فهرست مطالب

مجله اپیدمیولوژی ایران
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 48، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/28
  • تعداد عناوین: 11
|
  • احسان مصطفوی، علی اکبر حقدوست، پروین یاوری، رضا چمن، علیرضا مصداقی نیا، مصطفی عنایت راد * صفحات 264-272
    در راستای پاس داشت بزرگان علمی که در اعتلای دانش و خدمت بی دریغ به میهن نقش آفرینی نموده اند، لازم است زندگی نامه و شخصیت ایشان به صورت مستند منتشر شود تا در تاریخ کشور ثبت و الگویی جاودان برای نسل های بعد باشند.
    استاد دکتر ابوالحسن ندیم، استاد اپیدمیولوژی و پایه گذار اپیدمیولوژی نوین در ایران، با داشتن سه تخصص انگل شناسی، اپیدمیولوژی و علوم آزمایشگاهی، فعالیت های درخشانی در حوزه بهداشت در سطوح ملی، منطقه ای و بین المللی انجام داده اند.
    فعالیت های ایشان در حوزه های مختلف اپیدمیولوژی و بهداشت صورت گرفته و تلاش ها و دستاوردهای چشم گیر ایشان در جنبه های مختلف لیشمانیوز و بررسی گسترش انواع فلبوتوموس ها در ایران دارای اهمیت فراوانی است. با بیش از 45 سال سابقه خدمت، بخش عمده ی دانش آموختگان اپیدمیولوژی در کشور به طور مستقیم یا غیرمستقیم، شاگرد ایشان بوده اند.
    مروری اجمالی بر زندگی بزرگمرد بهداشت کشور، آقای دکتر ابوالحسن ندیم، که در این مقاله به تحریر در آمده است نشان می دهد که دانش وافر، تلاش مستمر و عشق و علاقه به خدمت صادقانه در زندگی ایشان روشنایی بخش افرادی است که در این وادی گام بر می دارند.
  • محمد اسماعیل مطلق، فرحناز ترکستانی، حسن اشرفیان امیری، سید مظفر ربیعی، لاله رادپویان، سید داود نصرالله پور شیروانی *، زهرا حسن زاده رستمی صفحات 273-282
    مقدمه و اهداف
    رضایت مندی گیرندگان خدمات سلامت به عنوان یکی از شاخص های سنجش کیفیت و تعیین میزان اثربخشی خدمات همواره مورد توجه سیاست گذاران و مجریان قرار دارد. این مطالعه به منظور تعیین رضایت مندی مادران از خدمات واحدهای سطح اول نظام شبکه ایران و عوامل وابسته به آن انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی بر اساس میزان بروز مرگ مادر در 6 استان ایران در سال 1394 انجام گرفت. در هر استان 24 مرکز بهداشتی دولتی به طور طبقه ای و تصادفی انتخاب شدند. در هر مرکز منتخب 20-15 مادری که حداقل با یک بار مراقبت دوره ی بارداری زیر پوشش بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت، به طور هم زمان از پرونده بهداشتی و مصاحبه با مادران جمع آوری و در نرم افزار SPSS نسخه 18 تحلیل شد.
    یافته ها
    از بین 2722 مادر شرکت کننده در مطالعه، 2187 نفر (3/80 درصد) از شرایط، تسهیلات و ارایه دهنده خدمات راضی و 535 نفر (7/19 درصد) ناراضی بودند. بالاترین سطح رضایت مندی مادران در خصوص چگونگی برخورد، کامل بودن خدمات، آموزش های کارکنان بهداشتی، کافی بودن مکمل های دارویی و پایین ترین سطح رضایت مندی در خصوص میزان آموزش پزشک و فاصله بین منزل تا واحد بهداشتی بود. بین 16 متغیر دموگرافیک و رضایت مندی مادران ارتباط آماری معنی داری مشاهده شد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که حدود یک پنجم مادران از واحدهای سطح اول نظام شبکه ایران ناراضی و عوامل زیادی در رضایت مندی آن ها تاثیرگذار بود. پیشنهاد می شود نسبت به افزایش رضایت مندی برنامه های مداخله ای طراحی اقدام و اجرا گردد.
    کلیدواژگان: رضایت مندی، مادران، دوره بارداری، پس از زایمان، نظام شبکه، ایران
  • سودابه هویدامنش، شهرزاد نعمت اللهی، کورش هلاکویی نایینی * صفحات 283-290
    مقدمه و اهداف
    به دنبال طغیان گاستروانتریت در دانشجویان ساکن خوابگاه، این مطالعه با هدف بررسی طغیان و شناسایی عوامل موثر بر ابتلای دانشجویان انجام پذیرفت.
    روش کار
    مطالعه مورد– شاهدی با بررسی دانشجویان ساکن خوابگاه یکی از دانشگاه های علوم پزشکی کشور در خردادماه 1393 انجام شد. تعداد 70 نفر در هر گروه مورد و شاهد، به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از نسبت شانس با حدود اطمینان 95 درصد برای ارزیابی ارتباط بین بیماری و مواجهه (مصرف مواد غذایی مختلف) استفاده شد. آنالیزها توسط نرم افزار STATA نسخه 11 انجام شد.
    یافته ها
    منحنی طغیان، نشان دهنده ی یک طغیان تک منبعی بود. نسبت شانس ابتلا به گاستروانتریت در مصرف کنندگان بستنی، شربت خانگی و سبزیجات تازه به ترتیب (79/0-16/0) 36/0، (97/0-2/0) 45/0، و (83/0-13/0) 34/0 محاسبه شد. مصرف ناهار در روز 27 خردادماه 1393 نیز به عنوان عامل خطر برای ابتلا نشان داده شد؛ به طوری که نسبت شانس خام برای لوبیاپلو (81/612-52/15) 47/69 و برای آش رشته (53/136-19/10) 2/33 به دست آمد.
    نتایج مدل نهایی چند متغیره نشان داد شانس ابتلا گاستروانتریت در مصرف کنندگان ناهار روز 27 خرداد با تطبیق سایر متغیرها 48/178 بار بیش تر برای لوبیا پلو (15/1177-0/26)، 81/61 بار بیش تر برای آش رشته (9/276-8/13) و 74 درصد کم تر در مصرف کنندگان بستنی با نسبت شانس (66/0-10/0) 26/0 گزارش شده است.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد مصرف ناهار سلف دانشگاه در تاریخ 27 خرداد با ابتلا گاستروانتریت ارتباط داشته است. معاینه های سالیانه کارکنان مسوول در تهیه و پخت غذا، رعایت نکات بهداشتی در پختن و نگهداری مواد غذایی به ویژه در مکان های تجمعی مانند مدرسه ها و دانشگاه ها در پیش گیری از رخداد طغیان های ناشی از غذا اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: بررسی طغیان، گاستروانتریت، دانشجویان
  • مائده رئیسی زاده، محمد ثقهالاسلامی، مهران حسین زاده، امل ساکی مالحی * صفحات 291-298
    مقدمه و اهداف
    سرطان پستان نخستین دلیل مرگ ومیر ناشی از سرطان در بین زنان است. بقای بیماران در کشورهای در حال توسعه کم تر از کشورهای پیشرفته است. متاستاز به عنوان یک پیشامد میانی بر بقای بیماران سرطان پستان تاثیر دارد. این مطالعه با هدف بررسی بقای بیماران پس از جراحی با در نظر گرفتن متاستاز به عنوان پیشامد میانی با استفاده از مدل بیماری- مرگ اجرا شد.
    روش کار
    در این مطالعه داده های مربوط به 165 خانم مبتلا به سرطان پستان که طی سال های 93-1385 تحت عمل جراحی قرار گرفته بودند، استفاده شده است. داده ها شامل اطلاعات بالینی و وضعیت میانی و نهایی بیماران است. مدل بیماری- مرگ برای تعیین عوامل پیش آگهی بر مراحل مختلف بیماری و زمان بقا به کار گرفته شده است.
    یافته ها
    خطر بروز متاستاز در بیمارانی که اندازه تومور بزرگ تر از 5 سانتی متر داشته اند، 8/3 برابر بیمارانی است که اندازه تومور کم تر از 2 سانتی متر داشته اند (009/0P=). بیمارانی که بیش تر از 7 گره لنفی آن ها درگیر بود، 1/3 برابر کسانی که کم تر از دو گره لنفی داشتند دچار متاستاز شده اند (003/0P=). هم چنین عامل گیرنده اپیدرمی رشد انسانی (HER2) در بروز متاستاز اثر آماری معنی داری نشان داد (04/0P=).
    نتیجه گیری
    با استفاده از مدل بیماری- مرگ مشخص شدکه عواملی چون تعداد گره های لنفی درگیر و اندازه ی تومور در رخداد متاستاز معنی دار شدند. بنابراین لزوم تشخیص زودهنگام بیماری برای جلوگیری از رخداد متاستاز و مرگ احساس می شود.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، پیشامد میانی، متاستاز، مدل مرگ، بیماری
  • مسعود محمدی، مسعود میرزایی *، منوچهر کرمی صفحات 299-307
    مقدمه و اهداف
    با توجه به اهمیت بیماری های قلبی و عروقی در کشور و شهرهای آن و هم چنین اهمیت تصمیم های سیاست گذاران سلامت در پیش گیری از آن، این مطالعه با هدف تعیین سهم دیابت بر بار بیماری های قلبی و عروقی در شهر یزد انجام شد.
    روش کار
    برای برآورد بار بیماری های قلبی- عروقی ناشی از دیابت، از فرمول سهم تاثیر بالقوه استفاده شد. بدین منظور داده های شیوع دیابت از مطالعه یاس که در طی سال های 94-1393 در شهر یزد انجام گرفته، استخراج و شاخص اندازه اثر دیابت بر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی نیز از مطالعه قند و لیپید تهران برگرفته شد.
    یافته ها
    سهم بیماری دیابت در کاهش بار قابل انتساب بیماری قلبی و عروقی در زنان در صورتی که شیوع دیابت به صفر برسد شود، برابر 6/23 درصد و هنگامی که شیوع دیابت در زنان به متوسط کشوری سال 1388 معادل 3/20 درصدرسانیده شود، برابر 3/0 درصد است. سهم بیماری دیابت در کاهش بار قابل انتساب بیماری قلبی و عروقی در مردان شهرستان یزد اگر شیوع دیابت به صفر برسد برابر 6/10 درصد و در صورتی شیوع دیابت به متوسط کشوری معادل 7/17 درصد رسانیده شود، برابر 2/1- درصد است.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای دیابت در شهر یزد و از طرفی سهم قابل توجه آن در بار منتسب به بیماری های قلبی- عروقی، لازم است این عامل خطرساز در اولویت مداخله های پیشگیرانه توسط نظام سلامت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بیماری های قلبی و عروقی، دیابت، سهم تاثیر بالقوه، شیوع، بار بیماری، یزد
  • محمد سلطانیان، پرویز مهاجری، فرید نجفی، ثریا کاظمی *، فاطمه اسدی صفحات 308-317
    مقدمه و اهداف
    حضور آئروسل های بیولوژیک در هوای مراکز ارایه خدمات درمانی به نسبت سایر فضاهای بسته بیش تر است. تعیین نقش و اهمیت چنین عواملی همواره ذهن پژوهشگران بخش های بهداشتی و درمانی را معطوف کرده است. این مطالعه با هدف بررسی دانسیته باکتریایی هوای بخش های جراحی و عفونی دو بیمارستان مهم شهر کرمانشاه و عوامل محیطی موثر بر آن ها انجام شد.
    روش کار
    دراین مطالعه ددر مجموع 160 نمونه برداشت شد که 128 نمونه مربوط به هوای بخش های جراحی و عفونی بیمارستان ها در دو مرحله، پیش و پس از گندزدایی بخش ها و 32 نمونه مربوط به هوای بیرون بیمارستان به عنوان نمونه شاهد بود. پمپ نمونه برداری هوا MCS Flite (SKC) مجهز به یک کاست نمونه برداری میکروبی (SKC) Biostage 225 ساخت امریکا بود. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 انجام شد.
    یافته ها
    بیش ترین مقدار دانسیته کل باکتری های هوا در بخش جراحی بیمارستان امام خمینی( CFU/m33/200±7/402) و کم ترین مقدار در بخش جراحی بیمارستان امام رضا (CFU/m3 5/90±6/258) اندازه گیری شد. ارتباط بین درجه حرارت هوا با دانسیته کل باکتری ها معنی دار و معکوس، ارتباط بین کل جمعیت با دانسیته باکتری ها معنی دار و مستقیم بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد کاهش دانسیته باکتریایی هوای بخش ها با افزایش درجه حرارت، به دلیل افزایش حجم هوا و جابه جایی هوای بخش ها اتفاق می افتد. حضور جمعیت در بخش ها نقش مهمی در افزایش دانسیته باکتریایی هوا نشان داد.
    کلیدواژگان: آئروسل های بیولوژیک، بیمارستان، دانسیته باکتریایی هوا، کرمانشاه
  • فرید زایری، مائده امینی *، هرمز حسن زاده صفحات 318-327
    مقدمه و اهداف
    نوبت کاری به عنوان یک پدیده ی فراگیر در بخش های مختلف صنعت، یکی از عوامل مهم تنش زا در محیط کار است. با توجه به وجود مطالعه های ضد و نقیض در مورد رابطه ی بین نوبت کاری و پرفشاری خون، این مطالعه به منظور بررسی رابطه بین برنامه نوبت کاری و پرفشاری خون در کارکنان صنعت پتروشیمی ماهشهر انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه، یک پژوهش طولی بود که روی 3254 نفر از کارکنان شاغل در شرکت های پتروشیمی ماهشهر طی سال های 89-1386 انجام شد. از نظر برنامه زمان بندی کاری، کارکنان به 2 گروه روزکار و نوبت‏کار (1872 نفر روزکار و 1382 نفر نوبت کار) دسته بندی شدند. هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثر متغیر نوبت کاری بر پرفشاری خون با تعدیل اثر متغیرهای جنس، سن، شاخص توده بدنی و وضعیت سیگار کشیدن بود. داده ها با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک با اثرات تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از مجموع 3254 نفر (3142 مرد و 112 زن)، 85/37 درصد (860 فرد) مبتلا به پرفشاری خون بودند. برازش مدل اثرات تصادفی با کنترل عوامل مخدوشگر نشان داد که رابطه ی آماری معنی‏داری بین نوبت کاری و پرفشاری خون وجود ندارد (نسبت شانس= 04/1 و فاصله اطمینان 95 درصد: 10/1-98/0). از طرفی واریانس مربوط به اثرات تصادفی در مدل معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    به‏طور کلی بر اساس یافته های این مطالعه، برنامه زمان‏بندی نوبت‏کاری یک عامل خطر معنی دار برای ابتلا به پرفشاری خون نبود.
    کلیدواژگان: نوبت کاری، پرفشاری خون، رگرسیون لجستیک، مطالعه طولی، اثرات تصادفی
  • لیلا فخارزاده، نورالله طاهری، مریم حیدری، نسیم هاتفی مودب، عاطفه زاهدی، سعیده الهامی * صفحات 328-336
    مقدمه و اهداف
    خشونت خانگی متداول ترین نوع خشونت علیه زنان است که اثر منفی بر سلامت روان مادران، کودکان، خانواده و اجتماع دارد و به طور مستقیم و غیر مستقیم بر نسل آینده تاثیر می گذارد. بنابراین مطالعه کنونی با هدف تعیین میزان خشونت های خانگی و برخی علت های مرتبط در زنان متاهل انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش توصیفی- مقطعی با مشارکت 623 نفر از زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهرستان آبادان طی نمونه گیری تصادفی خوشه ایدر سال 1394 در شهرستان آبادان انجام شده است. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و چک لیست مقیاس سوء رفتار با زنان انجام شد. آمار توصیفی و تحلیلی (آزمون t-student، ضریب همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس یک طرفه و مربع کای و آزمون دقیق فیشر) برای آنالیز داده ها مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    شیوع کلی خشونت 3/72 درصد و انواع خشونت روان شناختی، فیزیکی، تهدید کننده حیات و جنسی به ترتیب 7/71، 8/17، 3/8 و 1/7 درصد بود. به علاوه، ارتباط آماری معنی داری بین خشونت و سن، رضایت زناشویی، رفتار خانواده ها، تامین مالی، مصرف سیگار، مصرف الکل، بیماری، نوع مسکن، شغل، محل تولد و سوابق کیفری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    مواجهه با خشونت در شهرستان آبادان به ویژه در حیطه ی خشونت روان شناختی از شیوع بالایی برخوردار بود. بنابراین پیشنهاد می شود با راه کارهایی هم چون آموزش مهارت های زندگی از سال های پیش از ازدواج مانند کنترل خشم، ارتباط مناسب و حل مساله از خشونت خانگی علیه زنان پیشگیری نمود.
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، زنان، آبادان
  • محمد مهدی سمیرونی، مرتضی بحرانی، محمدحسین فلاح مهرآبادی *، نعمت الله رنجبر، کامران آبسالان فرد، مهدی تنگستانی مکان، محمدحسن ربیعی صفحات 337-345
    مقدمه و اهداف

    بروسلوز از مهم ترین بیماری های مشترک است. هدف، بررسی شیوع سرمی بروسلوز در گوسفند، بز و گاو روستایی استان بوشهر بود.

    روش کار

    مطالعه مقطعی در سال های 93-1391 انجام گرفت. در جمعیت گاوی، از 118 روستا و 891 راس گاو و در جمعیت گوسفندی، از 202 روستا، 526 گله و 10246 راس گوسفند و بز (3064 راس گوسفند و 7182 راس بز) نمونه برداری شد. نمونه ها با آزمون رزبنگال، رایت و 2 مرکاپتواتانول آزمایش شدند.

    یافته ها

    در جمعیت گاو روستایی، 24 روستا از 118 روستا، 34/20 درصد (فاصله اطمینان 95 درصد: 73/28-49/13) و 30 راس گاو از 891 راس گاو، 36/3 درصد (فاصله اطمینان 95 درصد: 77/4-28/2) و در جمعیت گوسفند و بز، 89 روستا از 202 روستا، 06/44 درصد (فاصله اطمینان 95 درصد: 20/51-10/37) ، 142 گله از 526 گله، 27 درصد (فاصله اطمینان 95 درصد: 31-25/23) و 335 راس گوسفند و بز (119 راس گوسفند و 216 راس بز) از 10246 راس گوسفند و بز، 27/3 درصد (فاصله اطمینان 95 درصد: 63/3-93/2)، سرم مثبت بودند. شیوع بروسلوز در سطح فردی مجموع دام ها در سال 1391 (53/3 درصد) به طور معنی داری بیش تر از سال 1392 (59/2 درصد) بود (02/0P=). در مجموع 3 سال، شیوع بروسلوز در گوسفندان (88/3 درصد) به طور معنی داری بالاتر از شیوع در بزها (3 درصد) (02/0P=) و شیوع در جنس ماده (52/3 درصد) به طور معنی داری بالاتر از جنس نر (58/1 درصد) بود (001/0P<).

    نتیجه گیری

    با کاهش میزان شیوع، واکسیناسیون و تست و کشتار دام های آلوده می تواند موجب کنترل بیماری در جمعیت دامی شود.

    کلیدواژگان: شیوع سرمی بروسلوز، استان بوشهر، گاو، گوسفند و بز
  • مائده امینی، انوشیروان کاظم نژاد *، فرید زایری، محمد غلامی فشارکی صفحات 346-355
    مقدمه و اهداف
    امروزه نوبت‏کاری در طولانی مدت می‏تواند عامل تهدیدی در محیط کاری برای سلامت و ایمنی افراد محسوب شود. هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثر برنامه نوبت‏کاری بر شاخص توده بدنی در طول دوره زمانی مشخصی با استفاده از مدل چند سطحی بود.
    روش کار
    داده های این مطالعه طولی مربوط به اطلاعات سالیانه نمونه‏ای از کارکنان است، که در طول سال‏های 89- 1386 در دو شرکت فولاد مبارکه و پلی اکریل اصفهان مورد پیگیری قرار گرفتند. برنامه نوبت‏کاری شامل دو گروه روزکار و نوبت‏کار چرخشی بود. برای تحلیل داده ها و بررسی اثر متغیر نوبت‏کاری بر شاخص توده بدنی با تعدیل اثر متغیرهای وضعیت تاهل، سابقه ی کار، سن، شرکت و سطح تحصیلات از مدل رگرسیون چند سطحی استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه از میان 1368 کارکنان شرکت‏کننده، 3/42 درصد (578 نفر) روزکار و 7/57 درصد (790 نفر) نوبت‏کار چرخشی بودند. میانگین (± انحراف معیار) سن افراد به ترتیب در دو گروه روزکار و نوبت‏کار چرخشی 66/8±07/33 و 70/8±31/33 سال بود. پس از کنترل عوامل مخدوشگر در مدل سلسله مراتبی دو سطحی، برنامه نوبت‏کاری تاثیر آماری معنی داری بر شاخص توده بدنی نداشت (837/0=p). حدود 90 درصد از تغییرات کل، مربوط به کارکنان بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به این‏که در این پژوهش، رابطه ی آماری معنی داری بین برنامه نوبت‏کاری و شاخص توده بدنی مشاهده نشد، بنابراین انجام یک مطالعه مشابه دیگر در دوره زمانی طولانی تر (بیش از 4 سال) و با در نظر گرفتن متغیرهای مخدوشگر بیش تر برای بررسی دقیق تر این ارتباط پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: شاخص توده بدنی، نوبت کاری، مرکز، تحلیل چند سطحی، داده طولی
  • ندا محمدی، محمدعلی منصورنیا، سید علیرضا سجادی *، معصومه علی محمدیان، حسین پوستچی، مهدی یاسری صفحات 356-361
    از جمله روش های سنتی مورد استفاده در آنالیز داده های بقا، روش رگرسیون کاکس است که این روش شاخص نسبت مخاطره شرطی (Conditional Hazard ratio) را محاسبه می کند. زمانی که هدف مطالعه، برآورد اثر مواجهه روی پیامد در سطح کلی جامعه (Total population) باشد، استفاده از این روش های شرطی مناسب نیستند. ضمنا شاخص نسبت مخاطره دارای معایبی از جمله non-collapsible بودن، تورش انتخاب ساختاری(Structural selection bias) و متغیر بودن در زمان است. با توجه به این محدودیت ها استفاده از نسبت خطر حاشیه ای که متوسط اثر علیتی مواجهه را در سطح جامعه محاسبه می کند، توصیه می شود.
    در این تحقیق به معرفی روش «وزن دهی عکس احتمال درمان» به عنوان یکی از روش های برآورد اثر حاشیه ای علیتی پرداخته می شود و با استفاده از آن نسبت خطر علیتی حاشیه ای برآورد می گردد. در انتها نیز با استفاده از این روش در داده های مطالعه ی کوهورت گلستان به برآورد اثر علیتی حاشیه ای بین مصرف سیگار و زمان تا مرگ افراد در اثر سرطان دستگاه گوارش فوقانی (مری و معده) پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: اثر حاشیه ای، اثر علیتی، وزن دهی عکس احتمال درمان
|
  • E. Mostafavi, Aa Haghdoost, P. Yavari, R. Chaman, A. Mesdaghinia, M. Enayatrad * Pages 264-272
    To acknowledge the scientific scholars who have contributed to the advancement of knowledge and service without sacrifice to the homeland, it is necessary to to document their biography in a way to highlight their prominent personal characteristics for next generations.
    Prof. Abolhassan Nadim, the retired professor of epidemiology and the founder of modern epidemiology in Iran, holding PhD in Parasitology, Epidemiology and Laboratory Sciences, has carried out brilliant activities in the field of epidemiology and health at national, regional and international levels. His activities have been carried out in various areas of epidemiology and health, and his major activities are in various aspects of Leishmaniosis and phlebotomouses distibution. With more than 45 years of service, most of the graduates of epidemiology in the country, directly or indirectly, had been his students.
    A glimpse over the great life of Prof. Abulhassan Nadim, shows that the abundant knowledge, the constant effort and the love and interest in the honest service in their lives are the enlightening of the people who are walking in this way.
  • Me Motlagh, F. Torkastani, H. Ashrafian Amiri, Sm Rabiee, L. Radpooyan, Sd Nasrollahpour Shirvani *, Z. Hassanzadeh Rostami Pages 273-282
    Background And Objectives
    Satisfaction of health care recipients is always considered by policy makers and implementers as an indicator of measuring the quality and determining the effectiveness of services. This study aimed to determine the satisfaction of mothers from first level of Iranian network system.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted to assess the incidence of maternal mortality in six provinces of Iran in 2015. Twenty-four public health centers were randomly stratified and selected. In each center, 15 to 20 mothers who were covered by prenatal care were examined. The data were collected through a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were confirmed, interviews with mothers, and their medical records. SPSS version 17 was used for analysis. P values less than 0.05 were considered significant.
    Results
    Of 2722 mothers participating in the study, 2187 (80.3%) were satisfied with the condition and facilities of health units and service providers and 535 (19.7%) were dissatisfied. The highest level of satisfaction in mothers was observed in the areas of behavior, complete services, training of health professionals, and adequacy of pharmaceutical products while the lowest level of satisfaction was related to the adequacy of the medical education and the distance between the health unit and home. There was a significant relationship between 16 demographic variables and maternal satisfaction (P
    Conclusion
    This study showed that about one fifth of pregnant mothers are still not satisfied with the first level of network systems in Iran and many factors have an impact on their satisfaction. It is recommended to design and implement interventional programs to increase their satisfaction.
    Keywords: Satisfaction, Mothers, Pregnancy, Postpartum, Network system, Iran
  • S. Holakouie Naieni, Sh Holakouie Naieni, K. Holakouie Naieni * Pages 283-290
    Background And Objectives
    Food-borne diseases are serious problems in public health. Since the outbreaks can be prevented, we need to take action in the prevention of such infection. On 28 June, 2014 cases of gastroenteritis occurred in students living in dormitories of a medical university; therefore, this study aimed to investigate the outbreak of gastroenteritis to determine its risk factors.
    Methods
    This case - control study was performed to evaluate students. A total of 70 patients with gastroenteritis in the outbreak of 16 June 2014 were selected. A total of 70 students without any gastrointestinal complaints in the weeks before the outbreak were also selected as the control group using convenient sampling.
    Results
    The results of this study provided 4 main themes (challenges of access to the data of the surveillance system, challenges of access to the data of national surveys and ordered projects, challenges of access to the data of electronic health records, and challenges of access to confidential data) and 15 sub-themes.
    Conclusion
    According to the results, having lunch prepared by the university on 16 June was the likely cause of the outbreak on 17 June in student living in dormitories. Hygiene in cooking and food storage, especially in public places such as schools and universities are important in the prevention of food-borne outbreaks.
    Keywords: Outbreak investigation, Gastroenteritis, Medical student
  • M. Raesizadeh, M. Seghatoleslami, M. Hoseinzade, A. Saki Malehi * Pages 291-298
    Background And Objectives
    Breast cancer is the leading cause of death from cancer among women. In developing countries, the patients’ survival is less than developed countries. Metastasis, as an intermediate event, affects the survival of breast cancer patients. This study aimed to evaluate the survival of patients after surgery considering metastasis, as the intermediate event, using the illness-death model.
    Methods
    In this study, 165 cases of Iranian breast cancer patients who underwent surgery during 2006-2014 were investigated. The patients’ characteristics and their intermediate and final status were collected from their medical records. The illness-death model was used to assess prognostic factors in all stages of disease.
    Results
    The risk of metastasis in patients with tumor size between 2-5 cm was 3.8 times higher than patients whose tumors were below 2 cm (P=0.009). Patients who had 3 to 6 lymph nodes involved were 3.1 times more likely to have metastases that those with less than 2 lymph nodes (P=0.003). Also, the grade of tumor and HER-2 had a significant role in metastasis (P=0.04).
    Conclusion
    Using the illness-death model that is suitable for the analysis of such data, it was found that lymph node involved and tumor size had a significant role in metastasis. So, early detection of cancer is required to prevent metastasis and death.
    Keywords: Breast Cancer, Metastasis, Illness, death model
  • M. Mohammadi, M. Mirzaei *, M. Karami Pages 299-307
    Background And Objectives
    Ischemic heart disases are the main cause of mortality and morbidity in Iran. Diabetes mellitus (DM) is one of the most prevalent diseases in Yazd. However, little is known about the share of CHD associated with DM in Yazd.This study aimed to determine the potential impact fraction of ischemic heart disease associated with diabetes mellitus in Yazd-Iran.
    Methods
    The potential impact fraction (PIF) equation was used to calculate the estimates of CHD associated with DM in Yazd. Prevalence diabetes in Yazd were calculated from Yazd Health Study (YAHS) data, conducted in 2013- 2014 in Yazd Greater Area. The relative risk eof IHD associated with DM was extracted from Tehran Lipid and Glucose study.
    Results
    According to this study, by hypothetical reduction of DM prevalence in women from the 20.6 percent to null or optimistically to a minimum risk level of 20.3 percent, 23.6% and 0.3% of IHD will be reduced consequently. The corresponding value for men considering the DM prevalence of 15.9 percent at the theoretical zero level and feasible minimum prevalence of 17.7 percent, were 10.6% and -1.2%, respectively.
    Conclusion
    Given the high prevalence of DM and CHD in Yazd, more interventions to control DM is needed in Yazd by the health section.
    Keywords: Cardiovascular diseases, Diabetes, The share of the potential impact, Prevalence, Burden of disease, Yazd
  • M. Soltanian, P. Mohajeri, F. Najafi, S. Kazami *, F. Asadi Pages 308-317
    Background And Objectives
    The presence of biological aerosols in the air of medical centers is more than other enclosed spaces. Determining the role and importance of such factors has always attracted the attention of health and medical researchers. This study aimed to evaluate the bacterial density of surgical and infectious wards in two important hospitals of Kermanshah and environmental factors affecting them.
    Methods
    In this study, a total of 160 samples were selected. One hundred and twenty eight samples were related to the air of surgical and infectious wards in two stages before and after disinfection of wards and 32 samples were related to the hospital outdoor air as the control sample. MCS Flite (SKC) air sampling pump was equipped with a Biostage 225 (SKC) microbial sampling cassette made in the USA. Data were analyzed with SPSS 19.
    Results
    The highest bacterial density in the air was measured in Imam Khomeini Hospital (402.7± 200.3 CFU/m3) and the lowest was in Imam Reza Hospital (258.6 ± 90.5 CFU/m3). There was a significant inverse relationship between air temperature and total bacterial density and a significant direct relationship between the whole population and bacterial density.
    Conclusion
    It seems that reduced bacterial density in wards’ air with increased temperature occurs due to increasing the air volume and replacing air in wards. The presence of people in the ward plays an important role in increased bacterial density.
    Keywords: Biological aerosols, Hospital, Air bacterial density
  • F. Zayeri, M. Amini *, H. Hasanzadeh Pages 318-327
    Background And Objectives
    Shift work as a pervasive phenomenon in various industrial sectors is one of the most stressful factors in the workplace. Considering the contradictory reports on the relationship of shift work and hypertension, the main objective of the present study was to investigate the relationship between these two variables among petrochemical industry staff of Mahshahr, Iran.
    Methods
    In this longitudinal study, 3254 petrochemical staff were investigated during 2008-2011. According to work schedule, shift workers were divided into two groups of shift work and day work (1872 day workers and 1382 shift workers). The aim of this research was to assess the effect of shift work on hypertension by adjusting confounding variables such as gender, age, body mass index, and smoking. The data were analyzed using a random-effects logistic regression model.
    Results
    Of 3254 (3142 males and 112 females) subjects, 37.85% (860 subject) were hypertensive. The random effects model, with controlling covariates, showed no significant relationship between shift work and hypertension (OR=1.04, 95% CI= (0.98, 1.10). Moreover, the variance of the random effects was significant.
    Conclusion
    Generally, according to the results of this study, shift work is not a significant risk factor for hypertension.
    Keywords: Shift work, Hypertension, Logistic regression, Longitudinal study, Random effects
  • L. Fakharzadeh, N. Tahery, M. Heidari, N. Hatefi Moadab, A. Zahedi, S. Elhami * Pages 328-336
    Background And Objectives
    Domestic violence is the most common type of violence against women which leaves negative effects on the mental health of the mother, children, family, community, and the next generation directly and indirectly. Therefore, this study was conducted to assess the arte of domestic violence and some related factors in married women.
    Methods
    This cross-sectional descriptive research was carried out with participation of 623 married women attending health care centers of Abadan, Iran who were selected through random cluster sampling from in 2015. The data were collected by a demographic questionnaire and a women abuse scale checklist. Moreover, descriptive and analytical statistics (including T-Student Test, Pearson Correlation Coefficient, One-Way Variance Analysis, Chi-Square Test, and Fisher) were used for data analysis.
    Results
    The total prevalence of violence was 72.3%, and the porevalence of psychological, physical, life threatening, and sexual violence was 71.7%, 17.8%, 8.3%, and 7.1%, respectively. Moreover, a significant relationship was observed between violence and age, marital satisfaction, family behavior, financial situation, cigarette, alcohol, disease, domicile, occupation, place of birth, and criminal records.
    Conclusion
    Violence in the city of Abadan, eespecially psychological violence, is highly prevalent. Therefore, it is suggested that domestic violence against women be prevented using approaches such as life skills training starting before marriage such as anger management, proper communication, and problem solving.
    Keywords: Domestic violence, Women, Abadan
  • Mm Semironi, M. Bahrani, Mh Fallah Mehrabadi *, N. Ranjbar, K. Absalanfard, M. Tangestani Makan, Mh Rabiee Pages 337-345
    Background And Objectives

    Brucellosis is one of the most important zoonosis diseases. The aim was to estimate the seroprevalence of brucellosis in rural cattle, sheep, and goat of Bushehr Province.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in 2012-2014. For the cattle population, a total of 118 villages and 891 cattle and for sheep and goat population, a total of 202 villages, 526 flocks, 3064 sheep, and 7182 goats were included. Samples were examined with Rose Bengal, 2-mercaptoethanol and wright tests.

    Results

    In the cattle population, 28 out of 118 villages (20.34%, CI 95%: 13.94%-28.73%) and 20 out of 891 cattle (3.36%, CI 95%:2.28-4.77%) were seropositive. Additionally, in the sheep and goat population, 89 out of 202 villages (44.06%, CI 95%: 37.10%-51.20%), 142 out of 526 flocks (27%, CI 95%: 23.25%-31%), and 335 out of 10246 sheep and goats (3.27%, CI 95%: 2.93%-3.63%) were seropositive.
    The prevalence at the individual level of all animals was 3.53%in 2012 which was significantly higher than 2013 ( 2.59%) (P=0.02). Totally, in 3 years, the prevalence of brucellosis in sheep (3.88%) was significantly higher than goats (3%) (P = 0.02) and the prevalence in female animals (3.52%) was significantly higher than male animals (1.58%) (P

    Conclusion

    Due to the reduction of the prevalence, the test and slaughter policy together with the could further reduce and control the spread of the disease in the animal population.

    Keywords: Seroprevalence of brucellosis, Bushehr province, Cattle, Sheep, goats
  • M. Amini, A. Kazemnejad *, F. Zayeri, M. Gholami Fesharaki Pages 346-355
    Background And Objectives
    Shift work could threaten health in the long term. The present research aimed to assess the association between shift work and body mass index (BMI) using the multilevel (hierarchical) model during a particular period of time.
    Methods
    The data of this longitudinal study were collected from a sample of Esfahan’s Mobarakeh steel and Polyacryl companies personnel during 2008 to 2011. Shift work schedule included day work and rotational shift work. The multilevel regression model was utilized for analysing the data and assessing the effect of shift work on BMI by controlling confounding variables including marital status, work expectation, age, company, and educational level.
    Results
    In this study, of 1368 workers, 42.3% (n=578) and 57.7% (n=790) were day workers and rotating shift workers, respectively. The mean (±SD) age of the day workers and rotating shift workers was 33.07 (±8.66) years and 33.31 (±8.70) years, respectively. After adjusting for confounding variables in a two-level hierarchical model, the association between shift work and BMI was not statistically significant (P=0.837). About 90% of total variation was related to personnel.
    Conclusion
    According to the results of the present study, no statistically significant relationship was found between shift work schedule and BMI. Thus, other similar studies with a longer follow up period (more than four years) and controlling more confounder factors are necessary to evaluate the relationship between shift work and BMI more accurately.
    Keywords: Body mass index, Shift work, Center, Multilevel analysis, Longitudinal data
  • Mohammadi N., Mansournia Ma, Sadjadi Sa A. *, Alimohammadian M., Poustchi H., Yaseri M Pages 356-361
    One of the traditional methods used for the analysis of survival data is the Cox regression technique. This method calculates the conditional risk ratio. However, when the aim of the study is to estimate the effect of exposure in the total population level, using these conditional methods is not apposite. Furthermore, the hazard ratio has disadvantages of its own such as being non-collapsible, having the risk of structural selection bias and variability in time. Given the limitations, it is recommended to use the marginal hazard ratio, which estimates the average causal effect of exposure in the total population level.
    This study introduces the inverse probability treatment weighting (IPTW) as a method of estimating the marginal causal effect. Finally, to illustrate IPTW method, we used Golestan Cohort Study and estimated the marginal causal effect of smoking on time to death due to the upper gastrointestinal cancer (esophageal-gastric).
    Keywords: Marginal effect, Causal effect, Inverse probability treatment weighting