فهرست مطالب

رشد فناوری - پیاپی 17 (زمستان 1387)

فصلنامه رشد فناوری
پیاپی 17 (زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1388/07/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • صفحه 1
  • صفر فضلی، مهندس واحد آغشلویی صفحه 2
    صاحبنظران دانشگاهی بر این امر توافق دارند که سرمایه گذاری هایی که در خصوص فناوری اطلاعات و ارتباطات انجام می شود باید به دقت تنظیم، اندازه گیری و کنترل شود. پروژه های فناوری اطلاعات و ارتباطات دارای ویژگی های خاصی از جمله ریسک بالا، بازگشت سرمایه محدود، ناملموس بودن نتایج، دارا بودن هزینه ها و منافع پنهان هستند. وقتی پروژه های آینده نگاری حوزه فناوری اطلاعات انجام می شود ناملموس بودن نتایج چشمگیرتر می شود. تاکنون مقالات مختلفی، پروژه های حوزه های مرتبط با فناوری اطلاعات را با روش کارت امتیازی متوازن مورد سنجش قرار داده اندولی در ارزیابی پروژه های آینده نگاری فناوری اطلاعات کاری انجام نشده است. این مقاله در قالب ارائه چارچوبی، چگونگی بکارگیری این مدل را برای ارزیابی و نظارت دقیق تر بر پروژه های آینده نگاری فناوری اطلاعات نشان می دهد.
    کلیدواژگان: پروژه آینده نگاری فناوری اطلاعات، کارت امتیازی متوازن، ارزیابی عملکرد پروژه ها، شاخص
  • دکتراسدالله نجفی صفحه 8
    اکتساب تکنولوژی به عنوان ابزاری حیاتی در جهت دستیابی به رقابت پذیری بین المللی و حرکت پایدار به سوی توسعه از اهمیت روز افزونی در فرآیند توسعه کشورها برخوردار است. بدون دستیابی به دانش، مهارتها، و تکنولوژی های رو به رشد نمی توان از آینده و حیات بلند مدت سازمان ها اطمینان حاصل نمود. شناسایی فرآیند اکتساب تکنولوژی و عوامل موثر بر آن و همچنین ایجاد زیرساختارهای لازم برای جذب تکنولوژی اکتساب داده شده، از اهمیت اساسی برخوردار است. از اینرو لازم است که با ایجاد یک ساختار مشخص و هدفمند برای اکتساب تکنولوژی و در نظر گرفتن همه عوامل و جنبه های مختلف آن، از اثر بخش بودن اکتساب تکنولوژی انجام شده اطمینان حاصل نمود. روش های مختلفی برای اکتساب تکنولوژی و همکاری تکنولوژیکی وجود دارد که با توجه به نوع نیاز سازمان و محتوای تکنولوژی و همچنین خصوصیات شرکت های اکتساب دهنده و اکتساب گیرنده، بعضی از این روش ها کاراتر و اثربخش تر خواهند بود. شناسایی و تدوین مدلهایی که ما را به تصمیم گیری صحیح تر در زمینه اکتساب تکنولوژی سوق دهد، دارای اهمیت زیادی می باشد که علاوه بر هرز نرفتن سرمایه ها و توانمندی ها منجر به ایجاد قابلیتها و توانمندی های تکنولوژیکی مورد نظر در سازمان می شود.
    به هر حال، اکتساب تکنولوژی برای کشورهایی مانند کشور ما که از نظر سطح تکنولوژی اختلاف زیادی با دیگر کشورها دارند و ناچار به پرکردن شکاف تکنولوژیکی خود می باشند، موضوعی بسیار مهم بوده و در صورت عدم وجود نگرش علمی نسبت به آن می تواند منجر به شکست و خطاهای جبران ناپذیری شود. در این مقاله سعی بر آنست تا با استفاده از روش آنالیز فاکتور، الگویی جهت شناسایی مناسب ترین روش اکتساب تکنولوژی در شرکتها ارائه گردد و الگوی مورد نظر در یک شرکت ایرانی آزمون گردد.
    کلیدواژگان: اکتساب، تکنولوژی، آنالیز فاکتور، شرکت
  • مهندس سیدقاسم نوری نجفی*، امیرعباس صدیقی صفحه 18

    انتقال فناوری های پاک زیست محیطی که در نتیجه انجام پروژه های CDM، عاید کشورهای میزبان در حال توسعه می‎گردد را می‎توان از مهم‎ترین منافع حاصل از مکانیزم توسعه پاک پروتکل کیوتو به حساب آورد. انتقال فناوری بواسطه برخورداری از اعتبارات CDM ترکیبی از انتقال کامل از کشور سرمایه‎گذار، بهبود و اصلاح فناوری های موجود در داخل و نیز انتقال دانش و ظرفیت‎سازی می باشد که با توجه به مشکلات اغلب کشورهای در حال توسعه در امر بهره‎مندی از فناوری مطلوب، برای این کشورها از اهمیت بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: انتقال فناوری، مکانیسم توسعه پاک، پروتکل کیوتو، کشورهای در حال توسعه، کشورهای توسعه یافته
  • مریم محامدپور، مهندس فاطمه ثقفی صفحه 27
  • مهندس بهمن فکور صفحه 35
    در سطح جهان نظام علم اغلب کشور ها در پاسخگویی به نیاز های فزاینده اجتماعی و اقتصادی به دانش و فناوری در حال تغییر و تحول هستند. نظریه دانشگاه کارآفرین یکی ازمدل های مطرح شده برای تبیین چهره جدید و متحول شده دانشگاه ها است که از ویژگی های مهم آن تعامل گسترده تر دانشگاه ها با جامعه است.
    این مقاله با کنکاشی در زمینه های پیدایش دانشگاه کارآفرین، مفهوم آن و نیز عوامل موثر در تبدیل دانشگاه ها به دانشگاه کارآفرین در صدد است درک و شناخت بیشتری را از این پدیده به دست دهد.
    مقاله نشان می دهد که تحولات اجتماعی، اقتصادی محیطی و نیز تحولات درونی دانشگاه ها در دهه های اخیر در پیدایش دانشگاه کارآفرین موثر بوده اند و دانشگاه کارآفرین به مفهوم داشتن کنش کارآفرینانه در راهبرد ها،ساختارها و عملکرد های دانشگاه است که عملا منجر به ایجاد ظرفیت های داخلی در آن برای انتقال فناوری و تاثیرگذاری در توسعه اقتصادی محلی و ملی واز طرف دیگر باعث افزایش درآمد های دانشگاه می گردد. همچنین مقاله نشان می دهد در مسیر تبدیل دانشگاه ها به دانشگاه کارآفرین لازم است آنها در ابعاد ساختاری، مدیریتی، فرهنگی خود را متحول ساخته و با گسترش زیر ساخت های مورد نیاز زمینه را برای ایفای کارکرد های جدید تر فراهم سازند.
    کلیدواژگان: دانشگاه کارآفرین، نظام علم
  • رضا بندریان، مهندس ساسان صدرایی، رضا بهرادی یکتا صفحه 51
    در این مقاله گزارش ارزیابی عملکرد پژوهش و فناوری دانشگاه ها و موسسات پژوهشی در سال های 1384 و 1385 که با عنوان «خلاصه عملکرد پژوهش و فناوری» توسط دفتر بررسی و ارزشیابی پژوهشی وزارت علوم تحقیقات و فناوری تهیه و تدوین گردیده است مورد نقد و بررسی قرار گرفته است.
    در گزارش مورد نظر، عملکرد پژوهش و فناوری کلیه دانشگاه ها و موسسات پژوهشی با پنج معیار یکسان مورد تجزیه و تحلیل و مقایسه قرار گرفته است، در حالیکه هریک از موسسات پژوهشی بسته به نوع و فلسفه وجودی آنها دارای ماموریت متفاوتی می باشند و در زنجیره تولید علم و فناوری در موقعیت های مختلفی قرار گرفته اند که این ماموریت و جایگاه آنها در زنجیره تولید علم و فناوری باید در هنگام ارزیابی عملکرد مورد توجه قرار گیرد و معیارهای ارزیابی عملکرد براساس آنها تعریف شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، پژوهش و فناوری، دانشگاه ها و موسسات پژوهشی، معیارهای ارزیابی عمل
  • مهندس احمدرضا اخوان صراف، مریم نیلفروش زاده صفحه 56
    جریان جهانی شدن یک ماهیت فراملیتی برای ظرفیت های فنی و علمی در جهان ایجاد نموده و به عنوان یکی از چالش های اصلی آموزش عالی در کشورهای در حال توسعه شناخته شده است. این پدیده با قرار دادن روند گسترده ای پیش روی خدمات آموزشی برون مرزی، برخی از کشورهای توسعه یافته را به سوی سرمایه گذاری مستقیم خارجی در آموزش با هدف همکاری علمی با سایر کشورها با هدف ارتقای کیفیت نیروی انسانی، دستیابی به مهارت های موجود در مکان های جدید، انتخاب دانشجو برای دانشگاه های داخلی، کاهش هزینه ها، دادوستد آزادتر و بهره گیری از محیط های سرمایه گذاری جدید سوق داده است.
    عوامل محرک بیشماری برای پیشبرد آموزش عالی جهانی وجود دارد. از جمله این عوامل می توان به ظهور فناوری ارتباطات اطلاعاتی اشاره نمود. این فناوری مرزهای جغرافیایی را از بین می برد به گونه ای که متقاضیان می توانند درکشورخود خدمات آموزش عالی مورد نیاز را از دانشگاه های معتبر درگوشه دیگری ازجهان تامین نمایند. بدین ترتیب پدیده جهانی شدن تنها در صورتی یک فرصت خواهد بود که واحدهای آموزش عالی بتوانند ناکارآمدی های خود را بر طرف کنند، در غیر اینصورت سیلاب جهانی شدن هم متقاضیان خدمات آموزشی (دانشجویان) و هم ارائه دهندگان آموزش (اساتید و نخبگان علمی) را جذب خواهد کرد. این مقاله با توجه به تحولات و تغییرات پیوسته جهان به بررسی ابعاد جهانی سازی آموزش عالی می پردازد.
    کلیدواژگان: جهانی سازی، آموزش عالی، ایران، همکاری های بین المللی
  • امید مجد، افسون فتح الهی صفحه 63
    از آنجا که آینده نگاری در دنیای پر از رقابت و پیچیدگی امروز، امری اجتناب ناپدیر است؛ این مقاله سعی دارد تا ضمن بیان اهمیت و ضرورت آینده نگاری، به بررسی مفاهیم و تعاریف آن پرداخته و همینطور تفاوت آینده نگاری را با سایر واژگان مشابه نظیر پیش بینی بیان نماید. در ادامه ضمن معرفی مختصر روش های متداول در این فرآیند، دسته بندی آنها را از نقطه نظر رویکردهای مطرح ارائه کرده؛ ضمنا نگاهی هم به تجربیات سالهای اول آینده نگاری دو کشور ژاپن و آلمان داشته باشد؛ و در مقابل تجربیات آغازین آینده نگاری در ایران را معرفی نماید.
    کلیدواژگان: آینده نگاری، پیش پینی، دلفی، روش های آینده نگاری
  • خلاصه مقالات به زبان انگلیسی
    صفحه 71
|
  • Fazlis. , Agheshlooiev. Page 2
    In the present competitive age, the organizations try to gain competitive edge. In order to gain competitive edge, the managers need to have some information about the function of their organizations and to decide how to improve them. Therefore it is necessary to use a method to gather the information about the performance. There are various methods to evaluate the performance in which the criteria for efficiency of units is that they should be placed in efficiency frontier. These methods ignore the role of no-zero input slack and output slack variables in production and consequently lead to lack of enough accuracy in evaluating the units functions. In this article, the Hybrid model is used in six Decision Making Units (DMUs) and according to results, it is presented as a more accurate and comprehensive measure of evaluation, and efforts have been made to present more realistic results for making decisions.
  • Najafia. Page 8
    Technology acquisition (TA) is a necessary tool for achieving international competency and reliability. Identification of technology acquisition process and effective factors is very important. Therefore, it is necessary for creation of suitable Technology acquisition structure. There are many methods for TA, but they are more efficient if can be selected based on type of organization and technology content. In this paper, we seek to present a method based on FA, This method identifies suitable TA methods in many companies, it is tested and validated by alupan corporation in Iran.
  • Noori Najafi, S. Gh., Sadighia. Page 18

    Although the Clean Development Mechanism (CDM) does not have an explicit technology transfer mandate, it may contribute to technology transfer by financing emission reduction projects using technologies currently not available in the host countries. This paper analyzes the claims of technology transfer made by project participants in the project design documents for 3296 registered and proposed CDM projects. Roughly 36% of the projects accounting for 59% of the annual emission reductions claim to involve technology transfer. Technology transfer is more common for larger projects and projects with foreign participants. Technology transfer is very heterogeneous across project types and usually involves both knowledge and equipment. The technology originates mostly from Japan, Germany, the USA, France, and Great Britain. The rate of technology transfer is significantly higher than the average for several host countries, including Bolivia, Ecuador, Guatemala, Honduras, Indonesia, Kenya, Malaysia, Mexico, Pakistan, South Africa, Sri Lanka, Thailand and Vietnam and significantly lower than average for Brazil, China, and India. As the number of projects increases, technology transfer occurs beyond the individual projects. This is observed for several project types in China and Brazil. For most project types, project developers appear to have a choice among a number of domestic and/or foreign technology suppliers.

  • Mohamedpourm., Saghafif. Page 27
    There is a large consensus among academics and practitioners that ICT investments should be carefully justified, measured and controlled. ICT investments have special characteristics such as; high risks, limited return of investment, large proportion of intangible/hidden costs and benefits. These characteristics are highlighted for ICT foresight projects. There are many papers for evaluating ICT projects with BSC (Balanced Score Card), but there is no work for evaluating IT foresight projects. This paper presents a framework for using balance score card for evaluating IT foresight projects. The result should be beneficial for researchers, managers, decision makers and investors.
  • Fakourb. Page 35
    Science systems in the world have been in transition for better responding to social and economic needs to knowledge and technology. Entrepreneurial university is a model for defining and describing a new and modified face for universities. The main impact of this model is to extend the interaction between university and society. This article is to review the entrepreneurial university concepts and the backgrounds, as well as to reveal the factors that contribute in transferring of traditional universities to entrepreneurial universities.
  • Heidari, H Page 43
    In the past decades, the cooperation of organizations was based on the short-term to gain maximum profit in a short time. Today, lots of Small and Medium Enterprises (SMEs) that has been established in Technology Parks wants to cooperate to have more profit in long term relation. Nowadays, in order to produce a product or to present a service, different organizations should work together. Therefore, supply chain management is one of the best ways to have more profit, long-term relationship and to share the information between Small and Medium Enterprises. In this paper, we try to explain the history of supply chain management and the method of organizing and defining supply chain management and its main features. In addition, we will explain the efficient elements for organizing supply chain management and supply chain operating reference model. Moreover, based on an inspection from different text sources, different fields and the method of descriptive study, we will look at the result of supply chain management in SMEs that include: improvement of customer relationship, improvement of the time from order to the issue of invoices, improvement of physical material relation between suppliers and customers, improvement of the connections with the market, improvement of demand forecasting to meet the order and improvement the process of supply chain. Also, in this paper we will look at how to inplement supply chain management in SMEs.
  • Bandarianr., Sadraie, S. Behradi Yekta, R Page 51
    In this paper, the report of research and technology performance evaluation of universities and research institutes in 2005 & 2006 which is prepared by Research Evaluation Office of Ministry of Science, Research and Technology and published in the booklet of Summery of Research and Technology Performance, has been criticized. In the mentioned report, research and technology performance of all universities and research institutes have been analyzed and compared with the five similar criteria, while each of the research institutes depending on their type and existence philosophy, has different mission and also different position in the chain of science to technology. This mission and position in the chain of science to technology should be considered in the performance evaluation and the criteria of performance evaluation should be redefined according to that.
  • Akhavan Sarraf, A.R. , Nilforoushzadeh, M Page 56
    Globalization trend makes a transnational nature for scientific and technical capacities in the world and recognized as one of the main challenges of higher education in developing countries. This phenomenon by introducing a wide area in front of overseas education services, lead some developed countries toward direct foreign investment in education with the aim of scientific cooperation with other countries, improvement of manpower quality, access to skills in new places, students selection for internal universities, reduce costs, using a more liberal transaction and new investment environments. There are numerous stimulating factors to promote higher education over the world. One of these factors can be cited as the emergence of information communications technology. Geographical boundaries are eliminated by this technology so that applicants can achieve required education services from universities in another corner of the world. Thus globalization will be an opportunity only if the higher education units overcome their inefficiencies, otherwise the flood of globalization will attracts the applicants (students) and training providers (teachers and elite staff). This article reviews dimensions of higher education globalization focuses on continuously developments and changes of the world.
  • Majdo., Fathollahi, A Page 63
    According to this fact that undoubtedly in this competitive and complex world foresight is unavoidable; this article is trying to not only showing the necessity and emergence of the foresight but also describe some conception and to highlight the difference of foresight and other similar concept like forecast. In this article the foresight will be also categorized concerning different perspective, as well as describing some common methods to performing foresight. Finally we will take a look into the first experience of the initial foresight projects in Japan and Germany and in contrary; we will discuss the initial experience of foresight projects in Iran.