فهرست مطالب

پژوهش های ماهی شناسی کاربردی - سال پنجم شماره 2 (تابستان 1396)

نشریه پژوهش های ماهی شناسی کاربردی
سال پنجم شماره 2 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهرانگیز طهماسبی مزنگی، رسول قربانی *، حامد پاک نژاد، ولی الله جعفری صفحات 1-16
    نی ماهی (S. caspius) تنها گونه ثبت شده از خانواده Syngnathidae در دریای خزر می باشد. در این تحقیق 50 قطعه نی ماهی در آب لب شور خلیج گرگان (جنوب شرقی دریای خزر) صید و اطلاعات پایه ای در رابطه با تغییرات 21 فاکتور ریخت سنجی و 6 فاکتور شمارشی و پارامترهای پویایی شناسی، شامل طول بی نهایت، سن صفر، نرخ رشد لحظه ای و فاکتور وضعیت جمعیت آن برآورد گردید. نتایج حاصله وجود دو جمعیت از این گونه با تفاوت های قابل توجه در برخی صفات ریخت سنجی، به ویژه در خصوصیات قطر چشم، طول پوزه، ارتفاع باله مخرجی و سینه ای و ارتفاع دهان را در خلیج گرگان- جنوب شرقی دریای خزر نشان داد ولی از لحاظ شمارشی اختلاف معنی دار بین آنها وجود نداشت. تعیین سن از روی سرپوش آبششی وجود پنج گروه سنی 0 تا 4 سال را نشان داد. بزرگ ترین نمونه نر با طول کل 144 و سن +3 و بزرگ ترین ماده مشاهده شده نیز 149 طول کل و دارای سن +4 بود. معادله رشد برتالانفی برای جمیعت خزری ((Lt=177/94(1-e0.3(t+0/56 و برای شبه-جمعیت دریای سیاه ((Lt=153/69(1-e0.3(t+1/07 بدست آمد. الگوی رشد در هر دو جمعیت آلومتریک منفی گزارش گردید. جدایی و تفکیک دو جمعیت گونه نی ماهی دریای خزر، در این مطالعه در حوضه خلیج گرگان با بررسی برخی شاخص های زیست سنجی با استفاده از روش های آماری چند متغیره PCA و DFA اثبات شد. در این راستا، تشخیص قطعی گونه یا زیرگونه ها نیاز به مطالعات دقیق ژنتیکی دارد.
    کلیدواژگان: S، caspius، ریخت سنجی، شمارشی، رشد، خلیج گرگان، دریای خزر
  • هادی رئیسی، احسان کامرانی، رحمان پاتیمار *، ایمان سوری نژاد صفحات 17-30
    این مطالعه با هدف بررسی بیولوژی تولیدمثل کوسه چانه سفید (C. dussumieri) در آب های استان هرمزگان، خلیج فارس، صورت گرفت. عملیات نمونه برداری طی دوره زمانی شش ماهه از آذرماه 1392 الی خردادماه 1394 انجام شد. گنادهای مربوط به 605 کوسه ماهی شامل 289 ماده و 316 نر که با استفاده از ترال میان آبی یال اسبی و تور گوشگیر صید شدند، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که جنس ماده بین رنج طولی 68-60 سانتی متر به بلوغ می رسد و سایز بلوغ آن 17/64 سانتی متر بود. همچنین جنس نر بین رنج طولی 68-61 سانتی متر به بلوغ رسیده و سایز بلوغ آن 63/14 سانتی متر بود. تعداد جنین های مشاهده شده در رحم بین 1 تا 3 جنین بود و میانگین طولی جنین ها 1/05±26/7 سانتی متر بدست آمد. میانگین جنین در هر تولد 0/067±2/31 محاسبه شد. رابطه بین طول کلاسپر و طول کل کوسه از نوع سیگموئید بود. طول گیره لقاح از سایز 76-63 سانتی متر به سرعت افزایش می یافت و از سایز 76 سانتی متر سرعت آن کاسته شد. تمام کوسه های بزرگ تر از 61 سانتی متر دارای گیره لقاح سخت بودند و کوسه های زیر 61 سانی متر گیره لقاح نرمی داشتند. بررسی شاخص گنادوسوماتیک نشان داد که در دو جنس نر و ماده تفاوت معنی داری بین فصول مختلف وجود نداشت. براساس مشاهدات تولیدمثل فصلی واضحی برای این گونه مشخص نشد. نتایج حاصل از این مطالعه می تواند به عنوان پایه ای برای مطالعات گسترده تر در آینده استفاده شود.
    کلیدواژگان: C، dussumieri، تولید مثل، بلوغ، خلیج فارس
  • نازنین قربانی رنجبری، مهسا حقی *، محمد ذاکری، وحید یاوری، مجید شکاری صفحات 31-46
    به منظور بررسی رژیم غذایی ماهی شوریده (O. ruber)، نمونه برداری به طور ماهیانه از اسفندماه 1392 تا بهمن ماه 1393 در سواحل خوزستان و توسط ناوگان صیادی اداره شیلات استان خوزستان انجام گرفت. در مجموع معده 307 عدد ماهی شوریده بررسی شد. میانگین شاخص احشایی، فاکتور وضعیت، شاخص شدت تغذیه و شاخص خالی بودن روده به ترتیب، 0/01±0/1، 0/04±0/99، 54/83±167/89، و 50/1 محاسبه گردید. همچنین شاخص وقوع شکار برای طعمه ماهی 82/1 درصد و برای طعمه میگو 19/8 درصد محاسبه شد. شاخص اهمیت نسبی و وزنی برای طعمه ماهی 9/53 درصد و برای طعمه میگو 8/62 درصد تعیین گردید. در بررسی اقلام غذایی خورده شده توسط گونه ماهی شوریده (O. ruber)، تنها نمونه های ماهی متعلق به خانواده کفال ماهیان و میگو از خانواده Penaeidae در محتویات دستگاه گوارش ماهی شوریده مشاهده شد. نتایج حاصل از این مطالعه، تغذیه ضعیف این گونه را در آب های ساحلی استان خوزستان نشان می دهد. اما این ماهی از لحاظ چاقی دارای وضعیت مناسبی است. به این معنی که احتمالا ماهی شوریده یک گونه مقاوم است که با شرایط محیطی خود سازگاری یافته و علی رغم دریافت مقادیر کم غذایی، انرژی لازم جهت رشد و فرآیندهای فیزیولوژیک خود را دریافت می نماید. در این مطالعه نتیجه گیری گردید که ماهی غذای اصلی و میگو غذای فرعی ماهی شوریده است.
    کلیدواژگان: O، ruber، شاخص های تغذیه ای، سواحل استان خوزستان
  • مرتضی علیزاده*، محمدحسین خانجانی، امید کریمی، راضیه انصاری، احمد رفیعی پور صفحات 47-64
    تحقیق حاضر به منظور ارزیابی برخی از شاخص های بهداشت و سلامت مولدین قزل آلای رنگین کمان (O. mykiss) از طریق افزایش کیفیت خوراک مولدین با افزودن مقدار موثر و مطلوب آستاگزانتین (با منبع سنتتیک و جلبکی) انجام گرفت. برای این منظور هفت تیمار شامل شش تیمار سطوح و منابع مختلف آستاگزانتین (سه تیمار آستاگزانتین جلبکی در سه سطح 2/67، 5/33 و 8 گرم بر کیلوگرم غذا و سه تیمار آستاگزانتین سنتتیک در سه سطح 40 ،80 و 120 میلی گرم بر کیلوگرم غذا) و یک تیمار شاهد (بدون آستاگزانتین) به مدت 120 روز قبل از شروع تخم ریزی فصلی روی مولدین 4-3 ساله قزل آلای رنگین کمان از طریق افزودن آنها به جیره غذایی، در نظر گرفته شد. در بررسی فاکتورهای خونی مرتبط با سلامتی مولدین قزل آلای رنگین کمان در تیمارهای مورد مطالعه، بین آن ها اختلاف معنی داری مشاهده گردید. مولدینی که با آستاگزانتین جلبکی تغذیه شده بودند مقادیر کمتری از قند خون را به خود اختصاص دادند. تغییرات آلبومین نشان داد که در هر دو منبع با افزایش غلظت آستاگزانتین ابتدا میزان آلبومین افزایش و سپس مقدار آن کاهش یافته است. تغییر مقدار گلوبولین سرم در تیمارهای حاوی آستاگزانتین سنتتیک روند منظمی نداشت درحالیکه این تغییر در تیمارهای حاوی آستاگزانتین جلبکی منظم بود. به طورکلی نتایج نشان داد که کاربرد آستاگزانتین باعث بهبود شاخص های سلامتی مولدین مورد مطالعه در قزل آلای رنگین کمان می شود. همچنین آستاگزانتین جلبکی به دلیل دارا بودن سایر مکمل های غذایی نسبت به آستاگزانتین سنتتیک از برتری فوق العاده ای در حفظ سلامتی مولدین برخوردار است.
    کلیدواژگان: O، mykiss، آستاگزانتین، جلبک هماتوکوکوس، شاخص های بیوشیمیایی
  • علی حلاجیان *، رضوان الله کاظمی صفحات 65-78
    این تحقیق با هدف بررسی گلبول های سفید خون و برخی از الکترولیتی سرم ماهی ازون برون هایی (A. stellatus) که در محیط های طبیعی در دریای خزر زیست می کنند و به روش ترال طی 5 گشت دریایی از سال 1389 تا 1390 در سواحل استان مازندران صید شده اند، انجام پذیرفت. ابتدا خون 30 قطعه ازون برون های نوجوان وحشی به کمک سرنگ 2 سی سی استحصال و از آن گسترش خونی جهت شمارش افتراقی و سرم جهت آزمون فاکتورهای الکترولیتی نظیر کلسیم، منیزیوم، کلسترول، آلبومین و توتال پروتئین جدا گردید. جهت بررسی و مقایسه آماری، ماهیان به دو گروه وزنی 10 تا 30g و 31 تا 50 g تقسیم شدند. شمارش افتراقی خون ماهیان نشان داد که لنفوسیت بیشترین و مونوسیت کم ترین درصد فراوانی را به خود اختصاص داده بودند. متوسط فاکتورهای یونی بدست آمده از کلسترول،کلسیم، منیزیوم، آلبومین و توتال پروتئین سرم خون در گروه اول به ترتیب mg/dL 5/7±33/1 ،mg/dL1/6±24/7 ،mEq/L1/8±26/8، g/dL0/3±1/4 و g/dL0/3±2/1 و در گروه دوم به ترتیب mg/dL4/2±71/14 ،mg/dL 0/8±20/6 ،mEq/L 3/4±17/4 ،g/dL 0/2±1/6 و g/dL0/2±2/2 بود. نتایج آماری گلبول های سفید خون از عدم اختلاف معنی دار بین دو گروه نشان داد و بین فاکتورهای یونی کلسترول، کلسیم و منیزیوم دو گروه وزنی دارای اختلاف معنی داری بود. ولی در پروتئین کل و آلبومین اختلافی معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد. در مجموع با توجه به نتایج مطالعه حاضر می توان چنین استنباط کرد که در محیط های طبیعی با توجه به وزن ماهی، اختلاف چندانی بین شاخص های خونی اندازه گیری شده وجود ندارد.
    کلیدواژگان: A، stellatus، گلبول های سفید، یون، خزر جنوبی
  • حسن صحرایی *، سیدعلی اکبر هدایتی، لیدا مریوانی، خدایار رضایی صفحات 79-96
    امروزه فناوری نانو به سرعت در حال توسعه بوده و ممکن است اثرات قابل توجهی بر صنعت، جامعه و محیط زیست داشته باشد از این رو در مطالعه حاضر تغییرات بافت عضله و آنزیم های کبدی ماهی کپور معمولی (C. carpio) در مواجهه با نانو ذرات اکسید آهن و روی بررسی شد. برای این منظور ابتدا تعداد 420 قطعه ماهی کپور معمولی (با میانگین وزن اولیه 3/2±45 گرم) تهیه گردید، سپس ماهیان ضدعفونی و به مدت یک هفته با شرایط آزمایشگاهی سازش یافتند. پس از آن ماهیان به صورت تصادفی به هفت گروه تقسیم شدند. گروه اول به عنوان شاهد در نظر گرفته شد و سایر گروه ها به ترتیب مقادیر 10، 50 و 100 میکرو گرم از نانو ذرات آهن و روی را در هر گرم غذا به مدت 60 روز دریافت کردند. بررسی های بافت شناسی نشان داد که نانو ذرات آهن و روی باعث ترمیم و رشد عضلانی بافت عضله در گروه های تغذیه شده با نانو ذرات نسبت به گروه شاهد می شوند که با افزایش غلظت و گذشت زمان نانو ذره آهن نسبت به نانو ذره روی تغییرات سریع تری در بافت ایجاد می کند. همچنین یافته های حاصل نشان داد که سطح سرمی آنزیم های کبدی در ماهیان تغذیه شده با نانو ذرات در مقایسه با ماهیان گروه شاهد تغییر می کند، به طوری که میزان فعالیت آنزیم های ALT و AST به طور معنی داری نسبت به گروه شاهد افزایش پیدا کرد. از نتایج بیان شده می توان نتیجه گرفت که نانو ذرات آهن و روی در بهبود و ترمیم عضلات مفید واقع می شوند ولی باعث تغییراتی در سطح آنزیم های کبدی نیز می شوند که این مسئله خود نیازمند بررسی های بیشتر در این زمینه می باشد.
    کلیدواژگان: C، carpio، نانو ذرات آهن و روی، آنزیم های کبدی، بافت عضله
  • صمد بهرامی باباحیدری، سعید کیوان شکوه *، سالار درافشان، سیدعلی جوهری صفحات 97-116
    هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر القای تریپلوییدی و تتراپلوییدی در قزل آلای رنگین کمان (O. mykiss) بر بازماندگی، رشد و پاسخ به تنش حمل و نقل در مرحله بچه ماهی نورس با محدوده وزنی 2/5- 2 گرم بود. برای این کار از 8 مولد ماده با میانگین وزن 246±1600 گرم و 6 مولد نر با میانگین وزن 186±1393 گرم که از نظر سنی 4 ساله بودند استفاده شد. شوک دمایی 10 دقیقه بعد از لقاح و به مدت 10 دقیقه و با دمای 28 درجه سانتی گراد برای تریپلوییدی و برای تولید ماهیان تتراپلوییدی 65 ساعت-درجه بعد از لقاح به مدت 10 دقیقه و با دمای 28 درجه سانتی گراد استفاده شد. درصد القای تریپلوییدی 1±87/10 درصد و تتراپلوییدی 2±68/21 بود که با اندازه گیری مساحت و حجم گلبول های قرمز مشخص شد. نرخ بازماندگی از مرحله لقاح تا چشم زدگی در گروه تریپلویید 1/21±86/31 بود که نسبت به گروه دیپلویید که 1/59±92/12 به طور معنی داری کاهش یافت. بازماندگی در مرحله چشم زدگی تا تخم گشایی در گروه تریپلویید 1/33±94/04 بود که نسبت به گروه دیپلویید (0/45±98/10) به طور معنی داری کاهش یافت. بازماندگی در سه مرحله در گروه تتراپلویید از دو گروه دیگر به شکل معنی داری کمتر بود. بعد از تنش حمل و نقل نیز مقدار کورتیزول (4/48± 67/33 نانوگرم بر میلی لیتر) گروه تریپلویید از دو گروه دیگر بالاتر بود. نتایج نشان داد تریپلوییدی و تتراپلوییدی می تواند منجر به کاهش بازماندگی گردد و واکنش ماهیان تتراپلویید به تنش حمل و نقل از نظر تغییرات فیزیولوژیک و بازماندگی بر خلاف ماهیان تریپلویید تقریبا شبیه ماهیان دیپلویید است.
    کلیدواژگان: O، mykiss، تریپلوییدی، تتراپلوییدی، تنش
  • زهرا جعفری، مهرداد فتح اللهی *، روح الله رحیمی صفحات 117-134
    در این تحقیق در یک دوره هشت هفته ای غذادهی تاثیر افزودن عصاره های آبی غده چغندر قرمز، پوست پیاز قرمز و برگ کلم بنفش، بر رنگ پذیری ماهیان زینتی پرت A. citrinellus × P. melanurus آزمایش شد. این بررسی در قالب یک طرح کاملا تصادفی با سه گروه تیماری با عصاره های افزوده به جیره و یک گروه شاهد بدون افزودن عصاره طبیعی روی 144 قطعه ماهی 0/1 ± 2/7 گرمی انجام گرفت. نتایج میزان رنگ نمایان شده حاصل از این رژیم تغذیه توسط دستگاه کالرمتر (پارامترهایXYZ و L*a*b ) و نیز سنجش غلظت کارتنوئید عصاره بافت ها سنجش شدند. نتایج نشان داد که موثرترین افزایش رنگ قرمز (پارامتر a *) در پوست در گروه های تغذیه شده با عصاره غده چغندر قرمز، بیش ترین غلظت از تجمع کارتنوئیدها در بافت های باله ها، دم و سرپوش برانشی نیز تحت اثر عصاره غده چغندر قرمز افزوده شده به جیره و در گوشت ماهیان، تحت اثر عصاره پوست پیاز قرمز به دست آمد. پارامترهای به دست آمده از رنگ سنجی ظاهری (L*a*b) و نیز میزان غلظت کارتنوئیدها در بافت ها، از نظر رنگ دهی به ماهی نشان دادند که اثر رنگ دهی در ازای افزودن عصاره های غده چغندر قرمز، پوست پیاز قرمز و برگ کلم قرمز در جیره گروه های تیماری نسبت به شاهد معنی دار بوده است.
    کلیدواژگان: A، citrinellus، P، melanurus، رنگ پذیری، رنگدانه های طبیعی
  • فرزانه شیروانی فارسانی، پریتا کوچنین*، محمد ذاکری، احمد تقوی مقدم، سید محمد موسوی صفحات 135-152
    این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه فعالیت برخی آنزیم های گوارشی ماهیان جوان صبیتی (S. hasta) تحت تاثیر سطوح مختلف پروتئین و چربی جیره غذایی، طراحی گردید. شش جیره غذایی شامل سه سطح پروتئین (35، 40 و 45 درصد) و دو سطح چربی (7 و 14 درصد) جهت تغذیه ماهیان در تیمارهای 1 تا 6 در نظر گرفته شد. ماهیان با میانگین وزنی اولیه 0/28±36/55 گرم به طور تصادفی (10 ماهی در تانک) در 18 تانک 300 لیتری حاوی آب فیلتر شده دریا با شوری ppt 27 ذخیره سازی شدند. ماهیان آزمایشی به مدت 56 روز، سه بار در روز تا حد سیری ظاهری غذادهی شدند. پس از پایان دوره آزمایش، فعالیت آنزیم های گوارشی شامل پروتئاز کل، آلکالینن فسفاتاز و آلفاآمیلاز اندازه گیری شد. براساس نتایج حاصل از این مطالعه فعالیت آنزیم آلکالین فسفاتاز و پروتئاز کل به طور معنی داری تحت تاثیر سطوح مختلف پروتئین قرار گرفتند ولی اختلاف معنی داری در میزان فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز مشاهده نگردید. همچنین در سطوح مختلف چربی جیره غذایی اختلاف معنی داری در میزان فعالیت آنزیم های آلکالین فسفاتاز و آلفاآمیلاز مشاهده نشد. درصورتی که فعالیت پروتئاز کل افزایش معنی داری در سطح 14 درصد چربی جیره غذایی نشان داد. از لحاظ مقایسه ای ارتباط مستقیمی میان افزایش میزان فعالیت آنزیم الکالین فسفاتاز و روند کاهشی اندکی در میزان فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز با افزایش سطوح چربی جیره غذایی مشاهده گردید. از طرفی هم کنش اثر پروتئین و چربی جیره غذایی تنها بر میزان فعالیت پروتئاز کل تاثیر معنی داری نشان داد. نتایج نشان داد که می توان با ایجاد تعادل مناسب بین سطوح 40% پروتئین و 14% چربی در جیره غذایی ماهی صبیتی، سبب صرفه جویی در مصرف پروتئین، بهبود فعالیت آنزیم های گوارشی و در نهایت افزایش رشد و کاهش هزینه های تولید غذا گردید. همچنین تعیین نسبت فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز به پروتئاز می تواند قابلیت تطابق آبزیان را با شرایط تغذیه ای نشان دهد.
    کلیدواژگان: S، hasta، آنزیم های گوارشی، پروتئین جیره غذایی، چربی جیره غذایی
  • اشکان زرگر*، زینب رحیمی افضل، علی طاهری میرقائد، مهدی سلطانی، فرهاد امینی، حسینعلی ابراهیم زاده موسوی صفحات 153-166
    این تحقیق از دی ماه 1391 لغایت اواخر فروردین ماه 1392 روی 270 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان (O. mykiss) نگهداری شده در مزرعه تحقیقاتی بهداشت و بیماری های آبزیان بیمارستان دامپزشکی مردآباد کرج صورت گرفته است. ماهی ها از سه منشاء استان های چهار محال و بختیاری، مرکزی و مازندران انتخاب شدند. جهت بررسی آماری فراوانی انگل ها از آزمون مربع کای استفاده شد. طی تحقیق حاضر بیشترین میزان آلودگی به انگل ایکتیوفتریوس مولتی فیلی ایس و کم ترین میزان آلودگی به شیلودونلا مربوط بوده است. در مجموع 166 قطعه ماهی از 270 قطعه نمونه برداری شده (61/6%) آلودگی انگلی سطحی از خود نشان دادند که سهم هر انگل عبارت است از: تک یاخته ایکتیوفتریوس مولتی فیلی ایس 99 قطعه (36/7%)، تریکودنیا 18 قطعه (6/7%)، شیلودونلا 7 قطعه (2/6%)، ژیروداکتیلوس 20 قطعه (7/4%) و لرنه آ22 قطعه (8/1%).
    کلیدواژگان: O، mykiss، ایکتیوفتریوس مولتی فیلی ایس، تریکودنیا، شیلودونلا، ژیروداکتیلوس، لرنه آ
|
  • Mehrangiz Tahmasbi Mazangi, Rasoul Ghorbani*, Hamed Paknejad Dr, Valiollah Jafari Dr, Hamid Reza Rezaei Dr Pages 1-16
    So far, the Caspian black-striped pipefish (S. caspius) is the only recorded species of the Syngnathidae in Caspian Sea. In this research, 50 specimens of pipefish were collected from brackish water of Gorgan Bay, and the basic information related to 21 morphometric and 6 meristic characteristics and population dynamic parameters including L-infinity, t-zero , instant growth rate, and condition factor were estimated. Results show the existence of two distinct populations with significant differences in some morphological parameters, especially in eye diameter, snout length, anal and pectoral fins height and mouth height in pipefish inhabiting southeast Caspian Sea. However, there was no significant difference between the two populations in meristic characteristics. Aging using opercula revealed 5 age groups (0+4). The maximum total length was observed 144 cm (3 years) and 149 cm (4 years) in male and female genus, respectively. Von Bertalanffy model was Lt=177.94 (1-e0.3(t.56)) and Lt=153.69 (1-e0.3(t.07)) for Caspian population and semi-Black Sea population, respectively. Growth pattern was reported as negative allometric model in two populations. Separation of the studied populations in Gorgan Bay were proved via investigating some biometric parameters of Caspian pipefish using multivariate statistical methods of PCA and DFA. Final identification of species or subspecies needs genetic studies.
    Keywords:
    Keywords: S. caspius, Morphometric characters, Meristic characters, Gorgan Bay, Caspian sea
  • Hadi Raeisi Dr, Ehsan Kamrani Dr, Rahman Patimar Dr*, Iman Sourinezhad Dr Pages 17-30
    This study was conducted to investigate reproductive biology of white cheek shark (C. dussumieri) in Hormozgan waters, Persian Gulf. Sampling was done during six months from December 2013 to May 2014. 605 gonad samples including 289 female sharks and 316 male sharks caught by large head hairtail mid-water trawls and gillnets were analyzed. Results indicated that females were mature at body length range of 60-68 cm and their maturity size was 64.17 cm. Also, males had mature gonads at body length range of 61-68 cm and their maturity size was 63.14 cm. The number of observed embryos in uterus was 1-3 and their average length was 26.7±1.05 cm. The average number of embryos per birth was calculated as 2.31±0.067. Clasper length and total body length showed a sigmoid-shape function. Clasper length sharply increased from the size of 63 to76 cm and then decreased when the shark reached the upper-limit size (76 cm). All the sharks larger than 61 cm had a hard clasper and those smaller than 61 cm showed a smooth clasper. GSI analysis indicated no significant difference among various seasons for both males and females. According to the observations, no distinct seasonal breeding pattern was detected for this shark species. Results from the present study can be used as basis for the future comprehensive study.
    Keywords: C. dussumieri, Persian Gulf, Reproduction, Lm50
  • Nazanin Ghorbani Ranjbari, Mahsa Haghi Dr* Mohammad Zakeri Dr, Vahid Yavari Dr, Majid Shekari Pages 31-46
    To study Tigertooth croaker (O. ruber) diets, monthly sampling was done from March 2015 to February 2016, using commercial fisheries in the Khoozestan coasts. Totally, 307 fish were examined. The average of gastro-somatic index, condition factor, intensity of fullness and the vacuity index were calculated as 0.1±0.01, 0.99±0.04, 167.89±54.83 and 50.1, respectively. Also, frequency of occurrence index for fish and shrimp as the preys were calculated as 82.1% and 19.8%, respectively. The Relative importance index of fish and shrimp were calculated as 9.53 % and 8.62%, respectively. The intestinal contents of Tigertooth croaker (O. ruber) contained fish belonging to mugilidae and shrimp of Penaeidea family. The results of present study in Khuzestan coasts showed that this species has the optimum condition factor of fullness in spite of weak index of nutrition. It can be suggested that Tigertooth croaker (O. ruber) is a tolerant species, adapted to the environmental condition in that despite receiving low amount of food, it would gain the enough energy to manage its growth and physiologic process. It is concluded in this study that the main food of Tigertooth croaker (O. ruber) was fish and the secondary food was shrimp.
    Keywords: O. ruber, Food indices, Khuzestan Province coasts
  • Morteza Alizadeh Dr*, Mohammad Hosein Khanjani, Omid Karimi Dr, Razieh Ansari, Ahmad Rafieepour Dr Pages 47-64
    The main objective of this study was to evaluate some health indices in rainbow trout (O. mykiss) broodstock via enhancing their food quality by adding two sources of astaxanthin (synthetic and algae) in feed.. 7 groups consisting of 6 treatments of two different astaxanthin levels and sources and a control (without astaxanthin) were considered. So, algal astaxanthin (Haematococcus pluvialis) in the three levels of 2.67, 3.55 and 8 gr/kg food (T1,T2, T3) and synthetic source in three levels of 40, 80 and 120mg/kg food in diet (T4, T5, T6) were examined on trout broods (3-4 years) for 120 days before the spawning season. Significant difference was observed among the treatments in terms of health-related blood factors. The broods which were fed with algal astaxanthin had lower blood sugar. Changes in albumin revealed that with the increase in astaxanthin the albumin level was increased first and then decreased. While the change in serum globulin treatments containing synthetic astaxanthin was not regular, it was so in algal astaxanthin. Overall, the results asserted that the application of astaxanthin improves health indices of rainbow trout broodstock. It also concluded that algal astaxanthin (Haematococcus pluvialis) for the reason that it contains supplementary nutritious, is extraordinary preferable than synthetic astaxanthin to improve health indices of rainbow trout broodstock.
    Keywords: O. mykiss, Astaxanthin, Haematococcus pluvialis, Biochemical parameters
  • Ali Hallajian*, Rezvan Kazemi Dr Pages 65-78
    This study aimed to investigate some of serum electrolytes and white blood cells of wild stellate sturgeon (A. stellatus) which have been caught off the coast of Mazandaran by trawl methods during 5 maritime patrol from 2009 to 2010. Initially, 2 ml blood samples of 30 wild juvenile stellate sturgeon were extracted for spread of differential blood count, and serum electrolyte to test factors such as calcium, magnesium, cholesterol, albumin and total protein were separated. To conduct statistical evaluation and comparison, fishes were divided into two weight groups of 10 – 30 gr and 31 – 50 gr. Result of differential count showed that the most and the least abundance of leukocytes were belonged to lymphocyte and monocyte in both two groups, respectively. Serum electrolytes results showed that mean levels of cholesterol, calcium, magnesium, albumin and total protein in A. stellatus at group 1 were 28.1 ± 10.6 mg/dl; 24.7 ± 1.6 mg/dl; 26.7 ± 1.8 mEq/l; 1.4 ± 0.3 g/dl and 2.2 ± 0.3 g/dl, respectively. At group 2, these parameters levels were 71.14 ± 2.4 mg/dL, 20.6 ± 0.8 mg/dL, 17.4 ± 3.4 mEq/L, 1.6 ± 0.2 g/dl and 2.3 ± 0.2 g/dl, respectively. No significant difference was observed between the white cells counts of the two groups. There was a significant difference between cholesterol, calcium, and magnesium levels in each two groups, but results showed no significant difference in total protein and albumin between the two groups. Overall, based on the results of this study it can be concluded that in natural environments, due to the weight of fish, there is little difference between the measured blood indexes.
    Keywords: A. stellatus, White blood cells, Ion, Southern Caspian Sea
  • Hasan Sahraei*, Seyyed Ali Akbar Hedayati Dr, Linda Marivani, Khodayar Rezaei Pages 79-96
    Today, nanotechnology is developing quickly and may have significant effects on industry, society and the environment. Therefore, in the present study, changes in muscle and liver enzymes of Common Carp (C. carpio) in the face of iron and zinc oxide nanoparticles were studied. For this purpose, first 420 common carp (with an average initial weight 45±3.2 g) was prepared. Then the fish were disinfected and adapted with laboratory conditions for a week and. Samples were randomly divided in to 7 groups. The first group was set as control and others received 10, 50 and 100 micrograms of iron and zinc nanoparticles per gram of food for 60 days. Histological studies showed that iron and zinc nanoparticles caused repair and growth of muscle tissues in treated groups fed with nanoparticles in comparisonwith the control group. More specifically, with progress in time and an increase in concentration, Iron nanoparticles in comparison with zinc oxide nanoparticles can cause more rapid deterioration in texture. In addition, the findings showed that serum levels of liver enzymes in fish fed with nanoparticles is changed compared to that in the control group in that the ALT and AST enzymes were significantly increased compared to the control group. It can be concluded from aforementioned results that iron and zinc nanoparticles are useful in recovery and muscle repair but also causes changes in liver enzyme levels which requires further investigation in this field.
    Keywords: C. carpio, Iron, zinc nanoparticles, Liver enzymes, Muscle
  • Samad Bahrami Babaheydari, Saeed Keyvanshokooh Dr*, Salar Dorafshan Dr, Seyyed Ali Johari Dr Pages 97-116
    The aim of this study was to assess the effects of triploidy and tetraploidy induction on survival, growth performance and response to transport stress in rainbow trout (O. mykiss) fry (with a weight range of 2-2.5g). To this purpose, 8 female (1600±246 g) and 6 male (1393±186 g) rainbow trout broodstock with the mean age of 4 years were used. Ten min. after insemination, the eggs were subjected to heat-shock for 10 min. submerged in a 28 °C water bath to induce triploidy. Tetraploidy was also induced by a thermal shock at 65 hour-degrees after fertilization in a 28 °C water bath for 10 min. Based on measuring area and volume of red blood cells, the overall triploidization and tetraploidization success level was 87.1±1% and 68.21±2%, respectively. Survival rate from fertilization to eyed stage in triploids (86.31 ± 1.21%) was significantly lower than that in diploids (92.12± 1.59%). Survival rate from eyed stage to hatching in triploids (94.04 ± 1.33%) was also significantly lesser than that in diploids (98.10 ± 0.45%). Survival rates of tetraploids in the three stages were significantly lower than those of the other experimental groups. After transportation stress, cortisol concentration in triploid fish (67.33 ± 4.48 ng/ml) was higher than that in other groups. The results showed that both triploidy and tetraploidy induction can lead to decreased survival rate. Moreover, the survival rate and physiological response of tetraploid fish to transportation stress is different from triploids but almost similar to diploids.
    Keywords: O. mykiss, Triploid, Tetraploid, Stress
  • Zahra Jafari, Mehrdad Fattollahi Dr*, Rouhollah Rahimi Dr Pages 117-134
    This study was conducted to assess the effect of dietary including aqueous extracts of red onion skin, red beetroot and red cabbage on ornamental parrot fish skin coloring for an eight-week experiment. The study was conducted on 144 fish of initial weight of approximately 2.7 ± 0.1 gr that were established in a CRD experimental design using three treatments with the natural extracts added to fish dietary and a control group with no extract added to dietary , and conducted. The skin colorations of the groups were measured with Color Meter set TES 135 (L*a*b and XYZ parameters) and the carotenoid concentration measurement method. The Results showed that the most effective enhancement of skins pigmentation (parameter *a) of fish was due to red beetroot extract. In addition, the most carotenoid pigments accumulation on the fish skin, operculum and fins was observed with dietary including beetroot extract, and done so on the fish flesh with dietary including red onion extract diets. Concerning the fish feature coloration, the beetroot, onion skin and red cabbage extracts in diets presented the significant variations of colorimetric values (L*a*b) and carotenoids concentration throughout the feeding in comparison with the control.
    Keywords: A. citrinellus, P. melanurus, Pigmentation, Natural pigments
  • Farzaneh Shirvani Farsani, Preeta Kochanian Dr *, Mohammad Zakeri Dr, Ahmad Taghavi Moghdam Dr, Seyyed Mohammad Mousavi Dr Pages 135-152
    This study was conducted to compare some digestive enzymes activity in juvenile Sobeity Seabream (S. hasta) under the effects of different dietary protein and lipid levels. 6 dietaries including 3 levels of protein(35, 40 and 45%) and 2 levels of lipid (7 and 14%) were determine in treatments 1 to 6. The fish with mean initial weight of 36.55±0.28 g were randomly stocked in triplicates (10 fish/tank) in eighteen 300 l tanks filled with filtered sea water at 27 ppt. The experimental fish were fed to apparent satiation thrice daily for 56 days. After the treatment period, digestive enzyme activity including total protease, alkaline phosphatase and alphaamylase was calculated. Results reveled that activity of alkaline phosphatase and totalprotease were significantly affected bydietary protein levels whereas alphaamylase activity was not affected significantly by dietary protein. No significant differences in the activity of the alkaline phosphatase and alphaamylase activity were observed at different lipid levels whereas total protease showed a significant increase at 14% lipid. A direct relationship was observed between the increase in alkaline phosphatase activity and the little decreasing trend in alphaamylase enzyme activity on the one hand and the increase in dietary lipid levels on the other hand. The interactionof dietary protein and dietary lipid significantly affected total protease activity. Results showed that efficient use of protein, digestive enzyme activity development, growth improvement and food production cost effectiveness are possible through making a balance between 40% of protein and 14% of lipid in dietary of S. hasta. In addition, determining the ratio of alphaamylaseenzyme activity to proteasecan show fish adaptability to nutrition conditions.
    Keywords: S. hasta, Digestive enzymes, Dietary protein, Dietary lipid
  • Ashkan Zargar Dr *, Zeinab Rahimi Afzal, Ali Taheri Mirghaed Dr, Mehdi Soltani Dr, Farhad Amini Dr, Hossein Ali Ebrahimzadeh Mousavi Dr Pages 153-166
    This study was conducted on 270 individuals of rainbow trout kept in the research farm of Aquatic Animal Health research Center, Veterinary Hospital in Karaj, Mardabad from January 2012 until the end of March 2013. The fish have been chosen from three sources, provinces of Chahar Mahal Bakhtiari, Markazi and Mazandaran. In this study, the highest and lowest infection prevalence was related to Ichthyophthiriusmultifiliis and Chilodonella sp., respectively.Chi-square analysis was used for statistical analysis. A total of 166 samples out of 270 samples (61.5%) showed the infection by ectoparasites including: Ichthyophthiriusmultifiliis with 99 pieces (36.7%), Trichodina sp. with 18 pieces (6.7%), Chilodonella sp. with 7 piece (2.6%), Gyrodactylus sp. with 20 pieces (7.4%) and Lernaea sp. with 22 piece (8.1%).
    Keywords: O. mykiss, Ichthyophthirius multifiliis, Trichodina, Chilodonella, Gyrodactylus, Lernaea