فهرست مطالب

رشد فناوری - پیاپی 16 (پاییز 1387)

فصلنامه رشد فناوری
پیاپی 16 (پاییز 1387)

  • 82 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/06/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 2
  • مهندس حمید مهدوی، محسن فتح الله بیاتی، مهندس مرتضی راستی برزکی صفحه 3
    امروزه نقش کسب و کارهای کوچک و متوسط (SMEها) در پیشرفت و توسعه کشورها نقشی حیاتی و غیر قابل انکار است. سرمایه گذاری بر روی این نوع کسب و کارها به توسعه اقتصاد دانش محور منجر می شود. در کشور ما نیز اخیرا این مسئله بیشتر مورد توجه قرار گرفته و نهادهای حمایتی مورد توجه دولت واقع شده است.
    با توجه به نقش مهم این سازمان های نوپا، بررسی عوامل کلیدی موفقیت آنها، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این پژوهش، عواملی که از دیدگاه مدیران این شرکت ها در موفقیت این نوع سازمان ها موثرند، به ترتیب اهمیت اولویت بندی شده است. این مقاله در دو بخش کلی ارائه شده است؛ بخش اول به بررسی عوامل موفقیت واحدهای فناوری اختصاص دارد و در بخش دوم پیشنهادات و راهکارهایی برای رفع موانع پیشرفت ارائه شده است.
    کلیدواژگان: عوامل موفقیت، شرکت ها، شرکت های دانش محور
  • مهندس احمد موسایی، ساسان صدرایی، رضا بندریان صفحه 8
    تجاری سازی تکنولوژی از جمله مراحل بسیار مشکل فرایند توسعه تکنولوژی است و بسیاری از سازمان های تحقیقاتی در اجرای آن با دشواری مواجه می باشند. پیچیدگی و ماهیت خاص و متفاوت هر یک از تکنولوژی ها، طراحی فرآیند تجاری سازی تکنولوژی را با مشکلات متعددی مواجه ساخته است. فقدان یکپارچگی بین اجزای فرآیند های تجاری سازی و عدم هماهنگی شیوه تجاری سازی با استراتژی های سازمان های تحقیقاتی، این مساله را با دشواری های مضاعفی همراه ساخته است. در این مقاله تلاش شده است تا با ارائه چارچوبی فرآیندی تجاری سازی تکنولوژی برای محصولات شیمیایی با تاکید بر یکپارچگی فرآیندی در پژوهشگاه صنعت نفت تشریح گردد این مدل برگرفته شده از ادبیات و توسعه یافته براساس تجربیات و افزودن ارکان لازم به منظور برطرف شدن مشکلات موجود می باشد. پس از طراحی مدل به منظور اعتبار سنجی، مدل مذکور برای چندین مورد تکنولوژی در پژوهشگاه مورد استفاده قرار گرفت و نواقص مدل شناسایی و برطرف گردید. در این مقاله یک مورد مطالعه موردی برای تجاری سازی تکنولوژی یکی از محصولات شیمیایی در پژوهشگاه صنعت نفت بر اساس چارچوب مذکور ارائه شده است و در نهایت نتایج حاصل از اجرای مدل تشریح شده است.
    کلیدواژگان: تجاری سازی، فناوری، تحقیقات بازار
  • احسان گلشیری صفحه 19
    در این مقاله به بررسی چگونگی تشکیل یک شبکه همکار در میان شرکت های دانش محور داخلی در راستای رقابت پذیری بیشتر و ایجاد ارزش فراتر بحث خواهیم نمود و سعی می کنیم به کمک مدل های برگرفته از مفاهیم هندسی و منطق چگونگی ایجاد چنین شبکه هایی را مشخص نماییم.
    مدل در نظر گرفته شده به صورت ساختار منشور است که شرکت های مختلف در وجوه این منشور قرار می گیرند. شکل منشور و تعداد وجوه آن به نوع پروژه بسیار وابسته است و باید تمامی وجوه پروژه را پوشش دهد.
    مزیت ها مدل منشور در ایجاد و توصیف شبکه، در تقسیم کار و وظایف و پوشش دهی کامل پروژه است و از پیچیدگی های آن می توان به چگونگی مشخص سازی توانایی و ویژگی خاص شرکت ها در ترسیم ساختار و نقش آنها در مدل اشاره نمود.
    کلیدواژگان: شبکه همکار، مدل منشور، ارزش آفرینی، دانش محور
  • سعید صحت، مونا عبدالله پور صفحه 23
    امروزه در بسیاری از کشورها، موسسه های کوچک و متوسط به عنوان عاملان مهم اقتصادی مورد توجه قرار می گیرند و در بازارهای داخلی و بین المللی فرصتهای جدیدی پیش روی آنها فراهم می شود. موسسه های کوچک و متوسط برای اینکه بتوانند در این بازارها، موقعیت رقابتی خود را حفظ کنند بایستی از رشدی مناسب برخوردار باشند. بنا به نظر محققان هیچ تئوری مشخصی که بتواند رشد یک موسسه کوچک یا متوسط را به طور کامل نشان دهد وجود ندارد اما اهمیت و کاربرد اینترنت در بین موسسه های کوچک و متوسط به طور روزافزون در حال افزایش است. با وجود امکانات بالقوه اینترنت، اکثر شرکتها آن را به عنوان یک عامل کلیدی در استراتژی های رشد خود مدنظر قرار نمی دهند. این مقاله به این موضوع می پردازد که موسسه های کوچک و متوسط چگونه از اینترنت در استراتژی های رشد خود استفاده می کنند. تحقیقات نشان می دهد که موسسه های کوچک و متوسط برای رشد، استراتژی های رشد «توسعه بازار» و «توسعه محصول» را درنظر می گیرند. این شرکتها در استراتژی های رشد خود برای ارتقای ارتباطات داخلی و خارجی، کوتاه کردن چرخه خلق محصولات جدید، گسترش جغرافیایی بازارها در سطح محلی و جهانی و ارائه خدمات به مشتریان از اینترنت استفاده می کنند. یکی از معایب «اندازه کوچک»، بدست آوردن مشتریان خصوصا در بازارهای بین المللی است که شرکتها برای غلبه بر آن می توانند از اینترنت استفاده نمایند. باید توجه داشت که این شرکتها برای تبلیغ (آگهی) و ایجاد کانالهای توزیع جدید از اینترنت به طور گسترده استفاده نمی کنند.
    کلیدواژگان: اینترنت، موسسه های کوچک و متوسط رشد
  • رضا رادفر، مهندس عباس خمسه صفحه 33
    افزایش رقابت و انگیزه بقاء بسیاری از سازمان ها را برآن داشته که فعالیت های خود را بر تولیدات اساسی و توانمندی های محوری متمرکز کنند که این امر مستلزم سرمایه گذاری در تحقیقات و ایجاد نوآوری های تکنولوژیک می باشد. انجام تحقیقات در سازمان ها با هدف حمایت از نوآوری صورت می گیرد و فعالیت های R&D باید فرصت های کسب وکار جدیدی خلق کرده و یا کسب وکار فعلی سازمان را متحول نماید. همچنین شدت یافتن رقابت موجب افزایش حمایت کشورها و سازمان ها از فعالیت های R&D شده است. پیچیدگی های تحقیقات مبتنی بر دانش، تکنولوژی و نوآوری و نیز پویایی کسب وکار و بازار، سازمان ها را مجبور کرده تا در حجم، مقیاس، موقعیت مکانی و جهت گیری فعالیت هایشان تجدیدنظر کنند.
    امروزه R&D تاثیر مستقیمی بر نوآوری، بهره وری، کیفیت، سطح استاندارد زندگی، سهم بازار و نیز دیگر عواملی که در افزایش توان رقابتی سازمان ها موثر هستند، دارد. با ظهور پدیده جهانی شدن روش های کسب تکنولوژی نیز تغییر کرده و روش های جدیدی خلق گردیده که به کشورها و سازمان ها امکان دستیابی به تحقیقات در سطوح مختلف را می دهد.
    در این مقاله سعی شده تا ضمن ارائه تعریفی از جهانی شدن و R&D، به بررسی تاثیرات جهانی شدن بر R&D شامل ظهور روش های جدید کسب تکنولوژی که منجر به دسترسی به تحقیقات دانشی و توسعه ای می گردد، بررسی شاخص های تاثیرپذیر از R&D، لزوم ممیزی R&D و نوآوری در سازمان ها، معرفی برخی از فاکتورهای مرتبط با R&D نظیر هزینه، بازار، تکنولوژی، مزیت رقابتی و چالش ها و فرصت های حاصل از فرآیند جهانی شدن بر فعالیت های R&D در کشورهای در حال توسعه، پرداخته شود.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، تحقیق و توسعه، فناوری، نوآوری
  • مهندس ناصر نوروزی، مهندس فرهاد شاه میری صفحه 47
    انتشارفناوری به عنوان یکی ازمهمترین پیش نیازها و عوامل اصلی موفقیت برنامه های توسعه اقتصادی کشور های درحال توسعه محسوب می گردد. یک نوآوری فناورانه یک ایده جدید یا یک سیستم جدید وقتی موفق قلمداد می شود که از طرف کاربران پذیرفته و از طریق جامعه کاربران منتشر و پخش گردد. در این مقاله تعریف ارائه شده توسط سازمان توسعه و همکاری اقتصادی برای انتشار فناوری مورد توجه است. انتشار فناوری، به مفهوم پذیرش گسترده فناوری به وسیله کاربرانی غیر از مخترع اولیه، برای تولید درآمد، رشد اقتصادی و بازگشت هزینه های تحقیق و توسعه است. در یک طبقه بندی سه گانه برنامه های انتشار فناوری در سطوح 1) ارتقاء پذیرش و انطباق 2) افزایش ظرفیت گیرندگی فناورانه 3)ایجاد ظرفیت نوآوری در کشور ترکیه،که یکی ازاعضای OECD می باشد، مورد بررسی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: انتشار فناوری، سیاست گذاری، ترکیه، سطوح انتشار فناوری
  • مهندس مصطفی تقوی، مهندس یاسر خوش نویس صفحه 55
    آیا تکنولوژی خودمختار است؟ تلاش برای پاسخ به این پرسش یکی از مباحث عمده در فلسفه تکنولوژی را تشکیل داده است. در این مقاله، پرسش از خودمختاری تکنولوژی را در دو مقام توسعه و کاربرد و در مورد سه سطح انتزاع از مفهوم تکنولوژی، شامل مصادیق تکنولوژی، سیستم تکنولوژیکی و رویکرد تکنولوژیک مورد بررسی قرار می دهیم. ابتدا برخی از استدلالهای مدافعان خودمختاری تکنولوژی، خصوصا استدلالهای ایلول را مطرح می کنیم و سپس استدلالهای پیت را در نفی استدلالهای ایلول بررسی و نقد می کنیم. پاسخ پیت در مورد مصادیق تکنولوژی قانع کننده است؛ در مورد سیستم تکنولوژیکی، پاسخ وی به لحاظ متافیزیکی صائب است، اما به لحاظ جامعه شناختی، بحث از خودمختاری سیستم تکنولوژیکی به بحث از خودمختاری جامعه تکنولوژیستها تحویل می شود که باید در هر جامعه و در هر دوره تاریخی به طور جداگانه مورد بررسی قرار گیرد. مساله ای که در این نوشته مورد بررسی قرار نگرفته است. با این حال، می توان پرسید که چه چیزی موجب انگیزه تکنولوژیست ها برای پیش بردن تکنولوژی است؟ این انگیزه را ناشی از «رویکرد تکنولوژیک» می دانیم؛ رویکردی که طبق آن اشیای جهان موجوداتی برای استخدام به نفع انسان دیده می شوند. نشان خواهیم داد که نمی توان حکم کرد که رویکرد تکنولوژیک خودمختار است و معتقدیم که تعبیر صحیح، نه خودمختاری تکنولوژی بلکه «انفعال در برابر رویکرد تکنولوژیک» است. بدین ترتیب، می توان نگرانی متفکرانی مانند ایلول و هایدگر را از تسلط تکنولوژی بر انسانها به صورت نگرانی از انفعال انسانها در برابر رویکرد تکنولوژیک صورتنبدی نمود. می توان پذیرفت که امروزه انسانها در مقابل این رویکرد به جهان منفعل هستند و کمتر به رویکردهای دیگر همچون رویکرد شاعرانه، دینی یا حتی علمی توجه نشان می دهند. باید به راهکارهایی برای غلبه بر این انفعال اندیشید.
    کلیدواژگان: خودمختاری فناوری، سیستم فناورانه، رویکرد فناورانه
|
  • Hamid Mahdavi, Mohsen Fathollah Bayati, Morteza Rasti Barzaki Page 3
    Nowadays the role of Small and Medium Enterprises (SME) is undeniably pivotal and fundamental. Investigating on such enterprises will lead to knowledge based economy. Focus on this issue has been recently increased in our country, and the government is paying more attention to supportive organizations. With respect to the significant role of these newly-established organizations, studying the factors of their success is of great importance. In this research, and from company managers points of view, the important factors that are considered to be effective in success of the organizations have been ranked with respect to their importance. This paper is presented in two parts; the first part deals with the success factors of technology-based companies and in the second part suggestions and solutions for eliminating development obstacles are provided.
  • Ahmad Mousaei, Sasan Sadrae, Reza Bandarian Page 8
    The Know-how Commercialization is one of the most complicated issues that Research institute is facing nowadays. Difficulties and special structure of each of technologies have caused problems in commercialization processes. Lack of integration between the component of commercialization process and company strategy may duplicate the difficulties. In this paper, a commercialization process framework for chemical products with emphasizing on RIPI strategy was developed in order to hold the System integrity. After all, a case study for a chemical product of RIPI, based on the framework will be delivered, and at last the results will be discussed.
  • Ehsan Golshiri Page 19
    In this article discussion how is to create the Cooperative network among knowledge-based companies to get best rivalry. With a pyramid model describes the Cooperative Network relation such as management, technology and economical conditions. Each company or proficiency set on one face of pyramid, and relation in network simulated with pyramids sides. This model has some profits in work distribution and covers all of the dimensions of the project. We used principles of geometric and simulation for pyramid model.
  • Saeed Sehat, Mona Abdollahpour Page 23
    Small and Medium Enterprise (SMEs) have been recognized as important contributors in the economy of many countries and new opportunities are opening for them in domestic and international market. It is vital for an SME to grow in order to remain competitive in these markets. According to researchers studies, there are no single theories which can sufficiently explain the growth of an SME, but the importance and use of the internet is becoming increasingly visible among small and medium enterprises. However, in spite of the potential of the Internet, most of the firms do not view it as a key to their strategies for growth. The aim of this article is to investigate how SMEs are using the Internet in strategies they adopt for growth.
  • Reza Radfar, Abbas Khamseh Page 33
    Increasing the competitive space and motivation for duration in markets is a cause to move countries and organizations that concentrate their activities on core productions and core competencies. This matter requires large investment in researches and technologic innovations. Nowadays, performing the researches in organizations is based on of guidance purpose and supporting the innovation and R&D activities in organizations must be concentrate to the best opportunities that create the new business or change the present business of organizations. Also, intensity of globalization competitive in recent lathes is ended to increasing the countries and organizations support from R&D activities. Researches complexities base on technology and innovation and also business and market is a cause for reconsideration in activities direction and its dimensions, scales and positions. In present century, R&D result has a great impact on innovation, quality improvement, the standard level of life, and increases the markets share and the other factors that are effective for competitiveness of organizations. With appearance of globalization phenomena, the methods for access to technology has been changed, and new methods have been created that make possible for countries and organizations the accessibility to research in different levels. In recent lathes, most part of R&D activities performs by use of foreign direct investment (FDI) by trans national corporations (TNCs), but these corporations performs main activities of R&D in its laboratory for containing the competitive advantage that is ended to product of knowledge and also performs more development activities and relation with market in another countries and near the consumption markets. We are trying in this paper to present the definition abut globalization, R&D and also, difference between R and D, to investigate effects of globalization process on R&D consist of: appearance of new methods for technology reception that is ended to access to development and knowledge researches. Especially, FDI method, investigate the effective factors from R&D and present the related static with many factors in another countries, mandatory of R&D and audit of innovation in organizations, introducing the many related factors with R&D such as cost, market, technology, competitive advantage,. .., and opportunities resulted from globalization process on R&D activities in under developed countries.
  • Naser Noroozi, Farhad Shahmiri Page 47
    Technology diffusion is recognized as one of the most crucial premises and main key factors in success of development plans in developing countries. Technological innovation of a new idea or a new system is successful when accepted and diffused on behalf of the society. In this paper, definition offered by OECD for technology diffusion is tented. Technology diffusion or the widespread adoption of technology by users other than the original innovator is recognized as necessary for the ability to generate income, economic growth and enhancing return to R&D costs.
  • Yaser Khoshnevis, Mostafa Taghavi Page 55
    Is technology autonomous? Answering to this question constitutes one of the main topics in the philosophy of technology. In this paper, we have considered this question in two contexts of development, and we have used use and three levels of abstraction containing technology instances, the technological system, and the technological attitude. First, we discuss some of proponents of the autonomy of technologies arguments, especially Elluls ones, and then criticize some Pits arguments against Elluls cases. We think that Pits response is convincing about technology instances. In the case of technological system, his response is metaphysically sound, but sociologically, the question of the autonomy of technological system is reduced to the question of autonomy of technologists society; the question which has been not discussed here. However, we may ask ourselves what moves technologists to develop the technology? We think that this motivation is a consequence of technological attitude, the attitude in which all things in the world are seen as something for humans utility. We will show that it can not be stated that the technological attitude is autonomous, and maintain that the right interpretation is not the autonomy of technology, rather is the humans passiveness in front of the technological attitude. Thus, we can formulate concern of thinkers such as Ellul and Heidegger about the domination of technology over the human as the passiveness of human in front of the technological attitude. It can be granted that nowadays people are passive in front of this attitude toward the world, and pay less and less attention to other attitudes such as poetical, religious or even scientific ones. We have to think about strategies for dominating such a passiveness.