فهرست مطالب

مراقبت امروز - پیاپی 32-33 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه مراقبت امروز
پیاپی 32-33 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمانه سادات جوادی، طاهره سلیمی، مهناز آنتیک چی صفحه 1
    مقدمه
    بیماری های قلبی عروقی اولین عامل منجر به مرگ در ایران محسوب می شوند. نارسایی قلبی تنها بیماری قلبی است که از لحاظ بروز و شیوع رو به افزایش است. خود مراقبتی، یکی از جنبه های مهم درمان در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی است، که منجر به کنترل عوارض بیماری خواهد شد. این مطالعه با هدف تعیین رفتارهای خود مراقبتی در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی مراجعه کننده به مرکز قلب افشار یزد در سال 1392صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-مقطعی تعداد 150 نفر بیمار مبتلا به نارسایی قلبی مراجعه کننده به مرکز قلب افشار یزد به صورت نمونه گیری آسان انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه اطلاعات فردی و پرسشنامه اروپایی رفتارهای مراقبت از خود در بیماران نارسایی قلبی بودکه روایی و پایایی آن در مطالعات قبلی در ایران به تایید رسیده است. روش جمع آوری اطلاعات مطالعه پرونده و مصاحبه ساختار یافته با بیماران بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون هایt مستقل، کروسکال والیس، کای دو و تحلیل واریانس یکطرفه تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اکثریت واحدهای مورد پژوهش (3/83%) رفتارهای خود مراقبتی در حد متوسط و تنها 7/4 درصد از نمونه ها دارای رفتار خود مراقبتی خوبی بودند. در میان رفتارهای خود مراقبتی،« داروهایم را مطابق دستور پزشک مصرف می کنم» با میانگین 29/1، « اگرتنگی نفسم افزایش یافت، باپزشکم تماس می گیرم.» با میانگین 71/1 و « درطول روز،زمانی را به استراحت اختصاص می دهم.» با میانگین 07/2 بیشترین رعایت را نسبت به سایر رفتارها در میان بیماران داشت. آزمون های آماری ارتباط معنی داری بین رفتارهای خود مراقبتی با جنس (005/0P=)، درصد کسر تخلیه ای(004/0P=) و ابتلا به بیماری های مزمن دیگر (023/0P=) نشان داد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج بدست آمده، رفتارهای خود مراقبتی در بیماران دچار نارسایی قلبی در سطح متوسطی بود و با توجه به اینکه افراد مبتلا به بیمار های قلبی نیازمند آموزش مداوم و مستمر می باشند، لذا آموزش خود مراقبتی به این بیماران بایستی در راس اقدامات تیم درمانی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نارسایی قلبی، بیماران، رفتارهای خودمراقبتی، یزد
  • سجاد رضایی، سحر رشادتی، فاطمه قلی پور بازکیاگوراب، سیدولی الله موسوی صفحه 13
    مقدمه
    تجربه خشم به لحاظ اجتماعی و سلامت عمومی یک تجربه مخرب محسوب می شود. هدف پژوهش حاضر تعیین نقش خلق افسرده، اختلال دیسفوریک پیش از قاعدگی (PMDD) و سندرم پیش از قاعدگی (PMS) در پرخاشگری دختران نوجوان بود.
    مواد و روش ها
    در یک پژوهش توصیفی-تحلیلی از 510 دانش آموز دختر دبیرستان های لاهیجان و سنگر در سال تحصیلی 93-94 به شیوه ی خوشه ایچند مرحله ای نمونه گیری شد و هریک از آنها به نسخه کوتاه پرسشنامه افسردگی بک (BDI-13)، ابزار غربالگری علائم پیش از قاعدگی(PSST) و پرسشنامه پرخاشگری اهواز(AAI) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی دورشته ای نقطه ای و پیرسون و تحلیل کوواریانس تک متغیری(UNIANCOVA) در قالب طرح فاکتوریل 3×2 و آزمون تعقیبی GT2 هاچبرگ تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس تک متغییری پس از کنترل متغیرهای مخدوش کننده ی سن و سابقه بیماری جسمی نشان داد اثر اصلی وجود خلق افسرده (0001/0P<، 1df=، 50/31F=) و تشخیص های PMS یا PMDD (0001/0P<، 2df=، 39/11F=) با افزایش میزان پرخاشگری همراه بود. اما اثرتعاملی آنها بر سطوح پرخاشگری معنی دار نبود (05/0P>). همچنین آزمون های تعقیبی نشان دادند تفاوت معنی داری بین تشخیص های PMS یا PMDD از نظر میزان پرخاشگری وجودنداشت (05/0P>).
    نتیجه گیری
    دختران نوجوان افسرده و آنهایی که تشخیص های PMS یا PMDD را دارند، پرخاشگری بیشتری را از خود نشان می دهند. از این یافته ها می توان برای طراحی مداخلات آموزشی و سلامت محور به منظور کاهش و پیشگیری از خشم و عصبانیت دختران نوجوان در دبیرستان ها استفاده نمود.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، افسردگی، اختلال دیسفوریک پیش از قاعدگی، سندروم پیش از قاعدگی، نوجوان
  • مهرداد غلامی، سارا میاحی، فاطمه پناهی صفحه 28
    مقدمه
    سیستم آرشیو و انتقال تصاویر پزشکی (PACS) سامانه رایانه ای است که برای ثبت، ذخیره، انتقال و نمایش تصاویر پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد و تبادل و آرشیو تصاویر پزشکی را از طریق شبکه داخلی مرکز درمانی و یا بستر اینترنت فراهم می سازد. هدف از انجام این مطالعه بررسی میزان آگاهی کارکنان و مدیران بیمارستان های آموزشی شهر اهواز در مورد سیستم بایگانی و انتقال تصاویر پزشکی (PACS) بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر،مطالعه ای توصیفی-مقطعی است.جامعه مورد مطالعه کارکنان و مدیران بیمارستان های آموزشی شهر اهواز بود که به روش نمونه گیری ساده وارد مطالعه شدند. ابزارجمع آوری داده ها دو پرسشنامه محقق ساخته، جهت آگاهی کارکنان از سیستم پکس و تجهیزات وابسته و پرسشنامه نگرش مدیران در مورد موانع احتمالی پیاده سازی سیستم PACS بود. پرسشنامه آگاهی به روش خود ایفایی و پرسشنامه نگرش به روش مصاحبه تکمیل شد. روایی پرسشنامه به روش اعتبار محتوا توسط متخصصان و پایایی آن نیز با ضریب آلفای کرونباخ ( 87%=α)مورد تائید قرار گرفت. اطلاعات با استفاده ازآمار توصیفی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میزان آگاهی کارکنان و مدیران ازPACS و سیستم وابسته به ترتیب 65/30 و 5/27 بود. براساس نظرات مدیران مهمترین موانع پیاده سازی سیستمPACS عدم آگاهی کارکنان و مدیران ازمزایای PACS80% و هزینه پیاده سازی 79% بود.
    نتیجه گیری
    بنابر این مطالعه آگاهی کارکنان و مدیران از PACS و سیستم وابسته متوسط می باشد و هم چنین بر اساس نگرش مدیران مهمترین موانع احتمالی پیاده سازی سیستم پکس در بیمارستان ها، عدم اطلاع مدیران و کارکنان از مزایای سیستم پکس بود. قبل از پیاده-سازی سیستم پکس در بیمارستان ها بهتر است زمینه لازم جهت افزایش آگاهی کارکنان و مدیران صورت گیرد که در این راستا برگزاری دوره های آموزشی کوتاه مدت ضمن خدمت و تهیه جزوات آموزشی می تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: پکس، آگاهی، موانع پیاده سازی، کارکنان و مدیران، اهواز
  • هادی کریم بیگی، فرهاد نظریان فیروزآبادی، احمد اسماعیلی، مسعود علیرضایی صفحه 38
    مقدمه
    هیستامینازها (دی آمین اکسیداز) در پستانداران از جمله انسان، پوترسین، کادوارین، آگماتین و هیستامین را اکسید می کنند. هیستامیناز با منشاء گیاهی مخصوصا خانواده ی لگومینوز نسبت به هیستامیناز جانوران عمل کاتالیزوری بهتر و سریعتری دارد. اخیرا هیستامیناز با منشاء گیاهی در ساخت دارو برای درمان بیماری هایی مختلفی نظیر شوک آنافیلاکسی قلبی، افت فشار خون، سردرد های عروقی، نقص در عملکرد روده، سرطان و غیره مورد استفاده قرار می گیرند. هدف از انجام این مطالعه جداسازی و همسانه سازی ژن کد کننده آنزیم هیستامیناز نخود به منظور بیان در گیاه و تولید پروتئین نوترکیب هیستامیناز گیاهی به مقدار فراوان می باشد.
    مواد و روش ها
    دراین مطالعه تجربی، از تعداد 5 جوانه سفید رنگ هفت روزه نخود توده ی محلی گریت،RNA ی کل استخراج و سپس با استفاده از آنزیم نسخه برداری معکوس، cDNA تک رشته ای سنتز شد. در مرحله ی بعد، ژن هیستامیناز توسط آغازگرهای اختصاصی تکثیر و محصول PCR از ژل خالص سازی شد. در نهایت همسانه سازی در ناقلpTZ57RT با استفاده از روش های مولکولی مرسوم مورد تائید قرار گرفت.
    یافته ها
    در این تحقیق، cDNAی کد کننده ی آمینواکسیداز حاوی مس از نخود به کمک روش های مولکولی جداسازی و همسانه سازی گردید. نتایج توالی یابی مشخص نمود که این cDNA دارای یک چهارچوب قرائت باز (ORF ) به طول 2013 نوکلئوتیدی بود و پروتئینی با 670 اسیدآمینه با وزن مولکولی7/75 کیلو دالتون را کد می کند . این توالی 99 درصد با نخود زراعی و 85 درصد با نخودفرنگی مشابه بود.
    نتیجه گیری
    از ژن کد کننده ی آنزیم هیستامیناز با منشاء گیاهی برای تولید داروهای جدید استفاده می شود و با بیان آن در سیستم های گیاهی می توان مواد غذایی حاوی هیستامیناز تولید کرد و آنزیم بیان شده را در گیاه خالص سازی نمود.
    کلیدواژگان: هیستامیتاز، سنتز cDNA، همسانه سازی مولکولی، نخود توده گریت
  • مهدی رشدی ملکی، جاوید تقی نژاد، حسن حسین زادگان، علیرضا منادی صفحه 60
    مقدمه
    عفونت های دستگاه ادراری(UTIs) از شایعترین عفونت های باکتریال در سنین کودکی، بزرگسالان، و زنان محسوب می شوند. با توجه به این که تاخیر در تشخیص و درمان مناسب می تواند منجر به عوارض غیر قابل برگشت از جمله نارسایی مزمن کلیه ها شود، بنابراین لازم است بلافاصله بعد از تشخیص عفونت ادراری، نسبت به درمان مناسب اقدام شود. باتوجه به لزوم تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی جدایه-های میکروبی در هر منطقه در مطالعه حاضر فراوانی عوامل عفونی سیستم ادراری و حساسیت دارویی ایزوله های اشرشیاکلی انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی و مقطعی بر روی573 بیمار مراجعه کننده به آزمایشگاه مرجع شهرستان سلماس در سال 92 انجام گرفته است. از این تعداد 396 نفر زن و 177 نفر مرد بودند. نمونه های ادرار میانی گرفته شده از بیماران در محیط کشت های بلاد آگار و ائوزین متیلن بلو کشت داده شدند. با استفاده از تست های بیوشیمیایی استاندارد انواع جدایه های باکتریایی مسبب عفونت ادراری شناسایی شده و الگوی حساسیت دارویی سویه های اشرشیاکلی با استفاده از روش انتشار دیسک( کربی- بایر) و روی محیط مولر هینتون بر اساس دستورالعمل های استاندارد CLSI انجام گردید.
    یافته ها
    از مجموع 573 نمونه، 103 نمونه مثبت بودند (68 زن و 35 مرد) که از این تعداد70 نمونه (68%) مربوط به اشرشیاکلی بود. لذا بیشترین مسبب عفونت دستگاه ادراری اشرشیاکلی تشخیص داده شد. سایر باکتری های ایزوله شده به ترتیب عبارت بودند از: استافیلوکوکوس ساپروفتیکوس 13 ( 6/12% )، انتروباکتر7 ( 8/6 % )، پروتئوس 5 (8/4%)، کلبسیلا پنومونیه 4 (9/3%)، استرپتوکوک و سودوموناس هر کدام 2 نمونه (9/1%).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه اشرشیاکلی بیشترین فراوانی را در ایجاد عفونت ادراری داشت، و نیتروفورانتوئین، سفتریاکسون، آمیکاسین، نالیدیکسیک اسید به ترتیب موثرترین آنتی بیوتیک ها بر علیه اشرشیاکلی تشخیص داده شدند. از طرفی اشرشیاکلی بیشترین مقاومت را به آمپی سیلین و کوتریموکسازول از خود نشان داد. که نیازمند مطالعات بیشتر و توجه مسئولین بهداشتی است.
    کلیدواژگان: اشریشیاکلی، عفونت ادراری، حساسیت دارویی، اشریشیاکولی، سلماس
  • مژگان خسروی، زینب شاطری صفحه 71
    مقدمه
    امروزه پرفشاری خون شایع ترین مشکل کشورهای در حال توسعه است. در مقایسه با دیگر پارامترهای تعیین کننده چاقی، شاخص توده بدنی پیش گویی کننده بهتری از خطرات قلبی عروقی است. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط بین شاخص توده بدنی و فشار خون در والدین دانش آموزان شهر خرم آباد بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه، مطالعه ای مقطعی توصیفی بود. جامعه آماری شامل کلیه والدین دانش آموزان مدارس شهر خرم آباد بوده که از این میان به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای211 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. فشارخون، قد و وزن تمامی افراد با وسایل یکسانی اندازه گیری و ثبت شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه 161 زن و 50 مرد شرکت کردند. نتایج نشان داد میانگین و انحراف معیار فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در زنان به ترتیب 62/14±40/124و 83/12±60/75 و در مردان به ترتیب 07/11±80/121 و 33/8±76/78 بود. میانگین شاخص توده بدنی در مردان و در زنان به ترتیب 09/4±52/26 و 25/4±80/28 بود. بین شاخص توده بدنی و فشار خون سیستولیک در مردان و زنان رابطه معنی داری وجود داشت (به ترتیب 001/0 P=،45/0r=و 009/0 P=، 20/0r=). این رابطه از نظر فشار خون دیاستولیک در مردان نیز معنی دار بود (001/0 P=، 51/0r=) اما این ارتباط در زنان معنی دار نبود (688/0 P=، 03/0 r=).
    نتیجه گیری
    به طور کلی یافته ها نشان داد که ارتباط مثبت و معنی داری بین شاخص توده بدنی و فشار خون وجود دارد. بنابراین جهت پیش گیری از پرفشاری خون توصیه می شود افراد در بزرگسالی وزن مناسب را کسب کنند.
    کلیدواژگان: فشارخون، شاخص توده بدنی، والدین دانش آموزان، شهر خرم آباد
|
  • Javadi Ss, Salimi T., Anticchi M Page 1
    Background And Objective
    Cardiovascular diseases are the leading cause of death in Iran. Heart failure is the only cardiovascular disease whose incidence is on the increase. Self-care¡ one of the important aspects of treatment in patients with heart failure¡ which will control complications of the disease. This study aimed to determine behaviors in patients with heart failure referring to Yazd’s Afshar Cardiac Center in 1392.
    Materials And Methods
    The present cross sectional and descriptive study was carried out on 150 patients with heart failure admitted to Afshar hospital of Yazd. The sampling method was convenience. Data were collected by the demographic questionnaire and the European questionnaire of self-care behaviors validity and reliability have been confirmed in previous studies in Iran. Data collection methods include records of patients and structured interviews with patients which were analyzed by descriptive tests and independent t test¡ Kruskal-Wallis¡ chi-square and ANOVA.
    Results
    The results showed that the majority of patients (83. 3%) had mediocre self-care behaviors and only 4. 7 percent of the samples had good self-care behavior. 60. 7% percent of statistical population were male. The average age of patients was 58. 94 ±1. 64 year¡ the average of the percent of Ejection Fraction was 31. 17 ± 6. 29 and duration of illness was equal to 42. 35 ± 2. 38. Among the self-care behaviors «I''m taking drugs accordance with physician orders» with an average of 1. 29¡ «I''ll call the doctor if increased dyspnea” with an average of 1. 71 and “I dedicate my time to rest during the day» with an average of 2. 07 had the highest percentage among other behaviors. Statistical tests showed a significant relationship between self-care behaviors with sex (P=0. 005) ¡ EF (P=0. 004) and other chronic diseases (P=0. 023).
    Discussion
    The self-care behavior in patients with heart failure is low relatively. Hence patients suffering from heart disease require continuous training. Therefore¡ self-care education to these patients should be at the helm of the Healthcare team.
    Keywords: Heart failure, Patients, Self, care behaviors, Yazd
  • Rezaei S., Reshadaty S., Gholipoor, Bazkiagorab F., Mousavi Sv Page 13
    Background And Aim
    Aggression is a destructive experience in terms of social and public health. The aim of the present research was to determine the role of depressive mood¡ Premenstrual Dysphoric Disorder (PMDD) and Premenstrual Syndrome (PMS) in adolescent girls'' aggression.
    Materials And Methods
    In the present cross-section-analytical study 510 female students were selected by multistage cluster sampling from Lahijan and Sangar high schools (northern Iran) in the 2014-2015 academic years and each of them responded to the short version of Beck Depression Inventory (BDI-13)¡ Premenstrual Symptoms Screening Tool (PSST) and Ahvaz Aggression Inventory (AAI). Data were analyzed by Point–biserial and Pearson''s correlation coefficients¡ Univariate Analysis of Covariance (UNIANCOVA) in the form of 2×3 factorial design and Hochberg''s GT2 post hoc test were also employed.
    Results
    The questionnaires of 475 students were returned correctly (survey validity=93%). The results of UNIANCOVA after adjustment for confounding variables such as age and history of physical illness revealed that the existence of main effect for depressive mood (F= 31.50¡ df=1¡ P0.05). Also¡ post hoc tests revealed no significant differences between the diagnosis of PMS or PMDD in terms of aggression (P>0.05).
    Conclusion
    Depressed adolescent girls and those who receive a PMS or PMDD diagnosis¡ will develop more aggression. These findings can be used in high schools for designing the educational and health-based interventions in order to reduce and prevent from anger and resentment in adolescent girls.
    Keywords: Aggression, Depression, Premenstrual Dysphoric Disorder, Premenstrual Syndrome, Adolescent
  • Gholami M., Mayahi S., Panahi F Page 28
    Background And Objective
    Medical image archiving and transmission system (PACS) aresystems used to capture, store, transmit and display medical images and archive medical images used. Information is exchanged through an internal network in the health center or the Internet platform. The aim of this study was to analyze the degree of knowledge and attitude of staff and hospital administrators in the implementation of archiving and transmission of medical images (PACS) in hospitals in Ahwaz.
    Materials And Methods
    This study is cross-sectional study. The population under study were the staff and hospital administrators at the medical schools in Ahwaz. A total of 176 questionnaires were distributed. Data collection tool was a questionnaire with two parts: the first part of the questionnaire consisted of demographic information whichhad 10 multi choice questions about the knowledge and attitude of staff and hospital administrators in the implementation of archiving and transmission of medical images (PACS).And the second Data collection tool was a check list about assessing the technical and other potential obstacles.
    Results
    The average score of the knowledge of the users and administrators with PACS and related systems were65/30 and 5/27 respectively. The attitudes of users and administrators in implementing PACS system were2/76 and 5/59 respectively. According to the managers, the major obstaclesforthe implementation of PACS system were a lack of awareness of the benefits of PACS for both the users and administrators and cost.
    Conclusion
    According to the present study, the potential barriers to the implementation of PACS in hospitals isthe lack of knowledge of the managers and employees of the benefits of PACS system (80%). Before the implementation of PACS systems in hospitals it must be considered necessary background to increase knowledge of the workers and managers in this regard, short-term in-service training courses and providing educational pamphlets can be usefulalso.
    Keywords: PACS, Awareness, Barriers to implementation, Staff, administrators
  • Roshdi Maleki M., Taghinejad J., Hosainzadeganh, Monadi A Page 60
    Materials And Methods
    Urinary tract infection (UTI) is one of the most common bacterial infections in childhood¡ older adults and women. Since the delay in diagnosis and proper treatment could lead to irreversible complications including renal failure¡ appropriate treatment is required immediately after the diagnosis of such infections. So because of antibiotic pattern difference in each region¡ frequency of UTIs pathogens and E.coli susceptibility pattern have been done in Salmas city.
    Results
    This cross-sectional study was carried out on 573 patients with UTI which referred to reference laboratories in Salmas city; 396 and 177 out of 573 were female and male respectively. Mid-stream urine samples taken from patients were cultured in Blood and EMB agar. All isolates were identified and confirmed by standard biochemical tests. Antibiogram was done by disk diffusion (Kirby-Bauer) for E.coli isolates on Muller –Hinton agar based on CLSI guidelines.
    Conclusion
    According to the result of this study¡ E.coli was the most common pathogen of urinary tract infections¡ and nitrofurantoin¡ ceftriaxone¡ amikacin¡ and nalidixic acid were recognized as the most effective antibiotics against E.coli¡ respectively. E.coli showed the highest resistance to ampicillin and cotrimoxazole¡ which requires the health professional''s attention and further studies .
    Keywords: E.coli, Urinary Tract Infection (UTI), Drug Susceptibility, Salmas
  • Mojgan Khosravi, Zainab Shateri Page 71
    Background And Objective
    Nowadays¡ hypertension is the most common problem in developing countries. Compared to other determinant parameters of obesity¡ body mass index is a better predictor of cardiovascular risks. The purpose of this study was to determine the association between body mass index and systolic and diastolic blood pressure of students'' parents in Khorramabad City.
    Materials And Methods
    This study was a cross-sectional¡ descriptive study. The statistical population consisted of all students’ parents in Khorramabad City¡ 211 of whom¡ applying cluster random sampling¡ were selected as a sample. Blood pressure¡ weight and height were measured and recorded with the similar equipment. The collected data was analyzed using Pearson correlation coefficient.
    Results
    In this study¡ 161 women and 50 men participated. Results indicated that the mean and standard deviation of systolic and diastolic blood pressures were 124.40±14.62 and 75.60±12.83 in women and 121.80±11.07 and 78.76±8.33 in men¡ respectively. Mean and standard deviation of body mass index were in men and women 26.52±4.09 and 28.80±4.25¡ respectively. There was a significant relationship between body mass index and systolic blood pressure in men and women (P=0.001¡ r=0.45 and P=0.009¡ r=0.20¡ respectively). Also¡ this relationship was significant in terms of diastolic blood pressure in men (P=0.001¡ r=0.51) but this relationship was not significant in women (P=0.688¡ r=0.03).
    Conclusion
    Overall¡ findings showed that there is a positive and significant relationship between body mass index and blood pressure. Therefore¡ in order to prevent hypertension¡ it is recommended that people gain an appropriate weight in adulthood.
    Keywords: Blood Pressure, Body Mass Index, Student's Parents, Khorramabad City