فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و چهارم شماره 9 (پیاپی 189، آذر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی حسینی برشنه، دانش سلطانی، نگار ویسی، محمد خادمی، محمدحسین مدرسی* صفحات 607-613
    سرطان پستان، که ناشی از تجمع جهش های ژنتیکی و اپی ژنتیکی می باشد، یکی از مهمترین عوامل مرگ و میر ناشی از سرطان می باشد. تشخیص و درمان مرسوم سرطان پستان بر اساس تخمین پروگنوز با استفاده از ویژگی های آناتومیک سرطان (سیستم TNM) و یافته های بالینی می باشد، اما مطالعات نشان داده اند که پاسخ افراد در برابر این درمان ها متفاوت است و برخی از بیماران پس از درمان همچنان عود را تجربه می کنند. این مساله نشان دهنده این است که تغییرات مولکولی پیش از هر گونه تغییر فنوتیپی و بالینی و پاتولوژیک رخ می دهند و ارزیابی های مولکولی در کنار یافته های بالینی و پاتولوژی مثمر ثمر خواهد بود. بنابراین بررسی های ژنومی و مولکولی و نقش درمان های هدف دار بر اساس ژنوم فردی بیش از پیش پر رنگ تر شده است. امروزه پیشرفت در پزشکی فردی با استفاده از پروفایل مولکولی ویژه هر فرد از طریق پژوهش ژنتیکی انسان تا حد زیادی امکان پذیر شده است. در زمینه پزشکی فردی، هدف نهایی این مطالعات فراهم کردن مجموعه ای از مارکرهاست که می تواند برای ارزیابی ریسک بیماری در حال پیشرفت در طول زندگی هر فرد در حضور متغیرهای مختلف محیطی استفاده شود. این علم نوین این امکان را فراهم ساخته که با شناخت مارکرهای اختصاصی و اهداف ویژه درمانی و به وسیله درمان های اختصاصی و هدف دار با استفاده از آنتی بادی های مونوکلونال و مولکول های ویژه مانند تراستوزوماب و تاموکسیفن، در زمینه درمان افراد مبتلا به سرطان پستان گام بلندی برداشته شود. در این مقاله مروری قصد داریم کاربردهای مختلف پزشکی فردی در زمینه تشخیص و درمان سرطان پستان مورد بررسی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: پزشکی فردی، سرطان پستان، درمان هدف دار
  • مائده پاسیار، لیلا روحی*، زهرا بم زاده، سید حسین حجازی صفحات 614-620
    زمینه و هدف
    از آنجایی که مهار رشد در سلول های سرطانی یکی از روش های مناسب برای درمان سرطان بوده و یافتن ترکیبات ضدسرطان جدید به ویژه ترکیبات مهارکننده تکثیر، اولویت پژوهشی محسوب می گردد. امروزه در خصوص متابولیت های تولیدی جنس سودوموناس که علیه سلول های سرطان موثر می باشند، گزارش هایی وجود دارد، بنابراین در این مطالعه متابولیت های تولیدی سویه بومی سودوموناس UW4 جداسازی و اثرات ضدمیکروبی و ضدسرطانی آن بررسی شد.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت تجربی در اردیبهشت 1394 در مرکز تحقیقات سلولی-تکوینی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد انجام شد. فعالیت ضد میکروبی متابولیت های تولیدی سویه بومی سودوموناس UW4 عیله برخی از باکتری های بیماری زا انجام شد. برای بررسی فعالیت ضد سرطانی، سلول های SKBR3 و HU-02 با غلظت های مختلف 5، 10، 15 و mg/ml 20 برای مدت زمان 24، 48 و 72 ساعت تیمار شدند. میزان بقای سلول ها با روش رنگ سنجی MTS مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که سودوموناس UW4، قادر به تولید متابولیت های ضد میکروبی علیه استافیلوکوکوس اورئوس است. تیمار با متابولیت نشان داد با افزایش غلظت به صورت وابسته به دوز و زمان، توان زیستی سلول ها کاهش پیدا کرد. به طوری که بیشترین تاثیر مربوط به غلظت mg/ml 20 و در زمان 72 ساعت پس از تیمار سلول ها بود (01/0P<). در حالی که متابولیت ها در غلظت های مختلف تاثیر معناداری بر سلول های فیبروبلاست نرمال نداشت (24/0P=).
    نتیجه گیری
    ترکیبات فعال زیستی تولید شده توسط سودوموناس UW4 می تواند برای از بین بردن عفونت ها و درمان سرطان پستان SK-BR3 به کار برده شود.
    کلیدواژگان: سودوموناس UW4، متابولیت، سرطان پستان، توان زیستی، فعالیت ضد میکروبی
  • امین حسن زاده نعمتی*، سید کاظم بیدکی صفحات 621-625
    زمینه و هدف
    لیگاند القاکننده تکثیر یکی از اعضای خانواده فاکتورهای نکروزه کننده تومور بوده که باعث رشد و بقای سلول های توموری می شود. مطالعات گذشته ارتباط بین بیان لیگاند القا کننده تکثیر با بعضی بیماری های خودایمنی، سرطان های سینه، معده، مری و کولون را نشان می دهد. پژوهش کنونی با هدف اثبات خاصیت تومورماکری لیگاند القاکننده تکثیر در سرطان پانکراس از طریق سنجش سطح سرمی آن می باشد.
    روش بررسی
    در این پژوهش کاربردی و آینده نگر از بین مراجعین به بخش گوارش بیمارستان دکتر شریعتی تهران بین آبان 1390 تا آبان 1392 پس از انجام مطالعات بالینی، 30 بیمار مبتلا به آدنوکارسینومای پانکراس و 30 فرد سالم به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند و سطح سرمی لیگاند القا کننده تکثیر در آن ها به روش الایزا سنجیده شد و میزان آن در این دو گروه مقایسه شد.
    یافته ها
    براساس نتایج حاصل از سنجش سطح سرمی لیگاند القا کننده تکثیر مشخص شد میزان لیگاند القا کننده تکثیر در بیماران مبتلا به آدنوکارسینومای پانکراس به طور میانگین ng/ml 7 بوده در حالی که سطح آن در گروه کنترل حدود ng/ml 5 می باشد. بنابراین مشخص شد سطح سرمی لیگاند القا کننده تکثیر در دو گروه (003/0P=) اختلاف چشمگیری دارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش تصور می شود لیگاند القا کننده تکثیر پتانسیل چشمگیری به عنوان تومورمارکر برای تشخیص سرطان پانکراس داشته باشد.
    کلیدواژگان: لیگاند القا کننده تکثیر، سرطان پانکراس، تومور مارکر
  • امیر میرزایی، شهره زارع کاریزی* صفحات 626-634
    زمینه و هدف
    گیاه گل گندم (Centaurea cyanus) یکی از گیاهان بومی ایران است که از نظر طب سنتی دارای اهمیت است. هدف از این پژوهش، بررسی ترکیبات شیمیایی موجود در عصاره گیاه گل گندم، اثرات آنتی اکسیدانی، ضدباکتریایی، ضدسرطانی و آنالیز بیان ژن های آپوپتوزی است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی که از خرداد تا دی 1395 در دانشگاه آزاد آسلامی واحد ورامین انجام گرفت، ابتدا ترکیبات شیمایی عصاره گیاه گل گندم توسط روش گاز کروماتوگرافی متصل به طیف نگار جرمی مورد بررسی قرار گرفت. عصاره جهت بررسی اثرات ضدباکتریایی روی باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس، استرپتوکوکوس پایوژنز، سودوموناس آئروژینوزا و کلبسیلا پنومونیه با روش کمترین غلظت مهارکنندگی مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین اثرات آنتی اکسیدانی آن با روش احیای رادیکال آزاد و اثرات ضدسرطانی آن با روش رنگ سنجی بررسی شد. در نهایت میزان بیان ژن های آپوپتوز Bax و Bcl2 با روش Real-time PCR مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    آنالیز ترکیبات شیمیایی عصاره تعداد 19 ترکیب را نشان داد که بیشترین آن مربوط به n- هگزادکانوییک اسید و لینولییک اسید بودند. عصاره بیشترین تاثیر را روی باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس و سودوموناس آئروژینوزا داشت. همچنین، که عصاره مورد مطالعه دارای اثر آنتی اکسیدانی 50% برابر با mg/ml07/0±109/0 بود. علاوه بر آن، عصاره دارای سمیت سلولی 50% معادل با 45/0±04/26 بود. نتایج Real-time PCR افزایش بیان ژن Bax 54/0±63/2 (05/0P<) وکاهش بیان Bcl2 به میزان 72/0±38/0 (05/0P<) شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به نظر می رسد که عصاره گل گندم دارای اثرات چشمگیر ضدمیکروبی و ضدسرطانی می باشد و بنابراین می تواند به عنوان یکی از گیاهان بومی کشورمان پتانسیل استفاده در صنایع دارویی را داشته باشد.
    کلیدواژگان: گل گندم، گاز کروماتوگرافی متصل به طیف نگار جرمی، خاصیت ضدمیکروبی، آپوپتوز، Real-time PCR
  • زهره یوسفی، سیما کدخدایان، ملیحه حسن زاده مفرد، بهروز دواچی، منصوره متقی *، الهام حسینی، منور افضل اقایی، آسیه ملکی صفحات 635-639
    زمینه و هدف
    درمان استاندارد بیماران با سرطان تخمدان مرحله بندی جراحی که لنفادنکتومی لگنی و پاراآئورتیک جزو اصلی درمان است. هدف از انجام مطالعه بررسی جراحی مرحله بندی و نقش لنفادنکتومی پاراآئورتیک در مرحله بندی جراحی در بیماران مبتلا به سرطان تخمدان در مرحله یک بیماری بود.
    روش بررسی
    مطالعه توصیفی از نوع آینده نگر کوهورت هم گروهی تحلیلی از آذر 1392 تا اسفند 1394 در بخش ژنیکولوژی انکولوژی بیمارستان قائم دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد. تمام بیماران با تشخیص سرطان تخمدان مراجعه کننده به این مرکز که تحت عمل جراحی مرحله بندی سرطان تخمدان و لنفادنکتومی سیستماتیک لگنی و لنفادنکتومی پاراآئورتیک قرار گرفته بودند مورد مطالعه قرار گرفتند. تمام اعمال جراحی توسط ژنیکولوژیست انکولوژیست انجام می شد. نقش لنفادنکتومی پاراآئورتیک در مرحله بندی جراحی سرطان تخمدان در مرحله یک بیماری مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه از مجموع 57 بیمار مبتلا به سرطان تخمدان واجد شرایط، 27 مورد در مرحله یک سرطان بودند و تحت عمل جراحی مرحله بندی سرطان تخمدان و سیستماتیک لنفادنکتومی لگنی و پاراآئورتیک قرار گرفتند، فقط یک بیمار غده لنفاوی مثبت در پاراآئورتیک داشت. متوسط غده های لنفاوی برداشته شده در لگن 9 عدد و در پاراآئورتیک هفت عدد بود. متوسط افزایش مدت زمان عمل جراحی 20 دقیقه و میزان ازدیاد خونریزی cm3 60 تخمین زده شد.
    نتیجه گیری
    جراحی سرطان تخمدان در مرحله یک بیماری بهتر است در مراکز ژنیکولوژی انکولوژی انجام شود و سیستماتیک لنفادنکتومی لگنی و پاراآئورتیک همراه جراحی مرحله بندی سرطان انجام شود.
    کلیدواژگان: سرطان تخمدان، لنفادنکتومی، جراحی، مطالعه هم گروهی تحلیلی
  • محبوبه علیزاده، مجید موسوی موحد، شکرالله صدرالدینی*، اشرف سادات مصطفوی، محسن فتحی صفحات 640-644
    زمینه و هدف
    پژوهش ها نشان می دهد که عوامل مختلفی بر نتایج احیا قلبی-ریوی موثرند. این مطالعه با هدف بررسی نتایج احیا قلبی-ریوی و عوامل موثر بر آن انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی گذشته نگر در طول سال 1393 در بیمارستان بهارلو تهران انجام گرفت. نمونه گیری در این مطالعه به صورت سرشماری بوده و معیار ورود تمامی بیمارانی بودند که احیا قلبی-ریوی بر روی آن ها انجام گرفته بود و بیمارانی که ثبت داده ها در آن ها ناقص انجام گرفته و یا با علایم مرگ وارد اورژانس شده بودند، از مطالعه خارج شدند. همچنین روش دسترسی به داده ها از طریق واحدهای آمار، مدارک پزشکی و دفتر بهبود کیفیت بود.
    یافته ها
    در این مطالعه، از تعداد 891 پرونده مورد بررسی، 78 پرونده به علت عدم ثبت کامل داده ها و فوت بیماران پیش از ورود به بخش اورژانس از مطالعه خارج و 813 مورد وارد این مطالعه شدند که از این بین، 498 مورد مرد (3/%61) و 315 مورد زن (7/%38) بودند. 334 مورد احیا موفق (1/%41) و 479 مورد احیا ناموفق (9/58%) بود. میانگین و انحراف معیار زمانی احیا به ترتیب 80/28 و 06/12 دقیقه و بیشترین فراوانی در تشخیص اولیه مربوط به بیماری های قلبی-عروقی بود. در این مطالعه ارتباط معناداری بین سن بیمار و مدت زمان احیا با احیای موفق وجود داشت (02/0P=) و همچنین اختلاف معناداری بین بخش بستری و تیم احیا با احیای موفق وجود نداشت (05/0P>).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که هر چه سن بیمار و مدت زمان احیای قلبی کمتر باشد و احیای قلبی-ریوی با علت زمینه ای غیرقلبی باشد، احتمال موفقیت بیشتر است.
    کلیدواژگان: احیای قلبی، ریوی، بیماری های قلبی، عروقی، میزان موفقیت
  • زینب مرادی کهنکی، خیرالله اسداللهی، قباد آبانگاه، کورش سایه میری صفحات 645-656
    زمینه و هدف
    بیماری کبدچرب غیرالکلی (Nonalcoholic Fatty Liver Disease، NAFLD) وضعیتی است که در آن تری گلیسیرید در سلول های کبدی بدون سابقه مصرف الکل تجمع پیدا می کند. مطالعه کنونی در زمینه بررسی عوامل خطر بیماری کبدچرب غیرالکلی انجام گردید.
    روش بررسی
    مطالعه مورد-شاهدی کنونی در سال 94-1393 بر روی 150 فرد مبتلا به کبد چرب غیرالکلی و 150 فرد غیرمبتلا که به کلینیک های تخصصی گوارش شهر ایلام مراجعه کرده بودند، انجام شد. داده های مربوط به ویژگی های جمعیت شناختی، آزمایشات بالینی و رفتارهای بهداشتی مرتبط با شیوه زندگی مانند نوع تغذیه، استعمال سیگار، فعالیت فیزیکی گردآوری و بررسی شد.
    یافته ها
    میانگین سنی شرکت کننده ها در این مطالعه 15/12±13/42 سال بود. میانگین مقادیر کلسترول تام، تری گلیسرید، LDL، ALT، AST، (ALT/AST) و ALP به طور معناداری در بیماران بالاتر از گروه شاهد بود (000/0P=). میان سابقه خانوادگی ابتلا به این بیماری (01/0P=)، متاهل بودن (002/0P=) و فعالیت بدنی کم (02/0P=) با بیماری کبد چرب غیرالکلی رابطه معناداری مشاهده شد. مصرف گوشت قرمز در بیماران در مقایسه با گروه شاهد به طور معناداری بالاتر (01/0P=) و مصرف لبنیات در بیماران به طور معناداری کمتر بود (002/0P=). با استفاده از تحلیل رگرسیون لجستیک چند متغیره، متغیر های دور کمر، تری گلیسرید، ALT و BMI به ترتیب با نسبت شانس تطبیق یافته ((002/0P=) (18/1-04/1) 95%CI11/1)، ((04/0P=) (67/6-01/1) %95CI 58/2)، ((002/0P=) (52/15-84/1) %95CI 34/5) و ((004/0P=) (99/27-89/1) 95%CI 28/7) از نظر آماری معنادار شدند. همچنین ارتباط معناداری میان پارامترهای ALT (004/0P=)، AST (03/0P=) و BMI (006/0P=) با درجه NAFLD مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش کنونی نشان داد، دور کمر، نمایه توده بدنی، غلظت تری گلیسرید و سطح ALT می تواند وقوع کبد چرب غیرالکلی را پیش بینی کند. BMI، سطوح ALT و AST با درجه بندی سونوگرافی کبد در NAFLD ارتباط داشت، بنابراین می توان از این پارامترها برای پیش بینی مرحله بندی سونوگرافی کبد در این بیماران استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کبد چرب غیرالکلی، مطالعه مورد شاهدی، نمایه توده بدنی، آلانین آمینو ترانسفراز، عوامل خطر
  • خسرو برخورداری*، سمانه یاقوتی، سپیده نیکخواه، افسانه آیین، آرش جلالی، اکبر شفیعی صفحات 657-663
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه مقایسه پیامدهای بالینی کوتاه مدت پس از عمل جراحی قلب در بیماران با شرایط قابل قبول از نظر کلینیکی و pH کمتر از حد پروتکل مرسوم با بیماران اکستیوب شده بر اساس پروتکل مرسوم بیمارستان می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه کوهورت گذشته نگر در بیمارستان مرکز قلب تهران در سال 94-1393 انجام شد. از 256 بیمار جراحی قلب با معیارهای ورود به مطالعه شامل سن بالای 18 سال و جراحی الکتیو کرونری، 95 بیمار در گروه مواجهه و 161 بیمار در گروه کنترل قرار گرفتند. داده های دموگرافیک، بالینی، آزمایشگاهی پیش، حین و پس از عمل بررسی و مشخصات گازهای خونی شریانی هنگام پذیرش در ICU و پیش و شش ساعت پس از اکستیوباسیون، شانس شکست اکستیوباسیون، زمان ماندن در ICU و بیمارستان و مرگ و میر در دو گروه با هم مقایسه شد.
    یافته ها
    فراوانی مردان و کسر برون ده قلبی در گروه کنترل بیشتر (به ترتیب 01/0P= و 02/0P=) و فراوانی بیماری انسدادی مزمن ریه و EuroSCORE در گروه مواجهه بالاتر بود (به ترتیب 005/0P= و 02/0P=). هنگام ورود به ICU دو گروه از نظر شاخص های گاز خون شریانی با هم تفاوت معناداری نداشتند. پیش از اکستیوباسیون مقادیر کسر اکسیژن دمی و فشار شریانی دی اکسید کربن در گروه مواجهه بالاتر (001/0P<) و مقدار بی کربنات و اسیدیته خون کمتر از گروه غیرمواجهه بود (001/0P<). شانس شکست اکستیوباسیون، زمان اقامت در ICU و بیمارستان و مرگ و میر در دو گروه با هم تفاوت معناداری نداشتند.
    نتیجه گیری
    بیماران با وضعیت بالینی قابل قبول که با اسیدیته خون کمتر از پروتکل مرسوم اکستیوب شدند پیامدهای بالینی بدتری نداشتند.
    کلیدواژگان: عمل جراحی قلب، اکستیوباسیون راه هوایی، پیامد بالینی، گازهای خونی شریانی
  • آتنا شیوا*، مهران تیموریان صفحات 664-668
    زمینه و هدف
    بزاق اولین مایع بدن است که با دود سیگار که منبع عوامل اکسیدان و پراکسیدان است، مواجه می شود. سیستم آنتی‏اکسیدان بزاق نقش مهمی در ظرفیت ضدسرطانی دارد. هدف از این پژوهش بررسی شاخص های اکسیداتیو استرس و آنتی اکسیدان در افراد سیگاری و غیر سیگاری بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد-شاهدی که در بهار 1395 در دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد، بزاق غیر تحریکی 50 فرد سیگاری (مورد) و 50 غیرسیگاری (شاهد)، مشابه از نظر سن و جنس، با روش Spiting جمع آوری شد. ظرفیت آنتی اکسیدانی تام با روش Ferric reducing ability of plasma (FRAP) و پراکسیداسیون لیپیدی با Thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) و اسید اوریک با کالری متری (اوریکاز) انجام پذیرفت.
    یافته ها
    شاخص اکسیداتیو استرس در گروه مورد nmol/ml 29/0±17/1 در مقایسه با شاهد nmol/ml 16/0±91/0 به طور معناداری بیشتر بود (048/0P=). آنتی اکسیدان توتال در گروه مورد μmol/l 68/39±66/220 در مقایسه با شاهد μmol/l 64/40±26/272 به طور معناداری پایین تر بود (012/0P=).
    نتیجه گیری
    مصرف سیگار ظرفیت تام آنتی اکسیدانی را کاهش و میزان پراکسیداسیون لیپیدی را افزایش می دهد. مهمترین کار تشویق به ترک سیگار در افراد سیگاری می باشد و روش های رفتار و دارودرمانی تواما می تواند در این زمینه موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: سیگار، پر اکسیداسیون لیپیدی، اسید اوریک
  • امین شهباز قصبه، مهران قاسم زاده، احترام سادات حسینی* صفحات 669-674
    زمینه و هدف
    نگهداری پلاکت ها همراه با آسیب ذخیره ای پلاکت و افزایش فعالیت این سلول ها است. هدف این مطالعه بررسی ارتباط مقادیر افزایش یابنده سلکتین P به عنوان شاخص فعالیت پلاکتی و تولید مولکول های اکسیژن واکنشگر (ROS) بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه شش کیسه کنسانتره پلاکتی به مدت پنج روز نگهداری شدند و در روزهای صفر تا پنج پس از نگهداری سطوح بیان سلکتین P و میزان تولید داخل سلولی ROS با روش فلوسایتومتری سنجیده شد.
    یافته ها
    میزان بیان ROS در روز صفر 4±9 درصد بود که به تدریج با افزایشی معنادار به سطح 4/6±39 در روز پنجم نگهداری رسید (0002/0P=). این افزایش ارتباط معناداری با مقادیر افزایش یافته بیان سلکتین P داشت (0001/0P=، 72/0r=).
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش مقادیر ROS در حین ذخیره سازی فرآورده پلاکتی و ارتباط مستقیم آن با افزایش فعالیت پلاکت ها، به نظر می رسد تولید ROS بتواند به عنوان یکی از شاخص های فعالیت پلاکتی در ارزیابی کیفی فرآوردهای گفته شده مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فعالیت پلاکتی، پلاسمای غنی از پلاکت، گونه های اکسیژن واکنشگر، سلکتین P
|
  • Ali Hosseini Bereshneh, Danesh Soltani, Negar Veisi, Mohammad Khademi, Mohammad Hossein Modarressi * Pages 607-613
    Breast cancer that is caused by the accumulation of genetic and epigenetic alterations, is one of the main causes of death resulted from cancer. Various therapeutic approaches have been introduced for this cancer and the traditional diagnosis and treatment is based on the prognosis estimation using cancer anatomic features (TNM system) and clinical results, but studies show different responses of these treatments and recurrence after those in some patients. This diversity is resulted by the differences in biological and molecular characteristics. So genomic and molecular studies became more important and the role of targeted treatment based on an individual's genome was highlighted. Today, the progression in personalized medicine using specific individual genome profile has been possible. The ultimate goal of such studies, in the setting of the personalized medicine, is providing markers which can be used to risk assessment of progressing disease. This new science cause great development in the treatment of breast cancer by recognition of specific markers and application of targeted therapy. Trastuzumab and tamoxifen are the most common monoclonal antibodies applied in these patients depends on their biological and molecular profile. The good response to tamoxifen is seen only in patients with estrogen receptor (ER) which inhibits the binding of estrogen to its receptor. Defect in the metabolizer enzyme of tamoxifen (CYP2D6), which convert it to the active forms, results in the increased risk of recurrence after treatment. Fulvestrant is another monoclonal antibody which its effect is similar to tamoxifen. Trastuzumab suppresses the cell growth by binding inhibition of epidermal growth factor to HER2 receptors. In the metastatic form of disease, the patients may show resistance to trastuzumab, so lapatinib is suitable alternative in these cases. Pertuzumab combination with trastuzumab and chemotherapy with taxane blocks the dimerization of HER2 with another form of HER receptors. The application of personalized medicine in triple negative phenotype is limited due to the lack of appropriate targets and biomarkers, it makes necessary to do further studies. The aim of this review was to describing the different aspects of personalized medicine and introducing the most important biomarkers and targets in the treatment of breast cancer.
    Keywords: breast cancer, personalized medicine, targeted treatment
  • Maedeh Pasiar, Leila Rouhi *, Zahra Bamzadeh, Seyed Hossein Hejazi Pages 614-620
    Background
    Breast cancer is a malignant proliferation of epithelial cells that lining the ducts or lobules of the breast. It is the second common cancer, after lung cancer in women. Since growth inhibition is an important strategy in cancer treatment, many attempts are in program to find new apoptotic inducer agents. Today there is some reports about effect of metabolites of Pseudomonas on cancer cells, hence, metabolites of Pseudomonas sp. UW4, were isolated and anti-cancer and anti-microbial activity of these metabolites was studied.
    Methods
    This experimental study was performed in cellular and developmental biology of Shahrekord Islamic Azad University from April 2015 to August 2015. Anti-microbial activity of metabolites of Pseudomonas sp. UW4 was tested against a pathogenic bacteria, including Escherichia coli, Bacillus cereus and Staphylococcus aureus. For anti-cancer activity, in this study SKBR3 cells and normal fibroblast cells (HU-02) were cultured in DMEM medium with 10% fetal bovine serum (FBS). The cells were treated by various concentrations of these metabolites 5, 10, 15 and 20 mg/ml for 24, 48 and 72 h. Cell viability was assessed by MTS assay. Cells were seeded at 5×103 cells/ml in 96 well plates and incubated for 24 hr. Then metabolites of bacteria were added, after indicated times MTS (20 µl) was added and the absorbance was measured at 492 nm using ELISA plate reader.
    Results
    Pseudomonas sp. UW4 was able to produce antimicrobial metabolites against Staphylococcus aureus. Metabolites decreases the viability of SKBR3 cell line in a time and dose dependent manner, so that the most effective concentration of this substance was 20 mg/ml and 72 h after treatment (P
    Conclusion
    Bioactive compounds produced by of Pseudomonas sp. UW4 could be used for elimination of infections and treatment of breast cancer SK-BR3.
    Keywords: anti-microbial activity, breast cancer, cell survival, metabolite, Pseudomonas, viability
  • Amin Hassanzadeh Nemati *, Seyed Kazem Bidoki Pages 621-625
    Background
    Members of the tumor necrosis factor (TNF) superfamily of ligands and their receptors (TNFR) are critical regulators of the adaptive immune system. A proliferation inducing ligand (APRIL) is a member of tumor necrosis factor superfamily. APRIL was identified via database mining in 1998 by Hahne, et al. APRIL allows tumor cells to proliferate at a reasonable rate even in low serum. APRIL is abundantly expressed in many tumor cells and tumor tissues. Increasing level of APRIL expression related to replacement of -Arg-Lys-Arg-Arg- motif by -Ala-Lys-Arg-Ala- between amino acids 101-104 and thus abrogated APRIL processing. Previous studies have shown a correlation between APRIL expression with some autoimmune disease, breast cancer, stomach cancer, esophagus cancer and colorectal cancer. Herein, we explore correlation between serum APRIL with pancreatic cancer.
    Methods
    Our study is performed in digestive disease research institute (DDRI) of the Shariati Hospital in Tehran City and affiliated Hospital of Tehran University of Medical Sciences. In this study, concentrations of serum APRIL in sera (30 pancreatic cancer patients and 30 healthy controls) from November 2011 to November 2013 collected and level of a proliferation inducing ligand measured by ELISA technique. In this study used from SPSS software, version 22 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) to perform statistical data analysis.
    Results
    The case group measurement results compared with control groups results according to some characteristics such as age, smoking and, diabetes. ELISA analysis of APRIL measurements show that mean serum APRIL level of pancreatic cancer patients (7 ng/ml) was significantly higher than control group (5 ng/ml). The p-value of this study was 0.003.
    Conclusion
    Our results indicate that serum APRIL, as a potential biomarker, has a positive diagnosis and prognosis value for pancreatic cancer.
    Keywords: a proliferation inducing ligand, pancreatic cancer, tumor biomarkers
  • Amir Mirzaie, Shoreh Zare Karizi * Pages 626-634
    Background
    Centaurea cyanus is an endemic and well-known herbal medicine in Iran, is an annual flowering plant in the family of Asteraceae. The flowers are the part used in modern herbal medicine and are considered to have tonic, stimulant and emmenagogue properties, with action similar to that of blessed thistle. The aim this study was to investigate the phytochemical constituents of C. cyanus extract, its antioxidant, anti-tumor and anti-bacterial activities.
    Methods
    This experimental study was conducted from June to January of 2015 in Islamic Azad University of Varamin, Iran. At first, the phytochemical components of C. cyanus extract was analyzed using gas chromatography–mass spectrometry (GC-MS) method. Subsequently, the antibacterial potential of the extract was evaluated against 4 pathogenic bacteria including Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Psedomonas aeroginosa and Klebsiella pnemoniae via minimum inhibitory concentration (MIC) mathod. Moreover, the anti-oxidant and anti-tumor activities of extract on colon cancer cell line (HT29) were investigate using DPPH and MTT colorimetric methods, respectively. Finally, the Bax and Bcl2 apoptosis gene expression level was analyzed by quantitative Real-time PCR technique.
    Results
    GC-MS analysis of C. cyanus extract was shown 19 major components and the most frequent component was belonged to n-Hexadecanoic acid (36.4%) and Linoleic acid (19.3%). The maximum antibacterial activity of extract was observed on S. aureus and P. aeroginosa isolates. The antioxidant activity of the extract was 0.109±0.07 mg/ml. Moreover, the MTT results show that extract had IC50= 26.04±0.45 on HT29 cell line. The Real-time PCR results showed the expression level of Bax and Bcl2 was significantly increased and decreased respectively in colon cancer cell line (2.63±0.54 (P
    Conclusion
    The results of this study show that the extract had significant anti-bacterial and anti-cancer effects and it appear that the extract has potential uses for pharmaceutical industries.
    Keywords: anti-bacterial properties, apoptosis, centurea cyanus, gas chromatography-mass spectrometry, real-time polymerase chain reaction
  • Zohreh Yousefi, Sima Kadkhodayan, Maliheh Hasanzadeh Mofrad, Behroz Davachi, Mansoureh Mottaghi *, Elham Hoseini, Monavar Afzalaghaee, Asieh Maleki Pages 635-639
    Background
    Surgical staging is the standard treatment of ovarian cancer. Pelvic and para-aortic lymphadenectomy is the important part of the surgery. The aim of this study was to evaluate the effect of para aortic lymph node dissection in early stage of patients with ovarian cancer.
    Methods
    This descriptive cross-sectional cohort study was performed on all stage I of ovarian cancer patients admitted in department of gynecology oncology of Ghaem Hospital, Mashhad University of Medical Sciences in November 2012 to March 2014. Every patient with clinical early stage of ovarian cancer candidate to surgical treatment selected. All cases underwent surgical staging surgery with concurrent systematic pelvic and para-aortic lymphadenectomy. In laparotomy after identification of left and right iliac artery, all lymph nodes have been properly exposed and dissected as a part of a staging laparotomy. The dissection was continued up to the nodal tissues surrounding the aorta, and inferior vena cava, until inferior mesenteric artery lymphadenectomy level. The procedure performed only by gynecologist oncologist. In addition, we assessed other parameters such as operation time, estimated blood loss, associated mortality and morbidity and vascular injuries. Finally, the effect of para aortic lymph node dissection in early stage of ovarian cancer evaluated.
    Results
    Among a total of 57 ovarian cancer patients, 27 of them apparent stage I disease cases were selected. Surgical staging surgery with concurrent systematic pelvic and para-aortic lymphadenectomy was carried for all of them. Positive para-aortic lymph node was found only in one case. The average number removed para-aortic lymph nodes in the pelvis was 9 and in para aortic was 7, respectively. In addition, 20 minutes increase in total length of operation time was observed duo to para-aortic lymphadenectomy. Also the rate increase in intra-abdominal hemorrhage rate was estimated 60 ml.
    Conclusion
    Lymph node dissection will produce a significant benefit in accurate and complete surgical staging. Staging surgery in addition to systematic pelvic and para aortic lymph adenoctomy in early stage ovarian cancer is preferred in gynecologic oncology centers.
    Keywords: cross, sectional studies, lymphadenectomy, ovarian cancer, surgery
  • Mahbobeh Alizadeh, Majid Mousavi Movahed, Shokrollah Sadredini *, Ashrafalsadat Mostafavi, Mohsen Fathi Pages 640-644
    Background
    Cardiopulmonary resuscitation, commonly well-known as CPR, is an emergency technique that includes chest compression often with artificial ventilation in an exertion to manually preserve complete brain task until additional measures are taken to return spontaneous blood circulation and breathing in a person who is in cardiac arrest. According to the International Liaison Committee on Resuscitation Guidelines, CPR includes chest compressions for adults between 5 cm (2.0 in) and 6 cm (2.4 in) deep and at a rate of at least 100 to 120 per minute. Cardiopulmonary resuscitation is aimed to reverse vital organs as like as heart, lungs and for subsistence of patients. Several researches showed that different factors affect the resuscitation results. The current study was designed to assess the results of resuscitation and its association factors.
    Methods
    This retrospective, descriptive and analytic study was carried out in Baharloo Hospital, Tehran, Iran during March 2014 and February 2015. In current work, all resuscitated patients were imported and patients with uncompleted files and died before entrance to hospital were excluded. The data was obtained from medical records units, office files unit and the unit of quality improvement. Data were analyzed by use of SPSS version 22 (Armonk, NY, USA) software and Chi-square test and Student’s t-test.
    Results
    From 891 patients, 813 cases were entered the study that 498 (61.3%) were male and 315 (38.7%) were female. 41.1% of resuscitation were successful and 58/9% were unsuccessful. The mean and standard deviation time of resuscitation was 28.80 and 12.6 minutes; the most frequent primary diagnosis was cardiovascular disease. In this study there was a significant difference between age and duration of the resuscitation with successful resuscitation (P= 0.02) but, in the variables of ward and resuscitation team were not significant (P> 0.05).
    Conclusion
    The results of this study showed that resuscitation in younger group, short duration of resuscitation and patients without heart diseases are more successful.
    Keywords: cardiopulmonary resuscitation, cardiovascular diseases, rate of success
  • Zeinab Moradi Kohnaki, Khairollah Asadollahi *, Ghobad Abangah, Kourosh Sayehmiri Pages 645-656
    Background
    Considering the high incidence and prevalence of nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) in the Iranian society and the limited number of studies to investigate its associated risk factors, the current study was designed to identify any relevant risk factor of this disease.
    Methods
    The present case-control study was performed among 150 nonalcoholic fatty liver disease patients and 150 normal liver participants who attended to gastroenterology clinics in Ilam city, Iran during 2014-2015. All demographic data, clinical trials and health behaviors associated with lifestyle such as nutritional status, smoking, physical activities were collected and compared between two groups.
    Results
    Among a total of 300 participants in the current study, the male female ratio was 46.54% and the mean±standard deviation of all participants was 42.13±12.15 years. The mean values of total cholesterol, triglycerides (TG), low density lipoprotein (LDL), alanine transaminase (ALT), aspartate aminotransferase (AST) and alkaline phosphatase (ALP) were significantly higher in cases than controls group (P
    Conclusion
    The results of this study showed that waist circumference, BMI, serum level of ALT and TG concentrations can predict the occurrence of non-alcoholic fatty liver disease. BMI, ALT, and AST seem to be associated with the ultrasonography staging of liver in NAFLD. Therefore, these parameters could be used to predict the ultrasonography staging of liver in these patients.
    Keywords: alanine transaminase, body mass index, case-control studies, non-alcoholic fatty liver disease, risk factors
  • Khosro Barkhordari *, Samaneh Yaghooti, Sepideh Nikkhah, Afsaneh Aein, Arash Jalali, Akbar Shafiee Pages 657-663
    Background
    We retrospectively compared the clinical outcome of post-cardiac surgery tracheal extubation between patients extubated with a lower than normal pH and patients extubated according to our routine institutional protocol. Our main goal was to clarify that strict adherence to the current criteria is dispensable.
    Methods
    In this retrospective cohort study, we recruited 256 patients who met our study criteria and divided them into the exposed group (n= 95) and the control group (n= 161). The inclusion criteria consisted of coronary artery bypass grafting alone and age> 18 years. The exclusion criteria comprised the use of corticosteroids in the preceding 2 weeks, Serum creatinine (SCr)> 2 mg/dL, uncontrolled diabetes, liver dysfunction, Glasgow coma scale
    Results
    In the control group, the males outnumbered the females and the ejection fraction was higher relative to that in the exposure group (P= 0.01 and P= 0.02, respectively). There were more patients with chronic obstructive pulmonary disease in the exposure group (P
    Conclusion
    The patients with a lower than normal pH, tracheal extubated at the discretion of the ICU anesthesiologist did not have a clinical outcome worse than that of the patients extubated in accordance with our routine institutional protocol.
    Keywords: airway extubation, blood gas analysis, cardiac surgical procedures, clinical outcomes
  • Atena Shiva *, Mehran Teimuriyan Pages 664-668
    Background
    Smoking is a harmful habit and saliva is the first fluid that is exposed to cigarette smoke as a source of oxidant and peroxidant agent. Salivary antioxidant system plays an important role in its anti-cancer potential. Uric acid has a role as antioxidant in the body and could increase plasma antioxidant capacity and has a specific role as inhibitor on radicals and peroxidant agent. Therefore, the aim of this study was to evaluate indicators of oxidative stress or malondialdehyde (MDA) as an important parameter of lipid peroxidation and total antioxidants capacity in smokers and non-smoking persons.
    Methods
    In this case-control study which was conducted in clinical biochemistry labratory, Mazandaran University of Medical Sciences on Spring 2016. The sample on salivary fluids was collected by spitting method in tubs from 50 smokers (cases group) and nonsmokers (controls group) after all night fasting. As soon as saliva was collected, at the first step total whole salivary fluids were centrifuged and the superior parts were transferred in a tub and stored at -80 ℃ until analyzed. Total antioxidant capacity (TCA) of their saliva was evaluated by Ferric reducing ability of plasma (FRAP) method, lipid peroxidation parameter (MDA) with thiobarbituric acid (TBARS) and uric acid by calorimetry (uricase) methods. The data were analyzed via SPSS software and independent t-test was used to compare the two groups.
    Results
    Indicators of oxidative stress, in the case group was 1.17±0.29 nmol/ml significantly higher than compared to control group with 0.91±0.16 nmol/ml. TCA in the case group was 220.66±39.68 μmol/l compared to control group 272.26±40.64 μmol/l was significantly lower (P
    Conclusion
    The result of this study indicates that smoking can reduce total antioxidant capacity and increase lipid peroxidation parameters. In addition, duration of cigarette using has destructive effects on body that it can lead to several diseases. The important thing is to keep trying to quit smoking. For smokers who are willing to quit, it would be recommend that smokers be managed with a combination of behavioral support and pharmacologic therapy.
    Keywords: lipid peroxidation, smoke, uric acid
  • Amin Shahbaz Ghasabeh, Mehran Ghasemzadeh, Ehteramolsadat Hosseini * Pages 669-674
    Background
    Platelet storage is complicated by deleterious changes that cause progressive structural and functional damages, so-called platelet storage lesion (PSL). PSL is commonly manifested by augmented platelet activation which is also associated with the increased levels of reactive oxygen species (ROS). Whether ROS generation increases during the storage of platelet concentrates and whether it will be correlated with P-selectin expression as a valid marker of platelet activation was investigated in this study.
    Methods
    In our experimental study, six PRP-platelet concentrates were randomly obtained from Iranian Blood Transfusion Organization (IBTO). All the platelet products met the standard quality assessment based on AABB guidelines. Washed platelets were subjected to flow cytometry analysis for the evaluation of P-selectin expression and intracellular ROS production using DHR 123 in day 0, 1, 3 and 5 after storage. Statistical data were analyzed by Kruskal-Wallis test with Dunn’s multiple comparison test. For correlations, linear regression analysis was applied. P values of less than 0.05 were considered to be significant.
    Results
    Platelets ROS generation significantly increased from day 0 to day 5 of storage (P= 0.0002). This observed gradual increase was also directly correlated with the increasing levels of P-selectin expression during platelet storage (r= 0.72, P= 0.0001).
    Conclusion
    Our study showed significant increases in ROS generation during the storage of platelet concentrates correlated with the increments of P-selectin expression as an important marker of platelet activation. This finding suggests that the analysis of ROS generation can also be considered a marker of platelet activation during storage. However, whether ROS generation first induces platelet activation or platelet activation during storage triggers ROS generation is still remain to be determined.
    Keywords: p-selectin, platelet activation, platelet-rich plasma, reactive oxygen species