فهرست مطالب

پژوهش های ماهی شناسی کاربردی - سال ششم شماره 2 (تابستان 1397)

نشریه پژوهش های ماهی شناسی کاربردی
سال ششم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد قلی زاده* ، رحمان پاتیمار، محمد هرسیج صفحات 1-12
    گونه های ماهی یک زیستگاه خاصی که نیازهای زیست محیطی آن را فراهم می کند را ترجیح می دهد، از این رو درک استفاده از زیستگاه و ترجیحات آن ها برای حفاظت و مدیریت کارا بسیار مهم است. این مطالعه برای ارزیابی زیستگاه انتخابی سگ ماهی جویباری Paracobitis hicanica ، ماهی بومی رودخانه زرین گل انجام گرفت. نمونه برداری از 12 ایستگاه در طول رودخانه در فصل بهار 1395 صورت گرفت. بدین منظور متغیرهای محیطی از جمله عمق، عرض رودخانه، ارتفاع از سطح دریا، سرعت جریان آب، ساختار بستر و شیب رودخانه به همراه فراوانی ماهی مورد نظر در ایستگاه های نمونه برداری بررسی شد. طبق نتایج بدست آمده، زیستگاه انتخابی ماهی مورد مطالعه در رودخانه زرین گل در ارتفاع 810-250 متر، شیب 9 تا 5/26 درصد، سرعت جریان 4/0 تا 1 متر بر ثانیه، عرض 5/1- 5/8 متر و عمق 1/0- 6/0 متر است. بیشترین شاخص انتخاب زیستگاه در ارتفاع 490-570 متر، شیب 5/16 تا 19 درصد، سرعت جریان 7/0 تا 8/0 متر بر ثانیه، عرض 3/4- 7/5 متر و عمق 1/0- 2/0 متر با بسترهای قلوه سنگی بوده است. این مطالعه استفاده از زیستگاه مناسب و عوامل محیطی تاثیرگذار بر توزیع سگ ماهی جویباری در رودخانه زرین گل را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: انتخاب زیستگاه، متغیرهای محیطی، Paracobitis hicanica، رودخانه زرین گل
  • حسین رحمانی *، پیمان رستمی ، سارا حق پرست صفحات 13-30
    به منظور بررسی تنوع زیستی ماهیان رودخانه لاویج و رابطه آن با عوامل محیطی، نمونه برداری در دی ماه 1395 در کل رودخانه (20 کیلومتر) به فاصله 700 تا 1000 متر از هم و با استفاده از دستگاه الکتروشوکر انجام شد. نتایج نشان داد که ماهیان صید شده از 6 گونه باربوس (Luciobarbus capito) ، سگ ماهی (Paracobitis sp.) ، گاوماهی (Ponticola cyrius) ، سیاه ماهی (Capoeta capoeta) ، ماهی خیاطه (Alburnoides eichwaldii) و ماهی سفید رودخانه ای (Squalius cephalus) بودند. در ایستگاه های 1 و 2 بدلیل ارتفاع زیاد و در ایستگاه های 13، 16 و 17 بدلیل دست کاری های انسانی هیچ نمونه ای صید نشد و در ایستگاه های 21 و 22 بیشترین تعداد نمونه صید شد. بررسی شاخص های زیستی نشان داد که بیشترین مقدار تنوع شانون در ایستگاه 22 (34/1) و کمترین مقدار این شاخص در ایستگاه های 3، 4 و 5 (صفر) که فقط از گونه Luciobarbus capito نمونه هایی ، مشاهده شد که این ایستگاه ها بالاترین مقدار شاخص غالبیت سیمپسون را داشتند. با توجه به نسبت فراوانی گونه ها و نمونه های صید شده در ایستگاه ها، ایستگاه 10 بیشترین میزان غنای گونه ای را نشان داد. همبستگی اسپیرمن بین شاخص های فراوانی و تنوع با پارامترهای محیطی نشان داد که شاخص تنوع شانون با نیترات، آمونیوم و هدایت الکتریکی در سطح 5 درصد همبستگی معنی داری داشته است. براساس نتایج تحلیل افزونگی تغییرات پارامترهای محیطی بر فراوانی گونه های مختلف موثر بوده به طوری که فراوانی ماهی خیاطه تا حدود زیادی تحت تاثیر تغییرات دما و میزان آمونیوم می باشد. همچنین شاخص های شانون، پیلو و تاحدی مارگالف نشان دهنده ی تغییرات بالای این شاخص های زیستی در رودخانه لاویج هستند که بطور نسبی با تغییرات غلظت نیترات و آمونیوم در این رودخانه همبستگی مستقیمی دارند. با توجه به بررسی مقطعی این مطالعه، احتمالا اطلاعات کاملی از نظر وضعیت ماهیان رودخانه لاویج ارائه نمی کند اما می تواند دیدگاه کلی از نظر وضعیت ماهیان اصلی رودخانه به یک اکولوژیست ارائه نماید.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی، رودخانه لاویج، فراوانی ماهی ها
  • سید محمد صلواتیان* ، کیوان عباسی، حمید عبدالهپور بیریا، رضا رجبی نژاد، مسطوره دوستدار، آرمین فومنی صفحات 31-48
    قزل آلای خال قرمز ماهی آسیب پذیر از آزادماهیان بوده و در بالادست اغلب آبهای شیرین حوزه ایرانی دریای خزر منجمله رودخانه های حویق، شفارود، تنکابن و لار انتشار دارد. این بررسی از زمستان 1388 تا پاییز 1389 و با هدف آشنایی با عادت تغذیه ای این ماهی و تغییرات آن در رودخانه ها، فصول سال و اندازه ماهی صورت گرفت و از دستگاه الکتروشوکر ، تور پرتابی و قلاب دستی جهت صید ماهیان استفاده شد. ماهیان مورد بررسی دارای اوزان 87/1 تا 9/893 (میانگین 80/89±40/71) گرم، طول کل 46 تا 462 (میانگین 94/64± 00/161) میلیمتر و سن +0 تا +7 (3 ساله ها غالب) بودند. میانگینهای شاخص های شدت تغذیه (IF) 07/327± 16/344 ، پری لوله گوارش (GSI) 58/5±17/7 و طول نسبی لوله گوارش (RLG) 10/0 ±89/0 برآورد گردید که با استفاده از آزمون کروسکال-والیس بین رودخانه ها از نظر این شاخص ها و طول و وزن نمونه ها اختلاف آماری مشاهده گردید. شاخص تهی بودن لوله گوارش (CV) نیز صفر (0) تعیین گردید. در لوله گوارش قزل آلای خال قرمز مناطق مطالعاتی 56 خانواده از 20 راسته جانوری شامل شکم پایان، دوکفه ای ها ، زالوها ، کرمهای کم تار ، ناجورپایان ، جورپایان ، قاب بالان ، دوبالان ، یکروزه ها ، نیم بالان ، پرده بالان، پروانه ها، مگالوپترا، سنجاقکها، جوربالان، بهاره ها، بال موداران، عنکبوتهای آبی، کلیسرداران و آزادماهی شکلان مشاهده شد که دوبالان، قاب بالان و بال موداران بترتیب با 12 ، 7 و 6 خانواده، بیشترین تنوع را در محتویات غذایی قزل آلای خال قرمز دارا بودند. نتایج بررسی کنونی نشان داد که تغییرات اولویت غذایی بر حسب ایستگاه، فصل، سن و جنسیت ماهیان اندک می باشد بطوری که خانواده های Chironomidae، Simuliidae و Baetidae در تمامی رودخانه ها، Heptageniidae در 3 رودخانه و Tipulidae در رودخانه شفارود بعنوان طعمه اصلی بودند. همچنین خانواده Baetidae در 4 فصل، Chironomidae در 3 فصل، Simulidae و Hydropsychidae در 2 فصل و Heptageniidae و Tipulidae در یک فصل سال غذای ترجیحی بودند. خانواده های Chironomidae و Baetidae در تمامی گروه های سنی مورد مطالعه و خانواده های Heptageniidae و Simuliidae هر کدام در دو گروه سنی به عنوان غذای اصلی میباشند و تفاوتی بین دو جنس نر و ماده از این نظر مشاهده نشد. در یک جمع بندی میتوان گفت که این ماهی در منطقه مطالعاتی، گونه ای بنتوزخوار و وسیع خوار میباشد.
    کلیدواژگان: قزل آلای خال قرمز، تغذیه، رودخانه حویق، شفارود، تنکابن، لار
  • عبدالمحمد عابدیان کناری* ، عارف حشمتی صفحات 49-60
    مطالعه حاضر به منظور اثر استفاده از آنزیم های سلولاز و آلفاآمیلاز بر رشد، فلور باکتریایی کل و لاکتوباسیلوس های روده ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) به مدت 8 هفته طراحی و اجرا گردید. در این راستا تعداد 240 قطعه بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان (میانگین وزنی 72/0 ± 33/13) در هشت تیمار آزمایشی (به همراه سه تکرار) شامل تغذیه ماهی در کل دوره با جیره غذایی بدون آنزیم و کربوهیدرات 20 و 30 درصد به ترتیب گروه شاهد 1 و 5، جیره غذایی حاوی 500 میلی گرم بر کیلوگرم آنزیم آلفاآمیلاز و کربوهیدرات 20 و 30 درصد به ترتیب تیمار 2 و 6، جیره غذایی 500 میلی گرم بر کیلوگرم سلولاز و کربوهیدرات 20 و 30 درصد به ترتیب تیمار 3 و 7 و جیره غذایی حاوی 500 میلی گرم بر کیلوگرم مخلوط آنزیم ها (1:1) و کربوهیدرات 20 و 30 درصد به ترتیب تیمار 4 و 8، در 24 مخزن فایبر گلاس (100 لیتری) توزیع شدند. غذادهی سه بار در روز و در حد سیری صورت گرفت. در انتهای دوره آزمایش، تمامی ماهیان برای سنجش فاکتورهای رشد اندازه گیری شدند و از هر تکرار 2 عدد ماهی به صورت تصادفی جهت سنجش فلور باکتریایی کل و لاکتوباسیلوس های روده نمونه برداری شد. میان تیمارها در شاخص افزایش وزن تفاوت معنی دار نبود. بهترینFCR نیز درتیمار شاهد کربوهیدرات20 و آلفاآمیلازکربوهیدرات 30 مشاهده شد. بیشترین و کمترین میزان فلور باکتریایی کل روده و لاکتوباسیلوس های روده به ترتیب در تیمار مخلوط آنزیم (1:1) با کربوهیدرات 30 درصد و تیمار شاهد با کربوهیدرات 20 درصد مشاهده گردید، به طور کلی نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد که استفاده از آنزیم در تغذیه ماهی قزل آلای رنگین کمان موجب تغییر در جمعیت باکتریایی روده می گرد و بر روی شاخص های تغذیه ای موثر است.
    کلیدواژگان: ماهی قزل آلای رنگین کمان، تغذیه، سلولاز، آلفاآمیلاز، فلور باکتریایی کل، فلور باکتریایی مفید
  • سهراب بوذرپور* ، محمد هرسیج، حامد کلنگی میاندره، صدیقه نمرودی صفحات 61-72
    آلودگی های دریایی یکی از معضلات عمده سلامت ماهیان و انسان می باشد. یکی از این عناصر آلوده کننده کادمیوم می باشد که نقش بسزایی در ایجاد آلودگی های دریایی دارد. لذا در این مطالعه به بررسی اثر سمیت تحت کشنده یون کادمیوم بر میزان بیان ژن سیتوکروم P450 (ژن حساس به آلودگی) در بافت های کبد و آبشش بچه ماهی کپورمعمولی در شرایط آزمایشگاه پرداخته شد. پس از قرارگیری بچه ماهی کپور معمولی در مجاورت کادمیوم با غلظت (LC 501/0) نمونه گیری در روز های 1 و 7 و 14 از کبد و آبشش انجام شد و میزان بیان ژن P450 در این بافت ها با روش PCR-Real-time مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد کادمیوم به طور معنی داری (05/0>p) بیان ژن P450 در بافت کبد را افزایش داد و بیان ژن P450 در آبشش در روز اول و چهاردهم در مواجهه با کادمیوم به طور معنی داری (05/0>p) افزایش داشت. میزان نسبی بیان این ژن در کبد در مواجهه با کادمیوم در مقایسه با آبشش در روز چهاردهم به طور معنی داری (05/0>p) بالاتر بود. کادمیوم بیان ژن P450 را در این بافت ها افزایش داد.
    کلیدواژگان: نشانگر زیستی، کپور معمولی، آلودگی های دریایی، کلرید کادمیوم
  • عسگر زحمتکش* ، کتایون کریم زاده صفحات 73-90
    تامین غذای کارآمد از مهمترین عوامل موفقیت در معرفی ماهی سفید (Rutilus frisii kutum) به سیستم آبزی پروری است. بدین لحاظ جهت بررسی تاثیر مقدار پروتیئن و روی جیره بر رشد و بازماندگی این گونه، تعداد 360 قطعه بچه ماهی سفید با میانگین وزن اولیه 05/0±56/0 گرم در 12 آکواریم با حجم آب 60 لیتر ذخیره سازی شدند. بچه ماهیان به مدت 83 روز با 4 جیره آزمایشی حاوی سطوح مختلف پروتئین (36 و 44 درصد) و روی (50 و 200 میلی گرم بر کیلو گرم غذا) تغذیه گردیدند. نتایج نشان داد که شاخص های رشد و بازماندگی بچه ماهیان سفید به طور معنی داری تحت تاثیر مقادیر مختلف پروتئین و روی در جیره قراگرفت. بچه ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی 44 درصد پروتئین و 005/0 درصد روی بالاترین افزایش وزن (06/0±79/0) ، درصد افزایش وزن (7/8±88/154) و نرخ رشد ویژه (04/0±13/1) را بروز دادند، ولی بیشترین میزان بازماندگی در تیمار غذایی حاوی 36 درصد پروتئین و 02/0 روی (00/0±67/96 درصد) مشاهده گردید. با افزایش سطح پروتئین در جیره مقدار پروتئین کل بدن افزایش پیدا کرد. درکل بچه ماهیان سفید تغذیه شده با جیره حاوی 44 درصد پروتئین و 50 میلی گرم روی در کیلو گرم غذا بر اساس معیار های رشد و ترکیب بدن پاسخ نسبتا بهتری را نشان دادند.
    کلیدواژگان: پروتئین، عنصرروی، رشد، ترکیب بدن، ماهی سفید، Rutilus frisii kutum
  • عباسعلی حاجی بگلو* ، محمد سوداگر صفحات 91-102
    در این تحقیق اثرات استفاده از عصاره ریشه گیاه سنبل الطیب (Valeriana officinalis) در آب، در طول مدت حمل و نقل، روی فاکتورهای کیفی آب، برخی فاکتورهای بیوشیمیایی خون و درصد بقا در ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور 24 کیسه پلاستیکی که 12 کیسه فاقد عصاره (گروه A یا شاهد) و 12 کیسه دیگر حاوی آب با 50 میلی گرم عصاره در لیتر (گروه B) بود ماهی دار شدند. مدت زمان حمل و نقل 16 ساعت در نظر گرفته شد. هر 4 ساعت 3 کیسه از هر یک از گروه های A و B به صورت تصادفی انتخاب شده و مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در کل دوره آزمایش، اختلاف معنی داری از نظر pH، اکسیژن محلول، میزان آمونیاک و دمای آب بین گروه های A و B مشاهده نشد (05/0> P). سطح گلوکز و کورتیزول سرم خون در کل دوره آزمایش در گروه B به طور معنی داری کمتر از گروه A بود (05/0< P). همچنین درصد بقا در گروه B به طور معنی داری بیشتر از گروه A مشاهده شد. در مجموع نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از عصاره ریشه گیاه سنبل الطیب می تواند در کاستن استرس در ماهی قزل آلای رنگین کمان نقش موثری داشته باشد. بنابراین استفاده از عصاره این گیاه در آب، در خلال حمل و نقل ماهی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، بقا، کورتیزول و سنبل الطیب
  • محسن شهریاری مقدم* ، احسان احمدی فر، محمد شیخ اسدی، حسین ابراهیمی جرجانی، رضا فدایی صفحات 103-118
    شوری از عوامل محیطی مهم و تاثیر گذار بر ماهیان بوده و برای بررسی تاثیر جوانب مختلف افزایش شوری محیط، تعیین میزان بیشینه تحمل ماهی به شوری مهم است. در مطالعه حاضر میزان تحمل شوری بچه ماهیان هامون ماهی (Schizothorax zarudnyi) در شرایط آزمایشگاهی به روش انتقال مستقیم و تدریجی به شوری های بالاتر (5/2، 5، 10، 11، 12، 13، 14، 15 و g/L20) مطالعه شد. هم چنین رفتار، تغییرات هیستوپاتولوژی بافت آبشش و سلول های کلراید در ماهی ها مطالعه شد. در ادامه ماهی ها در شوری g/L 10 به مدت 20 روز پرورش داده شدند و در پایان دوره پرورش میزان رشد و شاخص های خونی نمونه ها سنجش شد. میزان غلظت نیمه کشنده (LC50) نمک خوراکی 24، 48، 72 و 96 ساعته به ترتیب g/L 44/11، g/L 72/10، g/L 52/10 و g/L 52/10 تعیین شد. انتقال تدریجی ماهیان به شوری های بالاتر منجر به افزایش تحمل شوری بچه ماهیان به میزان g/L 13 شد. بیش ترین تغییر مشاهده شده در بافت آبشش شامل جدا شدگی اپی تلیوم (65%) و کم ترین تغییر مشاهده شده نکروز (14%) بود. هم چنین تعداد سلول های کلراید پس از قرار گیری بچه ماهیان در غلظت LC50 به میزان 16% بیشتر شد. تغییر معنی دارای در میزان رشد، پروتئین کل، AST و ALP و کورتیزول در ماهیان پرورش یافته در آب شیرین و شور مشاهده نشد، در حالی که میزان گلوکز و تری گلیسرید اختلاف معنی داری را نشان دادند. به طور کلی نتایج این مطالعه نشان دهنده امکان پرورش هامون ماهی در شوری g/L 10 می باشد، اما با توجه به رشد کم این ماهی در دوره پروش (در آب شور و شیرین) نیاز به مطالعات تکمیلی برای پرورش این ماهی است.
    کلیدواژگان: بافت شناسی، شوری، شاخص های خونی، سلول کلراید، کورتیزول
  • رضا طاعتی* ، مهندس مریم صالحی صفحات 119-124
    هدف از مطالعه حاضر، مقایسه شاخص های خونی و بیوشیمیایی کپور معمولی (Cyprinus carpio) تغذیه شده با سطوح مجزا و توام مولتی آنزیم های تجاری است. تعداد 96 قطعه ماهی کپور معمولی با وزن 56/2 ± 06/13 گرم و طول متوسط 34/1 ± 25/9 سانتی متر در شش تیمار شامل شاهد (بدون مکمل آنزیمی) ، 1000 و 1500 میلی گرم مکمل آنزیمی کومبو ، 1000 و 1500 میلی گرم مکمل آنزیمی ناتوزایم و تیمار ترکیبی 1000 میلی گرم کومبو + 1000 میلی گرم ناتوزایم به 12 وان با تراکم 8 عدد توزیع شدند. در پایان 8 هفته دوره تغذیه، نمونه برداری از خون جهت سنجش پارامترهای خونی انجام شد. نتایج نشان داد که در فاکتورهای وزن نهایی، درصد افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل غذایی اختلافات معنی دار آماری بین تیمارها مشاهده گردید (05/0(p<. اکثر تیمارهای آزمایشی افزایشی (05/0(p< را در تعداد گلبول های قرمز، مقادیر هماتوکریت و هموگلوبین، تعداد گلبول های سفید (به استثنای ناتوزایم 1500 میلی گرم) و تعداد لنفوسیت نسبت به شاهد داشتند. بیشترین تعداد لنفوسیت در ناتوزایم 1000 میلی گرم و کومبو 1500 میلی گرم رویت گردید که با بقیه تیمارها اختلاف معنی داری نشان داد (05/0(p<. بیشترین میزان تری گلیسیرید در تیمار ناتوزایم 1000 میلی گرم ثبت شد که با تیمارهای شاهد و ترکیبی اختلاف معنی دار آماری داشت (05/0(p<. تفاوت هایی بین سطوح آنزیم های کبدی در تیمارها وجود داشت (05/0(p<. بیشترین مقادیر آنزیم آمیلاز در کومبو 1500 میلی گرم و آنزیم های پروتئاز و لیپاز در کومبو 1000 میلی گرم مشاهده گردید که با بقیه تیمارها اختلاف معنی دار نشان دادند (05/0(p<. بر طبق نتایج، مولتی آنزیم های ناتوزایم و کومبو می توانند در بهبود شاخص های خونی و بیوشیمیایی بچه ماهیان کپور موثر باشند.
    کلیدواژگان: کپور معمولی (Cyprinus carpio)، مولتی آنزیم، کومبو، ناتوزایم، خون
  • حسین خارا* صفحات 135-140
    مطالعه حاضر با هدف بررسی عملکرد رقم بندی در بچه ماهیان چالباش (Acipenser gueldenstaedtii) در دو گروه وزنی 33/20±245 و 58/23±490 گرم در مجموع به تعداد189 قطعه صورت گرفت. بدین منظور ماهیان پس از سازگاری با محیط به سه گروه آزمایشی کوچک (Small) ، بزرگ (Large) و ترکیبی از هر دو گروه وزنی کوچک وبزرگ (Mixed(Sand l /M) ) با سه تکرار تقسیم شده و غذای تجاری (Ex-s4mm) و بر حسب اشتها سه بار در روز به مدت 8 هفته و اندازه گیری فاکتورهای رشد هر دو هفته یک بار انجام شد. نتایج نشان داد که در بیوماس اولیه، درصد بقاء و شاخص وضعیت بین دو گروه از ماهیان رقم بندی شده با ماهیان مخلوط رقم بندی نشده (p>0. 05) روشنی مشهود است؛ حال آنکه در شاخص های وزن کسب شده، درصد افزایش وزن، گرم رشد روزانه، رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی و بیوماس نهایی و دیگر شاخص ها بین تمامی گروه های آزمایشی (p<0. 05) برقرار بوده و تیمار ماهیان مخلوط از ضریب تبدیل غذایی مطلوبتری نسبت به سایر گروه های آزمایشی بر خوردار است. لذا از آنجا که اصلی ترین هدف رقم بندی در آبزی پروری بهبود ضریب تبدیل غذایی و بیوماس نهایی است علیرغم افزایش بیوماس در ماهیان رقم بندی شده سایز کوچک تیمار رقم بندی نشده شرایط مطلوبتری داشته و به منظور کاهش استرس ناشی از رقم بندی و هزینه های کارگری در پرورش بچه تاس ماهیان در وزن های مورد مطالعه رقم بندی الزامی نیست.
    کلیدواژگان: Acipenser gueldenstaedtii، رقم بندی، ماهیان کوچک، ماهیان بزرگ، ماهیان مخلوط، شاخص های رشد
|
  • Mohammad Gholizadeh * Pages 1-12
    A fish species prefer a particular habitat which provides its biological requirements, hence, understanding their habitat use and preferences are crucial for their effective management and protection. This research was accompanied to evaluate the habitat use and selection patterns of Paracobitis hicanica an endemic fish in Zarin Gol River. The river was sampled at 12 stations in spring 2016. A number of environmental variables, including water depth, width, elevation, velocity, substrate type and slope and the relative abundance of P.hicanica were recorded at each station. Based on the results, the habitat use by this species in Zarin Gol River was in altitudes of 250-810 meters above sea level, slopes of 9-26.5 %, flow rate of 0.4-1 m/s, widths of 1.5-8.5 m and depths of 0.1-0.6 m. The highest value of the standardized habitat selectivity indices for Western Crested loach in Zarin Gol River were related to the with elevation (490-570 m), slop (16.5-19 %), velocity (0.7-0.8 m), width (4.3-5.7 m), depth (0.1-0.2 m) and bed rock substrate. This study provides the habitat use and environmental factors affecting on the distribution of P.hicanica in the Zarin Gol River.
    Keywords: Habitat selection, Environmental variables, Paracobitis hicanica, Zarin Gol River
  • Hossein Rahmani * Pages 13-30
    In order to study fish biodiversity status in Lavij River and its relationship with environmental parameters, in January 2017, sampling was carried out in the river (about 20 km of river length) by electrofishing. 6 species of fish, including Luciobarbus capito، Paracobitis sp. , Ponticola cyrius، Capoeta capoeta، Alburnoides eichwaldii and Squalius cephalus were identified. In the first and second stations, because of high altitude, and in stations of 13, 16 and 17 due to human manipulation, no fish sample was collected, while most samples were collected at stations 21 and 22. Biological indices showed the greatest value of Shannon Index in station 22 (H’=1. 34) and the lowest value was obtained in stations 3, 4 and 5 (H’=0) with the only recorded species, Luciobarbus capito. Station 3, 4 and 5 had the highest Simpson’s dominance index. Regarding the abundance of species and specimens caught at stations, the highest species richness was detected at station 10. Spearman correlation between abundance and diversity indices with environmental parameters indicated that Shannon index had a significant correlation with nitrate, ammonium and Ec (p<0. 05). Based on the results of RDA, changes in environmental parameters can affect the abundance of different species, as the abundance of Alburnoides eichwaldii is mostly influenced by changes in temperature and ammonium level. Indices of Shannon, Pielou and, to some extent, Margalef revealed high changes in Lavij River and directly correlated with nitrate and ammonium levels. According to the sectional study, the present work probably introduces some information on the status of fishes in Lavij River, but not as much as completely. However, this can provide an overall view of fish’s status in river to the ecologists
    Keywords: fish biodiversity, Lavij River, fish abundance
  • Seyed Mohammad Salavatian*, Keyvan Abbasi , Hamid Abdollahpour Biria , Reza Rajabinejad , Mastotreh Doustdar , Armin Fomani Pages 31-48
    Salmo trutta fario is a vulnerable fish from Salmonid family in Iran and it exists in upstream areas of most Iranian rivers at southern Caspian Sea basin such as Hevigh, Shafarud, Tonekabon and Lar Rivers. The fish, samples were caught with electro-shocker, Cast-net and hook lines from winter to autumn 2010 and the aim was more information on the fish, feeding habit and its changes in different stations, seasons, fish body sizes and two sexes. Body weight was measured in studied fish specimens 1.87-893.9 (71.40±89.80)g, total length 46-462 (161.00±64.94)mm and age was 0+ - 7+ years old (3-aged specimens were dominant), too. The average index of intensity of food was measured, 344.16±327.07, gastero-somatic index 7.17±5.58 and relative length of gut 0.89±0.10 and Kruskal-Wallis test showed significant statistical differences among rivers in these indexes and in fish, weight and length. The coefficient of gut vacuity was 0 (Zero), too. The fish has fed on 56 animal families belong to 20 orders in studied area consist of Gastropoda, Bivalvia, Hirudinea, Opistopora (Oligochaet vorms), Amphipoda, Isopoda, Coleoptera, Diptera, Ephemeroptera, Hemiptera, Hymenoptera, Lepidoptera, Megaloptera, Odonata, Orthoptera, Plecoptera, Trichoptera, Hydracarina, Myriapoda and Salmoniformes, that Dipteran, Coleopteran and Trichopteran insects with 12, 7 and 6 families are diversified, respectively in the alimentary tract of the fish. Current study showed little changes in food preference in different stations, seasons, fish ages and its sexuality, that Chironomidae, Simuliidae and Baetidae families were as preferred foods in all rivers, Heptagenidae in 3 rivers, Tipulidae in Shafarud river, too. Baetidae family was as preferred food in all seasons, Chironomidae in 3 seasons, Simuliidae and Hydropsychidae in 2 seasons and Tipulidae in one season, too. Chironomidae and Baetidae families were as preferred foods in all age-groups and Heptagenidae and Simuliidae in two age-groups, too. It was not observed any difference between males and females in food preference. In general, it can be said that the fish is a benthos-feeder and a euryphagous fish in studied Rivers.
    Keywords: Salmo trutta fario, Diet, Hevigh, Shafarud, Tonekabon, Lar River
  • dr Abdolmohamad Abediyan kenari * Pages 49-60
    The present study was designed and performed to investigate the effect of exogenous enzyme alpha amylase and cellulase as feed additive on total bacterial flora, Lactobacillus and growth of rainbow trout, (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) with The two diets 20 percent carbohydrates and 30 percent carbohydrates for 8 weeks. In this regard, 240 juveniles of rainbow trout (average weight 13±0.72 g) were distributed in eight experimental treatments containing feeding without exogenous enzyme level of 20% and 30% carbohydrate in diet respectively in treatments 1 and 5.containing feeding with exogenous enzyme alpha amylase (0/5mg) level of 20% and 30% carbohydrate in diet respectively in treatments 2 and 6.containing feeding with exogenous enzyme cellulase (0/5mg) level of 20and 30% carbohydrate in diet respectively in treatments 3 and 6.containing feeding with mix exogenous enzyme cellulase and alpha amylase (1:1) (0/5mg) level of 20% and 30% carbohydrate in diet respectively in treatments 4 and 8, (with three replicates, 24 fiberglass tanks 100L). Feed was offered three times a day to apparent satiation. At the end of the experiment, 10 fish per replicate were caught randomly for growth rate evaluation and two fish per replicate were caught randomly for Intestinal bacterial flora evaluation. the results showed body weight gain that had no significant difference with other treatments (P>0.05). Also the best of FCR was obsereved in treatments (1) and (6). The highest and lowest total bacterial flora and Lactobacillus were observed, respectively in treatments (8) and (1). Overall, the results showed that use of exogenous enzyme alpha amylase and cellulase caused improve Intestinal bacterial flora and feeding rates in the rainbow trout.
    Keywords: alpha amylase, Lactobacillus, cellulase, total bacterial flora
  • Sohrab Boozarpour * Pages 61-72
    One of the most popular problem against fishes and human is marine pollution. Cadmium is one of the most important contaminating elements which has a significant role in making marine pollution. In this study we have concerned the effect of sub- letal toxicity in ion of cadmium on amount of gene expression cytochrome P450 (the gene is senative to contamination) in liver and gill of CyprinusCarpio has done under laborator conditions. After a scrod CyprinusCarpio put next to the cadmium with density (0.1 LC 50) sampling of their liver and gill are done on first, 7th and 14th day, in this tissues were collected the P450 gene expression level was determined by the method Realtime- PCR. The results show Cadmium P450 CYP1A gene expression in liver tissue increased significantly(p<0.05) and P450 gene expression on the 1th and 14th day of exposure to Cadmium, increased significantly (p<0.05). Relative expression this gene of exposure to Cadmium in the liver was significantly upper than the gill (p<0.05) on the 14th day. Cadmium increased P450 CYP1A gene expression in this tissues.
    Keywords: Biomarker, Cyprinus carpio, Marine contamination, Cadmium Chloride
  • Asgar Zamatkesh Dr*, Katayoon Karimzadeh Dr Pages 73-90
    Efficient food supply is the most important factors which must be considered to introduction of white fish (Rutilus frisii kutum) in an aquaculture system Therefore, in order to evaluate the effect of dietary protein and zinc on the growth performance and survival of this species, 360 pieces of white fish with an average weight of 0.5 ± 0.56 g were placed in twelve tanks (60 liters) .Juvenile fish was fed with four different levels of protein diets (36 and 44%) and zinc (50 and 200 mg kg feed) for 83 days.
    The results showed that the growth and survival of Kutum significantly affected by different levels of protein and dietary zinc.
    The highest weight gain (0.79 ± 0.06), percent of weight gain (154.88 ± 8.7) and specific growth rate (1.13 ± 0.04) were observed in fish which fed with a diet containing 44 % protein and 0.005% zinc, But the diet containing 36% protein and 0.02 zinc 96.67 ± 0.00 percent) was revealed the highest survival rate. High With increasing levels of protein in the diet, whole-body protein contents are promoted. Overall, relativity the better response base on growth and body composition was observed in juvenile fish which with fed a diet containing 44% protein and 50 mg per kg zinc.
    Keywords: protein, zinc, growth, body composition, Rutilus frisii kutum
  • Abasali Hajibeglou Dr*, Mohammad Sudagar Dr Pages 91-102
    This study evaluated the effects of Valeriana officinalis root extract on on survival and biochemical factors of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss during transportation. For this purpose, fish were distributed in 24 plastic bags, of which 12 contained the V. officinalis root extract (50 mg/l) (group B) and 12 had no herbal extract as control (group A). Transport lasted 16 h and every 4 h, 3 bags of each treatment were sampled. Survival, water quality parameters, plasma glucose and cortisol were studied. Results indicated that no significant differences in the pH, dissolved oxygen, ammonia levels and temperature were observed between treatments at all the assay periods (P > 0.05). Serum glucose and cortisol levels were significantly (P < 0.05) lower in group B over all the assay periods as compared to the control group. The survival rate (%) was significantly higher in group B compared to the control group (P < 0.05). The present work revealed that the application of V. officinalis root extract will be effective in suppressing stress responses in O. mykiss and it can be recommended for rainbow trout transport.
    Keywords: Oncorhynchus mykiss, survival, cortisol, Valeriana officinalis
  • Mohsen Shahriari Moghadam Dr.*, Ehsan Ahmadifar Dr., Mohammad Sheikh Asadi ., Hossein Ebrahimi Jorjani ., Reza Fadaei . Pages 103-118
    Salinity is one of the important environmental factors affecting fish. To determine the effect of different aspects of salinity increase, it is important to determine the maximum salinity tolerance of fish. The salinity tolerance of Hamun mahi (Schizothorax zarudnyi) juveniles was evaluated in the laboratory by gradual and abrupt salinity increases. The mortality, behavior, gill histopathological alternations and chloride cells numbers were evaluated in the fish. In addition, fish were cultivated in 10 g/L for 20 days and at the end of the rearing period, their growth and blood factors were measured. LC50 value (lethal concentration) 24, 48, 72 and 96 hours were 11.44, 10.72, 10.52 and 10.52 g/L, respectively. The gradual transfer of fish to higher salinities resulted in an increase in the salinity tolerance (13g/L). The most observed changes in gill tissue included epithelial lifting (65%) and the smallest observed change was necrosis (14%). Also, the number of chloride cells increased by 16% after exposure to LC50 (96-h) concentration. There was no significant difference in growth rate, total protein, AST, ALP, and cortisol in fish reared in fresh and 10 g/L salt water, while glucose and triglyceride showed a significant difference. In general, the results of this study showed that it is possible to cultivate Hamun mahi in salt water (10 g/L), but due to the low growth of this fish during the cultivation period additional studies are needed to find a proper rearing condition.
    Keywords: Histology, Salinity, Blood factors, Chloride cells, Cortisol
  • dr Reza Taati * Pages 119-124
    The aim of the present study is to compare hematological and biochemical parameters of common carp (Cyprinus carpio) fed with separate and combined levels of multi-enzymes commercial feed. A total number of 96 common carp fingerlings weighing 13.06±2.56 g and total length 9.25±1.34 cm were distributed in six treatments including control (without multienzyme), 1000 and 1500 mg/kg Combo, 1000 and 1500 mg/kg Natuzyme and combined treatment of 1000 mg/kg Combo plus 1000 mg/kg Natuzyme into 12 tanks at a density of 8 fish per tank. At the end of a 8-week feeding trial, blood sampling was done to measure hematological parameters. Results showed that there were significant differences in final weight, body weight increase and feed conversion ratio among treatments (p<0.05). Some treatments had an increase (p<0.05) in RBC, contents of hematocrit and hemoglobin, WBS (except 1500 mg/kg Natuzyme) and lymphocyte number compared to the control. The highest number of lymphocyte was seen in 1000 mg/kg Natuzyme and 1500 mg/kg Combo which had significant difference with other treatments (p<0.05). The maximum content of triglyceride was recorded in 1000 mg/kg Natuzyme that had significant difference with the control and combined treatment (p<0.05). There were differences between levels of liver enzymes among treatments (p<0.05). The highest content of amylase, protease and lipase were observed in 1500 mg/kg Combo and 1000 mg/kg Combo, respectively which showed significant difference with others (p<0.05). According to the results, Natuzyme and Combo can be effective in the improvement of hematological and biochemical parameters of common carp fingerlings.
    Keywords: Common carp (Cyprinus carpio), Multi-enzyme, Combo, Natuzyme, Blood
  • Hossein Khara * Pages 135-140
    The aim of this survey was conduct to evaluated sorting efficiency on some growth indices of two weight group (245±20.33gr) and (490±23.58gr) (n=189) fry (Acipenser gueldenstaedtii). After environmental adaptation fish divided in three group (Small, Large and Mixed (none-grade)) by three replication, feed as appetite thrice a day in 8 weeks by ExS4mm commercial diet and measured some growth indices each two weeks. The results shown (p>0.05) in initial biomass (BWI), Condition factor (CF) and Survival rate (SR %) between treatments. While in (p<0.05) between treatments in Gain weight (GW), Gain weight percent (GW %), Growth Rate (GR), Special growth rate (SGR), food concentration ratio (FCR) and final biomass (BWF) and other indexes. Also, the mixed treatment had the best amount of FCR than others. Hence to the main goal of aquaculture sorting was improved the FCR and BWF index. Despite of increasing the BWF in Small treatment cause to lack of stress and manipulating cost (Acipenser gueldenstaedtii) sorting in these weights(fry size) were necessary.
    Keywords: (Acipenser gueldenstaedtii), Sorting, Small fish, Large fish, Mixed fish, Growth indices