فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هفتاد و سوم شماره 7 (پیاپی 175، مهر 1394)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و سوم شماره 7 (پیاپی 175، مهر 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • شهلا شاهسوندی صفحات 469-477
    پراکندگی ویروس های آنفلوآنزا در گونه های مختلف پرندگان و پستانداران تهدید جدی جمعیت های انسانی و حیوانی در سطح جهانی است. انتقال مستقیم ویروس هایی که دارای گیرنده های اختصاصی اسید سیالیک شبیه ویروس های آنفلوآنزا انسانی هستند هشداری برای پیدایش یک سویه جهش یافته جدید است که به احتمال شاخصه های مولکولی برای تکثیر آسان در میزبان انسانی را کسب کرده و می تواند به سهولت از فردی به فرد دیگر منتقل شود. تغییرات ژنتیکی، بازپدیدی و نوپدیدی واریته های آنتی ژنی و انتقال ویروس آنفلوآنزا پرندگان به انسان اقدامات گسترده برای کنترل جهان گیری را می طلبد. واکسیناسیون، پیشگیری دارویی و محافظت فردی ابزارهای برخورد با عفونت ویروسی هستند. پدیدار شدن سویه های مقاوم تحت فشار انتخابی دارو و کارایی محدود آنها در موارد پرخطر، نیاز به راهبردهای درمانی جدید را بیش تر می کند. در سال های اخیر ترکیباتی که بر مراحل مختلف چرخه زندگی ویروس اثر می گذارند معرفی و دامنه گسترده ای از راهبردهای ضد ویروسی شامل بازداشتن ورود و توقف تکثیر ویروس یا هدف قرار دادن مسیرهای انتقال پیام داخلی سلولی ارایه شده اند. واکسن های غیرفعال فقط پاسخ سلول های B را برمی انگیزند. کاربرد این واکسن در نتیجه پدیدار شدن واریته های آنتی ژنی جدید ویروس با محدودیت هایی مواجه شده است. در دهه اخیر طراحی واکسن های ژنی با هدف قرار دادن پروتئین های ویروسی که پاسخ های ایمنی هومورال و سلولی را القا می کنند، مورد توجه بوده است. افزایش و هدایت این پاسخ ها با بهره گیری از یاور قابل دستیابی است. توانایی یاورهای مولکولی زیستی مانند سایتوکین ها، اینترلوکین ها، و مشتقات باکتریایی برای بهبود ایمنی زایی واکسن ها به عنوان راهبردی نوین در حال ارزیابی است، هر چند پروتئین های تنظیم کننده سامانه ایمنی توجه بیش تری را به خود معطوف کرده اند.
    کلیدواژگان: آنفلوآنزا، تغییرات ژنومی، پیشگیری و کنترل، ایمن سازی
  • سبا گرشاسبی، داریوش سلیمی، عباس دوستی صفحات 478-484
    زمینه و هدف
    گزارش های زیادی چاقی را به عنوان یک ریسک فاکتور موثر در ایجاد سرطان پستان تایید می کند، اما ارتباط مولکولی چاقی و سرطان پستان هنوز به درستی روشن نیست. مطالعه حاضر با هدف بررسی اولویت ژن های موثر در ارتباط مولکولی چاقی و سرطان پستان انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش از فروردین تا تیر 1393 در مرکز پژوهش های بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران به روش شبیه سازی رایانه ای برای الویت بندی ژن های موثر در ارتباط مولکولی چاقی و سرطان پستان انجام شد و از الگوریتم Multiple Data Sources برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. ژن های آموزشی از میان ژن هایی انتخاب شد که تاثیر آنها در یکی از اختلالات چاقی و سرطان پستان و یا در هر دو، در مطالعات پیشین تایید شده بود. دو دسته ژن کاندیدا وارد مطالعه شدند. گروه اول ژن هایی که در پنج ناحیه کروموزومی مشترک چاقی و سرطان پستان قرار داشتند و گروه دوم ژن های حاصل از آنالیز نتایج میکرواری پژوهش Creighton و همکاران بودند.
    یافته ها
    تعداد 72 ژن حاصل آنالیز میکرواری و ژن های پنج ناحیه ی کروموزومی، به چهار سبک اولویت بندی شدند که از این میان پنج ژن NTRK3، TNFRSF10B، F2، IGFALS و HSP90B1 در 10 اولویت اول دو بار تکرار شده بود. این پنج ژن در ایجاد ارتباط مولکولی بین چاقی و سرطان پستان در اولویت قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    وجود ژن های مشترک بین سرطان پستان و چاقی نشانگر وجود ارتباط مولکولی بین این دو موضوع می باشد. در این پژوهش امکان تاثیر پلی مورفیسم ژن F2 در ایجاد سرطان پستان همراه با ریسک فاکتور چاقی تایید شد که در پژوهش های گذشته مطرح نشده بود.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، چاقی، ژن، شبیه سازی کامپیوتری
  • فاطمه همایی، ملیحه حسن زاده مفرد، معصومه میرتیموری، منور افضل آقایی، بابک اسلامی صفحات 485-490
    زمینه و هدف
    تومورهای استرومای طناب جنسی تخمدان از بدخیمی های نادر تخمدان می باشند. این تومورها مسئول 8-5% تمامی بدخیمی های تخمدان هستند. شایع ترین انواع تومورهای استرومای طناب جنسی تخمدان تومورهای گرانولوزا هستند. هدف این مطالعه بررسی خصوصیات بالینی، آسیب شناختی و نتایج درمانی این تومورها بود.
    روش بررسی
    این پژوهش توصیفی گذشته نگر در بیماران مبتلا به تومورهای بدخیم استرومای طناب جنسی تخمدان که به تومور کلینیک بیمارستان های قائم (عج) و امید مشهد در فاصله زمانی 29 اسفند 1376 تا 29 اسفند 1386 مراجعه کرده بودند، انجام شد. داده های پرونده های مربوط به بیماران جمع آوری و مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از 398 بیمار مبتلا به تومورهای تخمدان، تومورهای استرومای طناب جنسی تخمدان، 39 بیمار (9/5%) را شامل می شد. شایع ترین نوع آسیب شناختی این تومورها، تومور سلول گرانولوزای بزرگ سالی 25 بیمار (6/80%) بود. 27 نفر (1/87%) در هنگام تشخیص در مراحل ابتدایی بیماری (مرحله I) قرار داشتند. از 31 بیمار تحت مطالعه 14 بیمار (2/45%) سن زیر 40 سال داشتند. میانگین سنی بیماران تحت مطالعه در زمان تشخیص 41 سال (محدوده 76-16 سال) بود. در 14 بیمار (7/46%) جراحی همراه با مرحله بندی صحیح جراحی انجام شد. در 12 بیمار (40%) جراحی، همراه با حفظ توانایی باروری انجام شد. بقای کل دو ساله و پنج ساله، 95% بودند. بقای بیشتر با مراحل ابتدایی بیماری ارتباط داشت (002/0P=). سن، جراحی محافظه کارانه و شیمی درمانی ارتباطی با بقا نداشتند.
    نتیجه گیری
    در تومورهای استرومای طناب جنسی تنها عامل قطعی موثر بر بقا مرحله بیماری می باشد.
    کلیدواژگان: مرحله بندی تومور، تومور تخمدان، پیش آگهی، تومورهای استرومای طناب جنسی، بقا
  • بهمن منصوری، عبدالحمید پیله ور*، بابک آزاد نیا صفحات 491-500
    زمینه و هدف

    تصاویر تشدید مغناطیسی به دلیل قدرت تفکیک پذیری خیلی خوبی که برای بافت های نرم و غیر نرم در بدن انسان دارد، در موارد بسیار زیادی برای کمک در تشخیص و درمان تومور مغز مورد استفاده قرار می گیرد.

    روش بررسی

    روش پیشنهادی مبتنی بر یک روش بدون ناظر است که ناحیه تومور را با آنالیز شباهت دو نیمکره کشف می کند. این آنالیز، تصویر یک تابع هدف که مبتنی بر ضریب Bhattacharyya است را محاسبه می کند که در مرحله بعد برای کشف ناحیه تومور یا بخشی از آن مورد استفاده قرار می گیرد. در این مرحله برای کم کردن تنوع رنگ، تصویر خاکستری مغز سگمنت شده را رنگی کرده و دوباره تبدیل به خاکستری می کنیم. سپس با استفاده از شبکه عصبی Self-organizing map (SOM) تصویر مغز سگمنت شده را رنگ آمیزی کرده و در نهایت با تطابق ناحیه کشف شده و تصویر رنگی، تومور آشکار می شود. این روش به عنوان یک روش پیشنهادی برای آنالیز تصاویر و کشف تومور مغزی، در دانشگاه بوعلی سینا همدان در بهمن ماه سال 1392 ارایه شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این روش برای 30 بیمار که به صورت تصادفی از بانک داده های مرکز تصویر برداری MRI همدان انتخاب گردیده و با تقسیم بندی دستی که توسط متخصصین انجام گردید، مقایسه شده است. روش پیشنهادی در معیار جاکارد (Jaccard Similarity Inde، JSI) دقتی در حدود 95% را از خود نشان داد.

    نتیجه گیری

    نتایج آزمایش ها نشان داد که استفاده از آشکارسازی سریع تومور مغز با استفاده از ضریب شباهت Bhattacharyya برای پردازش تصاویر تشدید مغناطیسی می تواند نتایج پذیرفتنی را برای جدا سازی خودکار تومور از بافت های طبیعی مغز ارایه دهد، در حدی که می توان به عملکرد این روش در کاربرد عملی با اطمینان زیادی اتکا کرد.

    کلیدواژگان: ضریب شباهت بهاچارایا، تومور مغز، تصاویر تشدید مغناطیسی، شبکه عصبی
  • روح انگیز باباخانیان زاده، ناهید مسعودیان، امیرنادر امامی رضوی، غلام بساطی * صفحات 501-507
    زمینه و هدف

    ذرات لیپوپروتیین با چگالی کم (LDL) ساختارهایی ناهمگن با بار الکتریکی مشخص هستند. تغییر در محتوای اسیدهای چرب ذرات LDL بر ویژگی های ساختمانی، بار الکتریکی و در نهایت خواص فیزیولوژیک آنها تاثیر گذاشته و ممکن است در پاتولوژی بیماری شریان کرونری نقشی ایفا نماید. براین اساس، ارتباط بین محتوای اسیدهای چرب ذرات LDL و بار الکتریکی آنها در بیماران شریان کرونری در مقایسه با افراد کنترل مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه مورد- شاهدی تعداد 40 بیمار شریان کرونری و 40 فرد کنترل از بین افرادی که در فاصله دی ماه 1392 تا آبان ماه 1393 به بیمارستان شهید مصطفی خمینی (ره) ایلام مراجعه کردند بر اساس پارامترهای بالینی و آنژیوگرافی انتخاب شدند. محتوای اسیدهای چرب ذرات LDL و بار الکتریکی آنها به ترتیب با کمک دستگاه های کروماتوگرافی گازی GC-FID، Acme 6000 M (Young Lin Co.، Korea) وZetasizer (Malvern Ltd.، UK) اندازه گیری شدند.

    یافته ها

    بیماران و افراد کنترل از لحاظ سن، جنسیت و شاخص توده بدنی با هم مطابقت داشتند. میزان بار الکتریکی ذرات LDL در بیماران به طور معناداری کمتر از افراد کنترل بود (0001/0P=). در بیماران، بین محتوای اسیدهای چرب فاقد پیوند دوگانه ذرات LDL و بار الکتریکی آنها یک رابطه معکوس مشاهده گردید، در حالی که بین محتوای اسیدهای چرب دارای پیوند دوگانه (دارای یک پیوند دوگانه و چند تا از اسیدهای دارای چند پیوند دوگانه) و بار الکتریکی آنها یک رابطه مستقیم مشاهده گردید (02/0P=).

    نتیجه گیری

    افزایش محتوای اسیدهای چرب فاقد پیوند دوگانه و نیز اسید چرب لینولییک اسید در ذرات LDL سرم با کاهش بار الکتریکی این ذرات همراه بود و این وضعیت ممکن است در پاتوژنز بیماری شریان کرونری نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: لیپوپروتیین با چگالی پایین، اسیدهای چرب، مطالعات مورد، شاهدی، بیماری شریان کرونری
  • لادن افشار خاص، آذردخت طباطبایی، ثمیله نوربخش، عاطفه کارگزار صفحات 508-514
    زمینه و هدف
    تشنج از علل شایع بستری کودکان است. به علت سطح بالای سرب هوای شهر تهران، بررسی نقش احتمالی سرب در ایجاد و یا تسهیل تشنج های ایدیوپاتیک اهمیت زیادی دارد. هدف از این مطالعه، تعیین میانگین سطح سرب مایع مغزی- نخاعی کودکان مبتلا به تشنج ایدیوپاتیک در مقایسه با کودکان بدون تشنج (کنترل) بود.
    روش بررسی
    یک مطالعه مورد- شاهدی در 60 کودک (30 نفر در دو گروه با و بدون تشنج) بستری در بیمارستان های رسول اکرم (ص) و علی اصغر تهران از اردیبهشت سال 1390 تا پایان اسفند 1391 انجام شد. ml 1 مایع مغزی- نخاعی دریافت و سطح سرب به روش اتمی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میانگین سن بیماران با و بدون تشنج تفاوتی نداشت (36/27±18/30 در مقابل 56/20±46/25 ماه، 1/0 P=). میانگین سرب مایع نخاع بین دو گروه تفاوتی نداشت (07/3±43/3 در مقابل g/dl 77/2±78/2 گروه کنترل، 3/0P=). میانگین سرب به نوع تشنج ارتباطی نداشت (7/0P=). میزان سرب مایع نخاعی سطح زیر منحنی ROC 588/0 (433/0-1، 2/0P=)، نقطه برش g/dl 65/1 داشت. حساسیت تست 70%، ویژگی 46%، ارزش اخباری مثبت و منفی 56% و 60% بود.
    نتیجه گیری
    سطح خونی توکسیک سرب (g/dl 5/3) است. حتی مقادیر ناچیز سرب مایع مغزی- نخاعی (g/dl 65/1) کودکان مبتلا به تشنج ایدیوپاتیک از کودکان بدون تشنج و درگیری مغزی را توانست با حساسیت قابل قبول (70%) اما ویژگی کم (46%) افتراق دهد. اگرچه عوامل زمینه ای و ژنتیک نقش مهمی در تشنج ایدیوپاتیک ایفا می کند، اما شاید سطح بالای سرب در مایع نخاع کودکان بیماران را مستعد تشنج می نماید. بنابراین راهکارهای کاهش سطح سرب در شهر تهران ضروری است.
    کلیدواژگان: سطح سرب، تشنج، مایع مغزی نخاعی
  • علی پاشا میثمی، زهرا مهدیین، لیلا صدیق صفحات 515-526
    زمینه و هدف
    مصرف دخانیات به عنوان مهمترین عامل قابل پیشگیری بیماری و مرگ زودرس شناخته شده و چهارمین عامل خطربار بیماری ها در جهان است. به دلیل باور اشتباه ضرر کمتر و منع اجتماعی کمتر، افراد بسیاری قلیان می کشند. بر اساس پژوهش های انجام شده، مصرف دخانیات در نوجوانان در حال افزایش و سن شروع آن رو به کاهش است. در این مطالعه شیوع مصرف تنباکو در دانش آموزان گروه سنی 14تا 18 ساله شهر تهران ارزیابی و با مطالعات دیگر مقایسه شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی 2877 دانش آموز از خرداد تا تیرماه 1393 در شهر تهران بررسی شدند. نمونه گیری از آموزشگاه های زبان و فرهنگ سراها به صورت خوشه ایطبقه بندی شده بر مبنای مناطق شهر تهران انجام شد.
    یافته ها
    از افراد مورد مطالعه (3/13%-8/10%) 5/11% تجربه ی مصرف سیگار را داشته و فراوانی مصرف سیگار در حال حاضر (3/5%-7/3%) 4/4% بود. (2/2%-9/0%) 4/1% از دختران و (5/8%-7/5%) 0/7% از پسران در حال حاضر سیگار می کشیدند. (001/0P<) تجربه ی مصرف قلیان در (4/43%-7/39%) 5/41% افراد، در دختران (2/44%-2/39%) 7/41% و در پسران (2/44%-2/39%) 4/41% وجود داشت. مصرف قلیان در حال حاضر توسط (4/27%-1/24%) 7/25% از دانش آموزان گزارش شد. در (7/4%-2/3%) 9/3% از موارد نیز تجربه ی مصرف پیپ وجود داشت.
    نتیجه گیری
    جنسیت پسر، والدین یا دوست سیگاری، وضعیت اقتصادی بد (نامناسب) با مصرف بالاتر سیگار در ارتباط است. انجام مداخلات کاهش بار مصرف دخانیات در جمعیت نوجوانان کشور به ویژه در مورد قلیان و سیگار پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مصرف دخانیات (سیگار، قلیان، پیپ)، شیوع، مطالعات مقطعی، دانش آموزان دبیرستانی، ایران
  • مامک شریعت، فرناز اهدایی وند، مهستی عطایی، زهرا کرمی، لیلا هادی پور جهرمی، زهرا فراهانی صفحات 527-534
    زمینه و هدف
    برای کاهش میزان سزارین به مداخلات پیچیده ای که هدف آن تغییر رفتار است، نیازمندیم. هدف از این مطالعه تعیین میزان اثربخشی مداخله مبتنی بر جامعه در راستای ارتقا فرآیند بارداری، زایمان و کاهش میزان سزارین بود.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت نیمه تجربی روی مادران محله خاک سفید و جوادیه از دی ماه 1389 تا شهریور 1393 صورت گرفت. گروه مورد مطالعه شامل 274 مادری بودند که برای اولین واکسن نوزادی به مراکز و پایگاه های واکسیناسیون مراجعه کرده بودند. مشخصات دموگرافیک مادران در پرسشنامه ای ثبت شد. سپس مداخلات شامل آموزش، مشاوره، ارایه بسته آموزشی به مدت یک سال در سطح جامعه، مراکز بهداشتی و بیمارستانی انجام گردید. ارزیابی پس از مداخلات بر روی 250 مادری که شیرخوار را برای واکسن دو ماهگی آورده اند، بر مبنای همان پرسشنامه صورت گرفت. تاثیر مداخلات بر کاهش میزان و درخواست سزارین در دو گروه مقایسه شد.
    یافته ها
    از 274 مادر در گروه پیش از مداخله، 193 نفر (44/70%) و از 250 نفر مادر در گروه پس از مداخله، 169 نفر (6/67%) زایمان سزارین داشتند. گرچه تمایل اولیه برای زایمان سزارین کاهش داشت (034/0P=) اما کاهش معناداری در میزان سزارین وجود نداشت (48/0P=). میزان اپی زیوتومی، اینداکشن و موربیدیته مادر در گروه پس از مداخله پایین تر بود (01/0 و 0001/0 و 0001/0P=). اختلاف معناداری از نظر سن حاملگی در دو گروه مشاهده شد (007/0P=).
    نتیجه گیری
    پس از مداخله، تمایل مادر برای زایمان طبیعی افزایش و موربیدیته کاهش یافته بود. اما به نظر می رسد میزان سزارین تابع فاکتورهای مهم دیگری می باشد.
    کلیدواژگان: پژوهش های نیمه تجربی، مداخله، زایمان، سزارین، موربیدیته
  • سمیه زمانی، فاطمه فتوحی چاهوکی، زهرا نورمحمدی، سعیده صادقی نشاط، وحیده مظاهری، علی ترابی، بهرخ فرهمند* صفحات 535-539
    زمینه و هدف

    ویروس آنفلوآنزا یکی از عوامل مرگ ومیر بالا در جهان است. پژوهشگران به استفاده از آنتی ژن های حفاظت شده این ویروس (مانند زیرواحد کوچک مولکول گلیکوپروتئین هماگلوتینین) به منظور ساخت واکسن و پژوهش های سرولوژیک توجه خاص دارند. این پژوهش با هدف تولید آنتی بادی های پلی کلونال علیه HA2 با کارایی لازم اجرا شد.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع علوم پایه (در زمینه تولید فرآورده) بود و از مهر 1392 تا خرداد 1393 در بخش آنفلوآنزا انستیتو پاستور تهران انجام شد. پروتئین نوترکیب HA2 به همراه ادجوانت فروند از طریق عضلانی به خرگوش تزریق شد و کارایی سرم خرگوش به وسیله تست های نفوذ شعاعی (Radial immunodiffusion، RID) و وسترن بلاتینگ بررسی شد.

    یافته ها

    در تست RID خط و هاله رسوبی مشاهده شد. همچنین نتایج وسترن بلاتینگ برای آنتی سرم HA2 مثبت بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که آنتی بادی علیه پروتئین HA2 تولید و پاسخ ایمنی هومورال به خوبی القا گردیده است.

    کلیدواژگان: ویروس آنفلوآنزا، پروتئین HA2، آنتی بادی، پلی کلونال، هماگلوتینین، ایمونودیفیوژن، وسترن بلاتینگ
  • زهره یوسفی، گلرخ شرافتی، آذر فانی * صفحات 540-543
    زمینه

    بیماری تروفوبلاستیک بارداری از پیامدهای حاملگی غیرطبیعی است و نکته مهم احتمال بدخیم شدن این بیماری است. درمان استاندارد بیماری تروفوبلاستیک حاملگی شیمی درمانی است. از داروهای ارجح شیمی درمانی تک دارویی، آمپول متوترکسات است که در درمان بیماری تروفوبلاستیک پایدار حاملگی استفاده می شود. در اینجا یک مورد عوارض غیرمعمول سمیت ناشی از مصرف تک دارویی با نوع رژیم میزان کم متوتروکسات گزارش می شود.
    معرفی بیمار: خانم 20 ساله با تشخیص بیماری تروفوبلاستیک پایدار حاملگی به مرکز انکولوژی زنان بیمارستان قائم (عج) مشهد در اردیبهشت ماه سال 1393 ارجاع شد. پس از بررسی های تکمیلی لازم و توصیه به شیمی درمانی تک دارویی با رژیم مقادیر کم متوتروکسات، دارو تزریق شد. متاسفانه پس از دریافت اولین دوره درمان، بیمار دچار عوارض غیر معمول تهدید کننده حیات ناشی از شیمی درمانی با متوتروکسات شد که نیاز به بستری در ICU و مراقبت های ویژه گردید، ولی خوشبختانه سرانجام با درمان های نگه دارنده بهبودی یافت.

    نتیجه گیری

    در درمان با رژیم مقادیر کم متوتروکسات باید عوارض غیر قابل پیش بینی را مد نظر داشته باشیم.

    کلیدواژگان: متوتروکسات، شیمی درمانی، سمیت، بیماری تروفوبلاستیک حاملگی
  • وحید کرمی صفحه 544
    سردبیر محترم CT scan تنها 13% از کل آزمون های رادیولوژیکی را تشکیل می دهد در حالی که در 70% دوز تجمعی بیماران سهم دارد.1 پژوهش گران برآورد کرده اند که 29000 سرطان آینده ناشی از CT scan های انجام شده در ایالات متحده آمریکا در سال 2007 است.2 دوز تحویلی به اندام های حساس به پرتو بیماران (گناد، چشم، تیرویید و پستان) به دلیل اثرات ژنتیکی و سرطان زای پرتو باعث ایجاد نگرانی جهانی شده است.3 به عنوان مثال دوز ناشی از یک آزمون CT شکم به تنهایی برابر با دوز ناشی از 500 رادیوگرافی قفسه صدری است.1 از آنجایی که هیچ دوزی از پرتو بی خطر نیست، هر گونه پرتوگیری در پزشکی باید با رعایت اصول حفاظتی در کمترین مقدار ممکن انجام شود. حفاظ بیسموتی به عنوان روشی موثر برای حفاظت اندام های حساس به پرتو بیماران در آزمون های CT scan پیشنهاد شده است.3 حفاظ های بیسموت به عنوان یک فیلتر اضافی عمل می کنند که با عبور پرتوهای پر انرژی و جذب پرتوهای نرم (کم انرژی) دوز اندام های حساس سطحی را به طور قابل توجهی کاهش می دهند. مطالعات وسیعی در سراسر دنیا جهت بررسی کارایی حفاظ های بیسموتی انجام شده است که نتایج آنها گویای سودمندی این حفاظ هاست.3 به نظر می رسد تا به حال مطالعه ای در این زمینه در ایران منتشر نشده است. در واقع ممکن است تکنولوژیست های رادیولوژی، آگاهی از وجود چنین حفاظ هایی نداشته باشند. چندی پیش جهت انجام مطالعه ای، نیاز به تهیه حفاظ بیسموتی داشتم. با بیشتر شرکت های فروش تجهیزات رادیولوژی کشور تماس گرفتم. از انجمن رادیولوژی، انجمن حفاظت در برابر پرتو، تکنولوژیست های رادیولوژی و مراکز مختلف CT کشور پرس و جو کردم، ولی متاسفانه هیچ کدام، هیچ گونه آگاهی از وجود چنین حفاظ هایی نداشتند. قابل توجه که بیشتر تصور می کردند غیر از حفاظ سربی، حفاظ دیگری وجود ندارد. به اعتقاد کارشناسان، واردات بی رویه و بدون نظارت تجهیزات پزشکی ازجمله CT scan، باعث شده که ایران رکورددار میزان تجویز این خدمات در دنیا باشد. با این حال به نظر می رسد در مراکز CT scan کشور اصول حفاظت در برابر اشعه برای بیماران رعایت نمی شود که با توجه به گسترش روزافزون کاربردهای پزشکی CT و اثرات سرطان زای آن، نگران کننده می باشد. بر پایه فصل چهار قانون حفاظت در برابر پرتو مصوب 1368 مجلس شورای اسلامی، تهیه و به کارگیری تجهیزات حفاظتی برای بیماران در مراکز یون ساز امری اجباری است و عدم رعایت این مسئله از جانب پرتوکاران جرم محسوب می شود، بنابراین تهیه، تدارک و به کارگیری تجهیزات حفاظتی در مراکز CT Scan کشور بیش از پیش فراهم می گردد.
|
  • Shahla Shahsavandi Pages 469-477
    The spread of influenza viruses in multiple bird and mammalian species is a worldwide serious threat to human and animal population's health and raise major concern for ongoing pandemic in humans. Direct transmission of the avian viruses which have sialic acid specific receptors similar to human influenza viruses are a warning to the emergence of a new mutant strain that is likely to share molecular determinants to facilitate their replication in human host. So the emerge virus can be transmitted easily through person to person. The genetic variations of the influenza viruses, emerge and re-emerge of new antigenic variants, and transmission of avian influenza viruses to human may raise wide threat to public health and control of pandemic influenza. Vaccination, chemoprophylaxis with specific antiviral drugs, and personal protective non-pharmacological measures are tools to treat influenza virus infection. The emergence of drug resistant strains of influenza viruses under drug selective pressure and their limited efficacy in severe cases of influenza infections highlight the need to development of new therapies with alternative modes. In recent years several studies have been progressed to introduce components to be act at different stages of the viral life cycle with broad spectrum reactivity against mammalian and bird influenza subtypes. A wide variety of different antiviral strategies include inhibition of virus entry, blocking of viral replication or targeting of cellular signaling pathways have been explored. The current inactivated influenza vaccines are eliciting only B-cell responses. Application of the vaccines has been limited due to the emergence of the new virus antigenic variants. In recent decade development of gene vaccines by targeting various influenza virus proteins have been interested because significant potential for induction of both humoral and cell mediated immunity responses. Enhanced and directed immune responses to viral vaccine can be achieved by using adjuvant. The ability of biological molecular adjuvant such as cytokines, interlukines, and bacterial derivatives to improve the immunogenicity of vaccines as a novel strategy is under evaluation, however, and immune system regulator proteins have additional considerations.
    Keywords: genomic variation, immunization, influenza, prevention, control
  • Saba Garshasbi, Dariush Salimi, Abbas Doosti Pages 478-484
    Background
    Cancer and obesity are two major public health concerns. More than 12 million cases of cancer are reported annually. Many reports confirmed obesity as a risk factor for cancer. The molecular relationship between obesity and breast cancer has not been clear yet. The purpose of this study was to investigate priorities of effective genes in the molecular relationship between obesity and breast cancer.
    Methods
    In this study, computer simulation method was used for prioritizing the genes that involved in the molecular links between obesity and breast cancer in laboratory of systems biology and bioinformatics (LBB), Tehran University, Tehran, Iran, from March to July 2014. In this study, ENDEAVOUR software was used for prioritizing the genes and integrating multiple data sources was used for data analysis. Training genes were selected from effective genes in obesity and/or breast cancer. Two groups of candidate genes were selected. The first group was included the existential genes in 5 common region chromosomes (between obesity and breast cancer) and the second group was included the results of genes microarray data analysis of research Creighton, et al (In 2012 on patients with breast cancer). The microarray data were analyzed with GER2 software (R online software on GEO website). Finally, both training and candidate genes were entered in ENDEAVOUR software package.
    Results
    The candidate genes were prioritized to four style and five genes in ten of the first priorities were repeated twice. In other word, the outcome of prioritizing of 72 genes (Product of microarray data analysis) and genes of 5 common chromosome regions (Between obesity and breast cancer) showed, 5 genes (TNFRSF10B, F2, IGFALS, NTRK3 and HSP90B1) were the priorities in the molecular connection between obesity and breast cancer.
    Conclusion
    There are some common genes between breast cancer and obesity. So, molecular relationship is confirmed. In this study the possible effect of gene F2 polymorphism in making breast cancer associated with obesity risk factor was confirmed, the fact that past studies have not been reported.
    Keywords: breast neoplasms, computer simulation, genes, obesity
  • Fatemeh Homaee, Malihe Hasanzadeh Mofrad, Masoumeh Mirtaymoore, Monavar Afzal Aghaee, Babak Eslame Pages 485-490
    Background
    Ovarian sex cord-stromal tumors (SCST) account for rare ovarian malignancy. These tumors are 5-8% of all ovarian neoplasms. The most common type of sex cord ovarian tumors is granulosa cell tumor (GCT). In this study our purpose was to have a look at some of clinicopathologic aspects and treatment results of these tumors.
    Methods
    In a retrospective study, all documents of patients with SCST was referred to tumor clinics of Ghaem and Omid Hospitals, from 1998 to 2008. The data of patients were collected and analyzed.
    Results
    In 39 (5.9) of the 398 cases, ovarian malignancies was present in SCST. Eight Patients omitted from the study because there were not enough data for them. The commonest pathology was adult granulosa cell tumor in 25 patients (80.6%). Two patients (8.33%) had juvenile granulosa cell tumor, they were 25 and 38 years old. At time of diagnosis, 27 cases (87.1%) were in early stages (stage I). Mean age of patients was 41 years (range 16-76 years) at time of diagnosis of disease. Surgical staging of cancer was performed in 14 patients (46.7%). We did fertility sparing surgery in 12 patients (40%). Two patients were pregnant after surgery. 17 patients (54.80%) did not receive chemotherapy. Three patients (9.7%) received radiotherapy. Overall survival rates were 95% at both 2 years and 5 years. Longer survival had correlation with early stages of disease (P= 0.002). Age, conservative surgery and chemotherapy had no correlations with survival.
    Conclusion
    The prognosis of SCST is almost good. Most of the patients were diagnosed in early stage of disease. In sex cord ovarian tumor, the only factor that have a full effect on survival, is stage of the disease. If the patients desire to preserve fertility, we can do fertility sparing surgery with minimal effect on survival.
    Keywords: neoplasm staging, ovarian neoplasms, prognosis, sex cord, gonadal stromal tumors, survival
  • Bahman Mansori, Abdol Hamid Pilevar, Babak Azadnia Pages 491-500
    Background

    Magnetic resonance imaging (MRI) is widely applied for examination and diagnosis of brain tumors based on its advantages of high resolution in detecting the soft tissues and especially of its harmless radiation damages to human bodies. The goal of the processing of images is automatic segmentation of brain edema and tumors, in different dimensions of the magnetic resonance images.

    Methods

    The proposed method is based on the unsupervised method which discovers the tumor region, if there is any, by analyzing the similarities between two hemispheres and computes the image size of the goal function based on Bhattacharyya coefficient which is used in the next stage to detect the tumor region or some part of it. In this stage, for reducing the color variation, the gray brain image is segmented, then it is turned to gray again. The self-organizing map (SOM) neural network is used the segmented brain image is colored and finally the tumor is detected by matching the detected region and the colored image. This method is proposed to analyze MRI images for discovering brain tumors, and done in Bu Ali Sina University, Hamedan, Iran, in 2014.

    Results

    The results for 30 randomly selected images from data bank of MRI center in Hamedan was compared with manually segmentation of experts. The results showed that, our proposed method had the accuracy of more than 94% at Jaccard similarity index (JSI), 97% at Dice similarity score (DSS), and 98% and 99% at two measures of specificity and sensitivity.

    Conclusion

    The experimental results showed that it was satisfactory and can be used in automatic separation of tumor from normal brain tissues and therefore it can be used in practical applications. The results showed that the use of SOM neural network to classify useful magnetic resonance imaging of the brain and demonstrated a good performance.

    Keywords: Bhattacharyya similarity coefficient, brain neoplasm, magnetic resonance imaging, neural network
  • Rouhangiz Babakhanianzadeh, Nahid Masoudian, Amirnader Emami Razavi, Gholam Basati Pages 501-507
    Background

    Low density lipoprotein (LDL) particles have shown to be heterogeneous structures with distinctive electrical charges. Alteration in the fatty acids content of the LDL particles is known to affect their structural features, electrical charges, and ultimately physiologic properties and, in this way, may play a role in the pathology of coronary artery disease (CAD). On the basis of evidences, in the present study, the relationship of fatty acids content of LDL particles and their electrical charge was assessed in patients with CAD in comparison with control subjects.

    Methods

    In the current case- control study, from subjects who referred to the Mostafa Khomeini Hospital in Ilam during a time period from December 2013 to October 2014, 40 CAD patients and 40 control subjects were selected based on the clinical and angiographic parameters. The fatty acids content and electrical charges of LDL particles were measured by using a gas chromatography system, equipped with a flame ionization detector GC-FID, Acme 6000 M (Young Lin Co., Korea) as well as a Zetasizer (Malvern Instruments Ltd., UK), respectively.

    Results

    In the present study, CAD patients and control subjects were matched for age, sex, and body mass index (BMI). The electrical charge amounts of LDL particles in the patients group was significantly lower than those in the control subjects (P= 0.0001). There was an inverse correlation between the electrical charge amounts of the LDL particles and the saturated fatty acids as well as linoleic acid contents of them in CAD patients group. However, we found a direct correlation between the unsaturated fatty acids (monounsaturated fatty acids and some of the polyunsaturated ones) content of the LDL particles and their electrical charge amounts (P= 0.02).

    Conclusion

    Results of the present study demonstrated that the increased saturated fatty acids as well as the linoleic acid contents of the LDL particles are associated with decreased electrical charge amounts of these particles and this situation may engage in pathogenesis of CAD.

    Keywords: case, control studies, coronary artery disease, fatty acids, low density lipoprotein
  • Ladan Afshar Khas, Azardokht Tabatabaei, Samileh Noorbakhsh, Atefeh Kargozar Pages 508-514
    Background
    Convulsion is one of the common cause of hospital admission in children. Idiopathic seizure is when no anatomic, electrolytic, metabolic or hemorrhagic causes are found. Recently, lead poisoning, which is considered when serum lead levels are higher than the normal levels (previously 10 μg/dl changed to 5 μg/dl). Even lower levels of lead inflict harmful consequences in central nervous system (CNS) development in pediatric group. Due to air pollution and high lead level in air of Tehran, investigation the probable role of lead in producing or predisposing convulsion in children is very important. To determine the cerebrospinal fluid (CSF) lead level in children with idiopathic convulsion in compare with nonconvulsive ones (control).
    Methods
    A case-control study upon 60 children (30 convulsive and 30 nonconvulsive control) admitted in Rasoul Akram and Ali Asghar University Hospitals, Tehran, from 2012 to 2013 had done. One ml of CSF obtained and lead level determined by atomic absorption test.
    Results
    The mean age between cases and controls was not different (mean= 30.18+27.36 vs 25.46±20.56 months, P= 0.1). The CSF lead level (μg/dl) had not meaningful difference between 2 groups (3.43+3.07 vs 2.78+2.77, P= 0.3), and no related to type of convulsion in cases (P= 0.7), the area under the curve (AUC) was 0.588; 1-0.433, P= 0.2). The CSF lead cutoff was 1.65 μg/dl; sensitivity of 70%, specificity of 46%, PPV and NPV was 56% and 60% respectively.
    Conclusion
    The toxic blood level for lead is 3.5 μg/dl. The CSF lead level; even in little amount (1.65 μg/dl) is an acceptable sensitivity but lower specificity for differentiation the convulsive from nonconvulsive children. Although the role of genetic and other causes should be considered in idiopathic convulsion, probably, the high level of lead in CSF could predispose those children to convulsion. It can effect CNS development in children even in small amounts. Indeed, long-term effects of lead which continue to adulthood should be considered as well. Hence, it is paramount to rectify the ambient air lead pollution in Tehran.
    Keywords: cerebrospinal fluid, lead, seizures
  • Alipasha Meysamie, Zahra Mahdiin, Leila Seddigh Pages 515-526
    Background
    Smoking is known as the most important preventable risk factor for morbidity and premature death. It is the fourth risk factor attributable to burden of disease globally. Because of the misconception that waterpipe is less harmless than cigarette and also less socially prohibited, people smoke waterpipe more. Studies showed that tobacco consumption rate is increasing among adolescents and it`s initiation age has been declined. The aim of current study was the assessment of the prevalence of different types of tobacco use among students aged between 14 to 18 year old in Tehran. Also we had a comparison with similar studies.
    Methods
    In this cross-sectional study 2877 students between May and July 2014 have been assessed. Samples were collected from language institutes and “Farhangsara”s according to stratified cluster sampling based on the educational zones in Tehran. A structured questionnaire was used for different types of tobacco use habit assessment. Because of sampling method, data analysis was done with complex sample survey analysis in SPSS, ver. 20 (Chicago, IL, USA) and Stata, ver. 12 (College Station, TX, USA) software. P-values less than 0.05 considered as statistically significance.
    Results
    Among participants 11.5% (10.8%-13.3%) had cigarette smoking experience. The prevalence of current cigarette smoking was 4.4% (3.7%-5.3%). 1.4% (0.9%-2.2%) of girls and 7% (5.7%-8.5%) of boys were current cigarette smokers (P< 0.001). Waterpipe smoking experience prevalence was 41.5% (39.7%-43.4%) in total, 41.7% (39.2%-44.2%) in girls and 41.4% (39.2%-44.2%) in boys. Current waterpipe smoking was reported in 25.7% (24.1%-27.4%) of students with no statistically significant difference between boys and girls. Pipe smoking experience prevalence was 3.9% (3.2%-4.7%) and it was more frequent in boys.
    Conclusion
    Cigarette smoking was significantly higher among boys than girls, while waterpipe smoking prevalence showed no difference. In addition, smoking prevalence was higher among students who had smoker parents or smoker friends and also had a bad economic status. It seems that specific interventions should be considered to reduce tobacco burden in adolescents specially in regard to cigarette and waterpipe smoking.
    Keywords: cross, sectional studies, Iran, prevalence, secondary school, smoking (cigarette, waterpipe, pipe)
  • Mamak Shariat, Farnaz Ehdaeevand, Mahasti Ataie, Zahra Karami, Leila Hadipoor Jahromi Hadipoor Jahromi, Zahra Farahani Pages 527-534
    Background
    To reduce cesarean section rate, we need complex interventions to modify related behavior. We aimed to identify the effectiveness of a community-based intervention on prenatal care status, delivery and decline of cesarean section rate.
    Methods
    A quasi-experimental study was carried out on mothers residing in Khak Sefid and Javadiyeh in Tehran from January 2011 to September 2014. Study population was 274 mothers; attending in health centers for first vaccination of their neonates. Mother's demographic data were recorded in some questionnaires. One year interventions including; consultation, distribution of educational package and training courses (for mothers, fathers and their families, educational programs for midwives, obstetricians and gynecologist, residents, medical students), accomplishment of 10 steps baby-friendly principles and provision adequate personnel in labor-delivery room were implemented in community, hospitals and health centers. After intervention, 250 mothers who were attending in health centers for vaccination of 2 months aged neonates were assessed and their data were recorded in the same questionnaires. The effectiveness of intervention on cesarean section rate and cesarean tendency in before and after intervention groups were compared. P< 0.05 was considered as level of significance.
    Results
    Of 274 mothers in "before intervention" group 193 (70.44%) and of 250 mothers in "after intervention", 169 subjects (67.6%) had cesarean section. Although a significant decline was seen in cesarean tendency in "after intervention" group (P= 0.034), no significant difference was seen between 2 group's cesarean section rates (P= 0.48). In "after intervention" group episiotomy, induction of labor rate and maternal morbidity were significantly lower than "before intervention" group (P= 0.0001, 0.0001, 0.01). Although no significant difference was seen between two groups neonatal birth weight (P= 0.69), a significant difference was seen between two group's gestational age (P= 0.007).
    Conclusion
    After intervention, in spite of no decline in cesarean section rate, NVD tendency and morbidity rate were raised and improved respectively. It seems that cesarean section rate was influenced by other important factors.
    Keywords: cesarean section, intervention, labor, morbidity, quasi, experimental studies
  • Somayeh Zamani, Fatemeh Fotouhi Chahouki, Zahra Nourmohammadi, Saeideh Sadeghi Neshat, Vahideh Mazaheri, Ali Torabi, Behrokh Farahmand Pages 535-539
    Background

    The influenza virus is one of the most important factors for higher morbidity and mortality in the world. Recently, researchers have been focused on influenza conserved antigenic proteins such as hemagglutinin stalk domain (HA2) for vaccine production and serological studies. The HA2 plays a major role in the fusion of the virus with host cells membrane. The immunity system enables to produce antibody against HA2. The aim of this study is polyclonal antibody production against influenza HA2.

    Methods

    This study was done in the Influenza Research Lab, Pasteur Institute of Iran, Tehran for one year from September 2013 to October 2014. In the present study, recombinant HA2 protein was produced in prokaryotic system and purified using Nickel affinity chromatography. The purified HA2 was mixed with Freund’s adjuvant (complete and incomplete) and injected into two New Zealand white rabbits by intramuscularly and subcutaneously routes. Immunization was continued for several months with two weeks interval. Before each immunization, blood was drawn by venous puncture from the rabbit ear. Function of rabbit's sera was evaluated using radial immunodiffusion (RID) in both forms, Single RID (SRID) and Double RID (DRID). Finally, antiserum activity against HA2 was evaluated using western blotting as serological assay.

    Results

    Sedimentary line and zone was observed in RID assays (SRID and DRID) represent interaction between HA2 protein and anti- HA2 antibody. As well as, western blotting results was positive for HA2 protein. Therefore, these results showed that polyclonal antibody produced against HA2 protein can identify HA2 protein antigenic sites.

    Conclusion

    These findings show that humoral immune responses have properly been stimulated in rabbits and these antibodies can identify HA2 protein and may be suitable for other serological methods.

    Keywords: antibody, HA2 protein, hemagglutinins, immunodiffusion, influenza virus, polyclonal, western blotting
  • Zohreh Yousefi, Golrokh Sherafati, Azar Fani Pages 540-543
    Background

    Standard treatment of Gestational Trophoblastic Disease (GTD) is chemotherapy. Single-agent chemotherapy regime including Methotrexate (MTX) or Actinomycin. Single-agent is widely used in treatment of persistent trophoblastic disease. We reported an uncommon toxicity of low-dose single-agent methotrexate in a patient.

    Case Presentation

    A 20-year-old woman, primary gravid after two months missed period and spotting with diagnosis of incomplete abortion with uterine size equivalent of ten weeks pregnancy (8-10 cm) underwent evacuation curettage. In serial follow-up, based on rise of beta-hCG titer and absence of metastatic disease, it was categorized as low-risk persistent trophoblastic disease. She was referred to gynecology oncology center of Ghaem Hospital, Mashhad University of Medical Sciences in May 2014. Because of rise of beta-hCG titer, after complete metastatic work-up and lack of disease in other sites, persistent disease was diagnosed and candidate for chemotherapy (single agent low-dose). The patient received first course of therapy with MTX (50 mg/m², intra muscular). Unfortunately, after two days of treatment she developed uncommon severe toxicity, fever, severe nausea and vomiting, tachycardia, and generalized weakness. Also, we found hematologic abnormality (WBC: -14000-15000 µI, platelet- 540 µI and sever neutropenia), and abnormal rising in liver function test (SGOT, SGPT) (three to four times) and renal function test (BUN and Creatinine) (two times). In addition, she had disseminated erosive lesion in all of body especially in face. Due to the fatal side effects of chemotherapy, she was admitted to intensive care unit (ICU). Fortunately, after two to three weeks, she was improved by conservative management. After few weeks beta-hCG titer was in normal limit. However she had normal serial beta-hCG in one year of follow-up.

    Conclusion

    It is important to emphasis unpredictable side effects of chemotherapy with low-dose methotrexate.

    Keywords: case reports, chemotherapy, gestational trophoblastic disease, methotrexate, toxicity