فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هفتاد و دوم شماره 5 (پیاپی 161، امرداد 1393)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و دوم شماره 5 (پیاپی 161، امرداد 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صدیقه بهرامی مهنه، سید علیرضا مهدویانی، نیما رضایی* صفحات 273-285
    آسم، بیماری التهابی مزمن مجرای هوایی، با تحریک پذیری بیش از حد و انسداد مجرای هوایی مرتبط است. آسم حدود 300 میلیون نفر را تحت تاثیر قرار داده است، ارزیابی می شود تا سال 2025 به 400 میلیون نفر برسد. شیوع در کودکان 20-15% و بزرگسالان 10-5% است، هنوز روندی افزایشی دارد. التهاب نقش اساسی در پاتوفیزیولوژی آسم ایفا می کند، با واکنش انواع سلول های ایمنی و مدیاتور های مختلف منجر به التهاب برونش و انسداد مجرای هوایی و تظاهرات بالینی سرفه، خس خس سینه و کوتاهی تنفس می شود. در آسم به عنوان اختلالی هتروژن، سلول هایی همچون Th1، Th2، Th17، Treg، نوتروفیل ها، ماکروفاژها، سلول های دندریتیک، اپی تلیال و سلول های عضله صاف راه هوایی سایتوکین های مرتبط با بیماری را تولید می کنند که افزایش سطح شان در نمونه های بالینی و مدل های موشی آسم مشخص شده است. سلول های التهابی با ترشح سایتوکین های التهابی و پیش التهابی مثل TNFα، IL-1، IL-6 و سایتوکین های تیپ دو از سلول های TCD4+ مثل IL-4، IL-5، IL-9، IL-13 در آسم آلرژیک نقش دارند. فاکتورهای رشد مثل GM-CSF، PDGF در ترمیم بافتی ریه و کموکین هایی مثل MPC-1، RANTES و MIP-1 و ائوتاکسین و گیرنده های شان مثل CCR3، CCR4 در فراخوانی سلول های التهابی گردشی به مجرای هوایی بیماران آسماتیک نقش دارند. از رویکردهای جدید درمانی، آنتی سایتوکین درمانی با آنتی بادی های بلوکه کننده مثل IL-4، IL-5، IL-9 می باشد که فراخوانی سلول های التهابی به مجرای هوایی و ترمیم مجرای هوایی را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: آسم، سلول های التهابی، سایتوکین ها، آنتی سایتوکین ها
  • سرور روز افزای، خدیجه حکمت، کبری شجاعی، پوراندخت افشاری، محمد بهادرام* صفحات 286-293
    زمینه و هدف
    واژینوز باکتریال شایعترین علت ترشحات غیر طبیعی در زنان سن باروری و یکی از شایعترین علل مراجعه به درمانگاه های زنان محسوب می شود. از عوامل دخیل در پاتوژنز و عود مکرر این بیماری می توان به افزایش pH محیط واژن به دنبال کاهش تعداد لاکتوباسیل ها و در نتیجه افزایش تعداد باکتری های بی هوازی اشاره کرد. شیوع این بیماری بین 30-10% ذکر شده است. معیارهای Amsel به عنوان آزمونی تشخیصی در واژینیت باکتریایی استفاده می شود. این مطالعه با هدف بررسی اثر شیاف لاکتوباسیل بر بهبودی و عود بیماران مبتلا به واژینوز باکتریال انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور، 130 بیمار با تشخیص واژینوز باکتریال و استفاده از معیار Amsel با مبنای علایم بالینی، وارد مطالعه شدند. این افراد به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول تحت درمان با مترونیدازول خوراکی به همراه شیاف لاکتوباسیل و گروه دوم تحت درمان با مترونیدازول و شیاف دارونما قرار گرفتند. پی گیری بیماران در هفته یک و چهار درمان انجام شد.
    یافته ها
    بیماران در دو گروه میانگین سنی کمتر از 32 سال داشتند. معیارهای Amsel و میزان بهبودی بیماران در هر دو گروه طی هفته یک و چهار پس از درمان، نسبت به شروع مطالعه به طور معناداری بهبود یافت، لیکن در گروهی که مترونیدازول را به همراه لاکتوباسیل دریافت کردند نسبت به گروه شاهد در موارد ذکر شده به طور معناداری بهبودی بیشتری را نشان دادند (0001/0P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به اثرات حفاظتی لاکتوباسیل ها در مقابله با پاتوژن های بی هوازی و اثرات منفی مترونیدازول بر لاکتو-باسیل های واژن، استفاده از شیاف لاکتوباسیل همراه با مترونیدازول، به خصوص در بیماران با عفونت راجعه مفید می باشد.
    کلیدواژگان: واژینوز باکتریال، لاکتوباسیل، مترونیدازول، دوسوکور
  • خدیجه فنایی، مهدی آجورلو، سید حمیدرضا مژگانی، شیوا ایرانی، علیرضا غلامی* صفحات 294-300
    زمینه و هدف
    هاری (Rabies) یک آنسفالیت حاد است که سالانه سبب مرگ بیش از 60.000 انسان در جهان می شود. تنها راه نجات بیماران استفاده ی به موقع از واکسن های کارآمد است. هدف از این مطالعه معرفی یک سیستم بیانی یوکاریوتی جدید به منظور بیان ژن نوکلئوپروتئین (N) ویروس هاری می باشد. این سیستم جهت ارزیابی و ساخت واکسن ضد هاری به کار می رود.
    روش بررسی
    توالی کامل ژن N سویه PV ویروس هاری به روش Reverse Transcriptase Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) تکثیر و در وکتور pCDNA3.1(+) کلون شد. پس از هضم آنزیمی ژن از وکتور خارج و تعیین توالی شد. لکن به دلیل وجود موتانت در توالی آن، ژن مذکور به صورت وکتور نوترکیب pGH/N خریداری شد. pGH/N تکثیر و پس از هضم آنزیمی آن، ژن N مجدد در وکتور بیانی pCDNA3.1(+) کلون و کلونینگ تایید شد. وکتور نوترکیب (+)/N pCDNA3.1 به سلول های BSR کشت داده شده منتقل و بیان پروتئین N با روش آنتی بادی فلورسنت (FAT) بررسی و تایید شد.
    یافته ها
    تعیین توالی ژن تکثیر شده با RT-PCR وجود جهش در ژن را مشخص نمود. هضم آنزیمی و خارج شدن ژن N از وکتور pGH/N خریداری شده و وکتور نوترکیب (+)/N pCDNA3.1 کلونینگ ژن N و نتایج الکتروفورز تکثیر ژن نوکلئوپروتئین را تایید کرد. کلونینگ مجدد ژن N در وکتور بیانی pCDNA3.1(+) با روش هضم آنزیمی و کنترل سریع (Quick check) نیز تایید و بیان پروتئین N در سلول های BSR با استفاده از پادتن اختصاصی و میکروسکوپ فلورسنت مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد پروتئین N ویروس هاری سویه PV، در سیستم بیانی یوکاریوتی pCDNA3.1(+) طراحی شده کلون شده و می تواند بیان شود.
    کلیدواژگان: ویروس هاری، نوکلئوپروتئین، وکتور نوترکیب، بیان ژن
  • نیوشا صمداییان، سید محمدحسین مدرسی، مریم مباشری، رضا ابراهیم زاده وصال، سید محمد اکرمی* صفحات 301-306
    زمینه و هدف
    ریز RNAها 23-21 نوکلئوتید طول دارند و بیان بعضی از آنها در بافت نرمال و توموری متفاوت است. در این مطالعه ما بیان miRNA-21 را در بافت تومورال روده بزرگ بیماران با نمونه طبیعی کنار آن مورد بررسی و مقایسه قرار دادیم.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد- شاهدی که از فروردین تا بهمن 1392 در دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گردید، 35 نمونه سرطان کولورکتال بر مبنای ویژگی های کلینیکی و پاتولوژیکی شامل اندازه تومور، Stage سرطان و متاستاز گروه بندی شدند. سپس بررسی بیان با واکنش زنجیره پلیمراز با زمان واقعی (Real Time PCR) انجام شد.
    یافته ها
    نسبت بیان miRNA-21 در Stageهای I، II و III به ترتیب 804/1 و 574/4 به دست آمد اما تنها در Stage III این مقدار از نظر آماری معنادار بود (037/0P=). همچنین در بررسی بر اساس سایز تومور (4 و 4<) نیز افزایش بیان به ترتیب 045/2 (505/0P=) و 242/1 (653/0P=) مشاهده شد. از طرف دیگر نمونه ها بر اساس متاستاز (+ و -) نیز بررسی شدند که هر دو گروه بیان افزایش یافته ی به ترتیب 545/2 (423/0P=) و 348/1 (741/0P=) را نشان دادند ولیکن هیچ کدام از نظر آماری معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    miRNA-21 در Stage III سرطان کولورکتال نسبت به بافت نرمال کنار آن بیان افزایش یافته معناداری دارد. این یعنی، شاید بتوان در آینده از miRNA-21 به عنوان یک بیومارکر پیش آگهی دهنده در تعیین نوع درمان در بیماران Stage III سرطان کولورکتال و یا به عنوان یک هدف مولکولی در طراحی استراتژی های جدید کنترل سرطان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: سرطان کولورکتال، miRNA، 21، Real، Time PCR، Gene expression
  • مهدی قادریان*، محمود معراجی، محمد یوسف اعرابی مقدم، مجتبی کیخا صفحات 307-313
    زمینه و هدف
    یکی از بیمارهای قلبی مادرزادی تنگی دریچه پولمونر می باشد. درمان انتخابی این بیماران ترمیم دریچه با بالون می باشد. هدف این مطالعه بررسی موارد ابتلا به نارسایی دریچه پولمونر در پیگیری طولانی مدت در این بیماران پس از انجام عمل ترمیم دریچه بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه که در مرکز قلب شهید رجایی بین مهر سال های 1381 تا 1391 انجام شده است، کودکان مبتلا به تنگی پولمونر که مورد ترمیم با بالون برای برطرف کردن تنگی قرار گرفته اند جهت بروز نارسایی پولمونر بررسی شدند. زمان متوسط پیگیری بیماران 5/2±7 سال بود.
    یافته ها
    458 بیمار با سن 6/8±3/10 ماه، تعداد پسران 255 و تعداد دختران 235 مورد بررسی شدند. در 180 بیمار (1/37%) در اکوی انجام شده روز پس از ترمیم نارسایی دریچه پولمونر مشاهده نشد. در 175 (08/36%) بیمار نارسایی خفیف و 118 (3/24%) بیمار نارسایی متوسط پولمونر دیده شد که در پیگیری های بعدی هفت مورد (14/0%) به سمت نارسایی شدید پیشرفت کردند. دوازده بیمار (4/2%) نیز بلافاصله پس از والولوپلاستی دچار نارسایی شدید پولمونر بودند. در پیگیری های طولانی مدت (5/2±7 سال) تعداد سه بیمار مورد تعویض دریچه پولمونر قرار گرفتند. نسبت اندازه بالون به دریچه بر حسب شدت بیماری (خفیف، متوسط و شدید) اختلاف معناداری داشت (012/0P=).
    نتیجه گیری
    در تعدادی از بیماران مبتلا به تنگی پولمونر که تحت ترمیم با بالون قرار می گیرند به دنبال این کار نارسایی دریچه دیده می شود که در اکثر موارد بدون علامت است و در پیگیری طولانی مدت باید مد نظر باشد.
    کلیدواژگان: بیماری های مادرزادی قلبی، نارسایی پولمونر، تنگی شریان پولمونر
  • محمد مشایخی*، داریوش مهاجری، محمدرضا ولیلو صفحات 314-322
    زمینه و هدف
    کارسینوم سلول های سنگفرشی مخاط دهان ششمین سرطان شایع در جهان محسوب می شود. اثرات محافظتی مصرف سبزیجات و میوه ها بر انواع مختلف سرطان از جمله سرطان دهان مشخص شده است. گوجه فرنگی با داشتن لیکوپن و بیوفلاونوییدها دارای خواص ضد سرطانی می باشد. هدف این مطالعه ارزیابی اثرات پیشگیرانه پالپ گوجه فرنگی بر تغییرات پیش سرطانی بافت پوششی مخاط زبان موش صحرایی ناشی از 4-نیتروکینولون 1-اکسید (4-NQO) می باشد.
    روش بررسی
    تعداد 48 سر موش صحرایی نر ویستار به طور تصادفی به چهار گروه مساوی تقسیم شدند. گروه یک، شاهد در نظر گرفته شد. گروه های دو تا چهار، 4-NQO (ppm 30) را به مدت 12 هفته در آب آشامیدنی دریافت کردند. گروه های سه و چهار همزمان پالپ گوجه فرنگی (ml/kg 20 و 40) را از طریق گاواژ دریافت کردند. در پایان، ارزیابی هیستولوژی از لحاظ تغییرات سرطانی در بافت پوششی مخاط زبان موش ها انجام شد.
    یافته ها
    در بافت پوششی مخاط زبان موش های گروه شاهد هیچ گونه تغییر پاتولوژیک مشاهده نشد. در گروه تیمار با 4-NQO، دوازده هفته پس از آخرین تیمار تغییرات پیش سرطانی بافت پوششی مخاط زبان ظاهر شد. پالپ گوجه فرنگی با هر دو دوز (ml/kg 20 و 40) شدت بروز تغییرات پیش سرطانی را کاهش داد و باعث کاهش معنادار میزان وقوع ضایعات پیش سرطانی در بافت پوششی مخاط زبان موش ها شد (به ترتیب: 024/0P= و 008/0P=). میزان وقوع دیسپلازی از نوع شدید در بافت پوششی مخاط زبان در گروه تیمار با دوز بالای پالپ گوجه فرنگی به طور معناداری کمتر از گروه تیمار با دوز پایین بود (037/0P=).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که پالپ گوجه فرنگی در مهار پیشرفت سرطان بافت پوششی مخاط زبان ناشی از 4-NQO در موش صحرایی موثر می باشد.
    کلیدواژگان: گوجه فرنگی، 4، نیتروکینولون 1، اکسید، سرطان دهان، موش صحرایی
  • راضیه محمد جعفری، مژگان براتی، سعید باقری، زینب شجیرات* صفحات 323-328
    زمینه و هدف
    تعیین زودرس جنسیت جنین برای والدینی که دچار بیماری های ژنتیکی هستند می تواند اخطار زودرسی برای آنها فراهم آورد. علاوه بر این، تست های تهاجمی قبل از 12 هفته از حاملگی جهت شناسایی ناهنجاری های ژنتیکی بر اساس جنسیت انجام می شوند. بنابراین هدف از طراحی این مطالعه بررسی وجود هر گونه ارتباط بین موقعیت جفت و جنسیت جنین در هفته های 11 الی 6+ 13 از حاملگی (زمان غربال گری سندرم داون) بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مقطعی (Cross-sectional) و با مشارکت 200 مادر باردار مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان امام خمینی (ره) اهواز برای سونوگرافی غربال گری سندرم داون انجام شد. معیارهای خروج شامل بارداری های دو یا چندقلو، حاملگی نابه جا و جنین های مرده بود. تعیین سن حاملگی، محل جفت (فوقانی، میانی، تحتانی، خلفی و قدامی) و جنسیت جنین توسط یک متخصص زنان و زایمان ماهر در سونوگرافی صورت گرفت و سپس با پی گیری پس از تولد از صحت جنسیت جنین اطمینان حاصل شد.
    یافته ها
    از میان 200 جفت، 103 جفت (5/51%) قدامی و 97 جفت (5/48%) خلفی بودند. در (8/72%) 75 مورد جفت در جنین های دختر در قسمت قدامی بود، در حالی که در جنسیت پسر (2/27%) 28 مورد این چنین بود (001/0P<). علاوه بر این، بین موقعیت فوقانی، میانی و تحتانی بودن جفت و جنسیت جنین همراهی معناداری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    در مطالعه ما خلفی و قدامی بودن موقعیت جفت ارتباط معناداری با جنسیت جنین داشت. بنابراین پیشنهاد می شود که بررسی های بیشتری با حجم نمونه بیشتر بر روی این موقعیت از جفت انجام شود.
    کلیدواژگان: جنین، اولتراسونوگرافی، سه ماهه اول، جفت، تعیین جنسیت
  • سید شهاب الدین صدر، محمدحسن قدیانی، شکرالله آویش، طیب رمیم* صفحات 329-334
    زمینه و هدف
    شناسایی علل شکایت علیه پزشکان می تواند در کاهش آنها موثر باشد. هدف از این مطالعه بررسی پرونده های شکایت از قصور پزشکی در حیطه روانپزشکی بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مقطعی و گذشته نگر انجام گردیده و پرونده های مطرح شده در هیئت عالی انتظامی سازمان نظام پزشکی در مورد شکایت از قصور پزشکی در حیطه روانپزشکی از سال 89-1380 بررسی شد. اطلاعات به دست آمده با آزمون پیرسون 2 آنالیز گردید. 05/0P< معنادار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    تعداد 24 پرونده در مطالعه شرکت داده شدند. همه پزشکان مورد شکایت مرد بودند. 17 نفر در گروه سنی 50-30 سال و هفت نفر در گروه سنی 50 سال قرار داشتند. بیشترین قصور مربوط به عدم رعایت نظام های دولتی (40%) بود. سن، تخصص و محل فعالیت متغیرهایی بودند که در دو گروه قصور و برائت اختلاف آماری معناداری داشتند (05/0P<). در هیئت بدوی هشت مورد حکم برائت صادر شد که در هیئت تجدید نظر 9 مورد و در بررسی مجدد در هیئت عالی انتظامی هشت مورد حکم برائت گرفتند.
    نتیجه گیری
    سن بالا، تخصص و محل فعالیت از جمله عوامل موثر در کاهش قصور در حیطه روانپزشکی بودند.
    کلیدواژگان: قصور پزشکی، حیطه روانپزشکی، شکایت
  • زهره یوسفی، صدیقه قاسمیان مهردیزج*، محمد بیدار فریمانی، فرزانه رشیدی فکاری صفحات 335-339
    زمینه
    کوریوکارسینوم از دسته تومورهای بدخیم با منشای تروفوبلاست جفتی است، از ویژگی های این تومور، تهاجم سریع به عروق خونی و متاستاز سیستمیک است اما به ندرت به دستگاه گوارش متاستاز می دهد. چون تومورهای تروفوبلاستی حتی با وجود انتشار دور دست قابل درمان هستند از این رو با تشخیص به موقع از مرگ ومیر مادر پیشگیری خواهد شد. در این مقاله یک مورد نادر کوریوکارسینوم با متاستاز به روده ی باریک به دنبال حاملگی ترم گزارش می شود.
    معرفی بیمار: خانمی 34 ساله با سابقه ی چهار حاملگی، چهار زایمان، با شکایت خونریزی واژینال مداوم از حدود 45 روز پیش و عدم پاسخ به درمان در بیمارستان قائم دانشگاه علوم پزشکی مشهد بستری شد.
    نتیجه گیری
    خونریزی واژینال علامت مشترکی در تظاهرات بالینی خونریزی دیررس پس از زایمان با کوریوکارسینوم است، بنابراین توصیه می شود بروز هر نوع خونریزی غیرطبیعی رحمی در زنان در سنین باروری، باید به عنوان یک زنگ خطر مهم از وجود بیماری های ترفوبلاستیک و متاستاز در نظر گرفته شود و در تشخیص کوریوکارسینوم باید به متاستاز به مناطق نادر همچون روده ی باریک توجه شود. c
    کلیدواژگان: کوریوکارسینوم، متاستاز، روده ی باریک، بیماری های ترفوبلاستیک، خونریزی غیرطبیعی رحمی
|
  • Sedigheh Bahrami Mahne, Seyed Alireza Mahdaviani, Nima Rezaei * Pages 273-285
    Asthma is a chronic inflammatory disorder of the airways, associated with airway re-modeling and hyperresponsiveness. It is expressed that asthma influences about 300 million people around the world, which is estimated to increase to about 400 million by 2025. The prevalence rate is 15 to 20 percent in children and 5 to 10 percent in adults, while its trend is still increasing. Inflammation plays an important role in the patho-physiology of asthma, which involves an interaction of different types of the immune cells and mediators. It leads to a number of pathophysiology changes, including bron-chial inflammation, airway obstruction, and clinical episodes such as cough, wheeze and shortness of breath. Asthma is now greatly being introduced as a heterogeneous disorder and it is pointed out to the role of T cells, including Th1, Th2, Th17, and regu-latory T cells. Other immune cells, especially neutrophils, macrophages and dendritic cells, as well structural cells such as epithelial and airway smooth muscle cells also pro-duce disease-associated cytokines in asthma. Increased levels of these immune cells and cytokines have been recognized in clinical samples and mouse models of asthma. Different cytokines, including pro-inflammatory cytokines (such as TNFα, IL-1, and IL-6), T helper 2 cytokines (such as IL-4, IL-5, IL-9, IL-13), and growth factors (such as GM-CSF, PDGF) play a role in the pathogenesis of asthma. Indeed chemokines (such as MPC-1, RANTES, MIP-1) and the chemokine receptors (such as CCR3, CCR4, CCL11, CCL24, and CCL26) play an important role in the recruitment of circu-lating inflammatory cells into the airways in asthmatic patients and also is related with increased T helper 2 cytokines after inhaled allergens. Among new approaches, treat-ment of asthma with anti-cytokine drugs such as antibodies blocking IL-4, IL-5, IL-9 could reduce recruitment inflammatory cells into the airways and remodeling. The final perspective of asthma treatments would be to alter from the symptomatic treatments to disease modifying.
    Keywords: asthma, cytokines, dendritic cells, interleukins
  • Soror Roozafzay, Khadijeh Hekmat, Kobra Shojaei, Pourandokht Afshari, Mohammad Bahadoram * Pages 286-293
    Background
    Bacterial vaginosis (BV) is the most prevalent causes of abnormal secre-tion in women at fertility age. Also, Bacterial vaginosis is one of the most common dis-eases in women who refer to gynecology clinic. The main cause of the pathogenesis is increasing pH of vagina due to reduced number of lactobacillus and growth of anaero-bic bacteria. Prevalence of BV varies between 10 to 30 percent in different societies. Amsel criteria is used as diagnostic test in BV. This interventional study was designed to assess the impact of vaginal lactobacillus suppository and metronidazole compared to metronidazole alone on the recovery and recurrence of bacterial vaginosis.
    Methods
    This study was a prospective, randomized, double-blind clinical trial which was conducted on 130 women with bacterial vaginosis to compare the effects of vagi-nal lactobacillus suppository and metronidazole. Bacterial vaginosis was diagnosed us-ing Amsel criteria that based on some clinical symptoms. Patients were divided into two groups, first group were treated with oral metronidazole plus lactobacillus and second group were treated with metronidazole alone. Patients were followed-up one week and four weeks after initiation of the treatment.
    Results
    One hundred and thirty women completed the study. Patients were followed at one and four weeks after initiation of intervention. Amsel criteria and recovery rate in both groups compared before treatment one and four weeks after treatment. The crite-ria and treatment were significantly improved, but this improvement was higher and statistically significant in the metronidazole plus Lactobacillus group compared to sec-ond group (P< 0.0001).
    Conclusion
    The protective effects of lactobacillus in dealing with anaerobic patho-gens as well as the negative impact of metronidazole on lactobacillus of vaginal flora, use of lactobacillus along with metronidazole especially in patients with recurrent infec-tions is recommended. In other words, using lactobacillus with metronidazole for treatment of bacterial vaginosis is more effective than metronidazole alone.
    Keywords: bacterial vaginosis, double, blind method, lactobacillus, metronidazole
  • Khadijeh Fanayi, Mehdi Ajorloo, Sayed Hamid Reza Mozhgani, Shiva Irani, Alireza Gholami * Pages 294-300
    Background
    Rabies is an acute encephalitis that causes more than 60,000 deaths worldwide. The only way to save individuals bitten by a rabies-infected animal is the timely use of effective vaccines. Treatment with new generation vaccines is expensive. Therefore, there is a global movement towards the production of less expensive vaccines which retain and improve upon the quality and effectiveness of the vaccine. Production and evaluation of non-classical vaccines is one of the approaches taken in this regard. In this study, we describe a new eukaryotic expression system to express the nucleoprotein N gene of rabies virus which, if suitable, may be evaluated for anti-rabies vaccine production.
    Methods
    The complete sequence of the N gene of rabies virus PV subtype was amplified by real-time polymerase chain reaction and cloned into the pCDNA3.1(+) vector. The cloned gene was excised from the vector by restriction enzyme digestion and sequenced. Due to mutations detected in the N gene, the gene coding sequence was purchased as a recombinant pGH/N vector. Vector pGH/N was amplified and following enzymatic digestion, the excised N gene was once again cloned into vector pCDNA3.1(+). Successful cloning was confirmed using restriction digests and quick check. The recombinant vector pCDNA3.1(+)/N was transformed into cultured BSR cells and protein N expression was analyzed using fluorescent antibody test (FAT).
    Results
    Electrophoresis confirmed amplification of the nucleoprotein N gene and subsequent restriction enzyme digestion showed that the N gene had been successfully cloned into the recombinant pCDNA3.1(+)/N vector. However, DNA sequencing revealed the presence of mutations within the N gene. Restriction digest of the commercial pGH/N vector showed that the N gene had been excised from the vector. Successful cloning of the N gene into the pCDNA3.1(+) expression vector was confirmed using restriction digests and quick check. Protein expression in BSR cells was assayed by immunostaining with anti-ribonucleocapsid FITC-conjugated antibody and visually confirmed by fluorescence microscopy.
    Conclusion
    This study showed that the protein N of rabies virus subtype PV can be expressed in a eukaryotic expression system using the pCDNA3.1(+) expression vector.
  • Niusha Samadaian, Mohammad Hossein Modaresi, Maryam Mobasheri, Reza Ebrahim Zadeh Vesal, Seyed Mohammad Akrami * Pages 301-306
    Background
    Colorectal cancer is the third most common cancer in the world. Non-coding RNA especially miRNAs have important regulatory roles in cancer. miRNAs are small non coding RNA 21-23 nucleotides long which have different levels of expression between tumors and normal tissues. This study was designed to compare expression level of miRNA-21 between Iranian population colorectal cancer tissues and normal tissue.
    Methods
    This case-control study has performed in medical genetics department of Tehran University of Medical Sciences from January to November 2013. We used 35 samples. The samples were isolated from tumor and adjacent normal tissues of colon. Thirty-five samples were divided into different groups according to cliniopathologic features including tumor size (>4 and <4 cm), metastasis (+ and -) and stage. After small RNA extraction from tissues by small RNA purification kit the quality and quan-tity of extracted RNA was determined using spectrophotometry. cDNAs were synthe-sized and real-time polymerase chain reaction carried out. Finally expression levels were statistically analyzed by LinRegPCR and REST software.
    Results
    miRNA-21 expression ratio in stages I, II and III were 1/804 and 4/574, re-spectively, the increase from stage III was statistically significant (P= 0.037). The ex-pression were also studied according to different clinicopathologic status of colon can-cer, tumor size (>4 and <4 cm) and metastatic (+ and -), miRNA-21 over expressed in both groups, however the increase was not statistically significant.
    Conclusion
    In this study, we found miR-21 over-expression in advanced stage in tu-moral tissue comparing with normal adjacent tissue. This means perhaps in the future it would be possible to use miRNA-21 as an informative prognostic biomarker to guide for better treatment strategies for colorectal cancer patients. Our findings also indicate that miRNA-21 is a promising new molecular target for designing novel therapeutic strategies to control colorectal cancer.
    Keywords: colorectal neoplasms, gene expression, miRNA, 21, real, time polymerase chain reaction
  • Mohammad Mashayekhi *, Daryoush Mohajeri, Mohammad Reza Valilu Pages 314-322
    Background
    Squamous cell carcinoma (SCC) is the most frequent oral cancer. Protec-tive effects of the consumption of vegetables and fruits on various forms of cancer in-cluding oral cancer have been determined. Tomato (Solanum lycopersicum L.) because of its lycopene and bioflavonoids contents possesses anti-carcinogenic properties. The aim of this study was to evaluate the preventive effects of tomato pulp on pre-neoplastic changes induced by 4-Nitroquinoline-1-oxid (4-NQO) in epithelial cells of lingual mucosa in the rats.
    Methods
    Forty-eight male Wistar rats were randomly allocated into four equal groups. Group 1 served as control. Groups 2 to 4 assigned to receive 30 ppm 4-NQO in drinking water for 12 consecutive weeks. When the feeding of 4-NQO was started to the rats of groups 3 and 4, they received tomato pulp (20 and 40 ml/kg bw) daily through the oral gavage. Finally, histological evaluations for carcinogenesis were performed for tongues epithelial tissue.
    Results
    There were no pathological alterations in epithelial tissue of lingual mucosa in control rats. In the epithelial cells of lingual mucosa of 4-NQO treated rats, premalig-nant alterations appeared after 12 weeks of the last application of the drug. Administration of tomato pulp at both doses (20 and 40 ml/kg bw) during the experiment reduced the severity of the lesions, as well as caused a significant reduction in the frequency of pre-neoplastic lesions of tongue epithelial cells (P= 0.024 and P= 0.008). The incidence of severe epithelial cells dysplasia of lingual mucosa in the high dose treatment group was significantly smaller than of low dose treatment group (P= 0.037).
    Conclusion
    The results obtained showed that tomato pulp is effective in inhibiting the development of neoplasms in epithelial cells of lingual mucosa induced by 4-NQO in the rat.
    Keywords: 4, Nitroquinoline, 1, oxid, carcinogenesis, Lycopersicon esculentum, mouth, rats
  • Razieh Mohammad Jafari, Mojgan Barati, Saeed Bagheri, Zeinab Shajirat * Pages 323-328
    Background
    Early detection of fetal gender can provide an alarm for parents who complicated by genetic disorders. Moreover, the invasive tests are used for detecting any sex-specific genetic syndromes before 12 weeks of gestation. This study was de-signed to discover any association between placental location and fetal gender between 11 to 13+6 weeks of gestation.
    Methods
    A cross-sectional study was conducted on 200 singleton pregnant women. They were referred for Down syndrome screening sonography to prenatal clinic, Imam Khomeini Hospital a tertiary referral university affiliated hospital, Ahvaz, Iran, in 2013. Women were included if they are singleton and at 11 to 13(+6) weeks gestational age. Exclusion criteria were multifetal, ectopic pregnancies, or dead fetus. Information about placental location (upper, middle, below, anterior, posterior), gravidity, and fetal gender were recorded. All participants of our study were evaluated by one trained gy-necologist in ultrasound examinations during nuchal translucency (NT) examinations. Ultrasonography was performed using the Accuvix V10 OB/GYN ultrasound. All patients were followed-up till delivery for confirming the predicted gender. Information regarding gender of newborn were collected using medical chart review or by phone contact.
    Results
    Among 200 placenta which had been assessed, 103 (51.5%) were anterior and 97 (48.5%) were posterior. Our results showed that 75 (72.8%) from girl cases had an anterior placenta, while just 28 (27.2%) from boy cases had an anterior placenta (P< 0.001). In addition, there was significant association between placental location regard-ing below, middle, and upper and fetal gender.
    Conclusion
    According to our results, an anterior and posterior positions of the placen-ta had significant relation with fetal gender. Our findings are consistent with previous studies regarding prediction of fetal gender using placental location. We suggest that more research with large sample size is required as well as investigations with more de-tails about placental locations.
    Keywords: fetus, first trimester, placenta, sex determination analysis, ultrasonography
  • Seyed Shahabedin Sadr, Mohammad Hassan Ghadyani, Shokroallah Avish, Tayeb Ramim * Pages 329-334
    Background
    Identify the causes of complaints and contributing factors may reduce medical litigation. The aim of this study was to assess the cases of complaints in the field of psychiatric.
    Methods
    This study was done in retrospective cross-sectional study method. We inves-tigated 27 cases of medical malpractice in the field of psychiatry that registered in higher disciplinary board of the Medical Council of Iran, from 2001 to 2010. We calcu-lated the absolute and relative frequency of variables after collecting all data and calculated the difference between malpractice and exculpation cases based on physicians profile by Pearson's chi-squared test and Fisher’s exact test. P< 0.05 was considered as statistically significant difference.
    Results
    The 24 people who died and their families protested against psychiatrist were enrolled in this study. Demographic information and other characteristics of the cases were collected. All participants had been men. Seventeen of 24 cases (70.84%) were in 30-50 year old group and seven of 24 cases (29.16%) were in > 50 year old group. The most common types of negligence were related to disregarding of governmental provi-sions (40%). The age, expertise and place of medical activities were variables that dif-ferent significantly between negligence and non-negligence groups (P< 0.05). The re-sults of the study showed eight cases of 24 cases (33%) in the lower board, nine cases of 24 cases (37.5%) in the appeals board and eight cases of 24 cases (33%) in the higher disciplinary board were acquitted.
    Conclusion
    Based on the study findings, it appears that age, expertise and activity place are factors that can be effective in reducing malpractice in psychiatry.
    Keywords: complaints, medical malpractice, psychiatry
  • Zohreh Yousefi, Sedighe Ghasemian Mehrdizaj *, Mohammad Bidar Frimany, Farzaneh Rashidi Fakari Pages 335-339
    Background
    Choriocarcinoma is a highly malignant form of gestational trophoblastic disease. It is characterized by metastatic potential, rapid growth and deeply invasion into blood vessel and then widespread dissemination metastasis. However, the most common sites of metastatic choriocarcinoma are lung, vagina, liver, and brain. But, metastatic choriocarcinomas rarely is extended to gastrointestinal system. It is im-portant to keep in mind that despite extensive metastasis, choriocarcinoma is very curable disease. Due to high responsibility of this disease, early diagnosis of choriocarcinoma and treatment with chemotherapy can prevent mortality and morbidity of these patients. In this case report, we present a rare case of metastatic choriocarcinoma in the small bowel after normal term pregnancy.
    Case Presentation
    A 34-years-old woman G4, P4, L4 presented with abnormal postpar-tum vaginal bleeding (45 days) and unresponsive to usual medical and surgical therapy (oxytocine, metergene, antibiotic, and double curettage). The patient was admitted in the Ghaem Hospital, Mashhad University of Medical Sciences in April 2013. She suf-fered from rectal hemorrhage and severe weakness. Because of unsuitable condition (shock), laparotomy was performed and small bowel involvement was observed. Seg-mental resection of small bowel detected metastatic choriocarcinoma of the lesion. We couldn’t rescue our patient due to unresponsive to combination chemotherapy (actino-mycine, methotrexate, cyclophosfamide, vincrystine, etopuside).
    Conclusion
    In abnormal postpartum hemorrhage, we should consider the possibility of choriocarcinoma. Although, it is important to note rare manifestations of metastatic choriocarcinoma of small bowel in massive gastrointestinal hemorrhage.
    Keywords: choriocarcinoma, gestational trophoblastic disease, metastasis, postpartum hemorrhage, small intestine