فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و چهارم شماره 6 (پیاپی 186، شهریور 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین قیومی زاده*، سوگل معصوم زاده، شیرین نور، سوگل کیان ارثی، زهرا عیوضی زاده، فریناز جنیدی شریعت زاده، جواد حدادنیا، فرنوش خمسه، نسرین احمدی نژاد صفحات 377-385
    دمای بدن انسان می تواند شاخصی طبیعی برای تشخیص برخی از بیماری ها باشد. در دهه های اخیر تحقیقات وسیعی برای افزایش استفاده از دوربین های حرارتی و به دست آوردن ارتباط نزدیک بین فیزیولوژی حرارتی و دمای پوست انجام شده است. تصویربرداری حرارتی (ترموگرافی) با استفاده از روش مادون قرمز شیوه ای سریع، غیرتهاجمی، بدون تماس و انعطاف پذیربرای نظارت بر درجه حرارت بدن انسان می باشد. در این مقاله با بررسی مطالعات انجام شده در دو بازه زمانی پیش و پس از سال 2000 و با تاکید بیشتر بر روی مقالات جدید، در مورد نحوه انجام و ارزیابی تصویربرداری حرارتی، ابعاد مختلف انجام تصویربرداری وتکنولوژی های موجود در این عرصه و معایب این روش، در تشخیص سرطان پستان، توضیحاتی ارایه خواهد شد. تصویربرداری حرارتی در دو حوزه پزشکی و مهندسی پزشکی در تشخیص سرطان پستان مورد استفاده پژوهشگران قرار می گیرد. ترموگرافی، داده هایی پیرامون ساختارهای مورفولوژی پستان فراهم نمی کند، اما داده های عملکردی دما و شرایط عروق بافت پستان را ارایه می دهد. گمان می رود این تغییرات عملکردی پیش از آغاز تغییرات ساختاری که در نتیجه بیماری و یا سرطان پدید می آیند، ایجاد شوند. در حال حاضر تصویربرداری حرارتی، روشی در جهت غربالگری و یا روش تشخیصی در مراکز معتبر علمی ثابت نگردیده است. اما مراکز مختلفی وجود دارد که با کمک سیستم های نرم افزاری طراحی شده در این زمینه جهت معاینه و بررسی استفاده می کنند. روش تصویربرداری حرارتی موثر است در جهت غربالگری سرطان پستان (با توجه به هزینه پایین و عدم مضربودن) که این تاثیر با ترکیب روش های دیگر همچون ماموگرافی افزایش خواهد یافت، اما در جهت تشخیص نوع توده (خوش خیمی و بدخیمی) و بیماری های مرتبط با بافت پستان هنوز از جایگاه چشمگیری برخوردار نمی باشد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، تصویربرداری حرارتی، هوش مصنوعی
  • سهیلا امینی مقدم *، سارا نوروزی، الهام نصرالهی، نرمین کریسانی صفحات 386-391
    زمینه و هدف
    سرطان سرویکس سومین سرطان شایع در زنان در کل دنیا است. مرحله بندی این بیماری به صورت بالینی آن به صورت بالینی صورت می گیرد. هدف از مطالعه حاضر بررسی ارزش تشخیصی تصویربرداری رزونانس مغناطیسی در سرطان سرویکس در تعیین تهاجم تومور به ارگان ها و کمک به مرحله بندی سرطان سرویکس نیز می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی که به صورت گذشته نگر و غیر تصادفی در فاصله سال های 1394-1393 بر روی مدارک 40 بیمار مبتلا به سرطان سرویکس که کاندید جراحی و یا کمورادیوتراپی در بیمارستان فیروزگر بودند، انجام شد و درآن یافته های تصویربرداری رزونانس مغناطیسی و یافته های بالینی و پاتولوژی مورد بررسی قرارگرفت. حساسیت و ویژگی تصویربرداری رزونانس مغناطیسی در تشخیص تهاجم به پارامترها، مثانه، رکتوم، واژن، جدار لگن و صحت تعیین مرحله ی تومور تعیین شد.
    یافته ها
    در مجموع داده های 40 بیمار با پاتولوژی کانسر سرویکس وارد این مطالعه گردید. میانگین سنی این افراد 3/49 سال بود. پاتولوژی سرطان سرویکس در 80% موارد سرطان سلول اسکواموس، 15% آدنوکارسینوم و 5% ملانوم بودند. حساسیت تصویربرداری رزونانس مغناطیسی در تشخیص تهاجم به پارامترها 76% و ویژگی آن 88%، تهاجم به مثانه 100% و ویژگی آن 100%، تهاجم به رکتوم 50% و ویژگی آن 100%، تهاجم به جدار لگن 100% و ویژگی آن 86% و تهاجم به دو سوم فوقانی واژن 100% بود.
    نتیجه گیری
    در مجموع مطالعه ی حاضر حساسیت و ویژگی مناسبی را برای تشخیص تهاجم به مثانه، واژن، دیواره ی لگن و پارامترها و ویژگی مناسبی برای تشخیص تهاجم به رکتوم می باشد و در حقیقت یک روش غیر تهاجمی مناسب برای کمک به تشخیص مرحله ی تومور می باشد.
    کلیدواژگان: سرطان سرویکس، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی، مرحله بندی
  • فاطمه رودباری، بهزاد پوپک*، فاطمه شیخ سفلی، مجتبی قدیانی صفحات 392-399
    زمینه و هدف
    ژن Kirsten rat sarcoma (KRAS) به عنوان هدف در تغییرات ژنتیکی بیماران مبتلا به سرطان کولون تحت درمان با آنتی بادی های مونوکلونال ضد گیرنده فاکتور رشد اپیدرمی مثل ستوکسیماب و پانیتوموماب می باشد. جهش در KRAS در 35 تا 42% بیماران مبتلا مشاهده می شود. فراوانی بالای این جهش ها و بروز سریع شان در سرطان کولون نشان دهنده پتانسیل بالای آن ها به عنوان یک بیومارکر جهت آشکار سازی زودرس می باشد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی فراوانی جهش در ژن KRAS در بیماران ایرانی مبتلا به سرطان کولورکتال انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مقطعی بر روی 50 بلوک پارافینه بیمارانی که از نقاط مختلف کشور در سال 1394 به آزمایشگاه پیوند تهران مراجعه کرده بودند و دارای تایید ایمنوهیستوشیمی و هیستوپاتولوژی ابتلا به سرطان کولورکتال بودند، انجام شد. پس از استخراج DNA از بلوک های بافتی و بررسی کیفی DNA استخراج شده جهش های ژن KRAS، با روش لکه گذاری نقطه ای معکوس (Reverse dot blotting) ارزیابی شد.
    یافته ها
    جهش در ژن KRAS در 42% از بیماران مورد مطالعه یافت شد. بیشترین جهش مربوط به کدون 12 با 30% و سپس در کدون 13 با 12% بود. در کدون 61 هیچ جهشی یافت نگردید. همچنین نتایج نشان داد که بیشترین تعداد نمونه های بلوک های پارافینه مورد بررسی متعلق به بیماران مرد مبتلا به سرطان کولورکتال با میزان 68% (میانگین سنی 56 سال) بوده، در حالی که تعداد کمتری از نمونه های مورد بررسی متعلق به بیماران زن با میزان 32% (میانگین سنی 8/54 سال) بوده است.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه، فراوانی جهش در ژن KRAS در بین جمعیت ایرانی با مقادیر گزارش شده در سایر کشورها همخوانی دارد.
    کلیدواژگان: KRAS، سرطان کولورکتال، روش لکه گذاری نقطه ای معکوس
  • شیرین نیرومنش، نیما موسوی درزیکلایی، فاطمه رحیمی شعرباف، محبوبه شیرازی* صفحات 400-407
    زمینه و هدف
    نمونه برداری از پرزهای جفتی یا مایع آمنیونی روش های تهاجمی هستند که برای تشخیص بیماری های کروموزومی، ژنتیکی و متابولیک در دوره جنینی استفاده می شوند. این روش ها با عوارضی از جمله مرگ جنینی، پارگی پرده ها، خونریزی واژینال، کوریوآمنیونیت همراه می باشند. سایر عوامل خطر احتمالی سن مادر، سن بارداری، موقعیت جفت، دوقلویی، فیبروم، دفعات سوزن زدن و مایع آمنیوتیک خونی می باشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه پیامدهای زودرس و دیررس بارداری در دوروش آمنیوسنتز و نمونه برداری از پرزهای جفتی انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه کوهورت گذشته نگر در بارداری هایی که اندیکاسیون نمونه گیری از پرزهای جفتی و مایع آمنیونی داشتند در بیمارستان جامع زنان یاس از فروردین 1380 تا اسفند 1390 انجام شد. پیامدهای مختلف بارداری در آن ها مقایسه شدند و نقش فاکتورهای مختلف در بروز آن ها بررسی گردید.
    یافته ها
    مجموعا 1535 بیمار بررسی شد. میزان بروز مرگ جنینی پیش از هفته 24 در گروه آمنیوسنتز 6/0% و در گروه نمونه برداری از پرزهای جفتی 1/1% بود که به لحاظ آماری معنادار نبود (318/0P=). در مورد عوارضی چون میزان بروز زایمان پره ترم، وزن کم و بسیار کم هنگام تولد، پارگی پرده ها، خونریزی واژینال تفاوتی بین دو گروه مشاهده نشد. کوریوآمنیونیت به طور معناداری در گروه نمونه برداری از پرزهای جفتی (%3) بیش از گروه آمنیوسنتز (%0) بود (028/0P=). از بین عوامل مختلف شامل سن مادر، سن بارداری، دو بار سوزن زدن، محل جفت، سابقه ی سقط پیشین و خونی بودن مایع آمنیوتیک تنها دو بار سوزن زدن با افزایش بروز مرگ جنینی به دنبال نمونه برداری از پرزهای جفتی همراه بود (019/0P=).
    نتیجه گیری
    دو روش آمنیوسنتز و نمونه برداری از پرزهای جفتی در مجموع از نظر پیامدهای دیررس و اکثر عوارض زودرس اختلاف مشخصی ندارند.
    کلیدواژگان: آمنیوسنتز، نمونه برداری پرزهای جفتی، تست های تهاجمی پیش از تولد، پیامدها و عوارض
  • یوسف فکور، نفیسه اسماعیلی، نجمه خسروان مهر، طاهره سوری، کامران بلیغی، مریم دانش پژوه، حسین مرتضوی، لیلا مختاری* صفحات 408-414
    زمینه و هدف
    رابطه بین پوست، سیستم عصبی و روان پیچیده است. پمفیگوس یک بیماری اتوایمن مزمن و دردناک است که وقوع سالیانه آن در حدود 5/0-1 در هر 100000 نفر است. با توجه به نقش انکارناپذیر وضعیت روانی افراد بر بیماری های خودایمنی نظیر پمفیگوس، پژوهش حاضر با هدف بررسی اختلالات روانپزشکی بیماران مبتلا به پمفیگوس انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی پیمایشی است. جامعه این پژوهش شامل بیماران مبتلا به پمفیگوس مراجعه کننده به بیمارستان پوست رازی تهران در سال 1392 است. از این میان 200 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پس از کنار گذاشتن پرسشنامه های ناقص تعداد نمونه 198 نفر حاصل شد. آن ها پس از تکمیل فرم رضایتنامه، به وسیله پرسشنامه دموگرافیک و Symptom Checklist-90 (SCL-90) مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    میزان شیوع اختلالات روانپزشکی همراه در این نمونه 62/62% است که از این میان، 78/28% مبتلایان مرد (57 نفر)، 84/33% (67 نفر) مبتلایان زن بودند. در هر دو گروه زنان و مردان علایم پارانویا (45% در زنان و 60% در مردان) بیشترین شیوع و فوبیا (2/%8 در زنان و 24% در مردان) کمترین شیوع را در بین بیماران داشتند. 45/81% آزمودنی های مبتلا به اختلالات روانپزشکی، متاهل و 55/18% مجرد بودند.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد، همایندی بیماری های روانپزشکی در بین بیماران پوستی در مقایسه با جمعیت عادی بسیار بالاتر است و سن بالا، تحصیلات کمتر و تاهل با پیش آگهی بدتر در وضعیت روانشناختی بیماران رابطه دارد.
    کلیدواژگان: پمفیگوس وولگاریس، همایندی روانپزشکی، بیماری اتوایمن
  • زهرا اصغری لالمی، احمد ابراهیمی، مریم سادات دانشپور* صفحات 415-424
    زمینه و هدف
    چاقی یکی از مهمترین مشکلات در جوامع پیشرفته و دلیل بیماری های قلبی- عروقی، دیابت و فشار خون می باشد. فنوتیپی پیچیده متاثر از هر دو عامل ژنتیک و محیط می باشد. یکی از مهمترین ژن هایی که در این بیماری موثر است گیرنده ی فعال کننده ی تکثیر پراکسیزوم (PPAR-γ) γ می باشد. این مطالعه به منظور بررسی ارتباط پلی مورفیسم Pro12Ala (rs1801282) در ژن مذکور با چاقی در جمعیت قند و لیپید تهران انجام گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه ی کنونی در شهریور ماه 1393 در مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی پژوهشکده علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به مدت یک سال انجام شد. در مطالعه ی مورد- شاهدی حاضر 239 نفر با وزن بیش از حد طبیعی و شاخص توده ی بدنی بیشتر از kg/m230 به عنوان گروه مورد و 240 نفر با وزن طبیعی با شاخص توده ی بدنی کمتر از kg/m225 به عنوان گروه شاهد از میان جمعیت قند و لیپید تهران انتخاب شدند. rs1801282 با استفاده از تکنیکTetra-primer amplification refractory mutation system-polymerase chain reaction ((T-ARMS-PCR تکثیر، نمایان و تعیین ژنوتیپ شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ارتباط معناداری بین بودن آلل خطر G در rs1801282 با چاقی در جمعیت قند و لیپید تهران وجود داشت (001/0P<). فراوانی ژنوتیپی و آللی rs1801282 در گروه بیمار و سالم به ترتیب 2/55% و 8/23% برای GG، 3/24% و 4/30% برای GC، 5/20% و 8/45% برای CC، 67% و 39% برای G، 33% و 61% برای C به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که بودن آلل G مرتبط با rs1801282 می تواند 7/1 برابر خطر ابتلا به چاقی را افزایش دهد. این تفاوت ها در گروه بیمار و سالم نشان داد که این مارکر می تواند یکی از مارکرهای پیشنهادی جهت پیشگویی خطر چاقی باشد. تفاوت های آماری بین توزیع پلی مورفیسم یادشده در جمعیت تهران و سایر جمعیت ها وجود دارد. بنابراین تکرار مطالعه در جمعیت بزرگتر با بیماران مبتلای بیشتر برای تعمیم به همه جمعیت تهرانی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: چاقی، PPAR، Gamma، پلی مورفیسم، T، ARMS، PCR، ژنتیک
  • رویا مهدوی، میترا جمالی، مهدی رستمی راد، امین صفا، عبدالله جعفرزاده، محسن ناصری* صفحات 425-432
    زمینه و هدف
    مولتیپل اسکلروزیس نوعی اختلال التهابی مزمن در سیستم اعصاب مرکزی است که با تخریب غلاف میلین و آسیب نورون ها همراه می باشد. از طرفی سلول های T تنظیمی (Treg) نقش مهمی در کنترل خودایمنی و التهاب دارند. فاکتور نسخه برداری ژن Forkhead box p3 (FOXP3) اختصاصی سلول های T تنظیمی است که در تکامل و فعالیت مهاری این سلول ها، نقش حیاتی دارد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین پلی مورفیسم ژن FOXP3 در ناحیه rs2232365 با استعداد ابتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد-شاهدی که در فاصله زمانی دی ماه 1393 تا فروردین 1394در دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام گرفت، نمونه های خون از 90 نفر بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (بیماران بیمارستان افضلی پور کرمان) با الگوهای مختلف بیماری (46 مرد و 94 زن) و 90 فرد سالم (افراد مراجعه کننده به سازمان انتقال خون) به عنوان گروه کنترل که از نظر سن و جنس همسان شده بودند، جمع آوری گردید و سپس پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی r s2232365 از ژن FOXP3 با تکنیک Single Specific Primer-Polymerase Chain Reaction (SSP-PCR) شناسایی شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه اختلاف معناداری بین فراوانی ژنوتایپ ها در دو گروه بیمار و سالم نشان داد، به طوری که فراوانی ژنوتایپ AA و AG در بیماران بیشتر از گروه کنترل می باشد (0016/0=P). همچنین فراوانی ژنوتایپ GG در افراد بیمار در مقایسه با گروه کنترل کمتر می باشد (0018/0=P) و فراوانی آلل A بیشتر از فراوانی آلل G در گروه بیماران در مقایسه با افراد گروه کنترل سالم می باشد (0018/0=P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که بین پلی مورفیسمrs2232365 در جمعیت مورد مطالعه و استعداد ابتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس ارتباط وجود دارد.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، FOXP3، پلی مورفیسم
  • شهلا ترابی، محمدرضا اسد، آرزو تبریزی* صفحات 433-441
    زمینه و هدف
    دیابت با تغییرات پاتولوژیکی زیادی در ارتباط است و آسیب های کبدی یکی از مهمترین پیامدهای این بیماری است. پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر هشت هفته تمرین استقامتی به همراه مصرف مکمل دارچین بر سطوح سرمی آنزیم های کبدی آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) زنان مبتلا به دیابت نوع II انجام شد.
    روش بررسی
    در این پژوهش نیمه تجربی، 36 زن داوطلب مبتلا به دیابت نوع II (64/2±72/52 سال و نمایه توده بدن 94/2±28/29) شرکت کردند. آزمودنی ها بر اساس نمایه توده بدن، به صورت تصادفی به چهار گروه (9 نفری)، تمرین، تمرین- دارچین، دارچین و کنترل تقسیم شدند. تمرین استقامتی با شدت 60 تا 75% حداکثر ضربان قلب، به مدت40 تا 60 دقیقه، سه جلسه و در طی هشت هفته انجام شد. دوز مصرف دارچین، روزانه gr 5/1 بود. غلظت های پلاسمایی ALT و AST به روش آنزایماتیک و پس از 12 ساعت ناشتایی، پیش و پس از انجام پژوهش اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون t زوجی و آنالیز واریانس عاملی و به وسیله SPSS version 21 (Chicago، IL، USA) در سطح معناداری 05/0>P تجزیه تحلیل شدند.
    یافته ها
    سطوح ALT در هر سه گروه تجربی کاهش یافت، که تنها در گروه دارچین (میانگین و انحراف معیار پیش آزمون و پس آزمون به ترتیب: 5/9±5/28، 2/9±3/25) معنادار بود (05/0>P). مقادیر پلاسمایی AST در گروه تمرین- دارچین افزایش و در گروه های تمرین و دارچین کاهش یافت که هیچ یک معنادار نبود. مداخلات انجام شده تاثیری بر تغییرات قند خون ناشتای گروه ها نداشت. همچنین اختلاف معنادار بین گروهی نیز در پیش و پس آزمون مشاهده نشد(05/0P>).
    نتیجه گیری
    این نتایج نشان داد مصرف دارچین در بهبود مقادیر پلاسمایی ALT موثر است، اما در بیماران دیابتی، شدت و مدت فعالیت ورزشی موثر، به خصوص همزمان با مصرف دارچین نیاز به بررسی بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع II، تمرین استقامتی، دارچین، آنزیم های کبدی
  • بهناز تهرانی، سهیل سبحان اردکانی* صفحات 442-447
    زمینه و هدف
    باقی مانده آفت کش ها در محیط و مواد غذایی بر سلامتی موجودات زنده از جمله انسان تاثیر منفی می گذارد. این پژوهش با هدف ارزیابی غلظت باقی مانده قارچ کش پروپینب (Propineb) در انواع چای مصرفی کشت داخل و وارداتی انجام یافت.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 18 نمونه چای شامل 12 نمونه از چهار برند وارداتی و شش نمونه از دو برند کشت داخل از مراکز عرضه چای در شهر همدان در سال 1394 تهیه شد. پس از آماده سازی و فرآوری نمونه ها در آزمایشگاه، غلظت باقی مانده قارچ کش پروپینب در آن ها توسط دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 400 نانومتر و در 5 تکرار خوانده شد.
    یافته ها
    میانگین غلظت باقی مانده پروپینب در نمونه های چای تولید داخل و وارداتی بر حسب μg/kg به ترتیب برابر با 27/0±60/1 و 63/0±78/0 و در هر دو مورد کمتر از رهنمود کمیسیون اروپا (μg/kg 100) بود. همچنین نتایج نشان داد که بین میانگین غلظت باقی مانده قارچ کش پروپینب در نمونه های چای کشت داخل و وارداتی اختلاف معنادار آماری وجود نداشت (17/0P=).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که در همه نمونه های چای مورد بررسی، باقی مانده قارچ کش پروپینب تشخیص داده شد. اما از آنجا که میانگین غلظت باقیمانده پروپینب در نمونه های چای مصرفی در شهر همدان کمتر از رهنمود کمیسیون اروپا بود، مصرف کنترل شده این محصول اثر سوء بهداشتی برای مصرف کنندگان ندارد. از طرفی، با توجه به افزایش میزان استفاده از آفت کش ها و استفاده وسیع از روش های شیمیایی دفع آفات و بیماری های گیاهی در اقصی نقاط دنیا از جمله ایران، به منظور حفظ سلامت مصرف کنندگان، نسبت به پایش مستمر انواع چای تولید داخل و به ویژه وارداتی از نظر غلظت انواع آلاینده های شیمیایی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، قارچ کش پروپینب، مخاطره بهداشتی، چای، همدان
  • مرجان قاضی سعیدی، عباس شیخ طاهری، بهار الله وردی، بهاره عزیزی* صفحات 448-456
    زمینه و هدف
    رعایت نکردن جدول زمانبندی واکسیناسیون توسط والدین کودک می تواند پیامدهای نامناسبی داشته باشد. هدف این مطالعه، طراحی و به کارگیری سیستم یادآور واکسیناسیون کودکان و ارزیابی پیاده سازی آن بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش توسعه ای- کاربردی ابتدا نرم افزار سیستم یادآور واکسیناسیون کودکان با هدف کمک به والدین در کاهش میزان فراموشی طراحی و پیاده سازی شد. این سیستم بر اساس تاریخچه واکسیناسیون کودک و تاریخ تولد وی، زمان و نوع واکسیناسیون آتی کودک را به صورت اتوماتیک تعیین می کند. به والدین 27 کودک مراجعه کننده به مرکز طبی کودکان که زمان واکسیناسیون آن ها در فاصله تیر و مرداد سال 1394 بود، پیامک یادآور از طریق این سیستم ارسال گردید. در پایان، درستی منطق سیستم با استفاده از ایجاد سناریو موارد آزمون و خرسندی والدین از سیستم با استفاده از پرسشنامه مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    سیستم در تمامی حالت ها به جز یک مورد نوع و تاریخ واکسن آتی کودکان را به درستی تشخیص داد. در ارزیابی رضایتمندی، همه والدینی که پیامک دریافت کردند، برداشت مطلوب در اکثر سوالات پرسشنامه (میانگین کل امتیازات 15/4 از 5) داشتند. بیشتر والدین (امتیاز 92/4 از 5) بیان داشتند، ارایه یادآور به آن ها در به یاد داشتن مراجعه به مرکز جهت واکسیناسیون کودک خود سودمند بوده است.
    نتیجه گیری
    استفاده از سرویس پیامک در یادآوری زمان واکسیناسیون کودکان به والدین سودمند می باشد و رضایتمندی آن ها را بالا می برد. بنابراین می توان از آن به عنوان یک ابزار مهم و ضروری در ارایه خدمات بهداشتی و درمانی یاد کرد. پیام کوتاه یک شیوه آسان، ارزان و موثر در بهبود کیفیت خدمات مراقبتی است.
    کلیدواژگان: پیامک یادآور، واکسن، اطلاعات واکسیناسیون، برنامه ایمن سازی کودکان
|
  • Hossein Ghayoumi Zadeh*, Sogol Masoumzadeh, Shirin Nour, Sogol Kianersi, Zahra Eyvazi Zadeh, Farinaz Joneidi Shariat Zadeh, Javad Haddadnia, Farnoosh Khamseh, Nasrin Ahmadinejad Pages 377-385
    Breast cancer is the most common cancer in women and one of the leading of death among them. The high and increasing incidence of the disease and its difficult treatment specifically in advanced stages, imposes hard situations for different countries’ health systems. Body temperature is a natural criteria for the diagnosis of diseases. In recent decades extensive research has been conducted to increase the use of thermal cameras and obtain a close relationship between heat and temperature of the skin's physiology. Thermal imaging (thermography) applies infrared method which is fast, non-invasive, non-contact and flexibile to monitor the temperature of the human body. This paper investigates highly diversified studies implemented before and after the year 2000. And it emphasizes mostly on the newely published articles including: performance and evaluation of thermal imaging, the various aspects of imaging as well as The available technology in this field and its disadvantages in the diagnosis of breast cancer. Thermal imaging has been adopted by researchers in the fields of medicine and biomedical engineering for the diagnosis of breast cancer. With the advent of modern infrared cameras, data acquisition and processing techniques, it is now possible to have real time high resolution thermographic images, which is likely to surge further research in this field. Thermography does not provide information on the structures of the breast morphology, but it provides performance information of temperature and breast tissue vessels. It is assumed that the functional changes occured before the start of the structural changes which is the result of disease or cancer. These days, thermal imaging method has not been established as an applicative method for screening or diagnosing purposes in academic centers. But there are different centers that adopt this method for the diognosis and examining purposes. Thermal imaging is an effective method which is highly facilitative for breast cancer screening (due to the low cost and without harms), also, its impact will increase by combining other methods such as a mammogram and sonography. However, it has not been widely recognizesd as an accepted method for determineing the types of tumors (benign and malignant) and diseases of breast tissue.
    Keywords: artificial intelligence, breast cancer, thermal imaging
  • Soheila Aminimoghaddam*, Sara Norouzi, Elham Nasrolahi, Narmin Karisani Pages 386-391
    Background
    Cervical cancer is the third most common gynecologic cancer in women worldwide. Cervical cancer has lower incidence and mortality rates than uterine corpus and ovarian cancer, as well as many other cancer sites. Unfortunately, in countries that do not have access to cervical cancer screening and prevention programs, cervical cancer remains the second most common type of cancer. Staging of the disease is made clinically. The aim of this study was to evaluate the role of magnetic resonance imaging (MRI) for diagnosing the invasion of cancer to organs and staging of cervical cancer and the relationship between clinical and pathological findings and the sensitivity and specificity of the assay in cervical cancer.
    Methods
    The study included records of 40 patients with cervical cancer that undergo surgery or Chemoradiation in Firoozgar University Hospital. In this study that made retrospectively, non-randomized, the MRI reports and clinical findings records and pathology results was discussed. The sensitivity and specificity of MRI for diagnosing the invasion to parameters, bladder, rectum, vagina, pelvic wall and it’s accuracy to determine tumor stage has been set.
    Results
    A total of 40 patients with pathology information of cervical cancer was retrospectively reviewed in the study. The patients were 28-83 years old by mean age of 49.3 Pathology of cervical cancer in 80% of cases was SCC, 15% adenocarcinoma and 5% melanoma. The sensitivity and specificity of MRI for diagnosing invasion of parameter was 76% and 88%. The sensitivity of MRI in the detection of bladder invasion was 100% and specificity of 100%. The sensitivity of MRI in the diagnosis of rectal invasion was 50% and specificity of 100%. The sensitivity of MRI in the diagnosis of pelvic wall invasion was 100% and specificity of 86%. Sensitivity in detecting invasion into the upper third of the vagina was 100%.
    Conclusion
    Overall, this study showed a good sensitivity and specificity for detecting invasion into the bladder, vagina, pelvic wall and parameters and good specificity for the diagnosis of rectal invasion and acceptable accuracy at 67.5% for detection of tumor stage by MRI show.
    Keywords: cervical cancer, magnetic resonance imaging, surgical staging
  • Fatemeh Roudbari, Behzad Poopak *, Fatemeh Sheikhsofla, Mojtaba Ghadiani Pages 392-399
    Background
    Kirsten rat sarcoma (KRAS) gene is a target of genetic alterations which are diagnostic and prognostic biomarkers in patients with metastatic colorectal cancer who are treated with monoclonal anti-EGFR antibodies such as cetuximab and panitumumab. KRAS mutations are seen in 35-42% of patients with colorectal cancer. The high frequency of these mutations in colorectal cancer represents their high potential as a biomarker in early diagnosis of cancer. This study was done to evaluate the frequency of KRAS gene mutations in a small population of Iranian patients suffering from colorectal cancer.
    Methods
    50 formalin-fixed paraffin-embedded tissue blocks with colorectal cancer (CRC), already confirmed by histopathology and immunohistochemistry testing, were received to Payvand Clinical and Specialty Laboratory, Tehran, from across the country in 2015. DNA was extracted from the tissue blocks and its quality was then evaluated. The reverse dot blotting method was used to evaluate KRAS gene mutations.
    Results
    KRAS mutations were found in 42% of the study patients. 30% and 12% of the mutations were found in codon 12 and codon 13, respectively. Moreover, no mutation was found in codon 61. Results also showed that the most frequency of samples examined belonged to male with 68% (average age of 56 years old) and then to female with 32% (median age of 54.8 years old).
    Conclusion
    This study was performed to evaluate the frequency of KRAS gene mutations in Iranian colorectal cancer patients. According to the study results, the frequency of KRAS mutations was consistent with that of other countries, reported in previous studies. The high prevalence of these mutations in patients with colorectal cancer indicates the important role of these genes in this group of patients. Thus, the presence of these mutations can be used as a suitable biomarker for evaluation of response to targeted therapies in patients suffering from colorectal cancer.
    Keywords: KRAS, colorectal cancer, reverse dot blotting
  • Shirin Niromanesh, Nima Mousavi Darzikolaei, Fatemeh Rahimi, Shaarbaf, Mahboobeh Shirazi * Pages 400-407
    Background
    Chorionic villus sampling refers to a procedure in which small samples of placenta are obtained for prenatal genetic diagnosis, generally in the first trimester of pregnancy in 11 weeks till 13 weeks days. This procedure provides prenatal diagnosis in pregnancy. Amniocentesis is a technique for windrowing amniotic fluid from the uterine cavity using a needle via a trans abdominal approach. Amniocentesis and chorionic villus sampling are invasive prenatal procedure. Their complications are fetal loss vaginal bleeding, rupture of membrane chorioamnionitis and limb reduction. There are some probable predictors of fetal loss after chorionic villus sampling and amniocentesis including maternal age, gestational age, number of needle insertion, previous miscarriage, and placental location. The aim of this study was to compare procedure related complications of amniocentesis and chorionic villus sampling in a tertiary referral hospital in Iran.
    Methods
    This retrospective cohort study was done in pregnant women who were high risk in genetic screening tests. The pregnancy outcome of women who underwent amniocenthesis and chorionic villus sampling was assessed in Yas Women General Hospital (Mirza Kuchak Khan), Tehran, Iran, from 2001 to 2011. Group one, pregnant women who underwent amniocentesis, was compared with group two, pregnant women that underwent chorionic villus sampling. The statistical analyses were performed with SPSSv.20 using a significant level of α
    Results
    There were no significant differences between the two groups in procedure related fetal loss before 24th weeks of pregnancy (1.1% in chorionic villus sampling group versus 0.6% in amniocentesis group, P=0.318). A significant relationship between the number of needle insertion in the chorionic villus sampling group and fetal loss before 24th weeks of pregnancy was seen P
    Conclusion
    There was no significant difference between the procedure related complications of amniocentesis and chorionic villus sampling.
    Keywords: amniocentesis, chorionic villus sampling, Fetal loss, invasive diagnostic procedures, pregnancy outcome
  • Yousef Fakour, Nafiseh Esmailie, Najmeh Khosrovan Mehr, Tahereh Souri, Kamran Balighi, Maryam Danesh Pazhouh, Hossein Mortazavi, Leila Mokhtari * Pages 408-414
    Background
    The relationship between skin, neuron system and mental status is complicated. Pemphigus is severe and painful autoimmune skin disorder that occurs in 0.5-1 person in 100000. Regarding the critical role of mental status in autoimmune diseases such as pemphigus, the aim of this research was to investigating psychiatric comorbidity in patient with pemphigus.
    Methods
    This research was a descriptive survey study. The society of this research included the patients with pemphigus referred to Razi Dermatology University Hospital in Tehran. Participants were 200 persons who were selected through available sampling. Finally, 198 persons filled out the demographic questionnaire and symptom checklist-90 (SCL-90).
    Results
    This research showed that the prevalence of psychiatric disorders in this sample was 62.62%. 28.78% (57 persons) of patients were male and 33.84% (67 persons) were female. In both genders the symptoms of paranoia were the most prevalent disorders (45% in female and 60% in male) and phobia was the least prevalent in our sample (8.2% in female and 24% in male). The upper grade in education, the less prevalent disorders. 81.45% of participants with mental disorders were married and 18.55% of them were single. Of patients only 26.32% had visited the psychiatrist or psychologist and 95.15% of them had used medications. This research also showed that there was a significant difference between two genders. Men showed higher rate of prevalence in psychiatric symptoms than women.
    Conclusion
    The results showed that psychiatric disorders in patients with pemphigus are high compared to general population. This research congruent with other researches showed that higher age, lower grade of education and marriage related to worse prognosis in psychological status in patient with pemphigus. Thus dermatologists must recognize and manage these psychiatric comorbidities to treat patients effectively and to improve the quality of life in patients with autoimmune diseases such as pemphigus.
    Keywords: autoimmune diseases, comorbidity, pemphigus, psychiatry
  • Zahra Asghari Lalami, Ahmad Ebrahimi, Maryam, Sadat Daneshpour* Pages 415-424
    Background
    Obesity is one of the most important problems in developed countries and cause cardiovascular diseases, diabetes and hypertension. The complex phenotype influenced by both genetic and the environment factors. One of the most important genes which is effective in this phenotype is peroxisome proliferator-activated receptor gamma (PPAR-γ). This study was carried out of investigate the association of Pro12Ala (rs1801282) polymorphism in mentioned gene with obesity in Tehran Lipid and Glucose Study (TLGS).
    Methods
    The present study done in September 2014 in Cellular and Molecular Endocrine Research Center, Research Institute for Endocrine Sciences, Shahid Beheshti University of Medical Sciences. For the present case-control study 239 subjects with excess weight and body mass index more than 30 kg/m2 as a case and 240 subjects with normal weight and body mass index less than 25 kg/m2 as a control were selected. The rs1801282 was proliferated, detected and genotyped using tetra-primer amplification refractory mutation system-polymerase chain reaction (ARMS-PCR) method.
    Results
    The results indicated that there was significant association between the presence of risk allele G of rs1801282 and obesity disease in the TLGS population (P=0.000). Genotype and allelic frequencies of rs1801282 in patient and healthy group were: 55.2% and 23.8% for GG, 24.3% and 30.4% for GC, 20.5% and 45.8% for CC, 67% and 39% for G, 33% and 61% for C, respectively.
    Conclusion
    The results of study indicated that the presence of G allele could be increase 1.7 the risk of obesity. These differences in patient and healthy group lead us to select this marker as a genetic marker to predict the risk of obesity. There are statistical differences between the distribution of mentioned polymorphism in Tehranian population and other populations. However, replicating the study in a larger population of Tehranian people with more affected cases is suggested to generalize the results of this study.
    Keywords: genetic, obesity, polymerase chain reaction, polymorphism, PPAR, gamma
  • Roya Mahdavi, Mitra Jamali, Mehdi Rostami, Amin Safa, Abdollah Jafarzadeh, Mohsen Naseri * Pages 425-432
    Background
    Multiple sclerosis (MS) is a chronic inflammatory disorder of the CNS characterized by destruction of the myelin sheath, gliosis and progressive neurological dysfunction. The regulatory T (Treg) cells play a major role in the control of the autoimmunity and inflammation. The forkhead box p3 (FOXP3) is a central molecule in the function of Treg cells that play an important role in the immunoregulation. The aim of this study was to investigation single nucleotide polymorphism (SNP), rs2232365, in FOXP3 gene in patients with multiple sclerosis.
    Methods
    In a case-control study, peripheral blood samples were collected from 90 patients with MS (46 men and 94 women with different patterns of disease) from January 2014 to April 2015 in the Afzalipoor Hospital, Kerman (a city located in the southeast of Iran). In a total, 90 healthy subjects were also enrolled into the investigation as a control group. The healthy subjects were recruited among blood donations of the Kerman Transfusion Organization and interviewed regarding CNS disease, and none of them had any history of CNS diseases or other relevant disorders. The SNP rs2232365 in FOXP3 gene was assessed by single specific primer-polymerase chain reaction (SSP-PCR) method. Finally, statistical analysis was performed using SPSS version 22 (Chicago, IL, USA).
    Results
    In both patients and healthy control groups, there was significant difference among subjects with GG, AG, and AA genotypes at rs2232365 in FOXP3 gene. The frequencies of AA and AG genotypes at rs2232365 in the FOXP3 gene were significantly higher in MS group as compared with healthy subjects (P
    Conclusion
    The results of the present study suggest that SNP rs2232365 may influence the susceptibility to multiple sclerosis. Therefore, SNP rs3761548 may directly or indirectly alter the level of the FOXP3 protein expression in Treg cells.
    Keywords: FOXP3, multiple sclerosis, polymorphism
  • Shahla Torabi, Mohammad Reza Asad, Arezoo Tabrizi * Pages 433-441
    Background
    Diabetes is associated with many pathological changes and one of the most important consequences of the diabetes is hepatic injury. The present study was performed to investigate the effect of eight weeks endurance training with consumption of cinnamon supplementation on plasma concentrations of liver enzymes, alanine aminotransferase (ALT) and aspartate aminotransferase (AST) in women with type II diabetes.
    Methods
    In this quasi-experimental study, 36 female volunteers with type II diabetes (age 52.72±2.64 years and body mass index 29.28±2.94 Kg/m2) were participated. The subjects were homogenized regarding their body mass index and then were divided randomly into four groups (each group=9 patients): Training, training-cinnamon, cinnamon, and Control. Endurance training was performed for eight weeks (three sessions per week) at the intensity of 60-75% of maximum heart rate for 40-60 minutes. The consumption of cinnamon supplementation was 1.5 gr per day. Plasma concentrations of ALT and AST were measured following 12 hours fasting, 48 hours before and after performing the experiment, by the enzymatic method. Data were analyzed by paired t-test and factorial ANOVA, using SPSS version 21 (Chicago, IL, USA) and at the significant level of P
    Results
    The levels of ALT was reduced in three experimental groups, which only its reduction was significant after consumption of cinnamon P0.05. There was no significant difference between groups in pre and posttests.
    Conclusion
    The results confirm that cinnamon supplementation may be effective in improving the plasma levels of ALT but the intensity and duration of an effective exercise training especially with consumption of cinnamon supplementation simultaneously need more study in diabetic patients.
    Keywords: cinnamon, endurance training, liver enzymes, type II diab
  • Behnaz Tehrani, Soheil Sobhanardakani * Pages 442-447
    Background
    The use of pesticides is essential to pests control in horticultural crops for the production of an adequate food supply for an increasing world population and for the control of insect-borne diseases. Therefore, pesticide residues in environment and food have a negative impact on the health of living organisms especially human. In this regard, the present study was carried out for assessment and comparing of propineb residues in Iranian tea and imported consumed tea.
    Methods
    In this experimental study, according to the Cochran's sample size formula, 12 samples from 4 brand of imported tea and 6 samples from 2 brand of Iranian tea were collected from market basket of Hamadan City in 2015. After preparation and processing the samples in the laboratory, propineb residues in samples determined using a spectrophotometric method to a wavelength range of 400 nm in 5 replications. Recovery tests were carried out using pesticide-free samples. Also, all statistical analyses were performed using the SPSS statistical package version 19 (Chicago, IL, USA).
    Results
    The mean concentration of propineb residues in Iranian tea samples were 1.60±0.27 µg/kg and in imported tea samples were 0.78±0.63 µg/kg, respectively and lower than the maximum residue limit (MRL) provided by the European Commission (100 ppb). The results of the comparison of the mean concentration of pesticide residues between Iranian and imported tea samples revealed no statistically significant differences between all the samples together (P=0.17).
    Conclusion
    The results showed that the residues of propineb were found in all analyzed tea specimens. But according to the mean concentrations of propineb residues in tea samples marketed in Hamedan City were lower than MRL, therefore, no adverse health effects have been established from controlled consuming of tea. Also, concerning increased use of agricultural inputs especially kind of pesticides for pest management by farmers, regular periodic monitoring of chemical pollutants content in Iranian and imported tea are recommended for food safety.
    Keywords: food safety, health risk, Iran, propineb, tea
  • Marjan Ghazisaeedi, Abbas Sheikhtaheri, Bahar Allahverdi, Bahareh Azizi * Pages 448-456
    Background
    Most problems related to quality of care and patient safety are related to human negligence. One of the causes of these problems is forgetting to do something. This problem can be avoided with information technology in many cases. Some forgotten are very important. Among these is failure to comply with vaccination schedule by parents that can result in inappropriate outcomes. In this study, we developed and evaluated a SMS reminder system for regular and timely vaccination of children.
    Methods
    In this developmental-applied research, firstly, a child vaccination reminder system was designed and implemented to help parents reduce the forgetfulness. This system based on the child's vaccination history and the date of birth, offer time and type of future vaccines. Then the parents of 27 children, that their vaccination was between 22 June and 21 August 2015, referred to Children's Medical Center, were sent text messages by using this system. We evaluated the accuracy of the system logic by using some scenarios. In addition, we evaluated parent's satisfaction with the system using a questionnaire.
    Results
    In all cases but one, the system proposed the type and date of future children vaccines correctly. All the parents who have received text messages had good perception and satisfaction on the majority of questions (total mean score of 4.15 out of 5). Most parents (4.92 out of 5) stated that using the system to remind their visit for child immunization was helpful and willing to offer the system to their friends and other families.
    Conclusion
    Using the short message system is beneficial for parents to remind their children’s vaccination time and increases their satisfaction. So, it can be considered as an important and essential tool in providing healthcare services. SMS is an easy, cheap and effective way to improve the quality of care services.
    Keywords: children immunization program, SMS reminder, vaccine, vaccination information