فهرست مطالب

مراقبت امروز - پیاپی 14-15 (بهار و تابستان 1388)

نشریه مراقبت امروز
پیاپی 14-15 (بهار و تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صدیقه سالمی، مهناز سنجری، فاطمه شیرازی، شیوا حیدری، غضنفر میرزابیگی صفحه 5
    مقدمه و هدف
    محیط بالین یکی از عوامل موثر در حرفه پرستاری است و بحث در مورد ارتقاء این حرفه بدون توجه به محیط کار امکان پذیر نمی باشد. هدف از این مطالعه تعیین دیدگاه پرستاران سراسر کشور در مورد محیط بالینی و ویژگی های حاکم بر آن است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 88 روی پرستاران شاغل در بیمارستان های کشور انجام شد. پرسشنامه ای پژوهشگر ساخته برای 1500 نفر از پرستاران 20 استان کشور ارسال شد که از این تعداد 1160 پرسشنامه برگردانده شد (میزان پاسخگویی 77درصد). نمونه گیری به صورت تصادفی ساده انجام شد. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با آمار توصیفی انجام شد.
    یافته ها
    در حیطه اصول مراقبت بالینی بیش از نیمی از پرستاران از اهمیت ارتباط میان رشته ای (61 درصد)، تصمیم گیری مستقل (57 درصد)، عمل بر اساس معیارهای اخلاقی و ارتباطات حرفه ای(60 درصد) آگاهی داشتند. در توصیف محیط بالینی، اکثریت پرستاران (85 درصد) در مورد مشکلات مراقبتی با همکاران خود مشورت می کردند، با توجه به نیازهای بیمار به ارایه مراقبت می پرداختند و مراقبت آن ها با یافته های جدید هم خوانی داشت (80 درصد). کمترین موضوعی که پرستاران به آن توجه می کردند ارتباط و اهمیت دادن به دانشجویان بود(37 درصد).
    نتیجه گیری
    علیرغم کاستی های محیط بالین، پرستاران در بسیاری از حیطه های فعالیت حرفه ای خود قوی ظاهر شدند. پرداختن به مساله ویژگی ها و چالش های محیط کار یکی از مسائل زیر بنایی در ارتقاء مراقبت از بیماران است. نتایج حاصل از این تحقیق می تواند مورد استفاده برنامه ریزان و سیاستگذاران امر بهداشت قرار گیرد تا پرستاران با حداکثر توان و کارایی در عرصه های خدمت رسانی حضور یابند.
    کلیدواژگان: محیط بالین، اصول مراقبت، حرفه پرستاری، ویژگی های محیطی
  • شهین سالاروند، مریم سالاروند، مجیدمجیدی مهر صفحه 19
    مقدمه
    گسترش روز افزون استفاده از طب مکمل در سراسر دنیا، نیاز به شناخت دقیق مبانی، اصول و کاربرد صحیح آن را از سوی حرف پزشکی، اجتناب ناپذیر ساخته است. این مطالعه با هدف مروری کامل از امور طبیعه درمبانی طب سنتی ایرانی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش، مطالعه ای مروری با هدف گردآوری مبانی نظری طب سنتی ایرانی (امور طبیعیه) و با بررسی متون مربوطه از اینترنت(Google، SID.ir، MEDLINE، Magiran، Iranmeddex) و منابع اصیل طب سنتی ایرانی با کلید واژه های مبانی،طب سنتی ایرانی(Elementary، Iranian Traditional medicine)، تعداد30 مقاله یافت شد که 15 مقاله کاملا مرتبط بوده و با بررسی متون و کتب مرجع طب سنتی انجام شده است.
    یافته ها
    تئوری ها و مفاهیم پیشگیری، تشخیص، بهبود و درمان بیماری در طب سنتی بر اساس برخورد کل نگر به بیمار است. در طب سنتی اختلالات در حیطه های جسمی، روحی، روانی، معنوی و محیطی بطور همزمان درمان می شوند. در این مطالعه پس از بیان تعریف طب از دیدگاه دانشمندان ایرانی، به وی‍‍‍ژگی های طب سنتی، نظریه ها و مفاهیم طب سنتی، تعاریف تندرستی و بیماری، عوامل تاثیر گذار بر آنها از دیدگاه اطبا تاریخ ایران، موضوعاتی که علم طب به آنها نظر دارد.
    نتیجه گیری
    فلسفه جامع نگر عنصری کلیدی در تمام موارد استفاده از طب سنتی است، بنابراین هنگام بررسی آثار مکتوب در زمینه طب سنتی(چه داروهای گیاهی و چه درمانهای مبتنی بر روش های سنتی) باید نظریه ها و مفاهیم و کاربرد هر نوع طب سنتی و زمینه فرهنگی آنها در نظر گرفته شوند.
    کلیدواژگان: امور طبیعه، مبانی، طب سنتی ایرانی
  • سیده فاطمه قاسمی، فاطمه ولی زاده، راضیه موسوی صفحه 33
    مقدمه و هدف
    فرآیند شیردهی باعث افزایش نیازهای غذائی می شود و نحوه تغذیه مادرشیرده باید به گونه ای باشد که احتیاجات غذائی خود وکودکش را فراهم کند.این مساله به ویژه تا زمانی که کودک تغذیه انحصاری با شیر مادردارد، اهمیت بیشتری دارد، زیرا ترکیب شیرمادر تاحد زیادی تحت تاثیر رژیم غذائی وی است. از این زمان به بعد توجه به تغذیه کمکی درپیشگیری ازسوء تغذیه کودک ارزشمنداست. هدف ازاین مطالعه تعیین نیازهای آموزشی مادران درمورد تغذیه خودوکودکشان درزمان شیردهی در مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی خرم آباد1383بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت توصیفی –مقطعی انجام شد. نمونه شامل 200 مادر دارای کودک 2-0 ساله بود که جهت دریافت خدمات به مراکزبهداشتی درمانی خرم آباد مراجعه می کردند و به روش تصادفی خوشه ایانتخاب می شدند. ابزارجمع آوری اطلاعات شامل یک برسشنامه دوبخشی بود، بخش اول شامل8سوال مربوط به مشخصات فردی مادروکودک وبخش دوم شامل 33سوال درمورد اطلاعات و اقدامات واحدهای مورد پژوهش در زمینه تغذیه دوران شیردهی درمادر و تغذیه کودک زیر 2سال بود. اطلاعات جمع آوری شده باآمارتوصیفی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    اکثر نمونه ها(63درصد)درگروه سنی 30-25ساله و اکثرا(44 درصد) دارای تحصیلات دبیرستانی و دارای یک فرزند (1/63 درصد) بودند. روش تغذیه کودک 8/26 درصد شیرمادربه تنهایی، 7/4 درصد شیرخشک به تنهایی، 7/49 درصد شیرمادروتغذیه کمکی،1/8 درصد غذای خانواده و7/10 درصد سایرروش ها بود. میزان نیاز به آموزش مادران در زمینه تغذیه خود و کودکشان در3/3 درصد موارد زیاد، 3/47 درصد متوسط و4/49 درصد درحدکم بود.
    نتیجه گیری
    درصد زیادی ازمادران ازشیرخود به تنهایی یا همراه با سایر روش ها برای تغذیه کودکشان استفاده می کردند و نیمی از آنها در مورد تغذیه خود و کودکشان نیاز آموزشی زیاد و متوسط داشتند. با توجه به اهمیت بسیار زیاد تغذیه مادران شیرده و کودکان شیرخوار پیشنهاد می شود مراقبین و رابطین بهداشتی، متخصصان تغذیه، پرسنل پرستاری و پزشکی برنامه های جدی تری را علاوه بر برنامه های موجود جهت آموزش مادران دراین زمینه به کار گیرند، زیرا برنامه های آموزشی موجود تنها بر تغذیه با شیر مادرو تغذیه تکمیلی تاکید دارند و به تغذیه مادر شیرده و تاثیر آن بر تغذیه کودک توجهی ندارند.
    کلیدواژگان: نیازآموزشی، مادر شیرده، کودک شیرخوار، تغذیه
  • طناز خبازی، جواد مهتدی نیا صفحه 39
    مقدمه و هدف
    سرطان، رشد و گسترش کنترل نشده سلولهاست. هیچ فاکتوری به تنهایی نمی تواند عامل سرطان باشد. در دهه های اخیر تاثیر غذا بر خطر سرطان بسیار مورد توجه قرار گرفته است. گیاهان به علت دارا بودن ترکیبات فعال بیولوژیکی، هم در طب گیاهی و هم در تولید داروهای شیمیایی تجاری بسیار مورد استفاده قرار می گیرند. بسیاری از مردم تصور می کنند که گیاهان دارویی صرفا بعلت «طبیعی» بودن هیچگونه عوارضی بر بدن ندارند. هدف از این مطالعه، معرفی برخی از ترکیبات طبیعی سرطانزای شناخته شده در گیاهان دارویی، بر اساس طبقه بندی IARC (International Agency for Research on Cancer) می باشد.
    مواد و روش ها
    جهت دستیابی به مقالات مرتبط، از جستجو در سایتهایPubmed، Sciencedirect و WHO با واژگان کلیدی Natural Carcinogen، Food and Cancer، Herbal Medicine and Cancer استفاده شد. در نهایت39 مقاله مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    تعدادی از مواد شیمیایی طبیعی موجود در گیاهان، مثل پیرولیزیدین آلکالوییدها، سافرول، آنتراکینون، Aristilochic Acid، آگاریتین، سیکازین، Ptaquilosid می توانند سرطانزا باشند.
    نتیجه گیری
    بسیاری از ترکیبات زیست فعال که اثرات شناخته شده ای بر فیزیولوژی انسان دارند؛ از طریق مطالعه بر روی گیاهان مورد استفاده درطب سنتی شناخته شده اند. اگرچه بیشتر مکمل های غذایی گیاهی، سالم بوده و تاثیرات مفیدی بر روی سلامتی دارند ولی تعداد کمی از این ترکیبات می توانند با تبدیل شدن به واسطه های فعال باعث بروز مسمومیت و حتی سرطانزایی شوند.
    کلیدواژگان: سرطان، گیاهان دارویی، ترکیبات طبیعی سرطانزا
  • فاطمه ولی زاده، سیده فاطمه قاسمی صفحه 51
    مقدمه و هدف
    اشتغال در سیستم درمانی خطراتی را به دنبال دارد که از آن جمله می توان تماس با عوامل گوناگون بیماری زا به خصوص پاتوژن های منتقله از طریق خون مانند ایدز را نام برد. کارگران خدماتی شاغل در بخش های مختلف بیمارستانها به علت تماس زیاد و دستکاری پس ماندهای عفونی و اجسام نوک تیز و برنده در معرض خطرآسیب های شغلی می باشند. هدف ازاین مطالعه تعیین میزان آگاهی، نگرش و عملکردکارگران خدماتی بیمارستان های آموزشی شهرخرم آباد در مورد پیشگیری از انتقال ایدز می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت توصیفی-مقطعی انجام شد. نمونه شامل 70نفر از خدمتکاران شاغل دربیمارستان های آموزشی خرم آباد بود. روش نمونه گیری سرشماری بود. متغیرهای مورد بررسی شامل سن، جنس، تحصیلات، سابقه دریافت آموزش در مورد ایدز و میزان آگاهی، نگرش و عملکرد درزمینه پیشگیری از انتقال ایدزبود. اطلاعات توسط پرسشنامه و به روش مصاحبه جمع آوری و با آزمونهای آمار توصیفی و آزمونهای تحلیلی تی، آنالیز واریانس، ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    هیچ کدام از واحدهای مورد پژوهش سابقه دریافت آموزش از محیط کار در مورد پیشگیری از ایدز را نداشتند. سطح آگاهی 7/65درصد خوب، نگرش در 4/51درصد نامناسب و ضعیف و عملکرد در 9/72درصد مناسب گزارش شد. 6/68درصد با این موضوع که خدمتکاران بیمارستان ها در معرض خطر ابتلا به ایدز هستند، مخالف بودند. 9/42درصد نکات پیشگیری کننده را همیشه و برای همه بیماران رعایت نمی کردند. 7/55درصد همیشه از روش های صحیح ضدعفونی وسایل فلزی و پارچه ای استفاده نمی کنند. 3/54درصد هنگام جمع آوری زباله های بیمارستانی آنها را فشرده می کنند و 20درصد همیشه ازدستکش استفاده نمی کنند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه خدمتکاران بیمارستان ها در مورد ایدز و روش های پیشگیری از آن نیاز به آموزش دارند. تامین سلامت و فراهم ساختن آسایش و رفاه کارگران نه تنها یک امتیاز برای مسئولین است بلکه یک وظیفه انسانی است. پیشنهاد می شود در بدو استخدام این افراد به منظور پیشگیری از آسیب های شغلی، روش های صحیح جمع آوری و دفع زباله های عفونی و استفاده صحیح از مواد ضدعفونی کننده و گندزدایی به آنها آموزش داده شود.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، خدمتگزار بیمارستان، ایدز
  • فیروزه پیامنی، سعید فروغی، مریم کمالی، فاطمه گودرزی، مجید میری، محبوبه بیات، رفعت سید امامی صفحه 59
    مقدمه و هدف
    دوران بارداری، یکی از مهمترین مراحل زندگی یک زن است که با تغییرات وسیع فیزیولوژیکی، روانی و اجتماعی همراه می باشد، که این تغییرات بر کیفیت زندگی فرد تاثیر گذار هستند. این مطالعه با هدف تعیین و مقایسه کیفیت زندگی زنان در دو گروه حاملگی پر خطر و طبیعی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه تحلیلی از نوع مورد شاهدی است که روی 120 نفر (60 نفر با حاملگی پر خطر، 60 نفر با حاملگی طبیعی) از زنان بارداری که جهت انجام مراقبت های دوران بارداری به مراکز بهداشتی- درمانی الیگودرز در سال 1388 مراجعه کرده بودند انجام شد. نمونه ها به روش نمونه گیری خوشه ایمرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه دو قسمتی شامل مشخصات فردی و پرسشنامه فرم کوتاه (SF-36) بود که اعتبار آن به روش اعتبار محتوی و همسانی درونی آن با روش آلفا کرونباخ و دو نیمه سازی سنجیده شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که میانگین امتیاز کلی کسب شده کیفیت زندگی در مادران باردار با حاملگی پر خطر (67/14±79/35) به نحو معنی داری پایین تر از مادران باردار با حاملگی طبیعی (44/15±31/56) بوده است(001/0p<). همچنین میانگین امتیازات دو گروه پر خطر و کم خطر در ابعاد سلامت روان، عملکرد اجتماعی، سلامت عمومی و احساس نشاط از زندگی نیز با برخی از عوامل خطر رابطه معنی دار داشت.
    نتیجه گیری
    کیفیت زندگی در زنان باردار با حاملگی پرخطر در مقایسه با زنان باردار با حاملگی طبیعی پایین تر است، بنابراین شناسایی زنان حامله در معرض خطر در هنگام اولین مراجعه جهت مراقبت های دوران بارداری و تلاش جهت ارتقاء کیفیت زندگی آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، حاملگی، پرخطر
  • مهدی ولی پور، میلاد زیودار، امین میر، سجاد بازوند، ماندانا ساکی، زهره امیدی فرد صفحه 63
    مقدمه و هدف
    مصرف مواد اعتیاد آور یکی از مشکلات بزرگ در جوامع گوناگون می باشد که علاوه بر مشکلات جسمی باعث ایجاد مشکلات روحی روانی برای فرد، خانواده و جامعه می شود. قشر دانشجو بعلت تاثیر زیاد گروه همسالان و کنجکاوی و همچنین حس استقلال و دوری از خانواده از این نظر در معرض خطر قرار دارند که این خود باعث بر هم زدن بهداشت روحی و روانی دانشجویان و تاثیر مستقیم بر وضعیت زندگی و علی الخصوص وضعیت آموزشی و ارتباط آنان بین سایر دانشجویان می شود. هدف این پژوهش تعیین نگرش و شیوع مصرف مواد اعتیاد آور و عوامل ایجاد کننده آن در بین دانشجویان یکی از رشته های دانشگاه آزاد بروجرد بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی است. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ای 30 سوالی بود که از 2 بخش تشکیل شده بود در بخش اول اطلاعاتی در زمینه سن، جنس، رتبه تولد، وضعیت تاهل، وضعیت مسکن، سطح درآمد و تعداد اعضای خانواده مورد پرسش قرار گرفته و در بخش دوم اطلاعاتی در زمینه ی نگرش دانشجویان در مورد مواد اعتیاد آور و شیوع مصرف این مواد و علل زمینه ساز آن مورد سنجش قرار گرفت.پرسشنامه مذکور بعد ازمحاسبه پایایی و روایی در بین 100 نفر از دانشجویان به روش سرشماری مقطعی پخش شد و سپس داده با آمار توصیفی و آزمون کای دو تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    38 درصد ازشرکت کنندگان حداقل یک بار از مواد اعتیاد آور استفاده کرده بودند که از این بین 72درصد علل مصرف خود را تفریح و سرگرمی بیان کردند. 19درصد مصرف سیگار را بیان کردند که 86درصد آنان دارای یک فرد سیگاری در بین اعضای خانواده خود بودند و 52درصد تحریک دوستان و فشارهای روحی را عامل مصرف خود گزارش کردند. 36درصد مصرف قلیان را گزارش کردند که 77درصد آنان تفریح و جمع دوستان را عامل آن دانستند. 8درصد هم از ترامادول و ریتالین استفاده کرده بودند که 50 درصد علت مصرف را تفریح و تحریک دوستانشان بیان کردند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده تفریح، تحریک دوستان و وجود اعتیاد در خانواده احتمال مصرف مواد اعتیاد آور توسط دانشجویان را افزایش می دهد که این خود توجه بیشتر والدین به این امر، بالابردن میزان آگاهی دانشجویان و همچنین ایجاد تفریحات سالم برای این قشر جامعه را می طلبد تا میزان گرایش این قشربه تفریحات ناسالم و مواد اعتیاد آورد کمتر گردد.
    کلیدواژگان: بهداشت روانی، سیگار، قلیان، سوءمصرف مواد، علل زمینه ساز
|
  • Salemi Sedighe, Sanjari Mahnaz, Shirazi Fateme, Hidari Shiva, Mirzabigi Ghazanfar Page 5
    Background and Aim
    The work environment is a main contributing factor in nursing. This study investigated Iranian nurses’ attitude and point of views toward the clinical environment.
    Material And Methods
    In this descriptive cross sectional study a researcher-developed questionnaire was sent for a total of 1500 nurses from 20 provinces of Iran. Of these, 1160 were returned and useable for statistical analysis (response rate 77%). Sampling was simple random. Data were analyzed using description statistics.
    Results
    The study identified several areas of challenges in the nurses work environment. In clinical care field, more than half of nurses emphasized on imperative of interdisciplinary communication (61%), making decisions autonomously in the care (57%), acting on ethical values and positive professional relationships (60%). In professional nursing tasks, the majority nurses consulted to their colleagues about caring problems (85%), delivered care based on their patients’ needs and acted on evidence-based approach (80%). Only the time devoted to the students by the nurses was neglected (37%).
    Conclusion
    Work environment issues are cornerstone of health care and need to be modified to improve nursing care. These findings could be redesigning a work environment that supports nurses in providing comprehensive professional care.
    Keywords: Clinical Environment, Standard of care, Nursing profession, Environmental characteristics
  • Salarvand Shahin, Salarvand Maryam, Majidi Mehr Majid Page 19
    Background and Aim
    Development of complementary medicine in the world, requires a detailed understanding of the fundamentals, principles and correct application by medical practitioners is inevitable. This study aimed to complete the review of the natural things in foundations of traditional medicine.
    Material And Methods
    This review study aims to collect an overview of theoretical principles of Iranian Traditional Medicine (Tbyyh Affairs) and the relevant texts from the Internet (Google, SID.ir, MEDLINE, Magiran, Iranmeddex) with the keywords; natural things, foundations, Iranian traditional medicine. 30 articles were found 15 of which were completely related published articles and original references in Iranian traditional medicine.
    Results
    Theories and concepts of prevention, detection, recovery and treatment of diseases in traditional medicine are based on the holistic approach to patients. Disorders in traditional medicine in the areas of physical, emotional, mental, spiritual and environment are treated simultaneously. In this study, the definition of medicine from the perspective of Iranian scientists, the characteristics of traditional medicine, traditional medicine theory and concepts, definitions of health and illness, and the factors affecting them from the view point of ancient Iranian physicians and issues that medicine considers are provided.
    Conclusion
    Holism -oriented philosophy of traditional medicine is a key element in all cases. So studying the literature traditional medicine (both herbal medicine and treatments based on traditional methods) theories and concepts and the use any kind of traditional medicine and cultural background is must be considered.
    Keywords: Natural things, Foundations, Iranian traditional medicine
  • Ghasemi Seyedeh Fateme, Valizadeh Fateme, Mousavi Raziyeh Page 33
    Background and Aim
    The process of breast feeding increases mothers’ nutritional needs. Therfore mothers’ nutrition should be provided to supply both themselves and their babies nutritional needs. This is particulary important until the infant is exclusivly breast fed, because the quality of milk is depended on their diets. After this time, complementary feeding is another important factor for preventing malnutrition. The aim of this study was to determine educational needs of mothers who reffered to health centers of Khoramabad about lactating and infant nutrition in 2004.
    Material And Methods
    This is a cross-sectional study. The sample was 200 mothers who have a younger than 2-year old infant who reffered to health centers of Khoramabad. Sample were selected through random cluster method. The data was collected by a two- part questionnaire, the first part contains 8 demogrphic charecteristics and second part has 33 questions about nursing mother and infants nutrition. The questionaire was compeleted by interview. Data were analyzed by descriptive statistics.
    Results
    The majority of samples (63%) were 25-30 years old and 44% had high school certificate, 63.1% had one child baby's nutrition method in 26.8%was exclusivly breast feeding, 4.7% formula, 49.7% breast feeding and complementary feeding, 8.1% family food and 10.7% other methods. In generale the mothers educational needs was in 3.3% high, 47.3% moderate and 49.4% with in low.
    Conclusion
    Most of mothers used their own milk along or with other feeding methods in their children's feeding and most of them needed high and moderate educational needs about own and their children's nutrition. Considering the high importance of nutrition in mother-child health, it is suggested the health provider nutritionalist, nursing and medical staff, employ more seriously new plans to instructe mothers in this regard, as the present training plans only emphesizes on the nutrtion by breast feeding and complementary feeding and ignore the quality of breast milk effect in breast fed infants health
    Keywords: Eeducational need, Lactating mother, Infant, Nutrition
  • Tannaz Khabbazi, Javad Mohtadi Nia Page 39
    Background and Aim
    Cancer is the uncontrolled growth and spread of cells. No single causal factor stands out for cancer. Recently, diet as a probably most important factor in the etiology of cancer attracted more interests. Herbs contain many biologically active compounds that have been used extensively in herbal medicine and preparing human drugs. Many of people perceived that herbal medicine is always safe and do not have any side effects, only due to its “natural” origin. In this review we introduced a number of natural carcinogens in herbal medicine on the basis of IARC (International Agency for Research on Cancer) categories.
    Material And Methods
    A literature search was conducted through PubMed, Sciencedirect and WHO΄s websites. Herbal medicine and cancer, natural carcinogen, food and cancer were used as key words. Ultimately, 39 articles were used for this review.
    Results
    A number of biochemicals that exist naturally in foods such as pirolizidin alkaloids, safrole, Anthraquinone, Aristilochic Acid, Agaritine, Cycasin, Ptaquilosid could be carcinogenic.
    Conclusion
    Many bioactive compounds with known effects on human physiology and disease have been identified through studies of plants used in traditional medicine. Although most of them have health benefits but some of them can be converted to reactive intermediates causing toxicity and carcinogenicity.
    Keywords: Cancer, Natural carcinogens, Herbal medicine
  • Valizadeh Fateme, Ghasemi Seyedeh Fateme Page 51
    Background and Aim
    Working in hospital and health services has different biological hazards such as transmison of blood born pathogens like AIDS. Servants as health care professionals are in contact with infectious remainders and sharp and cutting objects, so they face a grave risk of infection with the HIV virus in the course of their work. The aim of this study was to determine knowledge, attitud and practice toward AIDS prevention among hospital servants of Khoramabad in 2004.
    Material And Methods
    In this cross-sectional study 70 of the servants who were employed in Khorramabad’s educational hospitals were assessed. Subjects were selected through cencus method. The data were collected using questionnaire including age, sex, education, history of education about AIDS and staff knowledge, attitude and practice toward AIDS prevention variables. Information was collected by interview method. Data was analyzed by descriptive statistics and analytical tests such as T, ANOVA, Pearson and Spearman.
    Results
    None of the subjects had received education about HIV prevention in their work setting. 65.7% had good awareness, attitude in 51.4% was poor or weak, and practice in 72.9% was reported appropriate. 68.6% opposed that hospital servants are high risk to HIV infection. 42.9% didnt apply the safty precautions for aids prevention always and for all paients. 55.7% didn’t use disinfection materials for instruments and clothes in proper method. 54.3% during gathering hospital’s infectious remainders compacted them by hand or foot and 20% always didn’t use gloves.
    Conclusion
    Based on this study, hospital servants need to be trained about AIDS and its prophylaxis. Providing health and welfare of workers is not only a privilege but a duty for responsible human beings. In this regard health admistrators can have a very well influence in resolvig this problem by continuing education programs for hospital servants staff.
    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, Hospital servants, AIDS
  • Payamani Firuzeh, Foroghi Saeid, Kamali Maryam, Goudarzi Fateme, Miri Majid, Beiat Mahbobe, Seyed Emami Rafat Page 59
    Background and Aim
    pregnancy period is one of the most important life stages for women. It is along with broad changes in their physiological, psychosocial functioning. These changes affect the quality of their life. The aim of this study was to determine the effect of type of pregnancy (normal or high risk) on the quality of life.
    Material And Methods
    In this case-control study a total of 120 women (60 women with normal pregnancy and 60 women with high risk pregnancy) who referred to the prenatal clinics of Aligudarz, were assessed. Subjects were selected cluster sampling. Data were collected using a two part questionnaire that included demographic characteristics and the short form of SF- 36 questionnaire to assess the quality of life.
    Results
    In this study, the results revealed that the mean score of the quality of life was lower significantly (P< 0.001) in the women with high risk pregnancy (35.79 ± 14.67) in comparison with normal pregnancy (56.31 ± 15.44). Also, mean scores at mental health, social function, general health and emotional well-being dimensions in both groups have significant correlation with some of the prenatal risk factors.
    Conclusion
    Quality of life in high risk pregnancy was lower than normal pregnancy. Therefore it is very important to identify women that are at risk during the first visit for prenatal management and try to promote their quality of life.
    Keywords: Quality of life, Pregnancy, High risk
  • Valipoor Mehdi, Zivdar Milad, Mir Amin, Bazvnd Ssajad, Saki Mandana, Omidi Fard Zohreh Page 63
    Background and Aim
    Drug addiction is a major problem in many communities which in addition to the physical problems cause psychological problems for the individual, family and community. Student population due to the high impact of peer and curiosity, a sense of independence and separation from family are in addiction danger. This study was done to determine the prevalence and attitudes to drug abuse among students of one courses in Boroujerd Azad university.
    Material And Methods
    This is a cross – sectional study. The instrument was a two part questionnaire consisted of 30 questions, in the first section, demographic information such as age, sex, birth place, marital status, housing status, income level and number of family members were assessed in the second part student's attitudes about drug addiction and alcohol abuse, the material and its underlying causes were examined. The questionnaire was distributed among 100 students and data were analyzed by descriptive statistics and chi-square test.
    Results
    38% of participants had used at least once an addictive substance. 72% of their consumption reason was stated entertainment. 19% were smokers which 86% of them had a smoker in their family members and 52% spiritual stress and arousal friends were reported the cause of smoking. 36% reported smoking hookah which 77% of them reported being with friends and leisure was the agent. Tramadol and Ritalin consumption was reported in 8% which the reason in 50% was fun and arousal friends.
    Conclusion
    According to the results, fun, stimulating friends and presence of a drug addiction member in the family increase risk of addiction students which parents paying attention more to this problem, increasing the awareness of students and also having plan for recreational activities for this population will due to decrease the tendency of students to be less addictive substance and unhealthy entertainment.
    Keywords: Psychosocial Health, Smoking, Hookah, Substance abuse, Risk factors