فهرست مطالب

رشد فناوری - پیاپی 23 (تابستان 1389)

فصلنامه رشد فناوری
پیاپی 23 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 2
    ایجاد پایگاه اطلاعاتی برای دریافت ایده های نخبگان و خبرگان در خصوص حل مشکلات مختلف جامعه باعث کارآیی سرمایهگذارهای دولتی روی پروژه ها میشود. در این مقاله یک نظریه مبتنی بر روانشناسی ذهنی خبرگان (نخبگان) به نام فریمینگ برای ایجاد همکاری بهینه آنها با بانک ایده معرفی خواهد شد. برای این منظور مدل ذهنی خبرگان از طریق مصاحبه با آنها مبتنی بر روش فریمینگ استخراج شد. سپس شبیه سازی قالب مسائل فریمینگ در مورد نخبگانی که توانایی ارائه ایده در بانک ایده الکترونیکی را دارند، با استفاده از پرسشنامه انجام شد. یافته ها صحت وجود اثر فریمینگ را بر نخبگان تایید کرد. نتایج نشان دهنده قابل پیشبینی بودن رفتارهای خبرگان بر مبنای اثرات فریمینگ است. استفاده از نتایج این مقاله برای قالببندی پاداشهای افراد با نظریه فریمینگ، باعث کاهش هزینه های بانک ایده الکترونیکی خواهد شد.
    کلیدواژگان: فریمینگ، تئوری امید، بانک ایده، ایدهپردازی، مدل ذهنی
  • صفحه 9
    هدف اصلی مقاله بررسی نقش نیروهای پنجگانه پورتر در انتخاب مدل کسب و کار الکترونیک در صنعت خودرو میباشد. در این تحقیق پنج نیروی رقابتی پورتر که عبارتند از تهدید رقبای تازه وارد، تهدید محصولات یا خدمات جایگزین، قدرت چانهزنی خریداران، قدرت چانهزنی تامین کنندگان و رقابت در میان شرکتهای موجود در صنعت خودرو، در میان دو شرکت ایران خودرو و سایپا که دارای بیشترین سهم بازار در کشور هستند، مورد ارزیابی قرار گرفتهاند. بعد از پیمایش صورت گرفته و شناسایی عوامل مهم (همه عوامل در انتخاب کسب و کار الکترونیک در صنعت خودرو نقش داشتند)، به صورت موردی به اندازهگیری این نیروها در شرکت ایران خودرو پرداخته شد تا قدرت این شرکت از نظر محیط صنعتی در انتخاب مدل کسب و کار الکترونیک مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نیروهای رقابتی پورتر، مدل کسب و کار الکترونیک
  • صفحه 15
    شیوه تدوین و طراحی راهبرد که در ده یا پنج سال قبل استفاده میشد، دیگر کارایی نخواهد داشت. این پدیده تا حد زیادی به علت تغییراتی است که در جهت افزایش اهمیت اطلاعات و دانش به وجود آمده است. شرکتها با تغییر جهت رقابت در بازار به سمت افزایش نرخ نوآوری دریافتند که دانش، دارایی کلیدی آنها است. دراکر به درستی خاطر نشان ساخت که ارزشمندترین دارایی شرکتها در قرن بیست و یکم، دانش و دانشگران آنها میباشند. در چنین محیطی، توانایی شرکت در بهرهگیری از دارایی های ناملموس، بسیار مهمتر و حیاتیتر از تواناییاش در مدیریت و سرمایهگذاری پیرامون دارایی های ملموس و فیزیکی میباشد. پیش فرض اصلی مدیریت دانش این است که اقدامات آن موجب خلق نوعی مزیت رقابتی میشود. اما این موضوع چگونه تحقق می یابد؟ یک احتمال این است که شرکتها نیاز به نوعی راهبرد مدیریت دانش دارند که به تحقق این هدف کمک کند. اما ماهیت راهبرد مدیریت دانش چیست و چگونه در طی زمان تغییر میکند؟ دو قطب اصلی مدیریت دانش، فناوری و منابع انسانی هستند. چه ترکیبی از این دو عامل میتواند منجر به اثربخشی چنین راهبردهایی شود؟ این وضعیت، مبهم و نامشخص است. زیرا مبانی و چارچوب نظری مربوط به راهبرد مدیریت دانش، نسبتا جوان و نوپا بوده و طی چند سال اخیر توسعه یافتهاند. در این مقاله ابتدا به طور مختصر به راهبرد مدیریت دانش پرداختهایم و سپس رابطه میان راهبرد رقابتی و راهبرد مدیریت دانش را با استفاده از مرور مبانی نظری و تئوری نقاط مرجع راهبردی مورد بررسی قرار دادهایم.
    کلیدواژگان: راهبرد رقابتی، مدیریت دانش، راهبرد مدیریت دانش، تئوری نقاط مرجع راهبردی
  • صفحه 28
    ادبیات موجود در سنجش نوآوری را از دو طریق میتوان بررسی کرد: 1) سنجش نوآوری در سطح شرکت 2) سنجش نوآوری در سطح ملی. سنجش نوآوری در سطح شرکت جهت تصمیمگیری در مورد مقدار تخصیص منابع به فعالیتهای نوآوری و برای انتخاب حوزه هایی که نوآوری نوید بخش بازده اقتصادی بالایی است، و همچنین مدیریت راهبردهای نوآوری درون بنگاهی، مورد نیاز میباشد. در سطح ملی نیز سیاستگذاران برای شناخت وضعیت موجود، روند تحولات آینده، دریافت بازخورد از تاثیرات مثبت و منفی سیاستهای موجود و تدوین سیاستهای مناسب به اطلاعات حاصله از سنجش نوآوری نیازمند هستند.
    در مقاله حاضر سعی شده است تا مستند به مرور ادبیات موضوعی مربوط به عنوان تحقیق، با استفاده از بررسی تطبیقی برخی تحقیقات انجام شده در مورد سنجش نوآوری، به شباهتها و تفاوتهای آنها اشاره شود. در بخش شباهتها به دو مورد فرایند نوآوری، سنجش تغییرات فناورانه و در بخش تفاوتها نیز به دو مورد: سطح تحلیل و ارائه شاخصها برای سنجش هر سه حوزه فرایند سیستمی نوآوری اشاره شده است.
    کلیدواژگان: نوآوری، سنجش تحقیق و توسعه، سنجش نوآوری، نظام ملی نوآوری
  • صفحه 34
    در دنیای کنونی توجه به امر توسعه مبتنی بر دانایی در کشورهای پیشرفته و در حال توسعه رو به افزایش است و از آنجا که آموزش، پژوهش و فناوری اجزای اصلی این توسعه میباشند، تدوین طرح و برنامهای مدون در عرصه های مختلف علوم، تحقیقات و فناوری امری ضروری است. خوشبختانه این حرکت در سالهای اخیر مورد توجه سیاستگذاران و برنامهریزان کلان کشور قرار گرفته است و تدوین سند چشم انداز بیست ساله که ایران را در افق 1404 کشوری رشد یافته با جایگاه اول علمی و فناوری در بین کشورهای منطقه تصویر میکند، گام نخست در فرایند برنامهریزی در سطح ملی است. از سوی دیگر برای دستیابی به این چشم انداز، چهار برنامه پنج ساله در نظر گرفته شده است که نخستین آنها برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از سالهای 1384 تا 1388 بوده است. بخشی از این برنامه به توسعه مبتنی بر دانایی اختصاص یافته و در این میان آموزش عالی، تحقیقات و فناوری محور قرار گرفته است. در همین راستا لایحه برنامه پنجم توسعه کشور نیز به مجلس شورای اسلامی ارائه شده که بخشی از این برنامه نیز به علوم و فناوری اختصاص یافته است. اما آنچه کمتر در این برنامه ها به چشم میخورد، توجه به امر فناوری و تدوین راهبردهای دقیق برای توسعه فناوری میباشد; حال آنکه تولید علم در جامعه هنگامی وافی به مقصود است که در نهایت بتواند به ثروت تبدیل شود و در این زمینه انجام تحقیقات کاربردی و توسعه فناوری از اهم اقداماتی است که تولید علم سودآور را ممکن میسازد. در این مقاله ضمن تشریح اهمیت تدوین برنامه های توسعهای در زمینه علوم، تحقیقات و فناوری، وضعیت فناوری در برنامه های پنج ساله سوم و چهارم توسعه کشور مورد بحث قرار میگیرد. سپس با بررسی لایحه برنامه پنجم توسعه کشور و جایگاه فناوری در این لایحه، پیشنهاداتی در این زمینه برای افزایش اثربخشی برنامه های توسعهای بیان میگردد.
    کلیدواژگان: توسعه فناوری، برنامه چهارم توسعه کشور، برنامه پنجم توسعه کشور
  • صفحه 39
    سازمان های پژوهش و فناوری مستقل سازمان های غیر انتفاعی هستند که فعالیتهای تحقیق و توسعه را به منظور کمک به بهبود رقابتپذیری شرکتها از طریق ارتقاء توانمندی های نوآورانه و فناورانه آنها انجام میدهند. این سازمانها اگرچه به طرق مختلفی تحت تاثیر و حتی پیگیر اجرای سیاستهای دولتی هستند اما یکی از اهداف آنها کسب درآمد و فعالیت در بازار و در بستری تجاری است تا ضمن داشتن انعطاف لازم با کارایی بالایی به ایفای نقش خود بپردازند.
    بر اساس جهت گیری های کلان کشور در زمینه علم و فناوری، سازمان های پژوهش و فناوری در حال تبدیل شدن به یکی از مهمترین بخشهای اقتصاد کشور میباشند. از این رو برای شکوفایی اقتصادی کشور مدیریت کارآمد و صحیح آنها در سطح راهبردی ضرورت دارد. بنابراین آشنایی با این سازمانها و مطالعه ویژگی های آنها از ابعاد مختلف یک الزام است.
    در این مقاله مروری بر ادبیات موضوع سازمان های پژوهش و فناوری شامل تعریف و انواع آنها، تاریخچه، ماموریت و فلسفه وجودی، الگوی مالکیتی، الگوی کسب و کار و... خواهد شد. سپس با استفاده از رویکرد سیستمی به تجزیه و تحلیل ویژگی ها و چرخه عمر این سازمانها پرداخته می شود و در ادامه به عنوان سازمان های خدماتی دانشمحور مورد بررسی قرار میگیرند. در نهایت به جمعبندی و ارائه پیشنهادات پرداخته میشود.
    کلیدواژگان: سازمان های پژوهش و فناوری، ماموریت، فعالیتها، انواع سازمان های پژوهش و فناوری، دیدگاه سیستمی، سازمان های خدماتی دانشمحور
  • صفحه 55
    امروزه دانش به عنوان سرمایه سازمانی تلقی می شود و مدیریت آن از اهمیت روزافزونی برخوردار است. توسعه دانایی محور، سرلوحه برنامه توسعه اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی کشور قرار داده شده است. بنابراین انتظار میرود سازمان های آموزشی نیز دانش را به عنوان سرمایه سازمانی تلقی کنند و نسبت به مدیریت آن اقدام نمایند. در مقاله حاضر که بخشی از یافته های یک طرح تحقیقاتی در سطح دانشکده علوم اجتماعی، اقتصاد و مدیریت دانشگاه الزهرا(س) را گزارش مینماید، تلاش شده است تا وضعیت موجود مدیریت دانش در این دانشکده بررسی گردیده و نشان داده شود. بررسی وضعیت موجود مدیریت دانش، میتواند افقهای روشنی را برای برنامهریزی های آتی در حوزه مدیریت دانش، به ویژه در دانشگاه الزهرا(س) ترسیم کند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مراحل مدیریت دانش، وضعیت موجود
  • صفحه 64
    هدف این مقاله بررسی رابطه KM1 و BI2 میباشد. نوعی ابهام در مورد ارتباط بین KM و BI وجود دارد. BI بر روی دانش صریح تاکید دارد، درحالی که KM هم بر دانش صریح و هم دانش ضمنی تاکید دارد. هر دو نگرش یادگیری، تصمیمگیری و ادراک را توسعه میدهند. KM بر BI تاثیرگذار میباشد، چرا که تاثیرگذاری KM بر BI در ارتباط با ایجاد دانش سازمانی، انتقال دانش و یادگیری میباشد. بنابراین این مقاله با بررسی اهمیت همبستگی KM و BI، BI را به عنوان زیر مجموعهای از KM مطرح نموده است. این رابطه از این نظر حائز اهمیت است که باعث تصمیمگیری درست در سازمانها میشود. چرا که در دنیای پر تلاطم امروز شرکتها بیش از پیش میبایستی مزیت رقابتی خود را از طریق سیاستها و راهبردهای سازمانی، واکنش مناسب به رقبا، مصرف کنندگان، تامین کنندگان خود حفظ کنند. اطلاعات به عنوان مهمترین عامل برای شرکتها و سازمانها شناخته شده است. بنابراین ترکیب KM و BI نه تنها باعث ذخیره اطلاعات مفید برای شرکتها میشود، بلکه عملکرد سازمانها و شرکتها و فرایندهای آنان را بهبود میبخشد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، هوشمندی کسب و کار، سیستمهای اطلاعاتی مدیریت، یکپارچگی
|
  • Zareieb. , Saghafif. , Emami, A Page 2
    Establishment of elites database for receiving the expert's and elite's ideas to solve the problems of society will enhance the efficiency of public projects investments. In the paper, a theory based on elite's cognitive psychology to create optimal cooperation with the idea bank will be presented as framing. For this purpose, elite's mental models were extracted from interviews with them based on framing method. Then simulation of framing format for elites who have the ability to present ideas in an electronic idea bank was conducted by the questionnaire. The results of research show the effects of farming in idea bank. The results showed that the behavior of elites can be predictable based on framing effects. Using the results of this paper for classifying the rewards portfolio of people with the help of framing theory will reduce the cost of electronic idea bank.
  • Shafiei Nikabadim., Jalili Bolhasani, A Page 9
    The main purpose of present article is assessing the Porter''s 5 Competitive Forces in selecting e-business model in auto industry. These five forces include threatening: the new competitors، suppliers'' bargaining power، buyers'' bargaining power، Competition between all companies in an industry، product and service replacement power. These Competitive Forces were surveyed in auto industry. The survey was done in Iran Khodro and Saipa، since these two Iranian reliable auto manufacturing companies have got the highest shares of Iranian auto market. In this survey، the role of All Porter''s 5 Competitive Forces in selecting e-business model was approved. Then، as a case study in Iran Khodro Corporation، researchers measured the Competitive Forces in this company and analyzed the ability of this company against industrial environmental changes in selecting e-business model.
  • Mahdieh, O Page 15
    The best way to achieve competence in global market is through planning and upgrading core competencies. Not only will the knowledge economy change the experience of workers، but organizations and countries must also rethink their economic strategies. How well an individual، an organization، an industry، a country does in acquiring and applying knowledge will become the key competitive factor. An organization with a good sense of KM has the potential to create significant value، but only if it is linked to its overall strategy and strategic decisions. Knowledge management (KM) is the latest strategy in increasing organizational competitiveness. The concept of treating organizational knowledge as a valuable strategic asset has recently become extremely common. KM efforts have been primarily focused on developing new applications of information technology، complemented to a lesser degree with implementing new organizational forms. The link between knowledge and business strategy has basically been overlooked. Thus KM has unfortunately developed into a matter of information technology primarily، followed by one of organizational behavior with business strategy generally not even considered. The purpose of present paper is to identify the relationship between KM and the firm''s competitive advantage. In the first section the pertinent literature related to knowledge management and its impact on the competitive advantage of the firm was examined. Then the Porter''s (1979) five forces model and Wernerfelt''s (1984) Resource-based view of the firm were reviewed. In the next section the link between KM and strategy formulation by drawing on the resource-based view of the firm is addressed. In the last section the strategic reference points (SRPs) theory has been introduced and applied for classifying the KM strategies.
  • Moghimin., Alizadeh, H.R Page 28
    The literature existing in innovation evaluation can be studied in two ways: 1) innovation evaluation at company level 2) innovation evaluation at national level. Innovation evaluation at company level is useful to make decisions in allocation of resources for innovation activities، to choose the fields in which innovation is expected to produce high economical return، and also to manage innovation strategies inside the enterprises. At national level policymakers need the information acquired from innovation evaluation in studying the existing situation، future developments trend، getting feedback from positive and negative effects of the existing policies، and making appropriate policies. According to the literature related to the title of the study، we have tried to mention the similarities and differences of the studies done in innovation evaluation by contrastive analysis of them. In similarity section، innovation process and technological changes measurement are mentioned. Also in differences section the level of analysis and providing indicators for measuring all three fields of systematic process of innovation are mentioned.
  • Arbab Shiranib. , Khakbaz, H Page 34
    In recent years، there is an increasing trend in paying attention to knowledge-based development in both developed and developing countries. Since education، research and technology are key components of this development، it is necessary to have comprehensive plans in various areas of science، research and technology. Fortunately، this movement has been considered by policymakers and planners in Iran in recent years. Based on Iran''s 20-Year Development Vision Plan (2005-2025) which is the most important plan of the country، Iran will move toward becoming a developed country that has the first position in the region in terms of economy، science and technology. To achieve this vision، four 5-year plans have been defined، the first of which is the fourth development plan (2005-2009). One chapter of Iran''s fourth development plan is dedicated to knowledge-based development which clearly points to science and technology issues. By the same token، the fifth development plan bill was sent to the parliament by the government and also part of this plan is dedicated to science and technology. But the main orientation of these programs is not accurate strategies for technology development. Science would be useful if it can be converted to wealth. Therefore، conducting applied research and technology development is very important. Throughout the full- paper we explain the importance of country''s development plans in the field of science، research and technology and discuss the status of technology in Iran''s third، fourth and fifth development plans. Finally، after analyzing the current situation، we express some key strategies to increase the effectiveness of development plans in Iran.
  • Bandarian, R Page 39
    Independent Research and Technology Organizations (RTOs) are non-profit organizations that perform Research and Development (R&D) activities aimed at improving competitiveness by encouraging firm's technological and innovative capabilities.Although these organizations are usually affected by governmental policies in different ways, but one of their goals is to create revenue from working in market and commercial space to carry out their mission by flexibility and high performance.According to the mega orientation of our country in the field of science and technology, Research and Technology Organizations (RTOs) are turning into one of the important parts of our country's economy. So it is necessary to manage Research and Technology Organizations in the strategic level efficiently in order to achieve economic growth. Therefore familiarity with the characteristics of Research and Technology Organizations and their dimensions is required.In this paper, literature of Research and Technology Organizations, including the definition and their types, history, mission and philosophy, ownership models, business model etc. are reviewed. Then, the characteristics and life cycle of these organizations have been analyzed by systematic approach and also have been studied as Knowledge Intensive Business Services (KIBS). Finally, the conclusion and suggestions have been discussed.
  • Kazemi Nejadn., Mehranfarf., Bagheri, S. Page 55
    Today knowledge is considered as some institutional asset and management is of great importance. Knowledge-oriented development has been the framework for social، cultural and economic development plan. So it is expected that the education organizations recognize knowledge as some institutional asset and take measures to manage it. Throughout the present article، which is a part of findings of a research plan at Social Sciences، Economics، and Management faculties of Alzahara University، efforts have been made in order to investigate into the present status of the mentioned faculties. Reviewing the current status of knowledge management can pave the way for further planning particularly at Alzahra University.
  • Moosa Khanim. , Saeedi, M Page 64
    This paper explains the nature of integration between knowledge management (KM) and Business Intelligence (BI). There has been some confusion as to the relationship between KM and BI. BI mainly focuses on explicit knowledge، but KM encompasses both tacit and explicit knowledge. Both of them promote learning، decision- making and understanding. KM influences BI through organizational knowledge creation، knowledge transfer and learning. Therefore، this paper defines BI as a part of KM by evaluating importance of their integration. As this relationship improves right decision-making in organizations and their performance because of the rise and fall of the economic environment، enterprises need to adjust their policies and strategies rapidly in order to respond to sophistication of competitors، customers and suppliers. Information is known as the main key for enterprises so integrating Business Intelligence and Knowledge management are used not only for saving suitable information for enterprise but also for improving performance and process of activities in organizations.