فهرست مطالب

نشریه روانشناسی معاصر
سال پنجم شماره 2 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدعلی بشارت*، سیده زهرا علی بخشی، علی اکبر موحدی نسب صفحه 3
    چکیده هدف اصلی این پژوهش مطالعه تاثیر واسطه ای نشخوار خشم بر رابطه بین ابعاد خشم و مهار خشم شامل خشم صفت، خشم حالت، خشم درونی، خشم بیرونی، مهار خشم درونی و مهار خشم بیرونی با سلامت جسمی در نمونه ای از جمعیت عمومی بود. ششصد و هشتاد و هفت زن و مرد ایرانی (332 مرد، 355 زن) با اجرای مقیاس خشم چند بعدی تهران (TMAS)، مقیاس نشخوار خشم (ARS) و مقیاس سلامت جسمی (PHI) به صورت داوطلب در این پژوهش شرکت کردند. نتایج پژوهش نشان داد که سطوح بالاتر خشم با سطوح پایین تر سلامت جسمی و سطوح بالاتر بیماری جسمی مرتبط بود؛ و سطوح بالاتر مهار خشم با سطوح بالاتر سلامت جسمی و سطوح پایین تر بیماری جسمی رابطه دارد. تحلیل نتایج پژوهش نشان داد که ابعاد خشم و مهار خشم به واسطه نشخوار خشم در دو جهت متضاد بر شاخص های سلامت جسمی تاثیر می گذارند. افزایش خشم از طریق نشخوار خشم با کاهش سلامت جسمی و افزایش بیماری جسمی رابطه داشت و افزایش مهار خشم از طریق نشخوار خشم با افزایش سلامت جسمی و کاهش بیماری جسمی مرتبط بود. بر اساس یافته های این پژوهش، تاثیر واسطه ای نشخوار خشم در رابطه بین ابعاد خشم صفت، خشم حالت و مهار خشم درونی و بیرونی با سلامت جسمی کامل و برای ابعاد خشم درونی و خشم بیرونی با سلامت جسمی جزیی بود.
    کلیدواژگان: خشم، مهار خشم، نشخوار خشم، سلامت جسمی
  • عباس بخشی پور*، رباب فرجی صفحه 15
    چکیده این بررسی، با هدف تعیین رابطه بین آمیختگی فکر- عمل و خوشه های علایم شستشو، کندی، وارسی و تردید در بیماران وسواسی انجام شد. یکی از سازه های فراشناختی که در اختلال وسواس فکری- عملی به طور گسترده مورد توجه قرار گرفته، آمیختگی فکر- عمل است. این سازه، اعتقاد به این است که افکار مزاحم خاص شخص می توانند به طور مستقیم بر رویدادهای بیرونی اثر بگذارند یا این که چنین افکاری از لحاظ اخلاقی معادل انجام آن اعمال منع شده است. نمونه پژوهش شامل 60 بیمار مبتلا به اختلال وسواس فکری- عملی بود. شرکت کننده ها، پرسشنامه وسواس فکری- عملی مادسلی (MOCI) و پرسشنامه آمیختگی فکر- عمل (TAF) را تکمیل نمودند. نتایج نشان داد که بین نشانه های وسواس و آمیختگی فکر- عمل همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین، احتمال برای دیگری بهترین پیش بینی کننده وسواس فکری- عملی و خوشه علایم وارسی و احتمال برای خود، پیش بینی کننده خوشه علایم تردید و وسواس فکری بود. این مطالعه نشان داد که بین آسیب شناسی روانی اختلال وسواس فکری- عملی و زیرمقیاس های احتمال رابطه وجود دارد. بنابراین، سوگیری های شناختی آسیب-پذیری فرد را به وسواس افزایش می دهند به این معنا که فرد مبتلا به اختلال وسواس، به اشتباه نوعی رابطه بین افکار منفی و غیراخلاقی خود و وقایع دنیای بیرونی تصور می کند و بر اساس نظریه فراشناختی، سعی در کنترل افکار خود سبب افزایش افکار مزاحم و اعمال اجباری برای خنثی سازی این افکار می شود.
    کلیدواژگان: آمیختگی فکر، عمل، اختلال وسواس فکری، عملی، علایم وسواس
  • شهرام محمدخانی*، مریم مظلوم صفحه 23
    چکیده پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه باورهای فراشناختی و راهبردهای کنترل فکر با اضطراب صفت انجام شد. نمونه ای شامل 226 دانشجو (105 پسر، 121 دختر) از دانشگاه تربیت معلم به پرسشنامه باورهای فراشناختی (MCQ-39)، پرسشنامه کنترل فکر (TCQ) و پرسشنامه اضطراب حالت- صفت (STAI) پاسخ دادند. نتایج پژوهش نشان داد که بین باورهای فراشناختی و راهبردهای کنترل فکر و اضطراب صفت، همبستگی مثبت معنادار وجود دارد. از میان زیرمقیاس های باورهای فراشناختی، باورهای مربوط به کنترل ناپذیری و خطر افکار، اطمینان شناختی و نیاز به کنترل افکار با اضطراب صفت رابطه معنادار داشتند. همچنین راهبردهای توجه برگردانی، تنبیه، ارزیابی مجدد و نگرانی از زیرمقیاس های راهبردهای کنترل فکر با اضطراب صفت، رابطه مثبت معنادار داشتند. بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون، باورهای فراشناختی مربوط به کنترل ناپذیری و خطر افکار و اطمینان شناختی و راهبردهای توجه برگردانی و ارزیابی مجدد، 51 درصد از واریانس اضطراب صفت را در دانشجویان مورد مطالعه تبیین کردند. این یافته ها با حمایت از مدل فراشناختی اضطراب نشان می دهند که تغییر باورهای فراشناختی منفی و راهبردهای ناسازگار کنترل فکر، می تواند در کاهش اضطراب مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: باور فراشناختی، راهبرد کنترل فکر، اضطراب صفت
  • محبوبه البرزی صفحه 33
    چکیده نقش مدرسه و سیستم های آموزشی، به ویژه معلمان و چگونگی ارتباط آنان در پرورش خلاقیت شناختی دانش آموزان، قابل تعمق و بررسی است. پژوهش حاضر به بررسی رابطه سبک های ارتباطی معلم (کنترلی در مقابل تایید خودپیروی) با خلاقیت دانش آموزان پرداخت. شرکت کنندگان این پژوهش 300 نفر از دانش-آموز پسر کلاس سوم مقطع ابتدایی شهرستان شیراز بودند که به شیوه نمونه-گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه جو یادگیری (LCQ)، ادراک کنترل دانش آموز (SPOCQ)، خودتنظیم گری تحصیلی دانش آموز (SRQ-A) و سنجش عملیاتی خلاقیت آمابیل (CAT) مورد ارزشیابی قرار گرفتند. نتایج حاکی از آن بود که سبک ارتباطی تایید خودپیروی توسط معلم رابطه مستقیم و غیرمستقیم با خلاقیت دانش آموزان دارد. به ویژه رابطه اصلی این الگو با باورهای تلاش، توانایی و دیگران بود. از سوی دیگر سبک ارتباطی کنترلی از طریق باورهای کنترلی با خلاقیت دانش آموزان رابطه منفی دارد. در نهایت، باورهای انگیزشی خودپیروی پیش بینی کننده مثبت و معنادار و باورهای انگیزشی کنترلی پیش بینی کننده منفی و معنادار خلاقیت بودند. این پژوهش، نقش معلم بر خلاقیت را از طریق متغیرهای واسطه ای باورهای انگیزشی و شناختی تایید می کند.
    کلیدواژگان: خلاقیت، باور انگیزشی، کنترل ادراک شده، سبک ارتباطی معلم
  • احمد عابدی، حجت الله فراهانی، بنفشه باقرزاده صفحه 47
    چکیده پژوهش حاضر به منظور بررسی و مقایسه ویژگی های عصب- روان شناختی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری ریاضی و عادی انجام شد. نمونه پژوهش 30 نفر از دانش آموزان پایه چهارم دبستان با ناتوانی یادگیری ریاضی و 30 نفر دانش آموز عادی (بدون ناتوانی یادگیری ریاضی) پایه چهارم دبستان شهر اصفهان بودند. مقیاس عصب-روان شناختی نپسی (NEPSY)، مقیاس هوش کودکان وکسلر(WISC)، مقیاس تشخیص حساب نارسایی(DDT) و مصاحبه بالینی در مورد شرکت کنندگان اجرا شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین ویژگی های عصب- روان شناختی شامل کارکردهای اجرایی، توجه، زبان، پردازش بینایی- فضایی، حافظه و یادگیری دانش آموزان با ناتوانی یادگیری ریاضی و عادی تفاوت معنادار وجود دارد. نتایج این پژوهش نشان داد که دانش آموزان با ناتوانی یادگیری ریاضی دارای نارسایی های عصب- روان شناختی هستند. نتایج این پژوهش می تواند در تشخیص و طراحی مداخلات عصب-روان شناختی برای دانش آموزان با ناتوانی یادگیری ریاضی مفید باشد.
    کلیدواژگان: ناتوانی یادگیری ریاضی، کارکرد اجرایی، توجه، زبان
  • زهره غلام زاده*، شهلا البرزی صفحه 59
    چکیده مطالعه و بررسی سبک های یادگیری مبتنی بر خلق و خو، به عنوان یکی از منابع مهم تغییرپذیری و پیش بینی عملکرد تحصیلی و تبیین رفتارهای فردی در محیط تحصیلی دارای اهمیت است. همچنین، تحقیق در مورد این سبک ها، برای افراد با نیازهای ویژه سودمند خواهد بود. مسوولان با شناخت و آگاهی از سبک های یادگیری مبتنی بر خلق و خو و تاثیرگذاری آن بر رفتار و فعالیت های تحصیلی، به ضرورت اقدامات پشتیبانی کننده لازم در این زمینه واقف می شوند و با ایجاد امکانات مناسب با سبک یادگیری هر شخص، زمینه را برای پیشرفت افراد مهیا می-سازند. در این راستا پژوهش حاضر با استفاده از نظریه اوکلند، گلاتینگ و هورتن (1996)، به بررسی و مقایسه سبک های یادگیری مبتنی بر خلق و خوی دانش آموزان دارای نارسایی بینایی با دانش آموزان بدون نارسایی بینایی پرداخته است. برای این منظور 89 دانش آموز پسر و دختر دارای نارسایی بینایی و 107 دانش آموز پسر و دختر بدون نارسایی بینایی در مقطع متوسطه انتخاب شدند که پرسشنامه سبک های دانش آموز (SSQ) را تکمیل نمودند. یافته ها نشان داد که دانش آموزان دارای نارسایی بینایی به سمت سبک های برونگرایی، کاربردی، تاملی و سازمان داده شده و دانش آموزان بدون نارسایی بینایی به سمت سبک های درونگرایی، شهودی، احساسی و انعطاف پذیرگرایش دارند. ریشه این تفاوت ها را باید در اختلاف وضعیت فیزیکی در هر دو گروه، نظام آموزشی و تربیتی و فرهنگ جستجو کرد.
    کلیدواژگان: یادگیری، خلق و خو، نارسایی بینایی
  • محمدعلی نادی، محسن گل پرور صفحه 71
    چکیده این پژوهش با هدف بررسی رابطه عدالت توزیعی، رویه ای و همانندسازی سازمانی با همکاری در بین معلمان در شهر اصفهان به مرحله اجرا درآمد. از جامعه آماری پژوهش، 389 نفر معلم (شامل 112 مرد، 277 زن) برای پاسخگویی به پرسشنامه های پژوهش انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه عدالت توزیعی (DJQ)، پرسشنامه عدالت رویه ای (PJQ)، پرسشنامه همانندسازی سازمانی (OIQ) و پرسشنامه همکاری (CQ) بودند. نتایج حاصل از تحلیل همبستگی نشان داد که عدالت توزیعی با عدالت رویه ای، عدالت رویه ای با همانندسازی سازمانی و همکاری با همانندسازی سازمانی دارای رابطه معنادار هستند. نتایج تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نیز نشان داد که در مرحله اول از بین عدالت توزیعی، عدالت رویه ای و همانندسازی سازمانی، فقط همانندسازی سازمانی قادر به پیش بینی همکاری در معلمان است. در مرحله دوم و سوم با افزوده شدن جملات تعامل دو طرفه و سه طرفه، هیچ یک از این جملات قادر به تعدیل رابطه همانند سازی سازمانی با همکاری در معلمان نبودند. از یافته های این پژوهش نتیجه گرفته می شود که همانندسازی سازمانی همکاری را تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: عدالت، همانندسازی، روانشناسی سازمانی
  • محسن آبیاری، ماریا ای. آگیلار* صفحه 81
    چکیده این تحقیق، ویژهای روان سنجی نسخه ایرانی مقیاس مقابله مذهبی را با در نظر گرفتن بافتار فرهنگی و اجتماعی ایران در دو پژوهش گزارش می کند. پژوهش 1: اطلاعات مقدماتی از طریق مصاحبه با یک گروه 50 نفری از دانشجویان درخصوص راهبردهای مقابله مورد استفاده هنگام رویارویی با یک موقعیت استرس زا گردآوری شد. بعد از این که تحلیل محتوایی صورت گرفت، از یک نمونه دیگر از دانشجویان (365N=) خواسته شد نسخه بزرگسال مقیاس پاسخ های مقابله، گزاره های راهبردهای مقابله ایرانی به دست آمده از تحلیل کیفی و همچنین مقیاس مقبولیت اجتماعی را تکمیل کنند. مقابله مذهبی به عنوان یک بعد مستقل استخراج شد و در کل هفت عامل خالص توسط تحلیل عاملی پاسخهای آزمودها به دست آمد. در پژوهش 2، با حضور 176 شرکت کننده، روایی تشخیصی و همگرای مقیاس مقابله مذهبی تایید شد. احتمال همپوشی سازهی مقابله مذهبی با مقبولیت اجتماعی یک مساله قابل بررسی در پژوهشی آتی است. بر اساس نتایج این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که مقیاس مقابله مذهبی از پایایی و روایی مناسب برای استفاده در مطالعات پژوهشی برخوردار است.
    کلیدواژگان: مقابله مذهبی، روان سنجی، اعتباریابی بین فرهنگی
|
  • Page 3
    Abstract The aim of this study was to examine mediation effect of anger rumination on the relationship between dimensions of anger and anger control including trait anger, state anger, anger in, anger out, anger-control in, and anger-control out with physical health in a sample of Iranian general population. A total of 449 volunteers (332 men, 355 women) were included in this study. All participants were asked to complete the Tehran Multidimensional Anger Scale (TMAS), Anger Rumination Scale (ARS), and the Mental Health Inventory (MHI). Higher levels of anger was associated with lower levels of physical health as well as higher levels of physical illness. In contrast, higher levels of anger control was associated with higher levels of physical health as well as lower levels of physical illness. Analysis of the data revealed that anger rumination mediated the relationship between dimensions of anger and anger control with physical health in opposite directions. The mediating effect of anger rumination for the association of trait anger, state anger, anger-control in, and anger-control out with physical health was full, while mediation effect of anger rumination for the association of anger control dimensions with physical health was partial.
    Keywords: anger, anger control, nager rumination, physical health
  • Page 15
    Abstract The aim of this study was to investigate the correlation between thought-action fusion beliefs and the clusters of obsessive-compulsive symptoms in patients with obsessive-compulsive disorder. Based on this construct, the intrusive thoughts can have a direct effect on external events, or obsessional thoughts and negative acts are morally equivalent. The sample of this study were comprised of 60 obsessive-compulsive patients selected through available sampling. Participants completed the Maudsley Obsessive-Compulsive Inventory (MOCI), and the Thought-Action Fusion Scale (TAF). Result indicate that there were positive and significant associations between obsessive-compulsive symptoms and TAFS subscales. Also likelihood for the other was the strongest predictor of obsessive-compulsive disorder and the cluster of checking symptoms.Likelihood for self was the strongest predictor for the cluster of doubting and obsessional thoughts. This study indicates that there is an association between obsessional psychopathology and the subscales of TAF. Thus, it seems that cognitive bias such as Thought-action fusion increases individual vulnerability to obsessive-compulsive disorder. That is, patients with obsessive-compulsive disorder distort the relationship between negative and immoral thoughts and external events. Based on metacognitive theory, because patients try to control and neutralize their thoughts, intrusive thoughts and compulsive behaviors increase.
    Keywords: thought, action fusion, obsessive, compulsive disorder, obsessive, compulsive symptoms
  • Page 23
    The aim of the current study was to investigate the relationship between metcognitive belief and thought control strategies with trait anxiety. A sample of 226 students (105 males, 121 females) from Tarbiat Moallem University completed Metcognitions Questionnaire-30 (MCQ-30), The Thought Control Questionnaire (TCQ) and State-Trait Anxiety Inventory (STAI). The results showed that metcognitive beliefs and thought control strategies were positively correlated with trait anxiety. Among the subscales of metcognitive beliefs, negative beliefs about uncontrollability and danger, cognitive confidence and need to control of thoughts were significantly correlated with trait anxiety. There was a positive relationship between thought control strategies of distraction, punishment, reappraisal, and worry and trait anxiety. In regression analyses negative beliefs about uncontrollability and danger, cognitive confidence, distraction and reappraisal emerged as the strongest predictors of trait anxiety and explained 51 percent of variance of it. Results of this study support the metcognitive model of anxiety. metcognitive variables of uncontrollability and danger and cognitive confidence and thought control through distraction and reappraisal are positively associated with trait anxiety. Therefore modification of negative metcognitive beliefs and maladaptive strategies to control of unwanted thoughts and emotions can be useful in treatment of anxiety.
    Keywords: metacognitive belief, thought control strategy, trait anxiety
  • Page 33
    Abstract This study investigated the role of teachers’ communication styles (controlling style vs. autonomy supportive style) on students’ cognitive creativity with regard to their cognition and motivational beliefs. Three hundred male students from elementary schools in the City of Shiraz participated in this study. Students completed Learning Climate Questionnaire (LCQ), the Student Perceptions of Control Questionnaire (SPOCQ), Academic Self Regulation Questionnaire (SRQ-A) and the Consensual Assessment Technique for Creativity (CAT) measures. Results of path analysis revealed that autonomy supportive style by teachers had both direct and indirect association with creativity. Also autonomy regulation style was positively predicted by autonomy supportive style by teachers. Results also demonstrated that autonomy regulation style was a more significant positive predictor and control regulation style was a negative predictor of creativity. These results confirm the role playred by teacers on creativity through mediating variables of motivational beliefs and cognitions.
    Keywords: creativity, motivational belief, perceived control, teacher's communication style
  • Page 47
    Abstract The aim of this study was to investigate and compare neuropsychological characteristics of students with mathematics learning disabilities and normal children in elementary schools. For this purpose, 30 fourth grade elementary students with mathemathics learning disabilities and 30 fourth grade elementary students normal (without mathematics learning disabilities) were selected. Instruments used in this research included the neuropsychological test NEPSY (NEPSY), the Wechsler Intelligence Scale for Cildren (WISC), Dycalculia Diagnostic Test and a clinical interview. Results showed that there was a significant difference between the neuropsychological characteristics (included executive functions, attention, language, visuospatial processing, memory and learning) of children with mathematics learning disabilities and normal children. Children with mathemathics learning disabilities had serious problems with their neuropsychological characteristics. These results can be helpful in the identification and planning of neuropsychological interventions for students with mathematics learning disabilities.
    Keywords: mathemathics learning disability, executive function, attention, language
  • Page 59
    Abstract The investigation of temperament-based learning styles is significant as one important source of changeability and prediction of educational achievement and clarification of individual behavior in the social environment. Research on learning styles, for people with specific requirements is beneficial. By knowing and noticing temperament-based learning styles and their effects on the behavior and educational activities, those in charge become aware of the significance of essential supporting measures accordingly and will pave the ground for the advancement of people by providing the facilities, appropriate for individual learning styles. Hence, the present study has investigated and compared temperament-based learning styles of students with and without visual impairment in accordance with Oakland, Glutting and Horton's (1996) theory. For this purpose, 196 male and female high school students with and without visual impairment (89 and 107 respectively) were chosen as participants. In this study, the student’s styles questionnaire (SSQ) was used. Results indicated that students with visual impairment tended to score higher on extraverted, practical, thinking and organized styles and students without visual impairment tended to score higher on introverted, intuitive, feeling and flexible styles. The origins of these differences could lie in differenes in physical state, the educational system and culture.
    Keywords: learning, temperament, visual impairment
  • Page 71
    Abstract This research was administered with the aim of investigating the relationship between distributive and procedural justice and organizational identification with cooperation among teachers in the City of Esfahan 389 teachers (112 men and 277 women) were selected from the population. Research instruments were: Distributive Justice Questionnaire (DJQ), Procedural Justice Questionnaire (PJQ), Organizational Identification Questionnaire (OIQ) and Cooperation Questionnaire (CQ). Results showed that there were significant correlations between distributive justice with procedural justice, procedural justice with organizational identification, and cooperation with organizational idenfitication. Results of hierarchical regression analysis showed that in first step, out of the three variables, namely distributive justice, procedural justice and organizational identification, only organizational identification had a significant power to predict cooperation. In the second and third steps, in which two and three way interactions were added, none of the interactions had any significant power to predict cooperation. It can be concluded that organizational identification has a significant effect on cooperation.
    Keywords: justice, identification, organizational psychology
  • Page 81
    Abstract This study reports the psychometric properties of Iranian Religious Coping Scale, considering the Iranian social and cultural context. Study 1: Through an interview with 50 college students, preliminary qualitative information was obtained about the coping strategies they use when faced with a severe stressful event. After this initial information was content analyzed, the items obtained along with the Standard Coping Responses Inventory and a revised version of the Marlowe-Crowne Social Desirability Scale were administered to a new sample of students (N=365). Results from exploratory factor analysis yielded seven pure factors. Religious coping was obtained as an independent dimension of coping among Iranians. In Study 2 (N=176), evidence for the discriminative and convergent validity of the newly developed Religious Coping Scale was demonstrated. It is suggested that future research should consider the possible contamination of religious constructs with social desirability. Based on the results of the present research, it is concluded that the Religious Coping Scale has enough validity and reliability for use in research studies.
    Keywords: religious coping, psychometry, cross, cultural validation