فهرست مطالب

رشد فناوری - پیاپی 30 (بهار 1391)

فصلنامه رشد فناوری
پیاپی 30 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی یوسفی نژاد عطاری، انسیه نیشابوری جامی صفحه 4
    سازمانها همواره از عوامل داخلی و خارجی تاثیر گرفته و سعی دارند استراتژی های خود را بر اساس این عوامل طراحی و پیاده سازی نمایند. یکی از ابزارهایی که به سازمانها در جهت تدوین این استراتژی ها یاری می رساند استفاده از جدول SWOT است. با استفاده از این جدول می توان نقاط قوت و ضعف را در حیطه عوامل داخلی، تهدیدات و فرصت ها را در حیطه عوامل خارجی متمایز نموده و استراتژی های مرتبط را تدوین نمود. طراحی این استراتژی ها لزوما قابل کاربرد نبوده بلکه بایستی با یکی از تکنیک های مرتبط بهترین استراتژی جهت رشد و رسیدن به اهداف برای سازمان انتخاب شود. برای رسیدن به بهترین استراتژی ابتدا نقاط قوت، ضعف، تهدیدات و فرصت های پیش روی پارک ها و مراکز رشد علم و فناوری مشخص گردید. پس از تعیین نقاط قوت، ضعف، تهدیدات و فرصت های پیش رو،7 استراتژی به عنوان استراتژی های مناسب برای پیشبرد اهداف پارک ها و مراکز رشد علم و فناوری مطرح گردید. در ادامه سعی شد با استفاده از ابزار کارآمد تصمیم گیری چند معیاره، تحلیل شبکه ای فرآیند محیط فازی بهترین استراتژی انتخاب گردد. در نهایت با توجه به استراتژی های مختلف مطرح شده و جداول مقایسه ای، استراتژی ایجاد تفاهم نامه بین وزارت خانه های علوم، تحقیقات و فناوری، صنایع و بهداشت و بانک ها جهت حمایت لازم از متخصصان به عنوان بهترین استراتژی انتخاب گردید.
    کلیدواژگان: استراتژی، جدول SWOT، ANP، روابط فازی، پارکهای علم و فناوری
  • آرمان بهاری، بهنوش مودی، نور محمد یعقوبی، سید حسن علم الهدایی صفحه 13
    پارک های علم و فناوری به عنوان یکی از ساختار های موثر در توسعه فناوری و به تبع آن، توسعه اقتصاد دانش محور و اشتغال زایی تخصصی، مورد توجه بسیاری از کشورهای جهان واقع شده است. هدف بسیاری از این ساختارهای نوین، سامان دهی یک محیط فعال برای ایجاد و یا توسعه زنجیره های فناوری به منظور محصول گرایی تحقیقاتی، ایجاد زمینه های ناشی از کار جمعی و حمایت از فعالیت های هدف دار محققین، نوآوران و شرکت های فعال در زمینه های برگزیده فناوری می باشد. از طرف دیگر هر سازمانی برای دست یابی به اهداف خود، نیازمند عواملی است که الزاما باید آن ها را فراهم سازد. در واقع برای هر سازمانی، زمینه هایی از فعالیت وجود دارد که باید آنها را به بهترین شکل ممکن انجام دهد، تا بتواند به اهدافی که برای خود تعریف کرده است، نائل شود. این عوامل که در ادبیات مدیریت، عوامل حیاتی موفقیت نامیده می شوند، اجزا تفکیک ناپذیر توفیق سازمان در دست یابی به اهدافشان هستند. پارک های علم وفناوری نیز مانند هر سازمان و موسسه ی دیگری، برای دست یابی به اهداف خود نیازمند فراهم کردن این عوامل هستند.
    هدف این پژوهش شناسایی عوامل کلیدی موفقیت پارک علم و فناوری خراسان رضوی و اولویت بندی این عوامل جهت توسعه پارک های علمی می باشد. برای این منظور عوامل کلیدی موفقیت پارک های علمی از طریق مطالعه ی متون و مصاحبه با خبرگان پارک علمی خراسان رضوی جمع آوری شده و با استفاده از پرسشنامه و آزمون فریدمن این عوامل رتبه بندی شده اند. جامعه آماری این پژوهش، شامل خبرگان پارک های علم و فناوری می باشد و نمونه آماری آن پارک علم و فناوری خراسان رضوی را در بر می گیرد. اولویت بندی این عوامل نشان می دهد که عامل حمایتی از موسسات دانش بنیان در جهت تولید فناوری، عامل نیروی انسانی، عوامل توسعه زیرساخت های مرتبط با فناوری، و عوامل توسعه و ایجاد مراکز مرتبط با فناوری، به ترتیب از اهمیت ویژه ای در توسعه ی پارک های علمی برخوردارند. اهمیت و اولویت این عوامل کلیدی موفقیت را می توان راهنمایی برای مدیران و موسسان پارک های علم و فناوری در جهت موفقیت در ایجاد و توسعه پارک های علمی دانست.
    کلیدواژگان: عوامل کلیدی موفقیت، پارک علم و فناوری، توسعه، فناوری اطلاعات
  • مهرداد شفیعی صفحه 22
    پاسخ به این سوال که توسعه فناوری با استفاده از کدام یک از روش های توسعه داخلی، همکاری با سایر شرکتها یا خرید فناوری انجام شود،یکی از ابعاد اصلی راهبرد فناوری یک بنگاه را تشکیل می دهد.پس از تصمیم گیری در مورد انتخاب راهبرد توسعه فناوری،بسیاری از بنگاه ها در مراحل مختلف چرخه زندگی خود، با توجه به اقتضائات بازار، هدف و راهبردهای شرکتی از روش های متفاوتی جهت اکتساب فناوری استفاده می کنند. هر بنگاهی جهت حضور موفق در بازار، نیازمند به اکتساب فناوری به بهترین وجه می باشد و بنابراین شناسایی راهبردهای اکتساب فناوری و نقاط قوت و ضعف هر راهبرد از اهمیت به سزایی برخوردار است. از جمله مسائل مهمی که در این زمینه مطرح است انتخاب ترکیبی از راهبردهای مناسب اکتساب فناوری از میان راهبردهای مختلف است، به نحوی که بیشترین منفعت را برای بنگاه به همراه داشته باشد. در هر راهبرد نیزروش های مختلفی برای اکتساب فناوری و همکاری فناورانه وجود دارد که با توجه به نوع نیاز سازمان و محتوای فناوری و همچنین خصوصیات شرکت های اکتساب دهنده و اکتساب گیرنده، بعضی از این روش ها کاراتر و اثربخش تر خواهند بود. از جمله ابزار ها که می تواند به تعیین درجه تناسب راهبرد کسب فناوری با وضعیت سازمان کمک کند، شناسایی محل قرارگیری سازمان بر روی منحنی دوره عمر آن است. در این مقاله سعی بر این است که بر پایه یک مطالعه تطبیقی و با ترکیب مفاهیم دوره عمر سازمان و راهبردهای اصلی اکتساب فناوری، راهبردهای اصلی بالقوه مناسب برای بنگاه در هر یک از مراحل دوره عمر خود تعیین و معرفی گردد. در واقع هدف این مقاله عبارتست از برقراری تناظری بین شرایط سازمان در هر یک از مراحل دوره عمر خود و شرایطی که به طور عمومی برای اتخاذ هر یک از راهبردهای اصلی اکتساب فناوری لازم است.
    کلیدواژگان: منحنی چرخه عمر، اکتساب فناوری، دوره عمر سازمان
  • ابوالفضل شاه آبادی، نیما نیلفروشان صفحه 32
    در عصر کنونی نوآوری به عنوان ضرورتی جهت رشد و توسعه ی اقتصادی پایدار، ارتقاء سطح زندگی و رفاه افراد مورد توجه صاحب نظران اقتصادی قرار گرفته است. از سویی دیگر گسترش نوآوری در هر کشوری مستلزم تشکیل سرمایه برای تامین منابع مالی موردنیاز است. اما کشورها بویژه کشورهای درحال توسعه می توانند از طریق جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی اقدام به جذب منابع مالی، انتقال فناوری و ایجاد بستر مناسب برای گسترش نوآوری نمایند. لذا با توجه به اهمیت کلیدی نوآوری و سرمایه گذاری مستقیم خارجی در افزایش قدرت رقابت پذیری، مطالعه حاضر به بررسی رابطه جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی با نوآوری در اقتصاد ایران در مقایسه با کشورهای سند چشم انداز طی دوره زمانی 2008- 1995 می پردازد. نتایج مطالعات تجربی بیانگر وجود رابطه دو طرفه میان سرمایه گذاری مستقیم خارجی و نوآوری در اکثر کشورهای سند چشم انداز می باشد. ترکیه، ایران و عربستان در بین کشورهای سند چشم انداز در جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی و توسعه مولفه های نوآوری موفق تر عمل کرده اند، درحالیکه کشورهای یمن و تاجیکستان از نظر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی و مولفه های نوآوری ضعیف ترین عملکرد را داشته اند. هم چنین بر اساس نتایج بدست آمده وضعیت کشورهای سند چشم انداز در مقایسه با کل جهان در شاخص های نوآوری و سرمایه گذاری مستقیم مطلوب نمی باشد. که این امر ممکن است ناشی از مشکلات آنان در خصوص ظرفیت جذب، ناهماهنگی مابین سیاستهای کلان اقتصادی با سیاستهای آموزش و پژوهشی و... دانست
    کلیدواژگان: نوآوری، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، جمهوری اسلامی ایران، کشورهای سند چشم انداز
  • حسینعلی حسن پور، حسن جهانشاهی، مسعود احمدی قواقی *، حمزه دانش پایه صفحه 43

    امروزه دانش سازمانی از مهمترین سرمایه های سازمان ها محسوب می شود که مدیریت بهینه ی آن، موجب ارتقاء همه جانبه سازمان ها می شود. مدیریت دانش، ابزاری قدرتمند برای دستیابی به مزیت رقابتی محسوب می شود که تجربه نشان داده است کاربرد آن در محیط های دانشگاهی نیز دارای مزایای فراوان است، اما مسئله ی مهم قبل از پیاده سازی پروژه مدیریت دانش، شناسایی عوامل موثر در میزان آمادگی سازمان ها برای اجرای این پروژه است. بنابراین، هدف اصلی این تحقیق، شناسایی و تعیین اولویت این عوامل، در محیط های دانشگاهی است. این تحقیق از دو فاز اصلی تشکیل شده است که در فاز اول با بررسی مدل های پیشین سنجش آمادگی مدیریت دانش و همچنین کسب نظر خبرگان در مورد عواملی که در محیط های دانشگاهی موثرند، 10 عامل اصلی و 37 عامل فرعی، شناسایی کردیم. باتوجه به اینکه عوامل شناسایی شده اولویت یکسانی ندارند، در فاز دوم، در قالب پرسشنامه ای برای تعیین اولویت و اهمیت عوامل از دیدگاه خبرگان تحقیق، از ماتریس تصمیم فازی استفاده می کنیم. مجموعه های فازی نیز برای تفسیر ارزیابی های ذهنی به متغیرهای زبانی مورد استفاده قرار می گیرند. بعد از اجرای روش پیشنهادی، عوامل «حمایت مدیریت ارشد از پیاده سازی مدیریت دانش» و «اشتراک مناسب دانش میان اعضاء،» از بیشترین اولویت و عوامل «عدم تمرکز» و «عدم رسمی سازی»، از کمترین اولویت برخوردار شدند. عوامل شناسایی شده در این تحقیق و اولویت بندی انجام شده از آنها، می تواند به عنوان راهنمایی برای دانشگاه های کشور جهت اولویت بندی و تنظیم فعالیت های مدیریت دانش، مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، آمادگی، عوامل موفقیت، ماتریس تصمیم فازی
  • ندا گرشاسبی نیا، کمرالدین بدری ویچ صفحه 51
    بحث های زیادی در زمینه حقوق مالکیت فکری و نقش آن در توسعه اقتصادی کشورها در جریان است. در این مقاله از میان چهار متغیر مهم اقتصادی که از این حقوق تاثیر می پذیرند، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، تجارت و نوآوری، همینطور زمینه های کلیدی مانند سلامت عمومی و دانش سنتی به بحث در ارتباط با نوآوری پرداخته شده است. نوآوری در این مقاله مفهوم کلی آن براساس تعریف OECD در نظر گرفته شده است. نوآوری ایجاد یک محصول جدید و یا ارتقاء یافته (محصول یا سرویس)، فرایند، روش بازاریابی جدید یا یک روش سازماندهی جدید در فعالیت های تجاری یا سازمان محل کار یا روابط خارج سازمانی است. به سبب هزینه بالای تحقیق و عدم اطمینان از بازگشت سرمایه کشورها برای تشویق نوآوری سیاست های مختلفی را اجرا نموده اند. تقویت حفاظت از حقوق مالکیت فکری از مهمترین این سیاست ها است. در این مقاله یک مطالعه تجربی بر روی 118 کشور جهان اعم از توسعه یافته و در حال توسعه انجام شده است. نتیجه گیری شده است که این حقوق در نوآوری و توسعه کشورهای در حال توسعه تاثیر مستقیم و قدرتمندی ندارد. در حالیکه این تاثیر در کشورهای توسعه یافته مشهود است. نقش مثبت این حقوق در اقتصاد کشورهای در حال توسعه را نمی توان نادیده گرفت و با توجه به فشار کشورهای توسعه یافته به کشورهای در حال توسعه برای الحاق به قراردادهای حقوق مالکیت فکری، این کشورها بایستی قوانین مربوطه را متناسب با شرایط اجتماعی و اقتصادی خود به منظور حداکثر نمودن بهره وری از آن ها تدوین نمایند.
    کلیدواژگان: حقوق مالکیت فکری، نوآوری، رشد اقتصادی، کشورهای در حال توسعه
  • سید کامران باقری، مریم کبریایی، حمید عزیزی مرادپوری صفحه 57
    نظام ثبت اختراع در سطح ملی دارای کارکردها و اهداف گوناگونی است که تشویق افشای اطلاعات اختراعات ثبت شده برای عموم مردم جامعه از جمله آنهاست. در تمامی کشورهای پیشرو در زمینه علم و فناوری، اطلاعات اختراعات با فاصله زمانی مشخصی از زمان درخواست ثبت، فارغ از این که با ثبت آن موافقت شود یا خیر، در اختیار عموم مردم قرار می گیرد. بنابراین باید پرسید که چرا دسترسی عمومی به اطلاعات نهفته در دل اختراعات ثبت شده در سطح ملی امری مطلوب است؟ جامعه چگونه از این اطلاعات بهره مند می شود؟
    در این مقاله چرایی لزوم افشای اختراعات ثبت شده به عنوان یکی از کارکردهای اصلی نظام ثبت اختراع مورد کاوش قرار می گیرد. در ادامه چگونگی افشای اختراعات در ایران بر اساس قانون و همچنین در عمل بررسی و تحلیل می شود. این مقاله با ارائه نتایج یک پژوهش انجام شده در این زمینه نشان می دهد که اگر چه در طراحی نظام ثبت اختراعات ایران و تدوین قانون مربوطه، تشویق افشای اطلاعات اختراع مورد توجه بوده است اما این کارکرد مهم در ایران در مقایسه با آنچه که بر پایه استانداردها و معاهدات پذیرفته شده بین المللی انجام می شود تفاوت های چشمگیری دارد. این پژوهش بیان می دارد که در صورت بهبود ندادن کارکرد افشای اختراعات در ایران، پایه های نظام ثبت اختراع ملی همچنان متزلزل می ماند و این نظام جایگاه شایسته خود را در راه پیشرفت علم و فناوری کشور پیدا نمی کند.
    کلیدواژگان: اطلاعات اختراع، کارکرد افشا، نظام ثبت اختراع، و ایران
  • رضا انصاری صفحه 65
    در دنیای امروز، به ویژه پس از توسعه پارادایم نوآوری باز، همکاری های تکنولوژیک از جمله مهم ترین منابع نوآوری محسوب می شود، چرا که در فضای جدید رقابت، سازمان ها نیازمند منابع نوآوری هستند و مزیت های رقابتی فعلی و منابع داخلی آنها برای رقابت پذیری کافی نمی باشد و بر این اساس همکاری های تکنولوژیک به عنوان ابزاری اثربخش برای توسعه مزیت رقابتی و از بین بردن شکاف میان توانمندی های موجود و مطلوب به شمار می آیند و این باعث شده که همکاری های تکنولوژیک به عنوان موتور رشد و بهره وری در بازارهای محلی و بین المللی و یکی از مهمترین ابزارهای مدیریت کسب وکار برای بهبود رقابت پذیری سازمانها و مانورهای استراتژیک در محیطهای پیچیده و پویا نقش خود را ایفا نماید. گسترش همکاری ها در سالهای اخیر به حدی رسیده که 500 کسب وکار رده اول جهانی، بیش از 60 درصد اتحادهای استراتژیک را داراست. این مشارکتها الزاما همواره موفقیت آمیز نیستند و نرخ شکست در آنها در برخی منابع 70 تا80 درصد گزارش شده است و این موجب شده تا تلاشهای علمی صاحب نظران بر این امر استوار گردد که راهکارهای افزایش اثربخشی همکاری ها، روش های مناسب همکاری، ریسکهای همکاری و عوامل موفقیت برخی همکاری ها چه می باشد؟ در این مقاله تلاش می شود، با مروری بر مفاهیم کلیدی همکاری های تکنولوژیک شامل روند مقالات مرتبط با همکاری تکنولوژیک، پارادیم های تئوریک شکل گیری همکاری های تکنولوژیک، اهداف و انگیزه های همکاری تکنولوژیک، ریسک های همکاری، انواع همکاری، الگوها و معیارهای انتخاب روش همکاری و عوامل موثر بر موفقیت همکاری های تکنولوژیک، بینشی برای مدیران و سیاستگذاران در این زمینه فراهم آورد.
    کلیدواژگان: همکاری تکنولوژیک، ریسکهای همکاری، انگیزه های همکاری، روش های همکاری، مراحل همکاری، تئوری های همکاری
|
  • Mahdi Yousefi Nejad Attari, Ensiyeh Neishabouri Jami Page 4
    Organizations have always been influenced by internal and external factors and are trying to implement their strategies based on these factors. One of the tools which help the organizations to develop these strategies is the use of SWOT table. Using this table، the strengths and weaknesses in the areas of internal factors، and also threats and opportunities in different areas of external factors can be differentiated and the related strategies can be formulated. Designing strategies couldn''t be always applicable; indeed the best strategy for the goals of the organization should be chosen by one of the related tools. In order to achieve the best strategy، first of all، the strengths، weaknesses، threats، and opportunities were determined. Then، seven strategies for attaining goals in Science and Technology Parks were chosen. In the rest of the paper، by MCDM technique and fuzzy ANP network analysis selected it was tried to find the best strategy. Finally، considering the various strategies and comparison table، the strategy of making an agreement between Science، Research and Technology Ministry، Industrial and Hygiene Ministry، and banks for the purpose of supporting technicians was selected.
    Keywords: Strategy, SWOT table, ANP, Fuzzy Theory, Science, Technology Parks
  • Arman Bahari,  Behnoosh Moody,  S. Hassan Alamolhodaei Page 13
    Science and technology parks are one of the effective structures in technology development. As a consequence، development of knowledge-based economy and professional employment has been considered by many countries. The goal of many of these new structures is to organize an active environment for creation or development of technology chains for productorientation research، developing fields as a result of group work، and supporting purposeful activities of researchers، innovators and companies working in selected fields of technology. On the other hand، each organization requires some major factors that should be necessarily provided in order to achieve its goals. In fact، for each organization، there are fields of activity which should be performed in the best way، in order to achieve its defined goals. These factors، which called critical success factors are in management literature، are inseparable components of organizational success in achieving goals. Science and technology parks، similar to other organizations or institutes، need to provide these factors in order to achieve their goals. The purpose of this research is to identify these factors for khorasan Razavi science and Technology Park، and to specify their relative priority from experts’ point of view، who are familiar with topics related to science parks. For this purpose، after interviewing with experts in this park، 48 factors were identified and categorized in 4 groups. In the next step، these factors were compared by experts. After analyzing the results، their priority in each group as well as their overall ranking was presented by using Friedman test. The factors are ordered as; supporting of knowledgebased institutions in order to produce technology، human resource factors، factors related to development of technology Infrastructures and factors related to development of tech-based centers.
    Keywords: Critical Success factor (CSF), Science, Technology Park, Development, Information Technology
  • Mehrdad Shafiee Page 22
    The answer to the question of technology development using internally developed types of cooperation with other companies or to buy the technology، is one of the main aspects of a firm''s technology strategy. After deciding on the technology development strategy، many firms، in different stages of their life cycle، according to market requirements and corporate objectives and strategies، use different ways for technology acquisition. Successful presence in the market for each firm requires the acquisition of technology in the best way. Therefore، identification of technology acquisition strategies and strengths and weaknesses of each strategy is of great importance. One of the important issues raised in this context is choosing the right combination of strategies through various strategies، so that the firm can benefit maximum gain. There are also different methods for the acquisition of technology and technological cooperation in each Strategy. These methods vary according to the type of organization needs، technology content and types of the transaction. Some of these methods are more efficient and more effective. One of the methods and tools that can determine the degree of relevance between technology acquisition strategy and organization situation is to identify the location of organization on its lifecycle curve. This paper is based on a comparative study based on the combination of two concepts; organization lifecycle and technology acquisition strategies. Based on these concepts، potential strategies for major firms in each of the stages of life cycle will be introduced. The purpose of this paper is to establish the correspondence between the firms’ conditions in each of the stages of its life cycle، and to extract general conditions for the adoption of main strategies that is required for technology acquisition.
    Keywords: Lifecycle Curve, Technology Acquisition, Organization Lifetime
  • Abolfazl Shahabadi, Nima Nilforoushan Page 32
    In the present era، innovation as a necessity for sustainable economic growth and development، improvement of living standards and economic prosperity of people has been considered by economic experts. On the other hand، the development of innovation in each country requires a capital formation to secure the necessary financing. All countries، developing one’s in particular، can through flow of foreign direct investments attract financial resources and transfer of technology to create a platform for innovation to grow and thrive. Therefore considering the important role of innovation and foreign direct investment in increasing the competitive strength، this study investigates the relationship between foreign direct investments and innovative visions in Iran’s economy compared to Visions Countries during the periodbetween 1995 and 2008. The results of experimental studies indicate the existence of a twoway relationship between foreign direct investment and innovation in these countries. Amongst these countries: Turkey، Iran and Saudi Arabia have been most successful in attracting foreign direct investment and in the development of innovative components، while Yemen and Tajikistan have shown the weakest performance. Moreover، based on the results، the status of the Visions Countries in terms of innovation and direct investment indicators is not satisfactory compared to the rest of the world. This may be attributed to problems of absorption capacity، inconsistencies between macro-economic policies and education and research policies.
    Keywords: Innovation, Foreign Direct Investment, Islamic Republic of Iran, Visions Countries
  • Hoseinali Hasanpour, Hasan Jahanshahi, Masoud Ahmadi Ghavaghi, Hamze Daneshpaye Page 43

    Nowadays organizational knowledge is one of the most important capitals of organizations that its efficient management will promote organizations multilaterally. Knowledge management (KM) is a powerful tool to achieve competitive advantages that the experience has shown that using it in the universities has a lot of advantages. but an important problem before implementing KM project، is to identify and determine these factors، in universities. Therefore، the main purpose of this research is to identify and determine the priorities of these factors in universities. This research includes two main phases، that in the first phase 10 main factors and 37 sub factors were determined، by studying the previous KM readiness evaluations models and counseling with experts about the factors in universities. In the second phase، a fuzzy decision matrix is used for determining the priority and importance of factors in view of research experts. Fuzzy sets are used to interpret the subjective evaluations in accordance with the linguistic information. After implementing of the proposed method، “top management support” and “proper knowledge sharing between members” factors، have the highest priority،and also “non formalization” and “decentralization” factors have the lowest priority. Factors identified in this study and prioritization of them، can serve as guide for universities to prioritize and adjust the KM activities.

    Keywords: Knowledge Management, Readiness, Success Factor, Fuzzy Decision Matrix
  • Neda Garshasbinia, Sh. K. Badrievich Page 51
    Much debate in the field of intellectual property rights and its role in economic development is going on. This paper discuss about the effects of four stronger factors on innovation that can be affected by IPRs in developing countries. These economic variables that affected by IPR include; FDI، trade and innovation، public health، genetic resources and traditional knowledge. In this paper، innovation is defined base on OECD statements. Innovation is the implementation of a new or significantly improved product (good or service)، process، new marketing method or a new organizational method in business practices، workplace organization or external relations. Where the cost of research is high and there is much risk for the return of the investment، countries use different strategies to encourage the innovation. Implementing a strong IPR regime is an important way to motivate researchers and firms for R&D activities. An empirical study has been conducted on 118 countries، both developing and developed countries. It is concluded that stronger IPR does not have direct effect on economic growth or increasing innovation in developing countries while a direct and strong relationship between these variables are visible in developed countries. The positive role of IPR in the economy of developing countries must be accounted. In addition، these countries are under the pressure of developed countries to strength their IPR regime، so the countries must develop their IPR law in a manner to prepare the most effective way for improving their economy.
    Keywords: IPR, Innovation, Economic Growth, Developing Countries
  • Kamran Bagheri,  Maryam Kebreaei,  Hamid Azizi Moradpouri Page 57
    the patent system at national level fulfills several functions and objectives، among which encouraging public disclosure of filed patent applications is an important one. In all technologically advanced countries، patent applications are publicly disclosed after 18 month from the filing date، regardless of whether a patent has been or will be granted. Therefore، one needs to ask why disclosing information contained in patent applications is important at national level. How the society benefits from it? In this paper، we examine patent disclosure as a primary function of patent system. Then we investigate both de jure and de facto patent disclosure in Iran. Based on a recent research in the field، we argue that although Iranian legislators have consciously promoted patent disclosure، the practice is well outside international accepted norms and standards. We finally argue that in absence of corrective measures، the Iranian patent system continued to be ineffective and fails to play its due role in the country''s science and technology development.
    Keywords: Patent Information, Disclosure Function, Patent System, Iran
  • Reza Ansari Page 65
    in today''s world، especially after the development of open innovation paradigm، technological collaboration is one of the most important sources of innovation. Because، in the new competitive environment، organizations requires sources of innovation and the current competitive advantages and internal resources are not sufficient for competitiveness. So technological collaboration is an effective tool for developing competitive advantage، which eliminates the gap between current and desired capabilities. This makes the technological collaboration as an engine of growth and productivity in local and international markets and also as one of the most important management tools for improving the competitiveness of organizations and strategic maneuvers in complex and dynamic environments. In recent years، collaboration has been expanded so that five hundred first-class international businesses، have more than sixty percent of strategic alliances. These collaborations are not always necessarily successful and the failure rate has been reported seventy to eighty percent. These failures led to scientific experts'' efforts for finding solutions to increase the effectiveness of collaborations، appropriate methods of collaboration، reduce the risks of collaboration and identifying Success Factors. In this paper، after literature review، success factors of technological collaboration are introduced. Understanding these factors provides useful insight for managers and policy makers.
    Keywords: Technological Collaboration, Collaboration Risks, Collaboration Methods, Collaboration Theories, Collaboration Incentives