فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و چهارم شماره 2 (پیاپی 182، اردیبهشت 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی حسینی برشنه، دانش سلطانی، رضا رودبارانی، محمدحسین مدرسی* صفحات 77-83
    سلول های بنیادین رده سلولی تمایز نیافته و پرتوان هستند که از بافت های مختلفی منشاء گرفته اند و دارای سه ویژگی منحصر به فرد می باشند، اولین ویژگی آن ها قابلیت تکثیر می باشد. دومین ویژگی آن ها، ماهیت عدم تمایز یافتگی است و سومین ویژگی قدرت تمایز آن به سول های بافت های مختلف می باشد. به همین دلیل اهمیت بسیار فوق العاده ای در پیشگیری و درمان بیماری های انسانی دارند. مهمترین نوع سلول های بنیادین شامل سلول های بنیادین جنینی، سلول های بنیادین بالغین، سلول های بنیادین القایی و سلول های بنیادین بندناف می باشند. با فراهم آوردن محیط کشت حاوی فاکتورهای رشد مورد نظر، می توان مسیر تمایز سلول های بنیادین را جهت دهی و سلول های دلخواه را از آن ها برگرفت. از مهمترین کاربرد سلول های بنیادین می توان به ترمیم بافت های آسیب دیده قلب، ترمیم بافت استخوانی، درمان سرطان، درمان بیماری ها و ضایعات عصبی و نخاعی، ترمیم سوختگی و ضایعات بافتی، درمان دیابت، درمان ناباروری واختلالات اسپرماتوژنز و دیگر موارد اشاره کرد. همچنین یکی دیگر از کاربردهای سلول های بنیادین در حیطه ژن درمانی می باشد. امروزه کاربرد این روش در علم پزشکی نوین در درمان بسیاری از بیماری ها از پیشرفت های چشمگیری برخوردار است. در این مطالعه مروری، به معرفی انواع سلول های بنیادین و ویژگی آن ها، منشاء سلول های بنیادین، چگونگی استخراج، نگهداری و تمایز هدفمند آن ها به بافت های مورد نظر و همچنین کاربردهای بالینی حال حاضر این سلول ها و قابلیت های درمانی آن ها پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: سلول بنیادین، ژن درمانی، تکنیک های انتقال ژن، پزشکی بالینی، پزشکی مولکولی
  • مهدی محبی، فاطمه کرمی، محمدحسین مدرسی، سید محمد اکرمی* صفحات 84-91
    زمینه و هدف
    نقش ویتامین D در ناباروری در مدل موشی فاقد گیرنده VDR کاهش قابل توجه در تعداد اسپرم و تحرک اسپرم مشخص شده است. با توجه به بیان VDR در سیستم تولیدمثلی مردانه انسان، مطالعه حاضر با هدف بررسی همراهی بین واریانت rs2228570 با ناباروری انجام گردید.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت مورد- شاهدی (Case-control) بر روی مردان نابارور آزواسپرمی و الیگواسپرمی مراجعه کننده به پژوهشگاه ابن سینا تهران بین فروردین 1393 تا اردیبهشت 1394 انجام گرفت. واکنش Polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) طراحی و بر روی 100 نمونه نرمال، 100 بیمار آزواسپرمی و 100 بیمار الیگواسپرمی انجام گردید. متغیرهای کمی (مثل سن) و متغیرهای کیفی (مانند فراوانی های ژنوتیپی و آللی) بین سه گروه مقایسه شدند.
    یافته ها
    آزمون Chi-square تفاوت معناداری را بین فراوانی ژنوتیپی در بین دو گروه بیمار با گروه کنترل نشان نداد. (آزواسپرم و کنترل 5/0P= و الیگواسپرم و کنترل 09/0P=.) در مقایسه فراوانی ژنوتیپ CC با افراد دارای ژنوتیپ CT و TT (آزواسپرم و کنترل، 48/0P= 77/0OR= الیگواسپرم و کنترل 17/0P= 77/0OR=) و در مقایسه فراوانی ژنوتیپ TT با افراد دارای ژنوتیپ CT و CC (آزواسپرم و کنترل 49/0P= 03/3OR= الیگواسپرم و کنترل 19/0P= 21/7OR=) تفاوت فراوانی این ژنوتیپ ها در بین دو گروه معنادار نبوده و شانس ابتلا به بیماری را زیاد نکرده و یا واجد اثر حفاظتی در برابر بیماری نبودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها، ارتباط بین پلی مورفیسم مورد نظر با ناباروری معنادار نبوده و بررسی دیگر واریانت ها ارتباط با ناباروری را ممکن است نشان دهند.
    کلیدواژگان: مطالعات مورد، شاهدی، ویتامین D، تعداد اسپرم، ناباروری، آزواسپرمی، الیگواسپرمی
  • زینب پیر محمد جماعت، احترام سادات حسینی، مهران قاسم زاده* صفحات 92-98
    زمینه و هدف
    شواهد بارزی از فعالیت ناخواسته پلاکت ها در طی نگهداری وجود دارد که می تواند منجر به افزایش بیان و ریزش رسپتورهای عملکردی آن ها از جمله GPIbα و در نهایت آسیب های دوران نگهداری پلاکت ها گردد. هدف از این مطالعه بررسی الگوی بیان و ریزش رسپتور GPIbα در حین نگهداری فرآورده پلاکتی کنسانتره می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر به صورت تجربی از شهریور ماه سال 1393 تا ابتدای سال 1394 با بررسی فرآورده های پلاکتی حاصل از Platelet-rich plasma (PRP) در سازمان انتقال خون ایران انجام پذیرفته است. سطوح بیان GPIbα در کنسانتره پلاکتی حاصل از PRP با تکنیک فلوسایتومتری و میزان ریزش این مولکول متعاقب اولتراسانتریفوژ با استفاده از تکنیک وسترن بلات در روزهای یک، سه و پنج پس از ذخیره سازی سنجیده و مقایسه شد.
    یافته ها
    میزان بیان GPIbα در روز اول نگهداری (9/5±86 Mean fluorescence intensity، MFI=) بود که تا روز پنجم به شکل معناداری کاهش یافت (0094/0P=) و به سطح بیان (7/7±61 MFI=) رسید. همچنین مقادیر به دست آمده از GPIbα محلول (گلیکوکالیسین) در روز اول (3/0+31/0)، سوم (6/0+06/1) و پنجم (4/0+5/1)، حاکی از افزایش معنادار ریزش این رسپتور با (0098/0P=) در روز اول نسبت به روز پنجم می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان کاهش معنادار سطوح رسپتور عملکردی GPIbα پلاکت ها در طول نگهداری، به نظر می رسد که نگهداری فرآورده های پلاکتی به خصوص تا روز پنجم کارایی آنها را جهت مصارف بالینی کاهش دهد ضمن اینکه تزریق فراورده ای با مقادیر بالای GPIbα محلول نیز ممکن است منجر به عوارض پیش التهابی و اختلال چسبندگی گردد.
    کلیدواژگان: فعالیت پلاکتی، گلیکوکالیسین، GPIbα، پلاسمای غنی از پلاکت، ترمیوز
  • صنمبر صدیقی، معصومه صابریان*، معصومه نجفی، عیسی جهانزاد، رامش عمرانی پور، سید رضاصفایی نودهی، ساقی وزیری صفحات 99-106
    زمینه و هدف
    نقش متفورمین در کاهش خطر سرطان در مطالعات تجربی و یا گذشته نگر به ویژه در بیماران مبتلا به دیابت و سرطان گزارش شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تحمل داروی متفورمین توسط بیماران غیردیابتی و اثر آن بر فعالیت تکثیر سلولی سرطان پستان انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی آینده نگر از اسفند 1392 تا شهریور 1393 در بیماران فاقد دیابت مراجعه کننده به درمانگاه جراحی سرطان بیمارستان امام خمینی (ره) تهران پس از گزارش آسیب شناسی سرطان مهاجم پستان نمونه برداری انجام گردید. بیماران در فاصله سنی 18-70 سال و بدون بیماری کبدی، کلیوی، قلبی و یا ریوی مزمن بوده و بر اساس مشخصات تومور کاندید دریافت شیمی درمانی پیش از عمل جراحی نبودند. مقایسه تزاید سلولی با بررسی فعالیت Ki-67 در نمونه بیوپسی اولیه و جراحی نهایی به روش ایمونوهیستوشیمی صورت پذیرفت. داروی متفورمین به مقدار mg 500 سه بار در روز در بازه زمانی بین بیوپسی و جراحی تجویز گردید. میزان قندخون و انسولین ناشتا پیش و پس از خاتمه تجویز متفورمین اندازه گیری شد.
    یافته ها
    20 بیمار در گروه کنترل و 25 بیمار در گروه مداخله ( درمان با متفورمین) قرار گرفتند. در حالی که بین دو گروه تفاوت معنادار آماری از نظر سن، وزن و مرحله تومور وجود نداشت، میانگین Ki-67 در گروه مداخله به طور معناداری کاهش و در گروه کنترل افزایش نشان داد. در گروه مداخله سطح سرمی انسولین و قند ناشتا هم کاهش یافت (04/0P=).
    نتیجه گیری
    مصرف متفورمین در یک دوره درمانی کوتاه مدت تاثیر معنا دار در مهار رشد سلول های سرطانی داشت و دارو به خوبی در بیماران تحمل گردید.
    کلیدواژگان: متفورمین، سرطان پستان، تکثیر سلولی، کیفیت زندگی
  • خدیجه دولتشاه، رسول نورالسنا *، کامران حیدری، پریا سلیمانی، روح الله قاسم پور صفحات 107-112
    زمینه و هدف
    شایع ترین اختلال خونی به ویژه در زنان، بیماری کم خونی است. کشف دانش از میان حجم انبوه داده ها از سوابق بیماران با استفاده از داده کاوی می تواند منجر به بهبود کیفیت خدمات پزشکی شود. هدف این مطالعه خوشه بندی بیماران کم خونی با استفاده از الگوریتم های داده کاوی به منظور تحلیل و ارزیابی وضعیت بیماران است.
    روش بررسی
    در این پژوهش کاربردی، داده های آزمایشگاهی و بالینی بیماران کم خونی در جمعیت زنان مورد مطالعه قرار گرفته است. داده های مورد بررسی از اردیبهشت 1392 تا اردیبهشت 1393 از آزمایشگاه بیمارستان های امام حسین (ع) و شهدای هفتم تیر شهر تهران با 690 رکورد و 15 مشخصه ی آزمایشگاهی و بالینی از بیماران کم خونی جمع آوری شده است. برای کشف ساختارهای پنهان با استفاده از الگوریتم k-medoids بیماران خوشه بندی شده اند. برای تعیین کیفیت خوشه بندی از شاخص سیلوئت استفاده شده است.
    یافته ها
    مشخصه های Red Blood Cell (RBC)، Mean corpuscular hemoglobin (MCH)، Ferritin، GI cancer، GI infection و GI surgery بر اساس فرآیند خوشه بندی به عنوان مهم ترین مشخصه های بیماران شناسایی شده اند. بیماران کم خونی با توجه به مشخصه هایشان در سه خوشه توزیع شده اند. میانگین شاخص سیلوئت(Silhouette Coefficient) برای کیفیت خوشه بندی 80% است. یعنی خوشه بندی دارای ساختار قوی می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که خوشه بندی با کل مشخصه ها نتایج مناسبی را ارایه نمی دهد. بنابراین هر بار با تعداد متفاوتی از مشخصه ها خوشه بندی انجام شد. نتایج خوشه بندی وضعیت بیماران هر خوشه را مشابه و متمایز از سایر خوشه ها نشان می دهد. خوشه اول شامل بیماران کم خونی فقر آهن خفیف، خوشه دوم شامل بیماران کم خونی فقر آهن شدید و خوشه سوم بیماران با دیگر علل کم خونی را دربرمی گیرد. تقسیم بندی بیماران کم خونی می تواند ابزار مفید و موثر برای تحلیل و بهبود فرآیند تصمیم گیری پزشکان در رابطه با درمان بیماران باشد.
    کلیدواژگان: کم خونی، داده کاوی، خوشه بندی، تست CBC، مشخصه های بالینی
  • شیوا رفعتی، حاجیه برنا*، فاطمه حاج ابراهیم تهرانی، سید محمد باقر اخوی راد، زهرا عبدالله پور صفحات 113-119
    زمینه و هدف
    جراحی و درد با تحریک سیستم هورمونی سبب افزایش کورتیزول می گردند. با کاهش استرس می توان اثرات نامطلوب کورتیزول را کنترل و روند درمان را تسریع کرد. اعمال مذهبی مانند گوش دادن به قرآن در کاهش اضطراب نقش مهمی دارند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر گوش دادن به قرآن بر سطح کورتیزول بندناف در سزارین به روش بیهوشی اسپاینال بود.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی در 60 زن باردار نخست زا (30 نفر مداخله، 30 نفر شاهد) که جهت سزارین انتخابی بستری شدند، انجام شد. در گروه مداخله، پرسشنامه ی داده های فردی تکمیل و علایم حیاتی ثبت شد. نمونه ی خون جهت اندازه گیری کورتیزول جمع آوری شد. سپس، آیات قرآن کریم پخش شد. پس از بی حسی اسپاینال، علایم حیاتی بار دیگر ثبت شد و از خون بندناف جهت اندازه گیری کورتیزول، نمونه گیری انجام شد. برای گروه شاهد، کلیه ی مراحل به جز پخش قرآن انجام شد.
    یافته ها
    دو گروه پیش از مداخله در مورد متغیرهای سن، هفته حاملگی، فشارخون سیستولیک و فشارخون دیاستولیک، نبض و میزان کورتیزول از نظر آماری همگون بودند. میانگین و انحراف معیار کورتیزول در گروه مداخله پیش و پس از گوش دادن به قرآن به ترتیب 71/10±08/39، 05/5±41/10 بود (05/0P<). کاهش کورتیزول گروه مداخله، به طور معناداری بیشتر از گروه شاهد بود (035/0P=). فشارخون سیستولیک اتاق عمل در مقایسه با پیش از عمل در گروهی که به آیات قرآن گوش دادند، کاهش آماری معنادار داشت (043/0P=). در صورتی که در گروه شاهد فشارخون سیستولیک اتاق عمل در مقایسه با پیش از عمل کاهش آماری معنادار نداشت (357/0P=). گوش دادن به قرآن بر فشارخون دیاستولیک و تعداد نبض تاثیری نداشت.
    نتیجه گیری
    گوش دادن به قرآن پیش از انجام سزارین بر تغییرات سطح کورتیزول و فشارخون سیستولیک موثر است.
    کلیدواژگان: کورتیزول، سزارین، بی هوشی اسپاینال، قرآن
  • قاسمعلی خراسانی، سیامک راکعی*، امیر حسین توکلی صفحات 120-128
    زمینه و هدف
    استفاده از گرافت های غضروفی نقش مهمی در جراحی پلاستیک و ترمیمی دارد و در بدن انسان منابع محدودی جهت برداشت غضروف موجود است. بنابراین از غضروف آلوگرافت نیز در این جراحی ها استفاده می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی و مقایسه مزایا و معایب استفاده از غضروف های اتوگرافت و آلوگرافت انجام گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه کوهورت تاریخی تعداد 124 بیمار تحت عمل جراحی زیبایی بینی در بیمارستان امام خمینی (ره) تهران از آذر 1389 تا اردیبهشت 1394 قرار گرفتند. بیماران به دو گروه که در آن ها غضروف اتوگرافت و آلوگرافت استفاده شده است، تقسیم شدند. بیماران پس از عمل با معاینه بالینی و فتوگرافی تحت بررسی قرار گرفتند و عوارض مربوط به گرافت غضروفی شامل شکستن (Fracture)، عفونت (Infection)، جابه جایی (Displacement)، جذب (Resorption) و پیچش (Warping) در آن ها در طول مدت مطالعه مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    اختلاف مشاهده شده بین سن و جنس در دو گروه مورد بررسی از نظر آماری معنادار نبود. بروز عارضه با حدود اطمینان 95% در دو گروه اتوگرافت و آلوگرافت به ترتیب برابر با (88/3-4/0)25/1 و (55/5-78/0)08/2 بیمار به ازای هر 1000 ماه پیگیری محاسبه گردید. میانگین با حدود اطمینان 95% زمان عارضه در گروه اتوگرافت و آلوگرافت به ترتیب (19/53-27/49)23/51 و (91/62-51/54)7/58 ماه بود که اختلاف مشاهده شده بین دو گروه از نظر آماری معنادار نبود (81/0P=).
    نتیجه گیری
    استفاده از غضروف آلوگرافت نیز در عمل جراحی قابل اعتماد می باشد.
    کلیدواژگان: مطالعات گذشته نگر، رینوپلاستی، عوارض، گرافت غضروفی، آلوگرافت، اتوگرافت
  • مریم احمدی زاده، حمیدرضا وزیری*، ریحانه سریری، حوریه شایگان صفحات 129-134
    زمینه و هدف
    بارداری بدون جنین وقتی اتفاق می افتد که یک تخم تخمک لقاح یافته به دیواره رحم متصل می گردد ولی جنینی به وجود نمی آید. شایعترین آسیب قابل شناسایی در سه ماهه اول بارداری است که ممکن است منجر به سقط شود. این مطالعه نیز با هدف اندازه گیری میزان فعالیت آنزیم کاتالاز بزاق، از مهمترین آنزیم های آنتی اکسیدان، در زنان بیمار مبتلا به بارداری بدون جنین و زنان سالم با سابقه بارداری طبیعی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه مورد- شاهدی بر روی 34 زن مبتلا به بارداری بدون جنین و 34 زن سالم به عنوان کنترل از مهر 1393 تا تیر 1394 در شهر رشت، استان گیلان، آزمایشگاه بیوشیمی دانشگاه گیلان انجام گرفت. طیف سنی در گروه بیمار 20 تا 44 سال و در گروه کنترل 18 تا 45 سال بود. نمونه های بزاق غیرتحریکی جمع آوری گردیدند. میزان فعالیت آنزیم کاتالاز بزاق بر اساس سنجش اسپکتروفتومتری و تجزیه هیدروژن پراکسید در دو گروه بیمار و شاهد سنجیده شد.
    یافته ها
    گروه بیمار از لحاط متوسط سن و عدم سابقه به بیماری های دیگر با گروه سالم یکسان بودند. بررسی های بیوشیمیایی نشان دادند که میزان فعالیت آنزیم کاتالاز در گروه بیمار در مقایسه با گروه شاهد کاهش معناداری داشت (03/0P=).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که استرس اکسیداتیو نقش مهمی در پاتوفیزیولوژی بیماری بارداری بدون جنین دارد بنابراین تعیین میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی ممکن است نقش موثری در پیش بینی و در نتیجه، پیشگیری از بارداری بدون جنین داشته باشد.
    کلیدواژگان: بارداری بدون جنین، کاتالاز، استرس اکسیداتیو
  • بهزاد جعفری نیا، مریم بهادرزایی، علی دل پیشه*، کوروش سایه میری، مهدیه توکلی صفحات 135-139
    زمینه و هدف
    سرطان پستان شایعترین سرطان در زنان است، هدف این مطالعه، مشخص نمودن عوامل خطر سرطان پستان در زنان و تعیین گروه های پرخطر بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد-شاهدی، 170 خانم بیمار ساکن شهرستان دزفول ثبت شده در سیستم ثبت سرطان از ابتدای فروردین 1389 تا پایان اسفند 1393 و 170 خانم سالم، انتخاب و اطلاعات عوامل خطر توسط پرسشنامه جمع آوری و آنالیز داده ها با استفاده از نسبت شانس، مدل رگرسیون لجستیک و نرم افزار SPSS ویراست 16، انجام گردید.
    یافته ها
    بین متغیرهای سابقه فامیلی (001/0P<)، استرس (001/0>P)، فعالیت فیزیکی یک بار در هفته (002/0P<) و شیردهی به مدت سه تا چهار سال (01/0P<) با خطر ابتلا به سرطان پستان ارتباط معناداری بود.
    نتیجه گیری
    زنان با سابقه فامیلی مثبت و سابقه استرس، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان پستان بودند و زنانی که سابقه فعالیت فیزیکی و سابقه شیردهی به مدت سه تا چهار سال داشتند کمتر در معرض ابتلاء بودند.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، عوامل خطر، مورد، شاهدی، دزفول
  • علی فخرموحدی، عباسعلی ابراهیمیان*، مجید میرمحمدخانی، سعیده قاسمی صفحات 140-145
    زمینه و هدف
    ارزیابی درد قفسه سینه عاملی مهم در بیماری عروق کرونر می باشد. از این روی این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین شدت درد قفسه سینه با شاخص های فیزیولوژیک در بیماران مبتلا به بیماری شریان کرونر انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت توصیفی تحلیلی روی 80 بیمار بستری در بخش مراقبت ویژه قلبی بیمارستان دکتر مفتح ورامین در محدوده زمانی فروردین تا شهریور ماه سال 1393 انجام شد. در این مطالعه، ارتباط بین شدت درد قفسه سینه بیماران و شاخص های فیزیولوژیک مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران 79/13±13/60 سال بود. میانگین شدت درد در بیماران برابر با 14/2±51/6 بود. یافته های مطالعه ارتباط معناداری بین میانگین شدت درد و شاخص های فیزیولوژیک بیماران نشان نداد (05/0
    نتیجه گیری
    درد قفسه سینه هنوز هم ماهیتی ذهنی داشته و نمی توان از شاخص های فیزیولوژیک به منظور پیشگویی آن استفاده کرد. بنابراین نویسندگان به منظور شفاف شدن کامل ابعاد این موضوع انجام مطالعات بیشتر را توصیه می کنند.
    کلیدواژگان: بیماری عروق کرونر، درد قفسه سینه، تعداد تنفس، اکسیمتری، فشارخون
|
  • Ali Hosseini Bereshneh, Danesh Soltani, Reza Roodbarani, Mohammad Hossein Modarressi* Pages 77-83
    Stem cells are undifferentiated and multi pluripotent cells which can differentiate into a variety of mature cells and tissues such as nervous tissue, muscle tissue, epithelial tissue, skeletal tissue and etc. Stem cells from all different source have three unique features: 1) Proliferative capability: Stem cells are capable of self dividing and self renewing for long periods or more than six months at least that called immortalization. 2) Undifferentiated nature: It’s considered as one of the essential characteristics of stem cell, so it doesnt have any tissue-specific construction. 3) Differentiation to the different cells from all organs: This ability can Induced by tissue specific transcription factors. Because of that, they are so important in prevention and treatment of human disease. Depending on the sources from which they derive, they have different types which can be used to produce special cells and tissues. The most significant types of stem cells are; embryonic stem cells (ESCs) which are derived from embryos, adult stem cells (ASCs) which are derived from differentiated cells in a specific tissue, induced pluripotent stem cells (iPSs) which are produced from adult differentiated cells that have been genetically reprogrammed to act resemble to an embryonic stem cell and cord blood stem cells which contains haematopoietic stem cells and derived from the umbilical cord after gestation. By providing a medium containing of special growth factor, it is possible to orientated stem cell differentiation pathway and gained certain cells from them. The important uses of stem cells includes damaged heart tissue cells improvements and bone tissue repairing, cancer treatment, damaged neurological and spinal tissue repairing, improving burns and injuries and the treatment of diabetes, infertility and spermatogenesis dysfunction. Furthermore, the application of them in gene therapy is an important issue in the modern medicine science due to the role of them in transferring gene into different cells. Today, this method have had considerable progress in the treatment of many disease. In this review study, some aspect of stem cells like types and characteristic, origin, derivation techniques, storage conditions and differentiation to target tissues, current clinical usage and their therapeutic capabilities will be discussed.
    Keywords: clinical applications, clinical medicine, gene transfer techniques, genetic therapy, mo, lecular medicine, stem cells
  • Mehdi Mohebi, Fateme Karami, Mohammad Hossein Modarressi, Seyed Mohammad Akrami* Pages 84-91
    Background
    Lots of vitamin D functions are mediated by its steroid family receptor (VDR). Vitamin D role in infertility is reported by significant fertility reduction in many male laboratory animals with vitamin D deficiency. The reason for reduced fertility in male VDR-null mouse model has been reported to be reduced sperm count and sperm motility. Vitamin D has effects on sperm motility, sperm-ovum coupling, and acrosome reaction stimulation. As VDR is expressed in human male reproductive system, the aim of the current study was to investigate the role of rs2228570 polymorphism of VDR gene in male infertility.
    Methods
    Investigation was done as a case-control study on infertile azoospermic or oligospermic men referring to Avicenna Research Institute from March 2014 to April 2015. Rs2228570 single nucleotide polymorphism (SNP) located in exon 1 of VDR gene was chosen according to its role on protein function. Blood sampling was done on cases and control groups and after DNA extraction the polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) reaction was designed and performed on 100 normal cases, 100 azoospermic and 100 oigospermic control samples. Distribution of quantitative age variable was done using Student’s t-test and qualitative variables (genotype and allelic frequencies) was done using SPSS, ver. 22 (Chicago, IL, USA).
    Results
    Chi-square test didn’t show significant difference between two case groups and controls (Azoosperm and control P=0.5 and oligosperm and control P=0.09). Comparing CC genotype frequency with TT and CT genotypes (azoosperm and control P=0.48 OR=0.77, oligosperm and control, P=0.17 OR=0.77) and in comparing between TT genotype with CT and CC genotypes (azoosperm and control P=0.49 OR=3.03, oligosperm and control P=0.19 OR=7.21) the difference between these groups was not significant and didn’t increase the probability of disease and didn’t show protective role against it.
    Conclusion
    According to the findings, the association between rs2228570 polymorphism of vitamin D receptor gene and infertility was not significant and investigation of other polymorphisms might show a relationship with male infertility.
    Keywords: azoospermia, case, control studies, genes, infertility, oligospermia, sperm count, vitamin D
  • Zeynab Pirmohammad Jamaat, Ehteramolsadat Hosseini, Mehran Ghasemzadeh* Pages 92-98
    Background
    Platelet adhesion typically occurs by the critical role of GPIb-V-IX in capturing free-flowing platelets to the injured vessel wall where its rapid binding kinetics enables platelet tethering even under conditions of high shear through the interaction of the major ligand-binding subunit of GPIb-V-IX, GPIbα with subendothelial-bound vWF. During storage, platelet undesired activation may lead to platelet storage lesion (PSL) which changes the expression levels of platelet functional receptors including GPIbα. This study investigates the levels of expression and ectodomain shedding of platelet adhesive receptor GPIbα during the storage of platelet rich plasma (PRP) concentrates (PRP- PCs).
    Methods
    Five PRP-platelet concentrates were obtained from Iranian Blood Transfusion Organization (IBTO). The GPIbα expressions of platelets were analyzed on day 1, 3 and 5 after storage using flowcytometry. To examine the ectodomain shedding of this receptor the microparticle free supernatants obtained from stored platelets were subjected to western blot analysis. For control study, blood specimens was drawn from healthy consenting individuals and resting platelets were isolated while resuspended in Tyrode buffer.
    Results
    Our results indicated a continuous decrease of GPIbα expression during storage where the expression from fist day (Mean fluorescence intensity=86±5.9) was significantly reduced compared to that of fifth day (mean fluorescence intensity=61±7.7) after storage (P=0.0094). Conversely, shed GPIbα (Glycocalicin) demonstrated continuous elevation during five-day storage (P=0.0098). According to the results the shedding levels for the first day were increased from 0.31± 0.3 to 1.5± 0.4 by the day 5 after storage.
    Conclusion
    Our study has demonstrated significant loss of platelet GPIbα during storage mostly due to receptor ectodomain shedding that leads to significant increase of soluble GPIbα in stored platelets. Considering the high levels of shed GPIbα in long stored platelets whether the transfusion of such products might be associated with defective adhesive function of platelets or possible proinflammatory effects could be of interests for future investigation.
    Keywords: glycocalicin, GPIbα platelet activation, platelet, rich plasma, thrombosis
  • Sanambar Sadighi, Maasoumeh Saberian *, Maasoumeh Najafi, Issa Jahanzad, Ramesh Omranipoor, Sayyed Reza Safaee Nodehi, Saghi Vaziri Pages 99-106
    Background
    Metformin has been suggested as anti-cancer in retrospective studies. We design a prospective controlled study about metformin efficacy in the window time between biopsy and definite surgery with changes of Ki-67 as the primary endpoint.
    Methods
    The primary cohort had composed of 50 pathologically diagnosed invasive breast cancers, accrued in Medical Oncology Department of Iran Cancer Institute from February to November 2014. Patients neither had indication of neoadjuvant chemotherapy, nor involved with diabetes mellitus. They followed during the time period of biopsy and definitive surgery with taking tests on pathology specimens for ER, PgR, HER-2/neu and Ki-67 index. We checked fasting insulin and glucose level as well as quality of life and adverse effects in both times in the intervention group. Metformin (1500 mg/day) was prescribed to intervention group from pathology report to the night before surgery.
    Results
    From 45 patients, 25 had been received metformin for median time of 2.8 weeks. Controlled group included 20 patients who followed in the window time. There were no statistically significant differences between two groups regarding baseline clinical and tumor characteristics such as age, stage, grade, ER, PgR, HER2 status, time and type of surgery. However, immunohistochemistry study showed decrease of median Ki-67 from 35.14 to 29.6% in the intervention group and increase from 24.5 to 30.6 in the control group. Both of these results were statistically significant. Patients tolerated metformin very well, but mild gastrointestinal symptoms were seen in 30% of cases. There was a correlation between metabolic factor of HOMA score (fasting insulin level fasting blood sugar/405) and changes in Ki-67.
    Conclusion
    In the present study metformin prescription in the short period of time between Biopsy and definite surgery had shown inhibition of breast cancer cell growth. We found relationship between metformin anti-proliferative effect and glucose and insulin metabolism. To find direct apoptotic stimulation of metformin and long-term results of this drug further studies in the adjuvant settings with cooperation of pharmacokinetic groups are recommended.
    Keywords: breast cancer, metformin, proliferation activity, quality of life
  • Khadijeh Dolatshah, Rassoul Noorossana *, Kamran Heidari, Parya Soleimani, Roohallah Ghasempour Pages 107-112
    Background
    Anemia disease is the most common hematological disorder which most often occurs in women. Knowledge discovery from large volumes of data associated with records of the disease can improve medical services quality by data mining The goal of this study was to determining and evaluating the status of anemia using data mining algorithms.
    Methods
    In this applied study, laboratory and clinical data of the patients with anemia were studied in the population of women. The data have been gathered during a year in the laboratory of Imam Hossein and Shohada-ye Haft-e Tir Hospitals which contains 690 records and 15 laboratory and clinical features of anemia. To discover hidden relationships and structures using k-medoids algorithm the patients were clustered. The Silhouette index was used to determine clustering quality.
    Results
    The features of red blood cell (RBC), mean corpuscular hemoglobin (MCH), ferritin, gastrointestinal cancer (GI cancer), gastrointestinal surgery (GI surgery) and gastrointestinal infection (GI infection) by clustering have been determined as the most important patients’ features. These patients according to their features have been seg-mented to three clusters. First, the patients were clustered according to all features. The results showed that clustering with all features is not suitable because of weak structure of clustering. Then, each time the clustering was performed with different number of features. The silhouette index average is 80 percent that shows clustering quality. Therefore clustering is acceptable and has a strong structure.
    Conclusion
    The results showed that clustering with all features is not suitable because of weak structure. Then, each time the clustering was performed with different number of features. The first cluster contains mild iron deficiency anemia, the second cluster contains severe iron deficiency anemia patients and the third cluster contains patients with other anemia cause.
    Keywords: anemia, CBC test, clinical features, cluster analysis, data mining
  • Shiva Rafati, Hajie Borna *, Fateme Hajebrahim Tehrani, Seid Mohammad Bager Akhavi Rad, Zahra Abdolla Poor Pages 113-119
    Background
    Surgery and pain increases cortisol levels with inducing hormonal responses. By reducing stress, adverse effects of cortisol can be controlled and accelerated the healing process. Religious practices like listening to Quran have important roles in reducing anxiety. Moreover, the level of cortisol hormone of the blood is one of the best indicators of the stress level. The aim of this study was to investigating the effect of listening to Quran on the plasma cortisol level of the umbilical cord in cesarean with spinal anesthesia.
    Methods
    A clinical trial study was designed and conducted on sixty primigravid mothers who were hospitalized to deliver their first baby by elective caesarian operation, 30 of them were selected as intervention group and 30 of them were selected as control group. For the subjects of the intervention group, the personal information questionnaires were completed and their vital signs were recorded. Also, their blood was sampled for measuring cortisol level. Then they listened to Quran. After spinal anesthesia, vital signs were recorded and the blood of umbilical cord was sampled for measuring the cortisol level. For the subjects of the control group, all the steps were done except listening to Quran. Two groups were statistically homogenous in the variables of age, gestational age, systolic blood pressure and diastolic blood pressure, pulse rate and cortisol levels before the intervention. The mean and SD cortisol in intervention group before and after listening to the Quran were 39.08±10.71 versus 41.10±5.05.
    Results
    The reduction of cortisol level of the intervention group (who listened to Quran) was significantly greater than of the control group P=0.035. Systolic blood pressure of the intervention group in the operating ward had statistically significant reduction relation to the systolic blood pressure before operation P=0.043. However systolic blood pressure of the control group in the operating ward had not statistically significant reduction relation to the systolic blood pressure before operation P=0.357. Listening to Quran has no effect on diastolic blood pressure and pulse rate.
    Conclusion
    Listening to Quran before caesarean affects the change of plasma cortisol level and the systolic blood pressure.
    Keywords: blood pressure, cesarean section, cortisol, Quran, spinal anesthesia
  • Ghasemali Khorasani, Siamak Rakei *, Amirhosein Tavakoli Pages 120-128
    Background
    Cartilage grafting is used in rhinoplasty and reconstructive surgeries. Autologous rib and nasal septum cartilage (auto graft) is the preferred source of graft material in rhinoplasty, however, homologous cartilage (allograft) has been extensively used to correct the nasal framework in nasal deformities. Autologous cartilage graft usage is restricted with complication of operation and limiting availability of tissue for extensive deformities. Alternatively, preserved costal cartilage allograft represents a readily available and easily contoured material. The current study was a formal systematic review of complications associated with autologous versus homologous cartilage grafting in rhinoplasty patients.
    Methods
    In this cohort retrospective study, a total of 124 patients undergone primary or revision rhinoplasty using homologous or autologus grafts with postoperative follow-up ranging from 6 to 60 months were studied. The types of grafts and complications related to the grafts were evaluated. This included evaluation for warping, infection, resorption, mobility and fracture.
    Results
    The total complications related to the cartilage grafts were 7 cases, which included 1 warped in auto graft group, three cases of graft displacement (two in allograft group and one in auto graft group) and three fractures in allograft group. No infection and resorption was recorded. Complication rate (confidence interval 0.95) in autologous and homologous group were 1.25(0.4-3.88) and 2.08(0.78-5.55) in 1000 months follow up. There was no statistically significant difference between autologous and homologous group complications. Onset of complication in autologous and homologous group were 51.23(49.27-53.19) and 58.7(54.51-62.91) month respectively (P=0.81).
    Conclusion
    The allograft cartilage has the advantage of avoiding donor-site scar. Moreover, it provides the same benefits as autologous costal cartilage with comparable complication rate. Therefore, it can be a reliable alternative material for rhinoplasty surgeries. A longer follow-up may be necessary to confirm the structural stability of the allograft cartilage grafts.
    Keywords: autologous, cartilage graft, complication, homologous, retrospective studies, rhinoplas, ty
  • Maryam Ahmadizadeh, Hamidreza Vaziri *, Reyhaneh Sariri, Hoorieh Shaigan Pages 129-134
    Background
    Anembryonic gestation (blighted ovum) is the most common identifiable pathology in the first trimester of pregnancy, always leads to miscarriage. Early pregnancy failures from blighted ovum are often due to chromosomal abnormalities and a poor quality of sperm or egg. Oxidative stresses as a factor of disturbance balance between the production of free radicals and antioxidant defenses is involved in the pathogenesis of many diseases, including mouth and throat cancer and cardiovascular disease. Catalase is one of the defensive systems against damages caused by oxidative stress in human. The aim of this study was to compare the activity of salivary catalase in women with blighted ovum and women with history of normal pregnancy.
    Methods
    This case-control study was performed on 34 patient women with blighted ovum and 34 healthy women as a control group. The study was performed in biochemistry laboratory at the University of Guilan from October 2015 to July 2015. The age range was 20-44 years and 18-45 years in patient and control groups, respectively. Unstimulated saliva samples were collected using spitting method. Catalase activity was measured by evaluating the constant rate of hydrogen peroxide decomposition in patient and control groups.
    Results
    The patient group matched with healthy subjects in average age and having no other diseases history. The biochemical enzymatic assays indicate that the average catalase activities of saliva in patient and control groups were 14.47±3.8 and 16.42±3.48, respectively. Therefore, the catalase activity was significantly reduced in patient group as compared to the control group (P=0.03).
    Conclusion
    The obtained results suggested that oxidative stress plays an important role in the pathogenesis of blighted ovum. Therefore, determination the activity of other antioxidant enzymes, in addition to catalse, may be used as a marker for diagnosis of blighted ovum. More studies with larger studied-population is recommended to confidently comment on the results of this study.
    Keywords: anembryonic pregnancy, catalase, oxidative stress
  • Behzad Jafarinia, Maryam Bahadorzai, Ali Delpisheh *, Kourosh Sayehmiri, Mahdie Tavakoli Pages 135-139
    Background
    Breast cancer is one of the most prevalent cancers among women and features increasing trends of incidence rates. Worldwide, yearly about 1.67 million of new cases and 522,000 of deaths from breast cancer are registered. The aim of this study was to determine the risk factors of breast cancer in women and to identify high risk groups.
    Methods
    In a case-control study, 170 women with breast cancer who were registered in cancer registration system from 2011 to 2015 at Dezful City, Iran, were compared with 170 healthy women with confirmation of mammography. After age matching of groups, the needed information about risk factors and demographic information including information, educational level, marital status, family history of breast cancer, age at menarche, parity, oral contraceptive use, age at first pregnancy, menopausal status, and age at menopause, breastfeeding, stress, abortion, alcohol use and smoking, hormone therapy and physical activity was collected by a questionnaire. The analysis of collected data was performed by using odds ratio and logistic regression model and SPSS software, version 16 (SPSS, Inc., Chicago, IL, USA). The statistical significance was set at a two-sided p-value of %5.
    Results
    The results of this study showed that, women with the family history [OR: 6.78 (95% CI: 2.15-21.41)] and women with the stress history [OR: 4.86 (95% CI: 2.46-9.59)] had higher risk of breast canser, while women with the history of having physical activity at least once a week [OR: 0.29 (95% CI: 0.13-0.65)] and women with the history breast feeding for 3 to 4 years [OR: 0.36 (95% CI: 0.16-0.81)] had lower risk of breast cancer.
    Conclusion
    It is recommended that the mentioned risk factors and protective factors be considered in first and second level (screening) of preventive programs.
    Keywords: breast cancer, case, control studies, Iran, risk factors
  • Ali Fakhr, Movahedi, Abbasali Ebrahimian *, Majid Mirmohammadkhani, Saeedeh Ghasemi Pages 140-145
    Background
    Coronary artery disease is considered as main factor for patients’ hospitalization. Chest pain is the most common symptoms of patients and its assessment is an important factor in coronary artery disease. So, this study aimed to determine the relationship between the severity of chest pain with physiological indexes in patients with coronary artery disease.
    Methods
    This study was a descriptive-analytical design that performed on 80 patients with that were hospitalized in coronary care unit of Shahid Mofatteh Hospital in Varamin city, Iran, from March to September, 2014. In this study, the relationship between the chest pain severity and blood pressure, pulse rate, respiratory rate, O2 saturation and ST segment alterations were assessed. Finally, the gathered data were analyzed by descriptive and inferential statistics.
    Results
    The mean of chest pain severity was 6.51±2.14 in patients. Patients’ age was between 26 to 85 years old and the mean of age was 60.79±13.79 and there was no significant correlation between age and chest pain severity (P=0.985). Also male and female patients were equal. There was no significant difference between chest pain severity of men and women (P=0.471). The findings of study showed no correlation between chest pain severity and heart rate (r=-0.174 and P=0.122), respiratory rate (r=-0.013 and P=0.909), O2 saturation (r=0.051 and P=0.651), ST segment alterations (r=0.07 and P=0.539). Also, there was no significant difference between chest pain severity and systolic pressure (P=0.353), diastolic blood pressure (P=0.312) and body mass index (P=0.256) among patients.
    Conclusion
    In this study, there were not enough evidences for relation between chest pain and physiological indexes in patients with coronary artery disease. So performing more studies in another settings and conditions recommended.
    Keywords: blood pressure, chest pain, coronary artery disease, oximetry, respiratory rate