای خزر در حد قابل قبولی بود.
    کلیدواژگان: S، caspius، سن، رشد، دریای خزر، ایران
  • فاضل ظهیری *، محمدرضا ایمانپور، عبدالمجید حاجی مرادلو، سید حسین حسینی فر صفحات 69-78
    در مطالعه حاضر اثرات سطوح مختلف پودر زنجبیل بر برخی از فاکتورهای ایمنی موکوسی، پارامترهای خونی و رشد در بچه ماهی سفید (R. kutum) دریای خزر مورد بررسی قرار گرفت. بچه ماهیان با میانگین وزن (1/60±3/69 گرم) به تعداد 420 قطعه در 12 مخزن به صورت تصادفی توزیع گردیده و به مدت 8 هفته با سطوح مختلف [صفر (گروه شاهد)، 1، 5 و 10 گرم زنجبیل در 1 کیلوگرم جیره پایه] غذادهی شدند. نتایج نشان داد که تیمارهای تغذیه شده با بیشترین میزان زنجبیل دارای بیشترین میزان فعالیت آنزیم الکالین فسفاتاز قلیایی، پروتئین کل و فعالیت لیزوزمی در موکوس بود و اختلاف معنی داری بین تیمارها وجود داشت. شمارش گلبول های قرمز و سفید خون، هماتوکریت و هموگلوبین اختلاف معنی دار بین تیمارهای تغذیه شده با زنجبیل و گروه شاهد نشان داد. بیشترین تعداد لنفوسیت در تیمار تغذیه شده با سطح بالای زنجبیل و کم ترین تعداد در گروه شاهد بود و اختلاف معنی داری بین تیمارهای تغذیه شده با زنجبیل و گروه شاهد وجود داشت. اما در شمارش مونوسیت ها و ائوزینوفیل ها اختلاف معنی داری بین تیمارهای مختلف مشاهده نشد. همچنین، ماهیان تغذیه شده با زنجبیل در مقایسه با گروه شاهد رشد بهتری داشتند و بیشترین مقدار مربوط به تیمار تغذیه شده با سطح 10 گرم زنجبیل می باشد. نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از زنجبیل موجب افزایش میزان پارامترهای موکوسی، فاکتورهای خونی و رشد در بچه ماهی سفید (R. kutum) دریای خزر نسبت به تیمار شاهد شده است.
    کلیدواژگان: R، kutum، زنجبیل، موکوس، پارامترهای خونی
  • فرشته زراعت پیشه، فرید فیروزبخش*، خسرو جانی خلیلی صفحات 89-100
    هدف از این تحقیق، بررسی اثر مصرف خوراکی عصاره آب داغ جلبک دریایی سارگاسوم انگستیفلیوم بر فراسنجه های خونی و میزان بقای ماهی قزل آلای رنگین کمان (O. mykiss) در برابر باکتری یرسینیا راکری بود. برای این منظور تعداد 300 عدد ماهی قزل آلای رنگین کمان (O. mykiss) (میانگین وزنی 0/22±5/82 گرم) از یک مزرعه پرورش ماهی خریداری و به آزمایشگاه منتقل شد. پس از مدت 14 روز سازگاری ماهیان با شرایط آزمایشگاهی، در 5 تیمار با سه تکرار تقسیم شدند. ماهیان مورد نظر با جیره های غذایی حاوی 0، 50، 100، 200، 400 میلی گرم جلبک سارگاسوم انگستیفلیوم در هر کیلو غذا به مدت 56 روز تغذیه شدند. از ماهیان پس از تماس با باکتری یرسینیا راکری در پایان دوره آزمایش (روز 56) خونگیری شد، سپس تعداد گلبول های قرمز و سفید، غلظت هموگلوبین و درصد هماتوکریت مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی عصاره جلبکی در فراسنجه های خونی و میزان بقاء نسبت به گروه شاهد در شرایط بهتری بودند. به طوری که با افزودن 400 میلی گرم عصاره آب داغ جلبک سارگاسوم انگستیفلیوم به جیره غذایی ماهی قزل آلای رنگین کمان به مدت 56 روز می تواند به طور معنی داری در تعداد گلبول قرمز و سفید، درصد هماتوکریت، غلظت هموگلوبین و همچنین میزان مقاومت ماهی را در برابر باکتری یرسینیا راکری افزایش دهد. همچنین ماهیان تغذیه شده با دوزهای مختلف عصاره آبی جلبک دریایی نسبت به ماهیان گروه شاهد دارای میزان بقاء بالاتر و پارامترهای خونی بهتری 56 روز پس از تغذیه و قرار گرفتن در معرض باکتری یرسینیا بودند. به طوری که تعداد گلبول های قرمز، گلبول های سفید، درصد هماتوکریت و غلظت هموگلوبین ماهیان تغذیه شده با mg/kg 400 جلبک دریایی به طور معنی داری در انتهای دوره آزمایش افزایش یافت. به علاوه، میزان مقاومت به بیماری پرسینیوز در این ماهیان افزایش یافت. در نتیجه، مطالعه حاضر پیشنهاد می کند که mg/kg 400 از عصاره جلبک دریایی می تواند پارامترهای خونی و مقاومت به بیماری یرسینیوزیس را در ماهی قزل آلای رنگین کمان بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: O، mykiss، عصاره جلبکی، فاکتورهای خونی، میزان بقاء، یرسینیا راکری
  • سید حمید حسینی *، ابولقاسم کمالی، محمد علی یزدانی ساداتی، حسین خارا صفحات 101-116
    تحقیق حاضر، به منظور بررسی اثر مکمل آهن خوراکی بر برخی شاخص های رشد بچه تاس ماهیان شیپ (A. nudiventris) انجام پذیرفت. در این تحقیق یک گروه شاهد (فاقد آهن) و چهار گروه تیمار آهن (FeSO4 .7 H2O) با غلظت های مختلف (100، 200، 250 و 300 mg/kg) نظر گرفته شد که به جیره نیمه خالص برای مدت 60 روز اضافه گردید. تغذیه دستی در سه نوبت انجام پذیرفت. زیست سنجی ماهیان در پایان هفته چهارم و در انتهای آزمایش صورت پذیرفت. نتایج نشان داد ماهیانی که از جیره غذایی 100 میلی گرم آهن در هر کیلوگرم جیره بوده تغذیه شدند بیشترین افزایش وزن بدن را بدست آوردند. درحالی که وزن ماهیان تغذیه شده با 300 mg/Kg افزایش چندانی نیافت. همچنین، بیشترین اندازه طول بچه ماهیان، SGR ،PER ،FE ،BWI % ،ADG، درصد بازماندگی، در ماهیان تغذیه شده با تیمار اول (100 mg/Kg) مشاهده شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که وزن بچه ماهیان (4/64±48/85 گرم)، (SGR (0/043±1/51) ،PER (0/008±0/214) ،FE (2/023±53/54) ،BWI%(6/39±147/25، میانگین رشد روزانه (0/015±0/485)، آهن کبدی (0/103±18/06)، آهن موجود در عضلات (0/90± 10/01) و (HSI (0/35 ± 4/22 و درصد بازماندگی (7/69±91/11) بین ماهیان تحت تیمارهای مختلف آهن اختلاف معنی داری وجود دارد. کم ترین مقدار (FCR (0/071±1/87 در تیمار اول مشاهده گردید ولی از نظر CF اختلاف معنی دار آماری مشاهده نگردید. حداکثر مقدار درصد پروتئین و حداقل درصد مقدار چربی لاشه به ترتیب در تیمار اول (0/62 ±63/44) و تیمار چهارم (0±10) مشاهده گردید. نتایج حاصل از این تحقیق مشخص نمود برخی از فاکتورهای رشد بچه تاس ماهی شیپ، تحت تاثیر آهن خوراکی از نوع سولفات فرو قرار دارند. در نتیجه، به نظر می رسد که در شرایط پرورشی و در محدوده وزنی مورد نظر جیره حاوی 100 میلی گرم آهن در هر کیلو گرم جیره می تواند مطلوب تلقی گردد.
    کلیدواژگان: A، nudiventris، آهن خوراکی (سولفات فرو)، شاخص های رشد
|
  • Erfan Karimian, Dr Rasul Ghorbani*, Dr Abolghasem Kamali Pages 1-18
    The purpose of this study was to determine the diet spectrum, feeding preference and feeding rate of sand goby. The present study was carried out in the Kaboodval, Zaringol and Shirabad Streams in summer 2008. In this regard, 104, 30 and 62 fish individuals were analyzed in the mentioned streams, respectively, and their diet regime were investigated. Based on the vacuity index, the sand goby presented in the Kaboodval, Zaringol and Shirabad Streams was classified in relatively gluttonous, relatively low fed and gluttonous groups, respectively. In this study, the food spectrum of the sand goby was broad and the fish was fed with the larvae of insects, crustaceans, Oligochaeta, gastropods and goby fish. Furthermore, the determination of digestive tract contains showed that the sand goby was fed with thirteen different kinds of food preys, in that Diptera (mainly Chironomid larvae) and Ephemeroptera in the Kaboodval and Shirabad Streams, the Ephemeroptera, Trichoptera and Diptera (mainly Chironomid larvae) in the Zaringol Stream were a most common food preys. According to the values of the Ivlev's selectivity index, the Ephemeroptera showed positive values in all three Streams and Diptera had negative values. According to Fp index, Diptera was also considered as the main food prey in the Kaboodval and Shirabad Streams while it was secondary food prey in the Zaringol Stream. Based on the results of this study, it can be concluded that the sand goby displays a generalistic and highly flexible feeding strategy due to its ability to use locally available food resources.
    Keywords: Neogobius pallasi, Diet regime, Kaboodval Stream, Zaringol Stream, Shirabad Stream, Golestan Province
  • Dr Amin Oujifard*, Dr Dara Bagheri, Dr Ahmad Shadi, Dr. Seyyed Javad Hosseini, Narges Kiani Pages 19-30
    The present study was performed to aim the comparison of the body shape of large scale tongue sole (C. arel) fish from coastal waters of north Persian Gulf. To fulfill this purpose, a total of 120 fish individuals captured by bottom trawlers from the four stations of Kangan, Bushehr, Daylam, and Abadan were used. In order to study traditional morphometrics, 13 morphometric traits (measurable) and 6 meristic traits (countable) were selected and examined. Results of morphometric and meristic comparison showed a significant overlap among studied populations. Based on these results, the total length of fish was measured from 206.51 to 265.04 mm, 110-130 soft rays from the dorsal fin, 10-16 soft rays from the caudal fin and 82-98 soft rays from anal fin were counted. The mean number of scales between two lateral lines was 7.72. Comparison of means resulted from traditional morphometric study revealed no significant differentiation between different stations. The results of geometric morphometrics revealed significant differences between the studied stations in that the highest difference was belonged to specimens from Abadan and Kangan, whereas the lowest difference was observed in the specimens from Bushehr and Daylam samples. Based on the results of the present study, it can be concluded that geometric morphometric method possesses higher potential to discriminate populations of the studied species compared to the traditional method.
    Keywords: C. arel, Geometric morphometrics, Traditional morphometrics, Morphological variation, Persian Gulf
  • Khdijeh Maramaei*, Arsalan Bahalkeh, Sedigh Azizi, Safoura Sedaghat, Alti Vejan Pages 31-42
    In the present study, 610 C. macrostomum individuals were caught from March to July 2012 using beach seine in order to evaluate some growth parameters. Observed sex ratio of male to female was 1:1.19, statistical analysis showed that male and female ratios are the same in the population. The maximum total length and weight were recorded130 mm, 25.94 g and 115 mm 18.22 g, for females and males respectively. The weight-length relation for females was W=0.0076 TL3.15 and the weight - length relation for males was W=0.0076 TL3.15 and this value for the population was W=0.0075TL3.16. Results indicated that the growth pattern for this species in the studied region was positive allometric. The highest condition factor for males was observed in April and July and the lowest value was in March. For females the highest and lowest condition factors were in July and March respectively.
    Keywords: C. macrostomum, Age, Growth, Dalky River, Booshehr Province
  • Fruzan Chubian*, Dr Babak Tizkar, Dr Mehran Avakh, Dr Asgar Zahmatkesh Pages 43-54
    The study of the digestive enzymes activity in fishes is very necessary to determine enzyme activity and its digestive capability. This study was carried out to identify changes of digestive enzymes in fertilized eggs and larval stages before and after yolk sac absorption in Silver Carp (H. molitrix). For this purpose, sampling was performed from different larval stages of fertilized eggs after mitotic division, at the beginning of gastrulation, hatching time, two third absorption of yolk sac, in the initiation and 3 days after exogenous feeding. In this study, the rate of amylase activity was manually measured while lipase activity was evaluated by enzymatic method using spectrophotometer. Specific activities of lipase and amylase enzymes for the larva with three days after exogenous feeding were significantly higher than the other larval stages. In general, specific activities of amylase and lipase enzymes showed increasing trend during sampling stages.
    Keywords: H. molitrix, Larvae, Ontogeny, Enzyme activity, Amylase, Lipase
  • Dr Mohammad Sayyad Bourani*, Dr Saltanat Najar Lashgari, Dr Shahram Ghasemi, Dr Mohadeseh Ahmadnejad Pages 55-68
    The present research was conducted in order to determine age and growth of the Caspian trout (S. caspius) in Iranian coastline of the Caspian Sea (western part of Mazandaran province) from 2013 till 2015. For this purpose, biometric parameters such as length, weight and age of fifty fish individuals were recorded using back-calculation method. Based on this method, the average length of fish at ages 1, 2 and 3 years old were 18.98±3.5, 30.5±7.24 and 41.7±9.1 cm respectively. As these age groups are under the maturity age, they don’t approach to near the coast lines in spawning seasons. Therefore, these groups were not observed in the catch composition. Average length of the fish 4, 5, 6 and 7 years old were determined as 53.9, 63.7, 68.6 and 74 cm respectively. In the present study, the minimum and maximum recorded age of this species were 4 and 7 years (mean=5.6) respectively, and the most frequent age group was 5 and the frequency of 6 and 7 age groups has been remarkable. The average length and weight of the Caspian trout in the catch composition were measured 69.2±6.2 cm (minimum 57 and maximum 81 cm) and 3323±677 g (2400 to 5600 g) respectively. The growth parameters including growth coefficient (K), length-infinity (L∞) and ´ø were measured as 0.18, 104 cm and 3.289 respectively. L∞ and K for the species were in the acceptable range.
    Keywords: S. caspius, Age, Growth, Caspian Sea
  • Fazel Zahiri*, Dr Mohammad Reza Imanpour, Dr Aabdolmajid Hajimoradlou, Dr Seyyed Hosein Hoseinifar Pages 69-78
    In the present study, the effects of different levels of dietary ginger powder (Zingiber officinale) on some of mucous immune parameters, hematological parameters and growth performance was investigated in Caspian Kutum (R. kutum) fingerlings. 420 individuals (mean weight: 3.69±1.60 g) were randomly distributed into12 tanks and fed with different levels of ginger [0(control), 1, 5 and 10 g/kg] for 8 weeks. Results showed that the highest mucus alkaline phosphatase activity, total protein levels and lysozyme activity were observed for the fish fed with the highest levels of ginger. The numbers of red and white blood cells (RBC and WBC), hematocrit (HCT) and hemoglobin (HB) were significantly different between treatments of ginger and the control fish. The highest number of lymphocytes was observed in fish fed with higher levels of ginger, whereas the lowest number in control group, indicating significant differences between the fish fed with ginger and control group fish in this regard. However, no significant difference was observed with regard to the number of monocytes and eosinophil between different treatments. Furthermore, the fish fed with dietary ginger showed improved growth performance compared to the control group, and the treatment fish fed with 10 g dietary ginger had the highest growth rate. Results of this study showed that the use of ginger causes increase in the activity of mucosalimmune parameters, hematological factors and growth performance compared to the control group.
    Keywords: R. kutum, Ginger, Mucous, Haematological parameters
  • Fereshteh Zeraatpisheh, Dr Farid Firuzbakhsh*, Khosrow Janikhalili Pages 89-100
    The aim of this study was to evaluate the effect of edible hot water extraction seaweed, Sargassum angustifoliom, on haematological parameters and survival rate of rainbow trout (O. mykiss) against Yersinia ruckeri. For this purpose, 300 rainbow trout specimens (5.82±0.22 g mean weight) were purchased from a local fish farm and transferred to the laboratory. After 14 days acclimation to the experimental conditions, the fish were randomly divided into five groups with triplicates. Fish were fed with 0 (control), 50, 100, 200 and 400 mg/kg of S. angustifoliom extraction for 56 days. The fish blood samples were takenfor fish exposed with Y. ruckeri bacteria at the end of the experimental period (56 days).The number of red blood cells (RBC), white blood cells (WBC), the percentage of haematocrit and the concentration of haemoglobin were then measured. Results showed that the fish fed with different concentrations of seaweed extraction possessed higher survivability rate and more suitable haematological parameters compared to the control group 56 days after feeding and being exposed to Yersinia bacteria. Meanwhile, the number of RBCs, WBCs, and the percentage of haematocrit and concentration of haemoglobin for the fish fed with 400mg/kg hot extraction of seaweed significantly increased at the end of experimental period. Furthermore, resistance against to the Yersiniosis for these fish increased by using this concentration of seaweed extraction. Therefore the present study suggested that 400mg/kg of seaweed extraction could improve rainbow trout blood parameters and increase the resistance against Yersiniosis.
    Keywords: O. mykiss, Seaweed extraction, Blood parameters, Survivability rate, Yersinia bacteria
  • Dr Seyyed Hamid Hosseini*, Dr Abolghasem Kamali, Dr Mohammad Ali Yazadani, Dr Hosein Khara Pages 101-116
    The present study was performed in order to evaluate the effect of complementary iron on some of the growth indices in Ship sturgeon (A. nudiventris) juveniles. One control group (iron free) and four iron (FeSo4 .7 H 2o) treatment groups with different concentrations (100, 200, 250, 300 mg/kg) were considered in this study. The diets were added to the semi-pure diet for 60 days. Hand-feeding was conducted three times per day. The biometric assessment of the fish was performed at the end of the fourth week and at the end of experimental period. Results showed that the fish fed with 100 mg/Kg iron possessed the highest weight while the weight of the fish fed with 300 mg/Kg had the was not so much increased. Furthermore, the maximum total length, SGR, PER, FE, % BWI, ADG and survivability rate were observed for the fish fed with the first treatment (100mg/Kg) at the end of the experimental period. Results also showed that the fish weight (48.85±4.64g), SGR (1.51±0.043), PER (0.214±0.008), FE (53.54±2.023), BMW% (147.25±6.39), the average daily growth (0.485±0.015), hepatic iron (18.06±0.103), available iron in muscles (10.01±0.09), HSI (4.22±0.35) and the rate of survivability (91.11±7.69) were significantly different between the juveniles fed with different concentration of iron. The minimum amount of FCR (1.87±0.071) was observed for the fish fed with the first treatment, however there was no significant difference for CF between the fish fed with different treatments).The maximum amount of protein percentage and the minimum amount of fat percentage in carcass composition were observed for the fish from the first treatment (63.44±0.62) and the fourth treatment (10±0) respectively. Results of this study determined that some of growth indices in the sturgeon juveniles are significantly affected by the dietary iron (ferrous sulfate). Therefore, it seems that the diet containing 100 mg/kg iron can be considered as optimum diet in rearing condition and for this weight range of fish.
    Keywords: A. nudiventris, Dietary iron (ferrous sulfate), Growth indices