فهرست مطالب

اپیدمیولوژی ایران - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 41، بهار 1395)

مجله اپیدمیولوژی ایران
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 41، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • وحید منتظری، فرناز جعفرپور صادقی، سونیا حسین پور ارجمند، حمیدرضا میرزایی، اسماعیل اکبری، مهناز احسانی، سمیه اکبری، ناهید اسدی، مهسا محمودی نژاد، الهام میر طاهری، زهره صناعت، سعید پیروز پناه* صفحات 1-9
    مقدمه و اهداف
    فاکتورهای مرتبط با دوره ی باروری زنان در ارتباط با کارسینوژنز بدخیمی پستان هستند. این مطالعه مورد-شاهدی به بررسی ارتباط فاکتورهای مرتبط با دوره ی باروری با خطر ابتلا به سرطان پستان در زنان تهران و شمال غرب ایران انجام می پردازد.
    روش کار
    این مطالعه مورد-شاهد مبتنی بر بیمارستان، شامل432 فرد مبتلا به سرطان پستان تایید شده از نظر هیستوپاتولوژی و 543 فرد سالم بدون سابقه بدخیمی و همسان سازی شده از لحاظ سن (5 ± سال) و محل زندگی از بیمارستان های آموزشی و درمانی وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی شهید بهشتی و تبریز بین سال های 92-1386 انتخاب شدند.
    نتایج
    فراوانی بارداری و شیردهی نیز در گروه مورد بیش تر از گروه شاهد بود (01/0>P). طول مدت شیردهی در گروه شاهد (4/8±0/18 ماه) طولانی تر از گروه مورد (1/9±0/16 ماه) بود (001/0>P). بیش تر افراد گروه بیماران در مقایسه با گروه شاهد در سن یائسگی بالاتر از 48 سال قرار داشتند و شانس ابتلا به سرطان پستان در این گروه سنی 87/3 (فاصله اطمینان 95 درصد: 10/5-94/2) در مقایسه با گروه شاهد برآورد شد. مدت شیردهی در طول 24-14 ماه در دوره ی باروری زنان سنین بالای 48سال با نسبت شانس 52/0 (فاصله اطمینان 95 درصد: 86/0-32/0) با خطر ابتلا به سرطان پستان ارتباط داشت.
    نتیجه گیری
    دفعات بیش تر بارداری، شیردهی و سنین بالا در نخستین بارداری با افزایش خطر سرطان پستان همراه بود، اما بالا بودن سنین بلوغ و یائسگی و طول مدت شیردهی با کاهش خطر سرطان پستان همبستگی داشت. افزایش طول مدت شیردهی با کاهش خطر پیدایش سرطان پستان به ویژه در سنین بالای 48سال ارتباط داشت.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، عوامل دوره باروری، یائسگی، شیردهی، مطالعه مورد، شاهدی
  • علی احمدی، حمید سوری، یدالله محرابی، کورش اعتماد* صفحات 10-18
    مقدمه و اهداف
    تعیین و پایش سن رخداد بیماری و مقایسه در مناطق مختلف، از اصول ضروری و پایه برای مدیریت سکته های قلبی است. این مطالعه به منظور تعیین سن رخداد نخستین سکته ی قلبی در بیماران ایرانی انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی- تحلیلی، از داده های 20750 بیمار جدید مبتلا به سکته ی قلبی(کدهای ICD10:I21-22) ثبت شده طی سال 1392 (آوریل 2012 تا مارس 2013میلادی) در 31 استان ایران استفاده شد. محاسبات با نرم افزار Stata نسخه 14 انجام شد.
    نتایج
    میانگین و انحراف معیار سن ابتلا به نخستین سکته ی قلبی در کل بیماران ایرانی 4/13±2/61 سال بود. 15033 بیمار (4/72 درصد) مرد و میانگین سنی آن ها 3/13±6/59 سال بود. میانگین سن ابتلا به سکته ی قلبی در مردان کم تر از میانگین سن ابتلا در زنان (6/12±4/65 سال) و از نظر آماری معنی دار بود (001/0>P). میانگین سن ابتلا به سکته ی قلبی در بین استان های کشور متفاوت و از نظر آماری معنی دار بود (001/0>P). کم ترین میانگین سن رخداد نخستین سکته ی قلبی مربوط به بیماران ساکن در استان های سمنان (9/12±1/59 سال)، سیستان و بلوچستان (9/13±3/60 سال) و لرستان (5/14±1/60 سال) و با میانگین سنی بیماران در استان اردبیل با 1/15±2/63 سال و استان زنجان (8/12±4/64 سال) تفاوت آماری معنی داری داشتند (019/0 > P).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان می دهد که سن ابتلا به سکته ی قلبی در مردان حدود 5 سال زودتر از سن ابتلا به سکته ی قلبی در زنان است. این مطالعه زمینه را برای پایش سن رخداد سکته ی قلبی و مدیریت موثرتر بیماری های قلبی- عروقی در کشور فراهم نموده است.
    کلیدواژگان: سن بروز، بیماری ایسکمیک قلب، سکته قلبی، اپیدمیولوژی، ایران
  • محمدحسین فلاح مهرآبادی، علیرضا باهنر*، فرشاد زین العابدین طهرانی، مهدی وصفی مرندی، اوستا صدر زاده، مریم شعبانی صفحات 19-27
    مقدمه و اهداف
    آنفلوانزای پرندگان بیماری حاد، بسیار واگیر، در گونه های مختلف پرندگان می باشد. نظر به اهمیت شناخت عوامل موثر بر رخداد آنفلوانزا، در این پژوهش میزان شیوع تحت تیپ های H5 و H7و عوامل موثر بر آن در پرندگان صنعتی، روستایی و وحشی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی، از شهریور تا آذرماه سال1393 و با نمونه برداری تصادفی بر اساس کد 11 رقمی GIS انجام گرفت. ابتدا آزمایش غربالگری الایزا و سپس بر روی موارد الایزا مثبت، آزمایش ممانعت از هماگلوتیناسیون ) (HI انجام شد، در مجموع از تعداد 1378 واحد و 31547 قطعه پرنده نمونه برداری شد.
    نتایج
    در آزمون HI از 1378 واحد نمونه برداری شده، یک واحد (باغ پرندگان) در مورد تحت تیپ H7 و 6 واحد (2 واحد باغ پرندگان، 3 واحد روستایی و یک مزرعه پرورش شترمرغ) برای تحت تیپH5 مثبت بود. تمام نمونه های سواب اخذ شده منفی بودند. از بین متغیرهای مورد بررسی، در مورد تحت تیپ H5، وجود دریاچه تا شعاع 3 کیلومتری با نسبت شانس 20/12 (فاصله اطمینان 95 درصد: 09/68-19/2) و وجود بازارچه فروش پرندگان زنده تا شعاع 3 کیلومتری با نسبت شانس 73/11 (فاصله اطمینان 95 درصد:42/104-32/1) به عنوان عوامل خطر این تحت تیپ مشخص شدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش پرندگان مهاجر آبزی در انتقال این بیماری و احتمال گردش این ویروس در کشور توصیه می شود نمونه برداری از این پرندگان برای شناسایی زودهنگام عفونت احتمالی و جلوگیری از گسترش آن ها به طیور بومی و صنعتی کشور انجام شود.
    کلیدواژگان: آنفلوانزای پرندگان، تحت تیپH5 و H7، طیور صنعتی و روستایی، ایران
  • محمدرضا افلاطونیان، ایرج شریفی *، محمدرضا شیرزادی، بهناز افلاطونیان صفحات 28-34
    مقدمه و اهداف
    از آن جایی که مخزن و میزبان لیشمانیوز پوستی نوع شهری انسان است، بنابراین، تشخیص سریع و درمان مناسب دارویی، اقدامی اساسی برای کنترل بیماری می باشد. این مطالعه با هدف تاثیر بیماریابی فعال و درمان به موقع در کنترل لیشمانیوز پوستی نوع شهری در شهرستان بم انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه نوعی کوهورت گذشته نگر با مداخله طبیعی است که در مرکز اختصاصی درمان لیشمانیوز پوستی از سال 86 طی مداخله ای با برنامه بیماریابی فعال و ارجاع افراد مظنون در شهر بم ، اجرا شد. برای مقایسه مرکز مشابهی در شهر کرمان که به صورت غیرفعال مدیریت می شد؛ به عنوان شاهد انتخاب گردید. داده های ثبت شده بیماران مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. سطح معنی داری P≤0.05 در نظر گرفته شد.
    نتایج
    میزان بروز بیماری طی سال های 86-1382 به طور مستمر تا 3 درصد افزایش نشان داد. پس از مداخله، موارد بیماری به تدریج تا کم تر از 1 درصد کاهش یافت، در حالی که در منطقه شاهد موارد بیماری هم چنان رو به افزایش بود. میزان بهبودی و شکست در درمان تفاوت معنی داری را در قبل و پس از مداخله و هم چنین با مرکز شاهد نشان نداد. میزان اثربخشی این مداخله در حدود 85 درصد محاسبه گردید.
    نتیجه گیری
    بیماریابی فعال و درمان به هنگام لیشمانیوز پوستی نوع شهری روشی موثر در کنترل بیماری بویژه در هنگام طغیان می باشد. تجربیات زلزله بممی تواند الگوی مناسبی برای مناطق اندمیک لیشمانیوز پوستی نوع شهری در سطح ملی و جهانی باشد.
    کلیدواژگان: لیشمانیوز پوستی نوع شهری، مداخله مدیریتی، بیماریابی فعال، استان کرمان
  • کورش اعتماد، علیرضا حیدری*، کاظم ندافی، محمدحسین پناهی، الهام احمد نژاد، شیدا ملک افضلی، مهدی نجمی، اسماعیل ایدنی، همایون امیری، زهرا خرمی، نرگس رجایی بهبهانی، فرشته داودی، سمیرا طراوت بخش، اعظم ملکی فر، معصومه نجاتی فر، منصوره لطفی صفحات 35-40
    مقدمه و اهداف
    شهر اهواز به یکی از آلوده ترین شهرهای دنیا بدل شده است. فقط در 11 آبان ماه سال 1392 بیش از یک هزار شهروند در استان خوزستان به ویژه در اهواز با علائم شدید تنگی نفس، سرفه، خس خس سینه و فشار خون بالا به مراکز درمانی مراجعه کردند و در یک هفته بیش از 7 هزار بار مراجعه با این سندرم ثبت شد. این مطالعه جهت تعیین شواهدی بر تایید اپیدمی بحران سندرم حاد تنفسی در ساکنان شهر اهواز در آبان 1392 انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی و توصیفی، ابتدا داده های مربوط به میزان مصرف داروهای کنترل کننده حملات حاد تنفسی، در آبان سال87 الی 92 در اهواز بررسی گردید. سپس مطالعه ای توصیفی با جامعه آماری از اقشار مختلف جمعیت عمومی انجام شد، که از نمونه گیری مبتنی بر هدف با حجم نمونه 120 نفری استفاده شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSSنسخه 18 آنالیز شد.
    نتایج
    میزان مصرف داروهای تنفسی از آبان سال1387 افزایش یافته و در آبان سال 1392 به طور قابل ملاحظه ای بیش از روزهای دیگر سال است. در مطالعه جمعیت عمومی، 93درصد اذعان داشتند که اتفاق مشابه را قبلا ندیده اند و 5/92درصد عنوان نمودند که اتفاق مشابه را قبلا نشنیده اند.
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش قابل ملاحظه داروهای تنفسی در آبان 1392 و غیر منتظره بودن رخداد نسبت به سال های گذشته وقوع اپیدمی محرز به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اپیدمی، بحران، سندرم حاد تنفسی
  • محمد باعقیده، علیرضا حمیدیدان، عباسعلی داداشی رودباری، فاطمه میوانه* صفحات 41-50
    مقدمه و اهداف
    تحلیل مکانی و تغییرات جغرافیایی در بیماری با توجه به عوامل خطر فردی، زیست محیطی، رفتاری، اجتماعی و اقتصادی، ژنتیکی و عفونی است در این پژوهش به بررسی فضایی نشانگان (سندرم) اسهال در سطح استان مازندران پرداخته شده است.
    روش کار
    در این پژوهش آمار مراجعان مبتلا به نشانگان (سندرم) اسهال که دارای پرونده پزشکی و اطلاعات مکانی بودند؛ برای دوره ی زمانی 90-1385 از مراکز درمانی دانشگاه های علوم پزشکی مازندران وبابل مورد استفاده قرار گرفت. برای بررسی و تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آمار فضایی مانند خودهمبستگی فضایی موران جهانی، شاخص انسلین موران محلی، شاخص K رایپلی و تابع تراکم کرنل استفاده شد.
    نتایج
    بر اساس نتایج شاخص های موران جهانی 87/0 در سطح معنی داری 99 و 95 درصد با مقدار P<0.001 سندرم اسهال در استان از الگوی خوشه ایتبعیت می نماید. هم چنین نتایج تابع K نشان داد که به غیراز مناطق غربی استان، سایر نقاط نشانگان (سندرم) اسهال از الگوی خوشه ایبالا پیروی می کند. نتایج شاخص های انسلین محلی موران و نقاط حساس نیز نشان داد که مناطقی از استان شامل شهرستان های ساری، قائشمهر و بابل بیش ترین شیوع سندرم را داشته اند.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج نشان داد که شیوع نشانگان (سندرم) اسهال از الگوی خوشه ایپیروی می کند و استفاده از روش های تحلیل مکانی در مناطق خاص جغرافیایی برای پیاده سازی برنامه های کاهش خطر بهداشتی مناسب، و جزء جدایی ناپذیر در مطالعه های اپیدمیولوژیک، تجزیه و تحلیل و ارزیابی خطر شیوع نشانگان (سندرم) اسهال محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: اسهال، تحلیل مکانی، شاخص موران جهانی، K رایپلی، مازندران
  • رویا صفری فرامانی، حسام الدین اکبرین، علی اکبر حقدوست، امین بیگ زاده، امیر حسین تکیان، رضا ملک زاده، احسان مصطفوی، حمید شریفی* صفحات 51-61
    مقدمه و اهداف
    با توجه به جایگاه مراکز همکار سازمان جهانی بهداشت در کشور، این مطالعه به منظور ارزیابی وضع فعلی آن ها و شناسایی فرصت ها، مشکلات و ارایه راه کارهای عملی در زمینه ی حل مشکلات این مراکز طراحی شد.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی با استفاده از پرسشنامه باز در سال 1393 انجام شد. محور اصلی پرسشنامه ها وضع مراکز از نظر تحقق اهداف، مشکلات نیروی انسانی، تامین منابع مالی، ارتباطات و هم چنین پیشنهادهایی در زمینه حل مسایلی در این حیطه ها بود. یافته های حاصل از مرحله اول این مطالعه در دومین نشست روسای مراکز همکار در اسفند ماه 1393 در کرمان مطرح و مورد تایید قرار گرفت و در همان جلسه پرسشنامه های مرحله دوم توزیع و تکمیل شدند. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوا انجام شد.
    نتایج
    بیش تر مراکز، نمره خود را از نظر رسیدن به اهداف کشوری (59/11) در مقایسه با اهداف جهانی (20/14) و اهداف خودتنظیمی (70/14) در وضعیت نامطلوب تری ارزیابی نموده بودند. مشکلات مالی و نیز نبود ردیف استخدامی برای جذب نیروها از مهم ترین مشکلات مراکز بود. حمایت بیش تر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان جهانی بهداشت و دانشگاه های پشتیبان، تشکیل شبکه های علمی تحقیقاتی در سطح ملی و بین المللی برای تسهیل ارتباطات، انعقاد تفاهم نامه های همکاری به منظور اشتراک تجربه ها و منابع و نیز تضمین رعایت حقوق مادی و معنوی پژوهشگران و هم چنین معرفی توانمندی های مراکز در سطح ملی و بین المللی، از پیشنهادهای ارایه شده بودند.
    نتیجه گیری
    حمایت بیش تر سازمان جهانی بهداشت، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه های پشتیبان می تواند موجب ارتقای روزافزون عملکرد این مراکز در کشور شود.
    کلیدواژگان: مراکز همکار سازمان جهانی بهداشت، ایران، مطالعه کیفی
  • فهیمه باقری امیری، علیرضا باهنر، احسان مصطفوی، محمد علی منصورنیا، ناصر رسولی بیرامی، محمدحسین فلاح مهر آبادی، دراب عبداللهی، محمدرضا شعله پاش صفحات 62-70
    مقدمه و اهداف
    تب برفکی، یکی از مهم ترین بیماری های واگیر دامی است. هدف از این مطالعه، بررسی عوامل تعیین کننده مرتبط با رخداد این بیماری در سطح گاوداری در کشور می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه از طرح مورد شاهدی استفاده شد. موردها شامل گاوداری هایی بودند که بیماری جدید در آن ها رخ داده و شاهدها گاوداری هایی بودند که در 6 ماه گذشته، سابقه ی رخداد بالینی تب برفکی نداشته اند. عوامل تعیین کننده بیماری با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون رگرسیون لجستیک و استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام گرفت.
    نتایج
    از بین متغیرهای بررسی شده، خرید دام جدید با نسبت شانس 69/14 (فاصله اطمینان 95 درصد: 36/50-29/4) و عبور دام عشایر با نسبت شانس 32/13 (فاصله اطمینان 95 درصد: 87/101-74/1) به عنوان عامل خطر در رخداد بیماری به دست آمدند. ورود واکسیناتور به دامداری با نسبت شانس 17/0 (فاصله اطمینان 95 درصد: 63/0-05/0) و تامین منابع دامی جدید از همان روستا/ شهری که دامداری واقع شده است با نسبت شانس 16/0 (فاصله اطمینان 95 درصد: 58/0-04/0) به عنوان فاکتور دارای اثر محافظتی محسوب شدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش ورود دام زنده آلوده در گسترش بیماری در کشور، نتیجه گیری می شود که رعایت اصول امنیت زیستی از جمله قرنطینه دام های خریداری شده جدید، اطلاع رسانی و آموزش کافی دامداران در عدم خرید دام جدید در زمان های طغیان بیماری از مناطق آلوده نقش مهمی در کنترل بیماری خواهند داشت.
    کلیدواژگان: مطالعه مورد، شاهدی، عوامل تعیین کننده، تب برفکی، گاوداری، ایران
|
  • V. Montazeri, F. Jafarpour Sadegh, S. Hosseinpour, Hr Mirzaei, E. Akbari, M. Ehsani, S. Akbari, N. Asadi, M. Mahmoudinezhad, E. Mirtaheri, Z. Sanaat, S. Pirouzpanah* Pages 1-9
    Background And Objectives
    Reproductive factors are in close relationship with breast carcinogenesis. This matched case-control study was conducted to study the association of reproductive risk factors with the risk of breast cancer (BC) among women in Tehran and northwest of Iran.
    Methods
    This hospital-based case-control study was performed on a total of 432 patients diagnosed with BC with confirmed histopathology who were recruited from hospitals affiliated with Shahid Beheshti and Tabriz University of Medical Sciences between 2007 and 2012, and 543 regionally matched controls without a prior history of BC.
    Results
    The average number of pregnancy and breast-fed children were significantly higher in cases than controls (P
    Conclusion
    High frequency of pregnancy, lactation, and older ages at first pregnancy are associated with the risk of BC, while older age at puberty, menopause, and longer duration of breast-feeding (age above 48 years) have inverse associations with the risk of BC.
    Keywords: Breast cancer, Reproductive factor, Lactation, Menopause, Case, control study
  • A. Ahmadi, H. Soori, Y. Mehrabi, K. Etemad* Pages 10-18
    Background And Objectives
    Determining and monitoring the age at myocardial infarction (MI) and its comparison in various regions is one of the vital and basic principles for the management of MI.This study was conducted to determine the age at the first MI in Iran.
    Methods
    In this cross-sectional, analytical study at a national level, the data of 20750 new MI patients registered in 2012 in 31 provinces of Iran according to the cardiologist’s diagnosis, World Health Organization criteria, and the codes ICD10: I21-I22 were used. The calculations were done using the Stata 12 software.
    Results
    The mean±SD of age at the first MI was 61.2±13.4 years in all patients in Iran. Moreover, 15033 (72.4%) patients were male with a mean age of 59.6±13.3 years. The mean age at MI in men was lower than women (65.4±12.6 years), showing a statistical significance (P
    Conclusion
    Our study demonstrated that the age at MI was approximately five years younger in men than women. This studyprovided the ground for monitoring the age at MI, and more effective management of cardiovascular diseases in Iran.
    Keywords: Age at incidence, Ischemic heart disease, Myocardial infarction, Epidemiology, Iran
  • Mh Fallah Mehrabadi, Ar Bahonar *, F. Tehrani, M. Vasfi Marandi, A. Sadrzadeh, M. Shabani Pages 19-27
    Background And Objectives
    Influenza is an acute, highly contagious disease of a variety of both domestic and wild bird species. The aim of this study was to estimate subclinical infections or previous exposure to H5 and H7 subtypes and to discover potentially important determinants of the prevalence of this disease in industrial and backyard poultry in Iran.
    Methods
    A survey was conducted from September to December 2014 in Iran using a cross-sectional design throughout the entire country. The Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) was used as the screening test and all ELISA-positive samples were examined with the HI test to differentiate H5 and H7. A total of 1378 places and 31547 birds were sampled.
    Results
    One place (bird garden) out of 1378 was positive for the H7 subtype and six places (2 bird gardens, 3 villages, and 1 ostrich farm) out of 1378 were positive for the H5 subtype on HI test. The results of this study showed that the presence of a lake (OR=12.20, CI 95% 2.19-68.09) and live bird marketing (11.73, CI 95% 1.32-104.42) were risk factors for the H5 subtype.
    Conclusion
    Sampling migratory waterfowl birds is recommended for early detection of probable infections and preventing the spread of infection to the backyard and industrial poultry because of their role in the transmission of the disease and probability of circulation of the virus.
    Keywords: Avian Influenza, H5, H7 sub type, Industrial, Backyard poultry, Iran
  • Mr Aflatoonian, I. Sharifi *, Mr Shirzadi, B. Aflatoonian Pages 28-34
    Background And Objectives
    Anthroponotic cutaneous leishmaniasis (ACL) is restricted to humans; thus, prompt diagnosis and early treatment are significant measures to control the disease. This study was conducted to determine the effect of direct active case- detection and early treatment on the control of ACL in Bam District.
    Methods
    This retrospective cohort study was performed based on intervention and nonintervention. After the 2003 earthquake, an equipped treatment center was established to actively detect CL cases following the CL epidemic. This intervention was carried out in 2007 and the suspected cases were referred to the center for diagnosis and treatment Another comparable CL treatment center was selected as the control in Kerman. The recorded data of the patients were analyzed with statistical tests at p
    Results
    The incidence rate steadily increased to 30% from 2003 to 2007 whereas the incidence gradually decreased to 1% after the intervention. However, by contrast, the incidence rate increased significantly in the control area. The treatment failure and relapse rate of ACL showed no significant difference with the control group before and after the intervention. The effectiveness of the intervention was calculated to be 85%.
    Conclusion
    Active case-detection and early treatment of ACL could be an effective measure in controlling ACL, particularly during epidemics. Lessons learned from the 2003 Bam earthquake could be used as a suitable model for ACL endemic areas, nationally and globally.
    Keywords: Cutaneous leishmaniasis, Management intervention, Active case finding, Kerman province, Iran
  • K. Etemad, A. Heidari *, K. Nadafi, Mh Panahi, E. Ahmadnejad, Sh Malekafzali, M. Najmi, E. Idani, H. Amiri, Z. Khorami, N. Rajaee Behbahani, F. Davoodi, S. Taravatmanesh, A. Malekifar, M. Nejatifar, M. Lotfi Pages 35-40
    Background And Objectives
    Ahvaz has become one of the most polluted cities in the world. Only on 11 November 2013, over one thousand residents in Khuzestan Province attended the nearest health center with severe symptoms, particularly shortness of breath, cough, wheezing, and high blood pressure. During a week, more than 7 thousand patients were registered with this syndrome. This study was conducted to investigate the evidence for the confirmation of an epidemic in acute respiratory syndrome among the residents of Ahwaz in November 2013.
    Methods
    In this cross-sectional study, we evaluated the data of the use of drugs related to acute respiratory attacks from November 2008 to 2013 in Ahvaz. Then, we conducted a descriptive study on the general population. The sample size was 120 and the study participants included different segments of the general population. The data collection tool was a researcher-made questionnaire and the data were analyzed using SPSS.18.
    Results
    The use of the respiratory drugs increased from 2008 to 2013. The drug consumption was markedly higher in November 2013. In the study of the general population, 93% of the participants declared that they had never seen a similar event, and 92.5% mentioned that they had never heard of a similar occurrence.
    Conclusion
    Due to the significant increase in respiratory medicine in November 2013 and the unexpected nature of the event, an epidemic seems to be obvious.
    Keywords: Epidemic, Crisis, Acute respiratory syndrome
  • M. Baaghideh, A. Hamidian, Aa Dadashi Roudbari, F. Mayvaneh* Pages 41-50
    Background And Objectives
    Spatial epidemiology is the description and analysis of geographic variations of diseases with respect to demographic, environmental, behavioral, socioeconomic, genetic, and infectious risk factors. Disease mapping includes a set of statistical techniques that lead to providing clean maps based on estimation of the incidence, prevalence and mortality rates for the users to enable them to reliably estimate the distribution of the diseases. In this study, the spatial epidemiology of diarrhea was evaluated in Mazandaran.
    Methods
    In the present study, statistical methods like the Moran’s I spatial autocorrelation, Anselin local Moran’s I, K function and Ripley index were used to evaluate 4924 cases between 1385-1390, based on certain factors detected in diarrheal diseases.
    Results
    The results of the global Moran index showed that this disease provided adherence to a cluster pattern in the province. The results of the K function also showed that apart from the western regions of the province, the diarrheal disease followed the above-mentioned cluster pattern. The results of Anselin local Moran and sensitive indicators revealed that the central region of the province, including the cities of Sari, Qaymshmhr, and Babol had the highest prevalence of the disease.
    Conclusion
    The results showed that the prevalence of syndrome diarrhea follows the pattern cluster and the use of spatial analysis methods in a specific geographic area is appropriate for programs to reduce health risks. And in epidemiological studies, analysis and risk assessment diarrhea syndrome are very important.
    Keywords: Diarrhea_Spatial Analysis_Global Moran index_Ripley's K Function_Mazandaran
  • R. Safari Faramani, H. Akbarin, Aa Haghdoost, A. Beigzadeh, Ah Takian, R. Malekzadeh, E. Mostafavi, H. Sharifi* Pages 51-61
    Background And Objectives
    Taking into account the roles and positions of WHO Collaborating Centers (WHOCCs) in the furtherance of national goals and the great impact of their interaction as well as cooperative relations between these centres, this study was conducted to assess the current status of WHOCCs, identify opportunities and threats, and provide practical solutions to solve WHOCCs problems.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted using an open-ended questionnaire in 2014. The questionnaire revolved around the WHOCC's status in terms of goal achievement, manpower problems, financial resources, communications, as well as suggestions to solve problems in these domains. These findings were approved in the second convention of the heads of WHOCCs in Kerman in 2014 and the questionnaires of the second phase were distributed and completed by participants. Data were analyzed using the content analysis method.
    Results
    The majority of the centres assessed their performance regarding the national goals (11.59) in comparison with international goals (14.20), and self-regulated goal setting (14.7o) in an unfavorable condition. Financial problems and lack of recruitment were the most important problems for WHOCCs. The support of the Ministry of Health, WHO, supporting universities, and establishing research networks at national and international levels to foster communication, contracts to share experiences and resources, considering the author's rights as well as introducing the competencies of centres at national and international levels, were some of the suggestions proposed.
    Conclusion
    It seems that more support of the WHO, Ministry of Health, and supporting universities is needed to increase financial resources and recruit staff.
    Keywords: WHO Collaborating Centres, IR of Iran, Qualitative study
  • F. Bagheri Amiri, Ar Bahonar, E. Mostafavi, Ma Mansournia, N. Rasouli, Mh Fallah Mehrabadi, D. Abdollahi, Sholepash Pages 62-70
    Background And Objectives
    Foot-and-mouth disease (FMD) is one of major contagious animal. The purpose of this study was to evaluate the determinants associated with FMD occurrence in farms.
    Methods
    A case- control study was carried out in cattle farms. The cases were farms with new reports of FMD and controls were units without any report of FMD in last 6 month. For assessing the risk factors, a researcher- made questionnaire was used. Statistical analyses were done with SPSS version 16 using the logistic regression test.
    Results
    Purchase of new livestock [OR: 14.69 (CI95%: 4.29, 50.36)] and passing migratory livestock [OR: 13.32 (CI 95%: 1.74, 101.87) were identified as the risk factors of the disease. Visiting the farm by the vaccinator in last 2 weeks [OR: 0.17 (CI 95%: 0.05, 0.63)] and buying new livestock from the same village/ city where the farm is located [OR: 0.16 (CI 95%: 0.04, 0.58)] were considered as protective factors.
    Conclusion
    Considering the role of infected livestock in the country, the most important steps for effective preventation are: areadherence to biosecurity as well as quarantining new purchased animals, and informing and training farmers to not purchase new animals from farms that are located in the infected areas and around the times of outbreak.
    Keywords: Case control study, Risk factors, Foot, mouth disease, Farm, Iran