فهرست مطالب

اپیدمیولوژی ایران - سال دهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1393)

مجله اپیدمیولوژی ایران
سال دهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه رحمتی نجارکلایی*، ایمان غفارپسند، محمد غلامی فشارکی صفحات 1-14
    مقدمه و اهداف
    بیماری های مزمن هم اکنون علت 60% کل مرگ ومیرها در سطح دنیا بوده و 47% بار جهانی بیماری ها هستند. با توجه به طیف گسترده نتایج گزارش شده، مطالعه ی حاضر با هدف مرور بر تاثیر مداخله آموزشی روش زندگی در اصلاح فاکتورهای خطر قلبی- عروقی انجام شد.
    روش کار
    مرور سیستماتیک با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی انگلیسی و فارسی انجام شد. انواع مطالعات مرتبط لحاظ شد. فهرست منابع مقالات یافت شده بررسی شد. محدودیت زمانی در جستجوی مقالات نبود. مقالات به زبان غیر انگلیسی (به استثنای فارسی) و هم چنین چکیده و خلاصه مقالات ارایه شده در کنفرانس ها و همایش ها حذف شد. دیگر مقالات نیز در صورت کسب امتیاز در پرسشنامه JADAD وارد شدند.
    نتایج
    در جستجوی اولیه، 194 مقاله یافت شد که با ارزشیابی صورت گرفته در نهایت 43 مقاله وارد مطالعه شد. مطالعات بین سال های 2013-1989 میلادی منتشر شده بود. سه مطالعه در ایران انجام شده بود. نیمی از مطالعات در سطح جامعه انجام شده بود. تنها دو مطالعه (4/65 درصد) تغییری را در فاکتورهای خطر نشان نداده و بقیه بهبود معنی دار این فاکتورها را به دنبال آموزش های انجام شده نشان دادند.
    نتیجه گیری
    در نهایت مشاهده شد که بیش تر مقالات بر تاثیر معنی دار آموزش های روش زندگی بر میزان کلسترول خون، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک و نیز مصرف سیگار در کنار آگاهی و نگرش در بیماران پرخطر قلبی- عروقی صحه گذاشته اند. این موضوع لزوم توجه بیش از پیش را به آموزش «شیوه زندگی» را به بیماران در معرض حوادث قلبی- عروقی می رساند.
    کلیدواژگان: مرور سیستماتیک، آموزش، روش زندگی، فاکتور خطر قلبی، عروقی
  • علیرضا سلطانیان*، مریم میر فخرایی، حسین محجوب، عباس مقیم بیگی، شاهین آخوندزاده صفحات 15-23
    مقدمه و اهداف
    شیوه های استاندارد برای مقایسه اثر دو دارو در کارآزمایی های بالینی کنترل دار تصادفی شده در حضور عدم اجابت کامل دارو، روش مبتنی بر قصد درمان (ITT) یا مبتنی بر پروتکل (Per-protocol) می باشد. هر یک از دو روش یاد شده در برآورد اثر داروها معایبی داشته و محققان هنوز در انتخاب یکی از آنان ابهام دارند. در این مطالعه سعی شده است که دقت دو روش یادشده با استفاده از شبیه سازی مونت کارلو مقایسه شود.
    روش کار
    مطالعه حاضر یک مطالعه ثانویه بوده که روی 60 بیمار اسکیزوفرنی مزمن به منظور مقایسه تاثیر داروی سلکوکسیب به همراه ریسپردون در مقایسه با ریسپردون به همراه دارونما انجام گرفت. برای انتخاب یکی از روش های مبتنی بر قصد درمان و مبتنی بر پروتکل از شبیه سازی مونت-کارلو و شاخص های نیکویی برازش آکاییک (AIC) و بیزین (BIC) استفاده شد.
    نتایج
    شبیه سازی مونت-کارلو نشان داد که با ثابت بودن نسبت عدم اجابت بیماران، وقتی که تعداد نمونه کم می باشد (n=30 یا n=60)، روش مبتنی بر قصد درمان نسبت به روش مبتنی بر پروتکل بر اساس شاخص آکائیک و شاخص اطلاع بیزی، نیکویی برازش بیش تری دارد، اما با افزایش حجم نمونه در گروه های درمانی (n=100) روش مبتنی بر پروتکل نسبت به روش مبتنی بر قصد درمان نیکویی برازش بیش تری دارد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مشاهده شد که وقتی تعداد نمونه ها تقریبا بزرگ است، روش مبتنی بر پروتکل نسبت به روش مبتنی بر قصد درمان برای کنترل اثر عدم اجابت بیماران ممکن است که نیکویی برازش بیش تری داشته باشد.
    کلیدواژگان: کارآزمایی بالینی تصادفی شده، اسکیزوفرنی مزمن، عدم اجابت دارو، سلکوکسیب، شبیه سازی مونت کارلو
  • نقاء تمیمی، امیر رستمی*، کیوان مجیدزاده، علیرضا باهنر، حسین اسماعیلی، سیاوش نیازی شهرکی صفحات 24-32
    مقدمه و اهداف
    نگه داری از گونه های مختلف خزندگان به عنوان حیوانات خانگی، با استقبال فراوانی در جهان روبرو شده و هم گام با آن، اخیرا جایگاه ویژه ای نیز در ایران یافته است. از سوی دیگر سالمونلوز یکی از مهم ترین بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان می باشد و خزندگان به عنوان منبع سالمونلا محسوب می شوند. بررسی وضعیت آلودگی خزندگان خانگی به سالمونلا در محدوده شهر تهران ضروری به نظر رسید.
    روش کار
    برای انجام این کار از اردیبهشت ماه تا بهمن ماه 1391 از 270 خزنده ارجاع شده به کلینیک های تخصصی دامپزشکی شهر تهران نمونه گیری و کشت سالمونلا انجام شد و نتایج مورد بررسی آماری قرار گرفت.
    نتایج
    از 142 خزنده بررسی شده (52/6 درصد) سالمونلا جدا گردید. جدایه های به دست آمده شامل سروگروه های متنوعی بودند، اما بیش از نیمی از آن ها به گروه C و B تعلق داشتند. اغلب خزندگان مورد مطالعه از نظر بالینی سالم بودند. بیش تر صاحبان آن ها از خطرات ناشی از سالمونلا بی اطلاع بودند. در موارد متعددی نیز احتمال تماس افرادی با سیستم ایمنی ضعیف- کودکان و سالخوردگان- با حیوانات آلوده وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه به نظر می رسد به دلیل روند روزافزون نگه داری از گونه های مختلف خزندگان به عنوان حیوان خانگی، آموزش و اطلاع رسانی به صاحبان خزندگان به دلیل بی اطلاعی اغلب آن ها از روش های صحیح و ایمن نگه داری از این حیوانات ضروری است. به علاوه انجام بررسی های بیش تر در مراکز درمانی روی افراد با علایم بالینی سالمونلوز و مشخص کردن نقش خزندگان خانگی در اپیدمیولوژی بیماری پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سالمونلا، خزندگان خانگی، عوامل خطر، اپیدمیولوژی
  • سپیده زارع دلاور، عنایت الله بخشی، فرین سلیمانی، اکبر بیگلریان* صفحات 33-39
    مقدمه و اهداف
    شناسایی عوامل خطر و اثرات متقابل آن ها، در مطالعه های پزشکی بسیار مهم است. هدف از این مطالعه شناسایی اثرات متقابل عوامل خطر فلج مغزی در کودکان 6-1 ساله دارای فلج مغزی است.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، اطلاعات 225 کودک 6-1 ساله که در سال های 87-1386جمع آوری شده بود؛ مورد استفاده قرار گرفت. برای شناسایی اثرات متقابل از روش های کلاس بندی رگرسیونی شامل درخت کلاس بندی رگرسیونی، آدابوست، بگینگ و الگوریتم C4.5 با استفاده از نرم افزار R نسخه 1-0-3 استفاده شد.
    نتایج
    اثرات متقابل برگزیده از روش آدابوست (ازدواج فامیلی والدین: جنس کودک، حاملگی های قبلی: زایمان واژینال، ازدواج فامیلی والدین: زایمان نارس: جنس کودک، زایمان نارس: سابقه بیماری: آسفیکسی، ازدواج فامیلی والدین: آسفیکسی: جنس کودک، سابقه بیماری: جنس کودک: کوچک جثه نسبت به سن حاملگی، عفونت نوزادی: آسفیکسی: کوچکی جثه نسبت به سن حاملگی، سابقه بیماری: آسفیکسی: جنس کودک، زایمان نارس: زایمان واژینال: آسفیکسی)، روش بگینگ (ازدواج فامیلی والدین: آسفیکسی، ازدواج فامیلی والدین: زایمان نارس: آسفیکسی)، الگوریتم C4.5 (آسفیکسی: زایمان نارس، آسفیکسی: ازدواج فامیلی والدین: سابقه بیماری: زایمان نارس) و درخت کلاس بندی رگرسیونی (آسفیکسی: ازدواج فامیلی والدین) شناسایی شدند. حساسیت و ویژگی روش آدابوست بهتر از سایر روش های گفته شده، به ترتیب 0/029±0/941 و 0/030±0/951، به دست آمد.
    نتیجه گیری
    روش آدابوست عملکرد موفق تری در تشخیص و مدل سازی اثرات متقابل احتمالی میان عوامل خطر فلج مغزی کودکان داشت.
    کلیدواژگان: درخت کلاس بندی رگرسیونی، فلج مغزی، کودک، اثر متقابل
  • اقدس صوراسرافیل، محمد هادیان*، حسین قادری صفحات 40-47
    مقدمه و اهداف
    سازمان جهانی بهداشت در سال های اخیر، توجه بیشتری به اهمیت ارتباط سلامت افراد جامعه و شرایط اجتماعی دارد. تعیین کننده های اجتماعی سلامت- شرایطی که مردم در آن زندگی می کنند و نظام سلامت در دسترس آن ها- نابرابری در سلامت ایجاد کرده است. هدف پژوهش حاضر، تعیین عوامل اقتصادی- اجتماعی موثر بر میزان مرگ ومیر در کشورهای منتخب در دوره 88-1377 بود.
    روش کار
    کشورها براساس میزان شاخص توسعه انسانی به سه گروه تقسیم و از هرگروه، 10 کشور به صورت تصادفی وارد مطالعه شدند. متغیر وابسته این پژوهش، میزان مرگ ومیر کل و متغیرهای توضیحی ضریب جینی، نرخ بی کاری، مخارج سلامت سرانه و حاصل ضرب درآمد سرانه در ضریب جینی بودند. برای تحلیل داده ها از روش گشتاور تعمیم یافته با نرم افزار Eviews نسخه 6 استفاده شد.
    نتایج
    مهمترین عوامل تاثیر گذار بر مرگ و میر کشورهای با شاخص توسعه انسانی خیلی بالا به ترتیب ضریب جینی (0/02)، مخارج سلامت سرانه (0/0001) و متغیر حاصل ضرب ضریب جینی در درآمد سرانه (-8.1*10-6) و در کشورهای با شاخص توسعه ی انسانی بالا، مهمترین عوامل تاثیرگذار بر مرگ ومیر به ترتیب میزان بی کاری (0/005)، مخارج سلامت سرانه (0/0002-) و متغیر ضریب جینی در درآمد سرانه (-3.22*10-6) هستند. مخارج سلامت سرانه (0/0008-) و متغیر ضریب جینی در درآمد سرانه (1.47*10-6) از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر مرگ ومیر در کشورهای با شاخص توسعه انسانی متوسط هستند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت کشورها بسته به سطح توسعه یافتگی آن ها عوامل اقتصادی- اجتماعی متعددی می تواند بر مرگ و میر و سطح سلامت جمعیت آن کشورها تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: نرخ بی کاری، ضریب جینی، مخارج سلامت سرانه، تخمین زن گشتاور تعمیم یافته
  • شهناز ریماز، مریم دستورپور*، سمیرا وصالی آذرشربیانی، نرگس ساعی پور، زهرا بیگی، سحرناز نجات صفحات 48-55
    مقدمه و اهداف
    زنان سرپرست خانوار جزء گروه آسیب پذیر جامعه محسوب میشوند که با مشکلات، مصایب و موانع زیادی هم در سطح فردی و هم در سطح کلان در مقایسه با مردان سرپرست خانوار مواجهند که کیفیت زندگی آنان را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از این مطالعه، تعیین کیفیت زندگی و عوامل موثر بر آن در زنان سرپرست خانوار تحت پوشش شهرداری منطقه 9 شهر تهران بود.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی روی تمام زنان سرپرست خانوار تحت پوشش شهرداری منطقه 9 شهر تهران در مدت 14ماه انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها در این مطالعه شامل پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک و کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت (WHOQOL-BREF) گونه ی ایرانی بود.تجزیه و تحلیل نتایج با کمک نر م افزار آماری SPSS نسخه 16 با استفاده از آمار توصیفی و آنالیز رگرسیون چند متغیره انجام شد.
    نتایج
    میانگین± خطای معیار سنی شرکت کنندگان 13/8± 50/8 سال و اکثر آنان غیرشاغل (71/1 درصد) بودند. نتایج نشان دادند که در میان حیطه های 4 گانه ی کیفیت زندگی، حیطه ی سلامت محیط و رابطه ی اجتماعی به ترتیب کم ترین (9/87) و بیش ترین (12/61) نمره را به خود اختصاص دادند. مدل رگرسیون چندگانه توام نشان داد که متغیر سن (P< 0.05) و متغیر بیماری فعلی (P< 0.001) تنها متغیرهای تاثیرگذار روی شاخص کلی کیفیت زندگی هستند.
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از این پژوهش حاکی از نیاز جدی به برنامه ریزی مسوولان ذی ربط در راستای مداخله های موثر و به تبع آن افزایش بهبود کیفیت زندگی در این قشر آسیب پذیر جامعه می باشد.
    کلیدواژگان: زنان سرپرست خانوار، کیفیت زندگی، تهران
  • صادق ایزدی، علیرضا نیک سرشت، مریم پورصادق فرد* صفحات 56-61
    مقدمه و اهداف
    مالتیپل اسکلروز، بیماری مزمن پیشرونده ای است که ناتوانی های بسیاری را برای فرد ایجاد می نماید. بررسی توزیع آن در مناطق مختلف سرنخ های خوبی را از لحاظ تاثیر عوامل محیطی، ژنتیکی و نژادی فراهم می کند. به همین دلیل، مطالعه اپیدمیولوژی آن به عنوان یکی از مباحث مهم در مطالعه های جدید قرار گرفته است.
    روش کار
    این مطالعه به صورت مقطعی برای بررسی شیوع این بیماری در مناطق مختلف جغرافیایی استان فارس انجام شد. در مرحله اول یازده شهرستان بزرگ استان فارس به صورت جداگانه مورد بررسی قرار گرفتند و در مرحله دوم طبقه بندی بیماران بر اساس سیر بالینی انجام شد که شامل 5 زیر گروه عود کننده فروکش کننده، نوع کلینیکی ایزوله، عود کننده پیشرونده، پیشرونده اولیه و پیشرونده ثانویه بودند.
    نتایج
    از مجموع تعداد 2535 بیمار، 523 (20/6 درصد) نفر مرد و 2012 (79/4 درصد) نفر زن بودند. شیوع بیماری در استان فارس 3/54 نفر در هر صد هزار نفر جمعیت برآورد شد. در هر دو گروه جنسی، شهرستان شیراز بیش ترین و شهرستان فیروزآباد کم ترین شیوع را داشت. در کل استان و هرکدام از یازده شهرستان بررسی شده نیز بیش ترین شیوع مربوط به نوع کلینیکی عود کننده فروکش کننده بود.
    نتیجه گیری
    شهرستان های استان فارس از نظر شیوع مالتیپل اسکلروز جزء مناطق با خطر متوسط تا بالا به شمار می روند و درصد بیش تری از بیماران را زنان تشکیل می دهند. در این استان، بیش ترین نوع ثبت شده بیماری مربوط به زیر گروه عود کننده فروکش کننده (71 درصد) و پس از آن نوع کلینیکی ایزوله (22 درصد) می باشد.
    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروز، اپیدمیولوژی، فارس
  • جعفر حسن زاده، مهشید ناصحی، عبدالرضا رجایی فرد، دائم روشنی*، ابراهیم قادری صفحات 62-70
    مقدمه و اهداف
    به تازگی مطالعه های صید- بازصید در پژوهش های بهداشتی به وفور مورد استفاده قرار می گیرد و پژوهشگران به استفاده از این گونه مطالعه ها در مسایل بهداشتی تمایل زیادی پیدا کرده اند. در این مقاله، اصول اولیه و نکات مهمی که در طراحی این مطالعه ها باید مدنظر قرار بگیرد، بحث شده است. در ابتدا توضیح مختصری در مورد مطالعه های صید- بازصید ارایه می شود، سپس پیش فرض های این نوع مطالعه ها مورد بحث قرار می گیرد. نکاتی که در این مقاله ارایه می گردد، بر اساس پیش فرض بسته بودن جامعه مورد مطالعه است و بر همین اساس، چگونگی محاسبه ها ارایه شده است. فرمول های محاسباتی بر اساس دو صید ارایه شده است و تاثیر وابستگی بین صیدها مورد بحث قرار گرفت. سپس انجام مطالعه های صید- بازصید با استفاده از چندین فهرست بحث شده است.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، صید، بازصید، نمونه گیری
|
  • F. Rahmati Najarkolaei *, E. Ghaffarpasand, M. Gholami Fesharaki Pages 1-14
    Background And Objectives
    Nowadays 60% of deaths and 47% of diseases load worldwide caused by chronic diseases. Considering the different results of the conducted studies, the current study was performed to review the effect of life style educational intervention on improving cardiovascular risk factors.
    Methods
    In this review, English and Persian databases were investigated. All types of studies were included. There was no time limit. The articles in any other languages but English (except for Persian), and also abstracts presented in international congresses and meetings were excluded. Other studies were included if they had an acceptable JADAD score.
    Results
    During the primary search, 194 articles were found which through investigations 43 articles were finally included. The articles were published from 1989 to 2013. There were 3 domestic papers. Only two articles (4.65%) did not show any improvement in the risk factors while the others suggested significant improvements in the risk factors following educational intervention.
    Conclusion
    Considering the general findings of the reviewed articles, it seems that the majority of the articles confirmed the effect of lifestyle education on cardiovascular risk factors- blood cholesterol, systolic and diastolic blood pressure, and cigarette smoking along with knowledge and attitude in high risk patients. The finding shows the necessity of “lifestyle” educational intervention in patients at risk for cardiovascular events.
    Keywords: Systematic Review, Education, Life Style, Cardiovascular Risk factors
  • Ar Soltanian *, M. Mirfakhraei, H. Mahjub, A. Moghimbeigi, Sh Akhondzadeh Pages 15-23
    Background and Objectives
    The standard methods for the comparison of two drugs in a randomized controlled clinical trial in the presence of non-compliance are intention-to-treat or per-protocol approaches. Both approaches have problems with estimation of drug effects, and researchers are not still certain to adopt which one. In this study, the bias of intention-to-treat and per-protocol approaches was calculated using Monte-Carlo simulation. We tried to choose the best approach (based on the AIC index) for comparing Risperidone plus Celecoxib and Risperidone plus Placebo.
    Methods
    This secondary study was conducted to compare the effect of Risperidone plus Celecoxib and Risperidone plus Placebo among 60 schizophrenic patients. To choose between the intention-to-treat and per-protocol approaches, Monte-Carlo simulation with Ackaike (AIC) and Baysian (BIC) indices was used.
    Results
    The results of Monte-Carlo simulation showed that when the sample size was small (n=30 or n=60) under fixed conditions of non-compliance equal to 5% and 10%, intention-to-treat had a better goodness of fit than per-protocol based on AIC and BIC. However, increasing the sample size in active and placebo groups (e.g., n=100) showed that per-protocol had a better goodness of fit than intention-to-treat.
    Conclusion
    When the sample size is large, the per-protocol approach may have a better goodness of fit than intention-to-treat to address the effects of non-compliance in randomized clinical trials.
    Keywords: Randomized clinical trials, Chronic Schizophrenia, Celecoxib, non, compliance, Monte Carlo simulation
  • N. Tamimi, A. Rostami *, K. Majidzadeh, A. Bahonar, H. Esmaeili, S. Niazi Shahraki Pages 24-32
    Background and Objectives
    Keeping various species of reptiles as pets has become popular in Iran alongside other parts of the world. On the other hand, Salmonellosis is one of the most important zoonotic diseases and reptiles have been known as reservoirs of Salmonella. Therefore, this study was designed to assess Salmonella infection in reptile pets of Tehran.
    Methods
    Fecal samples were collected and cultured for Salmonella isolation from 270 reptiles referred to the specialized veterinary clinics in Tehran. Statistical analysis was conducted on the data.
    Results
    Salmonella was cultivated from 142 samples (52.6%). Salmonella isolates belonged to a variety of serogroups; however, more than half of them belonged to serogroups B and C. Most tested reptiles were healthy and most owners were unaware of the risk of Salmonella. Possible contact of these animals with immune-compromised people was recorded in many cases.
    Conclusion
    The results of this study revealed that considering the fact that reptile pets are becoming more popular in Iran, educating reptile owners who are mostly unaware of the reptile’s safe keeping methods is a necessity. Finally, more studies are suggested to further investigate the role of reptiles in the epidemiology of human salmonellosis in Iran.
    Keywords: Salmonella, Pet reptiles, Risk factors, Epidemiology
  • S. Zare Delavar, E. Bakhshi, F. Soleimani, A. Biglarian * Pages 33-39
    Background and Objectives
    The identification of risk factors and their interactions is important in medical studies. The aim of this study was to identify the interaction of risk factors of cerebral palsy in 1-6 years-old children with classification regression methods.
    Methods
    The data of this cross-sectional study which was conducted on 225 children aged 1-6 years was collected during 2008- 2009. Classification regression methods (classification and regression tree (CART), adapting boosting (AdaBoost), bagging, and C4.5 algorithm) were used to identify interactions between risk factors. Data analysis was carried out with R3.0.1 software.
    Results
    The identified interactions of the factors by a) the AdaBoost method were (consanguinity: sex, previous pregnancies: vaginal delivery, consanguinity: sex: preterm, history of the disease: preterm: asphyxia, consanguinity: sex: asphyxia, history of the disease: sex: small size relative to gestational age, neonatal infection: asphyxia: small size relative to gestational age, history of the disease: sex: asphyxia, preterm: asphyxia: vaginal delivery); by b) the bagging method were (consanguinity: asphyxia, consanguinity: preterm: asphyxia), by c) the C4.5 algorithm were (asphyxia: preterm, asphyxia: consanguinity: history of the disease: preterm), and by d) the CART method were (asphyxia: consanguinity). The sensitivity and specificity of the AdaBoost method was better than other methods (0.941±0.029 and 0.951±0.030, respectively).
    Conclusion
    The AdaBoost method could better recognize and model potential interactions between risk factors of cerebral palsy.
    Keywords: Classification, regression tree, Cerebral palsy, Children, Interaction
  • A. Souresrafil, M. Hadian *, H. Ghaderi Pages 40-47
    Background and Objectives
    In recent years, the World Health Organization has paid more attention to the relationship between health and social conditions as determining the factors affecting people's health in the society. Social health factors (conditions in which people are born, grow up, work, and become old, and also the health system available for them) have caused inequalities in health and require more attention in health development. The purpose of this research was to identify the determining social and economic factors which are effective in mortality in these selected countries during 1998-2009.
    Methods
    Countries were divided into 3 groups based on the human development index and 10 countries out of each group were studied randomly. The dependent variable in this research was overall mortality and the explanatory variables were Gini coefficient, unemployment rate, per capita Health expenditure, and also the result of multiplication of per capita income and Gini coefficient. To evaluate and assess the data, the generalized method of moment by Eviews 6 was used.
    Results
    The findings showed that the most determining elements affecting the mortality rate in countries with a very high human development index were Gini coefficient (0.02), unemployment rate (0.0001), and the variable obtained by multiplying the Gini coefficient by per capita income (-8.1*10-6). In countries with a high human development index, the most determining elements affecting the mortality rate were unemployment rate (0.005), per capita expenditure (-0.0002), and the variable obtained by multiplying Gini coefficient by per capita income (-3.22*10-6). Also, in countries with a medium human development index, the most determining elements affecting the mortality rate were per capita expenditure (-0.0008), and multiplication of Gini coefficient and per capita income (1.47*10-6).
    Conclusion
    It can be concluded that based on the level of development of the countries, various economic and social factors can affect the mortality and health level of those countries. Therefore, it is necessary for the countries to plan for their health system if they wish to eradicate or reduce inequalities and injustices. This plan should be based on their level of development, the factors determining mortality, and the health system of those countries.
    Keywords: Unemployment rate, Per capita health expenditure, Gini coefficient, Generalized method of moment
  • Sh Rimaz, M. Dastoorpoor *, S. Vesali Azar Shorbeyani, N. Saiepour, Z. Beigi, S. Nedjat Pages 48-55
    Background and Objectives
    Households governed by women have become an important phenomenon worldwide in the second half of the twentieth century. The study of female-headed households shows that this vulnerable social group faces many financial, physical, mental, and emotional problems and experiences stress and anxiety more than men-headed households. This study aimed to determine the quality of life in these households supported by District 9 of Tehran Municipality.
    Methods
    This cross- sectional study was performed on female-headed households supported by District 9 of Tehran municipality during 14 months. Data collection tools included a demographic questionnaire, the Iranian version of World Health Organization Quality of Life (WHOQOL-BREF-BREF). The data was analyzed using SPSS software version 16 and descriptive- analytic tests such as mean, standard deviation, and a multiple regression analysis. The significance level in this study was considered α < 5%.
    Results
    The mean age of the participants was 50.8 ± 13.8 years, and the majority of the female-headed households were unemployed (71.1 %). The findings in the four domains of quality of life showed that the domains of environment health and social relation received the lowest (9.87) and the highest (12.61) score, respectively. Using multiple regression models, it was shown that the only variables that affected the overall quality of life were age (P< 0.013) and current disease (P< 0.001).
    Conclusion
    Findings demonstrated that the authorities should consider planning for effective interventions to improve the quality of life in this vulnerable group of society.
    Keywords: Female, headed Families, Quality of life, Tehran
  • S. Izadi, Ar Nikseresht, M. Poursadeghfard* Pages 56-61
    Background and Objectives
    Multiple Sclerosis is a chronic progressive disease with several disabilities for patients. Its distribution in the world can be an important clue to study racial, genetic, and environmental factors; thus, epidemiologic studies have been a very attractive concept for recent papers.
    Methods
    We conducted this retrospective study to determine the prevalence of multiple sclerosis in different geographic areas of Fars (south of Iran). We first evaluated 11 large cities for the prevalence of the disease. In the second stage, we searched for five clinical subtypes of the disease (relapsing remitting, clinical isolated syndrome, progressive relapsing, primary progressive and secondary progressive) in both men and women.
    Results
    From 2535 patients, 523 (20.6%) were men and 2012 (79.4%) were women. The prevalence of the disease in the total population of Fars was 54.3 / 100,000. Shiraz had the highest and Firoozabad had the lowest number of patients for each sex. The most common clinical subtype was relapsing remitting in each city, as well. The female-male ratio was 3.8 / 1.
    Conclusion
    Fars is a medium to high risk area for multiple sclerosis and women are affected more than men. The most common clinical subtype of multiple sclerosis is relapsing remitting (71%) followed by clinical isolated syndrome (22%).
    Keywords: Multiple sclerosis, Epidemiology, Fars
  • J. Hassan Zadeh, M. Nasehi, A. Rajaeifard, D. Roshani *, E. Ghaderi Pages 62-70
    Recently, capture-recapture studies have been used and researchers tend to use these studies in the health field. Therefore, we discussed the basic concepts of these studies. First, we described capture-recapture studies. Then, the important assumptions and calculations were presented according to the close population assumption. Statistical formulas were presented for two-capture methods and dependency between the two lists was discussed. Then, we addressed more than two capture methods.
    Keywords: Epidemiology, Capture, Recapture, Sampling