فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و ششم شماره 9 (پیاپی 213، آذر 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جعفر محمدشاهی، سهیلا رفاهی، بهاره یوسفی پور، مهران سرداری، رقیه تیمورپور* صفحات 576-587
    هپاتیت B یک بیماری تهدید کننده حیات است که کبد را تحت تاثیر قرار می دهد. تظاهرات بالینی بیماری از فرم بدون علامت تا عوارض شدید مانند سرطان کبد و سیروز متفاوت است. باوجود در دسترس بودن واکسن و دارو، این بیماری هنوز یک مشکل بزرگ برای سلامتی انسان در سرتاسر جهان باقی مانده است. هپاتیت B بسیار مسری بوده و از طریق خون و مایعات آلوده، مادر به جنین، استفاده از سوزن آلوده و تماس جنسی با فرد آلوده منتقل می شود. ویروس هپاتیت B به کمک رسپتور سدیم توروکولات کوترانسپورتینگ پلی پپتید (NTCP) وارد هپاتوسیت ها شده و با تکثیر در این سلول ها باعث اختلال در عملکرد کبد می شود. در واقع آسیب های کبدی نتیجه تکثیر ویروس و فعال شدن سیستم ایمنی به ویژه سلول های T سایتوتوکسیک اختصاصی ویروس است. سلول های CTL و CD4Th1 از طریق کشتن سلول های آلوده و تحریک تولید سایتوکین های ضد ویروسی تکثیر ویروس را کنترل می کنند. از طرفی عمکلرد این سلول ها در افرادی که به شکل موفق ویروس را حذف می کنند بسیار قوی می باشد، در مقابل در افراد مبتلا به عفونت های مزمن این دسته از سلول ها تضعیف شده اند. بسیاری از مطالعات نشان داده است که چالش اصلی در حذف کامل ویروس مربوط به حضور Covalently closed circular DNA (cccDNA) است. این ساختار در فرآیند سیکل تکثیری ویروس تولید شده و به مدت طولانی در داخل سلول میزبان باقی مانده و به عنوان الگویی برای تولید Pre-genomic RNA و تکثیر ویروس عمل می کند. تاکنون هیچ داروی ضد ویروسی نتوانسته این ساختار را از بین ببرد.
    کلیدواژگان: هپاتیت B، هپاتوسلولار کارسینوما، سیروز کبدی
  • فریده ظفری زنگنه *، معصومه معصومی، الهه سید ابوترابی صفحات 588-594
    زمینه و هدف
    پلی مورفیسم ژنتیکی یا چند شکلی ژنتیکی مسئول تفاوت های فردی است. پلی مورفیسم به عنوان یک فاکتور اصلی و مهم در رابطه با بیماری های پیچیده با اتیولوژی یا سبب شناسی ناشناخته و همچنین سرطان مطرح می باشد. پژوهش کنونی با هدف بررسی ژن های دو گیرنده بتا2 و بتا3 سیستم آدرنرژیک در زنان مبتلا به تخمدان پلی کیستیک صورت گرفته است.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی بر روی 200 بیمار مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک در بیمارستان امام خمینی (ره) تهران، درمانگاه نازایی ولیعصر (عج) بین سال های 1394 تا 1396 انجام شد. بررسی پلی مورفیسم بر روی کدون های 16، 27، 113 و 164 از ژن گیرنده بتا2 و کدون 64 اگزون یک ژن گیرنده بتا3 آدرنرژیکی انجام شد.
    یافته ها
    بررسی کدون های گیرنده بتا2 نشان داد که تنها در کدون 164 گیرنده بتا2 آدرنرژیکی پلی مورفیسم (44/4%) رخ داده که یافته بین دو گروه بیمار و شاهد معنادار می باشد. نسبت هموزیگوت و هتروزیگوت نیز در دو گروه تفاوت معناداری را نشان داد. پلی مورفیسم اگزون یک در کدون 64 که اسید آمینه تریپتوفان را کد می نماید، نیز نشان می دهد که نوکلوتید T به C تغییر یافته است.
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی نشان می دهد که تنها پلی مورفیسم کدون 164 (Thr164Ile) ژن گیرنده بتا2 و پلی مورفیسم ژن گیرنده بتا3 Thr164Ile 64 (rs 4994) با سندرم تخمدان پلی کیستیک همراهی می نماید. بنابراین دو کدون نامبرده از دو گیرنده بتا2 و بتا3 آدرنرژیکی می توانند ریسک یا خطر ابتلا به تخمدان پلی کیستیک را در زنان بالا ببرد.
    کلیدواژگان: گیرنده بتا2 آدرنرژیک، گیرنده بتا3 آدرنرژیک، سندرم تخمدان پلی کیستیک، پلی مورفیسم
  • محسن سکوتی، بهنام یزدانی* ، شیما جعفری جبلی صفحات 595-601
    زمینه و هدف
    رویکرد درمانی آمپیم به دنبال عفونت های ریوی، به ویژه در مرحله دوم، مورد اختلاف است. بنابراین پژوهش کنونی با هدف مقایسه ی اثر درناژ ساده با لوله سینه و دبریدمان جراحی در درمان آمپیم پس از پنومونی عارضه دار انجام گردید.
    روش بررسی
    پژوهش کنونی یک کارآزمایی آینده نگر تصادفی است که از فروردین 1382 تا مهر 1394 در بخش جراحی قفسه سینه بیمارستان های امام خمینی (ره) تبریز و شریعتی اصفهان انجام شد. 104 بیمار مبتلا به مرحله دوم آمپیم، به دو گروه 52 نفری تقسیم و گروه اول به روش لوله سینه ساده و گروه دوم به روش جراحی توراکوسکوپی و یا توراکوتومی درمان شدند. داده های فردی و سابقه پزشکی و همچنین عوارض، عود و موربیدیتی در دو فرم ثبت گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران گروه اول 11/13±48/17 و گروه دوم 13/58±46/21 سال بود و بیشتر آن ها، میانسال بودند. تعداد مردان در هر دو گروه بیشتر از زنان بود. 44/23% بیماران در گروه اول و 38/46% بیماران در گروه دوم، سابقه مصرف سیگار داشتند. مدت بستری (0/005P=) و داشتن لوله سینه (0/004P=) و طول زمان اقدامات درمانی (0/005P=) در گروه دوم به طور معناداری بیشتر از گروه اول بود. میزان عوارض (0/172P=) و عود مجدد (0/324P=) نیز در گروه دوم به طور غیرمعنادار بیشتر از گروه اول بود. عوارض پس از یک هفته در گروه اول به طور غیرمعنادار بیشتر از گروه دوم بوده است (0/690P=) ، ولی عوارض پس از یک ماه در هر دو گروه برابر بود (1P=).
    نتیجه گیری
    مدت بستری بودن، مدت داشتن لوله سینه و طول زمان اقدامات درمانی در درناژ ساده با لوله سینه کمتر از جراحی (توراکوسکوپی یا توراکوتومی) بوده است و درناژ ساده با لوله سینه روش موثرتر در درمان بیماران مبتلا به آمپیم مرحله دوم پس از پنومونی عارضه دار می باشد.
    کلیدواژگان: لوله سینه، آمپیم، پنومونی، جراحی قفسه صدری
  • مجید مهران، راحیل احمدی، محمد صادق کاظمی، نسرین تک زارع * صفحات 602-607
    زمینه و هدف
    شناخت بهترین گونه از گیاهان دارویی و استخراج ماده موثر، می تواند در پیشگیری از بیمارهای دهان و دندان موثر واقع شود. پنیرک Malva sylvestris L. از جمله این گیاهان می باشد. آنتوسیانین و دیگر ترکیبات گیاه پنیرک دارای خواص ضدباکتریایی هستند. هدف این مطالعه بررسی آزمایشگاهی اثر آنتی باکتریال عصاره گیاه پنیرک بر استرپتوکوکوس موتانس و مقایسه آن با اثر کلروهگزیدین 0/12% بود.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی از بهمن 1394 تا مهر 1395 در بخش میکروبیولوژی دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام پذیرفت. عصاره متانولی- آبی از گیاه پنیرک به روش عصاره گیری گرم به دست آمد. پلی فنول ترپنویید، ساپونین، انتوسیانین ها و ترکیبات مهم دیگر با روش کروماتوگرافی لایه نازک استخراج گردید. اثر حساسیت ضد میکروبی گیاه پنیرک در رشد استرپتوکوکس موتانس، مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    عصاره در غلظت های مختلف (mg/ml 16-8-4-2) اثرات پیشگیری کننده ای بر باکتری ها داشتند و با کلروهگزیدین تجویز شده رایج در دندانپزشکی مقایسه شدند. هاله عدم رشد در مقابل استرپتوکوکس موتانس با میانگین mm 1/66 نشان داد، حداقل غلظت جلوگیری کننده در مقابل استرپتوکوکس موتانس برابر با mg/ml 2 بود. وجود پلی فنل های تروپنوییدها ساپونین به وسیله کروماتوگرافی لایه نازک با عملکرد بالا (HPTLC) مشخص گردید. این خاصیت از وجود ترکیبات پلی فنلی گیاه که با آنالیز انگشت نگاری شناسایی گردید، در مقایسه با کلروهگزیدین به عنوان گلد استاندارد از حساسیت کمتری برخوردار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه در شرایط آزمایشگاهی نشان داد، عصاره آبی- متانولی گیاه پنیرک فعالیت ضد میکروبی موثر بر روی باکتری استرپتوکوکوس موتانس دارد.
    کلیدواژگان: ضد باکتری، کلروهگزیدین، کروماتوگرافی، گیاه پنیرک، استرپتوکوکوس موتانس
  • فاطمه بهادری، زهرا صاحب الزمانی *، لیلا زارعی، ندا ولیزاده صفحات 608-613
    زمینه و هدف
    با توجه به عوارض جنینی و مادری دیابت، کاهش شیوع دیابت و درمان مناسب آن خیلی مهم می‎باشد. رابطه بین کمبود ویتامین D و دیابت نوع دو گزارش شده است. داده های اندکی در زمینه ارتباط بین سطح ویتامین D سرم و خطر دیابت بارداری وجود دارد. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط مقادیر ویتامین D و دیابت بارداری بود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مورد-شاهدی در مراکز بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه از خرداد 1394 تا فروردین 1395 انجام شد. 100 زن باردار مبتلا به دیابت بارداری و 100 زن باردار سالم با روش نمونه گیری غیرتصادفی و در دسترس وارد مطالعه شدند. سپس مقادیر ویتامین D اندازه گیری و به سه سطح تقسیم بندی شد. کمتر از ng/ml 20 به عنوان کمبود، بین ng/ml 30-20 به عنوان سطح ناکافی و بیشتر از ng/ml 30 به عنوان سطح مناسب ویتامین D در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین سن در گروه مطالعه 5± 30/31 سال و در گروه کنترل 4/95± 28/83 سال بود (0/06P=). سطوح ویتامین D در افراد مبتلا به دیابت بارداری و شاهد به ترتیب ng/ml 4/76± 7/25 و ng/ml 11/93± 16/12 بود که در افراد دیابت بارداری پایین تر از گروه کنترل بوده است (0/01P=). کمبود شدید ویتامین D در گروه دیابت بارداری 34% و در گروه کنترل 27% مشاهده شد (0/0001P<).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه بیشتر بیماران کمبود ویتامین D داشتند و در گروه دیابت بارداری کمبود ویتامین D به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل مشاهده شد.
    کلیدواژگان: مطالعات مورد-شاهدی، دیابت بارداری، حاملگی، ویتامین D
  • آرمان طاهری، محمد حسینی *، حسین چایچی نخجیر صفحات 614-622
    زمینه و هدف
    بر اساس مطالعات انجام گرفته، استفاده از مورفین اینتراتکال جهت عمل سزارین، روش استاندارد طلایی جهت القای بی دردی مناسب معرفی گردیده است. با این وجود، این شیوه عوارض جانبی مختلفی مانند تهوع و استفراغ، احتباس ادراری، دپرسیون تنفسی و به ویژه خارش را به دنبال دارد. در این مطالعه برآنیم تا تاثیر پروفیلاکتیک پرومتازین عضلانی را بر عوارض ناشی از مورفین اینتراتکال، به ویژه خارش را مورد بررسی قرار دهیم.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی گذشته نگر، داده های پرونده های پزشکی 2000 زن باردار کاندید سزارین در بیمارستان بهمن تهران، بین سال های 1387 تا 1392 در دو گروه مورد بررسی قرار گرفت. گروه اول زنانی بودند که جهت سزارین، با استفاده از مورفین اینتراتکال بدون دریافت پرومتازین تحت بی حسی اسپاینال قرار گرفته بودند (گروه کنترل) ، و گروه دیگر زنان بارداری که افزون بر دریافت مورفین اینتراتکال، mg 25 پرومتازین عضلانی پس از بی حسی اسپاینال دریافت داشته اند (گروه پرومتازین). درپی آن، داده های گردآوری شده وارد SPSS software, version 22 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) شده و از نظر بروز و شدت خارش، درد و همچنین بروز تهوع و استفراغ در این دو گروه و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    بروز تهوع (0/025P=) و استفراغ (0/046P=) اختلاف معناداری بین دو گروه مورد مطالعه داشته است. میانگین شدت درد براساس معیار Numeric rating scale (NRS) در دو گروه برابر بود. بروز عارضه ی خارش از نظر آماری در دو گروه برابر بوده است (0/302P=) ، اما شدت خارش تفاوت آماری آشکاری بین دو گروه داشت (0/001P=).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، استفاده ی پروفیلاکتیک از داروی پرومتازین عضلانی به میزان mg 25 تاثیری در بروز خارش ندارد، اما می تواند بر عوارض ناخواسته مورفین اینتراتکال از جمله کاهش بروز تهوع و استفراغ و نیز کاهش محسوس شدت خارش و همچنین عدم تداخل با فعالیت بی دردی مورفین اینتراتکال سودمند باشد.
    کلیدواژگان: جراحی سزارین، مورفین، پرومتازین، خارش، تزریق اسپاینال
  • رقیه افسرقره باغ* ، میرحسین سیدمحمدزاد، علی اکبر نصیری، کمال خادم وطن، سیما قائمی میرآباد، عباس مآل اندیش صفحات 623-628
    زمینه و هدف
    سیستاتین C به عنوان یک مهارکننده ی پروتئاز سیستیین توسط تمامی سلول های هسته دار در یک سطح ثابت ترشح و تولید می شود. هدف از پژوهش کنونی بررسی ارتباط بین سطوح سرمی سیستاتین C با پدیده ی جریان آهسته کرونری و شاخص توده ی بدن در مردان بود.
    روش بررسی
    پژوهش توصیفی-تحلیلی کنونی بر روی بیماران مرد 34 تا 73 سال مراجعه کننده به بیمارستان سیدالشهدا ارومیه از فروردین 1394 تا اسفند 1395 که به هر علتی برای نخستین بار تحت آنژیوگرافی تشخیصی عروق کرونری قرار گرفته بودند، انجام پذیرفت. 74 بیمار مرد تحت آنژیوگرافی تشخیصی عروق کرونری به عنوان نمونه انتخاب شده و به طور داوطلبانه در این پژوهش شرکت نمودند. ویژگی های دموگرافیک شامل سن، قد، وزن، شاخص توده ی بدن تمامی بیماران گردآوری و ثبت شد. بیماران با سیستم آنژیوگرافی متحرک از نظر جریان خون کرونری بررسی شدند که به صورت کمی و با شمارش چارچوب تصحیح شده ی ترومبولیز در انفارکتوس میوکارد انجام شد. سطوح سرمی سیستاتین C با دستگاه الایزا از نمونه های خونی حاصل از ورید بازویی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میانگین متغیرهای دموگرافیک و فیزیولوژیک آزمودنی ها عبارتند از سن 9/00±54/77 سال، قد cm 0/12±1/74، وزن kg 6/85±73/13 و شاخص توده ی بدن kg/m2 3/83±26/98. همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که بین سطوح سرمی سیستاتین C با جریان آهسته ی کرونری و شاخص توده ی بدن رابطه معناداری وجود نداشت (به ترتیب 0/871P= و 0/494P=).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش بیانگر آن است که سطوح سرمی سیستاتین C با پدیده ی جریان آهسته کرونری و شاخص توده ی بدن در بیماران مرد کاندید آنژیوگرافی 34 تا 73 سال ارتباط معناداری نداشت.
    کلیدواژگان: آنژیوگرافی، شاخص توده بدن، بیماری عروق کرونر، سیستاتین C
  • امیر حسن زاده، محمدرضا پورمند *، شهرام گوران، حسن حسین زادگان، اصغر تنومند، غلامرضا پورمند صفحات 629-636
    زمینه و هدف
    باکتری اشریشیا کلی از مهمترین عوامل عفونی در بیماران تحت بیوپسی پروستات است. هدف از انجام پژوهش کنونی، تایپینگ مولکولی ایزوله های اشریشیاکلی کلونیزه مقاوم به فلوروکینولون و عفونت های ناشی از آن در بیماران تحت بیوپسی پروستات بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه کوهورت که از فروردین تا بهمن 1395 در مرکز تحقیقات ارولوژی بیمارستان سینا (تهران) انجام گردید، سواب های رکتال از 158 بیمار مرد پیش از بیوپسی پروستات گردآوری شد. باکتری های گرم منفی مقاوم به سیپروفلوکساسین به همراه پس زمینه فیلوژنتیکی (با استفاده از روش Quadruplex PCR) ، شیوع ST131 و ساب کلون های آن (H30 and H30-RX131) در دو گروه ایزوله های اشریشیاکلی کلونیزه و بالینی مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    از مجموع، 73 بیمار دارای کشت مثبت رکتال برای باکتری های گرم منفی مقاوم به فلوروکینولون بودند که غالب ترین ایزوله اشریشیاکلی بود. بیشترین ایزوله ها در گروه فیلوژنتیک B2 و به دنبال آن به ترتیب در گروه های A، E، C و D، B1 و F قرار داشتند. ایزوله های اشریشیاکلی مقاوم به فلوروکینولون، مقاومت سطح خیلی بالا به آمپی سیلین و تریمتوپریم- سولفامتوکسازول را از خود نشان دادند. به طور کلی، بیشتر ایزوله های اشریشیاکلی مقاوم به چندین آنتی بیوتیک در گروه B2 و با ژنوتایپ ST131 تشخیص داده شد. باوجود افزایش عفونت در میان بیماران کلونیزه با سویه E. coli ST131، تفاوت کمابیش معناداری در شیوع آن در بین دو گروه مشاهده شد (0/06P=).
    نتیجه گیری
    پاتوژن ST131 شیوع بالایی را در کلونیزاسیون رکتال و عفونت های پس از بیوپسی پروستات داشت که مقاومت گسترده ای به آنتی بیوتیک های رایج را نشان داد.
    کلیدواژگان: بیوپسی، مقاومت دارویی، اشریشیاکلی، عفونت، پروستات
  • کبری سلیمیان ریزی، احسان آریان، حامد گوکلانی، زهرا مشکات * صفحات 637-641
    زمینه و هدف
    امروزه انواع واکسن ها برای مقابله با بیماری های عفونی توسعه یافته اند. واکسن های قدیمی مشکلات متعددی را می توانند داشته باشند. پژوهش کنونی مروری بر روی انواع شاتل وکتورها و کاربردهای مختلف آن ها در زمینه شناخت بیماری زایی و به ویژه کاربرد آن ها در تولید واکسن های نوین در بیماری های عفونی می باشد.
    روش بررسی
    مقالات مرتبط با موضوع مورد پژوهش در بانک های اطلاعاتی Science Direct، Google Scholar و PubMed با استفاده از کلید واژه های Shuttle vectors, Recombinant plasmids، DNA vaccines گردآوری و مورد مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    این مطالعه با بررسی 31 مقاله مرتبط با موضوع انجام شده است. امروزه امکان کاربرد شاتل وکتورها در مطالعه، طراحی و تولید واکسن های نوین در برابر بیماری های عفونی شناخته شده است. از این ابزار در طراحی واکسن های نسل جدید در پیشگیری از بیماری های عفونی مانند سل و انواع هپاتیت ویروسی استفاده گردیده است.
    نتیجه گیری
    شاتل وکتورهای باکتریایی قابلیت بالایی در مطالعه مکانیسم های بیماری زایی میکروارگانیسم های بیماری زا و ساخت واکسن های نوینی مانند DNA واکسن ها و واکسن های چند زیرواحدی دارند.
    کلیدواژگان: DNA واکسن ها، پلاسمیدها، وکتورها
  • ملیحه حسن زاده* ، لیدا جدی، لیلا موسوی سرشت، خاطره وطن پور صفحات 642-646
    زمینه
    شیوع بارداری دوقلویی (مول هیداتی فورم- جنین طبیعی) حدود یک مورد در 22 تا 100 هزار مورد می باشد. این نوع حاملگی به طور معمول با عوارض مامایی متعددی همراه است که نیازمند ختم زودرس بارداری می گردد. در این مطالعه یک مورد زایمان موفق به دنبال حاملگی دوقلویی مولار گزارش شد. معرفی بیمار: زن 35 ساله، G2ab1 با تشخیص بارداری مولار دوقلویی در سن 11 هفتگی در دی 1395 به بیمارستان قائم مشهد ارجاع گردید. بیمار طی بارداری سه نوبت به دلیل بالا رفتن فشارخون بستری شد و بارداری در 36 هفتگی، با تولد نوزاد پسر سالم خاتمه یافت. پس از گذشت یک سال از زایمان سطحβ-human chorionic gonadotrophin (BhCG) غیر قابل اندازه گیری است.
    نتیجه گیری
    در حاملگی مولار دوقلویی، در مواردی که یک جنین از نظر کاریوتیپ طبیعی و فاقد ناهنجاری باشد و علایم خطرسازی وجود نداشته باشد، ادامه بارداری توصیه شده است و نظارت دقیق طی بارداری و پس از ختم بارداری ضروری است.
    کلیدواژگان: بیماری تروفوبلاستیک، بارداری مولار، مول هیداتی فورم، بارداری دوقلویی
|
  • Jafar Mohammadshahi , Soheila Refahi , Bahareh Yousefipour , Mehran Sardari , Roghayeh Teimourpour * Pages 576-587
    Hepatitis B virus (HBV) is an etiological agent of hepatitis B infection. Hepatitis B is a life-threatening disease that affects the liver. The clinical outcomes of the disease are varied from asymptomatic disease to serious complication such as cirrhosis and hepatocellular carcinoma (HCC). Despite availability of the vaccine and appropriate treatment, hepatitis B infection still remains a major public health problem worldwide. Based on WHO reports, over 887.000 people die annually from hepatitis B complication including cirrhosis and hepatocellular carcinoma. Hepatitis B is very contagious and spreads through infected blood, body fluids, mother to baby during birth, contaminated needle and between sexual partners. HBV uses sodium taurocholate cotransporting polypeptide (NTCP) receptor to enter hepatocytes and by replicating in these cells interferes with liver functions. In fact liver damage is as result of virus multiplication and activation of immune responses especially virus-specific cytotoxic T lymphocytes (CTLs) against infected cells. CTLs and CD4Th1 cells by killing infected cells and releasing antiviral cytokines control virus replication in infected individuals. Also, the functions of these cells in patients who successfully clear the infection are potentially strong. In contrast to acute self-limited HBV infection in persistent HBV infection, these cells are exhausted. Several studies have showed that the great challenge in clearance of the HBV infection is related to stability of covalently closed circular DNA (cccDNA). cccDNA produce in viral life cycle and remains inside the infected cells for a long time and act as a template for generating new pre-genomic RNA and virus propagation. So far, no antiviral treatment has been effective in the complete elimination of this structure. Prevention of the disease can be achieved by using effective vaccine. Previous studies indicated that neutralizing antibodies against surface antigen of the virus known as S antigen have protective properties. Therefore, a subunit vaccine containing S antigen is available. Currently S antigen is produced in recombinant form and WHO recommended the first dose should be given within a day of birth. Pegylated IFN-γ and nucleotide-nucleoside analogues are effective drugs against HBV infection, but they may have severe side effects. Ineffectiveness of the vaccine on premature infants and immunocompromised people and also drug side effects has made HBV infection a great trouble.
    Keywords: Hepatitis B, hepatocellular carcinoma, liver cirrhosis
  • Farideh Zafari Zangeneh *, Masoumeh Masoumi , Elahe Seyed Aboutorabi Pages 588-594
    Background
    Genetic polymorphism is responsible for variations and individual differences. Polymorphism is a major factor of complex diseases with unknown etiology and cancer. Inconsistency in the symptoms of polycystic ovary syndrome (monthly disorder, hirsutism, obesity, diabetes, infertility) is one of the major pathological complications of this syndrome. The present study was conducted to evaluate the polymorphism gene β2 and β3 adrenergic receptors in women with polycystic ovary syndrome.
    Methods
    This cross-sectional study was performed on 200 patients with polycystic ovary syndrome (PCOS) in Imam Khomeini Hospital, Vali-e-Asr Infertile Clinic in Tehran, Iran, from March 2016 to April 2017. Blood samples in two groups (study and control) were obtained for genomics approved by the DNA Company based on the gene bank. Polymerase chain reaction (PCR) samples were extracted and then the primer design was performed by using Primer Express software, version 3.0 (Applied Biosystems, Foster City, CA, USA) and confirmed by using of the primer blast tool at the NCBI site in terms of compliance with the beta 3 adrenergic receptor gene. Analysis of protein changes was performed by using CLUSTALW (https://www.genome.jp/tools-bin/clustalw). Polymorphism was investigated on codons 16, 27, 113 and 164 from the beta2 adrenoceptor gene and codon 64 of the beta3 adrenergic receptor gene.
    Results
    The study of the codon beta2 of adrenoceptors showed that only codon 164 (Thr164Ile) polymorphism (44.4%) was significant (P<0/002) in study group. Homozygote and heterozygote ratios also show a significant difference between the study and control groups (P<0/004). Polymorphism exon 1 in codon 64 of beta3 adrenoceptor; which codes the amino acid tryptophan, indicates that the nucleotide T has changed to C. This finding confirms that mutagenic genotype can raise chance of getting to the polycystic ovary syndrome in women. OR: 2.546 (95% CI: 1.02-5.367) (P=0.012).
    Conclusion
    These results show that polymorphisms of codon 164 (Thr164Ile) of beta2 receptor gene and beta3 adrenergic receptor gene polymorphism Thr164Ile (rs 4994) associate with polycystic ovary syndrome and the risk of PCOS are significantly increased in mutation genotype women.
    Keywords: Beta-2 adrenergic receptor, Beta3 adrenergic receptor, polycystic ovarian syndrome, polymorphism
  • Mohsen Sokouti , Behnam Yazdani *, Shima Jafari Jebeli Pages 595-601
    Background
    Approach to treat empyema following pulmonary infection, especially in the second stage, is disputed. Therefore, this research aimed to compare the effect of simple tube thoracostomy versus surgical debridement in complicated parapneumonic empyema management.
    Methods
    This prospective randomized trial was conducted in Thoracic Surgery Department of Imam Khomeini Hospital of Tabriz and Dr. Shariati Hospital of Isfahan cities, Iran from March 2003 to September 2015. 104 patients with stage II empyema, divided into two groups (52 patients in each group). Group 1 was treated with simple tube thoracostomy and group 2 with surgical debridement with thoracotomy or thoracoscopy and patients had at least 2 referral after discharge. Personal information, medical history and information of complications and recurrence were recorded in two forms. Finally, data analysis was done by SPSS software version 22 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) and methods of Chi-square test and independent sample t-test.
    Results
    The age-mean of patients under study was 48.17±11.13 years in group 1 and 46.21±13.58 years in group 2 and the most patients were middle-aged (between 40 to 50 years). The number of men in both groups was more than women. 44.23% of patients in group 1 and 38.46% of patients in group 2 had a history of smoking. Duration of hospitalization (P=0.005), a chest tube duration (P=0.004) and duration of treatment (P=0.005) in group 2 was significantly higher than group 1. The complications (P=0.172) and recurrence (P=0.324) in group 2 are non-significantly more than group 1. The complications of treatment, after a week in group 1, are non-significantly higher than group 2 (P=0.690), but complications of treatment after a month in both groups were equal (P=1).
    Conclusion
    Duration of hospitalization, chest tube insertion time and duration of treatment in simple chest tube drainage treatment is shorter than surgery treatment (thoracoscopy or thoracotomy) and simple chest tube drainage treatment is more effectiveness way to treat patients with complicated parapneumonic empyema in stage 2.
    Keywords: chest tube, empyema, pneumonia, thoracic surgery
  • Majid Mehran , Rahil Ahmadi , Mohammad Sadegh Kazemi , Nasrin Takzaree * Pages 602-607
    Background
    Identifying the best species of medicinal plants and extracting effective substances can be effective in preventing oral and dental illness. The Malva sylvestris L. is among these plants. Malva sylvestris L. belongs to Malvaceae family from which A great deal of (Malvone A: 2-methyl-3-methoxy-5,6-di- hydroxy-1,4-naphthoquinone) anthocyanin and important natural pigments have been extracted. Anthocyanins and other substances of Malva sylvestris own antibacterial properties. Antibacterial properties of Malva sylvestris were investigated on the bacterial species. The purpose of this study was to investigate the antibacterial effects of the Malva sylvestris L. extract on the Streptococcus mutans and compare it with the effect of chlorohexidine (0.12%).
    Methods
    This experimental study was carried out at the Shahed University of Medical Sciences, Tehran, Iran in the field of microbiology in January 2016 to September 2016. Methanolic aqueous extract of Malva sylvestris L. was prepared by decoction extraction method. The presence of polyphenol trepnoid, saponine, anthocyanins compounds in the extract was approved by high performance thin layer chromatography. Chromatographic and spectral fingerprint analysis plays an important role in the quality control of complex herbal medicines. The antimicrobial effect of the Malva sylvestris L. on the growth of Streptococcus mutans was evaluated.
    Results
    Extract at different concentrations (16.8-4.2 mg/ml) had an antibacterial effect and compared with commonly used chlorohexidine in dentistry. The non-growth halo against Streptococcus mutans showed an average of 1.66 mm. The minimum inhibitory concentration against Streptococcus was 2 mg/ml. The presence of polyphenols, troponides of saponin, was characterized by high performance thin-layer chromatography (HPTLC).
    Conclusion
    However, antibiotics play an important role in human health, with the increasing occurrence of bacterial resistance against available antibiotics. The results of this study showed that the aqueous-methanolic extract of the Malva sylvestris L. plant has antimicrobial activity affecting Streptococcus mutans. The flowers extract also showed high antibacterial effects against some human pathogen bacteria strains. This property of polyphenolic compounds of the plant, identified by fingerprint analysis, was less susceptible to chlorohexidine than gold standard.
    Keywords: anti-bacterial, chlorhexidine, chromatography, Malva sylvestris L., Streptococcus mutans
  • Fatemeh Bahadori , Zahra Sahebazzamani *, Leila Zarei , Neda Valizade Pages 608-613
    Background
    Gestational diabetes is one of the common causes of maternal and fetal complications. Due to fetal and maternal complications of diabetes, it is very important to reduce the prevalence of diabetes and its consequences. The relationship between vitamin D deficiency and type 2 diabetes has been reported. There is little information about the relationship between serum vitamin D levels and the risk of gestational diabetes mellitus (GDM). The aim of this study was to determine the relationship between the levels of vitamin D and gestational diabetes.
    Methods
    This case-control study was conducted in health centers of Urmia University of Medical Sciences in May 2015 until March 2016. A total of 100 pregnant women with gestational diabetes and 100 healthy pregnant women were entered into the study by nonrandom and available sampling. The level of vitamin D was measured and levels were divided into three levels. Vitamin D levels were considered less than 20 ng/ml, 20-30 ng/ml and more than 30 ng/ml as deficiency, insufficiency and sufficient, respectively. Exclusion criteria include pre-pregnancy glucose tolerance, history of medical disease, and supplementation with vitamin D.
    Results
    The mean age of women in the study group was 30.31±5 years and in the control group was 28.83±4.95 years (P=0.06). The vitamin D levels in GDM and control groups were 7.25±4.76 ng/ml and 11.93±16.12 ng/ml, which is lower in the gestational diabetes than the control group (P=0.01). The severe deficiency of vitamin D in the gestational diabetes group and in control group were 34% and 27% respectively (P<0.0001). There was a significant difference in mean fasting plasma glucose level between gestational diabetes group and healthy pregnant group (P<0.001). There was no relationship between vitamin D levels and body mass index of pregnant women (P=0.1).
    Conclusion
    In this study, the majority of patients had vitamin D deficiency and in the gestational diabetes group, vitamin D deficiency was significantly higher than the control group. The severe deficiency of vitamin D in the gestational diabetes group was higher than patients without gestational diabetes.
    Keywords: case-control studies, gestational diabetes, pregnancy, vitamin D
  • Arman Taheri , Mohammad Hosseini *, Hossein Chaychi Nakhjir Pages 614-622
    Background
    Adding morphine as adjuvant intrathecal drug for cesarean section is a gold standard for post-operative analgesia according to literature, but because of frequent incidence of nausea, vomiting and pruritus, it has limited popularity. Various mechanisms have been demonstrated for the opioid-induced pruritus, with a variety of medications with different mechanisms of actions for prevention and treatment. The aim of this study was to determine the effect of intramuscular promethazine on intrathecal morphine-induced pruritus after cesarean delivery.
    Methods
    In a retrospective descriptive-analytical study, recorded data of two thousand American Society of Anesthesiologists (ASA) I or II women undergoing elective cesarean delivery at the Bahman Hospital of Tehran, Iran, during the period of 2008 to 2013 were reviewed. Participants were divided into two groups of one thousand for each theme; the initial group underwent spinal anesthesia by employing intrathecal morphine as part of a standard anaesthetic regimen without prophylactic administration of promethazine, the subsequent group received 25 mg intramuscular promethazine after intrathecal drug administration. The incidence and severity of pruritus (absent, mild, moderate or severe) and intensity of pain using numeric rating scale (NRS) and also the incidence of nausea and vomiting were examined as main variables. All data were analyzed using SPSS software, version 22 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) and P values of less than 0.05 were considered as statistically significant.
    Results
    The incidence of nausea (P=0.025) and vomiting (P=0.046) was different in two groups; with statistical significance. The mean score of pain according to numeric rating scale (NRS) was similar in both groups (P=0.46). The frequency of pruritus was statistically similar in both groups, (P=0.302); but the severity of itching showed statistically significant difference between two groups (P<0.001).
    Conclusion
    The severity of pruritus was significantly reduced by intramuscular administration of 25 mg promethazine, shortly after spinal morphine administration but it was shown to be ineffective to reduce the incidence of pruritus. Also, the incidence of post-operative nausea and vomiting (PONV) was less by intramuscular promethazine application.
    Keywords: cesarean section, morphine, promethazine, pruritus, spinal injections
  • Roghaiyeh Afsargharehbagh *, Mirhosein Seyedmohammadzad , Aliakbar Nasiri , Kamal Khademvatan , Sima Ghaemimirabad , Abbas Malandish Pages 623-628
    Background
    Cystatin C (Cys C) as a cysteine protease inhibitor is produced in a constant level from all nucleated cells. The purpose of this study was to investigate the correlation between serum levels of Cys C and coronary slow flow (CSF) and body mass index (BMI) in men.
    Methods
    This investigation is in the form of a descriptive-analytical study. The statistical population was all non-active male aged 34-73 years with CSF candidate for angiography referring to Seyedoshohada University Hospital, Urmia, Iran, from March 2015 to February 2017. After obtaining an inform consent, 74 male patients (mean age 54.77±9.00 years, height 1.74±0.12 cm, weight 73.13±6.85 kg, and BMI 26.98±3.83 kg/m2) were selected by convenience non-random sampling as the sample size (patients were eligible for diagnostic coronary artery angiography for the first time and referring to Seyedoshohada University Hospital in Urmia). Then all the patients were placed under angiography with one mobile angiography system. Patients were assessed for coronary blood flow with a quantitative method using corrected thrombolysis frame count in myocardial infarction (CTFC). All the patients with TFC larger than two standard deviation pre-published area for a specific vessel were counted as CSF. Demographic characteristics of age, height, weight, and BMI in male patients were measured by wall-meter with an accuracy of one millimeter, digital scale with precision of 100 g, and weight/hieght2 formula, respectively. The traditional risk factors including smoking, diabetes mellitus (DM), high blood pressure (HBP), dyslipidemia, and family history were also assessed using a checklist. Serum levels of Cys C were measured by ELISA machine.
    Results
    The mean demographic and physiological variables of subjects were: age 54.77±9.00 yr, height 1.74±0.12 cm, weight 73.13±6.85 kg, and BMI 26.98±3.83 kg/m2. Also, the results of this study showed that there were no significant correlations between serum levels of Cys C with CSF and BMI in male patients’ candidate for angiography referring to Seyedoshohada University Hospital (P=0.871 and P=0.494, respectively).
    Conclusion
    The results of this study suggest that serum levels of Cys C had no significant correlations with the CSF and BMI in male patients’ candidate for angiography aged 34-73 years.
    Keywords: angiography, body mass index, coronary artery disease, cystatin C
  • Amir Hasanzadeh , Mohammad Reza Pourmand *, Shahram Gooran , Hasan Hosainzadegan , Asghar Tanomand , Gholamreza Pourmand Pages 629-636
    Background
    Escherichia coli (E. coli) is one of the most important infectious agents in patients undergoing prostate biopsy. It belongs to a large family of gram-negative rods, Enterobacteriaceae. This family includes members of the normal flora of the intestine that are only occasionally pathogenic. Recent considerations of rectal colonization with fluoroquinolone-resistant E. coli shows the need to change strategy of treatment of infection in patients undergoing prostate biopsy. Therefore, the purpose of this study was to determine molecular typing of fluoroquinolone resistant (FQR) E. coli rectal isolates and associated infections in patients undergoing prostate biopsy.
    Methods
    In this prospective cohort study, rectal swabs were collected from 158 male patients before prostate biopsy at the Urology Research Center of Sina Hospital, Tehran, Iran, from March 2015 to February 2016. The FQR organisms were isolated using selective media, and antibiotic susceptibility pattern was determined for following antibiotics, ampicillin, levofloxacin, cotrimoxazole, amoxicillin-clavulanate, cefazolin, ceftazidime, cefepime, gentamicin, piperacillin-tazobactam, nitrofurantoin, amikacin, fosfomycin, imipenem. In general, phylogenetic background, prevalence of E. coli sequence type 131 (ST131) and its subclones (H30 and H30-Rx ST131) were compared in two groups of FQR E. coli rectal colonization and clinical isolates.
    Results
    In total, 73 patients had a positive rectal culture for FQR gram-negative bacteria, the most prevalent isolate of which was E. coli. Phylogenetic group B2 was most predominant, followed by A, E, C and D, B1 and F. The antibiotic susceptibility patterns for the FQR organisms showed high levels of resistance to ampicillin and trimethoprim-sulfamethoxazole, while the resistance to amikacin, fosfomycin and imipenem remained very low. In general, antibiotic resistance to several antibiotic was mainly detected in group B2 and with ST131 genotype. Despite the increase in infections among patients colonized with strains of E. coli ST131, its frequency was almost statistically significant between colonized and infected groups.
    Conclusion
    The ST131 pathogen has a high prevalence in rectal colonization and post prostate biopsy infections, which showed widespread resistance to common antibiotics.
    Keywords: biopsy, drug resistance, Escherichia coli, infection, prostate
  • Kobra Salimiyan Rizi , Ehsan Aryan , Hamed Gouklani , Zahra Meshkat * Pages 637-641
    Background
    Today, several vaccines have been developed to prevent infectious diseases. The older first-generation vaccines may have many problems. In this regard, genetic engineering plays an important role using tools such as shuttle vectors to develop recombinant DNA vaccines that usually include plasmid constructed so that can propagate in two different host species. The present study reviews a variety of shuttle vectors, their structures, productions, pathogenicity and more importantly their applications in the production of novel vaccines.
    Methods
    A systematic review was performed based on search in international databases with no time limit including Scopus, PubMed and Google Scholar. All databases were searched using the standard (English and Persian) keywords. Relevant articles from 1996 to 2018 were collected from search of international databases including Science Direct, Google Scholar, and PubMed using keywords such as “shuttle vectors”, “recombinant plasmids” and “DNA vaccines”.
    Results
    In this study, a total of 31 full texts were used. A shuttle vector typically contains similar components to replication origins and promoters and can propagate in various hosts. Nowadays, they are used in designing and constructing of new vaccines against infectious diseases including tuberculosis and viral hepatitis. Also, Multi-epitope peptide DNA vaccines are effective against some viruses and they are potentially effective against some bacteria such as Helicobacter pylori.
    Conclusion
    Shuttle vectors as a powerful genetic engineering tool have a high ability to study the mechanisms of pathogenic microorganisms and make new vaccines such as DNA vaccines and multi-epitope vaccines. The hope is that such multi-epitope DNA vaccines might induce immunity against multiple antigenic targets, multiple strain variants, and/or even multiple pathogens. However, the ability of DNA vaccination to co-deliver a series of antibody and/or CD4 T cell epitopes remains largely unexplored.
    Keywords: DNA vaccines, plasmids, shuttle vectors
  • Malihe Hasanzadeh *, Lida Jedde , Leila Mousavi Seresht , Khatereh Vatanpoor Pages 642-646
    Background
    Twin pregnancy consist a healthy fetus, and hydatidium molar pregnancy is unusual and very rare. Its incidence is in about 1,22,000 to 1,100,000 of all pregnancies. This type of pregnancy is commonly associated with several obstetric complications requiring early termination of pregnancy. Managing a twin mole pregnancy with normal and live fetuses is controversial, although this unusual type of abnormalities in most cases leads to abortion or intrauterine fetal death. In other hand, due to the high probability of obstetric complications during pregnancy, such as preeclampsia in 25% of cases, metabolic complications such as hyperthyroidism and vaginal bleeding pregnancy is terminated. Survival of the normal coexisting fetus is variable and depends on whether the diagnosis is made, and if so, whether problems from the molar component. Present study reported a case of coexisting mole and live fetus twin pregnancy with successful outcome.
    Case presentation
    A 35 years old woman, G2ab1 which was diagnosed to have twin pregnancy with mole and coexisting live fetus in 11 weeks of gestational age was referred to obstetric department of Ghaem Hospital, Mashhad University of Medical Sciences, Iran in January 2017. Close follow-up and obstetric surveillance had performed for her and at the last her pregnancy was terminated in gestational age of 36 weeks; a healthy male infant. The β-human chorionic gonadotrophin (BhCG) levels still is undetectable after one year.
    Conclusion
    Twin pregnancy with one normal fetus and a co-existing molar pregnancy could be continued under close surveillance if the live fetus has normal karyotypes and no structural anomaly and decreasing level of serum BhCG level during the time. Close monitoring necessary even after termination due to increasing risk of persistence trophoblastic disease after termination, what was performed in this case also.
    Keywords: gestational trophoblastic disease, molar pregnancy, mole hydatidiform, twin pregnan-cy