فهرست مطالب

رشد فناوری - پیاپی 5 (زمستان 1384)

فصلنامه رشد فناوری
پیاپی 5 (زمستان 1384)

  • 64 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1385/04/27
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 3
  • میزگرد
  • امیرعلی بینام صفحه 4
  • مقالات
  • سهراب دل انگیزان صفحه 16
    نیمه دوم قرن بیستم شاهد تحول در ابعاد متفاوت زندگی بشر بود. تغییر و تحول در نگرش بر چگونگی مکانیابی صنایع و برنامهریزی صنعتی در کنار اهداف توانمندسازی و رقابتپذیری بین المللی، مسیر نظریات و برنامهریزی های صنعتی و منطقهای را به راستای نگرش خوشهای هدایت نمود. این مطالعه با روش قیاسی و تطبیقی و با استفاده از تجارب متفاوت صورت گرفته جهانی از اجرای برنامه های خوشهای در صنعت و فناوری، ضمن جمعبندی و ارائه مجدد نظریات در خصوص خوشه های صنعتی، علم و فناوری به بیان یک دست ادبیات مربوطه در راستای ارائه نظری مدل خوشه های صنعتی، علم و فناوری برآمده است. هدف این مطالعه، همگونسازی نظریات پراکنده و گاه متناقض در خصوص موضوع بوده و مهمترین دستیافت آن چارچوب مشخص تشخیصی برای تفکیک انواع خوشه است.
    کلیدواژگان: خوشه صنعتی، خوشه علم و فناوری، صرفه های اقتصادی، فناوری برتر
  • مهندس غلامرضا ملک زاده صفحه 30
    یکی از مهمترین نیازهای امروز کشورهای در حال توسعه، تصمیمگیری در رابطه با چگونگی سرمایهگذاری در عرصه دانش و فناوری است که با توجه به کمبود منابع از یک سو و هزینه های بالای پژوهش و توسعه فناوری از سوی دیگر، اهمیت روزافزونی یافته است. از این رو ارزیابی فناوری بهعنوان یکی از مناسبترین ابزارها برای کمک به این نوع تصمیمگیری ها باید مورد توجه جدی قرار گرفته و با نگاهی تازه مورد استفاده مدیران و سیاستگذاران دانش و فناوری قرار گیرد.
    ارزیابی فناوری های نوین نظیر ریز فناوری، زیست فناوری و فناوری اطلاعات نیز نیازمند کاربرد روش های نو در ارزیابی است. این روش ها از نظامهای دیگر علمی استنتاج شده و برای مقاصد خاصی طراحی میشود. به همین جهت باید امکانپذیری اجرا و نیاز به اصلاح و تعدیل در روش ها را مورد توجه قرار داد. در این مقاله مفاهیم، انواع و رویکردهای ارزیابی فناوری و روش ترسیم نقشه راه به عنوان ابزاری سودمند در ارزیابی فناوری های نوین، معرفی و مورد استفاده قرار میگیرد.
    کلیدواژگان: فناوری، ارزیابی، نقشه راه
  • سیدجلال موسوی بازرگانی صفحه 35
    کارآفرینی یک مدیریت فرصتمدارانه بر منابع تولید است. فرصت شناسی از مهمترین مهارتهای ممیزه کارآفرینان است که تاکنون ابزاری برای اندازهگیری این مهارت تدوین نشده است. در این مقاله سعی شده است ابزاری برای اندازهگیری مهارت افراد در تفکیک فرصتها از تهدیدات ارائه شود. این ابزار براساس الگوی تجزیه مهارت”مورفی“و الگوی قرینهای”برانشویک“ساخته شده است. برای نشان دادن پتانسیلهای ابزار ساخته شده در تحلیل مهارت فرصت شناسی افراد، مثالی عملی نیز ارائه شده است. ابزار تدوین شده پس از تکمیل و تایید روایی و اعتبار آن میتواند در طیف وسیعی از فعالیتهای آموزشی، پژوهشی، اجرا و ارزیابی سیاستهای توسعه کارآفرینی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، مهارت سنجی، تشخیص فرصت، شاخص مهارت، الگوی قرینه ای برانشویک
  • جلیل صمدآقایی صفحه 44
    این مقاله سعی دارد با تفکری واگرا و کارآفرینانه به یکی از ویژگی های روانشناختی بارز کارآفرینان یعنی”تحمل ابهام” بپردازد. نویسنده در این مقاله، این ویژگی را از زوایای مختلف به سبک کارآفرینان مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار میدهد. به عبارت دیگر نویسنده قصد دارد به سبک فکری کارآفرینان با موضوع برخورد کند؛ یعنی نه چیزی را به سادگی قبول کند و نه آن را به سرعت رد کند. بلکه آنقدر موضوع را از دیدگاه های مختلف بررسی نماید تا به یک بینش کامل دست یابد. این هدف زمانی میسر می شود که دیگر نمیتواند به سادگی و به روش های رایج و کلامی، بینش به دست آمده را اثبات کند یا به دیگران انتقال دهد.
    در این مقاله سؤالهایی درباره مفهوم تحمل و ابهام و شرایط پذیرش یا رد آن توسط کارآفرینان مطرح می شود که در ادبیات کارآفرینی کمتر به آن پرداخته شده است. این سؤالها کمک میکند خواننده با زوایای تاریک کارآفرینی بیشتر آشنا شود و کارآفرینان را بهتر بشناسند. نویسنده در این مقاله تاکید میکند که نمیتواند به تمام سؤالهای مطرح شده پاسخ دقیق و قاطعی بدهد؛ بلکه قصد دارد با طرح این سؤالها و بحث و بررسی آنها، علاقهمندان را برای تحقیق بیشتر تشویق نماید.
    بطور کلی میتوان گفت مطالعه این مقاله احتیاج به تحمل ابهام دارد. افرادی که منتظرند پاسخ واضحی دریافت کنند، ممکن است اینگونه انتقاد کنند که این مقاله نه تنها موضوع تحمل ابهام کارآفرینان را روشن نساخته،بلکه آن را مبهمتر کرده است. به همین دلیل عنوان مقاله”ابهام در ابهامپذیری کارآفرینان“انتخاب شده است.
    کلیدواژگان: ابهام، ابهام پذیری، کارآفرین
  • گفتگو
  • معرفی
|
  • Sohrab Delangizan Page 16
    Technological and science Clustering and Industrial clusters are the newest approach in industrial programming with due attention to geographical spatial. This study has tried to aggregation scattered article in clustering, and we survive consequents of those as like a general theorem. We try in this article to present several logical statements as like obligations of Technological and science Clustering
  • Gholamreza Malekzadeh Page 30
    Decision making on wise investment on Science and Technology plays a vital role in developing countries, which owing to restricted resources from one hand, and high expenses on Research and Development, from the other, makes it of prime importance. Thus, Technology Assessment has attracted most attentions and a new look as a tool in decision making among the policy makers. Assessment of new Technologies, namely Nanotechnology, Biotechnology and Information Technology is based on new methods. These methods are derived from other scientific disciplines, therefore, be modified in order to be operational. In this article, a review on Technology Assessment schemes is presented. Road mapping as an appropriate tool for Technology assessment of new technologies is then introduced and evaluated.
  • Seyed Jalal Moosavi Bazargan Page 35
    Entrepreneurship could be considered as an opportunity based management of resources and opportunities recognition is the main differentiating skill of entrepreneurs from the rest of population. Unfortunately no measurement tool for this skill has been developed. In this paper a new tool based on Murphy decomposition of skill and lens model of Egan Brunswick is introduced. An example is provided for further clarification and areas in which the tool could be developed and used are discussed.
  • Jalil Samadaghaee Page 44
    In this paper, one of the obvious psychological attributes of entrepreneurs that are ambiguity endurance is described by divergent and entrepreneurial thinking. So this characteristic is investigated and analyzed from different and new points, by designing some questions about tolerance, ambiguity and they way of cope with them. These questions would not be answered in this paper but will help the reader to know entrepreneurs.