فهرست مطالب

نشریه روانشناسی معاصر
سال دهم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید شمسی پور، محمدعلی بشارت *، هادی بهرامی احسان، اسدالله رجب، سعیده رمضانی مقدم، حمیده جعفریزدی صفحات 3-22
    هدف این پژوهش بررسی رابطه آسیب پذیری روانشناختی با سندرم متابولیک و نقش واسطه ای رفتارهای سلامت، استرس مزمن و علایم افسردگی در رابطه بین آسیب پذیری روانشناختی و سندرم متابولیک بود. تعداد 199 نفر از بستگان درجه یک بزرگسال بیماران مبتلا به دیابت نوع دو در این پژوهش شرکت کردند. شخصیت نوع D، خشم/خصومت و نورزگرایی در پژوهش حاضر به عنوان آسیب پذیری روانشناختی در نظر گرفته شدند. رفتارهای سلامت شامل ورزش، مصرف سیگار و رفتار نشستن بود. سندرم متابولیک بر اساس ملاک های سومین پنل درمان بزرگسالان در برنامه ملی آموزش کلسترول (NCEP ATP-III) و با استفاده از آزمایش خون و اندازه گیری فشارخون و دور شکم شرکت کنندگان تعیین شد. شرکت کنندگان به سوالات مقیاس استرس مزمن (CSS)، مقیاس شخصیت نوع D (DS-14)، مولفه نورزگرایی پرسشنامه تجدید نظر شده شخصیت آیسنک- فرم کوتاه (EPQ-RS)، مولفه افسردگی مقیاس افسردگی- اضطراب- استرس (DASS)، و مولفه خشم/خصومت پرسشنامه SCL-90-R پاسخ دادند. نتایج پژوهش نشان داد که آسیب پذیری روانشناختی به طور مستقیم سندرم متابولیک را پیش بینی نمی کند ولی از طریق استرس مزمن و علایم افسردگی پیش بینی کننده سندرم متابولیک است. به بیان دیگر، استرس مزمن و علایم افسردگی، اما نه رفتارهای سلامت، نقش واسطه ای در رابطه بین آسیب پذیری روا نشناختی با سندرم متابولیک داشتند. بر اساس یافته های این پژوهش می توان استرس مزمن و علایم افسردگی را به عنوان ساز و کار های زیربنایی مرتبط کننده صفات نامطلوب شخصیت با سندرم متابولیک مطرح کرد.
    کلیدواژگان: شخصیت نوع D، نورزگرایی، خشم، خصومت، استرس
  • جواد صالحی، طاهره الهی *، هاجر عسگری، سمیه نوری صفحات 23-32
    برخی از نظریه های مربوط به حافظه کاذب، برقراری رابطه معنایی بین اقلام آموختنی را که باعث افزایش آسیب پذیری فرد می شود، در سبب شناسی این خطای حافظه دخیل می دانند. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر روش منحرف ساختن توجه افراد از طریق تقسیم توجه در دو دستگاه حسی دیداری و شنیداری طراحی و اجرا شد. نمونه پژوهش شامل 462 دانشجو (355 دختر، 107 پسر) بودند که با استفاده از مدل دیز- رودیگر- مک درموت (DRM) مورد آزمون حافظه کاذب قرار گرفتند. مجموعه مرجع دیز- رودیگر- مک درموت شامل فهرست هایی از کلمات است که واژه های هر فهرست با یک کلمه تله که در فهرست موجود نیست ارتباط معنایی بالایی دارند و یادآوری کلمه تله به هنگام آزمون حافظه نشان دهنده حافظه کاذب است. نتایج نشان داد که میزان یادآوری کاذب گروه تقسیم توجه کمتر از گروه کنترل بود، اما بین دو گروه تقسیم توجه و تمرکز توجه تفاوتی مشاهده نشد. به علاوه، میزان یادآوری کاذب در فهرست هایی که به صورت دیداری ارایه شده بودند کمتر از فهرست هایی بود که به شکل شنیداری ارایه شدند. نتایج هم چنین تعامل معنا داری بین تقسیم توجه و نحوه ارایه فهرست ها نشان داد. به این نحو که تفاوت در میزان یادآوری کاذب در ارایه شنیداری و دیداری فقط در شرایطی قابل مشاهده بود که فرد با توجه کامل درگیر تکلیف شده باشد. نتایج پژوهش نشان داد که تقسیم توجه در مرحله مطالعه می تواند به عنوان یکی از راه-های موثر کاهش یادآوری کاذب در دو دستگاه حسی دیداری و شنیداری مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حافظه کاذب، رابطه معنایی، تقسیم توجه، شنوایی، بینایی
  • سید حمیدرضا عریضی سامانی *، هاجر براتی صفحات 33-46
    هر فرد شاغلی مسیر شغلی را طی می کند که کارراهه نامیده می شود. برنامه-ریزی و مدیریت این کارراهه به شیوه ای مناسب منجر به خشنودی از آن می-شود. برخی ویژگی های فردی و شغلی می تواند بر خشنودی از کارراهه موثر باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه دو ویژگی فردی یعنی هوش هیجانی و شخصیت کنش ور و یک ویژگی شغلی یعنی غنی سازی شغل با خشنودی از کارراهه انجام گرفت. هم چنین اثرات مستقیم و غیرمستقیم این متغیرها بر خشنودی از کارراهه بررسی شد. نمونه پژوهش شامل 515 نفر از کارکنان سه شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی بودند که به ابزارهای پژوهش شامل مقیاس خشنودی از کارراهه (CSS)، مقیاس غنی سازی شغل (JES)، مقیاس هوش هیجانی (EIS) و مقیاس شخصیت کنش ور (PPS) پاسخ دادند. نتایج نشان داد که هوش هیجانی، شخصیت کنش ور و غنی سازی شغل بر خشنودی از کارراهه اثر مستقیم دارند. با این حال پژوهش حاضر نتوانست اثرات غیرمستقیم را تایید کند. شاید به این دلیل که کارکنان شغل خود را از نظر غنی سازی در سطح پایین تشخیص داده بودند. در پژوهش حاضر پیشنهاداتی به پژوهشگران آتی در جهت طراحی یک مدل واسطه ای، و هم چنین توصیه هایی به سازمان ها و مدیران در جهت افزایش خشنودی از کارراهه کارکنان ارایه می شود.
    کلیدواژگان: خشنودی از کارراهه، هوش هیجانی، شخصیت کنش ور، غنی سازی شغل
  • بابک وجودی *، تورج هاشمی، قاسم عبدل پور، نعیمه ماشینچی عباسی صفحات 47-56
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی ایده پردازی خودکشی براساس راهبردهای مقابله ای و سبک های هویت در نوجوانان بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه نوجوانان مشغول به تحصیل در دبیرستان های شهر تبریز بودند که از میان آنها 120 نفر (60 دختر، 60 پسر) انتخاب شدند و به مقیاس ایده پردازی خودکشی بک (BSSI)، مقیاس مقابله با شرایط استرس زا (CISS) و مقیاس سبک های هویت (ISI-6)، پاسخ دادند. نتایج نشان داد که راهبردهای مقابله ای و سبک های هویت می توانند ایده پردازی خودکشی را پیش بینی کنند. هم چنین تحلیل داده ها نشان داد که از بین سبک های هویت، هویت سردرگم و تعهد به ترتیب رابطه مثبت و منفی با ایده پردازی خودکشی دارند. از سوی دیگر، راهبردهای هیجان مدار، رابطه مثبت و راهبردهای مساله مدار، رابطه منفی با ایده پردازی خودکشی داشتند. براساس نتایج، نوجوانان با سبک هویت سردرگم- اجتنابی از درگیری با مباحث مربوط به هویت طفره می روند و از آن اجتناب می کنند. آنها برای زندگی خود برنامه ای ندارند، و به صورت هیجان مدار با مسایل برخورد می-کنند و در صورت عدم موفقیت به افکار پایان دادن به زندگی روی می آورند. بنابراین هدف قرار دادن متغیرهای مهمی مانند سبک های هویت و راهبردهای مقابله ای در پیشگیری و کاهش ایده پردازی خودکشی در نوجوانان، می تواند مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: خودکشی، راهبرد مقابله ای، سبک هویت
  • ریحانه پاسبانی، امید شکری *، حسین پورشهریار صفحات 57-72
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای استرس تحصیلی در رابطه بین ترس از ارزیابی منفی و بهزیستی هیجانی در نوجوانان تیزهوش و عادی انجام شد. به این منظور، تعداد 680 نوجوان (325 نفر عادی و 355 نفر تیزهوش) به نسخه کوتاه مقیاس ترس از ارزیابی منفی (BFNES)، مقیاس استرس ناشی از انتظارات تحصیلی (AESI) و مقیاس های بهزیستی ذهنی (SSW) پاسخ دادند. نتایج نشان داد که در کل نمونه و در هر دو گروه نمونه نوجوانان تیزهوش و عادی، الگوی مفروض نقش واسطه ای استرس تحصیلی در رابطه بین ترس از ارزیابی منفی و بهزیستی هیجانی با داده ها برازش مطلوبی داشت. علاوه بر این، نتایج تخصیص گروهی روابط ساختاری بین متغیرهای چندگانه نشان داد که روابط بین ترس از ارزیابی منفی، استرس تحصیلی و بهزیستی هیجانی در دو گروه نوجوانان تیزهوش و عادی هم ارز بودند. در نهایت، نتایج نشان داد که در مدل کلی و مدل های مربوط به هر یک از دو گروه تیزهوش و عادی، تمامی وزن های رگرسیونی از لحاظ آماری معنادار بودند و متغیرهای پیش بین بین 15 تا 18 درصد از پراکندگی متغیر عاطفه منفی و بین 13 تا 21 درصد از پراکندگی متغیر عاطفه مثبت را تبیین کردند. پژوهش حاضر نشان داد که بخشی از تمایز در میزان تجارب هیجانی مثبت و منفی نوجوانان تیزهوش و عادی در مواجهه با بدکارکردی های بین فردی در موقعیت های تحصیلی، از طریق تفاوت در سطح استرس ادراک شده آنها در پاسخ به مطالبات زندگی تحصیلی قابل تبیین است.
    کلیدواژگان: هوش، استرس، بهزیستی
  • محمدعلی بشارت *، سپیده دهقانی، مسعود غلامعلی لواسانی، رضا ملک زاده صفحات 73-84
    سندرم روده تحریک پذیر (IBS) یکی از شایع ترین و مزمن ترین اختلالات کنشی دستگاه گوارش است که بار زیادی را بر فرد و جامعه تحمیل می کند. بنابراین، بررسی متغیر های روانشناختی مرتبط با IBS می تواند کمک شایانی به فهم بهتر این اختلال و مدیریت و کاهش شدت نشانه های آن در بیماران کند. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای تحمل ناپذیری بلاتکلیفی در رابطه بین روان سازه های ناسازگار اولیه و شدت نشانه ها در بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر بود. تعداد 180 بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (66 زن، 114 مرد) در این پژوهش شرکت کردند. از شرکت-کنندگان در پژوهش خواسته شد مقیاس شدت نشانه های سندرم روده تحریک پذیر (IBS-SSS)، فرم کوتاه پرسشنامه روان سازه های یانگ (YSQ-SF) و مقیاس تحمل ناپذیری بلاتکلیفی (IUS-12) را تکمیل کنند. نتایج پژوهش نشان داد که روان سازه های ناسازگار اولیه و تحمل ناپذیری بلاتکلیفی با شدت نشانه های IBS رابطه مثبت معنادار دارند. بین روان سازه های ناسازگار اولیه و تحمل ناپذیری بلاتکلیفی نیز رابطه مثبت معنادار وجود داشت. نقش واسطه ای تحمل ناپذیری بلاتکلیفی در رابطه بین روان سازه های ناسازگار اولیه و شدت نشانه های IBS در این پژوهش تایید نشد. براساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که روان سازه های ناسازگار اولیه و تحمل ناپذیری بلاتکلیفی، شدت نشانه های سندرم روده تحریک پذیر را پیش بینی می کنند. توجه به این متغیرهای روانشناختی، می تواند به فرایندهای پیشگیری، تشخیص و درمان IBS کمک کند.
    کلیدواژگان: سندرم روده تحریک پذیر، روان سازه، شناخت، عاطفه، تحمل ناپذیری بلاتکلیفی
  • اکرم فکری، علی عیسی زادگان *، فرزانه میکائیلی منیع صفحات 85-94
    هدف پژوهش حاضر مقایسه ویژگی های راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و ناگویی هیجانی در افراد مبتلا به فشار خون اساسی و افراد غیر مبتلا بود. به این منظور، از بین بیمارانی که به مراکز بهداشتی شهر ارومیه مراجعه کردند، تعداد 100 بیمار مبتلا به فشار خون اساسی انتخاب و با 100 نفر غیرمبتلا مقایسه شدند. شرکت کنندگان از طریق پرسشنامه های راهبردهای تنظیم شناختی هیجان (CERQ) و نسخه فارسی مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (FTAS-20) ارزیابی شدند. نتایج پژوهش نشان داد که بیماران با فشار خون اساسی نمره های بیشتری در مولفه های خودسرزنشگری، دیگرسرزنشگری، نشخوارگری، فاجعه نمایی و نمره های کمتری در تمرکز مجدد مثبت و ارزیابی مجدد مثبت در مقایسه با افراد سالم دارند. هم چنین در مولفه های دشواری در شناسایی احساسات، دشواری در توصیف احساسات، تفکر عینی و ناگویی هیجانی بین دو گروه تفاوت معنادار مشاهده شد. براساس یافته های این پژوهش می توان بیان کرد که افراد مبتلا به فشار خون اساسی، بیشتر از راهبردهای غیر انطباقی تنظیم هیجان استفاده می کنند و نمرات بالایی در ناگویی هیجانی دارند. این شرایط ممکن است با انواعی از پیامدهای مرتبط با سلامت روانی و جسمانی همراه باشد.
    کلیدواژگان: هیجان، شناخت، فشار خون
  • مهدی سلیمانی، نگین پاست، مهری مولایی، ابوالفضل محمدی *، معصومه دشتی پور، یاسمین صفا، آیرون پینکاس صفحات 95-110
    هدف پژوهش حاضر، بررسی ویژگی های روانسنجی مقیاس خودشیفتگی مرضی در نمونه ای از دانشجویان ایرانی بود. مقیاس خودشیفتگی مرضی از طریق فرایند ترجمه معکوس با مقیاس اصلی مطابقت داده شد. تعداد 473 نفر (278 زن، 195 مرد) از دانشجویان مقاطع مختلف تحصیلی دانشگاه های شهر تهران شامل دانشگاه تهران، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه امیرکبیر، دانشگاه مذاهب اسلامی و دانشگاه الزهرا در پژوهش حاضر شرکت کردند و مقیاس خودشیفتگی مرضی (PNI)، مقیاس حرمت خود آیسنک (ESES) و مقیاس تجدیدنظرشده شخصیت (NEOPI-R) را تکمیل کردند. نتایج پژوهش نشان داد که مقیاس خودشیفتگی مرضی از روایی همگرا با مقیاس حرمت خود آیسنک و عامل نورزگرایی مقیاس تجدیدنظرشده شخصیت برخوردار است. هم چنین مقیاس خودشیفتگی مرضی همسانی درونی بالایی بر اساس آلفای کرونباخ داشت و پایایی بازآزمایی مطلوبی در فاصله زمانی 15 روز نشان داد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل موازی از مدلی 7 عاملی حمایت کرد، اما در سطح گویه ها روایی سازه این ابزار تایید نشد. از سوی دیگر، تحلیل عاملی تاییدی در سطح سازه خودشیفتگی بزرگ منشانه و خودشیفتگی آسیب پذیر، حاکی از روایی مطلوب این مقیاس بود. این پژوهش نشان داد که مقیاس خودشیفتگی مرضی از روایی و پایایی مطلوبی برخوردار است. از این رو، کاربرد های پژوهشی و بالینی این ابزار در ایران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مقیاس خودشیفتگی مرضی، روایی سازه، روایی همگرا، پایایی بازآزمایی
|
  • Pages 3-22
    The aim of the present study was to examine the relationship between psychological vulnerability with metabolic syndrome and the mediating role of health behaviors، chronic stress، and depressive symptoms. A total of 199 first degree adult relatives of patients with type II diabetes participated in the present study. Type D personality، anger، hostility، and neuroticism were considered as psychological vulnerability. Health behaviors involved exercise، smoking، and sitting behavior. Metabolic syndrome was diagnosed using the National Cholesterol Education Program Adult Treatment Panel III (NCEP ATP-III) criteria and using blood test as well as measuring blood pressure and waist circumference. Participants also answered the items of type D personality Scale (DS-14)، neuroticism subscale of EPQ-RS، depression subscale of DASS، and anger and hostility subscales of SCL-90-R. Results indicated that psychological vulnerability did not predict metabolic syndrome directly، but was a good predictor of metabolic syndrome through chronic stress and depressive symptoms. In other words، chronic stress and depressive symptoms (but not health behaviors) had a mediating role on the relationship between psychological vulnerability and metabolic syndrome. Based on findings of the present study، it is suggested that chronic stress and depressive symptoms may be considered to be important mechanisms underlying the connection between undesirable personality traits and metabolic syndrome.
    Keywords: type D personality_neuroticism_anger_hostility_stress
  • Pages 23-32
    Some of theories which try to explain the mechanisms underlying false memory phenomenon postulate that false memories are due to existence of semantic relations between studied items which increase memory''s vulnerability to this kind of distortion. Thus، the aim of the present study was to investigate the effect of shifting attention away from semantic relations among words in associative lists in Deese/Roediger–McDermott (DRM) paradigm، through dividing attention، on false memory in visual and auditory modalities. A total of 462 university students (355 girls، 107 boys) were tested in DRM paradigm for their false memories. Original series of DRM consists of the lists of words. Each list is related semantically with a lure word that doesn''t exist in the origin list، and reminding the lure word in testing time، measures false memory. Results revealed that false recall of divided attention group was less than control group، but there was not any difference between divided attention and full attention groups. In addition، the amount of false recall of visual lists was less than auditory lists. There was also a significant interaction effect between modality of presentation and dividing attention، indicating that the amount of false recall differs between visual and auditory presentation only when participants engage in the task with full attention. Results of the present study have shown that dividing attention in the study phase can act as an effective way to reduce false recall in both visual and auditory modalities.
    Keywords: false memory, semantic relation, divided attention, auditory modality, visual modality
  • Pages 33-46
    Each employee passes an occupational path that is called ‘career path’. Planning and managing this career path in a suitable way in which career satisfaction may be achieved. Some individual and occupational traits can affect career satisfaction. The present study was conducted to investigate the relationship between two individual traits، namely emotional intelligence and proactive personality and an occupational trait namely job enrichment with career satisfaction. Also، direct and indirect effects of these variables on career satisfaction were investigated. The sample of this study included 515 personnel of three refining and distribution oil productions. Participants completed research instruments which included Career Satisfaction Scales (CSS)، Job Enrichment Scale (JES)، Emotional Intelligence Scale (EIS)، and Proactive Personality Scale (PPS). Result indicated that emotional intelligence، proactive personality and job enrichment had an effect on career satisfaction directly. However، no indirect effects were found، probably because the employees evaluated their jobs as having a low level of enrichment. Recommendations for future research include designing a mediator model. Further recommendations were made for organizations and managers so that career satisfaction of staff may be increased.
    Keywords: career satisfaction, emotional intelligence, proactive personality, job enrichment
  • Pages 47-56
    The present study aimed to predict suicide ideation based on identity styles and coping strategies in adolescents. The study population included all adolescents studying in Tabriz high schools. A total of 120 boys and girls were selected and completed the Beck Scale for Suicidal Ideation (BSSI)، the Coping Strategies Inventory (CISS)، and the Identity Style Inventory (ISI-6). Results showed that coping strategies and identity styles can predict suicide ideation. Data analysis showed that among identity styles، confused identity had a significant and positive relationship and commitment had a significant and negative relationship with suicidal ideation. Also emotion-focused strategies had a significant and positive correaltion whereas problem oriented strategies showed a significant and negative correlation with suicidal thoughts. Adolescents showing the confused-avoidant identity style are in conflict with issues of identity and thus tend to evade and / or avoid these issues. They do not seem to be able to plan their lives effectively and in dealing with problems seem to react emotionally and in the event of failure may turn to thoughts about ending their lives. Thus، it is suggested that in an attempt at preventing and reducing suicidal ideation in adolescents، important variables such as identity styles and strategies should be targeted for change and modification.
    Keywords: suicide, coping strategy, identity style
  • Pages 57-72
    The present study examined the mediating role of academic stress on the relationship between fear of negative evaluation and emotional well-being among gifted and normal adolescents. In a sample consisting of 680 adolescents (325 normal، 355 gifted)، the Brief Fear of Negative Evaluation Scale (BFNES)، the Academic Expectations Stress Inventory (AESI)، and the Scales of Subjective Well-Being (SSW) were administered. In global model and for each of two groups (gifted and normal)، results indicated that the relationship between fear of negative evaluation and emotional well-being by academic stress is mediated. The results of the group specificity of structural relations showed that the relationships between fear of negative evaluation، academic stress and emotional well-being were equivalent for both groups. All of the regression weights in the global model and for each of the two groups (gifted and normal)، were statistically significant and model'' predictors accounted for 15 to 18 percent of the variance in negative affect and 13 to 21 percent of the variance in positive affect. These findings show that in both groups، when encountering social stressors in academic situations، differences in positive and negative affect to the stressors accounted for by difference in the degree of perceived academic stress.
    Keywords: intelligence, stress, well, being
  • Pages 73-84
    Irritable bowel syndrome (IBS) is one of the common and chronic functional gastrointestinal disorders that causes a great burden for the patient and the society. Therefore، investigation of psychological variables related to IBS can be useful in understanding، managing and reducing symptom severity in IBS patients. The present study was performed to examine the mediating role of intolerance of uncertainty on the relationship between early maladaptive schemas and severity of symptoms in patients with irritable bowel syndrome. One hundred and eighty patients with irritable bowel syndrome (66 women، 114 men) participated in this study. All patients were asked to complete the IBS Symptom Severity Scale (IBS-SSS)، Young Schema Questionnaire-Short Form (YSQ-SF) and Intolerance of Uncertainty Scale (IUS-12). Results demonstrated that early maladaptive schemas and intolerance of uncertainty had a significant positive association with severity of symptoms. Early maladaptive schemas had a significant positive association with intolerance of uncertainty. Results showed that intolerance of uncertainty did not play a mediating role on the relationship between early maladaptive schemas and severity of IBS symptoms. According to the results of the present study، it can be concluded that early maladaptive schemas and intolerance of uncertainty can predict severity of IBS symptoms. Considering these psychological variables would be helpful in the processes of prevention، diagnosis and treatment of IBS.
    Keywords: irritable bowel syndrome, schema, cognition, affect, intolerance of uncertainty
  • Pages 85-94
    The aim of the present study was to compare the characteristics of cognitive emotion regulation strategies and alexithymia in individual with and without essential hypertension. This was carried on 100 patients with essential hypertension from the health centers in Urmia City who were compared with 100 healthy individuals. The participants were assessed using the Cognitive Emotion Regulation Strategies Questionnaire (CERQ) and the Farsi version of the Toronto alexithymia scale (FTAS-20). Results revealed that patients with essential hypertension had higher scores in dimensions of self-blame، other-blame، rumination، catastrophizing and had significantly lower scores in positive refocusing and positive reappraisal in comparison with healthy individuals. There were also significant differences between difficulty identifying feelings، difficulty describing feelings and externally oriented thinking between the two groups. It can be concluded that an individuals with essential hypertension are likely to use more maladaptive strategies and score higher in alexithymia. This condition may result in a variety of mental and physical problems.
    Keywords: emotion, cognition, hypertension
  • Pages 95-110
    The aim of the present study was to validate the Pathological Narcissism Inventory (PNI) in a sample of Iranian university students. The PNI was developed using a rigorous translation/back-translation process. Participants consisted of 473 (195 female، 278 male) university students in Tehran، Iran; including، University of Tehran، Tehran Medical University of Tehran، Allameh Tabata’ei University، Tarbiat Modares University، Amirkabir University، Islamic Madhahib University، and Alzahra University. Participants completed the Iranian PNI، the Eysenck Self-Esteem Scale (ESES)، and the NEO Personality Inventory-Revised (NEOPI-R). Results indicated that the PNI and its scales had convergent validity with the Eysenck Self-Esteem Scale and the neuroticism factor of the NEOPI-R. Results also showed high internal consistency according to Cronbach’s alpha and good test-retest reliability in the PNI and its scales in a 15-day period. Exploratory factor analysis and parallel analysis and exploratory factor analysis indicated that a seven-factor model. However an item-level confirmatory factor analysis did not exhibit acceptable fit. On the other hand، confirmatory factor analysis on narcissistic grandiosity and narcissistic vulnerability showed good validity of the PNI in these factors. According to the present findings، The PNI has acceptable validity and reliability. Implications for research and clinical applications of the PNI in an Iranian student population is discussed.
    Keywords: the Pathological Narcissism Inventory, construct validity, convergent validity, test, retest reliability