فهرست مطالب

نشریه مراقبت امروز
پیاپی 36-37 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سارا شهبازی، سید موسی کافی ماسوله صفحه 1
    مقدمه
    سندرم تخمدان پلیکیستیک(PCOS) یکی از اختلالات غدد درونریز زنان در سنین باروری با شیوع بالا و پیامدهای متفاوت در زمینه های متابولیک، باروری و روانشناختی است. هدف اصلی این پژوهش، مقایسه رابطه خودکارآمدی و کیفیت زندگی در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک و زنان سالم بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی مقایسه ای و با مشارکت 129 زن مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک و 125زن سالم، با روش نمونه گیری در دسترس و با استفاده از معیار تشخیصی روتردام انجام شد. واحدهای موردپژوهش به پرسشنامه های خودکارآمدی شوارتز و جروسلم(GSE-10) و کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت(WHOQOL-BREF) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون، آزمون تی و تحلیل واریانس چند متغیری تحلیل شد.
    یافته ها
    کیفیت زندگی به طور معناداری در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک پایینتر از زنان سالم به دست آمد (01/0 >P)، اما در متغیر خودکارآمدی، تفاوت مشاهده شده در دو گروه، از نظر آماری معنادار نبود (22/0 p=). همچنین خودکارآمدی و کیفیت زندگی در گروه زنان سالم و کل نمونه رابطه مثبت معنادار داشته (001/0 p=) و خودکارآمدی قادر به پیش بینی کیفیت زندگی بود.
    نتیجه گیری
    به نظر میرسد افزایش آگاهی، غربالگری و فرآیند ارجاع به جهت بهره گیری از خدمات مشاوره ای جهت ارتقای شاخصهای روانشناختی در هر دو گروه سالم و مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک مورد نیاز باشد.
    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلیکیستیک، کیفیت زندگی، خودکارآمدی
  • بیان صابری پور، فاطمه چراغی، سیده زهرا پژوهیده، الهام مراغی صفحه 17
    مقدمه
    اینترنت یک فناوری مدرن است که در سالهای اخیر به بخش مهمی از زندگی ایرانیان به ویژه دانشجویان تبدیل شده است. استفاده بیش از حد اینترنت اعتیادآوراست. پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت اعتیاد به اینترنت و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول در سال 1394 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی که با روش نمونه گیری تصادفی روی 200 نفر از دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول انجام شد؛ ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ بود که به روش خودایفایی تکمیل شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای دو و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، 5/31 درصد از دانشجویان سالم و 5/68 درصد از دانشجویان اعتیاد اینترنتی داشتند. بین اعتیاد به اینترنت با سن و سال تحصیلی دانشجویان ارتباط آماری معناداری یافت نشد (05/0 P>).
    نتیجه گیری
    با توجه به درصد بالای ابتلا به اعتیاد اینترنتی در بین دانشجویان، طراحی و اجرای برنامه های آموزشی مناسب با هدف ارتقای هر چه بیشتر دانش و القای رفتارهای سالم در بین دانشجویان به ویژه دانشجویان پرستاری ضروری به نظر میرسد.
    کلیدواژگان: اینترنت، اعتیاد به اینترنت، دانشجویان پرستاری
  • معصومه موحدی، محمد عبادی راد، کلثوم کریمی نژاد، لیلا منصوری، پگاه باقریطولابی صفحه 26
    مقدمه
    شواهد پژوهشی در دسترس نشان می دهد که آموزه های دینی نقش مهمی در روابط میان فردی بین همسران از جمله گذشت، صمیمیت و سلامتروان دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت سلامت روان، گذشت و صمیمیت در زنان شرکتکننده در کلاس های آموزشی تفسیر قرآن در رابطه با همسرانشان بود.
    مواد و روش ها
    روش مطالعه حاضر توصیفی– مقطعی می باشد که این پژوهش در سال 1394 انجام شد. روش نمونه گیری این پژوهش نمونه گیری در دسترس بود. نمونه پژوهش شامل 300 زن بود که بیش از یک سال بطور مداوم در کلاس های آموزشی تفسیر قرآن شرکت می کردند. داده ها با استفاده از پرسش نامه سلامت عمومی گلدبرگ، پرسش نامه سنجش گذشت در خانواده پولارد، اندرسون، اندرسون و جنینگز و پرسشنامه صمیمیت واکر و تامپسون جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون تحلیل گردید.
    یافته ها
    با توجه به یافته های پژوهش، رابطه بین گذشت و سلامت روان (001/0>p) با ضریب همبستگی 38/0 و صمیمیت و سلامت روان (001/0>p) با ضریب همبستگی 45/0 معنادار بود.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان میدهد که گذشت با سلامت روان رابطه معنی داری دارد، بدین معنی که افزایش گذشت با افزایش سلامت روانی همراه بود. همچنین بین صمیمیت با سلامت روان رابطه معنی داری وجود دارد. یعنی هرچه میزان صمیمیت در زوجین بالاتر باشد، سلامت روان در آنها بیشتر است. نهایتا اینکه بین گذشت با صمیمیت رابطه معنی داری وجود دارد. و زوجینی که گذشت بیشتری را نشان می دهند صمیمیت بیشتری را نشان میدهند. بر این اساس پیشنهاد می شود که جهت افزایش کیفیت زندگی زوجین، آموزش گذشت و صمیمت و سایر آموزش های مرتبط مورد توجه مشاوران و رواشناسان حوزه خانواده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، گذشت، صمیمت، زنان
  • سارا شهبازی، سمیه فتحی پور خشکرودی، نرگس فتحی صفحه 41
    مقدمه
    سندرم پیش از قاعدگی یکی از مشکلات شایع در زنان سنین باروری با مجموعه ای از علائم فیزیکی و روانی است که می تواند سبب اختلال در حوزه های مختلف خانوادگی، شغلی و تحصیلی شود. با توجه به شیوع بالا و اهمیت بررسی عوامل مرتبط با این سندرم، پژوهش حاضر، با هدف تعیین رابطه سندرم پیش از قاعدگی و صفات شخصیتی در زنان متاهل شهر رشت انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش مقطعی مقایسه ای 146 زن متاهل 18 تا 45 ساله مراجعهکننده به مراکز بهداشت منتخب شهر رشت به روش نمونه گیری در دسترس مشارکت نمودند. مشارکت کنندگان در سه سیکل متوالی چک لیست ارزیابی علائم جسمی - خلقی سندرم قبل از قاعدگی که پایایی آن بین 86/0 تا 92/0 گزارش شده است را تکمیل نمودند با استفاده از DSM-5، 100 نفر از افراد نمونه واجد و 46 نفر فاقد معیارهای سندرم پیش از قاعدگی بودند . مشارکتکنندگان به سوالات فرم S (گزارش شخصی) آزمون NEOPI-R با آلفای کرونباخ 76/0پاسخ دادند. داده ها پس از گردآوری با آزمون تی مستقل مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    زنان دارای علایم سندرم پیش از قاعدگی در شاخص های روان نژندی (001/0 = P) و توافق (003/0 = P) بطور معناداری نمره بالاتری از زنان بدون علایم سندرم پیش از قاعدگی بدست آوردند.
    نتیجه گیری
    با توجه به متفاوت بودن صفات شخصیتی در زنان واجد و فاقد علایم سندرم پیش از قاعدگی ، شیوع بالا و اهمیت این سندرم از جهات گوناگون، به نظر میرسد افزایش آگاهی در زمینه علایم جسمی و روانشناختی، غربالگری و فرآیند ارجاع جهت بهرهگیری از خدمات مشاورهای برای مبتلایان مورد نیاز باشد.
    کلیدواژگان: سندرم پیش از قاعدگی (PMS)، ویژگیهای شخصیتی، زنان
  • اکرم همتی پور، هوشنگ علیجانی، مجید امین زاده، اشرف حکیم صفحه 56
    مقدمه
    فنیل کتونوری (PKU) به علت اختلال مادرزادی متابولیسم فنیل آلانین ایجاد شده، منجر به عقب ماندگی ذهنی پیشرونده می گردد. شروع به موقع رژیم غذایی میتواند از عوارض بیماری جلوگیری کند. هدف این مطالعه تعیین تاثیر آموزش بر میزان آگاهی والدین در مورد بیماری و سطح فنیل آلانین سرم کودکان مبتلا به PKU بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی30 کودک مبتلا به PKU با محدوده سنی 18-1 سال وارد مطالعه شدند. بیماران و والدین آنها به طور تصادفی ساده به دوگروه، مداخله آموزش حضوری (چهره به چهره و سخنرانی) و شاهد تقسیم شدند. میزان دانش والدین و فنیل آلانین سرم کودکان قبل وبعداز مداخله در فاصله زمانی سه ماه درهمه خانواده ها به ترتیب با تکمیل پرسشنامه ( دموگرافیک و دانش بیماری) و نمونه خون وریدی ارزیابی وثبت شد جهت آنالیز آماری از آزمون تی مستقل آزمون تی زوجی استفاده شده است.
    یافته ها
    دانش خانواده ها و میزان فنیل آلانین سرم کودکان در گروه مداخله و شاهد قبل از مداخله آموزشی از نظر آماری معنادار نشد (05/0p>). اما بعداز 3 ماه در گروه مداخله دانش خانواده به طور معنی داری افزایش یافت (001/0>p)، و و درگروه شاهد میزان فنیل آلانین سرم کمتر شد (04/0p=). در مقایسه گروه مداخله با شاهد تفاوت دانش خانواده ها بعد از مداخله از نظر آماری معنادار شد (05/0p<). اما تفاوت میزان فنیل آلانین سرم ازنظر آماری بین دو گروه معنادار نشده است (05/0p>).
    نتیجه گیری
    با توجه به مطالعه حاضر آموزش والدین باعث افزایش دانش آنها شده است اما میزان فنیل آلانین به خوبی کنترل نشده است و این میتواند بیانکننده این باشد که عوامل متعددی بر میزان فنیل آلانین اثردارند.
    کلیدواژگان: آموزش والدین، رژیم غذایی، فنیل آلانین، فنیل کتونوری
  • لیلا رستگاری، الهام جعفری، پروین محبی صفحه 70
    مقدمه
    هوش معنوی دربرگیرنده مجموعه ای از توانایی ها و ظرفیت ها می باشد که از منابع معنوی در جهت افزایش بهزیستی و انطباق پذیری فرد استفاده می کند و ممکن است بکارگیری آن در زندگی افراد منجر به شادکامی و بهزیستی شود. نظر به اهمیت شایان هوش معنوی و شادکامی در کلیه ابعاد زندگی، مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه هوش معنوی با میزان شادکامی دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی زنجان انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر، مطالعه ای توصیفی – همبستگی است. مطالعه روی220 نفر از دانشجویان پسر و دختر رشته های کارشناسی پرستاری، کارشناسی پیوسته و ناپیوسته مامایی، کارشناسی هوشبری، کارشناسی اتاق عمل، کاردانی فوریت های پزشکی دانشکده پرستاری و مامایی زنجان که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده وارد مطالعه شدند، انجام شد. جمع آوری داده ها با تکمیل پرسش نامه های هوش معنوی و شادکامی آکسفورد به روش خودایفایی انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین کل نمره هوش معنوی دانشجویان42/17±121 بود. میانگین کلی نمره شادکامی 89/12±87/37 بود. نتایج حاصل از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه حاکی از اختلاف آماری معنی داری بین میانگین نمره شادکامی دانشجویان رشته های مختلف بود (006/0=P). در خصوص ارتباط شادکامی با هوش معنوی، نتایج به دست آمده از آزمون همبستگی پیرسون بیانگر ارتباط معنیدار بین این دو متغیر می باشد (35/0=r، 0001/0 p< ).
    نتیجه گیری
    هوش معنوی به عنوان زیر بنای باورهای فرد، در ارتقاء و تامین سلامت روانی که شادی یکی از نشانه های آن است نقش اساسی را ایفا مینماید. لذا توجه به هوش معنوی و تبیین آن می تواند دانشجویان را بر درک ارزش و معنای زندگی وحل مسائل یاری رساند.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، شادکامی، دانشجویان
|
  • Sara Shahbazi, Seyyed Moosa Kafi Masouleh Page 1
    Background And Aim
    Polycystic ovary syndrome (PCOS) is one of the endocrine disorders among women of reproductive age with high prevalence and different metabolic, reproductive and psychological consequences that clarifies the necessity of doing research in this regard. The main aim of this research was to compare the relationship between self efficacy and quality of life of women with polycystic ovary syndrome and healthy women.
    Materials And Methods
    This research was carried out via a sectional comparative method on 129 women suffering from polycystic ovary syndrome and 125 healthy women. Available sampling method was employed using the Rotterdam criteria. Women from both the research and the control groups responded to the WHOQOL-BREF and GSE–10 questionnaires. The Data was then analyzed using multiple statistical methods, including the Pearson’s coefficient, regression, t-test and multivariate analysis of variance.
    Results
    The quality of life was significantly lower among the women from the research group compared to the healthy group (p
    Conclusions
    It seems to be essential to increase awareness, screening and referring process in order to take advantage of the advisory services to improve psychological factors in both PCOS and healthy women.
    Keywords: Polycystic ovary syndrome (PCOS), Quality of life, Self-efficacy
  • Masume Movahedi, Mohammad Ebadi Rad, Kolsoum Kariminejad, Leila Mansouri, Pegah Bagheri Toulabi Page 26
    Background And Aim
    Available research evidence indicate that religious training has an important role in interpersonal relationship of spouses such as forgiveness, intimacy and mental health. The aim of the current research was to investigation of the status of mental health, forgiveness and intimacy in women participating in Quran interpretation training courses on their relationship with their husbands.
    Materials And Methods
    The present research is a cross- sectional and descriptive study which was done in 2015. The sampling method of this study was convenient sampling. The samples of the study consisted of 300 women who for more than one year regularly and constantly were participating in Quran interpretation training courses. The data were collected through Goldberg’s mental health questionnaire, Pollard, Anderson, Anderson, & Jennings’s family Forgiveness scale and Thompson and Walker’s Intimacy scale. The data were analyzed using Pearson correlation and regression analysis.
    Results
    According to the study findings there was a significant relationship between forgiveness and mental health (P
    Conclusion
    The findings showed that there was a significant relationship between forgiveness and mental health. That means the increases in forgiveness were accompanied by increased mental health. There is also a significant relationship between intimacy and mental health. That is, the higher the level of intimacy in couples, the more mental health is observed within the couples. Finally, there is a significant relationship between forgiveness with intimacy. And couples who show more forgiveness show more intimacy. Based on these findings, it is recommended that the family counselors and psychologists, in order to improve the life quality of couples, should pay attention to the training of forgiveness and intimacy and other relevant trainings.
    Keywords: Mental health, Forgiveness, Intimacy, Women
  • Sara Shahbazi, Somayyeh Fathipour Khoshkroodi, Narges Fathi Page 41
    Background And Aim
    Premenstrual syndrome is one of the common problems of women who are in the reproductive age. It manifests itself with a series of physical and psychological symptoms, which can cause the afflicted women some defects in different fields such as family, occupation and education. Due to the high prevalence and importance of factors associated with this syndrome, this study, conducted in Rasht, aimed to investigate the relationship between PMS and personality traits in married women.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional -comparative study: 146 married women, aged 18 to 45, who referred to health centers of Rasht were selected as a sample group via available sampling. The sample group completed the assessment list of physical and mood PMS symptoms, which its reliability was observed from 0.86 to 0.92, in three consecutive cycles and also answered the S (self-reported) form of NEOPI-R test which chronbachʹs alpha is 0.76. Using the DSM-5, 100 women from sample group, who were suffering from PMS and 46 women, did not meet the criteria of premenstrual syndrome. The gathered data was analyzed using SPSS software and independent t-test.
    Results
    Women with premenstrual syndrome symptoms have significantly higher scores in neuroticism (P=0.001) and agreeableness (P=0.003) rather than women without the symptoms of premenstrual syndrome.
    Conclusions
    Taking into account the differences of personality traits in women with and without PMS, the high prevalence and the importance of this syndrome: it seems to be essential to increase awareness about the symptoms and the psychological consequences of PMS, as well as to perform screening and referring processes in order to take advantage of the advisory services for women suffering from PMS.
    Keywords: Premenstrual Syndrome, Personality Traits, Women
  • Hemmatipour A., Alijani H., Aminzadeh M., Hakim A Page 56
    Background And Aim
    Phenylketonuria (PKU) is caused by the congenital disorder of phenylalanine metabolism, and leads to progressive mental retardation. The timely start of a diet can prevent the disease complications. This study aimed to investigate the effect educating parents has on controlling the serum phenylalanine level in children with phenylketonuria.
    Materials And Methods
    In this clinical trial study, 30 children with phenylketonuria (1-18 years) were investigated. The patients and parents were randomly divided into two groups: presence education (face to face and speech) and control. The levels of parents’ knowledge and serum phenylalanine in the children were investigated and recorded before and after intervention in all families in the three-month interval with the completion of questionnaires (demographic and disease) and venous blood samples, respectively. Data were analyzed using the paired t test, independent t-test.
    Results
    There was no statistically significant difference between familie's knowledge and the serum phenylalanine level in the children in the intervention and control groups before and after educational intervention (P>0.05). However, after three months, in the intervention group the family knowledge significantly increased (P0.05).
    Conclusion
    According to this study: parents’ education increases their knowledge, but the serum phenylalanine levels are not controlled and this can represent that various factors influence the phenylalanine level. It is recommended that studies be conducted on the education effect in the adherence to the diet as well as comparing the effect of f education and economic support on the phenylalanine levels.
    Keywords: Parent's education, Diet, Phenylalanine, Phenylketonuria (PKU)
  • Rastegari L., Jafari E., Mohebbi P Page 70
    Background And Aim
    Spiritual intelligence encompasses a set of abilities and capacities that use spiritual resources to increase the well-being and adaptability among individuals. In recent years, along with the development of positive psychology, happiness has been the basic pivot of the studies conducted in this area. Due to importance of Spiritual intelligence and happiness, the present study amid to survey the Relationship between Spiritual intelligence and Happiness in Zanjan Nursing and Midwifery Students.
    Materials And Methods
    The present study is descriptive and co relational. This study aimed to assess the intelligence level of Nursing and Midwifery students of Zanjan University and its relationship with happiness. The participants were all selected based on random sampling. The research was conducted via a questionnaire of Spiritual intelligence that consisted of 29 options and the Oxford happiness questionnaire consisting of 29 options with the likert scoring scale. The data was analyzed using SPSS software (version 18) and statistical tests at the significant level of P
    Results
    The average Spiritual intelligence of the student was 17.42±121 (the lowest mean score was 43 and the highest mean score was 145). 83.4 percent of the students had good Spiritual intelligence, 14.5 percent of the students had an average Spiritual intelligence, and 1.8 percent of the students had low Spiritual intelligence. The average score of student happiness was 37.87±12.89. Using the one way ANOVA showed a significant relationship between the average of happiness score in different majors (p=0.006) and the result of the Chi-squared test showed that there was a significant relationship between happiness and Spiritual intelligence. (r=0.35 p
    Conclusion
    Spiritual intelligence, as the basis of a person's beliefs, plays a key role in various fields, especially the provision and promotion of mental health -happiness as an example of mental health. Therefore, attention to spiritual intelligence can help students in their understanding of the value and meaning of life and their problem solving.
    Keywords: Spiritual intelligence, happiness, students