فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هفتاد و سوم شماره 8 (پیاپی 176، آبان 1394)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و سوم شماره 8 (پیاپی 176، آبان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سودابه اعلاتاب، غلامرضا پورمند* صفحات 545-553
    تیموگلوبولین یک ایمنوگلوبولین پلی کلونال تخلیص شده بر ضد تیموسیت های انسانی است که به علت نداشتن خواص نفروتوکسیک در رژیم القای سرکوب ایمنی در بیمارانی که در معرض خطر بیشتری برای رد پیوند هستند مانند بیماران گیرنده پیوند از جسد و همچنین در درمان رد حاد کلیه پس از پیوند مورد استفاده قرار می گیرد. در این مطالعه مروری سعی شده است تا اثرات تیموگلوبولین بر وجوه مختلف پیوند کلیه در بیماران پیوندی مورد بررسی قرار گیرد. تیموگلوبولین می تواند اثرات مختلف و متفاوتی بر روی سلولهای سیستم ایمنی شامل سلولهای T، B و همچنین پلاسماسل ها داشته باشد. خالی کردن سیستم ایمنی از سلولهای T، تشدید آپوپتوز در سلولهای B، و مداخله در قابلیت های عملکردی سلولهای دندریتی از جمله این موارد است. این دارو دارای عوارض حاد و تاخیری و نیز عوارض عفونی نیز می باشد. واکنشهای حاد شامل شوک آنافیلاکسی، تب، لرز، تنگی نفس، تهوع، استفراغ، اسهال و واکنش های تاخیری شامل بیماری سرمی و عفونت می باشد. عوارض عفونی از اهمیت بیشتری برخوردار بوده و شامل عفونت با ویروس سیتومگال (CMV)، سپسیس، کاندیدیاز، هرپس و عفونت ادراری می باشد. در این مقاله مروری سعی شده است که پس از ارایه ی خلاصه ای از تاریخچه و مکانیسم عمل تیموگلوبولین، نتایج مطالعات جدید علمی جهت بررسی نقش این دارو در موارد زیر مورد بحث و بررسی قرار گیرد: تولرانس ایمنی، آسیب ایسکمی- رپرفیوژن، فعالیت تاخیری گرافت، پیشگیری و درمان رد حاد پیوند، پیوند از بیمار زنده، بقا گرافت و بیمار و بیماری لنفوپرولیفراتیو پس از پیوند.
    کلیدواژگان: تیموگلوبولین، پیوند کلیه، سیستم ایمنی، فعالیت تاخیری عضو پیوندی
  • محمدرضا عربستانی، سحر راستیانی، سید فضل الله موسوی، صفیه غافل، محمد یوسف علیخانی* صفحات 554-560
    زمینه و هدف
    استافیلوکوکوس اورئوس فاکتورهای مختلف شامل توکسین سندرم شوک سمی (TSST-1) و اگزفولیاتو (ET) را تولید می کند که در کلونیزه شدن و ایجاد بیماری نقش دارند. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی ژن های TSST-1 و ET در ایزوله های کلینیکی استافیلوکوکوس اورئوس بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مقطعی بر روی 100 سویه استافیلوکوک اورئوس مقاوم به متی سیلین (MRSA) و 100 سویه استافیلوکوک اورئوس حساس به متی سیلین (MSSA) جدا شده از نمونه های بالینی بیماران بستری، سرپایی و ناقلین بیمارستان های آموزشی شهر همدان از مهر 1392 تا مرداد 1393 انجام گرفت. گونه های شناسایی شده به روش بیوشیمیایی با استفاده از تکنیک مولکولی(Polymerase chain reaction (PCR نیز تایید شدند. الگوی حساسیت دارویی با استفاده از روش دیسک دیفیوژن انجام شد. وجود ژن های TSST-1 و ET با روش PCR مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بیشترین حساسیت و مقاومت سویه های MRSA، MSSA و سویه های ناقلین در برابر آنتی بیوتیک ها به ترتیب شامل کلیندامایسین و سیپروفلوکساسین، کلیندامایسین و تتراسایکلین، اریترومایسین و جنتاماسین مشاهده شد. به طور کلی (13%) 26 سویه از 200 دارای ژن توکسین سندرم شوک سمی و اگزفولیاتیو بودند. فراوانی مربوط به ژنTSST (11%) 22 و فراوانی ژن ETD (2%) 4، می باشد. با توجه به نتایج آماری ارتباطی بین سویه های MRSA و MSSA با ژن های TSST و ETD دیده نشد (به ترتیب با 0/058=P و0/36 =P).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که میزان شیوع استافیلوکوکوس اورئوس حامل TSST در شهر همدان موضوع نگران کننده ای است. گردش این ایزوله ها در افراد جامعه به ویژه افراد مسن و افراد دچار نقص سیستم ایمنی در کشور و در افراد سالم که گاه تا60-50% می رسد، دارای اهمیت می باشد.
    کلیدواژگان: مطالعه مقطعی، استافیلوکوکوس اورئوس، مقاومت آنتی بیوتیکی، توکسین سندرم شوک سمی (TSST، 1)، توکسین اگزفولیاتو (ET)
  • صلاح الدین فیض الله، شیوا خضری* صفحات 561-568
    زمینه و هدف
    مالتیپل اسکلروزیس یک بیماری تحلیل برنده سیستم عصبی می باشد. هیپوکامپ مرکز اصلی حافظه بوده و در بیماری های نورودژنراتیو بسیار آسیب پذیر است. هورمون های جنسی مردانه می توانند خاصیت حفاظت عصبی داشته باشند. در مطالعه حاضر اثر تستوسترون بر روی حافظه فضایی در ناحیه هیپوکامپ موش صحرایی نر پس از القای دمیلیناسیون با اتیدیوم برماید مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش تجربی، بر روی موش های سالم در آزمایشگاه دانشکده علوم دانشگاه ارومیه در فاصله زمانی مهر 1392 تا بهمن 1393، انجام گرفت. برای القای دمیلیناسیون در موش ها، μl 3 اتیدیوم بروماید در ناحیه CA1 هیپوکامپ تزریق شد. حیوانات تحت درمان، روزانه μl 1 تستوسترون μg/ml 6 از طریق کانول های گذاشته شده در هیپوکامپ به مدت 20 روز پس از القای دمیلیناسیون دریافت کردند. حافظه فضایی توسط دستگاه ماز شعاعی بررسی شد. دمیلیناسیون و رمیلیناسیون با کمک رنگ آمیزی اختصاصی میلین بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج بافتی نشان داد که تجویز تستوسترون، رمیلیناسیون را تسریع نموده است. درصد سلول های پیکنوتیک شده در روز 20 پس از القای دمیلیناسیون در گروه تحت درمان با تستوسترون نسبت به گروه اتیدیوم بروماید کاهش معناداری را نشان داد (P=0.008). مطالعات رفتاری نشان داد که زمان یافتن غذا در گروه دریافت کننده اتیدیوم بروماید در مقایسه با گروه های کنترل افزایش معناداری داشت (P=0.001). به علاوه تیمار با تستوسترون میزان دمیلیناسیون را کاهش داده و اختلالات یادگیری و حافظه ی القا شده توسط اتیدیوم بروماید را به طور معناداری بهبود بخشید (P=0.001).
    نتیجه گیری
    تستوسترون می تواند به عنوان یک عامل نوروپروتکتیو عمل کند و وسعت دمیلیناسیون و تعداد سلول های پیکنوتیک شده را کاهش دهد، همچنین اختلالات یادگیری القا شده توسط اتیدیوم بروماید را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، اتیدیوم برماید، تستوسترون، حافظه فضایی، رمیلیناسیون، موش صحرایی
  • سهیلا حسین زاده *، مریم زحمتکش، غلامرضا حسن زاده، مرتضی کریمیان، منصور حیدری، محمود کرمی صفحات 569-576
    زمینه و هدف
    پروتئین سلادین-یک (Seladin-1) از نورون ها در برابر توکسیسیتی حاصل از آمیلویید بتا محافظت می کند و بیان آن در مناطق تحت آسیب مغز بیماران مبتلا به آلزایمر کاهش می یابد. از طرفی تغییرات سطح سرمی S100β به عنوان شاخص صدمه مغزی در بیماری های نورودژنراتیو مطرح می باشد. بنابراین مطالعه حاضر جهت بررسی ارتباط بین روند تغییرات سطح سرمی پروتئین S100β و بیان ژن سلادین-یک هیپوکامپ در مدل آلزایمر اسپورادیک حیوانی طراحی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی که در دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشکده فنآوری های نوین پزشکی، گروه علوم اعصاب از اسفند 90 تا اردیبهشت 92 انجام شد، 72 سر رت نر به طور تصادفی به گروه های کنترل، سالین و استرپتوزوتوسین 4، 7، 14 و 21 روز تقسیم شدند. مدل آلزایمر به روش تزریق داخل بطنی استرپتوزوسین به میزان mg/kg 3 در روزهای اول و سوم القاء شد. تغییرات سطح S100β سرم و بیان ژن سلادین-یک هیپوکامپ در گروه های آزمایشی مورد ارزیابی قرار گرفت. عملکرد رفتاری حیوان از نظر تاخیر اولیه و تاخیر در حین عبور در آزمون رفتار اجتنابی غیرفعال تعیین گردید.
    یافته ها
    سطح S100β سرم و بیان ژن سلادین-یک هیپوکامپ در گروه های مورد مطالعه تفاوت معناداری نشان داد (0001 /0=P). ارتباط معناداری بین کاهش سطح سرمی پروتئین S100β و بیان ژن سلادین-یک هیپوکامپ مشاهده شد (001/ 0=P). همچنین کاهش تاخیر در حین عبور در گروه استرپتوزوتوسین 21 روز در مقایسه با گروه های کنترل و سالین معنادار بود (001/ 0=P).
    نتیجه گیری
    پایش تغییرات سطح سرمی پروتئین S100β به واسطه ارتباط با تغییرات ژن سلادین-یک هیپوکامپ می تواند به عنوان شاخص صدمه نورونی در بیماران مبتلا به آلزایمر مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: آلزایمر، استرپتوزوسین، هیپوکامپ، سلادین، یک، S100?
  • نرگس زمانی، محمدحسین زمانی، میترا مدرس گیلانی* صفحات 577-583
    زمینه و هدف
    سرطان آندومتر شایعترین بدخیمی دستگاه ژنیتال در زنان می باشد. استفاده از روش های تشخیصی غیرتهاجمی مانند اندازه گیری بیومارکرهای سرمی CA125 و HE4 در صورتی که دقت تشخیص خوبی داشته باشند می توانند در فاز پیش از آغاز درمان جهت برنامه ریزی مناسب درمان برای بیمار به کار روند.
    روش بررسی
    در یک مطالعه مقطعی Cross-sectional) 68) بیمار که در فاصله زمانی بین آبان 91 تا آبان 93 با نمونه پاتولوژی کانسر آندومتر در بخش انکولوژی بیمارستان ولی عصر تحت عمل جراحی قرار گرفتند وارد مطالعه شدند. قبل از جراحی سطح سرمی بیومارکرها CA125 و HE4 اندازه گیری شد و دقت این تست ها برای تشخیص مرحله بیماری با روش های جراحی و پاتولوژیک مقایسه شد.
    یافته ها
    در این مطالعه ازpM cut-off 140 برای مثبت بودن HE4 و cut-off kU/L 35 برای مثبت بودن CA125 استفاده شد. از 12 بیماری که میزان HE4 در آنها بیشتر از pmol/L 140 بود یک نفر (3/ 8%) درگیری میومتر کمتر از 50% و 11 نفر (7/ 91%) با درگیری میومتر بیشتر از 50% (P<0.001) و همچنین یک نفر (3/8%) در گروه درجه 1، 10 نفر (4/ 83%) در گروه درجه 2 و یک نفر (3/8%) در گروه درجه 3 قرار داشتند (P<0.035). از 26 بیماری که میزان CA125 در آنها بیشتر از kU/L 35 بود، شش نفر (1/ 23%) درگیری میومتر کمتر از 50% و 20 نفر (9 /76%) با درگیری میومتر بیشتر از 50% (0001/0P<) و همچنین پنج نفر (2/ 19%) در گروه درجه 1، 16 نفر (1/ 61%) در گروه درجه 2 و پنج نفر (2/19%) در گروه درجه 3 قرار داشتند (P<0.001).
    نتیجه گیری
    میزان HE4 بیش از pmol/L 140 و CA125 بیش از kU/I 35 در Grade بالای تومور و تهاجم تومور به میومتر بیشتر دیده می شود.
    کلیدواژگان: سرطان آندومتر، مرحله، غدد لنفاوی، نفوذ به میومتر، استرومای سرویکس، grade، HE4، CA125
  • صنمبر صدیقی، حسین کامران زاده *، عیسی جهانزاد، ساقی وزیری صفحات 584-591
    زمینه و هدف
    گیرنده آندروژن متعلق به خانواده ای از گیرنده های هورمونی هسته ای است. این گیرنده ها در سیتوزول سلول های هدف و به عنوان عوامل نسخه برداری انجام وظیفه می نمایند. هدف از این پژوهش بررسی نقش آندروژن ها در پیش آگهی سرطان پستان زنان بوده است.
    روش بررسی
    در این پژوهش مقطعی و گذشته نگر، بیماران ارجاع شده به بخش مدیکال انکولوژی انستیتو کانسر بیمارستان امام خمینی (ره)، با تشخیص سرطان پستان مهاجم از فروردین 1386 تا اسفند 1389 مورد مطالعه قرار گرفتند. گیرنده آندروژن با روش ایمونوهیستوشیمی بررسی گردید.
    یافته ها
    در 189 بیمار مورد مطالعه در طی دوره پیگیری با میانگین 47 ماه، 34 نفر (9/ 17%) به عود بیماری دچارشدند که 9 نفر عود لوکال و 25 نفر متاستاز دور دست داشتند. 34 بیمار در طی مدت پیگیری فوت شدند. از 189 بیمار دارای پرونده در بخش پاتولوژی، برای 116 نفر امکان بررسی گیرنده آندروژن وجود داشت. 59 نفر (9/ 50%) فاقد گیرنده آندروژن و 57 نفر (1/ 49%) دارای گیرنده آندروژن بودند. میانه سن بیماران در هر دو گروه 48 سال بود. در این پژوهش 5/ 49% بیماران پره منوپوز و 6/ 48% بیماران منوپوز دارای گیرنده آندروژن بودند. در مطالعه حاضر مثبت شدن گیرنده آندروژن با بروز در مرحله پایین تر بیماری همراه بوده است (P=0.05). همچنین مرحله، درجه بدخیمی و میزان مثبت شدن گیرنده استروژن ارتباط معنادار با گیرنده آندروژن نشان دادند. ولی ارتباط غیروابسته و مستقیم تظاهر گیرنده آندروژن با طول عمر بیماران مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    در این پژوهش بقای کلی و بقای بدون بیماری با اندازه کوچک تر تومور و کمتر بودن درگیری غدد لنفاوی، مرحله پایین تر بیماری و درجه بدخیمی پایینی تر، مثبت بودن گیرنده استروژن و پروژسترون و درصد Ki-67 ارتباط معنادار داشت ولی ارتباط مستقیم و غیروابسته تظاهر گیرنده آندروژن با طول عمر بیماران مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: سرطان گیرنده منفی پستان، ایمینوهیستوشیمی، مطالعه مقطعی، سرطان مهاجم پستان، گیرنده آندروژن، پیش آگهی، طول عمر
  • بهاره عباسی، پیمان حافظی مقدم، نفیسه انصاری نژاد، مریم سروری، طیب رمیم* صفحات 592-599
    زمینه و هدف
    احتمال بروز تشنج در بیمارانی که دچار مسمومیت یا سوء مصرف ترامادول شده اند، تصمیم گیری برای مدت زمان تحت نظر گرفتن این بیماران را مشکل می نماید. هدف از مطالعه تعیین فراوانی موارد بروز تشنج و زمان آن پس از مصرف ترامادول در مراکز درمانی و پس از ترخیص بیماران بود.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت مقطعی و آینده نگر در بیمارستان حضرت رسول (ص) و لقمان شهر تهران از فروردین 1391 تا فروردین 1392 در بیمارانی که سابقه اپی لپسی کنترل نشده و ضربه به سر نداشتند، انجام گردید. بیماران حداقل مدت 12ساعت در اورژانس تحت نظر بوده و در صورت وخامت وضعیت بالینی، به بخش مراقبت های ویژه منتقل شدند. پیگیری تلفنی یک هفته پس از ترخیص انجام شد. فاصله زمانی مصرف دارو تا زمان مراجعه و زمان بروز اولین و دومین حمله سنجیده شد.
    یافته ها
    150 بیمار (141 مرد/ 9 زن) با میانگین سنی 94/ 5±23/ 23 سال وارد مطالعه شدند. 104 نفر (3/ 69%) دچار تشنج شدند که هشت نفر از آنها (6/ 7%) دو نوبت تشنج و بیشتر داشتند. میانگین زمانی مصرف دارو تا بروز اولین و دومین تشنج در بیمارانی با بیش از یک نوبت حمله تشنج به ترتیب 17/ 0±93/ 0 و 75 /0±5 /2 ساعت بود. مردان و افراد دارای سابقه مثبت تشنج دارای بیشترین فراوانی بروز تشنج بودند. 3 /99% بیماران از بیمارستان مرخص شدند. تنها یک مورد فوت مشاهده گردید که علت آن مسمومیت شدید با ترامادول بود.
    نتیجه گیری
    در چهار ساعت اول پس از مصرف ترامادول بیشترین احتمال بروز تشنج در افراد مصرف کننده این دارو وجود دارد. همچنین در افراد مستعد نوبت دوم تشنج نیز با فاصله زمانی کمی از نوبت اول رخ داده بود. زمان مناسب تحت نظر گرفتن بیماران حدود چهار ساعت بوده و پس از آن می توان بیماران را با علایم هشدار ترخیص نمود.
    کلیدواژگان: تشنج، ترامادول، سوء مصرف ترامادول، مسمومیت دارویی، زمان تحت نظر گرفتن، مطالعات مقطعی
  • حمیرا رشیدی، حاجیه شهبازیان، فروغ نخستین *، محمد بهادرام، سید پیمان پیامی صفحات 600-607
    زمینه و هدف
    سندرم متابولیک (Metabolic syndrome) مجموعه ای از عوامل خطرساز برای بروز بیماری های قلبی- عروقی و دیابت است. ارتباط بین سطح اسید اوریک سرم و بروز سندرم متابولیک در نوجوانان هنوز به طور کامل مشخص نشده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی این موضوع در نوجوانان شهر اهواز طراحی شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، 240 نفر از افراد شرکت کننده در مطالعه بزرگ سندرم متابولیک که مهر سال 1388 تا مهر 1389 در شهر اهواز انجام شده بود به صورت تصادفی انتخاب شده و پس از آنها به دو گروه مبتلا به سندرم متابولیک و سالم سطح سرمی اسید اوریک این دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت. در گروه سالم افرادی که حتی یکی از معیارهای سندرم متابولیک ATPIII (چاقی شکمی، فشارخون سیستولی یا دیاستولی بالا، mg/dl 40 HDL≤، mg/dl 110TG≤،mg/dl 100FBS≤) یا دیابت داشتند از مطالعه خارج شدند. سابقه مصرف دارو های ضد تشنج یا کورتون معیار خروج از هر دو گروه بود.
    یافته ها
    در این مطالعه 240 نفر با میانگین سنی 64/ 2±95/ 14 شرکت داشتند. میانگین سطح اسید اوریک در گروه سندرم متابولیک mg/dl 4.8±1.4 و در گروه کنترل mg/dl 4.18±1.01 بود (P=0.001). بر اساس سطح اسید اوریک سرمی افراد حاضر در مطالعه به سه گروه تقسیم شدند. ریسک ابتلا به سندرم متابولیک در گروه سوم نسبت به گروه دوم و اول به ترتیب به طور معناداری بیشتر بود. ([OR]، 3.7; 95% confidence interval [CI]، 1.70 - 8.04)و (OR، 5.9; 95% CI، 2.42-14.35، P<0.001).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که هایپراوریسمیا به طور معناداری ریسک تری گلیسریدمیا، HDL پایین و چاقی شکمی را افزایش می دهد. در میان نوجوانان شهر اهواز، غلظت سرمی اسید اوریک به شدت با شیوع سندرم متابولیک و برخی از اجزای آن در ارتباط است.
    کلیدواژگان: مطالعات مقطعی، سندرم متابولیک، اسید اوریک، نوجوانان، ایران
  • علی لباف، رسول معصومی *، میثاق رئیسی صفحات 608-613
    زمینه و هدف
    این نگرانی از سوی برخی پزشکان وجود دارد که عدم قطع صحبت اولیه بیماران، منجر به طولانی شدن بیش از حد ویزیت های پزشکی می شود. هدف این مطالعه بررسی زمان صحبت اولیه بیماران مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان امام خمینی (ره) تهران بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیقی- مقطعی در ماه های مرداد تا مهر سال 1390 در اورژانس بیمارستان امام خمینی (ره) تهران انجام گرفت. به صورت نمونه گیری در دسترس، تعداد 100 بیمار وارد این مطالعه شدند. بیمارانی که شرایط تهدیدکننده حیات را نداشتند وارد مطالعه و بیماران بدحال و نیز بیماران غیر ایرانی از مطالعه کنار گذاشته شدند. داده های دموگرافیک بیماران و زمان صحبت اولیه آنها ثبت و اندازه گیری شد.
    یافته ها
    56% شرکت کنندگان مرد بودند. 79% دارای سطح تحصیلات دیپلم به پایین و بیشتر افراد نمونه دارای قومیت فارس (60 نفر) بودند. بیماران به طور متوسط 37/ 2±60/ 71 ثانیه صحبت کردند. کمترین مدت زمان 51/22 ثانیه و بیشترین 51/ 206 ثانیه بود. اختلاف معناداری بین سن (P=0.001) و جنس (P=0.032) با میزان صحبت اولیه وجود داشت. اما سطح تحصیلات (P=0.996) و قومیت (P=0.266) تاثیر معناداری بر میزان صحبت اولیه نداشتند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه میزان صحبت اولیه بیماران کمتر از مقداری است که باعث افزایش زمان ویزیت های پزشکی شود.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، بخش اورژانس، مدت زمان ویزیت، صحبت آغازین بیمار
|
  • Sudabeh Alatab, Gholamreza Pourmand* Pages 545-553
    Thymoglobulin is a purified polyclonal immunoglobulin that has been used widely over the last decades in the prevention and treatment of rejection following renal transplantation. This immunoglobulin works against human thymocytes. Since thymoglobulin does not contain the nephrotoxic properties therefore it can be used in induction therapy especially in patients with higher risk of graft rejection such as patients who receive graft from cadavers. Recent research showed also its beneficial role in cross-match-positive transplantation، a role that is mediated through conjunction with inhibitors of terminal complement activation. This immunoglobulin has also been used for treatment of rejection following renal transplantation. Thymoglobulin can have various effects on various Immune system cells including T cells، B cells and also plasma cells. Thymoglobulin also affects the Tcell surface antigens، natural killer-cell antigens، B cell antigens، plasma cell antigens، adhesion molecules and chemokine receptors. Diverse effects of thymoglobulin on the immune system includes: T cell depletion، induce apoptosis in B cell lineage and interference with dendritic cell functional properties. Thymoglobulin can cause acute complications، delayed complications as well as infectious complications. Acute reaction events includes: anaphylaxis، fever، chills، dyspnea، nausea، vomiting and diarrhea. Thymoglobulin also induces cytokine release syndrome manifested by high grade fevers and chills and treated by steroid therapy. Delayed reactions events usually present as serum sickness and infections. Infectious complications are more important and include cytomegalovirus (CMV) infection، sepsis، candidiasis، herpes simplex and urinary infections. Thymoglobulin can also induce cytokine release syndrome. It has been thought that thymoglobulin increases the risk of post-transplant lymphoproliferative disorder (PTLD)، however، debate still exists whether such an association is present when lower dosing regimens are used. In this review، we aimed to present first a brief history of thymoglobulin development and its mechanism of action and then assess the most recent published data regarding the role of thymoglobulin in following issues: immunological tolerance، ischemia-reperfusion injury، delayed graft function، prevention and treatment of acute allograft rejection، live donor transplantation، graft and patient survival and posttrans-plant lymphoproliferative disorder. This review can help specialist in transplant domain to appropriately used thymoglobulin in transplant patients.
    Keywords: delayed graft function, immune system, kidney transplantation, thymoglobulin
  • Mohammad Reza Arabestani, Sahar Rastiany, Seyed Fazlullah Mousavi, Safiyeh Ghafel, Mohammad Yousef Alikhani* Pages 554-560
    Background
    Staphylococcus aureus is one the most common pathogens causing community-acquired infections and a major concern for public health, and the other hands antibiotic resistance is also of great concern for public health authorities also Staphylococcus aureus produce a lot of virulence factors such as variety of exoproteins included toxic shock syndrome and exfoliative toxin which causes colonization and different infections in their host. The aims of current study were to evaluate the prevalence of Toxic shock syndrome toxin 1 (TSST-1) and ETs genes in isolated S. aureus strains using polymerase chain reaction (PCR) assay.
    Methods
    This cross-sectional study was performed on 100 methicillin-resistant staphylococcal aureus (MRSA) and 100 methicillin-sensitive staphylococcal aureus (MSSA) isolated from clinical specimens of inpatients, outpatients hospitals and nasal carriers in Hamadan University from October 2013 to August 2014. Identified species by biochemical methods were confirmed by the PCR method. Antibiotic resistance was performance by disk diffusion and the presence of TSST-1 and ETs genes was investigated using PCR.
    Results
    Of the 100 isolates MRSA examined, the most frequent resistance was observed to ciprofloxacin (95%), followed by tetracycline (91%), erythromycin (92%), Gentamicin (90%), Rifampin (85%), trimethoprim-sulfamethoxazole (85%), clindamycin (80%) and cefoxitin (100%). Of the 100 isolates MSSA examined, the most frequent resistance was observed to erythromycin (68%), ciprofloxacin (66%), followed by tetracycline (52%), gentamicin (25%), clindamycin (46%), rifampin (45%), trimethoprim-sulfamethoxazole (66%) and cefoxitin (0%). Prevalence of TSST-1 and ETs genes were determined 13% (n=26) isolates, totally. Also the prevalence of TSST-1 was 11% (n=22) and ETs genes was 2% (n=4) isolates and none of the investigated isolates carried eta gene.
    Conclusion
    The increasingly prevalence of MRSA and emerging its antibiotic resistance in clinical isolates can be considered a serious problem for public health. Detection of the high rate prevalence of TSST genes in current study is considered as a serious problem and existing and circle of these strains in according to colonization in community especially old people and immunocompromised patients is very serious.
    Keywords: cross sectional studies, exfoliative toxin genes, Staphylococcal aureus, toxic shock syndrome toxin
  • Sallahadin Feizollah, Shiva Khezri* Pages 561-568
    Background
    Multiple Sclerosis (MS) is a neurodegenerative disease of the central nervous system (CNS). The hippocampus is a vital center for learning and memory; it is extremely vulnerable to neurodegenerative diseases. The male hormones could be neuroprotective for the CNS. The current study is an attempt to investigate the effect of testosterone on learning and spatial memory following the demyelination of CA1 area by the injection of ethidium bromide in the rat's hippocampus.
    Methods
    This experimental study has been conducted on healthy rats in the faculty of science of the Urmia University from September 2013 to February 2015. For demyelination in all previously gonadectomized healthy rats, 3µl ethidium bromide was injected into the CA1 area of rats by stereotaxic surgery. In addition, the treatment groups received 1µl testosterone (6µg/µl) during a 20-day timeframe on a daily basis after demyelination by the ethidium bromide. The control groups had no drug injection. The process of the learning and spatial memory of the rats were closely monitored by the radial Maze. The demyelination and remyelination in the hippocampus were checked by the myelin-specific coloring (Luxol fast blue and Cresyl violet).
    Results
    The histological results suggest that the testosterone is capable of minimizing the destructive impacts of ethidium bromide in the treatment group as well as enhancing the remyelination process. In the group treated by testosterone, the percentage of the pyknotic cells 20 days after demyelination induction, represented a significant reduction compared to that of ethidium bromide group (P=0.008). The behavioral studies analyses show that the amount of the food finding time in those groups received ethidium bromide was significantly longer than those of the control groups (P=0.001). Furthermore, the application of the testosterone in the treatment groups reduced the extent of demyelination while the memory impairment induced by the ethidium bromide was significantly improved (P=0.001).
    Conclusion
    Testosterone can act as a neuroprotective factor that reduces the extent of demyelination and the number of pyknotic cells. It also may improve the learning and memory impairment induced by ethidium bromide.
    Keywords: ethidium bromide, multiple sclerosis, rat, remyelination, spatial learning, testosterone
  • Soheila Hosseinzadeh*, Maryam Zahmatkesh, Gholam, Reza Hassanzadeh Hassanzadeh, Morteza Karimian, Mansour Heidari, Mahmoud Karami Pages 569-576
    Background
    Seladin-1 protein protects the neural cells against amyloid beta toxicity and its expression decreased in vulnerable regions of Alzheimer's disease (AD) brains. On the other hand, changes in serum levels of S100 have been considered as a marker of brain damage in neurodegenerative diseases. Furthermore, this study was carried out to determine the relation between the change profile of serum S100β protein levels and hippocampal Seladin-1 gene expression in a rat model of sporadic AD.
    Methods
    In this experimental study that established in Department of Neuroscience, School of Advanced Technologies in Medicine, Tehran University of Medical Science, from March 2011 to April 2013, 72 animals were randomly divided into control, 4, 7, 14, and 21days ICV-STZ/Saline administrated rats. Alzheimer's model was induced by intracerebroventricular (ICV) injections of streptozotocin (STZ) [3 mg/kg] on days 1 and 3. Serum levels of S100β and hippocampal Seladin-1 gene expression were evalu-ated in experimental groups. The initial and step-through latencies (STL) were deter-mined using passive avoidance test.
    Results
    Serum levels of S100β were significantly different between the STZ-7 day and STZ-14 day groups in comparison with the control, saline and STZ-4 day groups. As well as, there was a significant difference between the STZ-7 day group in comparison with the STZ-14 day and STZ-21 day groups (P=0.0001). Hippocampal Seladin-1 gene expression in STZ-14 day and STZ-21 day groups significantly decreased as compared to the control, saline and STZ-4 day groups (P=0.0001). However, significant correla-tion was detected between serum S100β protein decrement and Seladin-1 down regula-tion (P=0.001). Also, the STL was significantly decreased in 21 days ICV-STZ adminis-trated rats as compared to the control or saline groups (P=0.001).
    Conclusion
    Monitoring the changes of serum S100β protein levels by relationship with changes in hippocampal Seladin-1 gene expression can be a useful indicator of neu-ronal damage in patients with Alzheimer's disease.
    Keywords: alzheimer disease, hippocampus, seladin 1, streptozotocin, S100β
  • Narges Zamani, Mohammadhossein Zamani Zamani, Mitra Modaresgilani Modaresgilani* Pages 577-583
    Background
    Endometrial carcinoma is considered the most common gynecological cancer in the world. Pelvic and para-aortic lymphadenectomy is widely advised based on FIGO staging system. The purpose of this study was to determine whether the biomarker human epididymis protein 4(HE4) correlates with depth of myometrial invasion, histologic grade and metastases in patients with endometrioid adenocarcinoma of the uterus.
    Methods
    This was a cross-sectional study in women with biopsy-proven endometrioid adenocarcinoma in the gynecological ward of Vali-e-Asr Hospital from October 2012 to October 2014. The concentrations of HE4 and CA125 were assessed before surgery and all surgical specimens were reviewed by dedicated gynecologic pathologists. The results were compared with the final histopathology report.
    Results
    A total of 80 patients were initially entered in this study. Twelve patients were excluded because they didn’t have tumor marker. Most of patients (76%) was in stage I disease. Levels of serum HE4 greater than 140 PM and CA125 greater than 35 kU/L observed in 12(17%) and 26(38.2%) of patients, respectively. Of the 52 patients with satge I, 14(26.9%) had CA125≥35 KU/L, compared with 6(66.7%) of the 9 patients with stage II and 6(85.7%) of the 7 patients with stage III (P<0.002). A significant increase in serum CA125 level was noted in patients with grade III tumors, deep myometrial invasion, cervical stromal involvement and nodal metastasis (P<0.001, P<0.0001, P<0.006, P<0.002). Among the group of patients with early stage disease a significant increase in serum CA125 was noted in patients with deep myometrial invasion. Five out of 52 patients (9.6%) in stage I had HE4 level≥140 PM, compared with 3 patients (33.3%) with stage II and 4 patients (57.1%) with stage III disease (P<0.003). A significant increase in serum HE4 level was noted in patients with grade III tumors, deep myometrial invasion, cervical stromal involvement and nodal metastasis (P<0.035, P<0.001, P<0.012, P<0.007).
    Conclusion
    Human epididymis protein 4 (HE4) and CA125 may be a useful markers preoperatively in the clinical decision making for determining the need for lymph node dissection in women with endometrial cancer.
    Keywords: CA125, cross, sectional studies, endometrial cancer, HE4, lymph node excision, myometrium, neoplasm staging, tumor markers
  • Sanambar Sadighi, Hosein Kamranzadeh*, Easa Jahanzad, Saghi Vaziri Pages 584-591
    Background
    Breast cancer is the most common cancer in women around the world. It has been known for over a century that androgens and androgen receptor (AR) play a role in normal and neoplastic breast cells. The aim of this study was to determined the AR expression on tumor cells and its correlation with other prognostic and predictive factors as well as contribution of AR in patients overall survival (OS) and disease- free survival (DFS).
    Methods
    This retrospective cross-sectional study performed on 189 patients who referred to Medical Oncology Ward of Cancer Institute, Tehran University of Medical Sciences, from April 2007 to February 2010. We performed an immunohistochemistry study for AR (AR441 clone, Dako, Germany) (10% cut-off point) and Ki-67 MIB-1 clone, Dako, Germany) on paraffin embedded blocks. Other data were extracted from patients’ documents.
    Results
    Overall, AR expression was 49.1%. Mean age of the patients with and without AR was 47.86 and 48.49 years, respectively. AR positive tumors presented more in stage I/II than III/IV (P=0.02) and AR were more positive for estrogen receptor positive, lower grade of tumor (grade I/II versus III) and lower Ki-67 (P=0.01). AR positivity had neither correlation with progesterone receptor, HER2/neu, P53 expression or menopausal status. OS and DFS were higher in AR positive patients but did not reach statistical significance. In triple-negative breast cancer (TNBC) group, 25% of tumors showed AR expression. AR had non-significant positive correlation with OS in TNBC cancer patients. OS and DFS had significant statistic positive correlation with ER, PR and stage regardless of AR status.
    Conclusion
    Based on this study, although androgen receptor expression showed correlation with other prognostic factors for survival in patients, we didn’t find statistically significant independent relationship between AR and overall survival in patients. As far as there isn’t any targeted therapy for triple-negative breast cancer (TNBC), prospective basic and clinical studies regarding AR inhibitors in the treatment of TNBC seems to be logical and valuable.
    Keywords: androgen receptor, cross sectional studies, immunohistochemistry, invasive ductal carcinoma, prognosis, survival, triplenegative, breast neoplasms
  • Bahareh Abbasi, Peyman Hafezimoghadam, Naffiseh Ansari Nejad, Maryam Sarvari, Tayeb Ramim* Pages 592-599
    Background
    Tramadol is a synthetic drug which is prescribed in moderate and severe pain. Tramadol overdose can induce severe complications such as consciousness impairment and convulsions. This study was done to determine the convulsions incidence after tramadol use until one week after hospital discharge.
    Methods
    This prospective study was done in tramadol overdose patients without uncontrolled epilepsy and head injury history. All cases admitted in Loghman and Rasol Akram Hospitals, Tehran, Iran from 1, April 2011 to 1, April 2012 were included and observed for at least 12 hours. Time interval between tramadol intake and first seizure were record. Then, patients with second drug-induced seizure were recognized and log time between the first and second seizure was analyzed. The patients were transferred to the intensive care unit (ICU) if clinical worsening status observed. One week after hospital discharge, telephone follow-up was conducted.
    Results
    A total of 150 patients with a history of tramadol induced seizures (141 men, 9 women, age: 23.23±5.94 years) were enrolled in this study. Convulsion was seen in 104 patients (69.3%). In 8 out of 104 patients (7.6%) two or more convulsion was seen. Time interval between tramadol use and the onset of the first and second seizure were 0.93±0.17 and 2.5±0.75 hours, respectively. Tramadol induced seizures are more likely to occur in males and patients with a history of drug abuse. Finally, one hundred forty nine patients (99.3%) were discharged with good condition and the only one patient died from tramadol overdose.
    Conclusion
    The results of the study showed tramadol induced seizure most frequently occurred within the first 4 hours of tramadol intake. The chance of experiencing a second seizure exists in the susceptible population. Thus, 4 hours after drug intake is the best time for patients to be hospital discharged.
    Keywords: cross, sectional studies, drug monitoring, drug toxicities, seizures, tramadol abuse, tramadol
  • Homeira Rashidi, Hajieh Shahbazian, Forogh Nokhostin*, Mohammad Bahadoram, Seyed Peyman Payami Pages 600-607
    Background
    Metabolic syndromes are known as a set of risk factors for the development of cardio-vascular disease and diabetes in the individual. The association between concentration of uric acid and metabolic syndrome in adolescents has yet to be established thoroughly. The aim of this study was to investigate the relationship between uric acid and metabolic syndrome in a sample of adolescents.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted from September 23, 2009 to September 22, 2010 in Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran. In this study, 240 individuals aged 10-19 years were randomly selected among participants of the Ahvaz MetS study (120 subjects normal and 120 subjects MetS). The serum levels of UA were measured by a colorimetric method. In the normal group, anyone with abdominal obesity, high systolic or diastolic blood pressure, High-density lipoprotein (HDL)≤40 mg/dl, TG≤110 mg/dl, fasting blood sugar (FBS)≤100 mg/dl or diabetes was excluded from the study. History of Anticonvulsive drugs or steroids use was the criteria for exclusion for both groups.
    Results
    Of the 240 subjects aged a mean of 14.95±2.64 years, mean of uric acid in metabolic syndrome group was 4.8±1.4 mg/dl and in the control group was 4.18±1.01 mg/d (P=0.001). Participants were divided into three groups based on uric acid levels: ≤4.9 mg/dl, 4.9-5.7 mg/dl and >5.7 mg/dl. The risk of metabolic syndrome was significantly higher in third group of uric acid than the second and first group (odds ratio [OR], 3.7; 95% confidence interval [CI], 1.70 - 8.04) and (OR, 5.9; 95% CI, 2.42-14.35, P<0.001). In addition, uric acid level was inversely associated with hyperglycemia. The ORs of hypertriglyceridemia for the second and third group of uric acid were 4.36 (95% CI, 2.01- 9.47) 5.75 (95% CI, 2.43-13.61) respectively, compared with lowest group of UA.
    Conclusion
    The results showed that hyperuricemia was significantly linked with increased risk for hypertriglyceridemia, low high-density lipoprotein cholesterol level, high blood pressure and waist circumference. Among Ahvaz adolescents, serum concentrations of uric acid strongly associated with the prevalence of metabolic syndrome and several of its components.
    Keywords: adolescent, cross, sectional studies, Iran, metabolic syndrome, uric acid
  • Ali Labaf, Rasoul Masoomi*, Misaq Raeisi Pages 608-613
    Background
    There is a concern by some doctors that not interrupting the patient's initial statements of concerns can lead to too long medical visits. Therefore, in this study, the duration of the patient's initial statements of concerns was studied.
    Methods
    This descriptive cross sectional study was conducted from August to October, 2011 in the Emergency Department of Imam Khomeini Hospital in Tehran. 100 patients entered the study through convenience sampling. Based on a 5 level triage system Emergency Severity Index (ESI), patients who were not life-threatening conditions (level 5) entered the study and critically ill patients and foreign patients were excluded from the study. Demographic data of the patients and durations the patient's initial statements of concerns were recorded and measured.
    Results
    Fifty-six percent of patients were men. 79 percent of them had academic degree less than diploma and most of them have Persian ethnicity (60 percent). The mean age of the participants was 37.09 (SD, 1.68). The mean durations of patient's initial statements was 71.60±2.37 seconds. The minimum time was 22.51 seconds and the maximum time was 206.51 seconds. There was significant difference between age (P=0.001, r=0.382) and gender (P=0.032, df=98, t= -2.17) with the durations of patient's initial statements. But education level (P=0.996, F (2, 97)=0.004) and ethnicity (P=0.266, F (6, 93)=1.3) did not have a significant effect on the durations of patient's initial statements.
    Conclusion
    According to the findings of this study, duration of patient's initial statements of concerns is less than what which leads to an increase the time of medical visits.
    Keywords: communication skills, duration of medical visit, emergency department, patients initial statements