فهرست مطالب

رشد فناوری - پیاپی 21 (زمستان 1388)

فصلنامه رشد فناوری
پیاپی 21 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1389/01/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سرمقاله
    صفحه 1
  • اسدالله نجفی صفحه 2
    اغلب ما از این نکته که استرس کارکنان، مساله فزاینده ای در سازمانهاست، اطلاع داریم، معمولا آنها بر اثر تراکم و پیچیدگی کاری بالا، و الزام به ساعتهای کار طولانی تر به دلیل کوچکی در سازمانشان، پریشان می شوند. این پریشانی در قالب استرس در بین افرادی که کار دانشی می کنند(دانشگر) بیشتر است چرا که ماهیت کار دانشی مبتنی بر پیچیدگی و تمرکز بالا است، از طرفی دیگر روز به روز تعداد دانشگران بیشتر می شود بطوریکه چالش هزاره سوم مربوط به دانشگران و بهره وری آنها می باشد. ازآنجائیکه تنش ایجاد شده در دانشگران باعث برهم زدن توازن بین شغل و شاغل در سازمان می شود، بطور مستقیم در تولید و ارتقا سطح دانشی کارکنان و سازمان تاثیر دارد لذا می توان گفت با بهره وری دانشگران نیز رابطه دارد در این مقاله سعی بر آنست تا ضمن بررسی علل و پیامدهای استرس و در پی آن تمرکز بر این مطلب که دانشگران و سازمانها در جهت کاهش این استرس چه تمهیداتی را به کار ببرند، تا بتوان بهره وری دانشگران را ارتقاء داد، نگاهی خواهیم داشت. در نهایت موارد فوق در شرکت آلوپن مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: استرس، دانش، بهره وری، دانشگر
  • شفیعی نیک آبادی*، اعظم جلیلی بوالحسنی، علی خاتمی فیروزآبادی صفحه 11

    در زمانیکه همه چیز در حال تغییر و تحول است و رقبا همیشه به دنبال افزایش سهم بازار خود از طریق کسب مزیت رقابتی هستند، توجه به ابعاد نوآوری که یکی از راهکارهای افزایش مزیت رقابتی در محیط پویای تجارت است، امری ضروری است. از طرف دیگر با ظهور اینترنت و فناوری های مختلف اطلاعاتی و ارتباطی، مدلهای کسب و کار برای کسب مزیت رقابتی را تغییر داده است و کسب و کارهای الکترونیک را به عنوان ابزار ارزشمندی برای ایجاد روابط پایدار و مستحکم با مشتریان و نیروهای بازار تبدیل کرده است. همچنین برای شرکت های مادر به علت ویژگی های خاصی که دارند، می توان آن ها را از دیگر شرکت های موجود در مدل های کسب و کار متمایز کرد. در این تحقیق با شناسایی ابعاد متفاوت نوآوری، آن ها را به چهار عامل عمده 1) توسعه ابزارهای فناوری اطلاعات، 2) شدت قیمت رقابتی، 3) شدت تمرکز در صنعت (سهم بازار) و 4) تمرکز گزایی و میزان انعطاف پذیری در وطایف تقسیم کرده و به ارزیابی میزان اهمیت آن ها در پیاده سازی کسب و کار های الکترونیک در شرکت های مادر در صنعت خودرو می پردازیم. با پیمایش صورت گرفته تنها مورد تمرکز گزایی و میزان انعطاف پذیری در وظایف عامل مهمی در پیاده سازی کسب و کار الکترونیک در شرکتهای مادر در صنعت خودرو شناخته نشد. در نهایت به اندازه گیری عوامل مهم شناخته شده، در شرکت مادر ایران خودرو مبادرت شده است تا از این طریق میزان آمادگی شرکت ایران خودرو از لحاظ میزان عوامل ایجاد کننده نوآوری در پیاده سازی کسب و کار الکترونیک مورد ارزیابی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نوآوری، شرکت مادر، کسب و کار الکترونیک
  • مهندس مصطفی تقوی، مهندس یاسر خوشنویس صفحه 19
    کانون های تفکر سیاست علم و فناوری امروزه نقش مهمی را در طراحی، تحلیل و ارزیابی سیاستها در حوزه علم و فناوری ایفا می کنند، به طوری که تاثیر کلیدی بر تسهیل و بهبود برنامه های توسعه علم و فناوری در کشورهای مختلف دارند. در این مقاله، ابتدا ویژگی ها و کارکردهای کانونهای تفکر سیاست علم وفناوری را به اختصار بررسی خواهیم کرد. در ادامه، سه نمونه از کانون های تفکر سیاست علم و فناوری یا نهادهای موثر در سیاست گذاری و تصمیم گیری در حوزه علم و فناوری در کشور های منطفه چشم انداز و سه نمونه از نهادها و کانون های تفکر فعال در حوزه سیاست علم و فناوری کشور را معرفی می کنیم و فعالیت های اصلی آنها را ذکر خواهیم کرد. در پایان، شش نهاد مذکور را بر حسب وابستگی سازمانی (دولتی یا خصوصی بودن)، حوزه و سطح فعالیت (بخشی یا فرابخشی بودن)، داشتن فعالیت های آموزشی و همکاری های بین المللی با یکدیگر مورد مقایسه قرار خواهیم داد. مقایسه نهادها نشان می دهد که تمایل زیادی به تاسیس کانونهای تفکر سیاست علم و فناوری دولتی – در مقابل خصوصی- در کشورهای منطقه وجود دارد و اکثر این نهادها فعالیت آموزشی مستمر ندارند که یک مزیت برای آنها محسوب می شود. با این حال، نهادهای خارجی همکاری های بین المللی نسبتا گسترده ای دارند، در حالی که نهادهای داخلی تقریبا فاقد همکارهای بین المللی هستند. نتایج به دست آمده می توانند در طراحی، تاسیس و توسعه کانونهای تفکر سیاست علم و فناوری در کشور به کار گرفته شوند.
    کلیدواژگان: سیاست علم و فناوری، کانون های تفکر سیاست علم و فناوری، منطقه چشم انداز 1404
  • امین ترکمان صفحه 29
    جهت رشد و شکل گیری هر فناوری لازم است که نظام نوآوری در سطح ملی فعال گردد و عوامل و نهادهای گوناگون را برای کمک به رشد تکنولوژی همسو نماید. صنایع هواپیمایی نیز از این امر مستثنی نیستند. صنایع هواپیمایی یکی از هفت صنعت کلیدی جهان در سال های آینده خواهد بود و توانمندی در این زمینه می تواند موجب توسعه در این بخش و همچنین در سایر بخش های صنعتی کشور گردد. در سوی دیگر روش بهینه گزینی یکی از روش های رسیدن به فناوری می باشد در این روش با توجه به نمونه های موفق و الگوگیری از انها می توان مسیر دستیابی به فناوری را هموار نمود. صنعت هواپیمایی شامل سه بخش اصلی رسیدن به مزیت نسبت به مقیاس– ساختار صنعتی– سامانه توسعه بر اساس انتظار مشتری، است. در این تحقیق با توجه به این سه بخش عمده که بر اساس تحقیقات انجام شده مهمترین سهم را در موفقیت صنایع هواپیمایی دارند، به بررسی سیاست های سه کشور برزیل، ژاپن و روسیه در فعال سازی نظام نوآوری ملی، می پردازیم و به این طریق اهمیت سیستم نوآوری ملی را با مقایسه پیشرفت این کشورها در صنایع هواپیمایی خاطر نشان می سازیم. سپس با انتخاب مدل بهینه از میان این سه کشور پیشنهادی در زمینه سیستم نوآوری ملی در صنایع هواپیمایی کشور عزیزمان ایران ارائه می دهیم.
    کلیدواژگان: سیستم نوآوری ملی، صنایع هواپیمایی، حمایت دولتی، بهینه گزینی
  • مهندس هادی حیدری قره بلاغ، مهندس سعید محب ربانی، حسام زند حسامی صفحه 42
    مزیت رقابتی یک سازمان، به میزان زیادی وابسته به کارآمدی زنجیره تامین آن سازمان است. امروزه مدیریت زنجیره تامین، یک بدنه در حال رشد از ابزارها و فناوری ها، برای هماهنگی و بهینه سازی فرآیندهای کلیدی، از جمله: کاهش هزینه ها، افزایش کیفیت، تسهیل توزیع، افزایش رضایت مشتری و... است و در این راستا مدیریت زنجیره تامین در جهت نیل به این اهداف و افزایش فرصت ها، باید هماهنگی بین اعضای زنجیره اش را ارتقاء دهد. با رشد فناوری اطلاعات، در سال های اخیر شاهد هستیم، تجارت الکترونیک باعث تحول در ارکان مدیریت تامین شده است. به ویژه اینترنت که بخش لاینفک و ضروری تجارت الکترونیک است، دارای پتانسیل و ظرفیت بالایی برای کارا کردن زنجیره تامین می باشد. این مقاله، با توجه به مفاهیم تجارت الکترونیک و مدیریت زنجیره تامین، به بررسی عوامل تاثیر گذار بر اقتباس فناوری در یک سازمان و پیرو آن، تاثیر تجارت الکترونیک به عنوان یک فناوری نوظهور، بر بخش های مختلف زنجیره می پردازد.
    توسعهSCM و تغییر در استراتژی واحدهای تجاری همگام با پیشرفت تجارت الکترونیک، با وجود مشکلات و موانع ذاتی، لزوم پاسخگویی به چالش های پیش روی این فناوری جهت اجرایی کردن و پیاده سازی را ضروری می سازد.
    کلیدواژگان: تجارت الکترونیک، مدیریت زنجیره تامین، مبادله الکترونیک داده ها
  • محمدحسین جراحی، سعید سعیدا اردکانی، محمد زارعیان صفحه 49
    ظهور فناوری های نوین مانند «فناوری اطلاعات» تاثیرات گسترده و شگرفی بر ابعاد مختلف سازمان گذاشته است. یکی از این ابعاد، موضوع «مدیریت ارتباط با مشتریان» یا به اختصار CRM می باشد. عمق این تاثیر به گونه ای است که «فناوری اطلاعات» یکی از ابعاد اصلی CRM به شمار می آید. کاربرد فناوری اطلاعات در CRM باعث شده تا مفهوم نوینی به عنوان «مدیریت ارتباط با مشتری به صورت الکترونیکی (eCRM)»، در سطح سازمان ها شکل بگیرد. این مقاله با هدف بررسی چندجانبه eCRM، ابتدا نوآوری های ایجاد شده در CRM سنتی را بیان می دارد و از این منظر تفاوت های CRM و eCRM را بررسی می کند. سپس به تعریف، ویژگی ها و جایگاه eCRM می پردازد. در گام بعد، کاربردهای گوناگون فناوری اطلاعات را در رابطه با CRM مورد توجه قرار می دهد و در مجموع فرصت های فراهم شده از طریق IT را در جهت توسعه CRM معرفی می کند. در مرحله بعد روش ساده پیاده سازی eCRM، همراه با نکات ضروری آن، بیان می شود. به علاوه چالش ها و تهدیدهای فراروی eCRM و خطا های متحمل در پیاده سازی آن مورد بحث قرار می گیرد. مروری خلاصه بر یک مورد موفق پیاده سازی eCRM قسمت بعدی مقاله خواهد بود. در خاتمه نیز، روندها و چشم اندازهای آینده eCRM مورد کنکاش قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، مدیریت ارتباط با مشتریان، بازاریابی الکترونیکی، اینترنت
  • مهندس سیدمهدی سادات رسول، مهندس حسین طالبی صفحه 60
    پنجره واحد بنگاه های کوچک و متوسط بعنوان یک پل ارتباطی بین بنگاه ها از یک سو و دستگاه های تامین کننده خدمات بنگاه ها از سوی دیگر عمل می کند. این سامانه مزایای متعددی از جمله کاهش هزینه و زمان دسترسی به اطلاعات و خدمات، مدیریت دانش و فناوری و... را به دنبال دارد. تحقق مزایای این سامانه جز با برنامه ریزی و در نظر گرفتن همه جنبه های مهم در پیاده سازی این سامانه میسر نیست، و بخش عمده ایی از این تجارب درس های آموخته شده ایی است که از تجربیات سایر کشورها در این حوزه بدست آمده است. پیاده سازی پنجره واحد نیازمند برنامه ریزی و داشتن یک مدل اجرایی است که قبلا موفقیت آن تجربه شده باشد. در این مقاله مدل مفهومی 6C به منظور استقرار پنجره واحد ارایه خدمات به بنگاه های کوچک و متوسط با استفاده از بهترین تجارت سایر کشورها در این حوزه و نیازهای سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی ایران بومی سازی شده و نهایتا پروژه ها و برنامه زمانبندی برای تحقق آن در ایران به صورت یک مدل اجرایی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: پنجره واحد، بنگاه های کوچک و متوسط، خدمات قابل ارایه به بنگاه های کوچک و متوسط، مدل مفهومی 6c
|
  • Najafia. Page 2
    Stress is simply a fact of nature-forces from the outside world affecting the individual. Theindividual responds to stress in ways that affect the individual as well as their environment.Hence, all living creatures are in a constant interchange with their surroundings (the ecosystem), both physically and behaviorally. This interplay of forces, or energy, is of course present in the relationships between all matter in the universe, whether it is living (animate) or not living (inanimate). However, there are critical differences in how different living creatures relate to their environment. These differences have far-reaching consequences for survival. Because of the overabundance of stress in our modern lives, we usually think of stress as a negative experience, but from a biological point of view, stress can be a neutral, negative, or positive experience. We know that stress of knowledge workers is in organization, and they dislike complexity of work and long mandatory work hours. This dissatisfaction in stress's framework is more in knowledgeworker, because of knowledge work is very complex. Stress unsettles balance between knowledge work and knowledge worker in organization, and it affects production of knowledge. There is relationship between stress and productivity. In this paper, we try to review stress and its effects on knowledge workers and focus on strategies for decreasing stress and promotion of knowledge worker productivity.
  • Shafiei Nikabadim., Jalili Bolhasania., Khatami Firouzabadia. Page 11

    Today, while everything is changing so fast and the competitors are always trying to increase their market share through competitive advantages, noticing the aspects of innovations is a way to increase the competitive advantages in this dynamic commercial environment.Appearance of the Internet and other different information technologies has changed the business models for gaining the competitive advantages, and electronic-based businesses have turned into a vital tool to relate the companies to customers and market forces sustainably. Parent companies can be separated from other companies because of their special characteristics in the business models. In this research, different dimensions of innovation are recognized and categorized in 4 main factors: 1) development of information technologie's tools, 2)degree of competitive prices, 3) centralization degree in industry (market share) and 4) centralization and the degree of flexibility in duties. These different dimensions of innovation are surveyed in Iran Khodro and Saipa (two parent companies in Iran). To evaluate the e-business models, these factors were applied to find out the importance of the factors in the automobile industry. The result of research showed that only centralization and flexibility in duties have not obtained the key role in implementing e-business in Parent Companies in car-producing industries. Finally, the important factors have been evaluated in Iran_Khodro Parent Company to show how well the company can succeed inimplementing e-business.

  • Taghavim. , Khoshnevisy. Page 19
    Nowadays, science and technology policy-making think tanks have an important role indesign, analysis and evaluation of science and technology policies. These institutes havekey impacts on facilitating and improvement of science and technology development programs in many countries. In the first section of this paper, we consider features and functions of science and technology policy-making think tanks very briefly. Then, we introduce three instances of science and technology policy-maker institutes in our country and three other instances of these institutes in the vision 2025 region countries and mention their main activities. Finally, we compare these six institutes based on their organizational affiliations (being governmental or private), domain and level of activities (being sectoral or meta sectoral), educational activities and international cooperation. The comparison shows that there is a great inclination to the establishment of governmental - in contrast to private - science and technology policy think tank among the vision region countries; most of these institutes have not official continuous educational activities whichis counted as an advantage for them; and specially, other countrie's institutes have rather remarkable international cooperation, while Iranian institutes almost have no similar activities. The results can be utilized in design, establishment and development of science and technology policy-maker think tanks in Iran.
  • Torkamana. Page 29
    For improving a technology it is essential to activate NIS to help technology to grow. It is the same for Aviation industry. Aviation industry will be one of the seven major industries in the world in future. And improvement in this field can cause improvement in other industrial fields. On the other hand one of the most important ways for technology catch-up is benchmark- ing. Benchmarking helps us to see how successful we can be.Three factors have major roles in air industry: first, economies of scale. Second, airframe man- ufacturing. Third, in the case of airplanes, development, modification and maintenance require extremely intimate manufacturer-customer relations or user-active innovation. In this sense, every passenger jet that takes off is in fact a customized product rather than a homogenous commodity. These three are the most important things to pay attention in air industry in this article. Here we compare NIS in Japan, Russia, Brazil and analyze what they have done for improving aviation industry, and see which of them is more successful. Then we try to choose the most suitable andcompare Iranian air industry with the prosperous model among the 3 countries in order to suggest a NIS model for Iran.
  • Heidarih., Moheb Rabanis. , Zand Hesamih. Page 42
    Competitive advantage of an organization is heavily dependent on the effectiveness of supply chain organization. Today, Supply Chain Management, is a growing body of toolsand technologies for coordination and optimization of key processes, including: Reduction of costs, increasing quality, facilitate distribution, increasing customer satisfaction etc., and Supply Chain Management should improve the coordination among members of the chain in order to achieve these goals and increase opportunities. Along with the growth in information technology in recent years, we can see that E-commerce has caused a revolution in supply management. In particular the Internet, which has the major role in e-commerce, has high potential and capacity for efficient supply chain. This article studies the factors influencing technology adoption in an organization and the consequent impression of e-commerce emerging as a new technology on dif- ferent sections of the chain. SCM development and a change in the strategy of commercial units along with E-business development considering all its basic problems and obstacles makes it necessary to respond to the challenges facing this technology to be executed and implemented.
  • Jarahi, M.H., Ardakanis. , Zareian, M Page 49
    Emergence of new technologies such as Information Technology has extensive and profound effects on different dimensions of organization. One of these Dimensions, is Customer rela- tionship management (CRM). "Information Technology" is one of the main aspects of CRM. The application of IT in CRM makes it necessary to make a new concept that is called " Electronic Customer Relationship Management (eCRM)". The purposes of this article are as follows; first, Survey eCRM into multilateral dimension, second, expressing development in traditional CRM and third, studying differences between CRM and eCRM,and last but not the least is recognizing the definition, characteristics and status of eCRM. Next step will be considering the various uses of IT in CRM and presenting opportunities in CRM that provide through IT. Then it come to expressing the simple implementation of eCRM, along with the essential points. In addition, chal-lenges and threats of eCRM and errors in its implementation are discussed. Next part is a review of a successful implementation case of eCRM. At the end, trends and future perspectives of eCRM are explored.
  • Sadatrasoul, S.M. , Talebih. Page 60
    Single window for SMEs enroll as an information technology which bridges between SMEsand service suppliers specially government authorities. Single window is a long lasting con-cept and the ideal among all service users, in the case of SMEs. Such a system also has so many benefits for all of its partners, including reduction of costs and time and increasing Quality and knowledge management. Successful Implementation of Single window is due to good planning and having an applied experienced model which includes all of the important aspects of the issue for granted. This paper introduces a noble applied model based on 6C conceptual model and suc- cessful projects lessons learnt for Iran SMEs; the projects and their PPP model needed to be inves- tigated is followed. The results will be helpful for developing countries in order to run similar projects.