فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و سوم شماره 9 (پیاپی 177، آذر 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهدی صفرپور، احمد ابراهیمی، مریم سادات دانشپور صفحات 615-623
    علی رغم نتایج ارزشمند به دست آمده در زمینه شناسایی ژن ها و تغییرات ژنتیکی مرتبط با دیابت نوع دو، عدم هم خوانی و تکرار پذیری نتایج به دست آمده در جمعیت های گوناگون یکی از چالش های پیش رو در انتخاب ژن های کاندید با این بیماری می باشد. از این رو مقاله مروری کنونی، بر مبنای یک جستجوی مدون، به معرفی مهم ترین ژن های مرتبط با این بیماری و نقش تغییرات ژنتیکی هر یک از آن ها در افزایش شانس ابتلا به دیابت می پردازد. در پژوهش کنونی بدون در نظر گرفتن بازه زمانی تعیین شده، از دو پایگاه داده به نام های National Center for Biotechnology Information، Database of Genotypes and Phenotypes (NCBI dbGaP)، Human Genome Epidemiology Network (HuGENet) بدون در نظر گرفتن بازه زمانی معین و دو کمپانی مطرح در زمینه تست های ژنتیکی به نام های 23andMe و deCODE، به منظور دست یابی به مهم ترین ژن های مرتبط با دیابت نوع دو و تغییرات ژنتیکی گزارش شده بر روی هر یک از آن ها استفاده شد. بر مبنای نتایج به دست آمده چهار ژن کاندید انتخاب شده به ترتیب اهمیت عبارت بودند از:، CDKAL1، TCF7L2 KCNJ11 و FTO. مهم ترین پلی مورفیسم گزارش شده بر روی ژن TCF7L2، rs7903146 نام داشت. پس از آن پلی مورفیسم های rs7754840، rs5215 و rs8050136 به عنوان مهم ترین پلی مورفیسم های گزارش شده بر روی ژن های KCNJ11، CDKAL1 و FTO معرفی شدند. با توجه به نتایج به دست آمده، پژوهش کنونی را می توان به عنوان الگویی جهت دست یابی به یک جمع بندی مستدل و معرفی مهم ترین ژن ها و تغییرات ژنتیکی مرتبط با بیماری های شایع و غیر واگیر همچون دیابت از میان حجم وسیع داده های ارایه شده به شمار آورد.
    کلیدواژگان: دیابت شیرین، مطالعات همبستگی گسترده ی ژنوم، تغییرات تک نوکلئوتیدی
  • آرین رحیمی، آرش آرش کیا، امیر میرزایی، حسن نوربازرگان، سیدعطا الله سادات شاندیز، رقیه رحیمی، مهدی مهدوی * صفحات 624-631
    زمینه و هدف
    ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) یکی از شایع ترین ویروس هایی است که در ایجاد سرطان دهانه رحم نقش دارد و پژوهش ها نشان داده است که در بیشتر موارد سرطان دهانه رحم، پروتئین های E6 و E7 ویروس پاپیلوما وجود دارد. هدف از مطالعه کنونی بهینه سازی بیان سازه پلی توپیک حاوی ژن های E6 و E7 ژنوتیپ های مختلف ویروس پاپیلومای انسانی به عنوان کاندیدای واکسن بود.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی از مهر 1392 تا شهریور 1393 در بخش ویروس شناسی انستیتوپاستور ایران انجام شد. ابتدا نواحی ایمنی زای پروتئین های E6 و E7 در ژنوتیپ های مختلف پاپیلوما ویروس انسانی (HPV16، 18، 31، 45) به صورت بیوانفورماتیک مورد بررسی قرار گرفتند. سازه بیانی سنتتیک کدکننده پروتئین های E6 و E7 در اشرشیاکلی ترانسفورم شده و سپس بیان پروتئین مربوطه انجام گرفت و به منظور بهینه سازی بیان پروتئین نوترکیب مورد نظر، دانسیته سلولی، مدت زمان انکوباسیون، دمای رشد، غلظت های مختلف isopropyl-beta-D-thiogalactopyranoside (IPTG) و محیط های کشت مختلف مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    پس از بهینه سازی بیان، بهترین بیان پروتئین نوترکیب مورد نظر در محیط کشتSuper Optimal Broth (SOB) (Merck، Germany) به دست آمد. در این محیط کشت، بیش ترین میزان بیان در 8/0(Optical density) OD600=، غلظت mM 1/0 از IPTG، زمان انکوباسیون یک ساعت در دمای °C 37 در میزان بیانی BL21 (A1) اشرشیاکلی به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که بیان پروتئین های E6 و E7 ژنوتیپ های مختلف ویروس پاپیلومای انسانی قابل انجام بوده و در نهایت می توان از آن به عنوان یک کاندیدای واکسن علیه ویروس استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ویروس پاپیلومای انسانی، پروتئین E6 و E7، واکسن های پلی توپیک، اشرشیاکلی
  • عباسعلی ایمانی فولادی، الناز پرویزی، محمد جواد سلطانپور، علی احمدی * صفحات 632-638
    زمینه و هدف
    پنومونی باکتریال از مهمترین عوامل مرگ و میر بوده و تشخیص عامل اصلی به خصوص در موارد پلی باکتریال و اتخاذ درمان مناسب مشکل است. هدف از انجام این پژوهش تعیین عوامل مسبب پنومونی پلی باکتریال و تعیین الگوی حساسیت ضد میکروبی آن ها در بیماران دارای عفونت دستگاه تنفس تحتانی بود.
    روش بررسی
    پرونده 167 بیمار که از فروردین 1389 تا اسفند 1391با علایم عفونت دستگاه تنفس تحتانی در بیمارستان بقیه الله الاعظم (عج) شهر تهران بستری شده بودند، به صورت مقطعی و گذشته نگر بررسی شد. از بیماران، نمونه برونکوآلوئولار لاواژ گرفته شده و از لحاظ وجود باکتری عامل، الگوی پلی باکتریال و مقاومت دارویی بررسی شده بود. همچنین وجود مایکوباکتریوم توبرکلوزیس مولد بیماری سل نیز بررسی شد.
    یافته ها
    از مجموع 167 بیمار (62 زن، 105 مرد)، 90 نمونه از نظر وجود عامل پاتوژن باکتریال مثبت و 77 مورد منفی بود. فراوانی پنومونی در مردان با زنان به لحاظ آماری تفاوتی نداشت. 117 ایزوله باکتریایی از 15 گونه باکتری مختلف به دست آمد. مایکوباکتریوم توبرکلوزیس (25%)، سودوموناس آئروژینوزا (15%) و استافیلوکوکوس اورئوس (14%) بیشترین فراوانی را داشتند. 72% موارد پنومونی مونوباکتریال و بقیه پلی باکتریال (23% دی باکتریال و 5% تری باکتریال) بودند. بیشترین مقاومت آنتی بیوتیکی نسبت به آموکسی سیلین و کمترین به ونکومایسین بود.
    نتیجه گیری
    شیوع پنومونی با افزایش سن رابطه مستقیم داشته و عوامل اتیولوژیک آن متنوع است. منفی شدن درصد بالایی از نمونه ها به احتمالی مربوط به باکتری های سخت رشد، عوامل ویروسی، آنتی بیوتیک درمانی است. با توجه به میزان بالای مقاومت به مواد ضد میکروبی مانند آسینتوباکتر، تعیین الگوی حساسیت ضد میکروبی بیماران پنومونی ضروری است.
    کلیدواژگان: پنومونی باکتریال، آنتی بیوگرام، مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، مطالعه گذشته نگر
  • سارا جام برسنگ، علیرضا اکبرزاده باغبان، سید سعید هاشمی نظری *، فرید زایری، علی نیک فرجام صفحات 639-945
    زمینه و هدف
    پس از عفونت اولیه HIV با پیشرفت بیماری تعداد سلول های CD4 کاهش می یابد. سطح این سلول ها شاخص مناسبی جهت ارزیابی وضعیت ایمنی بدن در مبتلایان به ویروس HIV است. هدف از پژوهش کنونی بررسی روند تغییرات سلول های CD4 در افراد HIV مثبت تحت درمان با داروهای ضدرتروویروسی به وسیله مدل چند وضعیتی مارکوف بود.
    روش بررسی
    پژوهش کوهورت حاضر شامل 122 فرد HIV مثبت مراجعه کننده به مرکز ایدز ایران واقع در بیمارستان امام خمینی (ره) شهر تهران بود. این افراد از فروردین 1374 تا دی 1389 به این مرکز وارد و با داروهای ضدرتروویروسی تحت درمان قرار گرفته و تا زمان فوت یا تا پایان مطالعه آبان 1393 پی گیری شدند. مبتلایان بالای 18 سالی که حداقل سه بار تحت آزمایشات مربوطه قرار گرفتند به مطالعه وارد شدند. داده های ثبت شده جهت برآورد زمان ماندگاری در وضعیت های بیماری که بر اساس سطح سلول های CD4 تعریف شد، به وسیله مدل چندوضعیتی مارکوف استفاده شد.
    یافته ها
    نمونه شامل (18%) 22 زن با میانگین سن 32/43 (انحراف معیار 33/8) و (82%) 100 مرد با میانگین سنی 28/45 (انحراف معیار 34/8) سال بود. سن افراد به دو گروه 40 سال و کمتر، (1/54%) 66 نفر و بیشتر از آن، (9/45%) 56 نفر، تقسیم شد. احتمال های انتقال بین وضعیت ها برای مدت زمان یک ساله و شش ساله برآورد شد، اگر فردی در وضعیت یک CD4 باشد با احتمال 51% یک سال بعد در همان وضعیت خواهد بود. این احتمال پس از شش سال 33% خواهد بود. در طول مطالعه 29 نفر فوت شدند. میانگین زمان اقامت افراد در وضعیت چهار، 21 ماه برآورد شد. نسبت بخت انتقال از وضعیت سه به وضعیت چهار در مردان 4/4 زنان برآورد شد.
    نتیجه گیری
    استفاده از درمان های ضدرتروویرسی در افراد با عفونت HIV سبب کاهش بار ویروسی و افزایش عمر افراد می شود. پژوهش کنونی این روند را با برآورد میانگین زمان های ماندگاری تا انتقال به وضعیت های وخیم تر نشان داد.
    کلیدواژگان: درمان ضدرتروویروسی، تعداد سلول های CD4، فرآیند مارکوف، سندرم نقص ایمنی انسانی
  • ابوالفضل عباس زاده، طیبه محزونی، سید ابوالحسن امامی، حسین اکبری، محمد جواد فاطمی *، محسن صابری، توران باقری، میترا نیازی، شیرین عراقی صفحات 646-652
    زمینه و هدف
    گشنیز با نام علمی Coriandrum Sativum از قدیمی ترین گیاهان دارویی شناخته شده است، که در مطالعات مختلف به اثرات ضد التهابی و ضد میکروبی و ضد قارچی روغن آن اشاره شده است، هدف از این مطالعه بررسی تاثیر روغن گشنیز در ترمیم زخم سوختگی درجه دو سطحی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی که در آزمایشگاه حیوانات مرکز آموزشی درمانی حضرت فاطمه (س) تهران در مهر و آبان 1392 انجام شد، در قسمت خلف 48 رت نر بالغ نژاد Sprague-Dawley به وزن تقریبی g 300-250 سوختگی درجه دو سطحی به ابعاد cm 4×2 ایجاد گردید و سپس در محل سوختگی گروه یک تا چهار به ترتیب از کرم سیلور سولفادیازین، پماد آلفا، کرم گشنیز و گاز وازلین (کنترل) برای پانسمان به صورت روزانه تا بهبود کامل استفاده شد و روند بهبودی زخم با عکس برداری به صورت هر سه روز یک بار با ImageJ، ver. 1.45، (NIH، Maryland، USA) پایش شد. در روز 10 و 17 جهت بررسی میزان کلاژن و سلول های التهابی نمونه از زخم سوختگی برای پاتولوژی فرستاده شد.
    یافته ها
    میانگین سطح زخم ها در چهار گروه در اولین مرتبه عکس برداری (روز سه) اختلاف آماری معناداری نداشت (135/0P=) و برای بررسی روند بهبودی از تفاضل میانگین سطوح زخم ها در گروه های چهارگانه در روزهای بعد نسبت به روز سه استفاده شد. سرعت بهبود زخم ها در گروه های گشنیز و آلفا از روز 14 به بعد بهتر از دو گروه دیگر بود و اختلاف آماری معنادار وجود داشت (001/0P<).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد در بهبود زخم حاصل از سوختگی، اثر پماد گشنیز بهتر از گروه کنترل و سیلور سولفادیازین و مشابه پماد آلفا می باشد.
    کلیدواژگان: روغن گشنیز، سوختگی درجه دو، پماد آلفا، سیلور سولفادیازین
  • آتوسا باقری بهزاد، برزین باقری بهزاد، حسن نیرومند *، مهبد ابراهیمی، غلامرضا پورمند، فیروزه اکبری اسبق صفحات 653-659
    زمینه و هدف
    ناباروری به صورت عدم وقوع حاملگی به دنبال یک سال نزدیکی جنسی محافظت نشده تعریف می شود. واریکوسل شایع ترین علت ناباروری قابل اصلاح با جراحی در مردان می باشد. هدف از پژوهش کنونی بررسی تاثیر هورمون نوترکیب محرک فولیکول بر پارامترهای مایع منی پس از واریکوسلکتومی در مردان نابارور بود.
    روش بررسی
    مطالعه کنونی به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی در 96 نفر از مردان نابارور مراجعه کننده به بیمارستان جامع زنان محب یاس شهر تهران از ابتدای مهر 1393 تا پایان شهریور 1394 انجام گرفت. معیار ورود شامل واریکوسلکتومی برای واریکوسل ایدیوپاتیک و یک طرفه بود. حساسیت به ترکیب دارویی معیار خروج از مطالعه بود. این افراد به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول تحت درمان با هورمون نوترکیب محرک فولیکول (Recombinant follicular Stimulating Hormone، rFSH) قرار گرفت و گروه دوم دارونما (سرم نمکی) دریافت کردند. پس از سه ماه میزان بهبود پارامترهای مختلف مایع منی شامل تحرک، مورفولوژی، تعداد اسپرم و نیز میزان عوارض درمانی در دو گروه بررسی و مقایسه شد.
    یافته ها
    96 بیمار در دو گروه 48 نفری وارد مطالعه شدند. میزان بهبودی در مورفولوژی و نیز تحرک اسپرم ها در گروه دارو به میزان معناداری بیش از گروه دارونما بود (0001/0P=)؛ اما میزان تغییر در تعداد اسپرم ها پس از درمان در دو گروه تفاوت آماری معناداری نداشت (495/0P=).
    نتیجه گیری
    در مجموع بر اساس نتایج به دست آمده در این بررسی، می توان نتیجه گرفت که هورمون نوترکیب محرک فولیکول بر بهبود پارامترهای مایع منی پس از واریکوسلکتومی در مردان نابارور نسبت به گروه کنترل موثرتر است و تاثیر عمده آن بر مورفولوژی و تحرک اسپرم ها می باشد.
    کلیدواژگان: کارآزمایی بالینی تصادفی، ناباروری مردانه، واریکوسل، فولیتروپین آلفا، حرکت اسپرم، تعداد اسپرم
  • نسرین تک زارع، غلامرضا حسن زاده، محمدرضا رویینی، عباسعلی کشتکار، آزاده منایی، عباس حاجی آخوندی * صفحات 660-667
    زمینه و هدف

    یکی از مهم ترین مسایل علم پزشکی، ترمیم زخم ها است. آلوئه ورا از گذشته های دور در درمان ناراحتی های پوستی استفاده شده است. در این پژوهش آثار کاربرد ژل آلوئه ورا بر روند التیام زخم به روش دقیق میکروسکوپی و شمارش سلولی بررسی گردید.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت تجربی از مهر تا اسفند 1393 در آزمایشگاه فارماکولوژی انجام پذیرفت. 60 سر رت در روز جراحی بیهوش و در پشت گردن زخمی به ابعاد mm 5/1 5/1، ایجاد گردید. سپس رت ها به طور تصادفی در گروه های شاهد، تجربی و گروه کنترل مثبت تقسیم شدند. هر گروه به سه دسته کوچک تر با دوره های 4، 7 و 14 روزه تقسیم گردیدند. از روز صفر به بعد سطح زخم ها در گروه تجربی یک روزانه دو بار و گروه تجربی دو روزانه یک بار از ژل آلوئه ورا و در گروه کنترل مثبت، کرم فنی تویین مصرف گردید. سطح زخم و بهبود آن در روزهای تعیین شده سنجیده شد، در انتهای هر دوره، موش ها با روش استنشاق اتر بیهوش و یک نمونه از بستر زخم تهیه شد و با رنگ آمیزی هماتوکسیلن- ائوزین (H&E stain) و تری کروم ماسون (Masson's trichrome stain) مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج مطالعه ماکروسکوپی سطح زخم ها و مطالعه میکروسکوپی بستر زخم و تعداد فیبروبلاست های هر دو گروه تجربی نسبت به گروه شاهد از نظر آماری افزایش معنادار داشت (0011/0P=) و سبب تسریع التیام زخم شد (آزمون به روش MANOVA انجام شد).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که کاربرد موضعی دو بار ژل آلوئه ورا سبب تسریع روند التیام زخم از دیدگاه بررسی هیستولوژیکی و شمارش سلولی در رت می گردد.

    کلیدواژگان: ترمیم زخم، ژل آلوئه ورا، رت
  • یاسمن علی پور، آسیه عباسی دلویی *، علیرضا براری، احمد عبدی صفحات 668-673
    زمینه و هدف
    استئوکلسین غیرکربوکسیله که از سلول های بتا جزایر لانگرهانس ترشح می شود در تحریک انسولین و تنظیم گلوکز نقش اساسی را ایفا می کند. هدف این مطالعه بررسی اثر هشت هفته فعالیت مقاومتی بر استئوکلسین غیرکربوکسیله، آدیپونکتین و حساسیت به انسولین در زنان چاق بود.
    روش بررسی
    پژوهش کنونی به روش نیمه تجربی و نمونه گیری تصادفی، بر روی 20 نفر از زنان چاق باشگاه های ورزشی شهرستان آمل در خرداد 1393 انجام شد. برنامه تمرینی گروه تجربی شامل هشت هفته فعالیت مقاومتی و سه جلسه در هفته بود. نمونه های خون آزمودنی ها پس از 12 تا 14 ساعت ناشتایی جمع آوری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که فعالیت ورزشی مقاومتی بر سطوح استئوکلسین غیرکربوکسیله سرم (094/0P=) و حساسیت به انسولین (178/0P=) در زنان چاق افزایش غیرمعناداری داشت. با این وجود، گروه تجربی پس از فعالیت ورزشی مقاومتی به طور معناداری سطوح آدیپونکتین بالاتری (003/0P=) داشتند.
    نتیجه گیری
    فعالیت ورزشی مقاومتی می تواند سطوح استئوکلسین غیرکربوکسیله و ادیپونکتین سرم را در زنان چاق افزایش دهد. شاید بتوان گفت که این نوع فعالیت می تواند در هموستاز گلوکز موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: استئوکلسین، آدیپونکتین، حساسیت به انسولین، زنان چاق، فعالیت مقاومتی
  • علی ملکی، مهرداد پاینده، فاطمه نادعلی صفحات 674-679
    زمینه و هدف
    گراف های سلولی بخش جدایی ناپذیری از آزمایش شمارش کامل خون (CBC) بوده که در دستگاه های خودکار هماتولوژی در دسترس می باشند.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی تحلیلی، علاوه بر ارایه هیستوگرام های بیمارانی که از فروردین 1392 تا اسفند 1393 به آزمایشگاه بیمارستان زاگرس کرمانشاه مراجعه کرده بودند، با به کارگیری موتور جستجوگر Pubmed در یک جستجوی رایانه ای در پایگاه داده های Medline، از مقالات منتشر شده مرتبط و نیز کتابچه راهنمای دستگاه های هماتولوژی نیز کمک گرفته شد. برای جستجو از اصطلاحات اریتروگرام، هیستوگرام اریتروسیتی و گراف های هماتولوژی استفاده شد.
    یافته ها
    هیستوگرام ها در وضعیت های مختلف هماتولوژیک غیرطبیعی می شوند و می توانند سرنخ های مهمی را در تشخیص بیماری های مختلف به دست دهند. این گراف ها در طیفی از وضعیت های پاتولوژیک نماهای اختصاصی دارند. در پایش روند درمانی برخی بیماری های خونی مانند کم خونی های فقر آهن و مگالوبلاستیک، هیستوگرام ها می توانند پیشرفت درمان را نمایش دهند.
    نتیجه گیری
    از هیستوگرام ها می توان در همراهی با دیگر پارامترهای CBC، به عنوان یک ابزار غربال گری و کمکی در پایش و تفسیر وضعیت های پاتولوژیک استفاده نمود.
    کلیدواژگان: هماتولوژی، CBC اتوماتیک، اریتروسیت، هیستوگرام
  • موسی احمدپور کچو، یدالله زاهد پاشا *، حجت الله احتشام منش، علیرضا یحیایی شاهاندشتی، فاطمه حیدری، طاهره جهانگیر، فائزه آقاجانپور صفحات 680-684
    زمینه و هدف
    آبله مرغان نوزادی، ثانوی به عفونت حواشی تولد در مادر می باشد که در صورت عدم درمان در 30% موارد خطر مرگ به دنبال دارد. درمان شامل ایزولاسیون و تجویز آسیکلوویر و ایمیون گلوبولین داخل وریدی است. هدف از گزارش این مورد، درمان نارسایی تنفسی ناشی از آبله مرغان با سورفاکتانت است.
    معرفی بیمار: نوزاد پسر هفت روزه ای است که به دلیل دیسترس تنفسی و ضایعات منتشر پاپولووزیکولر در بیمارستان کودکان امیر کلا بابل در اردیبهشت 1391 بستری شد. مادر وی چهار روز پیش از زایمان سابقه آبله مرغان داشت. آسیکلوویر و آنتی بیوتیک های وریدی برای وی شروع شد. روز دوم بستری به دلیل پنومونی شدید و نارسایی تنفسی اینتوبه شد و به ونتیلاتور متصل گردید و سورفاکتانت داخل تراشه در دو دوز مجزا به دلیل نیاز به تنظیم بالای ونتیلاتور تجویز شد. نوزاد پس از 14 روز با حال عمومی خوب ترخیص شد.
    نتیجه گیری
    تجویز سورفاکتانت در نارسایی تنفسی ناشی از پنومونی آبله مرغان می تواند در درمان نارسایی تنفسی آنها مفید باشد.
    کلیدواژگان: نوزاد، آبله مرغان، پنومونی، سورفاکتانت، تهویه مکانیکی
|
  • Mahdi Safarpour, Ahmad Ebrahimi, Maryam Sadat Daneshpour Pages 615-623
    Despite the valuable results achieved in identification of genes and genetic changes associated with type 2 diabetes (T2D), lack of consistency and reproducibility of these results in different populations is one of the challenges lie ahead in introduction of T2D candidate genes. Therefore, the present review article aimed to provide an overview of the most important genes and genetic variations associated with development of T2D based on a systematic search in well-known genetic databases. For this purpose, the National Center for Biotechnology Information, Database of Genotypes and Phenotypes (NCBI dbGaP) and Human Genome Epidemiology Network (HuGENet) database were searched to find the most important genes associated with T2D. In addition, a gray literature search was conducted to collect any available information released by laboratories offering genetic tests such as deCODE genetics and 23andMe. Candidate genes were selected among the results of all databases based on the highest level of similarity. Subsequently, without any time restriction, PubMed, Scopus and Google scholar databases were searched using relevant Medical Subject Headings (MeSH) terms to access related articles. The relevant articles were screened to make a conclusion about the genes and genetic variations associated with T2D. The results revealed that four selected candidate genes, in order of importance, were TCF7L2, CDKAL1, KCNJ11, and FTO. The most significant single nucleotide polymorphism (SNP) associated with T2D in the TCF7L2 gene was rs7903146; however, the results showed a wide range of variation from slight association in the Amish (P= 5.0×10-2) to strong association in European descent populations (P= 2.0×10-51). Then, rs10440833 mapping to the intronic region of the CDKAL1 gene showed significant association with T2D (P= 2.0×10-22). In the KCNJ11 gene, a missense variation (rs5215) in exon one was found to have the highest association with T2D compared with other SNPs discovered in this gene (P= 5.0×10-11). Finally, rs8050136 located in the first intron of the FTO gene had the strongest association with T2D (P= 2.0×10-17). On the basis of these results, it can be concluded that the current study can be introduced as a model for achieving well-documented results among spectrum of information available in genetic databases based on a systematic search strategy. The candidate genes and genetic variations presented in this review article might be applied for early diagnosis, prevention, and treatment of T2D.
    Keywords: Diabetes mellitus, genome, wide association study, single nucleotide polymorphism
  • Arian Rahimi, Arash Arashkia, Amir Mirzaie, Hassan Noorbazargan, Seyed Ataollah Sadat Shandiz, Roghayeh Rahimi, Mehdi Mahdavi Pages 624-631
    Background
    Human papilloma virus is a DNA virus from the papillomavirus family that is most prevalent in human cervical cancers and many studies showed the E6 and E7 proteins are present in the majority of cervical cancer cases. Development of universal HPV peptide-based vaccine with more serotypes coverage has considerable value. The aim of the study was to design a multi-epitope universal vaccine for major HPV based on E6 and E7 proteins and optimization the expression of polytopic construct contains E6 and E7 genes from different genotypes of human papilloma virus as a candid vaccine.
    Methods
    In this experimental study that was carried out in Pasteur Institute of Iran, Virology Department from October 2013 to November 2014. In order to design the polytypic construct, we predicted the most probable immunogenic epitopes of E6 and E7 from common high risk HPV16, 18, 31, 45 along with high prevalent type 6 and 11 using bioinformatics methods. The synthetic pET28a expression vector harboring E6 and E7 protein was transformed into Escherichia coli hosts and its expression was analyzed by SDS-PAGE and western blotting. Finally, in order to expression optimization of recombinant protein, cell density, induction time, growth temperature, IPTG (Isopropyl β-D-1-thiogalactopyranoside) concentration and cultures media were studied.
    Results
    In the present study the recombinant fusion protein was expressed successfully and the highest expression of target protein was achieved in super broth medium containing 0.1% glucose and 0.2% L-arabinose. In Super broth medium, the optimum condition for recombinant protein expression was occurred at OD600 of 0.8, 0.1mM IPTG, one hour’s incubation time at 37 °C and BL21 (A1) host.
    Conclusion
    The results of this study show that the optimum expression of E6 and E7 proteins from different genotypes of human papilloma virus can be performed. Moreover, by purification of recombinant protein and evaluation of its immunogenicity in mice, it can be used as a vaccine candidate against the human papilloma virus.
    Keywords: human papilloma virus, E6, E7 proteins, polytopic vaccine, E.coli
  • Abbasali Imani Fooladi, Elnaz Parvizi, Mohammadjavad Soltanpour, Ali Ahmadi Pages 632-638
    Background
    Bacterial pneumonia is one of the most common causes of morbidity and mortality, and accurate diagnosis and treatment of the pneumonia causative agent, especially in polybacterial cases, is difficult and much appreciated. The aim of this study was to determine the causative agents and antimicrobial susceptibility of polybacterial pneumonia in patients with lower respiratory tract infections.
    Methods
    In this retrospective cross-sectional study, 167 cases with symptoms of lower respiratory tract infection (LRTI), admitted since March 2010 to March 2013 to Baqiyatallah Hospital, Tehran, were studied. Bronchoalveolar lavage (BAL) samples have been obtained from all these patients and have been investigated for the presence of bacterial causative agent, presence of polybacterial pattern of the infection, and the pattern of antimicrobial susceptibility testing by disc diffusion method. Also, the samples have been studied for the presence of Mycobacterium tuberculosis through culture of specific media, separately.
    Results
    From 167 patients (62 women and 105 men), 90 cases were positive for the presence of bacterial pathogens while 77 cases were negative by culture. The incidence of bacterial pneumonia was not statistically different between men and women. Totally 117 bacterial isolates were obtained belonging to 15 different bacterial species. Mycobacterium tuberculosis (25%), Pseudomonas aeruginosa (15%) and Staphylococcus aureus (14%) were the most frequent pathogens identified. 72 percent of pneumonic cases were monobacterial infections and the others were polybacterial infections (23% two-bacterial, and 5% three-bacteria). The highest antibiotic resistance rate was seen for amoxicillin and the lowest one was seen for vancomycin.
    Conclusion
    This study found that the prevalence of bacterial pneumonia increases with age, and also is caused by different etiologic agents. A high percentage of negative cases may be due to fastidious bacteria, viral agents, and previous antibiotic therapy. Due to high levels of resistance to antimicrobial agents, accurate diagnosis and susceptibility testing of pneumonic patients is essential.
    Keywords: antibiogram, bacterial pneumonia, mycobacterium tubercolosis, retrospective study
  • Sara Jambarsang, Alireza Akbarzadeh Baghban, Seyed Saeed Hashemi Nazari *, Farid Zayeri, Ali Nikfarjam Pages 639-945
    Background
    After primary infection, the number of CD4 T-cells decreases with disease progress. The patient’s immunological status could inform by The CD4 T-cell counts over the time. The main purpose of this study is to assess the trend of CD4 cell count in HIV+ patient that received Antiretroviral Therapy (ART) by using a multistate Markov model to estimate transition intensities and transition probabilities among various states.
    Methods
    A total of 122 HIV+ patients were included in this cohort study who are undergoing Antiretroviral Therapy treatment in the Iran AIDS center in Imam Khomeini Hospital in Tehran that inter during March 1995 to January 2005 and then fallow up to October 2014. All adults with at least two follow-up visits in addition to their pre-ART treatment were considered to be eligible for inclusion in the study. Continuous-time Markov processes are used to describe the evolution of a disease over different states. The mean sojourn time for each state was estimated by multi state Markov model.
    Results
    Sample included 22 (18%) female with a mean age of 43.32 (standard deviation 8.33) years and 100 (82%) male with a mean age of 45.28 (standard deviation 8.34) year. Age was divided in to two categories, 40 years old and lower than that 66 (54.1) patents and persons older than 40 years old 56 (45.9) patents. A total of 122 patients were included. 29 patients died during follow-up. One year transition probability for staying in state 1 of CD4 cell count was 51%. This probability for six year was 33%. The mean sojourn time for sate 4 was 21 month. The hazard ratio of transition from state 3 to state 4 was 4.4 in men related to women.
    Conclusion
    The use of antiretroviral therapy in the treatment of HIV infected persons reduce viral replication and increase in CD4 T lymphocyte count, and delay the progression of disease. This paper is shown the progression of this trend.
    Keywords: antiretroviral therapy, CD4 cell counts, human immunodeficiency virus, Markov process
  • Abolfazl Abbas Zadeh, Tayebeh Mahzooni, Seyed Abolhasan Emami, Hossein Akbari, Mohammad Javad Fatemi *, Mohsen Saberi, Tooran Bagheri, Mitra Niazi, Shirin Araghi Pages 646-652
    Background
    Coriander with the binominal name of Corianda Sativum, is one of the oldest medicinal plants ever known to man. Anti-inflammatory, anti-microbial, and anti-fungal effects of its oil has been mentioned in numerous studies. This study examines the impact of coriander cream on wound healing of the second-degree singe burn.
    Methods
    In this experimental study which was performed in the animal lab of the Hazrat Fatemeh Hospital in Tehran, 48 adult male rats with an approximate weight of 250-300 grams, with deep burns of 2 cm 4×2 dimensions were prepared and divided into 4 groups of 12. We used silver sulfadiazine cream, alpha ointment, coriander cream and vaseline gauze (control group) dressings in burn wound of the groups 1 to 4 respectively. At the end of the study (30 days), rats were euthanized with a high dose of thiopental and the wounds were evaluated on days 10 and 17 with a punch biopsy. Samples were fixed with 10% formalin on histopathology slide using haematoxylin and eosin (H&E) staining (to assess and determine the presence of inflammatory cells). The amount of fibrin and collagen at the site were evaluated using a software program ImageJ, version 1.45 (National Institutes of Health, Bethesda, Maryland, USA).
    Results
    The mean of wound surface area in the first photography was no significant (P= 0. 135). The rate of wound healing in alpha ointment and coriander cream had better outcomes than either of the other two groups (P= 0.000). The healing of the wound in silver sulfadiazine group was significantly less than other groups. Pathology results showed a statistically significant difference between the four groups (coriander, alpha, SSD and control), based on the Kruskal-Wallis test. These relate to (1) polymorphonuclear in the first (P= 0.032) and the second series (P= 0.003), (2) Angiogenesis in the second series (P= 0.004). (3) Fibrosis in the first series (P= 0.024) and the second series (P= 0.000).
    Conclusion
    The results of this study showed that wound healing improvement in coriander cream group was better than the control group and silver sulfadiazine group; and similar to alpha ointment group.
    Keywords: alpha ointment, coriander cream, second degree burns, silver sulfadiazine
  • Atoosa Bagheri Behzad, Barzin Bagheri Behzad, Hassan Niroomand, Mahbod Ebrahimi, Gholamreza Poormand, Firoozeh Akbari Asbagh Pages 653-659
    Background
    Infertility is defined as failure to achieve pregnancy after one year of unprotected sexual intercourse. Infertility can be related to male or female factors. Varicocele is the most common cause of infertility in men that is correctable with surgery. The purpose of this study was to determine the effects of recombinant follicle-stimulating hormone (rFSH) on semen parameters in infertile men.
    Methods
    This randomized clinical trial was done on 96 infertile men admitted to the Women's General Hospital Mohebe-Yas from September 2014 to September 2015. Inclusion criteria were to include varicocelectomy for unilateral idiopathic varicoceles and consent to participate in the study. Allergy to the drug combination and patient dissatisfaction were exclusion criteria. Patients participating in the study were divided into two groups randomly, one group received recombinant FSH three times a week and the other group received a placebo (normal saline) in the same way. After three months, the improvement of semen parameters, including motility, morphology and sperm count as well as the complications were determined in both groups. The data were analyzed with statistical software SPSS version 13 (Chicago, IL, USA).
    Results
    A total of 96 patients were enrolled in two groups of 48 men and women; both groups were matched in terms of underlying factors. The rate of improvement in the morphology and motility of sperm in the treated group was significantly more than the placebo group (P= 0.0001); but the changes in sperm count were not significantly different between the groups (P= 0.495).
    Conclusion
    In summary, based on the results obtained in this study, it can be concluded that recombinant FSH is effective on improving semen parameters in infertile men after varicocelectomy compared with a placebo group and its major impact is on the morphology and motility of sperm.
    Keywords: follitropin alfa, male infertility, randomized controlled trial, sperm count, sperm motility, varicocele
  • Nasrin Takzaree, Gholamreza Hassanzadeh, Mohammad Reza Rouini, Abbasali Keshtkar, Azadeh Manayi, Abbas Haajiakhondi Pages 660-667
    Background

    One of the most important issues in medical sciences is wound healing and repair. Application of natural ingredients and herbs for treating ulcers has been in the history of human life. Nowadays, due to the lack of side effects of medicinal plants and a variety of effective compounds in plants, as well as numerous disadvantages of synthetic drugs there has been tendency to use medicinal plants in clinic. Aloe vera is an herbal drug used for treatment of dermal diseases. In this study we evaluated, effects of aloe vera on the wound healing through the microscopic techniques and cell counting.

    Methods

    In this experimental study, sixty Wistar rats weighing 200-250 g were placed under general anesthesia and sterile conditions. Then a square shape wound with 1.5´1.5 mm dimension was made on the back of the neck. Rats were randomly divided to control and experimental group’s. Each group was divided to three subgroups with 4, 7, and 14 study days. In 1st experimental group aloe vera was used twice on the wound surface and in 2nd experimental group was used once daily and the positive control group were applied phenytoin cream 1% from the zero days of surgery. The control group did not get any treatment on the wound surface. For histological studies, during the fourth, seventh and fourteenth day’s rats were sacrificed and samples were taken from the wound area and adjacent skin. After histological staining with hematoxylin and eosin (H&E) and Masson's trichrome stains, the cells were counted, wound surface and wound healing were investigated.

    Results

    The macroscopic and microscopic evaluation showed that wound healing increased because the fibroblast numbers in two experimental groups improved compared with control group. The percentage of wound healing on different days in the experimental and control groups were significant. Data were analyzed by using one-way ANOVA test and P< 0.05 was significant.

    Conclusion

    Present study showed that the twice application of topical aloe vera mucilage can result in rapid wound healing in rats.

    Keywords: Aloe vera gel, rat, wound healing
  • Yasaman Alipour, Asieh Abbassi Daloii *, Alireza Barari, Ahmad Abdi Pages 668-673
    Background
    Undercarboxylated Osteocalcin (ucOC) may contribute to the regulation of glucose homeostasis. Undercarboxylated osteocalcin is special protein secreted by bone as an endocrine regulation of energy metabolism and glucose. It plays an important role in insulin secretion and sensitivity. The aim of this study was to survey the effect of eight weeks resistance training on serum levels of ucOC, adiponectin and insulin sensitivity in obese women.
    Methods
    This quasi-experimental study performed on twenty obese women (BMI> 30) in Amol City Sport clubs, Iran, in May 2014. Samples randomly divided into two groups: a control group and an experimental group. The experimental group consisted of eight weeks of resistance training, three times a week in six stations (including the movements of the leg press, bench press, triceps, biceps, abdominal motion, pull side and half scott) and with an intensity of 55% to 75% of one repetition maximum. Blood samples were collected after 12- 14 hours, fast and before it and also after eight weeks (48 hours after the last training session). Kolmogorov-Smirnov test was performed to confirm that data was normally distributed. The obtained data was analyzed using paired-sample t-test, independent t-tests and one-way ANOVA at the significance level of P< 0.05.
    Results
    The results showed that resistance training had no significant effect on serum ucOC (P= 0.094) levels and insulin sensitivity (P= 0.178) in obesity. However, the experimental group after resistance training showed significantly higher adiponectin level than the upper limit of normal range (P= 0.003). There was no relationship between adiponectin and ucOC.
    Conclusion
    Resistance exercise can increase levels of serum undercarboxylated osteocalcin (ucOC) and adiponectin in obese women. It can be said that this type of activity could possibly be effective in glucose hemeostasis.
    Keywords: adiponectin, insulin sensitivity, obese woman, osteocalcin, resistance training
  • Ali Maleki, Mehrdad Payandeh, Fatemeh Nadali Pages 674-679
    Background
    Presently, the graphical data of blood cells (histograms and cytograms or/ scattergrams) that they are usually available in all modern automated hematology analyzers are an integral a part of automated complete blood count (CBC). To find incorrect results from automated hematology analyzer and establish the samples that require additional analysis, Laboratory employees will use those data for quality control of obtaining results, to assist identification of complex and troublesome cases.
    Methods
    During this descriptive analytic study, in addition to erythrocyte graphs from variety of patients, referring from March 2013 to Feb 2014 to our clinical laboratory, Zagros Hospital, Kermanshah, Iran, are given, the papers published in relevant literature as well as available published manuals of automatic blood cell counters were used. articles related to the key words of erythrocyte graphs and relevant literature as well as available published manuals of automatic blood cell counters were searched from valid databases such as Springer Link, google scholar, Pubmed and Sciencedirect. Then, the articles related to erythrogram, erythrocyte histogram and hematology analyzer graphs are involved in diagnosis of hematological disorder were searched and selected for this study.
    Results
    Histograms and different automated CBC parameter become abnormal in various pathologic conditions, and can present important clues for diagnosis and treatment of hematologic and non-hematologic disorders. In several instances, these histograms have characteristic appearances in an exceedingly wide range of pathological conditions. In some hematologic disorders like iron deficiency or megaloblastic anemia, a sequential histogram can clearly show the progressive treatment and management.
    Conclusion
    These graphical data are often accompanied by other automated CBC parameter and microscopic examination of peripheral blood smears (PBS), and can help in monitoring and interpretation of abnormal morphological changes. In the diagnosis and monitoring of anemias, analysis of histograms could also be considered as a new parameter in the combine with red blood cell indices. Histograms ought to use as a screening tool, and not considered diagnostic for pathological conditions.
    Keywords: automated CBC, erythrocytes, hematology, histogram
  • Mousa Ahmadpour, Kacho, Yadollah Zahed Pasha *, Hojatollah Ehteshammanesh, Alireza Yahyaei Shahandashti, Fatemeh Heydari, Tahereh Jahangir, Faezeh Aghajanpour Pages 680-684
    Background
    Chickenpox is a very contagious viral disease that caused by varicella-zoster virus, which appears in the first week of life secondary to transplacental transmission of infection from the affected mother. When mother catches the disease five days before and up to two days after the delivery, the chance of varicella in neonate in first week of life is 17%. A generalized papulovesicular lesion is the most common clinical feature. Respiratory involvement may lead to giant cell pneumonia and respiratory failure. The mortality rate is up to 30% in the case of no treatment, often due to pneumonia. Treatment includes hospitalization, isolation and administration of intravenous acyclovir. The aim of this case report is to introduce the exogenous surfactant replacement therapy after intubation and mechanical ventilation for respiratory failure in neonatal chickenpox pneumonia and respiratory distress.
    Case Presentation
    A seven-day-old neonate boy was admitted to the Neonatal Intensive Care Unit at Amirkola Children’s Hospital, Babol, north of Iran, with generalized papulovesicular lesions and respiratory distress. His mother has had a history of Varicella 4 days before delivery. He was isolated and given supportive care, intravenous acyclovir and antibiotics. On the second day, he was intubated and connected to mechanical ventilator due to severe pneumonia and respiratory failure. Because of sever pulmonary involvement evidenced by Chest X-Ray and high ventilators set-up requirement, intratracheal surfactant was administered in two doses separated by 12 hours. He was discharged after 14 days without any complication with good general condition.
    Conclusion
    Exogenous surfactant replacement therapy can be useful as an adjunctive therapy for the treatment of respiratory failure due to neonatal chickenpox.
    Keywords: artificial respiration, chickenpox, newborn, pneumonia, pulmonary surfactants