فهرست مطالب

نشریه مراقبت امروز
پیاپی 6-7 (بهار و تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/04/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد تقی ساربان، صدیقه عاصمی، لیلی بریم نژاد، فاطمه حسینی، معصومه رامبد، حشمت الله حیدری صفحه 4
    مقدمه و هدف
    احتباس حاد ادراری به معنای عدم توانایی ادرار کردن است که به طور ناگهانی و غیر منتظره عارض گردیده و معمولا همراه با ناراحتی و درد در قسمت تحتانی شکم می باشد. این عارضه بعد از روش های جراحی و کاتتریسم قلبی شایع بوده وباعث نیاز بیماران به سونداژ ادراری می شود. شیوع عفونتهای ادراری متعاقب سونداژ ضرورت اقدامات غیرتهاجمی پرستاری را ایجاب می کند.هدف از این مطالعه تعیین تاثیر گاز مرطوب بر رفع احتباس ادراری بیماران مرد پس از کاتتریسم قلبی در مرکز آموزشی درمانی افشار یزد سال 1386 بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مداخله ای یک گروهه بود. نمونه شامل 31 بیمار مرد پس از کاتتریسم قلبی بودند که دچار احتباس حاد ادراری شده بودند، پس از قراردادن گاز مرطوب بر روی ناحیه فوق عانه، ازنظر رفع یا عدم رفع احتباس حاد ادراری و مدت زمان احتباس بعد از استفاده از گاز مرطوب بررسی و اطلاعات در فرم ثبت اطلاعات جمع آوری گردید.
    یافته ها
    پس از قرار دادن گاز مرطوب بر روی ناحیه فوق عانه، احتباس حاد ادراری در 22 بیمار (71 درصد) بدون نیاز به سونداژ برطرف گردید. میانگین مدت زمان رفع احتباس پس از استفاده از گاز مرطوب در این بیماران 63/16 دقیقه بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش وکاهش میزان قابل توجه انجام سونداژ ادراری در این بیماران پیشنهاد می گردد، برای رفع احتباس حاد ادراری و پیشگیری از عوارض ناشی از سونداژ در بیماران مرد پس از کاتتریسم قلبی از گاز مرطوب شده با آب ولرم روی ناحیه فوق عانه استفاده گردد.
    کلیدواژگان: احتباس حاد ادراری، گاز مرطوب، کاتتریسم قلبی
  • مهناز عزیزی، می نور لمیعیان، سقراط فقیه زاده صفحه 10
    مقدمه و هدف
    زایمان به عنوان واقعه ای تروماتیک می تواند مادر را در خطر ایجاد اختلالات پس از زایمان از جمله افسردگی قرار دهد. هدف پ‍‍ژوهش حاضر تعیین تاثیر مشاوره برنامه ای بر میزان افسردگی پس از زایمان تروماتیک در زنان نخست زای مراجعه کننده به کلینیک های مراقبت درمان بارداری و بیمارستان امام خمینی (ره) شهرستان آباده بود.
    مواد و روش ها
    در یک کار آزمایی بالینی تصادفی، از تعداد 324 زن باردار نخست زا در سه ماهه سو م که طبق ضوابط ورود به پژوهش انتخاب شده بودند، 180 نفر بر حسب معیار DSM-IV زایمان تروماتیک را تجربه کردند که به روش تصادفی در دو گروه 90 نفره مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و سوابق مامایی، چک لیست ضوابط ورود وخروج از مطالعه، مقیاس استاندارد ادینبورگ (EPDS)، مقیاس افسردگی-اضطراب- استرس – 21(DASS21) و مقیاس حمایت اجتماعی مادری (MSS) بود. واحدهای پژوهش در هر دو گروه از نظر اطلاعات دموگرافیک، عوارض بارداری و سطح حمایت اجتماعی همگن شده و به لحاظ میانگین نمره افسردگی، اضطراب و استرس پیش از مداخله تفاوت آماری معنا داری با هم نداشتند (P>/). گروه مداخله، مشاوره تحت برنامه را توسط ماما دریافت نموده و گروه کنترل مراقبتهای معمول را دریافت نمودند. هر دو گروه 6- 4 هفته و سه ماه بعد مورد پیگیری قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSSو آمار توصیفی و استنباطی انجام گردید.
    یافته ها
    پس از مداخله و در پیگیری دو نوبته بین میانگین نمرات افسردگی 6-4 هفته پس از زایمان (001 / 0 > p)و 3 ماه پس از زایمان (001/0>p) در دو گروه تفاوت آماری معنا داری مشاهده شد.
  • مریم اسماعیلی صفحه 19
    مقدمه و هدف
    بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS) نوعی بیماری پیشرونده وتحلیل برنده غلاف میلین سلول های عصبی در سیستم عصبی مرکزی است. علت بیماری نامشخص است اما عوامل متعددی از جمله سابقه ابتلا به بیماری های عفونی، نقص سیستم ایمنی، استرس، تنیدگی و عوامل محیطی متعدد می تواند در ایجاد بیماری موثر باشد. بیماری MS به عنوان یک بیماری مزمن بابروزناگهانی وغیرقابل پیش بینی سبب بروزاسترسهای گوناگون درابعادمختلف زندگی بیماران می گردد. به نظرمی رسدآگاهی ازمیزان استرس بیماران می تواندگامی موثردرجهت مقابله با استرس باشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین میزان استرس در بیماران مبتلا به MS مراجعه کننده به انجمن MS ایران در سال 1382 بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی - تحلیلی بود. هدف از مطالعه حاضر تعیین میزان استرس در بیماران مبتلا به MS مراجعه کننده به انجمن MS ایران بود. نمونه های پژوهش، 600 بیمار مبتلا به MS بودند که به روش نمونه گیری مستمر انتخاب شدند وپس ازتوضیح هدف پژوهش وکسب رضایت پرسشنامه استانداردسنجش استرس کودرون رابه روش خودایفایی تکمیل کردند. از آزمون مجذور کای جهت تجزیه تحلیل نتایج استفاده شد.
    یافته ها
    2/61 درصد بیماران از تراکم استرس هادرسطح بهداشت زندگی رنج می بردند(15/ 20=sd و 96/ 41=). همچنین، 3/76 درصد دارای بافت استرس زا در زندگی شخصی بودند(06/38 =sd و 69/ 68=).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از مطالعه میزان استرس بالایی را در بیماران نشان داد، شناسایی منابع ایجاد کننده استرس و ارائه آموزش های مناسب جهت مقابله و یا سازگاری با استرس های ناشی از بیماری مزمن MS، جهت ارتقا کیفیت زندگی این بیماران ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: استرس، مولتیپل اسکلروزیس، بهداشت زندگی، زندگی شخصی
  • محمد غلامی، عباس عبادی، مانداناساکی، پرستوکردستانی مقدم، مینو اسدزندی، محمد امین عبد الهی صفحه 25
    مقدمه و هدف
    یکی از رموز موفقیت مدیران سازمان های بهداشتی، توانمند کردن پرستاران از جانب مدیران پرستاری می باشد. رفتارهای مدیران پرستاری مثل معنی بخشیدن به کار، مشارکت دادن پرستاران در تصمیم گیری ها، اعتماد و اطمینان بخشی، تسهیل اهداف کار و دادن اختیار و آزادی باعث می شود که پرستاران درک کنند که توانمند شده اند؛ درک از توانمندی باعث افزایش استقلال کاری، کاهش فشارهای شغلی، افزایش رضایت شغلی و ارتقاء کیفیت مراقبت از مددجویان خواهد شد. هدف از این مطالعه تعیین درک پرستاران از رفتارهای توانمندکننده سرپرستاران خود در بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی لرستان در سال 1386 بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی-مقطعی می باشدکه روی 132 نفر از پرستاران شاغل در مراکز آموزشی-درمانی شهدا، شهیدمدنی وخیریه عسلی شهر خرم آباد که به روش تصادفی-طبقه ایی انتخاب شده بودند، انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات شامل فرم مشخصات فردی با 10 سئوال و پرسشنامه 27 گزینه ایی استاندارد رفتار توانمند کننده رهبر بود. اطلاعات به صورت یک مرحله ای، و با مراجعه پژوهشگر به کلیه بخش های بیمارستانهای مذکور در شیفت های مختلف جمع آوری و از آمار توصیفی شامل جداول توزیع فراوانی ومیانگین و انحراف معیار جهت تجزیه تحلیل نتایج استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد پرستاران درک نسبتا بالایی از رفتارهای توانمندکننده سرپرستاران خود دارند (28/1± 01/5). بیشترین درک آنها از رفتارمعنی بخشیدن به کار (15/1 2±2/5) بود و پس از آن به ترتیب زیرمقیاس های اطمینان بخشی (26/1 ± 16/5) تسهیل دستیابی به اهداف (18/1 ±5)، مشارکت در تصمیم گیری ها (34/1± 88/4) و دادن اختیار و کاهش بوروکراسی (49/1 ±80 /4) قرار گرفتند. کمترین درک مربوط به زیرمقیاس تفویض اختیار بود.
    نتیجه گیری
    پرستاران محیط پژوهش درک بالایی از رفتارهای توانمندکننده داشتند که می تواند مربوط به سبک رهبری مشارکتی مدیران آنها باشد. بدلیل این که درک متوسطی از رفتارهای تفویض اختیار وجود داشت،پیشنهاد می گردد مدیران در هر سطحی با استفاده از فرآیندهای مشارکت و کاهش سلسله مراتب سازمانی، درک کارکنان خویش را از این رفتار ارتقاء دهند تا کیفیت کار در مراقبت و درمان مددجویان افزایش یابد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، رفتارهای توانمند کننده، درک پرستاران
  • مژگان مسعودی، علی هادیزادگان، فریده ملکشاهی صفحه 32
    مقدمه و هدف
    سوانح ترافیکی یکی از عوامل اجتماعی مخاطره آمیز برای سلامت زنان در دوران باروری و بارداری است. وارد شدن تروما به زنان باردار می تواند منجر به عوارضی زودرس مانند دکولمان جفت، زایمان زودرس و حتی خونریزی و مرگ مادر و جنین شود. صدمات قفسه سینه وپستانها و نیز ضایعات ستون فقرات با ایجاد هیپر پرولاکتینمی موجب آمنوره ونازایی می شوند.در همین راستا پژوهشی با هدف تعین صدمات و عوارض ناشی از سوانح ترافیکی در زنان واقع در سنین باروری مراجعه کننده به مرکز پزشکی قانونی شهرخرم آباد انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطا لعه توصیفی - مقطعی است. در این پژوهش کلیه زنانی که در سنین باروری(15 تا 49 سال) قرار داشتند(280 نفر) و به صدمات ترافیکی در 6 ماهه اول سال 1385 به مرکز پزشکی قانونی مراجعه کرده بودند از نظر بروز عوارض تا ا بتدای سال 1386 مورد پیگیری قرارگرفتند. ابزار گرداوری داده ها یک پرسشنامه و یک چک لیست بود که پس از معاینه واحدها توسط پزشک تکمیل می شد ودر صورت تداوم طول درمان نتایج کلیه معاینات ثبت می گردید.
    یافته ها
    میانگین سن واحدهای مورد پژوهش 3/21سال و در8/95%موارد صدمات منجر به آسیب شد. بیشترین محل آسیب اندامها با فراوانی 3/48%بود، 8/69% دچار کبودی و 8/48% آنها دچار شکستگی شدند که 7/5% از آنها شکستگی لگن ودر 7/71%مواردشکستگی لگن محل شکستگی سمفیز پوبیس بود. 78/1% باردار بودند 9/8% به علت شدت صدمات فوت کردند که علت فوت در 6/58% از آنها ضربه مغزی بود. در این پژوهش ارتباط معنی داری بین محل صدمه و نیاز به عمل جراحی بدست آمد (004/0 =p).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج پژوهش تعدادی از واحدها دچار صدمات شدید در ناحیه لگن ودستگاه تناسلی شدند که این آسیبها می تواند بر قدرت باروری و زایمان آنهاتاثیرمنفی داشته باشد. پیشگیری از بروز سوانح در این گروه آسیب پذیر یک امر بسیار مهم و ضروری است.
    کلیدواژگان: باروری، سوانح ترافیکی، عوارض
  • رجب رشیدی، منصوره سالمی صفحه 38
    مقدمه و هدف
    تحقیق مشارکتی مبتنی بر جامعه، نوعی از پژوهش علمی است که امروزه درعلوم بهداشتی مورد توجه قرار گرفته است. هدف اصلی تحقیق مشارکتی، جامعه محور وکاربردی کردن نتایج پژوهش است واین امر با هدایت موضوعات پژوهش در جهت نیازهای جامعه محقق خواهد شد. هدف از پژوهش حاضر تعیین مشکلات اقتصادی اجتماعی و بهداشتی در شهر خرم آباد از دیدگاه مردم ساکن در مناطق تحت پوشش پایگاه تحقیقات جمعیتی خرم آباد در سال 1386 بود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق مشارکتی مبتنی بر جامعه از شیوه بحث گروهی متمرکزاستفاده شد.با توجه به 23 بلوک موجوددرمنطقه پایگاه، نمونه ای به حجم 69 جلسه انتخاب گردید. یعنی درهربلوک سه جلسه بحث باگروه های مردم برگزار شد. بدین صورت که ابتدا با تشریح موضوع مورد بحث، فضای آزاد برای بیان نقطه نظرات اعضای گروه بدون هیچ گونه نقدی به اظهارات اعضا با حضور یک نفر بعنوان هماهنگ کننده بحث ایجاد شد. درنهایت مسائل ومشکلات عنوان شده در هرجلسه در سه محور اجتماعی – اقتصادی، بهداشتی وسایر مسائل دسته بندی و برای هریک از مشکلات مذکور فراوانی مطلق ونسبی تعیین گردید.
    یافته ها
    از بین مشکلات اجتماعی –اقتصادی، 6/49% افراد شرکت کننده دربحث های گروهی مشکل خودرا نداشتن یا خرابی آسفالت خیابانها،40% کمبود فضای سبز، 7/35% اعتیاد، 6/35% وجود اراذل واوباش عنوان کردند.همچنین معضل بهداشت محیط در 3/33%، عدم توجه به بهداشت عمومی در یکی از بیمارستان های شهر در 3/18%، کمبود سطل زباله در معابر عمومی در 7/14% وشلوغی وآلودگی صوتی خیابانها ومعابر در 5/13% از جمله مهمترین مسائل بهداشتی بودند که مورد اشاره مردم ساکن درمنطقه پایگاه بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان می دهد مهمترین مشکلات مردم مسائل اقتصادی اجتماعی،بهداشتی هستندو بایستی حل این مشکلات در اولویت برنامه های مسئولین شهر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پایگاه تحقیقات جمعیتی، نیاز سنجی، خرم آباد، مشکلات اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی
  • کبری کرمی، فتانه قدیریان، منیره باباشاهی صفحه 43
    مقدمه و هدف
    امروزه تعداد زیادی از کودکان به علل مشکلات اجتماعی از کانون خانواده محروم می گردند و مراقبت پرورشگاهی به عنوان آخرین راه حل برای بسیاری از این کودکان مطرح می گردد. بحران های موقعیتی، عاطفی و ناسازگاری ها مسائلی هستند که کودکان در این مراکز با آن مواجه هستند. مراقبین و مددکاران اجتماعی نقش بسیار مهمی در رشد و تکامل این کودکان ایفا می کنند. آگاهی از ویژگی های رشدوتکاملی کودکان وبالاخص مسایل ویژه این کودکان وایجادمحیط اجتماعی که شکوفایی طبیعی فرایندهای رشدوتکامل را ممکن وتسهیل کند، برای مربیان پرورشی بسیارمهم وضروری به نظر می رسد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش کارگاهی مراحل مختلف رشد وتکامل کودکان ازدیدگاه روانی، اجتماعی وتربیتی برسطح اطلاعات مربیان واحدهای شبه خانواده سراسراستان خوزستان انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی قبل و بعد بود. نمونه پژوهش شامل 30 نفر از مربیان و مددکاران شاغل در واحدهای شبه خانواده استان خوزستان بود که به روش مبتنی بر هدف و با نمونه گیری آسان در کارگاه آموزشی رشد و تکامل کودکان و نیاز های روانی،اجتماعی،تربیتی کودکان شرکت کردند. ابزار جمع آوری اطلاعات این پژوهش یک پرسشنامه 40 سوالی محقق ساخته در مورد رشد و تکامل و نیاز های روانی، اجتماعی، تربیتی کودکان در سنین نوزادی، نوپایی و خردسالی بود. قبل از شرکت در کارگاه و دو هفته بعد از آن پرسشنامه به روش خودگزارشی توسط واحدهای مورد پژوهش تکمیل شد. برنامه آموزشی شامل کارگاهی دو روزه در مورد نیازهای مهم پرورشی کودکان در مراحل مختلف رشد و تکامل بود که توسط پژوهشگران به صورت سخنرانی، پرسش و پاسخ و ایفای نقش برای شرکت کنندگان اجرا شد.
    یافته ها
    بررسی دانش واحدهای مورد پژوهش قبل و بعد از مداخله نشان داد که میانگین نمرات واحدهای مورد پژوهش قبل از مداخله 35/31 و پس از مداخله 22/38 بود.مقایسه دانش واحدهای مورد پژوهش قبل و بعد از مداخله اختلاف معنی دار آماری نشان داد (001/0P=).
    نتیجه گیری
    این پژوهش نشان داد آموزش به مربیان در راستای افزایش آگاهی و اطلاعات آنان تاثیر بسزایی داشته و پیشنهاد می کند تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام شود.
  • مسعود سیرتی نیر، حسین بابا تبار درزی، مهدی صادقی شرمه، مجید جوادی نسب، سید داود تدریسی، معصومه عباس آبادی صفحه 48
    مقدمه و هدف
    اهمیت آموزش به بیمار و خانواده در بازتوانی قلبی بر هیچ کس پوشیده نیست اما در سیستم پرستاری مسئله آموزش به بیمار به درستی صورت نمی گیرد و همین امر باعث پایین آمدن کیفیت مرافبت پرستاری می شود. آنچه مسلم است در بخشهای ویژه، پرستاران با ظرفیت علمی و توانمندی خوبی کار می کنند ولی با توجه به مطالعات انجام شده رضایت شغلی آنان بسیار پایین است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مراقبت پرستاری پرایمری(سیستم مراقبتی کاملا بیمار محور که بر آموزش بیمار تاکید دارد)، بر میزان آگاهی بیماران در زمینه مراقبت از خود و همچنین بر رضایت پرستاران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی است که در بخش CCU بیمارستان بقیه الله در سال 83-1382 در دو مقطع زمانی مختلف، قبل و بعد از ایجاد تغییر در روش مراقبت های پرستاری انجام شد. نمونه ها از بین بیماران بستری در بخش مراقبتهای ویژه قلبی به تعداد 60 نفر متناسب با ویژگی های نمونه پژوهش انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 30 نفره مراقبت پرستاری جاری و گروه مراقبت پرستاری پرایمری قرار گرفتند، همچنین 25 پرستار شاغل در این بخش نیز مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات برای پرستاران، پرسشنامه رضایت شغلی و اطلاعات فردی و برای بیماران پرسشنامه میزان آگاهی خود مراقبتی بود هر دو پرسشنامه قبل و بعد از اجرای روش مراقبتی به شیوه روش خود ایفایی، مشاهده و مصاحبه تکمیل شدند. آزمونهای مجذور کای، تی مستقل و زوجی جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین میزان آگاهی خود مراقبتی بیماران در گروه مراقبت به روش جاری هنگام بستری 7/0 ± 63/37 ودر هنگام ترخیص 1/3± 93/38 بود که اختلاف معنی دار آماری نداشت. در گروه مراقبت به شیوه پرایمری این میزان در زمان بستری 3/7 ± 13/39 و در هنگام ترخیص 7/7 ± 27/52 بود که این اختلاف معنی دار بود(
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش توصیه می شود جهت افزایش میزان آگاهی خود مراقبتی بیماران و رضایت شغلی پرستاران در بخش های ویژه از روش مراقبت پرستاری پرایمری استفاده شود.
    کلیدواژگان: روش پرستاری پرایمری، رضایت پرستاران، آگاهی خود مراقبتی، روش پرستاری رایج
  • سیده فاطمه قاسمی، فاطمه ولی زاده، شیرین حسنوند صفحه 55
    مقدمه و هدف
    حرکت از نیازهای فیزیولوژیک بشرودر سطح اول طبقه بندی نیازهای اساسی قرار دارد و بی حرکتی بر تمام سیستمهای بدن تاثیر نامطلوب می گذارد. یکی از وظایف عمده پرستاران آموزش به بیمار جهت مشارکت در برنامه های خود مراقبتی می باشد. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر مشارکت همراه بیمار در برنامه آموزشی، برعملکرد خود مراقبتی بیماران جهت پیشگیری از عوارض بی حرکتی بر بیماران بستری در بخشهای ارتوپدی بیمارستان شهدا خرم آباد 1383بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی قبل و بعدبود. نمونه شامل 60 بیمار دارای مشکل ارتوپدی منجر به بیحرکتی بود که به روش نمونه گیری دردسترس وتدریجی انتخاب شدندوبه صورت تصادفی در دو گروه 30 نفری کنترل وآزمون قرار گرفتند. درگروه کنترل فقط به بیمار و در گروه آزمون علاوه بر بیمار به همراه اصلی وی نیز آموزشهای پیشگیری از عوارض بیحرکتی داده شد.ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و چک لیست عملکرد خود مراقبتی بیمار جهت پیشگیری از عوارض بیحرکتی بود که قبل و بعد از آموزش به روش مشاهده ومصاحبه تکمیل می شد.
    یافته ها
    آموزش دردوگروه باعث بهبودعملکردخود مراقبتی در جهت پیشگیری از عوارض بیحرکتی شد( / P=).امااین بهبوددر گروه آموزش به بیماروهمراه به طور معنی داری بیشتراز گروه آموزش به بیمار به تنهایی بود ( / P=).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج فوق و تئوری های جدید پرستاری از جمله مراقبت خانواده محور، پیشنهاد می شود همراهان بیمار حتما در برنامه های آموزشی و مراقبتی بیماران شرکت داده شوند.
    کلیدواژگان: عوارض بیحرکتی، همراه، مشارکت، آموزش به بیمار، خود مراقبتی
  • زهرا تقربی‎، لیلا تقربی، خدیجه شریفی، زهرا سوکی صفحه 63
    مقدمه و هدف
    یکی از معیارهای مهم در تعیین نیازهای بهداشتی افراد سالمند، سطح توانایی آنها در انجام فعالیتهای روزمره می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین سطح خودکفایی سالمندان مقیم خانه افراد گلابچی کاشان در انجام عملکرد روزانه و عوامل مرتبط با آن در سال 1386 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی کلیه افراد 50 سال به بالای واجد شرایط ساکن در مرکز مذکور (100 نفر) انتخاب شدند. داده ها با استفاده از شاخص بارتل -100 جمع آوری گردید. جهت تجزیه تحلیل وضعیت عوامل مرتبط نمرات 90-0 به عنوان سطح خودکفایی ضعیف(گروه ناتوان) و نمرات 91≤ به عنوان سطح خودکفایی متوسط به بالا (گروه توانمند) منظور گردید و از آزمون های آمار تی تست، کای اسکوئر، تست دقیق فیشر، من ویتنی یو و درصد تفاوت جهت تجزیه تحلیل نتایج استفاده شد.
    یافته ها
    بیشترین سطح وابستگی به ترتیب مربوط به استحمام، نظافت فردی و بالا و پایین رفتن از پله بود. غذاخوردن از بیشترین سطح خودکفایی برخوردار بود. شیوع ناتوانی حداقل در یکی از ابعاد عملکرد روزانه در 86% مواردگزارش شد. 29% از سطح خودکفایی متوسط به بالا برخودار بودند. تعداد بیماری در گروه ناتوان 77/0± 58/1و در گروه توانمند56/0 ±10/1 بود(p= 0/003). بین میزان اعتقادات مذهبی و ناتوانی ارتباط معنی دار گزارش شد p=0/005) و OR= 6/89).
    نتیجه گیری
    شیوع ناتوانی در انجام عملکرد روزانه در افراد مقیم خانه سالمندان زیاد است. لذا لازم است تعیین سطح خودکفایی در انجام عملکرد روزانه جهت شناسایی سالمندان نیازمند، اقدامات حمایتی و ارائه خدمات مطلوب تر به آنها همواره مد نظر باشند.
    کلیدواژگان: عملکرد روزانه، سالمند، ناتوانی، خانه سالمندان، خودکفایی
|
  • Sareban Mt, Assemi S., Barimnejad L., Hosseini F., Rambod M., Heidari H Page 4
    Background and Aim
    Acute urinary retention (AUR) is identified by inability to void and lower abdominal pain. This problem generally occurs following surgery or cardiac catheterization and needs to be solved through urinary catheterization, the risk of urinary tract infections needs non invasive precautions. The aim this study was to determine the effect of external use wet gas on relieving acute urinary retention in male patients following cardiac catheterization.
    Materials And Methods
    A descriptive-analytic design was used to conduct this study.The sample consisted of 31 male patients with AUR following cardiac catheterization. After applied a gas was immersed in tepid water on symphysis pubis area elimination or relieving of AUR and it,s duation was assessed.
    Results
    After applying the wet gas on symphysis pubis area AUR was eliminated in 22 patients (71%). The mean time of elimination of AUR in patients was 16.63 minutes.
    Conclusion
    According to the findings, the researchers recommend nurses to use gas soaked in tepid water as a solution for AUR in male patients following cardiac catheterization.
    Keywords: Acute urinary retention, Wet gas, Cardiac catheterization
  • Azizi M., Lamiyan M., Faghihzadeh S Page 10
    Background and Aim
    Traumatic birthing experience can superpose the mother in dangerous of creation posttraumatic mental disorder such as depression. The present study's aim was determining the effect of midwifery counseling intervention on depression after traumatic childbirth of prim: parous women.
    Material And Methods
    In a randomized control trial, of 324 primiparous women in gestational 3 d trimester that had inclusion criteria 180 experienced traumatic childbirth on DSM-IV criteria. This samples were randomlydivided into an intervention (n = 90) and control (n= 90) group. All women in two groups were similar in demographic characteristics, pregnancy complications and social support level. Also There was no significant difference between two groups in maternity social support level depression, stress, and anxiety grades average before intervention (P>0/05. (The intervention group received midwifery counseling during two sessions and control group just received usual care after childbirth. Data collection devices included exclusion and inclusion criteria, demographic information details of their reproductive history, Edinburg postnatal scale,depression,anxiety and stress scale 21 and Maternal social support scale. Both of them were followed up with partial – blind technique and compared 4 to 6 weeks and 3 months post partum. The data were analyzed by using descriptive and inferential statistics by SPSS software.
    Results
    There was significant differences between two groups in depression grades average at 4 to 6 weeks (P= 0.001(and 3 months (P= 0.001(follow-up.
    Conclusion
    Findings of this research shows that performing counseling program by midwife could have significant effect on decreasing of depression rate after traumatic childbirth.
    Keywords: Traumatic Childbirth, Postpartum depression, Midwifery Counseling
  • Esmaeili M Page 19
    Background and Aim
    Multiple Sclerosis is a demyelinating progressive disease which afflicts central nervous system. The cause remains uncertain but various factors such as history of infectious diseases, defective immune system, stress, tension and nvironmental factors may contribute to this disease. As a chronic disease with sudden and npredictable attack, MS results in various stresses in patients’ lives. This stud was done to determine the stress rate in Multiple Sclerosis patients admitted to MS association in Iran.
    Material And Methods
    This study was a descriptive explorative study. Through sequential sampling 600 patients suffering from MS were selected and were introduced to the research procedure employed in this research. Coudron stress test was used to gathering data, the patients filled out questionnaires.
    Results
    61.2 percent of the patients were suffering from stresses at life health level. Also, 76.3 percent had stressful context in their private lives. Findings showed a significant relationship between the rate of stress at life health and private life levels and employment status (p=0.00).
    Conclusion
    Since the findings of this research show high stress in patients’ lives, sources of stress should be identified and suitable instructions should be provided to control such sources of stress and/or to help patients adopt themselves with the stresses associated with MS in order to improve patients’ quality of life.
    Keywords: Stress, Multiple Sclerosis, Life health, Private life
  • Gholami M., Ebadi A., Saki M., Kordestani, Moghadam P., Asadzandi M., Abdullahi M Page 25
    Background and Aim
    one of the success’ secrets for nursing leaders in health organizations is to empower nurses. Head nurses’ empowering behaviors consists: creating meaningfullness of work, Participation nurses in decision making, expressing confidence in high performance, facilitating goals and festering autonomy and freedom all of which behaviors induce to perception of empowerment by nurses. The perception of empowerment increases autonomy, promots quality of care, increases satisfaction and decrease professional tensions. The aim of this study was to determe the nurses’ perception of their head nurses’ empowering behaviors in teaching hospitals of Lorestan university of medical sciences in khoramabad.
    Material And Methods
    132 registered nurses occupied in three teaching hospitals: Shohada, Shahid Madani and Asali entered the study by strafied random sampling. This was a cross-sectional descriptive survey in which nurses’ perception of their head nurses’ empowering behaviors and were respectively measured by Leader Empowering Behavior (L.E.B) scale with 27 items (=0.82), and self reported questionnaires were completed by nurses outside their work setting. The collected data were analyzed using descriptive statistical tests by spss soft ware.
    Results
    Nurses in this study obtained a high score in L.E.B scale (= 5.01 1.28) from all L.E.B subscales, confidence in the employee and meaning of work rated the most empowering leader behavior (= 5.16 1.26), (= 5.22 1.15) and autonomy from bureaucracy rated the lower L.E.B. (= 4.80 1.49).
    Conclusion
    Findings point out that cooperational managing system has an important role in increasing work effectiveness through empowering leader behaviors. It will also be important for current nurse managers to learn new methods of leading that will empower staff nurse to participate in their work, and be motivated enough to provide the high-quality care their patients deserve.
    Keywords: Empowerment, Empowering Behaviors, Nurses, Perception
  • Masoudi M., Hadizadegan A., Malekshahi F Page 32
    Background and Aim
    Traffic accidents are one social risk factors for women,s health in the fertility and pregnancy period. The trauma during pregnancy can lead to plocenta abruption, preterm labor, bleeding, mother and fetus mortality. Hyper prolactinemia after spinal cord, chest and breast injuries can due to amenorrhea and infertility. The aim of this study was determine the traffic accident injuries in women in the fertility ages rferring to the forensic medicine center of Khorramabad.
    Material And Methods
    The present study is a cross – sectional survey in which all the women (280 cases) that were in the fertility period (15-49 year) and suffered from traffic accident trauma and referred to the forensic medicine center of Khorramabad from April 2006 to October 2007(one year) were studied. The data was collected using a questionnaire and an observation chart that were completed by physicians who visiting the trauma cases in the forensic medicine center.
    Results
    95.8% of the cases were injured after traffic accident. The most vulnerable part of the body (48.3%) were the limbs (feet and hands).69.8% of cases had ecchymosed and 48.8% suffered from fracture. 5.7% of the cases sufferd from pelvic fractures and the region with the most fractures in the pelvis (71.7%) was the symphysis pubic.1.78% of the cases were pregnant. 8.9%0f subjects died and head trauma was the most cause (58.6%) for mortality. statistical test showed significant relation between the region of injury with the need to a surgical operation (p=0.004).
    Conclusion
    These results indicate a high prevalence of severe injury in the pelvis and the genital system that had negative effect on fertility and pregnancy in women at fertility ages. Traffic accidents should be prevented and attended to and analytical studies are recommended in order to understand the underlying cause of accidents.
    Keywords: Trauma, Fertility, Traffic accidents
  • Rashidi R., Salemi M Page 38
    Background and Aim
    Community based participatory research in population research center is an important plan of undersecretary for research and technology of ministry of health and medical education in Iran. Need assessment by participation of khoramabad population is the important aim of this project.
    Material And Methods
    Focus group discussion (FGD) was the method in this project. sixty nine sessions were organized and various groups of khoramabad citizens were participated in these sessions. view points of participants were collected with taking notes by facilitators. Finally the three bassis as mentioned problems and difficulties in each session were divided into, socio-economic health and proplems, etc and using spss software were an analysied.
    Results
    During the sessions 15 socio- economic problems were propounde. The first of which with the most perecentage (49.6%) was having gravel roads instead of tarmac. The second problem (40%) was the lack of recreation grounds. Then addiction (35.7%) and 35.6% complained about hooligans. Also 7 health problems were propound, the most of these problems were environmental health problems (33.3%), lack of geneal health in one of educatinal hospitals (18.3%), Insufficient number of bins in the streets (17%), and crowded and noisy streets (13.5%).
    Conclusion
    Socio-economic and health problems are the most complains of people in Khoramabad and should be attended by city's recponsibels. Focus group discussion can be used for need assessment as an effective method in community based participatory researches. Also participation of people in executive interventions must be considered.
    Keywords: Population research center, Need assessment, Khoramabad
  • Karami K., Ghadirian F., Babashahi M Page 43
    Background and Aim
    Today, due to social and domestic problems, a large number of children lose their families or guardians. Foster care is the last resort for many of these children. Conditional and emotional crises and maladaptations are problems that many of these children face in orphanage foster care units. Foster care workers and social workers play important roles in the growth and development of these children. Having the knowledge of childrens growth and developmental stages helps these workers in better dealing with these children and makes these environments more pleasant for both workers and children. The goal of this study is to investigate the effects of teaching growth and developmental stages of children to on foster care worker's knowledge.
    Material And Methods
    This study was conducted as a semi empirical study, 30 foster care workers and social workers participated in this educational program. A questionnaire, developed by researchers based on content of teaching program, was used. The questionnaire contained 40 questions about psycho-social needs of children at infancy, toddler and school age stages. Teaching program was 2 sessions (16 hours) and it be held with lecture, question and answer and role playing methods. The participants were asked to fill out the questionnaire before and two weeks after the program.
    Results
    Findings show the mean scores in Knowledge of samples was 31.35 at pre-test and 38.22 at post-test. There was a significant statistical difference with paired t test in samples's knowledge before and after course of education (P=0.001).
    Conclusion
    For receive better and more advantage of foster care units. It,s need to more education for training parent foster care and more support are essential for successfully changing training and evaluating its impact.
    Keywords: Foster care, Growth, development, Children, Foster care workers
  • Siratinir M., Babatabar, Darzi H., Sadeghi, Shermeh M., Javadinasab M., Tadrisi D., Abbasabadi M Page 48
    Background and Aim
    The importance of instructing patients and their families in cardiac rehabilitation is obvious for every one, but this doesn’t happen in nursing system correctly, this leads to decreasing quality of nursing care. In fact, nurses who work in critical care units have good scientific knowledge and nurses’ Job satisfaction and empowerment skills, but in regard to studies, their job satisfaction is very little. This study conducted for determining the impact of primary nursing care that is patient-centered completely and emphasis on patient education on patients knowledge about self care and also nurses’ Job satisfaction.
    Material And Methods
    This is a quazi-experimental study in which 60 patients by random allocation in two groups of 30 (primary and current nursing care groups) and 25 nurses contributed through census. The tools included nurses’ job satisfaction and their patient's information of self care. Data were measured before and after performing the primary and current care methods.
    Results
    Based on demographic characteristics there wasn’t any significant different between two groups. The mean of patients’ knowledge of self care in current group at admission time was (37.6±0.7) and while discharge time was (38.93± 3.1), the diference wasn’t statistically significant. In primary group in admission time was (39.13±7.3) and in discharge time was (52.2± 7.7), that difference was significant(P<0.001). The mean of nurses’ satisfaction in current group was (80.44 ±7) and in the primary group was (106.3 ±3.8), that difference was significant(P<0.001). There wasn’t any significant relationship between individual characteristics and job satisfaction.
    Conclusion
    Considering the results of this study the patients’ self care knowledge at the discharge time in comparison to admission time increased in primary care. which indicates education’s role. Also nurses’ job satisfaction in primary method wasmore than the current method. So it was suggested to use primary care method in critical care units for increasing patient’s and nurses’ satisfaction.
    Keywords: Primary care method, Job satisfaction, Self care knowledge, Patient, Nurse
  • Ghasemi Sf, Valizadeh F., Hasanvand Sh Page 55
    Background and Aim
    Mobility is one of the physiologic needs of human and is the most basic of human needs classification, and immobility has bad impacts on all of the body systems.One of the main duties of the nurses, is to teach the patient to contribute in self-care programs.The aim of this study was to determine the effect of the patient's attendant Participation in teaching programs on the patient's self care function for preventing immobility's complications in the patients who had been hospitaized in orthopedic wards of Shohada Hospital of Khoramabd in 2004.
    Material And Methods
    This research is a semi-experimental pre and post study. The sample consisted of 60 patients who had the orthopedic problems which leaded to immobility and were chosen gradually by sampling and were studied in two groups of 30 patients. The teaching programs for prevention of immobility complications were given in the control group only to the patients and in the exprimental group,to patient and his /her main attendant.the data collecting tools were damographic questionaire and self care function check list for preventing immobility complications, which were filled out before teaching and after the educational program.
    Results
    Teaching in both groups caused the improvement of self –care function and attributed to preventing the immobility complications (P=0.000).but this improvement in the group of teaching the patient and his/her attendant was better and more than the group of teaching only to the patient (p=0.000).
    Conclusion
    Considering the results and new nursing theories, including the family center caring is purposed that the patients’ attendants should be taken part in teaching and caring programs for the patients.
    Keywords: Immobility Complications, Patient's attendant, Self care, Education
  • Tagharrobi Z., Tagharrobi L., Sharifi Kh, Sooki Z Page 63
    Background and Aim
    Evaluation of functional disability in ADL in elderly people, especially in nursing home residents is important for determination of their health needs. this study was carried out in order to assess functional in ADL and its related factors in Kashan's Golabchi ederly people nursing home.
    Material And Methods
    In this cross-sectional study all of the people aged ≥50 years old who resided in Golabchi center and had including criteria (n=100) were selected. Barthel Index-100 was used for data collection. 0-90 and ≥91 scores were spotted as disable and able groups, respectively. The data analyzed using t-test, Chi-square, Fisher exact test, Yate's chi-square, Mann- Whitney U, OR and Difference Percent.
    Results
    The most problems related to bathing, grooming and stairs, respectively. The best status related to feeding. Disability prevalence at least in one of the functional aspects was 86% and 29% were able in actwitas of daily living. Number of disease was more in disable group (0.003). There was significant relation between religious beliefs and disability (p=0.005, OR=6.89).Age, residing duration and number of children had no significant effect.
    Conclusion
    Disability prevalence in ADL in nursing home is numerous. It is necessary to attend to this problem and it's related factors to improve the old peple's quality of life in the nursing homes.
    Keywords: Activities of Daily Living, Elderly, Nursing Home, Independency