فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هفتاد و سوم شماره 3 (پیاپی 171، خرداد 1394)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و سوم شماره 3 (پیاپی 171، خرداد 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا نزهت، مهدی هدایتی * صفحات 143-157

    دورگه سازی در محل، روشی است که در آن از پروب های اسید نوکلئیک برای بررسی انواع تغییرات ژنتیکی در سلول های دست نخورده و بافت های تثبیت شده استفاده می شود. مراحل مختلف این روش شامل انتخاب پروب، آماده سازی نمونه، تیمار پیش از دورگه سازی، دورگه سازی، شستشو، آشکارسازی و روند کنترل می باشند. انتخاب پروب مناسب یکی از جنبه های مهم انجام فرایند دورگه سازی موفقیت آمیز است. حساسیت و ویژگی In situ Hybridization (ISH) می تواند توسط عوامل مختلفی مانند ساختار پروب، روش نشاندار کردن، درصد جفت بازهای GC، طول پروب و سیستم آشکارسازی سیگنال تحت تاثیر قرار گیرد. تهیه پروب ها به چندین روش انجام می گیرد و از مواد رادیواکتیو و غیررادیواکتیو جهت نشاندار کردن آنها استفاده می شود. مرحله آماده سازی، با هدف حفظ اسیدهای نوکلئیک در نمونه، حفظ مورفولوژی سلول ها و بافت و افزایش نفوذ پروب به داخل نمونه انجام می گیرد. پس از مرحله آماده سازی، محلول حاوی پروب جهت انجام فرایند دورگه سازی به نمونه اضافه شده و پس از انکوباسیون یک شبه، پروب های متصل نشده از طریق شستشو، حذف می گردند. نحوه آشکارسازی سیگنال ها با توجه به نوع ماده مورد استفاده برای نشاندار کردن پروب ها متفاوت خواهد بود. استفاده از فرایندهای کنترل گوناگون برای اطمینان از ویژگی دورگه سازی، اهمیت بسیاری دارد. در تکنیک های مختلفی مانند Fluorescence In Situ Hybridization (FISH)، Chromogenic in situ hybridization (CISH)، Genomic in situ hybridization (GISH)، Comparative genomic hybridization (CGH)، Spectral karyotyping (SKY) و Multiplex fluorescence in situ hybridization (MFISH)، از دورگه سازی در محل استفاده می شود. این تکنیک ها کاربردهای بسیار مهمی در تشخیص سرطان، بیماری های ژنتیکی و عفونی دارند. در این مقاله مروری فرایند دورگه سازی در محل، انواع مختلف آن، کاربردها، مزایا و معایب هر یک از آنها مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: دورگه سازی در محل، پروب مولکولی، پروب هایی از جنس DNA، دورگه سازی قیاسی ژنوم
  • مهدیه قیاثی، رضا طباطبایی قمی، محسن نیکبخت، محسن شیخ حسن صفحات 158-167
    زمینه و هدف
    انتخاب داربست مناسب یکی از عوامل بسیار مهم در یک تکنیک موفق مهندسی بافت است که امکان مهاجرت سلول ها، انتقال عوامل زیست فعال و همچنین فراهم سازی محیط رشد مطلوب برای سلول های بنیادی را ایجاد می نماید. در این پژوهش به ارزیابی قابلیت دو داربست مختلف به عنوان محیطی مناسب جهت تکثیر و تمایز سلول های بنیادی مزانشیمی برگرفته از چربی پرداخته شد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت تجربی در آزمایشگاه سلول های بنیادی جهاد دانشگاهی استان قم از اردیبهشت تا اسفند 1392 انجام شده است. دو داربست فیبرین گلو و آلژینات به عنوان دو گروه مجزا تهیه گردید و سلول های بنیادی مزانشیمی پس از جداسازی از بافت چربی و تکثیر کافی، به صورت جداگانه بر روی این دو داربست قرار گرفته و در محیط کندروژنیک کشت داده شدند. پس از گذشت 14 روز، ارزیابی توانایی بقای سلولی و بیان ژن های کلاژن I و II، SOX9 و اگریکان (Aggrecan) در سلول های مزانشیمی مشتق از چربی کشت شده بر روی هر داربست به صورت مجزا به ترتیب توسط روش های 3 (4 و 5-دی متیل) تیازول-2-یل-2و5-دی متیل تترازولیوم بروماید و Real-time PCR صورت پذیرفت. همچنین تشکیل بافت غضروفی بر روی داربست ها توسط آنالیز هیستولوژی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    داربست فیبرین گلو تفاوت معناداری را از لحاظ قابلیت بقا نسبت به داربست آلژینات در محیط تمایزی به غضروف نشان داد (023/0P=). همچنین نتایج حاصل از آنالیز Real-Time PCR نشان داد که داربست فیبرین گلو در مقایسه با داربست آلژینات ژن های ویژه غضروفی را در سطح بالاتری بیان می نماید.
    نتیجه گیری
    استفاده از داربست طبیعی فیبرین گلو می تواند به عنوان محیط مناسبی به منظور تکثیر و تمایز سلول های بنیادی مزانشیمی برگرفته از چربی در مهندسی بافت غضروفی در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی مزانشیمی، بافت چربی، فیبرین گلو، آلژینات
  • سید علیرضا طلایی، ابوالفضل اعظمی، الهام مهدوی، محمود سلامی * صفحات 168-175
    زمینه و هدف

    طی دوره بحرانی تکامل مغز، پیام های محیطی نقش مهمی در بلوغ مدارهای عصبی دارند. نشان داده شده است که تغییر در پیام های بینایی در این دوره باعث ایجاد تغییر در ساختمان و عملکرد گیرنده های گلوتامات در قشر بینایی می شود. بخشی از پیام های بینایی پس از پردازش در قشر به هیپوکامپ رسیده و در تولید حافظه نقش دارند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر محرومیت از بینایی در دوره بحرانی تکامل مغز بر بیان زیرواحدهای گیرنده α-amino-3-hydroxy-5-methyl-4-isoxazolepropionic acid (AMPA) در هیپوکامپ موش صحرایی بود.

    روش بررسی

    این مطالعه تجربی در زمستان 1392 در مرکز تحقیقات فیزیولوژی دانشگاه علوم پزشکی کاشان بر روی 36 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار که از بدو تولد یا در سیکل 12-12 روشنایی تاریکی (LR) و یا در تاریکی کامل (DR) پرورش یافته بودند، انجام شد. بیان mRNA مربوط به زیرواحدهای GluR1 و GluR2 در هیپوکامپ با روش Reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) و بیان پروتئین زیرواحدهای گفته شده با روش وسترن بلات در سنین دو، چهار و شش هفتگی هر دو گروه از حیوانات بررسی شد. داده ها پس از کمی سازی با آنالیز واریانس یک سویه مورد مقایسه قرار گرفتند.

    یافته ها

    بیان نسبی زیرواحد GluR1 در هیپوکامپ موش های گروه 6WLR در مقایسه با گروه 2WLR به میزان 24% کاهش داشت (004/0P=) و بیان نسبی زیرواحد GluR2 به میزان 190% افزایش داشت (0001/0P<). محرومیت از بینایی باعث افزایش بیان هر دو زیرواحد در هیپوکامپ موش های گروه 6WDR نسبت به 2WDR به میزان 20% گردید (01/0P=).

    نتیجه گیری

    محرومیت از بینایی در دوره بحرانی تکامل مغز طی یک روند وابسته به سن باعث ایجاد تغییر در بیان نسبی و نیز چینش هر دو زیرواحد گیرنده AMPA در هیپوکامپ موش صحرایی می شود.

    کلیدواژگان: پرورش در تاریکی، دوره بحرانی، هیپوکامپ، گیرنده AMPA، موش صحرایی
  • حسین مشهدی نژاد، بابک گنجه ای فر * صفحات 176-181
    زمینه و هدف

    فتق دیسک کمری در صورتی که منجر به درد شدید سیاتیک شود، نیازمند مداخله جراحی است، اما زمان مناسب جهت عمل جراحی و حذف فتق دیسک کمری همواره مورد بحث بوده است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر به صورت مقطعی در 147 بیمار دارای نشانه های بالینی و رادیولوژیک فتق دیسک کمری L4-5 و L5-S1 که از فروردین 1388 تا اسفند 1390 در بیمارستان قائم (عج) مشهد برای اولین بار تحت عمل جراحی قرار گرفتند، انجام شد. در این بیماران مدت زمان درد سیاتیک با معیارهای نمره Modified Oswestry Disability Index (MODI)، Visual Analogue Scale (VAS) و Prolo Functional Economic Outcome Rating Scale پیش از جراحی و یک سال پس از جراحی ارزیابی شد. به علاوه، رضایت مندی بیماران دو سال پس از جراحی در تماس تلفنی با بیماران ثبت شد.

    یافته ها

    147 بیمار با متوسط سنی 4/7±4/37 با توجه به مدت زمان درد سیاتیک پیش از عمل به چهار گروه تقسیم شدند؛ <3 ماه، سه تا <6 ماه، شش تا <12 ماه و >12 ماه. تفاوت معناداری بین درد سیاتیک کمتر از سه ماه پیش از جراحی و بهبود امتیاز VAS یک سال پس از جراحی به نسبت پیش از جراحی مشاهده شد (022/0P=). اما ارتباطی بین مدت درد سیاتیک پیش از جراحی و سایر معیارهای بالینی شامل نمره MODI (63/0P=) و Prolo scale (85/0P=) پس از یک سال و همچنین رضایت مندی پس از دو سال از عمل جراحی و برگشت به کار (73/0P=) مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    گرچه ممکن است نتایج جراحی یک ساله در افرادی که درد سیاتیک کمتر از سه ماه داشته اند بهتر از بیماران با درد سیاتیک بیشتر از سه ماه باشد، ولی رضایت مندی بیماران پس از دو سال تفاوت قابل توجهی نداشته است.

    کلیدواژگان: کمردرد، درد سیاتیک، نتیجه درمان، رضایت مندی
  • لیلا قاسمپور شیرازی، شیرین رفیعی طاری صفحات 182-191
    زمینه و هدف
    علت بروز تهوع و استفراغ شدید دوران حاملگی Hyperemesis gravidarum (HG) ناشناخته است، پژوهش های اخیر در جهان، به نقش احتمالی هلیکوباکترپیلوری در بروز آن اشاره دارد. هدف این مطالعه بررسی ارتباط عفونت هلیکوباکتر پیلوری با تهوع و استفراغ شدید حاملگی بود.
    روش بررسی
    در مطالعه مورد- شاهدی از اردیبهشت 1392 به مدت شش ماه از میان بیماران مراجعه کننده به متخصص زنان شهر مرودشت، 63 نفر با تهوع و استفراغ شدید برای گروه مورد و 60 نفر که فاقد این علامت و علت مراجعه شان مراقبت های درمانی بود به عنوان گروه شاهد به روش تصادفی انتخاب و همسان سازی شدند. تیتر آنتی بادی های اختصاصی هلیکوباکتر پیلوری (IgG، IgM) سرم افراد دو گروه به روش الایزا اندازه گیری و مقایسه شد.
    یافته ها
    49 نفر از 63 نفر گروه مورد دارای IgG مثبت و 12 نفرشان IgM مثبت شدند، 48 از 60 نفر شاهدان دارای IgG مثبت و 20 نفرشان IgM مثبت گردیدند. میانگین تیتر آنتی بادی IgG گروه مورد 91/33±6/51 و گروه شاهد 27/36±7/54 شد (685/0P=). میانگین تیتر آنتی بادی IgM در گروه مورد 86/16±7/27 و در گروه شاهد 62/25±6/32 بود (675/0P=) که تفاوت معناداری بین این دو از لحاظ آماری مشاهده نشد. بین گروه خونی و تهوع و استفراغ شدید حاملگی تفاوت معناداری از لحاظ آماری دیده شد (002/0P=).
    نتیجه گیری
    بین تهوع و استفراغ شدید حاملگی با تیتر آنتی بادی های حاد و مزمن هلیکوباکترپیلوری ارتباطی مشاهده نشد. از آنجا که این باکتری در ایجاد تهوع و استفراغ شدید بارداری موثر و یکی از عوامل خطرزا محسوب می شود برای اثبات این رابطه، پژوهش های بیشتری با استفاده از روش های تشخیصی عفونت فعال هلیکوباکترپیلوری لازم است.
    کلیدواژگان: مطالعه مورد، شاهدی، حاملگی، تهوع و استفراغ شدید، عفونت هلیکوباکترپیلوری، IgG، IgM، ایران
  • سینا سلیمانی، شهلا شاهسوندی، امید مددگار، همایون مهروانی، محسن لطفی صفحات 192-201
    زمینه و هدف
    بررسی توان تحریک و القا سامانه ایمنی توسط یاورهای زیستی، پایه پژوهش های نوین در زمینه پیش گیری و کنترل بیماری های عفونی است. در این پژوهش اثر توالی رمز گذار پروتئین سلولی Myxovirus resistance (Mx)، به عنوان یاور زیستی بر القا پاسخ ایمنی هومورال علیه ویروس آنفلوانزا بررسی شد.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی در موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی از خرداد تا آذر 1393و بر روی موش های Balb/c انجام شد. پس از هم ردیفی توالی های Mx سه موتیف با بیش ترین همسانی بین گونه های انسان، موش و پرنده انتخاب شده و توانایی القای پاسخ های ایمنی آنها علیه ویروس آنفلوانزا در مطالعه in silico ارزیابی شد. بر اساس داده های ایمونوانفورماتیکی توالی Mx1 در وکتور pcDNA3.1 قرار داده شده و به عنوان یاور با آنتی ژن غیرفعال آنفلوانزا به گروه های موش تزریق شد. آزمایش های سرولوژی برای ارزیابی ایمنی زایی روی نمونه های سرم و آزمایش هیستوپاتولوژی برای ارزیابی بی ضرری واکسن و یاور انجام شد.
    یافته ها
    میانگین وزن موش ها در گروه های کنترل و تیمار تفاوتی نداشت (05/0P=) و در بازه زمانی آزمایش از g 21 به g 37 رسید. اختلاف افزایش عیار آنتی بادی علیه ویروس در موش های ایمن شده با واکسن دارای یاور Mx1 به ویژه با یادآور دوم در مقایسه با گروهی که فقط واکسن را دریافت کرده بودند، معنادار بود (01/0P=). بیش از 78% موش های دریافت کننده یادآور دوم از میانگین عیار آنتی بادی بیش از شش (Log2) برخوردار بودند که در مقایسه با موش های دریافت کننده یک نوبت یادآور بیش تر بود (001/0P=).
    نتیجه گیری
    داده ها بیانگر این هستند که Mx1 به عنوان یاور زیستی توان افزایش عیار آنتی بادی علیه ویروس و القای خاطره ایمنی قوی در ایمن سازی علیه آنفلوانزا بدون ایجاد اثرات جانبی را دارد.
    کلیدواژگان: آنفلوانزا، واکسن غیر فعال، یاور زیستی، Mx، ایمن سازی
  • محبوبه حاجی عبدالباقی، محمدرضا پورمند، سولماز تقی زادگان صفحات 202-209
    زمینه و هدف
    در بین پاتوژن هایی که مسئول عفونت پای دیابتی هستند استافیلوکوک اورئوس شیوع بیشتری دارد. هدف از مطالعه حاضر تعیین فراوانی استافیلوکوک اورئوس و پروفایل میکرو بیولوژیکال در بیماران عفونت پای دیابتی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، به طور تصادفی 70 بیمار مبتلا به عفونت پای دیابتی از فروردین 1392 تا مهر 1393 از بین بیماران مراجعه کنندگان به اورژانس بیمارستان امام خمینی (ره) تهران بررسی شدند. نمونه های کشت پس از شستشوی کافی زخم با نرمال سالین، بعد از دبریدمان سطحی ارسال شدند.
    یافته ها
    باکتری های گرم مثبت هوازی ارجح بودند (54/52%) با ارجحیت استاف اورئوس (3/14%) که هفت عدد از استاف اورئوس ها Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) بودند (10%) که بر روی این هفت نمونه E-test انجام شد که با < Minimum inhibitory concentration (MIC) Oxacillin 256 همگی نمونه ها مقاومت کامل به Oxacillin داشتند، در نتیجه MRSA محسوب شدند. باسیل های گرم منفی هوازی (26/44%) از کل پاتوژن ها را شامل می شدند که در بین آنها انتروباکتریاسه ها از همه شایعتر بودند با ارجحیت Escherichia coli (E. coli) (31/21%). در یک مورد Coinfection داشتیم (انتروباکتر، E. coli). ارتباط معناداری بین متغیرهای دموگرافیک و شیوع MRSA وجود نداشت و P-value مورد نظر ما 05/0 بود که P-value به دست آمده از تمامی متغیرها بیشتر از 05/0 بود و Confidence Interval (CI) مورد نظر 95% بود.
    نتیجه گیری
    شیوع MRSA منطبق بر سایر مطالعات آسیایی بوده و متفاوت با مطالعات اروپایی و آمریکایی است. از نظر میکروبیولوژی تفاوت چندانی بین شیوع گرم مثبت ها و گرم منفی ها وجود ندارد. این مطلب زنگ خطری برای پیشگیری از تغییر پروفایل میکروبیولوژیکال و ایجاد ارگانیسم های مقاوم در عفونت پای دیابتی است.
    کلیدواژگان: مطالعه مقطعی، شیوع، استافیلوکوک مقاوم به متی سیلین، دیابت، پای دیابتی
  • بتول حسین رشیدی، کیاندخت کیانی، فدیه حق اللهی، شیرین شهبازی صیقلده صفحات 210-220
    زمینه و هدف
    سلامت جنسی جزیی از بهداشت باروری است که بر سلامت افراد و جامعه تاثیر زیادی دارد. این مطالعه کیفی به هدف تبیین یک تعریف مبتنی بر فرهنگ از سلامت جنسی در ایران و توصیف اجزای آن انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه با رویکرد کیفی در تهران از بهمن سال 1388 تا آذر 1392 انجام شد. نمونه ها به روش هدفمند از متخصصین حوزه سلامت جنسی انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته در طی مصاحبه فردی جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوای قراردادی استفاده شد. پس از انجام هر مصاحبه، متن آنها کلمه به کلمه پیاده شده و سپس تجزیه و تحلیل شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش تجزیه و تحلیل محتوای کیفی استفاده شد.
    یافته ها
    از داده های مطالعه، درون مایه سلامت فرد و خانواده استخراج شد. از این درون مایه و طبقات آن، تعریف سلامت جنسی در ایران و استخراج اجزای آن صورت گرفت که عبارتند از میزان آگاهی و داده ها (نیازهای آموزشی)، سلامت و تکامل جسم و روان، نیازهای اقتصادی، ارزش های فرهنگی اجتماعی و ارزش های مذهبی. براساس نتایج، در افراد بالغ سلامت جنسی ارضای رضایت بخش و درست نیازهای جنسی از طریق برقراری یک رابطه سالم و تعریف شده اجتماعی، با فردی از جنس مخالف، می باشد.
    نتیجه گیری
    سلامت جنسی همچون سیستمی است که از اجزایی انتزاعی تشکیل شده است و بدون شکل گیری مناسب و درست تک تک این اجزا، امکان دستیابی به سلامت جنسی به طور کامل فراهم نخواهد شد. به نظر می رسد یکی از مهمترین اجزای تامین کننده سلامت جنسی، میزان آگاهی های جنسی افراد باشد، اگرچه انجام مطالعات بیشتر برای تایید این نتیجه لازم است.
    کلیدواژگان: سلامت، بهداشت باروری، مطالعه کیفی، خانواده، سلامت خانواده
  • آزاده معماریان، شایسته اشرفی اصفهانی، شاهرخ مهرپیشه، آتوسا مهدوی سعیدی، کامران آقاخانی صفحات 221-225
    زمینه و هدف
    اطلاع داشتن از موقعیت آناتومیک آپاندیس در تشخیص دقیق تر آپاندیسیت و درمان به موقع کمک کننده می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی، از فروردین تا شهریور سال 1392 بر روی 200 جسد ارجاع شده به سالن تشریح پزشکی قانونی تهران انجام گرفت. داده های مورد نیاز جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    173 (5/86%) نفر مرد و 26 (13%) زن با میانگین سنی 31/16±96/39 سال بودند. میانگین طول آپاندیس cm 76/1±78/9 بود که این میانگین در مردان مورد مطالعه cm 79/1±86/9 و در زنان مورد مطالعه cm 56/1±30/9 بود. از نظر جایگاه آپاندیس، (60%) موقعیت خلفی (رتروسکال)، (24%) موقعیت پلویک (لگنی) و (16%) موقعیت خارجی (ساب سکال) دیده شد.
    نتیجه گیری
    شایعترین موقعیت آپاندیس در جمعیت مورد مطالعه خلفی (رتروسکال) بود. آگاهی از موقعیت آپاندیس در جمعیت های مختلف می تواند در تشخیص زودتر و تفکیک علایم آپاندیسیت کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: پژوهش های مقطعی، آپاندیس، آپاندکتومی، پیش آگهی درمان، ایران
  • محمد منصوری، انسیه زیبافر، سید جمال هاشمی، محسن گرامی شعار، روشنک داعی قزوینی صفحات 226-230
    زمینه و هدف
    ادویه ها در روند تولید، آلودگی های قارچی پیدا می کنند. هدف این مطالعه بررسی آلودگی های قارچی زردچوبه، فلفل سیاه و دارچین موجود در فروشگاه های تهران بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی- توصیفی که در دانشگاه علوم پزشکی تهران از دی 1391 تا شهریور 1393 انجام شد، تعداد 165 ادویه شامل 55 مورد از گونه های مختلف دارچین، زردچوبه و فلفل سیاه از نواحی مختلف تهران انتخاب گردید. از رقت های 1-10 تا 4-10 نمونه های آنها، کشت بر روی محیط های مختلف قارچ شناسی انجام پذیرفت. کلنی های حاصله شمارش و شناسایی شدند.
    یافته ها
    در کل، 4317 کلونی شامل 29 گونه قارچی از دارچین (1520)، زردچوبه (1373) و فلفل سیاه (1424) جداسازی و شناسایی گردیدند. عوامل، به طور عمده آسپرژیلوس نایجر (3/7%)، پنی سیلیوم (1/4%)، پسیلومایسس (8/2%) و آسپرژیلوس فلاووس (3/2%) بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه و شواهد موجود در جامعه حاکی از بالا بودن میزان آلودگی قارچی می باشد. بنابراین کنترل واحدهای متخلف تولیدی ضروری است.
|
  • Zahra Nozhat, Mehdi Hedayati Pages 143-157

    In situ hybridization (ISH) is a method that uses labeled complementary single strand DNA or RNA to localize specific DNA or RNA sequences in an intact cell or in a fixed tissue section. The main steps of ISH consist of: probe selection, tissue or sample preparation, pre-hybridization treatment, hybridization and washing, detection and control procedure. Probe selection is one of the important aspects of successful hybridization. ISH sensitivity and specificity can be influenced by: probe construct, efficiency of labeling, percentage of GC, probe length and signal detection systems. Different methods such as nick translation, random priming, end tailing and T4 DNA polymerase replacement are used for probe generation. Both radioactive and non-radioactive labels can be used in order to probe labeling. Nucleic acid maintenance in samples, prevention of morphological changes of samples and probe penetration into tissue section are the main aims of sample preparation step. Then, a small amount of solution containing probe, is added on slides containing tissue sections for hybridization process, then slides are incubated overnight. Next day, washes are carried out to remove the probes which are not bound to target DNA or RNA. Finally, in order to be sure that the observed labeling is specific to the target sequence, using several control procedures is very important. Various techniques based on ISH consist of: Fluorescence in situ hybridization (FISH), chromogenic in situ hybridization (CISH), genomic in situ hybridization (GISH), comparative genomic hybridization (CGH), spectral karyotyping (SKY) and multiplex fluorescence in situ hybridization (MFISH). One of the most common techniques of ISH is fluorescence in situ hybridization. FISH can be used to: 1) detect small deletions and duplications that are not visible using microscope analysis, 2) detect how many chromosomes of a certain type are present in each cell and 3) confirm rearrangements that are suspected after microscope analysis. In this technique different fluorescent labels are attached to the probes. In this review article ISH, its different types, their application, advantages and disadvantages have been considered.

    Keywords: comparative genomic hybridization, DNA probes, in situ hybridization, molecular probes
  • Mahdieh Ghiasi, Reza Tabatabaei Qomi, Mohsen Nikbakht, Mohsen Sheykhhasan Pages 158-167
    Background
    Stem cells represent an ideal cell source for application in tissue engineering and regenerative medicine due to their ability to proliferate and differentiate to a wide variety of cell lineages. With recent development of medical sciences and tissue engineering, usage of adipose-derived mesenchymal stem cells, their culture and differentiation on suitable scaffolds are considered as a successful clinical and research strategy. One of the most crucial factors in a successful tissue engineering technique is to choose an appropriate scaffold which allow cell migration transferring of bioactive factors as well as providing optimal growth environment for stem cells. In this study, the ability of two scaffolds is investigated as a suitable environment for the proliferation and differentiation of adipose-derived mesenchymal stem cells.
    Methods
    This is an in vitro study that was performed in Laboratory of Stem Cell in Academic Center for Education, Culture and Research, Qom province from April 2013 to February 2014. In this study, two scaffolds including fibrin glue and alginate were prepared as two separate groups and after isolating mesenchymal stem cells from adipose tissue and adequate proliferation, they were seeded into each scaffold in chondrogenic medium. After 14 days, the evaluation of viability and gene expression of collagen II and I, SOX9 and aggrecan were done by MTT (3-{4,5-dimethylthiazol-2yl}-2,5-diphenyl-2H tetrazolium bromide) assay and real-time PCR technique respectively. Also, cartilaginous tissue formation on scaffolds was evaluated by histological analysis.
    Results
    According to the obtained results, the fibrin glue scaffold showed significant difference in terms of viability in comparison to alginate scaffold in chondrocyte differentiating medium (P< 0.05). Also the results of real-time PCR analysis showed that the fibrin glue scaffold express cartilage specific genes at a higher level than alginate scaffold.
    Conclusion
    The use of natural fibrin glue scaffold can be considered as a suitable environment for proliferation and differentiation of adipose-derived mesenchymal stem cells in cartilage tissue engineering.
    Keywords: adipose tissue, alginate, fibrin tissue adhesive, mesenchymal stem cells
  • Sayyed Alireza Talaei, Abolfazl Azami, Elham Mahdavi, Mahmoud Salami Pages 168-175
    Background

    Environmental signals have an essential role in the maturation of neural circuits during critical period of brain development. It has been shown that, change in visual signals during critical period of brain development changes structure and function of glutamate receptors in the visual cortex. After processing in visual cortex, part of visual signals goes to the hippocampus and makes memories. The aim of this study was evaluating effects of visual deprivation during critical period of brain development on AMPA receptor subunits expression in rats’ hippocampus.

    Methods

    This experimental study was done in Physiology Research Center, Kashan University of Medical Sciences at winter 2014 on male Wistar rats. Animals were divided to 2 groups (n= 36 for each) were kept in standard 12 hours light/12 hours dark condition (light reared, LR) or in complete darkness (dark reared, DR) from birth to the end of the experiments. Using reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) and Western blotting techniques respectively, expression of mRNA and protein of GluR1 and GluR2 subunits was evaluated in rats’ hippocampus at ages 2, 4 and 6 weeks in both groups. After quantification of the expressions, the data were compared by two way analysis of variance.

    Results

    The relative expression of GluR1 subunit decreased about 24% (P=0.004) in the hippocampus of 6 WLR rats in comparison to 2 WLR ones. The relative expression of the other AMPA receptor subunit, GluR2, also increased about 190% in the hippocampus of the 6WLR animals when compared to the 2 WLR rats (P< 0.0001). Dark rearing increased the relative expression of both subunits of AMPA receptors, GluR1 and GluR2, about 20 percent (P= 0.01) in the hippocampus of 6 WDR rats in comparison to 2 WLR animals.

    Conclusion

    Dark rearing of rats during critical period of brain development changes the relative expression and also arrangement of both AMPA receptor subunits, GluR1 and GluR2 in the hippocampus, age dependently.

    Keywords: AMPA receptors, critical period, dark rearing, hippocampus, rat
  • Hossein Mashhadinezhad, Babak Ganjeifar Pages 176-181
    Background

    Sciatic pain in association with lumbar disc herniation may require surgical intervention in the form of lumbar discectomy. Yet, the optimal time for this operation has not been specified in medical literature.

    Methods

    In a Cross-sectional study, 147 patients (100 men and 47 women) with radiological and clinical signs of L4-L5 or L5-S1 disc herniation were entered to our registry prior to March 2009. They were all examined, diagnosed and operated on (lumbar discectomy) in Ghaem General Hospital, Mashhad, Iran. Patients were all subsequently followed for one year. The follow-up continued in a number of 126 cases, whose satisfaction was rated via phone interview for an extra year. The patients’ assessments were implemented employing three scaling systems, both before and following lumbar discectomy, to name the Modified Oswestry Disability Index (MODI), Visual Analogue Scale (VAS) and Prolo Functional Economic Outcome Rating Scale (PORS). The former two were used for pre-operative and post-operative assessments whereas the latter was applied during the first year of follow-up. The focus of the investigation during second year was on patients’ satisfaction.

    Results

    Mean age of our cases were 34±7.4 years. According to the duration of the sciatica, patients were divided into 4 groups. <3 months, 3 to <6 month, 6 to <12 months and >12 months. Statistical analysis revealed a significant difference between patients having undergone lumber discectomy with a history of sciatica for less and more than three month before the operation in terms of pre-and post-operative visual Analogue Scale (P= 0.022). However, there could be found no such disparity in other clinical scores (P= 0.63 for MODI, P= 0.85 for Prolo scale and P= 0.73 for satisfaction).

    Conclusion

    Patients with less than three months of sciatica may seem to enjoy a better clinical outcome after one year, there could be found no correlation between the duration of sciatica and the satisfaction after two years.

    Keywords: low back pain, patient satisfaction, sciatica, treatment outcome
  • Leila Ghasempour Shirazi, Shirin Rafie Tari Pages 182-191
    Background
    Hyperemesis gravidarum (HG) starts between four and seven weeks after the first day of the last period, and ends at twenty weeks of pregnancy. The etiology of HG, is unknown. Recent studies worldwide show the Helicobacter pylori (H. pylori) infection as a possible cause of the severe nausea and vomiting in pregnancy, recent studies showed H. pylori to have a role in occurrence of it during pregnancy. The current study assessed the immunoglobulin G (IgG) and immunoglobulin M (IgM) titer to H. pylori in pregnant women with HG.
    Methods
    This is a case-control study of the pregnant patients of a gynecologist's office in the Marvdasht city from April to September 2013. One hundred and twenty three patients were randomly chosen based on their conditions and were divided into two groups (case n1= sixty three and control n0= sixty). The IgG and IgM titers against H. pylori were measured by ELISA method. Data analysis was performed using Chi-square test, Mann-Whitney U-test, and T-test in SPSS software, version 20 (SPSS, Inc., Chicago, IL, USA). The significant level of the test was considered (P= 0.05).
    Results
    Totally, 123 pregnant women were evaluated; 63 women with hypermesis gravidarum and 60 without HG. Forty nine women out of 63 in HG group and 48 women in the control group were IgG positive for H. pylori. Also, mean serum level of IgG was 51.6 in the HG group (P= 0.685). Twelve women out of 63 in HG group and 20 women in the control group were IgM positive for HP. Also, mean serum level of IgM was 27.7 in the HG group (P= 0.675) Except for the mother's blood type, there were no other statistically significant differences found between the two types of antibodies against H. pylori.
    Conclusion
    There is no relationship between helicobacter pylori and hyperemesis gravidarum in pregnant woman. Considering the high prevalence of H. pylori infection in our country, there is a need for studies with more samples and more diagnostic methods.
    Keywords: case, control studies, helicobacter infections, IgG, IgM, Iran, nausea, vomiting, pregnancy
  • Sina Soleimani, Shahla Shahsavandi, Omid Maddadgar, Homayoon Mahravani, Mohsen Lotfi Pages 192-201
    Background
    In the last decade due to emerge and remerge of influenza viruses, quality improvement of vaccines to increase immune responses in target populations have been more necessary. The potential of biologic adjuvant to stimulate and induce immune system is the basis of modern researches in prevention and controlling program of infectious diseases. In this study, the effect of the coding sequence of cellular Myxovirus resistance (Mx) protein as a biological adjuvant for inducing humoral immune response against influenza virus was investigated.
    Methods
    The experimental study was performed on Balb/c mice in Razi Vaccine and Serum Research Institute from June to November 2014. Three conserved motifs of Mx were selected following sequence alignment between human, mouse and bird species. Potential of the motifs for stimulation immune responses against influenza virus were evaluated using in silico analysis. Based on the immune informatics data Mx1 sequence was the best immune inducer and cloned into pcDNA3.1 vector. Then formulated with inactivated H9N2 influenza antigen as adjuvant and injected to mice groups. The sera of vaccinated mice were collected prior to priming and boosting injections and also at defined weeks and analyzed with serological assays. Histopathological examination was done for evaluation of the vaccine and adjuvant safety.
    Results
    The mean weight of the Balb/c mice in all control and treatment groups was similar and ranged from 21 to 37 gr (P= 0.05). The difference in increasing antibody titers against influenza virus in immunized mice who received Mx1-adjuvanted vaccine especially in second boosting was significant (P= 0.01) compared to the vaccine alone group. More than 78% of the immunized mice receiving two-time boosting have the mean antibody titer of >6 (Log2) which was higher (P= 0.001) comparing to the mice with one booster injection.
    Conclusion
    These data revealed that Mx1 as biological adjuvant was able to increase antibody titer and induction memory immune responses against influenza immunization without causing any side effects.
    Keywords: bio adjuvant, immunization, inactivated vaccine, influenza, myxovirus resistance proteins
  • Mahboubeh Haji Abdolbaghi, Mohammadreza Pourmand, Solmaz Taghizadegan Pages 202-209
    Background
    Diabetic foot infections a common complication of diabetes. Staphylococcus aureus is most common pathogen associated with diabetic foot infection. Frequency of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) associated with diabetic foot infection at other country is 15-30% and important cause at hospital acquired infection. The aim of this study was to evaluate the prevalence of pathogenic organisms and the prevalence and contributing factors of MRSA in patients with diabetic foot infection.
    Methods
    A cross-sectional study from 70 diabetic foot infection at Imam Khomeini Hospital, Tehran, Iran from March 2013 to September 2014. A retrospective analysis of wound swabs taken from infected foot ulcers in diabetic patient, selected from an outpatient diabetic foot. Swabs were used to obtain tissue fluid from the base after debriding the ulcer with a sterile scalpel. Sixty patients with positive wound swabs were included. Size of ulcer and ulcer grade were measured in all patients.
    Results
    A total of 61 microorganisms were isolated. The mean number of isolate was 0/87. Corynebacterium spp were the sole pathogen in three cases than taked into normal flora. There wasn’t significant P-value between demographic subjects and MRSA frequency. In this study, P= 0/05, CI:95% were considered statistically significant. Gram-positive aerobic bacteria were the most common micro-organism isolated (52.54%) followed by gram-negative aerobic bacteria (44.26%). among the gram-positive aerobic organisms, Staphylococcus aureus was found most frequently and 10% were MRSA that confirmed by E-test. There wasn’t significantly different in measurement of the MRSA positive patients compared to MRSA negative patients (P> 0.05).
    Conclusion
    In this study, MRSA prevalence was similar to other Asian studies and different from west countries study. There wasnt significant difference between gram-positive and gram-negative microorganisms that look out to change of microbiological profile in diabetic foot infections and creation multi-drug resistant bacteria. MRSA infections and other multi drug resistant organisms is a serious problem and increasing problem in diabetic foot infections. Further studies are required to assess the need for antibiotics in treating foot ulcers in diabetes and to assess the optimal therapeutic management.
    Keywords: cross, sectional studies, diabetes mellitus, diabetic foot, methicillin, resistaut staphylococcus areus, prevalence
  • Batool Hosein Rashidi, Kiyandokht Kiyani, Fedyeh Haghollahi, Shirin Shahbazi Sighaldeh Pages 210-220
    Background
    Sexual health is one component of reproductive health that has great impact on the health of individual and society. Sexual health has expressed as a strategy to achieve the millennium development goals. To date, many Iranian studies have addressed the issue of reproductive and sexual health but no study has addressed the definition of sexual health and described its components. Therefore, this study aimed to explore the definition of sexual health and provide a description of its components.
    Methods
    This qualitative study was conducted from June 2009 to November 2013 in Tehran, Iran. Participants were Iranian sexual health experts selected by targeted sampling. Data was collected through semi-structured interviews. All interviews were audio-taped and transcribed verbatim with participants’ permission and then coded by researcher. Development of codes and themes was inductive and arose from the interviews. Data collection was stopped when data saturation was reached. Data was analyzed through conventional content analysis.
    Results
    The theme of individual and family health was extracted from data. From this theme and its categories, the definition of sexual health and its components was extracted including knowledge and information (training needs), physical and mental health, economic needs, social and cultural values and religious values. Based on the results, the sexual health of adults is satisfying from sexual needs by establishing a healthy and socially defined relationship with someone of the opposite sex.
    Conclusion
    According to this study, sexual health has a special definition in each age group and also has different requirements. To start a healthy sexual relationship, at first a correct relationship between a woman and a man must shape. A relationship that is based on customary, religious and social values. Sexual health is a system that consists of abstract components and without proper formation of each of these components we will not be able to access sexual health completely. It seems one of the most important components of sexual health is the knowledge and information about sexual issues. However, further studies are needed to confirm this result.
    Keywords: family health, health, qualitative research, reproductive health
  • Azadeh Meamarian, Shayesteh Ashrafi Esfahani, Shahrokh Mehrpisheh, Atoosa Mahdavi Saeedi, Kamran Aghakhani Pages 221-225
    Background
    The relationship of the base of appendix to the cecum remains constant, whereas the tip can be found in a retrocecal, pelvic, subcecal, preileal, or right pericolic position. These anatomic considerations have significant clinical importance in the context of acute appendicitis. The knowledge about the correct anatomical position of appendix may facilitate in generating an accurate diagnosis of appendicitis as well as assist in achieving a better prognosis and early treatment. The present study aimed to determine the anatomical location of the appendix in Iranian cadavers.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted on 200 cadavers who were referred to the Forensic Center of Tehran from March to September 2013. The data including age, sex, weight, and appendix length and position were collected and analyzed using SPSS software, version 16 (SPSS, Inc., Chicago, IL, USA).
    Results
    In the present study, 200 cadavers were evaluated accidentally, of which 173 (86.5%) were males and 26 (13%) were females, and the mean age was 39.96 years±16.31 (SD). The mean wall thickness of the appendix was 9.78 cm±16.31 (SD). The mean appendix length was 9.86 cm±1.79 (SD) in men and 9.30 cm±1.56 (SD) in women. The appendix height was long in 20 cadavers (10%), short in 3 cadavers (1.5%), and moderate in 177 cadavers (88.55%) cadavers. The appendix position was posterior in 120 (60%), ectopic in 32 (16%), and pelvic in 48 (24%) cadavers.
    Conclusion
    Majority of appendices examined in the present study were positioned at the posterior (Retrocecal) of pelvis. According to different positions of appendices in different populations and different races, the knowledge of appendix position in various populations is necessary for early diagnosis and treatment and fewer complications for related disease.
    Keywords: appendectomy, appendix, cross, sectional studies, Iran, treatment outcome
  • Mohammad Mansouri, Ensieh Zibafar, Seyed Jamal Hashemi, Mohsen Gerami Shoar, Roshanak Daie Ghazvini Pages 226-230
    Background
    Spices (flavorings) are contaminated to microbial agents such as filamentous and yeast fungi during production processing. Almost these are grown and harvested in warm and humid areas of the world where the growth of a wide variety of organisms is readily supported. The aim of this study was to assess the fungal contaminations of three current spices including turmeric, black pepper and cinnamon from some supermarkets in Tehran and evaluating of their hygienic quality.
    Methods
    In this cross- sectional study that was performed in laboratory of Medical Mycology, School of Public Health in Tehran University of Medical Sciences from December 2012 to September 2014, 165 packed spices including 55 samples from each 11 valid brands of cinnamon, turmeric and black pepper were selected from different regions of Tehran. Culture was performed on many different fungal media from 10-1 to 10-4 dilutions of their samples. The fungal colonies obtained from cultures were studied by traditional laboratory methods. On the other hand, the number of unknown possible colonies was identified by molecular methods and then all identified colonies were counted.
    Results
    Totally, from 165 packed spices, 4317 colonies include 29 different fungal species were isolated and identified from cinnamon (1520), turmeric (1373) and black pepper (1424). The etiologic agents were mainly including Aspergillus niger (7.3%), Penicillium spp. (4.1%), Paecilomyces spp. (2.8%) and Aspergillus flavus (2.3%), respectively. Non-parametric Kruskal-wallis test indicated that there was no significant difference statistically among brands at each level. Also the present study showed P = 0.0003 among under study spices. The most contaminated spices were cinnamon, while turmeric had the lowest contamination rate.
    Conclusion
    The obtained results of this cross-sectional study and the available proofs in community indicate that, there are the high levels of fungal contaminations in current used spices. Therefore, it is necessary to control the production units.
    Keywords: cross, sectional studies, fungi, Iran, spices