فهرست مطالب

نشریه مراقبت امروز
پیاپی 4-5 (پاییز و زمستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین عحیم زیبد، پوری هوشمند، حببیب الله اسماعیلی صفحه 4
    مقدمه و هدف
    براساس نظریه بندورا بین رفتار، ویژگی های فردی و محیط، یک رابطه دوسویه وجبری برقراراست. ورزش و فعالیت جسمانی بعنوان یک رفتار، یکی از مهمترین عوامل موثر در حفظ و ارتقاء سطح سلامتی با تاثیر بر تعدیل عوامل خطرساز سلامتی شناخته شده است و خودکارآمدی به عنوان یک ویژگی فردی عامل مهمی در بروز رفتار ورزشی است. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط خودکارآمدی با ورزش و عوامل خطرسازسلامتی در افراد ورزشکار و غیر ورزشکار انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقایسه ای همبستگی تحلیلی، سه متغیره، دو گروهه، جامعه پژوهش شامل افراد ورزشکار و غیرورزشکار شهر مشهد بودند. حجم نمونه براساس مطالعه راهنما120 نفر تعیین گردید که به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. سپس اطلاعات بوسیله فرم مشخصات فردی، پرسشنامه خودکارآمدی عمومی، پرسشنامه خودکارآمدی در ورزش و پرسشنامه عوامل خطرساز سلامتی که توسط واحدهای پژوهش تکمیل گردید، جمع آوری شد. همچنین اندازه گیری فشار خون، قد، وزن و چربی های خون توسط پژوهشگرانجام شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که با کنترل تمام متغیرهایی که دراین پژوهش روی ورزشکار شدن واحدهای پژوهش تاثیر دارند، متغیر خودکارآمدی در ورزش دارای اثر معنی دار (01/0 = p) در ورزشکارشدن واحدهای مورد پژوهش بود ولی خودکارآمدی عمومی (08/0 = p) اثر معنی داری روی ورزشکارشدن واحدهای پژوهش نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش که تاثیر خودکارآمدی در ورزش بر انجام ورزش را نشان می دهد، دست اندرکاران و برنامه ریزان امور ورزش و متولیان امر سلامت و پیشگیری از بیماری ها می توانند با افزایش سطح خودکارآمدی افراد با روش های علمی و با استفاده از نظر کارشناسان مربوطه در جهت گسترش و همگانی کردن ورزش و فعالیت جسمانی گام موثری برداشته و بدینوسیله موجبات سلامتی جامعه، پیشگیری از بیماری ها و کاهش هزینه های خانواده، جامعه ونهادهای اجتماعی و دولتی را فراهم آورند.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، ورزش، عوامل خطر ساز سلامتی
  • طاهره طولابی، فاطمه جنانی، فرزانه روانشاد، الهام شیخی صفحه 12
    مقدمه و هدف
    آگاهی از وضعیت دانش آموختگان دانشگاه ها به منظور تعیین برنامه های آینده ضروری است. پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت شغلی و فعالیتهای آموزشی و پژوهشی دانش آموختگان دانشکده پرستاری ومامایی خرم آبادانجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی از نوع پیمایشی که در سالهای 86-1385انجام شد، تعداد 256 پرسشنامه برگشتی از دانش آموختگان سالهای 84-1370 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای مشتمل بر اطلاعات فردی، وضعیت اشتغال، رضایت شغلی، فعالیتهای آموزشی پژوهشی دانش آموختگان بود. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS Ver 11 و آزمونهای آمار توصیفی تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    4 /75% از افراد مورد مطالعه زن و بیشترین فراوانی به رده سنی 30-20 سال (3/54%) تعلق داشت. 5/96% واحد های مورد پژوهش شاغل بودند. 4/57% کمتر از یکسال پس از فارغ التحصیلی کار دائمی خود را شروع کرده بودند. 6/65% شغل خود را کاملا متناسب با رشته تحصیلی شان می دانستند. 52% رضایت شغلی در حد متوسطی را ذکر نمودند. 3/47% تا حدودی از درآمد خود راضی بودند. 5/80% تمایل به عضویت در کانون دانش آموختگان را اعلام نمودند. بیشترین فعالیت آموزشی پژوهشی مرتبط با رشته به ترتیب مطالعه کتب و ژورنالهای تخصصی (8/48%)، ارائه کنفرانس داخلی (9/46%)، شرکت در کارگاه های آموزشی، سمینار ها و کنگره ها (2/42%) گزارش شد.
    نتیجه گیری
    اکثر دانش آموختگان پرستاری و مامایی شاغل بودند اما، نظام آموزشی موجود به اندازه کافی دانشجویان و دانش آموختگان را جهت فعالیتهای خود آموزی (توسعه فردی) و پژوهشی آماده نمی کند، لذا برنامه های آموزشی در دوران تحصیل نیاز به باز نگری دارد وبایستی بستر مناسب برای به کار گیری شیوه های تدریس دانشجو محور فراهم گردد.
    کلیدواژگان: وضعیت شغلی، فعالیتهای آموزشی، پژوهشی، رضایت شغلی، رضایت از برنامه های آموزشی، دانش آموختگان پرستاری و مامایی
  • معصومه رامبد، فروغ رفیعی، محمد تقی ساربان، زهرا اردوباری نیا، قاطمه حسینی، حشمت الله حیدری صفحه 19
    مقدمه و هدف
    بروز بیماری نارسایی مزمن کلیوی و انجام روش های درمانی از جمله همودیالیز منجر به تغییر در شیوه زندگی، تغییر در وضعیت سلامت فرد و نقش وی شده که همه این عوامل به نوعی کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. با توجه به بالا بودن تعداد بیماران تحت همودیالیز در کشور و جهان، مطالعه حاضر با هدف تعیین کیفیت زندگی در بیماران تحت درمان با همودیالیز مراجعه کننده به مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع همبستگی- توصیفی بود. 202 بیمار مراجعه کننده به مرکز همودیالیز مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه کیفیت زندگی فرانس و پوورس نسخه دیالیز و فرم مشخصات فردی جمع آوری گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان دارد که 54 درصد از واحدهای مورد پژوهش کیفیت زندگی مطلوب، 5/45 درصد کیفیت زندگی نسبتا مطلوب و 5/0 درصد کیفیت زندگی نامطلوب داشتند.
    نتیجه گیری
    کیفیت زندگی افراد معیار مهمی است که اثربخشی مراقبت های بهداشتی را نشان داده و پیش بینی وقوع ناتوانی و مرگ و میر افراد را میسر می سازد. لذا با شناخت عوامل موثر بر کیفیت زندگی این بیماران می توان به ارتقاء سلامت و بهبودی بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی و افزایش طول عمر این افراد کمک نمود.
    کلیدواژگان: نارسایی مزمن کلیوی، همودیالیز، کیفیت زندگی
  • محمد غلامی، ماندانا ساکی، عباس عبادی صفحه 25
    مقدمه و هدف
    توانمندسازی به عنوان یک ساختار انگیزشی فرایندی است متشکل از قدرت بخشیدن به پرسنل که امروزه به عنوان عنصر عمده اثربخشی مدیریت در سازمانها شناخته شده است و در تحقیقات مختلف نیز ارتباط آن با برآیندهای سازمانی از قبیل رضایت شغلی، تعهد سازمانی، مشارکت سازمانی، فرسودگی شغلی و... مشخص شده است. در این مقاله سعی شده است، ضمن تشریح فرآیند توانمندسازی به اهمیت آن در مدیریت و حرفه پرستاری پرداخته شود. جنبه تئوری این مطالعه نیز بر اساس تئوری توانمندسازی ساختاری کانتر و تئوری توانمندسازی روانشناختی اسپریتزر می باشد. متن: تحقیقات مختلف نشان داده که در سازمان های بهداشتی- مراقبتی با فراهم کردن اطلاعات، منابع، حمایتها و فرصتهای لازم برای پرسنل بویژه پرستاران، می توان به توانمند کردن آنها دست پیدا کرد. در این راستا، رفتارهای مدیران از قبیل معنی بخشیدن به کار، اطمینان بخشی، تسهیل اهداف کار و کاهش بوروکراسی، نقش مهمی در ارتقای توانمندسازی پرستاران دارند. همچنین، وجود عواملی از قبیل مدیریت استبدادی، اهداف سازمانی مبهم، حجم کاری زیاد و سایر شرایطی که کفایت نفس را در پرستاران کاهش می دهد، مانع توانمند شدن پرستاران می شوند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت توانمندسازی مدیران پرستاری می توانند با توسعه فاکتورهای مولد توانمندسازی و حذف فاکتورهای ناتوان کننده، شرایط را برای ایجاد انگیزش و اجرای توانمندسازی حرفه ای پرستاران فراهم کنند تا گامی مهم در جهت اثربخشی آنها ودرنهایت ارتقاء کیفیت مراقبت از مددجویان برداشته شود.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، مدیریت، پرستاری
  • فاطمه ولی زاده، فاطمه قاسمی صفحه 34
    مقدمه و هدف
    گسترش و پیشرفت علم پرستاری در طی چند دهه اخیر قابل توجه بوده و تحقیقات بسیار زیادی در مورد روش های مختلف مراقبت از بیماران انجام شده که مفید و موثر بودنشان در تحقیقات متعدد به اثبات رسیده است، اما بسیاری از آنها مورد استفاده پرستاران بالینی قرار نگرفته و بسیاری از اقدامات مراقبتی هنوز هم به صورت مرسوم و سنتی انجام می شوند. هدف این مطالعه تعیین موانع بکارگیری نتایج تحقیقات پرستاری از دیدگاه پرستاران بیمارستانهای آموزشی خرم آباد بود.
    مواد و روش ها
    این تحقیق یک مطالعه توصیفی- مقطعی است. نمونه شامل 94 پرستار کارشناس بود که به صورت دردسترس وداوطلبانه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای مشتمل بر دو بخش بود. برگه مشخصات فردی و پرسشنامه موانع بکارگیری نتایج تحقیقات فونک که روایی آن به روش اعتبار محتوی وپایایی آن باروش همبستگی درونی انجام شد.پرسشنامه به صورت خودایفایی توسط واحدهای مورد پژوهش تکمیل ونتایج با آزمونهای آمار توصیفی وآزمون مجذور کای با استفاده از نرم افزار SPSS ver 11 تجزیه تحلیل شد.
    یافته ها
    مهمترین موانع گزارش شده توسط واحدهای مورد پژوهش فقدان امکانات کافی (96%)، عدم همکاری مدیران (91%)، فقدان وقت کافی جهت اجرای نتایج (89%)، عدم آشنایی پرستار با روش تحقیق (85%)،عدم دسترسی به همکاران آشنا با تحقیق جهت مشورت با آنها (83%) و... گزارش شدند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش، مهمترین موانع بکارگیری نتایج تحقیقات پرستاری مربوط به سازمان و محیط کار و بعد از آن موانع مربوط به آگاهی پرستار از روش تحقیق بودند. لذا پیشنهاد می شود متصدیان و مدیران پرستاری با اتخاذ تدابیری چون ایجاد یک یا چند پست سازمانی تحت عنوان پرستار تحقیق در بیمارستانها، کاهش ساعات کار پرستاران به ازای شرکت یا اجرای نتایج تحقیقات، لحاظ کردن اهمیت بیشتربرای شرکت در تحقیق یالحاظ نمودن اجرای تحقیق در ارزشیابی سالانه پرستاران، اجباری کردن انجام یک تحقیق درپایان تحصیل،و... اقدامات موثری را جهت پرستاری تحقیق محور انجام دهند تا هم هزینه و وقت صرف شده برای انجام تحقیقات هدر نرود و هم با ایجاد تغییر و پویائی در ارائه مراقبتهای پرستاری به افزایش ارزش و اعتبار پرستاری در جامعه به عنوان یک حرفه علمی کمک کنند.
    کلیدواژگان: نتایج تحقیق پرستاری، بکارگیری نتایج، موانع
  • فرانک کورانیان صفحه 43
    مقدمه و هدف
    یکی ازسازمان ها و حرفی که درجهت اعتلای سطح سلامتی جامعه ازطریق ارائه خدمات نقش اساسی دارد، حرفه پرستاری می باشد که مسئولیت حفظ، تامین و ارتقاء سطح سلامت را در جامعه عهده دارمی باشد. با گسترش این حرفه و افزایش آگاهی دادگاه ها نسبت به پرستاری حرفه ای، پرستاران نسبت به اعمال خود مسئولیت بیشتری می یابند. از جمله وظایف سنگین پرستاری را می توان شیوه انتقال اطلاعات، گزارش دهی، گزارش گیری وثبت آن مطرح نمود که کوچکترین خطا و سهل انگاری درآن می تواند مسئولیت سنگین حرفه ای را به وجود آورد و نهایتا منجربه باز خواستهای قانونی در محاکم قضایی گردد.
    مواد و روش ها
    دراین پژوهش ازیک طرح توصیفی-تحلیلی یک متغیره دو گروهه استفاده شد. در این پژوهش 100دانشجوی پرستاری دانشگاه آزاداسلامی واحد قوچان شرکت نموده ونمونه گیری در دو گروه سال دوم و چهارم به روش دردسترس صورت گرفت. اطلاعات به وسیله یک پرسشنامه پژوهشگر ساخته مشتمل بر11 سئوال جمع آوری گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان دادکه میانگین نگرش دانشجویان سال دوم 32/4±74/23 و میانگین دانشجویان سال چهارم62/4±58/ 27 بود. براساس آزمون تی اختلاف آماری معنی داری بین میانگین نگرش دانشجویان دردو گروه به دست آمد (001/0= P 28/4= t)
    نتیجه گیری
    از آنجا که گزارش نویسی یکی از جنبه های حیاتی در کار پرستاری و یک منبع قابل دسترسی از اطلاعات می باشد، امید است براساس نتایج پژوهش و با شناخت سطح نگرش دانشجویان، گام موثری جهت تقویت زیربنای علمی و ارتقاء مهارتهای دانشجویان پرستاری برداشته شود.
    کلیدواژگان: گزارش نویسی، دانشجوی پرستاری، نگرش
  • شهین رئوفی صفحه 48
    مقدمه و هدف
    با توجه به ارتقای سطح بهداشتی و اقتصادی جوامع، جمعیت سالمند رو به افزایش است.با توجه به فرآیند پیری صدمات نیزدرآنان شایع است.بیشترین دلیل صدمات افراد 65 سال به بالا، سقوط است.این اتفاق بیشتر درمنزل وطی فعالیت های روزانه می افتد.سقوط می تواند موجب مرگ ناشی ازصدمه درافراد پیر شود.مطالعات نشان داده است که بیش از 60% موارد، سقوط درمنزل،30%درمکانهای عمومی و10% درمحیط های مراقبتی وبهداشتی اتفاق می افتد.
    مواد و روش ها
    این یک مطالعه ی توصیفی- مقطعی است که برروی 210 سالمندان 60سال به بالا در شهرستان الیگودرزانجام گرفته است.جهت جمع آوری اطلاعات ازپرسشنامه دو بخشی وروش مصاحبه استفاده شده است. اطلاعات بدست آمده توسط نرم افزارver13 SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است.
    یافته ها
    137نفر(2/65%)ازشرکت کنندگان درپژوهش زن و73نفر(8/34%)مرد بودند.در جامعه زنان 93% خانه دار ودرجامعه آقایان بیشترین تعداد 34% کشاورز بودند.ازنظر وضعیت تاهل 78% متاهل و13%همسرانشان فوت کرده بود. میانگین سنی شرکت کنندگان 71سال بود. درتمامی موارد، در بین زنان،83 نفر(5/55%) ودربین آقایان 28 نفر(35%) 3-1 بارسقوط را طی یک سال گذشته تجربه کرده بودند، بیشترین محل سقوط، پله ها30%، آشپزخانه 27%، اتاقها 18%، حمام 13%، حیاط وجلوی منزل27% وکوچه وخیابان 15% بوده است. 16% سابقه تصادف با وسایط نقلیه را داشتند که در 51%موارد منجر به عوارض سطحی، 24% بروز صدمات جدی،و13%منجر به شکستگی شده بود.
    نتیجه گیری
    سقوط بزرگترین مشکل بهداشتی افراد پیر است. بنابراین، تعیین عوامل مرتبط با آن برای توسعه برنامه های پیشگیری ودرمان حیاتی است. اکثر نمونه ها طی یکسال گذشته بین 3-1بار افتاده بودند. بیشترین علت آن مشکلات بینائی، ضعف بدنی وبیمارهای مفصلی بوده است. محل صدمه نیز راه پله، آشپزخانه وحیاط منزل بوده است.
    کلیدواژگان: سالمند، صدمه جسمانی، سقوط
  • حشمت الله حیدری، مریم نوری تاجر، سید ضیا الدین حجازی، محمد شریف مالمیر، سید زهرا حسینی صفحه 55
    مقدمه و هدف
    سکته قلبی از شایعترین، جدی ترین و کشنده ترین بیماری ها است. این بیماری به سرعت در سطح جهان و ایران در حال پیشرفت است و از مهمترین عوامل مرگ و میر به شمار می رود، آگاهی افرادی که در دقایق اولیه با بیمار مبتلا به سکته قلبی سرو کار دارند؛ در پیش آگهی بیماری، مرگ و زندگی وی اهمیت ویژه ای دارد. به همین دلیل این مطالعه با هدف تعیین سطح آگاهی اعضاء خانواده بیماران مبتلا به سکته قلبی نسبت به شناخت علائم سکته قلبی بیمارشان در بیمارستان قلب شهید مدنی خرم آباد انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی-مقطعی بود. که بر روی 300 نفر از اعضاء خانواده بیماران مبتلا به سکته قلبی در بیمارستان قلب شهید مدنی خرم آباد به روش تصادفی انجام گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شد. روایی ابزار از طریق اعتبار محتوی و پایایی آن از طریق آزمون مجدد تعیین گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان دهنده سطح خوب آگاهی واحدهای مورد پژوهش در شناخت علائم سکته قلبی بودند، اما آگاهی واحدهای مورد پژوهش ارتباط معناداری باسطح تحصیلات، سن و جنس آنها نداشت.
    نتیجه گیری
    سطح بالای آگاهی نسبت به شناخت علائم سکته قلبی در میان واحدهای مورد پژوهش گویای آن است که اگر افراد جامعه همزمان عملکرد بالای هنگام مواجهه با بیماران سکته قلبی داشته باشند، می توان بعد از این، شاهد کاهش آمار مرگ و میر در این دسته از بیماران بود.
    کلیدواژگان: علائم سکته قلبی، سطح آگاهی، اعضاء خانواده
  • سهیلا اکبری، فرحناز چنگاوری، فاطمه بنانی صفحه 61
    مقدمه و هدف
    پارگی قبل ازموعد غشا های جنینی، یکی از عوارض شایع حاملگی است که درحدود8-5% حاملگی ها روی می دهد. تشخیص آن در اکثر موارد بر اساس شرح حال بالینی بیمار است که شامل جریان واضح مایع آمنیوتیک از سرویکس به واژن می باشد. در موارد مشکوک بخصوص در مواردی که تست های نیترازین و فرنینگ کمک کننده نباشد، استفاده ار تستهایی که صحت بالا، هزینه پائین و سرعت زیاد داشته باشند، بسیار مفید است. از جمله این تستها، می توان به اندازه گیری سطح HCG B و کراتینین مایع واژینال اشاره کرد.این تحقیق با هدف مقایسه میانگین B HCG محلول شستشوی مایع واژینال در مبتلایان به PROM(پارگی قبل از موعد غشاء جنینی) انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد شاهدی 60 خانم حامله در دو گروه مبتلایان به PROM و حاملگی طبیعی که از نظر گراویدیتی، پاریتی، سن مادر و سن حاملگی همسان بودند، انتخاب شدند. پس از شستشوی فورنیکس خلفی واژن با ml 3 نرمال سالین، مجددا مایع داخل سرنگ آسپیره و سطح HCG B این محلول شستشو اندازه گیری شد. اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون آماری من ویتنی و تی تست مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سطح HCG B در مبتلایان PROM mIu/ml 4/496 و در افرادبا حاملگی طبیعی mIu/ml85/8 بود. اختلاف این دو گروه از نظر HCG B معنی دار بود(p<0/001).
    نتیجه گیری
    در موارد مشکوک از نظر PROM بخصوص مواقعی که نتوان از تست نیترازین و فرنینگ کمک گرفت، اندازه گیری سطح HCG B برای کمک به تشخیص مفید است.
    کلیدواژگان: HCG B مایع واژینال، PROM، تشخیص، حاملگی طبیعی
  • فریده ملک شاهی، مژگان ملک شاهی، مژگان مسعودی صفحه 65
    مقدمه و هدف
    بهره وری یک فلسفه، فرهنگ، باور و بینش اجتماعی است، که ارتقاء آن بیانگر رشد و توسعه یافتگی کشورها و افزایش آن به عنوان یک ضرورت اجتناب ناپذیر برای بهبود کیفیت زندگی، رفاه بیشتر وانسانهااست که هدف کلی همه کشورهای جهان محسوب می شود. در این راستا پژوهشی با هدف تعیین عوامل موثر بر بهره وری نیروی انسانی از دیدگاه کارکنان و مدیران ستاد دانشگاه علوم پزشکی لرستان در سال انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش کل مطالعه توصیفی- تحلیلی مقطعی است که روی کلیه کارکنان و مدیران ستاد دانشگاه علوم پزشکی لرستان(300نفر)انجام شد. داده هابا پرسشنامه ای در زمینه عوامل کلیدی موثر بر بهره وری که مشتمل بر دو بخش مشخصه های فردی و عوامل موثر بر بهره وری شامل 7 گروه سوال دسته بندی شده بود، گردآوری شدند. امتیاز بندی هر سوال بر مبنای طیف لیکرت(خیلی کم، کم، متوسط، زیاد، خیلی زیاد) بود که نهایتا عوامل بر مبنای غیر موثر (خیلی کم، کم)، موثر متوسط(متوسط) و موثر(زیاد، خیلی زیاد) رتبه بندی شدند. روایی و پایایی پرسشنامه، با استفاده از اعتبار محتوا و آزمون مجدد تعیین شد. اطلاعات در یک مرحله به روش خود ایفایی جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار EPI6 درقالب آمار توصیفی و استنباطی استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از پژوهش در مورد درجه اهمیت عوامل موثر بر بهره وری نشان داد، شناخت شغل (4 /89%)، توان (4/86%)، انگیزش (6 /85%)، سازگاری با عوامل محیطی (1/84%)، حمایت سازمانی (3/81%)، اعتبار (3/79%)، بازخورد عملکرد (4/72%) به ترتیب رتبه اول تا هفتم را کسب کردند. بین عوامل فوق با برخی متغیرهای فردی ارتباط معنا داری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    بهره وری تابعی از عوامل 7 گانه نیروی انسانی است، لذا مدیران بایستی سیاستهای واقع بینانه در پیش گیرند. کار به عنوان یک ارزش نگاه شود تااهداف فرد، مدیر و سازمان همسو گشته وبدنبال آن اثر بخشی و بهره وری سازمان افزایش یابد.
    کلیدواژگان: عوامل موثر، بهره وری، نیروی انسانی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان
|
  • Ajam Zibod H., Hooshmand P., Esmaili H Page 4
    Background and Aim
    Increasing regular exercise and physical activity in adult is an important target for preventive medicine. Health behaviors such as exercise are reducing health risk factors but self-efficacy is increasingly used as a predictor of health behavior. This study was examined to determine the coloreation between self-efficacy, exercise and health risk factors in exercisers and none exercisers.
    Material and Methods
    This investigation utilized a descriptive-correlative design. Data were collected by Exercise self-efficacy Scale, General self-efficacy Scale, Health Risk Factors questionnaire and Para clinic tests, measuring BP and BMI from 120 people who were selected randomly and included in 2 groups. The group1 (exercisers) (n = 60) were exercising in morning for 30 minutes, three times per week and group2 (n=60) not to be training or less than they.
    Findings
    Results revealed a positive relationship between exercise self-efficacy and exercise training (p=0.01) but general self-efficacy and exercise, self-efficacy and health risk factors werent correlated.
    Conclusion
    according to findings, managers of education and exercise with appropriate plans can be helpful to develop exercise and physical activity in all of people.
    Keywords: Self, efficacy, Exercise, Health Risk Factors
  • Toulabi T. Janani F. Ravanshad F. Sheikey E Page 12
    Background and Aim
    Awareness of the graduates professional situation in order to orientate future plans seem to be necessary. The aim of this study was to determine the professional status and educational and research activities of the nurses and midwives who had been graduated from Nursing & Midwifery Faculty of Lorestan University of Medical Sciences between 1991-2005
    Material and Methods
    Through a cross-sectional descriptive study, 256 returned questionnaires that had been sent to graduated students of Nursing &Midwifery Faculty (1991-2005) by mail were analyzed. The data collection tool was a questionnaire including questions about demographic data, professional situation, job satisfaction and educational research activities. The data were analyzed by SPSS ver.11 software and some descriptive data were obtained.
    Findings
    75.4% of subjects were female. 54.3% were between 20-30 years of age. 85.15% had a work-record of fewer than ten years and 96.5% of them were employed in governmental or private sections. 47.3% had income satisfaction and 65.6% of them saw a relation between their job and major of study. 57.4% had been employed within less than 1 year. 52% had an average job. 80.5% of them volunteered membership in the Graduates Club. The most educational and research activities related to their major which they reported were reading professional books and journals, attending national conference (46.9%), participating in educational workshops, seminars and congresses (42.2%).
    Conclusion
    In this study, it was found that most of subjects had been employed full-time within less than 1 year after their graduation and their jobs were quite connected with their majors of study. Job satisfaction was mediocre among them and they had educational and research activities. Therefore, an awareness of the graduates professional situation in order to orientate, prospective educational schedules compatible to professional and social needs, seems to be necessary.
    Keywords: Nursing, Midwifery, Graduates, Professional Situation, Educational Research Activities, Job Satisfaction
  • Rambod M., Rafii F., Ordubadenia Z., Hosseini F., Sareban M., Haidari H Page 19
    Background and Aim
    End stage renal disease and treaputic procedures such as hemodialysis affects the lifestyle, change in life status and roles. All of these changes can impact on quality of their life. Accordingly, increasing the number of hemodialysis patients in our country and world, so that this study was dove to determine quality of life in hemodialysis patients, who Where received hemodialysis in hospitals of Iran University of Medical Sciences.
    Material and Methods
    this study was a descriptive- corelational design, with 202 patients, who where received hemodialysis in educational centers of Iran university of medical sciences. The subjects were selected by convenience sampling method. The data were collected by the "Ferrans & power quality of life Index dialysis version" questionaire and demographic data form.
    Findings
    Finding confirms that, (54%) patients had a high, 45.5% moderate and. 5% low quality of life.
    Conclusion
    Quality of life has been shown to be a predictor for important outcomes such as survival, mortality and morbidity. Therefore, understanding factor that affect quality of life can promote health, wellbeing and increase survival in hemodialysis patient.
    Keywords: Quality of life, Wellbeing, Renal failure, Hemodialysis patients
  • Gholami M., Saki M., Ebadi A Page 25
    Background and Aim
    Empowerment process consist of enable as a motivational construct for staff members that today considerate as a Basically factor for management and organizational’ effectiveness. several studies were found that empowerment have been associated with various organizational out comes such as: organizational commitment, job satisfaction, job burnout and job autonomy in this article empowerment process and importance this issue in nursing management and nursing is elucidated. the theory’s fecet of this study include of Kanter’s theory related organizational empowerment and Spreitzer’s psychological empowerment
    Material And Methods
    Different studies have been show that employees with access to information, support, resources and the opportunity to learn and grow in their work setting are empowered and able to accomplish organizational goals access to these empowering structures is facilited by leadership behaviors such as: enhancing the meaningfulness to work, facilitating goal, expressing confidence and providing autonomy from bureaucratic constraints. Also factors such as: authoritarian leadership styles that encourage dependency and submissive behavior, jobs with little challenge or unrealistic goals lead to diminish self efficacy and the personal power beliefs that result in feeling of powerlessness.
    Conclusion
    According to the important of empowerment, to creating empowering work structures, nursing’ managers must with Promoting of empowerment’ factors and eliminate the situations that foster powerlessness and use strategies to motivate staff nurses to accomplish tasks. Consequently, employees are more productive and effective in meeting organizational goals also quality of care is promoted.
    Keywords: Empowerment, Management, Nursing
  • Valizadeh F., Ghasemi Sf Page 34
    Background and Aim
    The expansion of nursing knowledge has been noticeable in the last few decades and a lot of valid and effectivness researches have been done about of paients, care methods,but results of these researches were not utilized by clinical nurses, and a lot of nursing interventions still were done by traditional methods.the aim of this study was determine barriers of research utilization as perceived by nurses working in teaching hospitals of Khoramabad in 2004.
    Material And Methods
    This study was done descreptive cross-sectional desigh. Sample includs 94 RN were selected by random sampeling.The data collection instrument was a tow part questionaire:demographic and Barriers scale that includes four groups question for assess barriers of research utilization: adopter(nurse's awarness and perception), organisation, innovation and communication.data analyzed by SPSS ver.11 software.
    Findings
    The major reported barriers of research utilization includ:inadequate facilities for implementation(96%),mananger are not cooperate(91%),insufficient time for implementation(89%),unknowledgable about research methodology(85%),lake of competent colleagues with whom to discuss research(83%).
    Conclusion
    The results of this study point out that RN percieved barriers in the organization and inadequate of nurse's knowledge about research methodology.The allocation of resources for education and implementation of research findings in clinical practice is suggested(e.g diverse models of continuing education for nursing staff).in addition special positions for nurse researchers in clinical practice is suggested.
    Keywords: Research results, Utilization, Barriers, Nurse
  • Koranian F Page 43
    Background and Aim
    Nursing as a profession is one of the organizations and professions that play a substantial role in promotion of the community health and is responsible for providing health services and promotion of community health level.Along with development of this profession and increase the knowledge of the courts of justice on the subject of the professional nursing, the nurses acquire more legal responsibility as to their performance. among the heavy duties of nurses, the way of data transfer. reporting and report making and registration of the events without any tiny error and ignorance may bring a heavy professional responsibility that may lead to legal interrogation before courts of justice.
    Material And Methods
    In this research a descriptive – analytical plan with one variable for two groups was employed. One hundred student of nursing from Islamic Azad University, Qouchan branch took part in this research. Sample were taken from two groups. students of second year and students of fourth year, through method of availability. The data were gathered thourgh a questionnaire, prepared by the researcher, including 11 questions, whose stability was determined with a coefficient of a = 0.72 Keranbach
    Finding
    The findings showed that average approach of the students of second year was 23.74 ± 4.32 and the average for the students of fourth year was 27.58 ± 4.62. T-test showed a meaningful statistical difference between the approaches of the students of the two groups (t = 4.28, p = 0.000).
    Conclusion
    Since report writing is one of the important aspects of nursing, and the reports made by the nurses are an accessible source of information, it is hoped that the results of the research and knowledge on the level of the approaches of the students can be an effective step toward strengthening the scientific base and promotion of the students skills of the nursing students.
    Keywords: Reporting, Nursing student, Attitude
  • Raoufi Sh Page 48
    Background and Aim
    The promotion of health and economic status in all over the world, resulted in increasing the older population increases. Therefore injury is common.the most widespread cause of physical injury in people aged 60 and above is fall. It happens in the home during every day activities. Fall is the leading cause of injury-related deaths among the very elderly People. Studies show as much as 60% of falls taking place in the home, 30% occur in public places, and 10% occur in health care institutions. This study was done to determine Fall causes of elderly in Alligoodarz in 2006.
    Material And Methods
    this research is a descriptive study. Participatants were 210 old age(60 years up) in Alligoodarz city. The necessary information collected by a two parts questionnaire by interview. The collected data were analyzed by spss ver13.
    Findings
    Of subjects 137(65/2%) were female and 73(34/8%) were male. In women population 93% were housewife and in male population 34% were farmer, 78% were married and 13% were widowed. mean age was 71 years. In overal, falls resulted in a fall related injury, 24% in a serious fall related injury, 13% resulted in fracture. The place of falls were stairways 30%, kitchen 27%, rooms 18%, bathroom 13%, courtyard27% and street15%.
    Conclusion
    Falls is a major public health problem of older people. Therefore identification of connected factors is vital for developing both preventive and treatment programs. Most sample had fallen 1-3 times in years ago. Fall causes were visual problem, weakness body, and skeletal-joint disease. trauma Place was hallways and kitchen.
    Keywords: Elderly, Fall, Physical Trauma
  • Hidari H., Nurytajer M., Hejazi S., Malmir M., Hosini S Page 55
    Background and Aim
    Acute myocardial infraction as one of the most common, serious, fatal disease, continuing to be the leading causes of patient death and disability in Iran and the entire world. Many myocardial infraction patients die before receiving the hospital. Rapid early action of individuals whom confronting with patient is key features for treatment, recovery, disease prognosis and decrease the mortality of their. The purpose of this study was evaluation family members knowledge in confronter myocardial infraction patients in Madani Heart Hospital of Khoramabad.
    Material And Methods
    This research is a descriptive cross-sectional study.Sampl was selected by random simple method. The total selected samples were 300 people of family members of myocardial infarction patients in Madani Heart Hospital of Khoramabad. In order to achieve the research objectives, questionnaire was made.
    Findings
    The result of study clearly indicate that public heart attack awareness was favorite in khoramabad and the research findings showed that there is no significant statistical correlation between level of knowledge with sex, age and level of education
    Conclusion
    The results of this study clearly indicate that public awarenes of heart attack was favorite we recommend that further studies are needed to determine the level in practice family members in confronter myocardial infraction patients.
    Keywords: Heart attack, Level of Knowledge, Family Members
  • Akbari M., Changavi F., Ganani F Page 61
    Background
    Premature rupure of membranes is a common complication of pregnancy with incidence about 5-8%, The diagnose is based on clinical history with apparent amniotic fluid in vagina. In suspicious cases, especially when nitrazine and ferning test are not helpful, use of tests with high accuracy, low change and rapid are very useful. Important Test include, vaginal fluid creatinine and ß HCG. This study was done to determine the level of vaginal fluid ß HCG in PROM and normal pregnancy.
    Material And Methods
    In this Study 60 pregnant women in two groups, one with PROM and the with normal pregnancy which are matched from point of gravidiry, parity, mother's age and gestaional age, saline normal, this fluid was aspirated in the same syring and it's ß HCG was measured. Finding were evaluated with Software spss and U-Mann whitney test and T test.
    Findings
    Mean of ß HCG in PROM group was 496. 4mIu/ml and in normal pregnancy was 8.85 mIu/ml the difference of two groups for ß HCG was significant(p< 0/001).
    Conclusion
    Therefore in suspicious cases of PROM, especially when Nitrazine and Ferning tests are not helpful, level of ß HCG in vaginal fluid for diagnosis of PROM is useful.
    Keywords: ß HCG, PROM, Diagnosis, Normal pregnancy
  • Malekshahi F., Malekshahi M., Masoudi M Page 65
    Background
    Productivity is a philosophy, culture, belief, and social insight whose promotion indicates the growth and development of societies, and its increase as an unavoidable necessity to improve life quality, more welfare, and so on for human beings is considered a general goal for all the countries in the world. Therefore, in this direction this analytic-descriptive study was carried out communicatively to determine the effective factors on staff productivity in Lorestan University of Medical Sciences in 2000.
    Material And Methods
    In this research all the personnel and managers of the university were selected as the samples and a questionnaire was used as the data collecting instrument which consisted of two sections of the demographic information and the information concerning the effective factors on productivity. The productivity factors section of the questionnaire included 26 questions of seven categories and measured the effective factors on productivity. A very low to very high Likert Scale was applied as the basis of scoring, and finally the scores were interpreted as follows: very low and low as ineffective, moderate as moderately effective, and high and very high as effective. The validity and reliability of the questionnaire were acquired using content validity and test-re-test procedure respectively. The data were collected using the questionnaire and were analyzed using descriptive and inferential statistics (EPI6, chi-square).
    Findings
    The results of the study concerning the degree of importance of effective factors on productivity showed that job identification (89.4%), power (86.4%), motivation (85.6%), environmental factors adaptation (74.1%), organizational support (81.2), reliability of decisions (79.3%), and practice output (72.4) were found to be the first to seventh most important factors on productivity respectively. Moreover, significant relationships were found between the above-mentioned factors and some individual variables such as place of work, level of education, and job experience.
    Conclusion
    The results showed that productivity is highly dependent on the seven above-mentioned factors. Thus, managers have to establish realistic policies and value working so that individual, managerial, and organizational objectives will go in the same direction resulting in effectiveness and productivity.
    Keywords: effective factors, productivity, staff