فهرست مطالب

رشد فناوری - پیاپی 37 (زمستان 1392)

فصلنامه رشد فناوری
پیاپی 37 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 1
  • بهمن فکور* صفحه 2
    موسسات دانشگاهی و پژوهشی کشور در رویکرد به تجاریسازی نتایج تحقیقات، در ابتدای تجربه تشکیل شرکتهای دانشگاهی هستند. تصویب قانون «حمایت از شرکتها و موسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری ها و اختراعات» در سال 1389 در مجلس شورای اسلامی و متعاقب آن تصویب آیین نامه های اجرایی آن، فرصت مناسبی را برای تشکیل این شرکتها در موسسات دانشگاهی و پژوهشی کشور فراهم ساخته است. اما این موسسات نیازمند تکمیل ظرفیت های زیرساختی خود از جمله قوانین و مقررات مورد نیاز برای تشکیل این شرکتها میباشند. یکی از مهمترین این مقررات، مقررات نحوه تخصیص سهام شرکتهای دانشگاهی1 بین مالکین اصلی آنها است که این مالکین معمولا موسسات دانشگاهی و پژوهشی، اعضای علمی این موسسات، سرمایه گذاران و افراد بیرونی هستند. تقسیم سهام بین این شرکاء به نحوی که مورد رضایت همه طرفها باشد، عملا میتواند به چالشی برای مسئولین موسسات دانشگاهی و پژوهشی در مسیر تشکیل شرکتهای دانشگاهی تبدیل شود. این مقاله ابتدا با تحلیل بنیانگذاران و سایر شرکایی که به تدریج و در مسیر رشد شرکتهای دانشگاهی به آنها اضافه میشوند، سهامداران این شرکتها را شناسایی و تعریف میکند. سپس عوامل تاثیرگذار بر میزان سهم هر یک از سهامداران را مورد شناسایی قرار میدهد و در نهایت نحوه تخصیص سهام بین مالکین این شرکتها را مورد بررسی قرار میدهد. هدف نهایی مقاله به دست دادن چارچوبی از ملاحظات مرتبط با نحوه تخصیص سهام شرکتهای دانشگاهی میباشد. برای دستیابی به این هدف، 10 دانشگاه صاحب تجربه و پیشرو در تشکیل شرکتهای دانشگاهی در آمریکا و انگلیس و مقررات ذیربط آنها مورد بررسی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: شرکتهای دانشگاهی، تجاریسازی نتایج تحقیقات، تخصیص سهام شرکتهای دانشگاهی
  • رضا انصاری*، حمیدرضا طیبی صفحه 13
    نظام ملی نوآوری1 به عنوان یک رویکرد سیستمی به نوآوری، در برگیرنده عناصر و ارتباطاتی است که در جهت تولید، انتشار و استفاده از دانش جدید و سودمند از نظر اقتصادی، با یکدیگر در تعاملند و درون مرزهای یک کشور عمل میکنند. یکی از این عناصر، سازمان های پژوهش و فناوری2 هستند و اغلب کشورها دارای چنین سازمان هایی هستند که مستقل و غیربنگاهی بوده و با این فرض تاسیس شده اند که میتوانند یا باید بتوانند بخش مهمی از نظام نوآوری را تشکیل دهند. در کشورهای در حال توسعه نقش این سازمانها به دلیل ضعف در پایه های فناورانه و فقدان تعاملات پویا میان بازیگران نظام نوآوری حیاتی تشخیص داده شده است. از مطرحترین این سازمانها در نظام نوآوری ایران، جهاد دانشگاهی است. این مقاله به دنبال بررسی و تبیین سازمان های پژوهش و فناوری در نظام ملی نوآوری است و جهاد دانشگاهی را به عنوان یک نمونه مورد مطالعه قرار میدهد. به همین منظور این مقاله دلایل شکلگیری سازمان های پژوهش و فناوری، ویژگی های متمایز کننده، کارکرد و گستره فعالیت و جایگاه این سازمانها را در نظام ملی نوآوری بررسی مینماید. در ادامه به تبیین جهاد دانشگاهی به مثابه یک سازمان پژوهش و فناوری و مهمترین ویژگی های نظام نوآوری کشور پرداخته و در انتها پیشنهادهایی ارائه می شود که مرتبط با نقش و جایگاه جهاد دانشگاهی در نظام نوآوری ایران و گستره فعالیتهای آن به مثابه یک سازمان پژوهش و فناوری میباشد.
    کلیدواژگان: سازمان پژوهش و فناوری، نظام ملی نوآوری، جهاددانشگاهی
  • سعید شادان*، داریوش پورسراجیان، رامین زارع صفحه 22
    ساختار سازمانی به عنوان بستر عملیاتی برنامه ها و راهبردهای سازمان، رابطه بین کارکنان یا عوامل اجرای کار را تبیین میکند. سازمانها به موازات تغییر در سایر عناصر تحول میبایست به تغییر در ساختار سازمانی خود نیز توجه نمایند. پارکهای علم و فناوری ایران نیز به عنوان مراکزی که به دنبال ترویج نوآوری در یک جامعه ملی و محلی هستند، نیازمند ساختاری متناسب با رسالت، اهداف و وظایف و فعالیتهای محوری خود میباشند. در این مقاله، ضمن مروری بر مفاهیم ساختار و ابعاد ساختاری و محتوایی آن و نیز معرفی پارکهای علم و فناوری به عنوان یک ساز و کار توسعهای، به منظور دستیابی به ساختار مناسب پارکهای علم و فناوری کشور، ابتدا فعالیتهای محوری پارکها در قالب بررسی ماموریت و اهداف آنها، مطالعه تطبیقی ساختار و تشکیلات اجرایی 12 پارک علم و فناوری کشورهای پیشرو و نیز استفاده از نظرات مدیران و خبرگان پارکهای علم و فناوری استخراج گردید. سپس الگوی مفهومی ساختار سازمانی پارکها مبتنی بر مطالعه تطبیقی و ادبیات ساختار سازمانی و نیز بررسی چالش های ساختار سازمانی موجود پارکها تدوین گردید. در پایان با استفاده از نظرسنجی و مصاحبه با خبرگان و مدیران برخی از پارکهای علم و فناوری کشور، ساختار مناسب پیشنهادی و نیز پیشنهادهای لازم به مدیران و محققان آینده ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: طراحی ساختار، پارک علم و فناوری، مطالعه تطبیقی، ایران
  • رضا بندریان* صفحه 34
    هدف از انجام تحقیقات در سازمان های پژوهش و فناوری حصول به نوآوری فناورانه به منظور خلق فرصتهای کسب و کار جدید و یا نوسازی یا متحول نمودن کسب و کارهای فعلی است. بر این اساس سازمان های پژوهش و فناوری ایده های فناورانه را در مسیر توسعه فناوری و تمهید تجاریسازی قرار میدهند. لازمه پیمودن موفق این مسیر، حرکت متوازن و همزمان «علمی– فنی» و «تجاری» برای هر یک از ایده های فناورانه است. یکی از بهترین الگوها برای پیمودن مسیر متوازن تجاری همزمان با مسیر «علمی- فنی» که در سازمان های پژوهش و فناوری موفق و پیشرو در نقاط مختلف جهان مشاهده گردیده ایجاد مراکزی تحت عنوان «مرکز توسعه کسب و کارهای فناورانه» است. ماموریت مراکز توسعه کسب و کار در سازمان های پژوهش و فناوری پیادهسازی الزامات تجاریسازی در فرایند توسعه فناوری و سپس ارائه مشاوره و کمک فنی، اقتصادی و تجاری پیرامون دستاوردهای فناورانه در حال ورود به مرحله تجاریسازی میباشد. این خدمات در خصوص مبانی شکلگیری کسب و کار برای دستاوردهای فناورانه سازمان خود به مشتریان بالقوه و بالفعل آن میباشد. این مقاله ابتدا به لزوم و اهمیت ایجاد مرکز توسعه کسب و کارهای فناورانه در سازمان های پژوهش و فناوری اشاره میکند و سپس به ارائه تعریف و وظایف این مراکز در سازمان های پژوهش و فناوری میپردازد و در نهایت با نتیجه گیری پایان می یابد.
    کلیدواژگان: مراکز توسعه کسب و کار فناورانه، سازمان های پژوهش و فناوری، تجاریسازی دستاوردهای فناورانه، ظرفیت انتقال، توانمندی تجاریسازی
  • فاطمه رمضانی*، حسنعلی آقاجانی، عبدالحمید صفایی قادیکلایی صفحه 44
    پارکهای علم و فناوری سازمانهایی هستند که باعث ایجاد ارتباط میان دانشگاه و صنعت میشوند و هدف آنها ترویج فرهنگ نوآوری در شرکتهای وابسته و موسسات دانش بنیان است. با توجه به افزایش تعداد پارکهای علمی در کشورهای صنعتی و در حال توسعه موضوع اندازه گیری عملکرد پارکهای علم در اولویت کاری دستاندرکاران و دانشگاهیان قرار گرفته است. در این پژوهش، به ارزیابی عملکرد پارکهای ایرانی عضو IASP بر اساس معیار پیامدهای حضور پارک در منطقه میپردازیم. معیارهای عملکردی مورد استفاده شامل شبکهسازی، قراردادها و همکاری های منعقد شده بین آزمایشگاه های پارک و شرکتهای ناحیه، محصولات و فرایندهای جدید به کارگرفته شده در شرکتهای ناحیه که از طریق پارک ایجاد شده اند، تعداد شرکتهای ایجاد شده از طریق همکاری با پارک در برنامه های صنعتیسازی مجدد نواحی صنعتی متروک، تعداد کارکنان استخدام شده در شرکتهای ایجاد شده از طریق همکاری با پارک، بهبودهای محیطی انجام شده از طریق همکاری با آزمایشگاه های پارک میباشد. در این پژوهش، این معیارها با توجه به شرایط پارکهای ایرانی بومیسازی میشوند. فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی برای تعیین وزن نسبی معیارهای ارزیابی و تاپسیس فازی برای رتبهبندی پارکها استفاده میشود. رتبه عملکرد پارکهای علم و فناوری 13 گانه به شکل زیر به دست آمد: پارک علم و فناوری اصفهان> فارس> خراسان> دانشگاه تهران> اراک> خلیج فارس> پردیس> آذربایجان شرقی> یزد> گیلان> کرمان> همدان >کرمانشاه.
    کلیدواژگان: پارک علم و فناوری، ارزیابی عملکرد، FAHP، FTOPSIS
  • علیرضا قزل*، مجید رمضان، محمدرضا زاهدی صفحه 53
    در اقتصاد مبتنی بر دانش، محصولات و سازمانها براساس دانش زندگی میکنند و میمیرند و موفقترین سازمانها، آنهایی هستند که از این دارائی ناملموس به نحو بهتر و سریعتری استفاده میکنند. سازمانها آگاه هستند که دانش با ارزشترین و راهبردیترین منبع در محیط کسب و کار امروزی است. همچنین امروزه، رویکرد مدیریت دانش و سرمایه فکری به عنوان معیاری برای دانشگاه ها تبدیل شده که وظیفه و هدف اصلی آنها تولید و انتشار دانش میباشد. مدیران میدانند که اگر به دنبال دستیابی به مزیت رقابتی هستند، ناگزیر به اداره فرایند یادگیری و اندازهگیری نتایج آن هستند. «سرمایه فکری» دیدگاه و مفهوم جدیدی است که میتواند به مقابله با موانع و مشکلات نظام موجود آموزش عالی کشور بپردازد. سرمایه فکری، کلید موفقیت سازمان های دانایی محور از جمله دانشگاه ها محسوب میشود. روسا و مدیران دانشگاه ها برای تزریق روحیه نشاط و پویایی و ایجاد ارزشهای علمی و اجتماعی در محیط های دانشگاهی باید بتوانند سرمایه های فکری زیر مجموعه خود را به درستی شناسایی و ارزشگذاری کرده و آنها را در همه ابعاد اداره نمایند. با این حال، در چند سال اخیر، مساله کمی کردن ارزش عناصر سرمایه فکری همواره مورد سوال بوده است. به همین دلیل، در این مقاله با استفاده از روش مروری و بررسی چارچوبهای مختلف ارائه شده در این زمینه مولفه ها و شاخص های مناسب جهت اندازهگیری سرمایه ساختاری به عنوان یکی از ابعاد اصلی سرمایه فکری که کمتر مورد توجه قرار گرفته، بیان شده است که در نتیجه سه بعد سرمایه زیرساختاری، سرمایه تحقیق و نوآوری و سرمایه زیرساخت دانشی، هشت مولفه و 50 شاخص برای اندازهگیری این مولفه ها به دست آمد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه ساختاری، سرمایه زیرساختاری، سرمایه تحقیق و توسعه، سرمایه زیرساخت دانش
  • زینب ایزدیان*، بیژن عبداللهی، مراد کیانی صفحه 64
    امروزه موفقیت حال و آینده در رقابت بین سازمانها تا حد کمی مبتنی بر تخصص راهبردی منابع فیزیکی و مالی و تا حد زیادی مبتنی بر مدیریت راهبردی دانش و دارایی های دانشی خواهد بود. ظهور شرکتها و سازمان هایی که شالوده اصلی آنها مبتنی بر دانش و استفاده از ایده ها، خلاقیت و نوآوری هاست، از واقعیتهای دنیای کسب و کار جدید است. از این رو، در سطح جهان شاهد اتخاذ راهبردهای گوناگونی برای افزایش اثربخشی فعالیتهای علمی و فناورانه و انتقال دستاوردهای آن به صنعت و بازار هستیم که در این بین پارکهای علمی از جمله راهکارهای مهم برای حمایت از شرکتهای دانش بنیان هستند. آنچه بعد از شکلگیری اینگونه مراکز در اولویت قرار میگیرد، چگونگی اداره شرکتهای مستقر در پارکها است. بنابراین وظیفه سازمانها خلق محیطی برای مدیریت دانش و دارایی های دانشی است. به بیان روشنتر، امروزه چالش مدیران آماده کردن محیط مناسب برای رشد و پرورش ذهن انسان در سازمان دانشمحور است. در واقع مدیریت دانش مبحثی است که در آن یک سازمان آگاهانه و به طور فراگیر دانش خود را به صورت منابع، اسناد و مهارتهای انسانی، جمع آوری و سازماندهی میکند، به اشتراک میگذارد و تجزیه و تحلیل مینماید. مدیریت دانش با استفاده از ذخایر پنهان و آشکار دانش و ایجاد فرهنگ مبتنی بر دانش، در پارکهای علمی که محل تجمع سازمان های دانش بنیان هستند، میتواند یک ابزار و شیوه موفق در جهت هرچه کاراتر نمودن آنها به شمار آید.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، شرکت دانشب نیان، شرکتهای کوچک و متوسط، پارک علم و فناوری
|
  • Bahman Fakour* Page 2
    Iranian academic sector is approaching research commercialization, although, creation of university spin-offs is an initial experience in this sector. Legislation of “knowledge based firms support and commercialization of invention and innovations” has provided great opportunity for the creation of this type of firms in universities and research institutes. But universities and research institutes are still required to complete their infrastructures including rules and regulations needed for the creation of spin-offs. One of the most important of these is "allocation of university spin-off equity among their owners" regulation. Owners of university spin-offs are universities and research institutes, inventor researchers, investors and external entrepreneurs. Allocation of spin-off equity among these parties satisfactorily, is one of the important challenges to spin-off creation in universities and research institutes. This article first tries to identify founders and other parties that are gradually added to owners of spin-off companies. Then stakeholder's equity determinant factors will be discussed. Finally implementation of a framework for the allocation of spin-off companie's equity among their owners will be raised. 10 universities in America, Britain and Canada with spin-off creation experience have been studied in this article.
    Keywords: University Spin, off Company, Research Commercialization, Allocation of University Spin, off Equity
  • Reza Ansari *, Hamidreza Tayebi Page 13
    National innovation system (NIS) as a system approach to innovation is composed of institutions that interact with each other for creation, dissemination and application of new knowledge commercially, acting within the boundaries of a country. One of these institutions is research and technology organizations (RTOs). In most countries, such organizations exist independently and non-corporate. In the innovation system, the role of intermediaries (especially RTOs) in the innovation process is an important element of successful innovation. RTOs in developing countries are, therefore, important actors in NIS, since they contribute significantly in the intensive learning process, which enabled these countries to successfully catch up with developed ones and, subsequently, shape their economy into a Knowledge Based Economy. The most prominent of such organizations in the innovation system of Iran, is the academic center for Education, Culture and Research (ACECR). This article reviews and explains the research and technology organizations in the National Innovation System and studies ACECR as an example. Also, this article reviews reasons of formation for, distinguishing features, functions and domains of activity and position of research and technology organizations in National innovation system. Furthermore, the position of ACECR is explained as a Research and Technology Organization in Iran’s innovation system and finally some recommendations related to the role of ACECR in the innovation system of Iran and it’s domains of activity are made.
    Keywords: Research, Technology Organizations, National Innovation System
  • Saeed Shadan*, Dariush Pourserajian, Ramin Zare Page 22
    Organizational structure as an operational context for organization’s plans and strategies clarifies the relationship among employees or executives. Along with changing in the other components of transformation, organizations must consider changing their organizational structure. Iran’s Science and Technology Parks as centers for promopting innovation in a local and national society also need a structure appropriate to their mission, goals, tasks and fundamental activities. In this article, we review structure notion and its structural and content aspects and introduce Science and Technology Parks as developmental mechanisms. In order to achieve a proper structure for Iran’s Science and Technology Parks, we studied the Parks’ fundamental activities in their mission and goals statements and conduct a comparative study of the structure of 12 Science and Technology Parks of pioneer countries accompanied with acquiring the viewpoints of managers and experts of Science and Technology Parks. Then a conceptual model of organizational structure of Science and Technology Parks based on comparative studies and literature review in organizational structure and considering the challenge with current structure of Parks was developed. In the end, by interviewing managers and some of Iran’s Science and Technology Parks experts, the proper structure is presented and necessary suggestions to managers and future researchers are explained.
    Keywords: Structure Design, Science, Technology Parks, Comparative Study
  • Reza Bandarian* Page 34
    The goal of conducting researches in Research and Technology Organizations (RTOs) is for technological innovation to create new business opportunities, renovation or revolutionizing existing businesses. To do this, RTOs put the technological ideas in the path of technology development and commercialization. To move in this way successfully, the balanced and consistent "scientific-technical" as well as "commercial movement of technological ideas is required. One of the best patterns to balance the commercial evolution with the "scientific-technical" path, which are seen in successful and leading RTOs around the world is establishing "technological business development center". The mission of business development centers in RTOs is to implement the commercialization requirements in the process of technology development and provide consultancy and technical, economic and commercial assistance, regarding their technological achievements to those currently entering the commercialization phase. These services include the fundamental principles of business development based on their technological achievements of their organization and for their potential and current customers. This article first points out the necessity and importance of the technological business development center in RTOs and then presents the definition and functions of those centers in RTOs. Finally ends with conclusion
    Keywords: Technological Business Development Centers, Research, Technology Organizations, Commercialization of Technological Achievements, Transferability Capacity, Commercialization Capability
  • Fatemeh Ramezani*, Hassanali Aghajani, Abdolhamid Safaei Page 44
    Science parks (SPs) are organizations bringing research and industry. Their aim is to promote culture of innovation of their associated businesses and knowledge-based institution. Given the increasing number of SPs that are being set out both in highly industrialized as well as developing countries, the problem of measuring the performance of science parks is becoming paramount both in practiontoners and academicians agenda. The present work is aimed at evaluating Iranian SPs that are members of IASP based on criteria the repercussion of the science park in the territory. Performance criteria that used are networking, convention and collaboration stipulated between science park lab’s and local firms, new products and processes adopted by local firms and developed by the collaboration with the science park, number of firms born by the collaboration with the science park within re-industrializations programmes of abandoned industrial areas, number of workers employed in firms originated from the collaboration with science park and number of environmental improvement carried out in collaboration with science park’s lab. In This study these criteria are localized based on Iranian SPs circumstances. FAHP is applied to determine the relative weights of the evaluation criteria and FTOPSIS is applied to rank the alternatives. Science parks’ rank order of performance in these criteria is as follows: Isfahan STP> Fars STP> Khorasan STP> University of Tehran STP> Arac STP> Persian Gulf STP> Pardis STP> East Azarbaijan STP> Yazd STP> Guilan STP> Kerman STP> Hamedan STP> Kermanshah STP.
    Keywords: Science Park, Performance Evaluation, FAHP, FTOPSIS
  • Alireza Ghezel*, Majid Ramezan, Mohammadreza Zahedi Page 53
    In a knowledge-based economy, products and companies live and die on information and the most successful companies are the ones who use their intangible assets better and faster. Organizations are aware that knowledge is their most valuable and strategic resource in the present business environment. Knowledge management and intellectual capital approaches have become critical for universities, mainly due to the fact that universities’ main goals are the production and knowledge dissemination. Managers know they have to manage the process of learning and measure its outcomes and knowledge-based organizational resources, if they want to be competitive. Intellectual capital (IC) is a new approach which helps us face with barriers and problems of higher education system. It is the key successful element for knowledge-based organizations such as universities-. The managers of universities have to identify their IC, measure and manipulate it effectively. However, in the past few years, the problem of quantifying and accounting the value and explaining the components of the organization’s intellectual capital it has been questioned. Thus, this research tries to present indicators to measure structural capital (as one of the main parts of intellectual capital) by reviewing different frameworks in this field. At the end, we identified three Dimensions including Infrastructural Capital, Research and Development Capital, Knowledge Infrastructural Capital, using eight components and 50 indicators to measure these parameters.
    Keywords: Intellectual Capital, Structural Capital, Infrastructural Capital, Research, Development Capital, Knowledge Infrastructural Capital
  • Zeinab Izadian*, Bijan Abdollahi, Morad Kiani Page 64
    Success in organizations is based on knowledge management, both the physical and financial resources. The new realities of business world are knowledge-based companies and organizations applying creativity and innovation. Science parks are important strategy to support knowledge-based firms. After constructing companies it is very important how to manage them. So the organization task is to provide favorable condition for knowledge management. Nowadays the challenge is how managers develop employee's minds in knowledge based organizations. Knowledge management (KM) is the process of capturing, developing, sharing, and effectively using organizational knowledge. It refers to a multi-disciplined approach to achieving organizational objectives by making the best use of knowledge. Institutionalization of knowledge management in science parks lead to improvement of their performance. Knowledge plays an important role in activating employees and organization. Gradually physical and financial capitals are replaced with intellectual capitals. The study suggests science parks managers should use new and suitable knowledge management models to improve their competitive advantage in order to mange knowledge and intellectual capitals to maintain sustainability in area of industry and society.
    Keywords: Knowledge Management, Knowledge, base, Science, Technology Park