فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هفتاد و دوم شماره 1 (پیاپی 157، فروردین 1393)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و دوم شماره 1 (پیاپی 157، فروردین 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امیرنادر امامی رضوی، غلام بساطی*، سهیلا عبدی صفحات 1-6
    زمینه و هدف
    جذب روده ای اسیدهای چرب ممکن است از طریق انتشار ساده و همین طور انتقال وابسته به پروتئین حامل انجام گیرد، اگرچه اهمیت نسبی هر کدام به شرایط محیط انتروسیت ها بستگی دارد. یون کادمیوم بر جذب اسیدهای چرب توسط انتروسیت ها تاثیر می گذارد و تاثیر آن در شرایط pH مختلف روده کوچک مورد بررسی قرار نگرفته است، به ویژه آن که pH مجرای روده کوچک نقش مهمی در جذب اسیدهای چرب دارد. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی اثرات متقابل یون کادمیوم و pH مجرای روده بر جذب اسیدهای چرب در روده رت بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش تجربی از 45 موش صحرایی (Wistar rat) سه ماهه استفاده گردید. پس از بیرون آوردن روده کوچک، قسمت دئودنوم و ژژونوم از آن ها جدا شده و Everted Gut Sac (EGS) تهیه گردید. سپس EGSها با محلول بافر پر شده و دو طرف آن ها با نخ بسته شد. پس از قرار دادن EGSها در بافر حاوی اسید اولئیک، انتقال این اسید به داخل EGS در حضور و در غیاب کادمیوم در pHهای مختلف اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    تغییر pH بر جذب اسید اولئیک موثر بود و اثر مهاری کادمیوم در جذب آن تحت تاثیر pH قرار گرفت، به طوری که در pHهای قلیایی 5/7 و 2/9 میزان تاثیر کادمیوم در مهار جذب اسید اولئیک به ترتیب 32% و 36% بود. در حالی که در pHهای اسیدی 5/2 و 5/4 میزان مهار جذب به ترتیب به 11% و 5% کاهش یافت (05/0P<).
    نتیجه گیری
    یون کادمیوم باعث کاهش جذب اسیدهای چرب در روده رت شده و pH اسیدی روده این اثر مهاری کادمیوم را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: کادمیوم، جذب اسیدهای چرب، pH، انتروسیت ها
  • علیرضا جعفری، علی اکبر شفیعی، علی میرزاجانی*، پیمان جمالی صفحات 7-14
    زمینه و هدف
    استفاده از تحریکات بینایی CAM قدمتی بیش از پنجاه سال دارد ولی نتایج مطالعات از عدم بهبودی تا تاثیرات چشمگیر گزارش شده است. هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر تحریکات بینایی همراه با روش متداول اکلوژن در درمان آمبلیوپی می باشد.
    روش بررسی
    چهل کودک 6-4 ساله مبتلا به آمبلیوپی آنیزومتروپیک که تحت هیچ اقدام درمانی قرار نگرفته بودند در این کارآزمایی بالینی شرکت نمودند. بیماران با جاگذاری تصادفی در دو گروه شامل گروه تحت درمان با اکلوژن و گروه تحت درمان با اکلوژن و مکمل CAM تحت درمان قرار گرفتند. بهبودی حدت بینایی، دید بعد و کاهش شدت ابتلا به آمبلیوپی در دو گروه مقایسه شد.
    یافته ها
    حدت بینایی در گروه تحت درمان به روش اکلوژن از 077/0±444/0 log of the Minimum Angle of Resolution (logMAR) به 023/0±138/0 logMAR (001/0P<) و در گروه تحت درمان تکمیلی با محرک بینایی CAM نیز از 075/0±398/0 logMAR به 022/0±047/0 LogMAR رسید (001/0P<). در خصوص دید بعد، بهبودی 157 کمان ثانیه (از 34±258 کمان ثانیه به 13±101 کمان ثانیه 001/0P<) و 171 کمان ثانیه (از 33±237 کمان ثانیه به 12±66 کمان ثانیه 001/0P<) به ترتیب در گروه اول و دوم به دست آمد. همه افراد گروه دوم در پایان دوره درمان به محدوده بینایی طبیعی رسیدند، در حالی که فقط 47% افراد گروه اول در این مدت به این سطح از بینایی دست یافتند.
    نتیجه گیری
    استفاده از تحریکات بینایی CAM همراه با اکلوژن موجب بهبودی بیش تر حدت بینایی و دید بعد می گردد.
    کلیدواژگان: آمبلیوپی، تحریکات بینایی CAM، حدت بینایی، اکلوژن
  • غلامرضا رضامند، مژده قبایی*، ناصر ابراهیمی دریانی، هدی قدمی صفحات 15-21
    زمینه و هدف
    بیماری کبد چرب غیرالکلی (Nonalcoholic Fatty Liver Disease، NAFLD) یکی از شایع ترین بیماری هایی است که با افزایش مقاومت عروقی بر همودینامیک مغز تاثیر می گذارد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر کبد چرب غیر الکلی و شدت درگیری آن بر مقاومت شریان های داخل جمجمه بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت یک مطالعه مقطعی- تحلیلی در 55 بیمار کبدی مراجعه کننده به کلینیک خصوصی شهر تهران و بخش سونوداپلر مرکز تحقیقات بیماری های مغز و اعصاب ایران در سال های 92-1391 انجام شد و طی آن شاخص های همودینامیک (Pulsatility Index، PI) شریان های مغزی بیماران به روش سونوگرافی داپلر ترانس کرانیال (TCD) اندازه گیری و با مقادیر نرمال مقایسه شد. هم چنین ارتباط این شاخص ها با سطح سرمی آنزیم های کبد و شدت درگیری کبد در سونوگرافی ارزیابی شد.
    یافته ها
    شاخص ضربانی (PI) در شریان قاعده ای با 053/0P= و مغزی میانی با 166/0P= تفاوت معناداری با مقادیر نرمال نداشت. هم چنین این شاخص ارتباطی با شدت درگیری سونوگرافیک کبد نداشت (789/0P=) ولی در شریان بازیلار ارتباط معکوسی با سطح سرمی آنزیم های کبد وجود داشت (014/0P=). از نظر شدت کبد چرب در سونوگرافی 42% خفیف، 38% متوسط و 20% شدید گزارش شده بود که هیچ کدام از بیماران دچار اختلال عملکرد کبدی نبودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش مقاومت عروقی شریان های مغزی در بیماری های کبدی پیشرفته، عدم تغییرات عروقی را می توان ناشی از مدت کوتاه بیماری از زمان تشخیص تا انجام TCD، عدم پیشرفته بودن درگیری کبد و تاثیرات درمان انجام شده بر بیماران دانست، از این رو جهت بررسی تغییرات عروقی در طی زمان، داپلر عروق مغزی و مارکرهایی مانند K18 و فیبرواسکن مکرر کمک کننده خواهد بود.
    کلیدواژگان: بیماری کبد چرب غیر الکلی، شریان مغزی میانی، شریان قاعده ای مغز، سونوگرافی داپلر ترانس کرانیال، شاخص ضربانی
  • جبار لطفی، محمد تقی خانی*، مرجان ظریف یگانه، سارا شیخ الاسلامی، مهدی هدایتی صفحات 22-26
    زمینه و هدف
    سرطان تیرویید شایع ترین تومور بدخیم غدد اندوکرین بوده و مسئول حدود 1% سرطان ها در انسان می باشد. استئوکلسین، مهم ترین پروتئین غیر کلاژنی استخوان است. پروتئین های اتصالی رتینول خانواده ای از پروتئین ها هستند که به طور عمده ناقل رتینول در بدن می باشند. به منظور بررسی اثر وجود کارسینوم مدولاری تیرویید بر متابولسیم استخوان و بافت چربی، میزان پلاسمایی دو ترکیب مذکور اندازه گیری شد.
    روش بررسی
    جمعیت مورد مطالعه شامل 46 فرد مبتلا به کارسینوم مدولاری تیرویید و 44 فرد سالم بودند. افراد مبتلا پس از تشخیص از طریق نمونه بیوپسی در مراحل اولیه فراخوانده شده و پس از تکمیل فرم رضایت نامه وارد مطالعه شدند. میزان پلاسمایی هورمون ها با روش الایزای ساندویچ اندازه گیری و نتایج به دست آمده توسط نرم افزار SPSS ویراست 16 با روش t مستقل آنالیز گردیدند.
    یافته ها
    میانگین غلظت پلاسمایی استئوکلسین در افراد بیمار (Mean±SD) ng/ml 5/3±1/33 و در افراد سالم ng/ml 2/1±5/12 بود (04/1 OR=) (001/0P=) میانگین غلظت پلاسمایی پروتئین شماره چهار اتصالی رتینول در افراد بیمار و سالم به ترتیب g/μml 7/2±5/82 و g/μml 6/1±8/22 بود (1/2OR=) این اختلاف از لحاظ آماری معنادار بود (001/0P=).
    نتیجه گیری
    با توجه به اختلاف غلظت پلاسمایی دو هورمون مذکور در افراد بیمار نسبت به افراد سالم، احتمال می رود وجود کارسینوم مدولاری در غده تیرویید بر متابولیسم بافت استخوان و بافت چربی تاثیرگذار بوده و لذا دو ترکیب یاد شده پتانسیل استفاده در تایید تشخیص یا پی گیری درمان را دارند.
    کلیدواژگان: کارسینوم مدولاری تیرویید، استئوکلسین، پروتئین شماره چهار اتصالی رتینول
  • صنمبر صدیقی، احد خوش زبان، امیرحسین توکلی، رامین خطیب سمنانی، زهرا سبحانی، نیر داداش پور مجیدآباد* صفحات 27-32
    زمینه و هدف
    فن آوری بافت چربی به دلیل فراوانی و دسترسی آسان طی روند لیپوساکشن، منبع ایده آلی برای تهیه سلول های بنیادی مزانشیمی و تهیه داربست های طبیعی فراهم می آورد که موجب ترمیم و بازسازی مناسب بافت صدمه دیده نسج نرم می شوند. هدف این مطالعه جداسازی و تکثیر و شناسایی سلول های بنیادی از بافت چربی انسانی است.
    روش بررسی
    برای انجام این تحقیق نمونه بافت استریل چربی از نواحی شکم و پهلوی بیماران جوان تهیه شد. با کمک آنزیم کلاژناز و سانتریفوژ مکرر، سلول های بنیادی بافت چربی جداسازی و کشت داده شد. تکثیر و چسبندگی سلول ها در کشت دوبعدی، شمارش سلولی با لام نئوبار انجام شد. سپس ماهیت سلول های بنیادی بافت چربی با به کارگیری روش فلوسایتومتری و بررسی مشخصات سطحی سلول ها و هم چنین القای تمایز سلول ها به بافت استخوان و غضروف انجام شد.
    یافته ها
    ماهیت مزانشیم بودن سلول ها، بر اساس بیان شاخص های CD90، CD105، CD166 و عدم بیان شاخص های رده خون ساز نظیر CD34، CD31، CD45 به وسیله تکنیک فلوسایتومتری تایید شد. رنگ آمیزی های هیستولوژیکی اختصاصی الیزارین رد و تولوییدن بلو به ترتیب تمایز سلول های بنیادی کاشته شده روی داربست را به سلول استئوسیت و غضروف تایید نمود.
    نتیجه گیری
    هر چند در این تحقیق به مقایسه قدرت تکثیری و تمایزی این سلول ها در محیط داخل بدن پرداخته نشد، اما با توجه به نتایج ریخت شناسی، مطالعات فلوسایتومتری و تست های تمایزی به دست آمده می توان چنین نتیجه گیری کرد که جداسازی سلول بنیادی بافت چربی به روش به کار رفته در این مطالعه موفقیت آمیز بوده است و این سلول ها قابلیت استفاده در ترمیم بافتی را به روش پیوند خودی و یا غیر خودی خواهند داشت.
    کلیدواژگان: سلول بنیادی، بافت چربی، تمایز، مهندسی بافت
  • نیره علیزاده، سعید عابدیان کناری*، قاسم جان بابایی، حسین کرمی، احد علیزاده صفحات 33-39
    زمینه و هدف
    بیماری ایمیون ترومبوسیتوپنیک پورپورا (ITP)، یک بیماری اکتسابی خودایمنی، با مکانیسم پیچیده و ناشناخته می باشد که در آن اتوآنتی بادی های ضد پلاکت منجر به کاهش تعداد پلاکت های در گردش خون می شود. در تحقیقات متعدد نقش سلول های T CD4+ در بیماران مبتلا به ایمیون ترومبوسیتوپنیک پورپورا با نتایج متفاوتی همراه بوده است. از این روی در این مطالعه با هدف تحقیقات کاربردی در پاتوژنز بیماری ایمیون ترومبوسیتوپنیک پورپورا، رابطه تعداد سلول های T CD4+ و سایتو کین های مرتبط همراه با تعداد پلاکت ها مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در یک مطالعه مورد- شاهدی تعداد 60 بیمار مبتلا به ایمیون ترومبوسیتوپنیک پورپورا و 50 فرد سالم وارد مطالعه شدند. تعداد سلول های T CD4+ به روش فلوسایتومتری بررسی شدند و علاوه بر این سطح سرمی اینترلوکین های- 11 و 17 (IL-11، IL-17) با استفاده از روش آنزیمی (الیزا) اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که تعداد سلول های T CD4+ و سطح پلاسمایی IL-17 در دو گروه تفاوت آشکاری نداشت ولی در بررسی سطح پلاسمایی (IL-11)، در گروه بیمار به طور معناداری نسبت به گروه کنترل افزایش داشت (031/0P=).
    نتیجه گیری
    در این تحقیق سطح سایتوکین (IL-11)، در مقایسه با (IL-17) و سلول های T CD4+ در بیماران مبتلا به ایمیون ترومبوسیتوپنیک پورپورا افزایش قابل توجه ای داشت، لذا پیشنهاد می شود که اندازه گیری سطح سایتوکین (IL-11) در این بیماران می تواند یک مارکر تشخیصی و شاخص مهمی در مراحل پیشرفت بیماری باشد.
    کلیدواژگان: سیستم ایمنی، ترومبوسیتوپنیک پورپورا، پلاکت خون، لنفوسیت های T، اینترلوکین ها
  • ژیلا یاوریان، نازنین زهرا شفیعی جندقی، فرهاد رضایی، طلعت مختاری آزاد* صفحات 40-45
    زمینه و هدف
    ویروس های آنفلوانزا یکی از مهم ترین عوامل ایجاد کننده بیماری های تنفسی و مسئول ایجاد اپیدمی و پاندمی با توانایی بیماری زایی و مرگ و میر بالا هستند. واکسیناسیون و داروهای ضد ویروسی تنها روش موجود جهت پیشگیری و کنترل عفونت های ناشی از ویروس های آنفلوانزا می باشند. به هنگام وقوع یک اپیدمی و یا پاندمی تا زمان تولید واکسن موثر، داروهای ضد ویروسی به عنوان اولین قدم جهت پیشگیری و درمان به کار می روند. آدامانتین ها و داروهای مهارکننده نورامینیداز داروهای ضد ویروس های آنفلوانزا می باشند. به علت افزایش مقاومت به این داروها این مطالعه با هدف بررسی وضعیت مقاومت دارویی ویروس های آنفلوانزای A/H3N2 از سال 1385 تا 1392 در ایران انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی 50 نمونه ویروس آنفلوانزای A/H3N2 جدا شده از کشت سلول مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور به دنبال استخراج RNA، RT-PCR بر روی ژن های M و NA انجام گرفت و محصولات PCR تعیین توالی شدند تا تغییرات مربوط به مقاومت دارویی مورد بررسی قرار گیرند.
    یافته ها
    از بین 50 نمونه بررسی شده در طی هشت سال متوالی تمام ویروس های A/H3N2 به غیر از چهار نمونه مربوط به سال های 1385 و 1386 در ژن M2 حاوی موتاسیون S31N بوده ولی در ژن NA موتاسیون های K292R، E119V و N294S که نشانگر مقاومت دارویی هستند، مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که ویروس های A/H3N2 در حال گردش به داروهای آدامانتین مقاوم و به داروهای مهارکننده نورامینیداز حساس هستند. ادامه این مطالعه و هم چنین بررسی وضعیت مقاومت دارویی ویروس های آنفلوانزای A/H1N1 و B توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ویروس آنفلوانزای A، ساب تایپ H3N2، مقاومت دارویی
  • اشرف توانایی ثانی، عبدالمجید فتی، مهناز آریان* صفحات 46-51
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه بررسی تظاهرات مختلف بالینی و نتایج درمانی بیماری موکورمایکوزیس رینواوربیتوسربرال بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت توصیفی- مقطعی در بیماران مبتلا به موکورمایکوزیس انجام شد. تمامی بیماران مراجعه کننده در طی سال های 1377 تا خرداد 1391 در صورتی که شرایط ورود به مطالعه را داشتند انتخاب شدند. علایم بالینی و عوامل مساعدکننده و پارامترهای دموگرافیک، روش تشخیص، برنامه درمانی، میزان بقا، فاکتورهای مرتبط با پیامد بیماران و دوز کلی آمفوتریسین B بیماران بررسی شد.
    یافته ها
    از 123 بیمار مورد مطالعه، 92 بیمار قطعی، یک مورد احتمالی و 30 مورد ممکن بود. از 92 بیمار با تشخیص قطعی موکورمایکوزیس 52% مرد و 48% زن بودند. 4/42% دیابت، 38% نقص ایمنی، 3/41% تب، 3/54% زخم بینی و نکروز کام، 7/59% علایم چشمی، 4/55% سردرد، 2/28% علایم سیستم عصبی مرکزی و 2/53% علایم Facial داشتند. زمان متوسط شروع درمان از علایم 6/8±2/8 روز بود و در 5/70% بیماران از آمفوتریسین B و جراحی، هر دو استفاده شد. متوسط تعداد جراحی ها 5/1±8/1 بود. در پی گیری بقای شش ماهه به طور متوسط بقای روزانه 83±3/60 روز بود و در کل 7/32% از بیماران زنده ماندند.
    نتیجه گیری
    دیابت و بعد از آن نقص ایمنی به عنوان شایع ترین عوامل مساعدکننده بودند. در رابطه با تاثیر سن و عوامل مساعد کننده و عوارض دارویی بر بقا هیچ تفاوت معناداری از نظر آماری وجود نداشت. الگوی درگیری تصویربرداری بر مرگ بیمارستانی موثر بود. دوز توتال آمفوتریسین B بر بقای بیماران تاثیر دارد. برنامه درمانی و تعداد عمل جراحی با بقا رابطه داشت.
    کلیدواژگان: موکورمایکوزیس، رینواوربیتوسربرال، آمفوتریسین B
  • محبوبه حاجی عبدالباقی، مهرناز رسولی نژاد، لادن عباسیان، علی اکبر امیر زرگر، حمید عمادی کوچک، پردیس مرادنژاد*، ناصح محمدی، علی پاشایی زنجانی، سعید بیان الحق، پریسا صدرپور صفحات 52-58
    زمینه و هدف
    آباکاویر (Abacavir) یکی از داروهایی است که در رژیم های درمانی آنتی رتروویرال برای درمان عفونت HIV و بیماری ایدز کاربرد دارد. مهم ترین عارضه جانبی دارو واکنش افزایش حساسیت است که با عوارض متعدد و جدی می تواند همراه باشد. واکنش افزایش حساسیت به آباکاویر ارتباط تنگاتنگی با آلل HLA-B*57:01 دارد، از همین رو، شناسایی بیماران آلل مثبت و عدم شروع دارو در آنان راهکار موثری در پیشگیری از عارضه افزایش حساسیت می باشد.
    روش بررسی
    در یک پژوهش مقطعی (Cross-sectional) از مهر ماه تا اسفند ماه 1391، تعداد 122 نفر از بیماران مراجعه کننده به مرکز مشاوره بیماری های رفتاری بیمارستان امام خمینی (ره) به روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس به مطالعه وارد شدند. بیماران به صورت هم زمان از بیماران HIV مثبت و بیماران HIV مثبتی که وارد مرحله ایدز شده اند انتخاب گردیدند. وجود یا نبود آلل HLA-B*57:01 به روش PCR-SSP در آنان تعیین گردید.
    یافته ها
    از مجموع 122 بیمار وارد شده در مطالعه 73 نفر (8/59%) مرد بودند. به ترتیب، 7/1% و 7/40% از بیماران دچار عفونت هم زمان به هپاتیت B و C بودند. سابقه اعتیاد و درمان آنتی رتروویرال نیز به ترتیب در 50/38% و 50% از بیماران مثبت بود. در مجموع سه نفر از 122 بیمار ارزیابی شده آلل HLA-B*57:01 مثبت داشتند که نشان دهنده فراوانی 46/2% (فاصله اطمینان 95%: 005/0 تا 30/7) بود.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان می دهد که فراوانی آلل HLA-B*57:01 در جمعیت ایرانی 5/2% است. این میزان، مشابه جمعیت های دیگر در خاورمیانه است اما از برخی جمعیت های آسیای جنوب شرقی، اروپایی و آمریکایی کم تر است.
    کلیدواژگان: ایدز، آباکاویر، آنتی ژن HLA، B*57:01، واکنش افزایش حساسیت
  • علی قاسمی، عبدالله بنی هاشم، نصرت قائمی، ساقی علمی*، حبیب الله اسماعیلی، رضا عرفانی سیار، سام علمی صفحات 59-64
    زمینه و هدف
    در کودکان مبتلا به لوسمی لنفوبلاستیک حاد (ALL) و لنفوم غیرهوچکین (NHL) تحت شیمی درمانی با و بدون پرتو درمانی، عوارضی به دنبال درمان مانند آندوکرینوپاتی ها رخ می دهد. این مطالعه با هدف بررسی چاقی و عملکرد تیرویید در این بیماران انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی در 50 کودک مبتلا به ALL (25n=) و NHL (25n=) که شیمی درمانی به تنهایی (25n=) و یا توام با پرتو درمانی (25n=) شده بودند، معیارهای رشد و عملکرد تیرویید بررسی شد.
    یافته ها
    در شش نفر (12%) کوتاهی قد با صدک قدی کم تر از 5% اثبات شد. صدک وزنی در سه نفر (6%) بالای 95% و در شش نفر (12%) کم تر از 5% بود. در مورد T4 تفاوت معناداری بین دو گروه با رژیم درمانی متفاوت وجود داشت (049/0P=). دو پسر 14 ساله و شش ساله هر دو مبتلا به ALL بدون سابقه رادیوتراپی مبتلا به هیپوتیروییدی بودند.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می کنیم کودکان و نوجوانان مبتلا به ALL و NHL، نیاز به توجه بیش تری به روند رشد و تست های تیروییدی دارند تا از عوارض درازمدت درمان های بدخیمی های کودکان جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: پرتودرمانی، لوسمی لنفوبلاستیک حاد، لنفوم غیرهوچکین، کوتاهی قد، اختلال عملکرد تیرویید
|
  • Amirnader Emami Razavi, Gholam Basati, Soheila Abdi Pages 1-6
    Background
    The intestinal absorption of fatty acids may take place through simple diffusion as well as through protein carrier mediated transport, although the relative importance of each pathway is dependent on the ambient condition of entrocytes. Cad-mium ion influences the absorption of fatty acids in entrocytes. However, the effect of cadmium ion on the absorption of fatty acids in different pH values has not been evalu-ated yet. Especially, the luminal pH of small intestine has an essential role in the ab-sorption of fatty acids. In the present study we aimed to evaluate reciprocal effects of cadmium ion and pH of intestine lumen on the absorption of fatty acids in rat model.
    Methods
    In this experimental research, 3 months old Wistar rats (45 rats) were used for experiments. After killing the rats, their intestine was removed and the duodenum and jejunum segments were dissected. Everted Gut Sacs (EGS) were prepared from these duodenum and jejunum segments. The sacs were filled with buffer solution and incubated in a medium containing an appropriate concentration of oleic acid. Then the amounts of oleic acid that had been absorbed into the EGSs in the presence and absence of cadmium ions under different conditions of pH, was measured.
    Results
    Findings of the study demonstrated that the luminal pH of small intestine was effective on the oleic acid uptake and the inhibitory effect of cadmium ions on the up-take of the acid was influenced by pH condition, so that this inhibitory effect was 32% and 36% at the alkaline pHs 7.5 and 9.2, respectively (P< 0.05). At the acidic pHs, 2.5 and 4.5, the inhibitory effect reduced to 11% and 5%, respectively (P< 0.05).
    Conclusion
    Cadmium ion decreased fatty acid uptake by small intestine in rats, and the acidic pH of intestine lumen could attenuate the inhibitory effect of cadmium ion.
    Keywords: animals, cadmium, fatty acids, intestinal absorption
  • Ali Reza Jafari, Ali Akbar Shafiee, Ali Mirzajani *, Peyman Jamali Pages 7-14
    Background
    The application of CAM visual stimulation returns to the date of more than fifty years ago. However, the reports of previous studies in this field vary from no effect to significant effects of this method in amblyopia treatment. The purpose of this study was to determine the effect of CAM visual stimulation along with conventional occlusion therapy in anisometropic amblyopic children.
    Methods
    Forty amblyopic children aged 4 to 6 years old with no previous treatment were enrolled in this randomized clinical trial study. The subjects were randomly as-signed in two different groups. The group 1 included conventional occlusion therapy and group 2 includes occlusion therapy with complementary CAM visual stimulation. In terms of visual acuity and stereopsis improvement and reduction of amblyopia sever-ity, two groups were compared using the repeated measure ANOVA and LSD Post Hoc tests.
    Results
    In group 1 including conventional occlusion therapy, visual acuity improved from 0.444±0.077 logMAR to 0.138±0.023 logMAR, i.e., improvement of 0.306 log-MAR (P< 0.001) whereas in group 2 including complementary CAM usage, visual acu-ity improved from 0.398±0.075 logMAR to 0.047±0.022 logMAR, i.e., improvement of 0.351 logMAR (P< 0.001). Regarding Stereopsis, the improvements were 157 (from 258±34 to 101±13 seconds of arc, P< 0.001) and 171 (from 237±33 to 66±12 seconds of arc, P< 0.001) for groups 1 and 2 respectively. All subjects of group 2 gained the normal vision at the end of the treatment period, whereas only 47% of subjects of group 1 could achieve this level of vision in that time. Improvement of visual acuity in group 2 was significantly better than group 1 (P< 0.05).
    Conclusion
    Using of CAM visual stimulation along with conventional occlusion will further improve visual acuity and stereopsis in amblyopic children. These findings recommended the CAM visual stimulation as an accompanying and complementary method in amblyopia treatment.
    Keywords: amblyopia, CAM vision stimulator, occlusion, visual acuity
  • Gholamreza Rezamand, Mojdeh Ghabaee, Naser Ebrahimi Daryani, Hoda Ghadami Pages 15-21
    Background
    Nonalcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) is one of the most wide-spread human diseases that can impair liver function and sometimes progresses to cir-rhosis. Recently NAFLD has been identified as an independent risk factor for cardio-vascular disease. The aim of this study was to investigate the correlation of fatty liver disease and its sonographic severity on the resistance of the intracranial arteries.
    Methods
    This study was a cross-sectional study of 55 patients referred from Gastroen-trology clinic with diagnosis of NAFLD to Sonodoppler department of Iranian Center of Neurological Research. Pulsaltile index as a Hemodynamic parameter of Middle Cerebral (MCA) and basilar Arteries of NAFLD Patients was measured by Trans Cra-nial Doppler (TCD) sonography and the measurements were compared with normal values. Also the association of these indices with serum liver enzymes and sonographic grading of liver involvement was assessed. The analysis was done by SPSS 16. Fre-quency distribution, mean and standard deviation were used in descriptive analysis and statistical test 2 to compare qualitative variables.
    Results
    Pulsatile Index (PI) were normal (MCA, P= 0.166, Basilar, P= 0.053) and there was no significant difference with relation to severity of fatty liver based on so-nography findings (P= 0.789), but serum liver enzyme levels were inversely correlated with basilar artery PI (P= 0.014).
    Conclusion
    Considering the increase of cerebral arteries PI in advanced liver disease, absence of increase in vascular PI of patients in the present study could be attributed to the short duration of disease from diagnosis to perform TCD, lack of advanced liver involvement (absence of liver dysfunction) and the response effect to treatment before the TCD. Therefore, to assess vascular changes over time, repeating the TCD with assess other parameters such as Fibroscan and K18 factor that has more compatibility of liver function, could help to understand the pathophysiology of liver diseases and its effect on vascular resistance.
    Keywords: basilar artery, middle cerebral artery, non, alcoholic fatty liver disease, pulsatility index, transcranial doppler, ultrasonography
  • Jabar Lotfi, Mohammad Taghikhani, Marjan Zarif Yeganeh, Sara Sheikholeslami, Mehdi Hedayati Pages 22-26
    Background
    Thyroid carcinoma is the most frequent malignant tumor of the endocrine system in human body and accounts for nearly 1% of all cancers. Medullary thyroid carcinoma is the third frequent of thyroid cancer and accounts about 5-8% of thyroid cancer. Osteocalcin, known as a Bone Gamma-carboxyglutamic Acid-containing Protein (BGLAP), is the most non collagenous protein. Retinol binding proteins are the family of proteins that have diverse actions but mainly transport retinol in human body. In this study to evaluate effect of existence medullary thyroid carcinoma on metabolism of bone and adipose tissue, plasma level of two mentioned proteins had analyzed.
    Methods
    Population in this study consists of 46 individuals with medullary thyroid carcinoma and 44 healthy subjects referred individuals to Research Institute for Endo-crine Sciences, Shahid Beheshti University of Medical Sciences. People with the disease after diagnosis of medullary thyroid carcinoma and pathologically confirmed by biopsy in the initial stages of the study were called. After informed consent, 10 ml of blood from the antecubital vein of left hand in sitting position obtained and after cen-trifugation, plasma was isolated from all samples until analyzed kept in the freezer. Plasma levels of hormones were measured by sandwich type ELISA method. Obtained results were analyzed by SPSS version 16 with independent t-test method.
    Results
    Mean plasma level of osteocalcin in patients was 33.1±3.5 and in healthy sub-jects was 12.5±1.2 ng/ml (Mean±SD) and Odds Ratio (OR) value was 1.04. In patients, mean plasma level of retinol binding protein was 82.5±2.7 and in healthy subjects was 22.8±1.6 μg/ml and OR value was 2.1. The confidence level considered at 95%. These differences of plasma levels were statistically significant (P= 0.001).
    Conclusion
    According to difference between plasma levels of osteocalcin and retinol binding protein-4 in patients suffered of medullary thyroid carcinoma comparison with normal subjects, it can be said that, probably medullary thyroid carcinoma has effect on bone and adipose tissue metabolism, so osteocalcin and retinol binding protein-4 hormones have potential to be used for confirmation of diagnosis or following treatment of medullary thyroid carcinoma.
    Keywords: medullary thyroid carcinoma, osteocalcin, retinol binding protein, 4
  • Sanambar Sadighi, Ahad Khoshzban, Amir Hossein Tavakoli, Ramin Khatib Semnani, Zahra Sobhani, Nayer Dadashpur Majidabad Pages 27-32
    Background
    Currently, autologous and allogeneic adipose tissues represent a ubiqui-tous source of material for fat reconstructive therapies. However, these approaches are limited, and often accompanied by a 40-60% reduction in graft volume following transplantation, limited proliferative capacity of mature adipocytes for ex vivo expansion, and extensive adipocyte damage encountered when harvested with conventional liposuction techniques. Recently, cell-based approaches utilizing adipogenic progenitor cells for fat tissue engineering have been developed and were reported to promote both short-term in vivo adipogenesis and to repair defect sites. The aim of this study was to isolate stem cells from fat tissue than examine the growth of stem cells by invitro tests.
    Methods
    For human adipose stem cell isolation (hASC), subcutaneous adipose tissue sites were obtained from female subjects undergoing elective procedures. Tissues were washed 3-4 times in phosphate buffered saline (PBS) and suspended in an equal volume of PBS supplemented with 1% FCS and 0.1% collagenase type I. The tissue was placed in an agitated water bath at 37 1C. The supernatant containing mature adipocytes, was aspirated. Portions of the SVF were suspended in DMEM medium. hASCs were selected based on their ability to adhere to tissue culture plastic and subsequently expanded to 75-90% confluence. Adipose stem cells were isolated and cultured on DMEM. To assess mesenchymal origin of stem cells we used flow-cytomery technique as well as differentiation to osteocyte and chondrocyte lines.
    Results
    The nature of the mesenchymal cells was confirmed by flow -cytometry tech-niques, based on the expression of CD90, CD105, CD166, and lack of expression of hematopoietic markers of CD34, CD31, and CD45. The successful differentiation of our stem cells to osteocyte, chondrocyte had been showed by specific Alizarin-Red and Toluidine-blue staining of cells.
    Conclusion
    Although we have not the results of in vivo tests to support in vivo adipo-genesis either alone or in combination with natural or synthetic matrix, the results showed that stem cells isolation from adipose tissue was successful, and we provided an environment for differentiation of stem cells.
    Keywords: adipose tissue, cell differentiation, stem cells, tissue engineering
  • Nayereh Alizadeh, Saeid Abediankenari, Ghasem Janbabaei, Hossein Karami, Ahad Alizadeh Pages 33-39
    Background
    Immune Thrombocytopenic Purpura (ITP) is an acquired autoimmune disorder characterized by a low platelet count; because of anti platelet auto-antibodies. ITP patients have auto antibodies against platelet antigens. T CD4+ lymphocytes are effective cells in immune system that has an important role in auto reactive antibody production and class switching. The pathophisiology and mechanism of ITP is complex and unknown. Numerous studies have difference results about role of T cells in ITP patients. T lymphocytes have been characterized to different subsets. To further investigate about the pathogenesis of ITP, we studied the role of T CD4+ cells and cytokines attributed with platelet count. Therefore, in this research, we evaluated T CD4+ lymphocytes count and interleukin 17 (IL-17), interleukin 11 (IL-11) levels in ITP in comparison with control.
    Methods
    In a case-control study, we have studied 60 patients with ITP and 50 normal individuals as the control group. Peripheral blood mononuclear cells were isolated by ficoll histopaque 1.077. T CD4+ cells count in ITP patients and control subjects were studied by flow cytometry method and serum interleukin 17 (IL-17), interleukin 11 (IL-11) concentration were measured by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) test. All data were expressed as mean±SD. Differences between means were considered significant at the P< 0.05. Tests were performed using SPSS software version 16.
    Results
    This study showed, T CD4+ cells and plasma IL-17 concentration were not significantly different between patients with ITP and the control group. But plasma IL-11 levels were significantly increased in immune thrombocytopenic purpura patients in comparison with controls (P= 0.031).
    Conclusion
    In summary, our study indicated a role of IL-11 in ITP patients, also showed that ITP may not be associated with changes of plasma IL-17 levels and T CD4+ cells count relative to control population. Therefore, measurement of plasma IL-11 levels may be important criteria in development of ITP. In addition, it is concluded that determination of IL-11 can be a diagnostic marker to recognize thrombocytopenic purpura patients.
    Keywords: blood platelets, immune system, immune thrombocytopenic purpura, interleukins, t, lymphocytes
  • Jila Yavarian, Nazanin Zahra Shafiei Jandaghi, Farhad Rezeai, Talat Mokhtari Azad Pages 40-45
    Background
    Influenza viruses are one of the most important etiological agents of res-piratory disease in humans and cause epidemics and pandemics with substantial mor-bidity and mortality worldwide. Vaccination and antiviral treatments are the sole and essential way for the prevention and control of influenza infection. During an influenza epidemic before the production of effective vaccine, antiviral treatments are the first step for the prevention and treatment of influenza infection. Adamantanes and neuraminidase inhibitors are influenza antiviral drugs. Because of the increase of drug resistant viruses, the aim of this study was the evaluation of the antiviral drug resistance in influenza A/H3N2 viruses from 2005-2013 in Iran.
    Methods
    In this study 50 influenza A/H3N2 viruses isolated in cell culture were tested. All samples were subjected to M and NA gene sequencing at the National Influenza Center, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences. RNA was ex-tracted from 200 µl of cell culture supernatants using the Roche high pure viral nucleic acid kit. RT-PCR with the Qiagen one step RT-PCR kit was done. The expected size of the PCR products were analyzed by electrophoresis using 1% agarose gels. The PCR products were sequenced for finding the drug resistant mutants.
    Results
    All influenza A/H3N2 viruses except four viruses circulating during 2005-2006 had Ser31Asn mutation at M2 channel protein. In the analysis of neuraminidase gene none of the A/H3N2 viruses had K292R, E119V and N294S mutations responsible for drug resistant strains.
    Conclusion
    This study showed circulating A/H3N2 viruses was resistant to adaman-tanes but susceptible to neuraminidase inhibitors. The national data analyzed in this re-search may help increase knowledge about influenza virus antiviral drug resistance, which is a global public health concern. The authors suggested continuing this study and also the investigation of antiviral drug resistance of influenza A/H1N1 and B viruses.
    Keywords: drug resistance_H3N2 subtype_influenza A virus
  • Ashraf Tavanaee Sani, Abdol Majid Fata, Mahnaz Arian * Pages 46-51
    Background
    This study was done to determine presenting features and treatment out-come of Rhino-Orbital-Cerebral Mucormycosis (ROCM).
    Methods
    This cross sectional study was conducted during 14 years (from 1998-2012) in two educational hospitals of Mashhad University of Medical Sciences in patients with rhino-orbital-cerebral mucormycosis. Clinical symptoms, predisposing factors, demografic parameter and treatment outcome were collected by SPSS and analyzed by cox regression model.
    Results
    A total of 123 cases were (92 proven, 1 probable, 30 possible). From 92 cases of proven rhino-orbital-cerebral mucormycosis, 52% men and 48% women were rec-orded. The most risk factor were diabet 42.4% and immune deficiency 38%. From which 32 patients have hematologic malignancy (50% ALL, 37.5% AML, 6.3% aplas-tic anemia, 6.3% other). Mean time of admission in hospital were 30.1±29.3 days (1-230 days). The sign and symptoms were fever 41.3%, nasal ulceration or necrosis of palate 54.3%, orbital sign 59.7%, Headache 55.4%, central nervous system sign 28.2% and facial sign 53.2%. Median time between first symptoms and start of amphotricin B was 8.2±8.6 days. Treatment consist of both surgery and amphotricin B was done in 70.5% of patients. Mean number of surgery were 1.8±1.5. The mean time of mortality was 60.3±83 day. Thirty seven percent of patients survived with a 6 months follow up.
    Conclusion
    Initial symptoms of sinus invasion by mucormycosis are indistinguishable from other more common causes of sinusitis. We must consider these diseases if there is nasal ulceration or necrosis of palate with fever and orbital sign. Diabet and immune deficiency are the most risk factor for rhino-orbito-cerebral mucormycosis. There is no relationship between age, predisposing factors and adverse effect of drugs with surviv-al. Progression to central nervous system in imaging pattern are related with hospital mortality. Treatment modality and number of surgery affect to mortality P= 0.001, P= 0.033. Survival was affected with the total dose of amphotericin B (P= 0.026).
    Keywords: diabetes complication, mucormycosis, outcome, rhinoorbitocerebal
  • Mahboobeh Haji, Abdolbaghi, Mehrnaz Rasoolinejad, Laden Abbasian, Aliakbar Amir Zargar, Hamid Emadi Koochak, Pardis Moradnejad, Naseh Mohammadi, Ali Pashae Zanjani, Saeed Bayanolhagh, Parisa Sadr Poor Pages 52-58
    Background
    Abacavir is an anti-retroviral medication used to treat HIV infected/AIDS patients and its efficacy has been proven in randomized clinical trials. The most significant adverse reaction associated with abacavir is the acute hypersensitivity phenomenon which manifests in many forms and in severe cases could result in death. Hypersensitivity reaction to abacavir has been closely linked to the presence of HLA-B*57:01 allele. Avoidance of abacavir initiation in allele-positive patients is the most effective strategy in preventing possible severe hypersensitivity reactions. Previous epidemiologic studies have made great strides toward delineating HLA-B*57:01 allele frequency in different regions of the World and the available results indicate significant discrepancy between geographical regions. Despite these efforts, no study to date has determined the allele frequency among Iranian HIV-positive patients. The aim of the present study was to determine the proportion of allele-positive patients among a group of Iranian HIV-infected patients.
    Methods
    Between September 2012 and February 2013, 122 HIV-positive patients were selected among patients referred to Imam Khomeini Hospital’s Consultation cen-ter for high risk behaviors using the convenience sampling method. Sampling scheme was designed in a manner to include equal number of infected patients with and without clinical Acquired Immunodeficiency Syndrome (AIDS). Patient data was collected using available records and a blood sample for DNA analysis was also obtained. Presence of HLA-B*57:01 allele was determined using the Polymerase Chain Reaction- Sequence Specific Method (PCR-SSP).
    Results
    Seventy three patients (59.8%) were male. Co-infection with hepatitis B and C was observed in 1.7% and 40.7% of the patients, respectively. History of addiction and anti-retroviral therapy was positive in 50.0% and 60.7% of the patients, respectively. Overall, three patients were allele-positive which corresponds to a frequency of 2.46% (95% CI: 0.005-7.30). No association between presence of allele and investigated vari-ables were identified.
    Conclusion
    Frequency of HLA-B*57:01 allele among a group of Iranian HIV-infected patients is estimated to be 2.5%. This rate is comparable to those reported in other Middle-Eastern countries, yet is relatively lower than reports generated from South-Eastern Asia, Europe, and the United States. Future studies with larger sample sizes are needed to corroborate these findings.
    Keywords: abacavir, acquired immunodeficiency syndrome, HIV, HLA, B*57:01 antigen, hypersensitivity
  • Ali Ghasemi, Abdollah Banihashem, Nosrat Ghaemi, Saghi Elmi, Habibollah Esmaeili, Reza Erfani Sayyar, Sam Elmi Pages 59-64
    Background
    In most children with Acute Lymphoblastic Leukemia (ALL) and Non Hodgkin’s Lymphoma (NHL) who have received chemotherapy with and without radi-otherapy, some late effects due to treatment may occur such as endocrinopathies.
    Methods
    We evaluated growth criteria (including short stature, obesity) and thyroid test function in 50 children with ALL (n= 25) and NHL (n= 25) 3-17 year-old in remis-sion period who randomly received chemotherapy with (n= 25) or without (n= 25) radi-ation such as our treatment groups. The values for height, weight and BMI in less than 5th or more than 95 th percentile considers abnormal.
    Results
    Six (12%) patients were in less than 5th percentile height (short stature). Two patients (4.0%) had over-weight and 48 (96%) were in normal range of BMI. Six (12%) patients were in less than 5th and 3 (6%) were in more than 95 th weight percentile. There was no significant difference between two different treatment groups for TSH (P= 0.662 (but there was a significant difference between these groups in case of T4 (P= 0.049(. Mean and SD for T4 in patients with chemotherapy alone was less than in whom received chemotherapy plus radiotherapy. There was no significant difference between ALL and NHL groups for TSH, T4 (P= 0.567, 0.528 respectively). Two boys with ALL without history of radiation had hypothyroidism that had based on their la-boratory data.
    Conclusion
    Regarding to effects of thyroid dysfunction on short stature and obesity in adolescent with ALL and NHL, we suggest to have more attention about growth, thy-roid test to avoid late side effect of malignancy treatment.
    Keywords: acute lymphoblastic leukemia, hypothyroidism, non Hodgkin's lymphoma, obesity, radiotherapy