فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و ششم شماره 2 (پیاپی 206، اردیبهشت 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • میثم هواسی مهر، فاطمه صفارزاده، اشکان دیوان بیگی، فریبا کریم زاده* صفحات 79-89
    امروزه مدل های حیوانی متعددی برای القای تشنج های حاد و مزمن از نوع شیمیایی، الکتریکی و ژنتیکی به عرصه تحقیقات راه یافته اند. مکانیسم های متفاوت هر کدام سبب القای نوع متفاوتی از تشنج می گردد. این تنوع در مدل های حیوانی، موجب سردرگمی پژوهشگران جوان گشته است که کدام مدل در یک طرح تحقیقاتی باید به کار گرفته شود. هدف این مطالعه معرفی انواع مدل های حیوانی تشنج و بیان انتخاب مناسب ترین مدل در یک پژوهش است. مدل های پنی سیلین و بیکوکولین مناسب ترین مدل به منظور القای تشنج های فوکال معرفی شده اند. پیلوکارپین و کاینیک اسید نیز می توانند در تکامل تشنج های لوب تمپورال به کار گرفته شوند. مدل های پنتیلن تترازول و سم تتانوس نیز از جمله تشنج زاهایی هستند که می توانند تشنج های حاد و مزمن منتشر و تونیک-کلونیک را القا نمایند. مدل های الکتریکی القای تشنج مانند شوک الکتریکی ماکزیمم مناسب ترین مدل برای القای تشنج های حاد هستند. کیندلینگ الکتریکی آمیگدال نیز می تواند تشنج های تکرار شونده لوب تمپورال را القا نماید. مدل های ژنتیکی از جمله مدل های تشنج های راجعه خودبه خودی و مدل های رفلکسی نیز در برخی مطالعات از جمله صرع غیابی و اودیوژنیک کاربرد بسیار دارند که موش های WAG/Rij از جمله معتبرترین مدل های ژنتیکی صرع غیابی می باشند. انتخاب مدل حیوانی مناسب در بین مدل های حیوانی متعدد برای طراحی یک پژوهش بسیار حیاتی است. شواهد مرور شده در این مطالعه سبب توانمند شدن پژوهشگران جوان خواهد شد تا بتوانند مدل مناسبی را انتخاب نمایند.
    کلیدواژگان: صرع، هیپوکمپ، تشنج
  • مهتاب تیموری، بتول هاشمی بنی*، محمد مردانی صفحات 90-95
    زمینه و هدف
    امروزه سلول های بنیادی مشتق از چربی (ADSC) به دلیل خصوصیات منحصر به فرد مانند راحتی و عدم استفاده از روش های تهاجمی حین استخراج به طور گسترده در مهندسی بافت استفاده می شوند. به منظور افزایش تعاملات بین سلولی مشابه با تراکم های پیش غضروفی جنینی، استفاده از سیستم های کشت سه بعدی همچون Pellet و Micromass ضروری می باشد. اگریکان یکی از مهمترین اجزای ماتریکس خارج سلولی است، بنابراین در مطالعه حاضر بیان اگریکان در طی روند کندروژنز ADSC های انسانی در دو سیستم کشت Pellet و Micromass بررسی شد.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی در گروه آناتومی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از فروردین 1392 تا بهمن ماه 1393 انجام شد. بافت چربی شکمی از سه بیمار در طی جراحی لیپوساکشن جدا شد. سلول های بنیادی با روش های مکانیکی و آنزیمی استخراج و در کشت تک لایه کشت داده شدند. سپس به منظور القای روند کندروژنز، تعداد 105×5 سلول های پاساژ سوم (P3) به سیستم های کشت Pellet و Micromass حاوی مدیوم کندروژنیک در گروه های آزمایش 7 و 14 روز منتقل شدند. ارزیابی بیان ژن اگریکان توسط تکنیک Real-time PCR انجام شد.
    یافته ها
    بررسی نتایج Real-time PCR نشان داد که بیان اگریکان در Micromass روز 14 در مقایسه با Pellet روزهای 14 و 7 افزایش معناداری دارد (P=0/008). همچنین بیان اگریکان در Micromass روز هفتم در مقایسه با Pellet روز هفتم نیز افزایش معناداری نشان داد (0/03=P).
    نتیجه گیری
    با توجه به بیان بالای ژن اگریکان در سیستم کشت Micromass نسبت به کشت Pellet شاید بتوان نتیجه گرفت که کشت Micromassدر مقایسه با کشت Pellet کارایی بیشتری در بیان ژن اگریکان در کندروژنز سلول های بنیادی مشتق از چربی داشته است.
    کلیدواژگان: کندروژنز، اگریکان، کشت Micromass، Pellet
  • مهدیه ملانوری شمسی*، افسانه جمالی صفحات 96-102
    زمینه و هدف
    با توجه به تغییرات ایجاد شده در سلول های سیستم ایمنی به دنبال یک وهله فعالیت ورزشی استقامتی، هدف از پژوهش حاضر، بررسی میزان سایتوکین اینترلوکین 10 و گرانزیم B به دنبال استفاده از یک وهله فعالیت ورزشی استقامتی با شدت متوسط در اولین تزریق واکسن ویروس هرپس سیمپلکس 1 و یادآورهای آن در نمونه موشی بود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع تجربی و از اردیبهشت تا مهر ماه 1395 در دانشگاه تربیت مدرس انجام شده است. با توجه به هدف پژوهش، 32 موش نژاد BALB/c در چهار گروه کنترل، گروه واکسن، گروه واکسن و یک وهله ورزش پس از اولین تزریق واکسن و گروه واکسن و یک وهله ورزش در اولین تزریق و یادآورهای واکسن تقسیم شدند. دو هفته پس از سه دوره تزریق واکسن اینترلوکین 10 و گرانزیم B، پس از کشت سلولی طحال توسط تکنیک الایزا سنجیده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد، بین گروه های پژوهش در مورد متغیرهای اینترلوکین 10 و گرانزیم B تفاوت معناداری مشاهده می شود (P=0/001). افزایش میزان گرانزیم B همزمان با کاهش میزان اینترلوکین 10 به دنبال استفاده از یک وهله ورزش به عنوان ادجوانت در اولین تزریق واکسن و یادآورهای آن مشاهده می شود.
    نتیجه گیری
    کاهش سطوح اینترلوکین 10 در گروهی که یک وهله ورزش به عنوان ادجوانت در اولین تزریق واکسن و یادآورهای آن به عنوان ادجوانت داشته اند، مشاهده می شود. این نتایج می تواند تایید کننده تغییر فعالیت سلول های T کمکی نوع 2 و تقویت ایمنی سلولی در راستای پاسخ بهتر در برابر ویروس هرپس سیمپلکس 1 باشد.
    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی، هرپس سیمپلکس، سیستم ایمنی، واکسن
  • سحر ملزمی، ناهید بلبل حقیقی*، محبوبه صدیقی، محبوبه هادی زاده بزاز، غلامحسن واعظی صفحات 103-110
    زمینه و هدف
    ریتالین خواصی شبیه آمفتامین ها داشته و از این رو به صورت خودسرانه مصرف می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر ریتالین بر هیستولوژی کبد و برخی آنزیم های کبدی در موش های سالم و دیابتی شده با استرپتوزوتوسین بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی که در شهریور ماه سال 1394 که در دانشگاه آزاد دامغان انجام گرفت 80 سر موش رت نر را به هشت گروه ده تایی شامل: گروه کنترل که شامل موش های سالم و گروه تجربی 1 و 2 و 3 (سالم+ریتالین) که ریتالین را به ترتیب با دوز 2/5، 5، mg/kg 10 به صورت گاواژ دریافت کردند و همچنین گروه شاهد (دیابتی) و گروه تجربی 4، 5 و 6 (دیابتی+ریتالین) پس از گذشت دو ماه از دیابتی شدن ریتالین را با دوزهای 2/5، 5 و mg/kg 10 به صورت گاواژ روزانه تا 30 روز دریافت کردند. پس از پایان روز مقرر موش ها بیهوش شدند و پس از خونگیری از قلب، از کبد نیز نمونه گیری انجام شد و نمونه ها تحویل آزمایشگاه گردید.
    یافته ها
    کاهش معناداری در میزان آلبومین گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل (P=0/03) و همچنین افزایش معناداری در میزان آنزیم های آلانین آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینوترانسفراز در تمامی گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل (P=0/001) مشاهده گردید. در گروه (دیابتی+ریتالین) ستون های هپاتوسیت ها نسبت به کنترل فاقد نظم می باشند.
    نتیجه گیری
    مصرف خوراکی ریتالین باعث بر هم زدن تعادل آنزیم های کبدی موش ها گردید و در گروه های تجربی هرچه دوز دارو افزایش یافت میزان آنزیم های کبدی نیز نسبت به گروه دیابتی افزایش یافت و درجات شدیدی از تغییرات بافتی در گروه (دیابتی+ریتالین) مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: آنزیم، متیل فنیدات، کبد، آلبومین سرم
  • سیده حکیمه رضازاده، رضا شیرکوهی*، عبدالحمید انگجی، سید یوسف سید نا، امیر نادر امامی رضوی صفحات 111-119
    زمینه و هدف
    مطالعات نشان داده اند که در اکثر سرطان های اپی تلیالی بیان فاکتورهای مزانشینمی مثل Vimentin افزایش یافته و بیان فاکتورهای اپی تلیالی مثل E-cadherin کاهش می یابد، که در نتیجه آن تبدیل فنوتیپ اپی تلیالی به مزانشیمی (Epithelial-mesenchymal transition (EMT رخ می دهد. هدف از این پژوهش تعیین سطح بیان این ژن ها در بافت تومورال و مقایسه و یافتن ارتباط آن ها با پدیده EMT و پیشرفت بیماری بر اساس مقایسه یافته های بالینی و مورفولوژیک بود.
    روش بررسی
    مطالعه Case series از بهمن 1394 تا شهریور ماه 1395، بر روی 70 نمونه موجود در تومور بانک انستیتو کانسر انجام گرفت. نمونه های مربوط به بیماران مبتلا به سرطان تخمدان که به منظور جراحی به انستیتو کانسر بیمارستان امام خمینی (ره) مراجعه کرده بودند از نظر میزان بیان دو ژن E-cadherin و Vimentin با روش Real-time PCR مورد بررسی قرار گرفت و داده ها مورد بررسی های آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میان سطح بیان ژن Vimentin با Stage تومور (0/026P=) و متاستاز (0/009P=) ارتباط معناداری مشاهده شد. بین بیان ژن Vimentin با درجه تومور (0/207P=)، سن (0/11P=)، سایز تومور (0/71P=) و سابقه ابتلای خانوادگی (0/6P=) ارتباط معناداری وجود نداشت. بین بیان ژن E-cadherin با متاستاز ارتباط معناداری داشت (0/027P=)، بین بیان ژن E-cadherin با درجه تومور (0/690P=)، Stage )0/753P=)، سن (0/09P=)، سایز تومور (0/537P=) و سابقه ابتلای خانوادگی (0/56P=) ارتباط معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    مطالعه فوق نشان دهنده تغییر بیان هر دو ژن Vimentin و E-cadherin در سلول های توموری تخمدان به عنوان فاکتورهای مهم در روند تبدیل اپی تلیال به مزانشیمی و بارز بودن این تفاوت در مراحل بالینی و پاتولوژی مختلف بود.
    کلیدواژگان: تبدیل اپی تلیالی به مزانشیمی، ایی کادهرین، سرطان اپی تلیالی تخمدان، واکنش زنجیره ای پلیمراز، ویمنتین
  • فاطمه سادات کیا، احسان ناظم الحسینی مجرد، فلورا فروزش* صفحات 120-128
    زمینه و هدف
    اکثر سرطان های روده بزرگ از پولیپ ها منشا می گیرند. بررسی میزان بیان ژن های دخیل در رشد و توسعه تومور بر روی پولیپ های روده بزرگ می تواند عاملی برای تشخیص روند بدخیمی پولیپ ها باشد. یکی از عوامل سرطان، اختلال در عملکرد آپوپتوز می باشد. Bid، یکی از مهمترین عوامل این مسیر، رابط بین مسیر خارجی و مسیر داخلی آپوپتوز می باشد. هدف از این مطالعه بررسی بیان کمی رونوشت ژن Bid در پولیپ های آدنوماتوز روده بزرگ نسبت به افراد سالم بود.
    روش بررسی
    جامعه مورد بررسی مراجعین دارای پولیپ روده بزرگ، به بیمارستان آیت الله طالقانی تهران، از اردیبهشت ماه سال 1393 تا خرداد ماه سال 1395 بودند. در این پژوهش تحلیلی-توصیفی تعداد 22 نمونه بیوپسی پولیپ آدنوماتوز، به همراه 10 نمونه بافت از افراد سالم به عنوان گروه کنترل همراه با اطلاعات دموگرافیک و بالینی جمع آوری گردید. میزان بیان ژن Bid به روش qReal-time PCR مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته ها با استفاده از SDS software، version 2.3 (Applied Biosystems، Foster City، CA، USA) و GraphPad Prism، version 5 (GraphPad Software Inc.، La Jolla، CA، USA) آنالیز و تغییرات بیان ژن توسط روش CT∆∆-2 ارزیابی شد.
    یافته ها
    بر پایه مطالعه qReal-time PCR، افزایش بیان ژن Bid در نمونه های بافت پولیپ آدنوماتوز افراد بیمار نسبت به نمونه بافت افراد نرمال مشاهده شد (RQ>2). همچنین پولیپ های موجود در کولون بالا رو، کولون افقی، کولون پایین رو و رکتوم افزایش بیان نسبت به گروه کنترل نشان دادند، اما در بخش سیگمویید روده تغییر بیانی نسبت به گروه کنترل مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس مطالعه حاضر، افزایش بیان ژن Bid در پولیپ آدنوماتوز نسبت به بافت نرمال افراد سالم، نشان می دهد احتمالا در پاسخ به شروع دیسپلازی و اختلال در چرخه آپوپتوز این ژن با افزایش بیان سعی در جبران وقوع آپوپتوز دارد.
    کلیدواژگان: پولیپ آدنوماتوز، آپوپتوز، ژن Bid، سرطان کولورکتال
  • فاطمه حیدری، محمدحسین حقیقی زاده، غلامعباس کایدانی، نگار کریمی بیرگانی* صفحات 129-134
    زمینه و هدف
    با توجه به شیوع روزافزون چاقی و افزایش شانس ابتلا به کم خونی فقر آهن در این افراد، مطالعه ی حاضر به بررسی ارتباط بین کمبود آهن با چاقی و التهاب ناشی از آن در دختران دانشجو پرداخت.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی-توصیفی از اردیبهشت تا اسفندماه سال 1395 در دانشگاه علوم پزشکی اهواز بر روی 170 دانشجوی دختر که به روش نمونه‏گیری تصادفی طبقه‏ای انتخاب شده بودند، انجام پذیرفت. سن 35-18 سال، داشتن سیکل قاعدگی منظم، عدم پیروی از رژیم خاص و مصرف نکردن هر نوع دارو یا مکمل رژیمی تاثیرگذار بر وضعیت آهن از شاخص های ورود به مطالعه بودند. اطلاعات عمومی و پرسشنامه ی فعالیت بدنی تکمیل و به منظور دریافت داده های مربوط به میزان دریافت غذایی، از پرسشنامه نیمه کمی بسامد خوراک استفاده گردید. نماگرهای آنتروپومتریک شامل وزن، قد، شاخص توده بدن، دور کمر به دور لگن و درصد چربی بدن اندازه گیری گردید. سپس شاخص‏های بیوشیمیایی مانند آهن، هموگلوبین، هماتوکریت، ترانسفرین، ظرفیت تام اتصال به آهن، فریتین و hs-CRP افراد نیز اندازه‏گیری شد.
    یافته ها
    سطح آهن سرم و غلظت هموگلوبین، ارتباط منفی معنا‏داری با نمایه ی توده بدن و غلظت hs-CRP داشت (به ترتیب 0/026=P و 0/01=P). ارتباط سطوح ترانسفرین و ظرفیت تام متصل شونده به آهن با شاخص دور کمر به دور لگن، مثبت و معنادار بود (به ترتیب 0/040=P و 0/034=P). همچنین ارتباط مثبت معنا‏داری بین چاقی و سطوح hs-CRP مشاهده شد (0/014=P). بین سایر فاکتورها با تعاریف و درجات مختلف چاقی ارتباط معنا‏داری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    چاقی و التهاب مزمن ناشی از آن، صرف نظر از دریافت غذایی آهن، می‏تواند در ایجاد کمبود آهن نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: کم خونی فقر آهن، اضافه وزن، چاقی، التهاب، زنان
  • یونس مهری فر*، حمیده پیرامی، سمیه فرهنگ دهقان صفحات 135-141
    زمینه و هدف
    مواجهه با فیوم منگنز در فرآیندهای جوشکاری باعث اثرات عصبی زیان آور بر سلامت افراد جوشکار می شود. مواجهه طولانی مدت با منگنز باعث تغییر در عملکرد سیستم عصبی مرکزی می شود. هدف از این مطالعه بررسی علایم سردرد میگرن در بین جوشکاران مواجهه یافته با فیوم های فلزی حاوی منگنز بود.
    روش بررسی
    این مطالعه کوهورت در فروردین ماه سال 1396 در یک مجتمع ذوب آهن انجام گرفت. با روش سرشماری ساده تعداد 40 نفر جوشکار به عنوان گروه مواجهه و 35 نفر از کارکنان واحد اداری به عنوان گروه شاهد تعیین شدند. داده های مربوط به علایم سردرد میگرن با استفاده از پرسشنامه ی ارزیابی میگرن اهواز (AMQ) جمع آوری گردیدند. نمونه های هوا توسط فیلتر استر سلولزی مخلوط (MCE) نمونه برداری و از طریق دستگاه نشر اتمی پلاسما (ICP- AES) (روش NIOSH7300) آنالیز شدند.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار تراکم غلظت مواجهه افراد جوشکار با منگنز برابر mg/m2 2/91±7/42 بود که این مقدار خیلی بالاتر (35 برابر) از حد مجاز شغلی وزنی-زمانی توصیه شده برای فلز مذکور بوده است. فراوانی علایم سردرد میگرن در گروه جوشکاران به طور معناداری بیشتر از گروه کارکنان اداری غیرمواجهه بود (0/042=P). همبستگی بین میزان بروز علایم سردرد میگرن با میزان تراکم غلظت منگنز در هوای منطقه تنفسی جوشکاران معنادار بود (0/03=P).
    نتیجه گیری
    میزان مواجهه جوشکاران با فیوم منگنز فراتر از حد مجاز بود و فراوانی علایم سردرد میگرن در بین جوشکاران در مقایسه با گروه شاهد نیز بیشتر بود و از نظر آماری نیز همبستگی معناداری بین تراکم منگنز هوا و شیوع سردرد میگرنی یافت شد.
    کلیدواژگان: مواجهه شغلی، منگنز، اختلالات میگرنی، جوشکاری
  • مائده صارمیان، ناهید طحان*، علیرضا اکبرزاده باغبان صفحات 142-147
    زمینه و هدف
    مطالعات نشان می دهند رایحه سبب بهبود تعادل سالمندان می گردد. هدف این مطالعه، بررسی اثر محرک بویایی بر تعادل افراد جوان و مقایسه آن در مردان و زنان بود.
    روش بررسی
    آزمون های تعادل استاتیک ایستادن روی یک پا و تعادل دینامیک با استفاده از دستگاه سنجش تعادل بایودکس در دو مرحله پیش و پس از اعمال رایحه بر روی 40 داوطلب سالم در فاصله بهمن 1395 تا اردیبهشت ماه 1396 انجام شد.
    یافته ها
    تفاوت معناداری در شاخص های تعادل ایستا و دینامیک بر اساس شرایط وجود و عدم وجود رایحه دیده نشد. تفاوت معناداری در شاخص های ثبات کلی (0/034P=) و قدامی-خلفی (0/019P=) برای تعامل بین اثر جنسیت و رایحه و در شاخص های ثبات کلی (0/008P=) و داخلی-خارجی (0/023P=) برای اثر جنسیت در خانم ها مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    محرک بویایی تاثیری بر تعادل افراد جوان سالم نداشت اما رایحه به طور معناداری اثر خاص جنسیتی دارد که این امر می تواند به دلیل حساسیت بیشتر خانم ها نسبت به بو باشد.
    کلیدواژگان: اسطوخودوس، محرک بویایی، تعادل
  • عطیه وطنچی، لیلا پورعلی*، مونا جعفری صفحات 148-152
    زمینه و هدف
    لاپاروسکوپی در دوران باردرای برای درمان کوله سیستیت جایگاه ویژه و قابل قبولی دارد. عوارض لاپاروسکوپی دوران بارداری می تواند منحصر به فرد باشد که یکی از آن ها سوراخ شدن رحم است. آشنایی با عوارض لاپاروسکوپی در دوران بارداری به مدیریت این بیماران کمک می کند.
    معرفی بیمار: بیمار ما زن 24 ساله با سن بارداری 28 هفته بود که در دی ماه 1395 با تشخیص کوله سیستیت در بیمارستان آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد تحت لاپاروسکوپی قرار گرفت. هنگام ورود تروکار به داخل شکم سوراخ شدن رحم به همراه نشت مایع آمنیوتیک به داخل شکم رخ داد که بلافاصله توسط جراح ترمیم انجام شد. کنترل قلب جنین در اتاق عمل صورت گرفت. پس از اطمینان از وضعیت مناسب جنین و مادر، مادر به مدت یک هفته در بخش زنان تحت مراقبت قرار گرفت. در سونو سریال حجم مایع آمنیوتیک نرمال بود. بیمار پس از مراقبت های کامل دوارن بارداری در سن حاملگی 38 هفته سزارین شد و نوزاد سالم با آپگار مناسب متولد شد.
    نتیجه گیری
    سوراخ شدن رحم حین لاپاروسکوپی در صورتی که به درستی تشخیص داده شده و اداره شود معمولا با خطر چشمگیری برای مادر و جنین همراه نمی باشد.
    کلیدواژگان: کوله سیستکتومی لاپاروسکوپیک، سوراخ شدن رحم، بارداری، عوارض کوله سیستکتومی لاپاروسکوپیک
  • وحید کرمی * صفحه 153
    سردبیر محترم
    اثرات سرطان زای پرتوهای یونیزان به خوبی مستند شده است. حساسیت بافت های مختلف بدن در برابر اثرات زیان بار پرتو متفاوت است. این حساسیت بستگی به حساسیت سلول های تشکیل دهنده آن بافت دارد. بیشترین حساسیت پرتویی در زمان رشد جنینی و در کودکی وجود دارد. تخمین زده می شود حساسیت پرتویی جنین نسبت به اثرات سرطان زای پرتوگیری حدود 10 برابر بیشتر از بزرگسالان باشد و در این میان لوسمی یا سرطان خون بارزترین اثر پرتوگیری با سطوح پایین پرتوهای یونیزان می باشد. از این رو ضروری است که تا حد امکان از پرتوگیری جنین اجتناب شود و یا در مواقع ضروری، پرتوگیری به کمترین مقدار ممکن کاهش یابد. فیتوگرافی (Fetography) رادیوگرافی از جنین پیش از زایمان است که در دهه های گذشته برای موارد متعددی مانند تایید مرگ احتمالی جنین، تعیین حاملگی تکی و یا چندگانه (Single or multiple pregnancy) و عمدتا برای تعیین وضعیت جنین در رحم (Cephalic/breach) انجام می شده است. با پیشرفت سریع تکنولوژی در دو دهه گذشته و افزایش آگاهی بشر از اثرات زیان بار تشعشع بر جنین، به جهت حفظ سلامت جامعه، فیتوگرافی کاملا منسوخ گردیده و سونوگرافی جایگزین آن شده است. سونوگرافی از امواج التراسوند استفاده می کند و فاقد پرتوهای یونیزان می باشد و تاکنون اثر بیولوژیکی از آن گزارش نشده است. درحالی که در میان تمام آزمون های رادیوگرافیکی، فیتوگرافی همراه با بالاترین دوز تحویلی به جنین و مادر است، شواهد نشان می دهد که فیتوگرافی، این روش تهاجمی و منسوخ شده جهانی، همچنان در ایران و به ویژه در بیمارستان های آموزشی به وفور انجام می شود. در تنها مطالعه ای که در سال 2015 توسط گروهی از پژوهشگران داخلی انجام شد، شیوع فیتوگرافی در محدوده زمانی مارس 2013 تا مارس 2015 در شهر اهواز بررسی و گزارش گردید که در مجموع 3741 زن باردار جهت تعیین وضعیت جنین به واحد تصویربرداری پزشکی مراجعه کرده بودند که از این تعداد67/5% با پرتوی ایکس و 32/5% با سونوگرافی تصویرگیری شده بودند.
    به نظر می رسد نیاز است دستورکار جامعی توسط ارگان های ذیربط از جمله وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و همچنین امور حفاظت در برابر اشعه سازمان انرژی اتمی ایران تنظیم گردد، به طوری که از این پس برای تعیین وضعیت حاملگی از سونوگرافی استفاده شود و از پرتوگیری غیرضروری جنین اجتناب گردد.
    کلیدواژگان: فیتوگرافی، نامه به سردبیر، پرتوهای یونیزان
|
  • Maysam Havasimehr, Fatemeh Saffarzadeh, Ashkan Divanbeigi, Fariba Karimzadeh * Pages 79-89
    Nowadays, there are various animal models of acute and chronic seizures. Some chemical and electrical models such as seizure induced by pentylenetetrazol injection and maximum electric shock has been developed over of six decades and different kinds of chemical, electrical and genetic models have been admitted up to now. Among chemical models of seizure induction penicillin, bicuculline, tetanus toxin, pentylenetetrazol, pilocarpine and kainic acid are the more common chemoconvulsants to induce acute and chronic seizures. Numerous mechanisms involved in different models lead to develop different types of seizures. This variety leads to be confused beginner researchers which model should be carried in a research hypothesis. This study was aimed to illustrate how choose the most proper animal model for a hypothesis as well as different animal models of seizure and epilepsy. Penicillin and bicuculine are most proper models to induce focal seizures. In addition, pilocarpine and kainic acid are able to develop temporal lobe seizures. Pentylenetetrazol and tetanus toxin could develop acute and chronic generalized and tonic-clonic seizures. Furthermore, maximum electric shock has been well known as a proper model for acute seizures induction. Electrical kindling of amygdala could develop repetitive temporal lobe seizures. Hypoxia model of seizure is more used for screening of anti-epileptic drugs, long-term consequences, and epileptogenesis mechanisms. Also, hyperthermic (febrile) models of seizure are reliable for studying epileptogenesis mechanisms and cognitive consequences. Genetic models such as recurrent simultaneous (such as GAERS, WAG/Rij) and reflex seizures (such as GEPR) are more valid in some studies, including absence and audiogenic seizures. WAG/Rij rats have been known as the most valid animal model for absence epilepsy. It should be noted that the animal model is a simple expression of a complex system and it covers only a part of what happens in humans’ body. The most important use of animal models of seizure is developing and finding more effective and new anti-epileptic drugs. Therefore, proper selection of the animal model between numerous animal models of seizure induction is crucial to design an equitable hypothesis. The evidences reviewed in this study made beginner researchers potent to choose the best model.
    Keywords: epilepsy, hippocampus, seizure
  • Mahtab Teimouri, Batool Hashemibeni *, Mohammad Mardani Pages 90-95
    Background
    Nowadays, Human adipocyte-derived stem cells (hADSCs) has been widely used in tissue engineering because of its unique features such as extraction from more sources, more easily and non-invasive extraction methods. In order to increase cell-cell interactions, similar to embryonic pre-cartilage condensation, the use of three dimensional (3D) high-density cell culture systems such as Pellet and Micromass that simulates optimal condensation in chondrogenesis in vivo is necessary. Also, these culture systems provide the proper diffusion of nutrients. Aggrecan is a proteoglycan and one of the important components of extracellular matrix of cartilage tissue that plays an important role in the organization of the extracellular matrix. The high concentrations of aggrecan produces the osmotic properties that is necessary to normal tissue function of cartilage. In current study, Aggrecan gene expression was investigated during chondrogenesis of hADSCs in two Pellet and Micromass culture systems.
    Methods
    This experimental study was done in Department of Anatomical Sciences Department of Faculty Medical in Isfahan University of Medical Sciences, Iran, from April 2013 to January 2015. First, the abdominal adipose tissue was obtained from three patients after obtaining written consent during their liposuction surgeries. ADSCs were extracted by mechanical and enzymatic methods and were cultured in monolayer culture. Then, in order to induction of chondrogenic differentiation, 5×105 cells of third passage (P3) were transferred to three-dimensional culture systems Pellet and Micromass containing chondrogenic mediums in experimental groups of 7 and 14 days. The evaluation of aggrecan gene expression was performed by real-time PCR technique.
    Results
    Gene expression analysis revealed that aggrecan was significantly increased in micromass culture at day 14 compared to Pellet culture at days 14 and 7 (P≤0.01). Also, aggrecan was significantly increased in Micromass culture at day 7 compared to Pellet culture at day 7 (P≤0.05).
    Conclusion
    Due to higher expression of aggrecan gene in Micromass culture compared to Pellet culture, this system may be more efficient than Pellet culture in synthesis of aggrecan in chondrogenic differentiation of ADSCs.
    Keywords: chondrogenesis, aggrecan, micromass culture, pellet
  • Mahdieh Molanouri Shamsi *, Afsaneh Jamali Pages 96-102
    Background
    The herpes simplex viruses cause a variety of clinical illnesses that are painful and often distressing. To control the infection, the development of an effective vaccine that prevents or reduces the primary and recurrent infections would be of great significance. With considering to immunological changes following an acute endurance exercise, the purpose of this study was to assess adjuvant effects of an acute endurance exercise in first herpes simplex virus 1 vaccine injection and its booster shots on interleukin-10 cytokine and granzyme B levels.
    Methods
    This experimental study was carried out in Tarbiat Modares University during May to October 2016. 32 BALB/c mice were divided into 4 groups: control, vaccine, vaccine plus an acute exercise in first injection and vaccine plus an acute endurance exercise in first injection and booster shots. Mice without or with access to acute endurance exercise were immunized intramuscularly with inactivated KOS strain of HSV-1. Two weeks after three booster shots of vaccine, interleukin-10 and granzyme B levels were determined in spleen cell culture with enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method.
    Results
    This study was undertaken to test the hypothesis that an acute endurance exercise as an adjuvant in herpes simplex virus 1 vaccine can change interleukin-10 cytokine and granzyme B levels in mouse model. The result of this study showed significant differences between groups in interleukin-10 and granzyme B levels (P=0.001). Increasing in granzyme B levels with concurrent decreases in interleukin-10 levels was observed following using vaccine plus acute exercise in first injection of vaccine and booster shots.
    Conclusion
    It is suggested that exercise may stimulate parameters related to cellular immunity and hence decrease the risk of infection decreased levels of interleukin-10 in experimental group that had vaccine plus acute exercise in the first injection of vaccine and booster shots as an adjuvant was observed. These results demonstrate alternation of T helper 2 cells function and improve of cell immunity for protection against herpes simplex virus 1 infections.
    Keywords: exercise, herpes simplex, immune system, vaccines
  • Sahar Molzemi, Nahid Bolbolhaghighi *, Mabobeh Sedighi, Mahbobeh Hadizade Bazaz, Gholam Hassan Vaezi Pages 103-110
    Background
    Ritalin has properties similar to amphetamines and is therefore used arbitrarily. The purpose of this study was to investigate the effect of ritalin on liver histology and some liver enzymes in streptozotocin-safe and diabetic rats.
    Methods
    This experimental study was conducted in September 2012 at Islamic Azad University, Damghan Branch, Iran. In this research, 80 male rats were divided into 8 groups of 10 rats, which included: control group consisting of healthy rats and experimental groups 1, 2 and 3 (healthy긫媖), which ritalin was taken as daily gavage 2.5 mg/kg, as well as control group (diabetic) and experimental group 4, 5 and 6 (diabetic긫媖) after 2 months of diabetic ritalin at doses of 2.5 and 5 mg/kg as daily gavages up to 30 days. At the end of the prescribed day, the rats were anesthetized and after sampling from the heart, samples were taken from the liver and samples were delivered to the laboratory.
    Results
    Significant decrease in albumin levels of experimental groups compared to control group (P
    Conclusion
    Oral consumption of ritalin caused a disturbance in the balance of liver enzymes and elevated serum albumin levels in healthy and diabetic rats. In the experimental groups (healthy ritalin) and (diabetic긫媖), the higher the dose of the drug, the increased levels of liver enzymes as compared to the diabetic group. Severe degrees of tissue alteration are observed in the group (diabetic긫媖). The texture of the tissue in the group (diabetic긫媖) disappeared and appeared in the texture of the disintegration.
    Keywords: enzymes, methylphenidate, liver, serum albumin
  • Seyedeh Hakimeh Rezazadeh, Reza Shirkoohi *, Abdolhamid Angaji, Seyed Yusef Seyedena, Amir Nader Emami Razavi Pages 111-119
    Background
    Ovarian cancer is a leading metastatic disease. The epithelial ovarian cancer is one of the most common malignant cancers that usually remains asymptomatic up to metastasis stages, and most patient when diagnosed are in the advanced stage of the disease. Studies have shown that in the majority of epithelial cancers mesenchymal factor expression such as Vimentin increases, and the epithelial factor expression such as E-cadherin decreases, as a result, it causes an epithelial-mesenchymal transition (EMT). The aim of this study was to determine the expression level of these genes and association between EMT phenomenon and development of ovarian cancer based on clinical and morphological findings.
    Methods
    In the present case series study, 70 samples were chosen from the tumor Bank of Cancer Institute taken from patients at Imam Khomeini Hospital, Tehran, Iran. The amount of expression of two genes, E-cadherin and vimentin, was investigated by real-time PCR method from February 2016 to September 2017. The RNA extraction was done manually, and then cDNA synthesis was performed; In each sample the expression level of vimentin and E-cadherin was measured with real-time PCR method. The patient’s clinical information with other data were analyzed with nonparametric statistical methods in SPSS software, version 19 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA).
    Results
    There was a significant relationship between expression of vimentin gene and the stage (P=0.026) of the disease and metastasis (P=0.009), There was no significant relationship between vimentin gene expression and tumor grade (P=0.207), age (P=0.11), tumor size (P=0.71) and family history (P=0.6). There was a significant correlation between E-cadherin gene expression and metastasis (P=0.027), no significant correlation was found between E-cadherin gene expression with tumor grade (P=0.690), stage (P=0.753), age (P=0.09), tumor size (P=0.537) and family history (P=0.56).
    Conclusion
    According to the changes in expression of vimentin and E-cadherin genes in ovarian tumor cells, and association between these two genes with clinical and morphological findings and the role of these genes in the migration and invasion, we can use the both genes, vimentin and E-cadherin, as genes involved in the EMT process to assess disease progression and incidence of cell invasion in ovarian cancer.
    Keywords: epithelial-mesenchymal transition, E-cadherin, ovarian epithelial cancer, polymerase chain reaction, vimentin
  • Fateme Sadat Kia, Ehsan Nazemalhosseini-Mojarad, Flora Forouzesh * Pages 120-128
    Background
    Most of colorectal cancers arise from intestinal polyps. Evaluating of the expression level of genes that are involved in tumors growth and development, may consider as diagnostic factor of malignancy in the polyps. Failure of apoptosis is one of the causes of cancers. One of the key molecules in this pathway is Bid gene which connects the extrinsic to the intrinsic apoptosis pathways. The aim of this study was to investigate the quantitative expression of Bid gene in colorectal adenomatous polyps compared to control group.
    Methods
    The investigated population was chosen from the cases with colonic polyps that referred to the Taleghani Hospital, Tehran, Iran, from April 2014 to May 2016. 22 biopsy samples from patients with adenomatous polyps and 10 samples from healthy individuals as control group were selected. Demographic and clinical properties were collected from patient's files. The Bid gene expression was evaluated using Real-time PCR by ABI 7500 (Applied Biosystems Inc., Foster City, CA, USA). Results were analyzed by the ABI 7500 system SDS version 2.3 and GraphPad Prism, version 5 (GraphPad Software Inc., La Jolla, CA, USA). the expression changes of the intended gene in target groups were compared with the normal tissues using the 2-∆∆CT equation.
    Results
    Based on the quantitative real-time PCR, the gene expression of Bid gene significantly increased in adenomatous polyps in comparison with the control group (healthy individuals) (RQ>2). Also, polyps were seen in ascending colon, transverse colon, descending colon and rectum showed increased expression compared to control group, but in the sigmoid section of the intestine, there was no change in expression of Bid gene compared to control group.
    Conclusion
    According to the present study, the expression of Bid gene increased in adenomatous polyps, compared with the normal tissue (healthy group). It suggests that Bid gene by increasing the expression in response to the onset of dysplasia and disruption of the apoptotic cycle, it tries to compensate for the apoptosis.
    Keywords: adenomatous polyps, apoptosis, Bid gene, colorectal cancer
  • Fatemeh Haidari, Mohammad-Hossein Haghighi-Zade, Gholam-Abas Kayedani, Negar Karimi Birgani * Pages 129-134
    Background
    Anemia is the most common nutritional disorder in the world in which iron deficiency is one of its main causes. The prevalence of obesity and risk of iron deficiency anemia in these individuals is increasing. The present study examined the association between iron deficiency, dietary intake and obesity and obesity-induced inflammation in female students.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted in Ahvaz University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran, from May to March of 2016. A total of 170 female students were selected by stratified random sampling. Being in the age of 18-35 years, having a regular menstrual cycle, not following a specific diet and not taking any medication or dietary supplements that could affect iron status were indicators of inclusion in the study. General information and physical activity questionnaire were completed and a semi-quantitative feed frequency questionnaire was used to obtain food intake information. Anthropometric indicators including weight, height, body mass index (BMI), waist circumference and body fat were measured. Obesity was evaluated with 3 different definitions. Biochemical indices such as iron, hemoglobin, hematocrit, transferrin, total iron binding capacity (TIBC), ferritin, and hs-CRP were also measured.
    Results
    The dietary intake of iron and some nutrients related to iron (including energy, protein, vitamin C and calcium) showed no significant difference in dietary intake between different groups of obesity definitions. Serum iron levels and hemoglobin concentration had a significant negative correlation with BMI and hs-CRP concentrations (P=0.026 and P=0.01 respectively). The relationship between transferrin levels and total iron binding capacity with the index of waist circumference was positive and significant (P=0.040, P=0.034, respectively). Also, there was a significant positive correlation between obesity and hs-CRP levels (P=0.014). There was no significant relationship between other evaluated factors with different degrees of obesity.
    Conclusion
    Chronic obesity and inflammation which could be caused by obesity, can contribute to iron deficiency, regardless of dietary iron intake.
    Keywords: iron-deficiency anemia, overweight, obesity, inflammation, women
  • Younes Mehrifar *, Hamideh Pirami, Somayeh Farhang Dehghan Pages 135-141
    Background
    Welding generates complex metal aerosols, inhalation of which is linked to adverse health effects among welders. Exposure to manganese (Mn) fume in welding processes can have a harmful effect on welders’ health. Long-term, high-level exposure to Mn is associated with impaired central nervous system (CNS) function. The present study aims to investigate relationship between exposure to manganese in welding fumes and incidence of migraine headache symptoms.
    Methods
    This cross-sectional analytic study was conducted in March 2017 in an Iron Smelting Industry. Forty welders were selected as the exposure group and thirty-five employees were selected from the administrative unit as the control group. Data related to symptoms of migraine headache were collected using with Ahvaz migraine questionnaire (AMQ). Air samples were collected on mixed cellulose ester membrane filters in personal air samplers and then analyzed using inductively coupled plasma atomic emission spectroscopy (ICP-AES) (NIOSH Method 7300).
    Results
    The average concentration of welder’s exposure to manganese was 7.24±2.91 mg/m3, which is very higher (37 times) than the occupational exposure limit (Threshold limit value-time-weighted average). There was no significant difference between the mean age and work experience of the two groups (P
    Conclusion
    Frequency of migraine headache symptoms was higher among welders compared to control group. Statistically the significant relationship was found between airborne Manganese concentration and occurrence of migraine headache; however, a conclusive conclusion is based on more comprehensive studies with larger sample size.
    Keywords: occupational exposure, manganese, migraine disorders, welding
  • Maedeh Saremiyan, Nahid Tahan *, Alireza Akbarzadeh Baghban Pages 142-147
    Background
    The previous studies showed that the odor can improve balance in the elderly. The purpose of the current study was to determine the effect of olfactory stimulus and its gender specific effect on the balance of young healthy people.
    Methods
    This is a pretest-posttest semi experimental study comprised 40 healthy volunteers (age range 18-73 years) from February 2016 through May 2017. The static balance test with one-leg standing time (OLST) and dynamic balance test using Biodex balance system to measure overall stability index (OSI), anterior/posterior stability index (APSI), medial/lateral stability index (MLSI) and overall limit of stability index (OLOSI) randomly were performed before and after application of lavender scant as the olfactory stimuli. A two-way repeated measurement ANOVA was used to assess the effect of olfactory stimulus conditions and gender on dynamic balance indexes (OSI, APSI, MLSI, and OLOSI). Since the distribution of the OLST was not normal, the generalized estimating equations (GEE) method was used. Significance level of P
    Results
    The results showed that in comparison of the two different conditions (no odor/with odor), there was no significant difference in any of static and dynamic balance indexes (P>0.05). There were significant differences in relation to the interaction of the gender and odor in OSI (P=0.026), APSI (P=0.019). For gender, there were statistically significant differences in OSI (P=0.002, F (1,38) =11.649), APSI (P=0.001, F (1,38) =12.057), and MLSI (P=0.007, F (1,38) =8.228) for females.
    Conclusion
    Although there was no effect of odor on balance control of young healthy people, we found that the odor has gender specific effect. This is probably due to the more sensitivity of females to the odor.
    Keywords: lavandula, olfactory perception, postural balance
  • Atiyeh Vatanchi, Leila Pourali *, Mona Jafari Pages 148-152
    Background
    Laparoscopy is an acceptable procedure for cholecystitis in pregnancy. Laparoscopic complications during pregnancy can be unique. Uterine perforation is a rare complication during laparoscopy of pregnant women. Acquaintance with this complication can help surgeons and gynecologist to manage these patients properly. We will report a case of uterine perforation during laparoscopy.
    Case Presentation
    Our patient was a 24-year pregnant woman with gestational age of 28 weeks. She had nausea and vomiting and right upper quadrant tenderness, she was admitted in surgery ward on January 2017 in an academic hospital in Mashhad and candidate for laparoscopic cholecystectomy with diagnosis of cholecystitis. Her fundal height was 28 centimeters. Laparoscopy was done with Hasson technique and three punctures. During abdominal trocar insertion uterine perforation occurred. Amniotic fluid leaked in the abdomen. Perforation repaired immediately and then cholecystectomy was done. Fetal heart rate was normal. After surgery according to stable vital signs and absence of bleeding and contraction, the patient was transferred to the midwifery department. The patient received one course of betamethasone for fetal lung maturation. Antibiotic therapy initiated. During the hospitalization, the patient was monitored daily for vital signs (fever and tachycardia), uterine contraction, vaginal bleeding and vaginal bleeding. Daily fetal heart monitoring was performed. After close prenatal care cesarean section was done in 38 weeks of pregnancy and a healthy baby was born with appropriate Apgar score.
    Conclusion
    Laparoscopy in pregnant women is usually safe. Pregnancy-specific complications such as uterine injury are not common, but with a series of precautions before and during surgery. These complications can be reduced. Uterine perforation during laparoscopy if properly managed is usually not associated with significant risk.
    Keywords: uterine perforation, pregnancy, laparoscopic cholecystectomy, complications, pregnancy complications