فهرست مطالب

روانشناسی معاصر - سال هفتم شماره 2 (پاییز 1391)

نشریه روانشناسی معاصر
سال هفتم شماره 2 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا خجسته مهر، رحیم کوچکی، غلامرضا رجبی صفحه 3
    مطالعات نشان می دهد که سبک های دلبستگی می تواند تاثیر مهمی بر کیفیت زناشویی افراد داشته باشد. این تاثیر می تواند هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیر مستقیم و در تعامل با سایر متغیرهای روان شناختی از قبیل اسنادهای ارتباطی و راهبردهای حل تعارض باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی اثرات مستقیم و غیر مستقیم سبک های دلبستگی از طریق اسنادهای ارتباطی (علی و مسوولیت) و راهبردهای غیر سازنده حل تعارض (راهبرد سلطه گرانه و اجتنابی) بر کیفیت زناشویی زنان انجام شد. گروه نمونه شامل 130 زن متاهل ساکن شهر همدان بودند که با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند و به مقیاس های سبک های دلبستگی (ECR-S)، پرسشنامه کیفیت زناشویی (MMQ)، پرسشنامه راهبردهای حل تعارض (ROCI-2) و پرسشنامه اسنادهای ارتباطی (RAM) پاسخ دادند. تحلیل داده ها از طریق مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) و اثرات غیر مستقیم از طریق آزمون بوت استراپ انجام شد. مدل ارزیابی شده از شاخص های برازندگی خوبی برخوردار بود. نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد که سبک های دلبستگی اضطرابی و اجتنابی به صورت مستقیم بر کیفیت زناشویی زنان تاثیر نداشته و تاثیر آنها به صورت واسطه ای و از طریق اسنادهای ارتباطی علی و مسوولیت و راهبردهای حل تعارض سلطه گرانه و اجتنابی است.
    کلیدواژگان: پیوند عاطفی، شناخت، مشکل ارتباطی، ازدواج
  • اسحق رحیمیان بوگر، محمدعلی بشارت صفحه 15
    هدف مطالعه حاضر بررسی اثربخشی برنامه کاهش استرس بهشیاری محور به شکل گروهی بر شدت فیبرومیالژی بود. در یک طرح شبه آزمایشی، یک کارآزمایی کنترل شده تصادفی با سنجش در خط پایه، پس از مداخله و پی گیری با گروه کنترل انجام گرفت. تعداد 25 بیمار با تشخیص فیبرومیالژی از میان بیماران مراجعه کننده به بیمارستان پارسیان شهر تهران به صورت در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی به گروه آزمایش (13 = n؛ تحت برنامه کاهش استرس بهشیاری محور طی 8 جلسه گروهی یک بار در هفته) و گروه کنترل (12 = n) گماشته شدند. کلیه شرکت کنندگان پرسشنامه اطلاعات جعیت شناختی و شاخص ترکیبی شدت فیبرومیالژی (ICAF) را در سه مرحله خط پایه، پس از مداخله و پی گیری تکمیل کردند. نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که بیماران دریافت کننده برنامه کاهش استرس بهشیاری محور در دو مرحله پس از مداخله (سه ماه بعد از سنجش خط پایه) و پی گیری (9 ماه پس از سنجش خط پایه) شدت پایین تر فیبرومیالژی را گزارش کردند و عملکرد کلی آنان در مقایسه با گروه کنترل بهتر شده بود. طبق نتایج این پژوهش، برنامه کاهش استرس بهشیاری محور به شیوه گروهی روش موثری برای کاهش شدت فیبرومیالژی است. این یافته دارای دستاوردهای کاربردی برای مسیرهای پژوهشی در آینده و نیز کار بالینی در این زمینه است.
    کلیدواژگان: استرس، بهشیاری، افسردگی، فیبرومیالژی
  • محبوبه البرزی صفحه 29
    اشتغال زنان در نگرش ها و باورهای فرزندپروری آنان اهمیت بسزایی دارد. پژوهش حاضر به بررسی رابطه نگرش مادران شاغل نسبت به تفکر خلاق و خلاقیت کودکان با واسطه گری منبع کنترل پرداخت. شرکت کنندگان این پژوهش 103 دانش آموز (60 دختر، 43 پسر) در دامنه سنی 11-9 سال با مادران شان (در دامنه سنی 42-27 سال) بودند. مادران با پرسشنامه آموزگاری والدین (PAAT) و دانش آموزان با پرسشنامه های منبع کنترل درونی و بیرونی (NSIECS) و آزمون خلاقیت تصویری تورنس (TTCT) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاکی از آن بود که نگرش مادران به خلاقیت رابطه مستقیم و غیرمستقیم با خلاقیت کودکان دارد. براین اساس از میان ابعاد نگرش های مادران به خلاقیت، نگرش به بازی و نگرش به ناکامی پیش بینی کننده مثبت و معنادار منبع کنترل درونی بودند و علاوه بر این نگرش به رفتار خلاقانه و بازی به صورت مستقیم و مثبت خلاقیت را در کودکان پیش-بینی می کردند. منبع کنترل درونی نیز پیش بینی کننده مثبت و معنادار خلاقیت درکودکان بود. این پژوهش نقش واسطه ای منبع کنترل در رابطه بین نگرش های مادران نسبت به خلاقیت را برخلاقیت کودکان تایید نمود.
    کلیدواژگان: اشتغال زن، کنترل درونی، نگرش، خلاقیت
  • مرضیه حمزه زاده، فاطمه باقریان، روح الله منصوری سپهر صفحه 41
    با گسترش رویکرد روان شناسی مثبت نگر، توجه فزاینده ای به خوش بینی و ویژگی های شخصیتی مبتنی بر آن جلب شده است. پژوهش ها حاکی از تفاوت بین افراد خوش بین و افراد بدبین در میزان توجه به اطلاعات و محرک های محیطی مثبت و منفی است. اما به علت ماهیت شناختی توجه، انتظارات و اهداف افراد نیز در توجه به محرک ها نقش دارند. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر تعاملی خوش بینی و هدفداری بر سوگیری توجه بود. به این منظور 60 شرکت کننده با استفاده از آزمون جهت گیری زندگی (LOT) به دو گروه خوش بین و بدبین تقسیم شدند. شرکت کنندگان محرک های منفی و مثبتی را تماشا کردند که برای نیمی از آنها تداعی کننده هدف بود و برای نیم دیگر این ویژگی را نداشت. الگوی حرکات چشم آنها با استفاده از دستگاه Eye-tracking مدل SMI مورد سنجش قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که افراد خوش بین هدفدار به طور معنادار بیشتر از خوش بین های بی هدف به محرک مثبت نگاه کردند ولی بدبین های هدفدار تفاوتی با افراد بی هدف نداشتند. در مورد محرک منفی نیز تفاوتی بین گروه ها مشاهده نشد. نتایج به دست آمده حاکی از اثرگذاری تعاملی خوش بینی و هدفمندی در سوگیری توجه افراد است و همچنین این دو به عنوان سازه های عاطفی و شناختی، اثر یکدیگر را تعدیل می کنند
    کلیدواژگان: روانشناسی مثبت نگر، محرک مثبت و منفی، ردیابی چشم
  • فرامرز سهرابی صفحه 51
    اختلال نارسایی توجه- بیش فعالی یک اختلال روانی عصبی شایع بین کودکان است. پژوهش حاضر با هدف تعیین و مقایسه تاثیر توانبخشی شناختی رایانه یار با داروی روان محرک در بهبود نشانه های بالینی کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه- بیش فعالی انجام شد. طرح پژوهش آینده نگر از نوع پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با دو گروه آزمایشی بود. تعداد 23 کودک مبتلا به اختلال نارسایی توجه- بیش فعالی در دو گروه درمانی با داروی روان محرک و توانبخشی شناختی رایانه یار مورد بررسی قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس سوانسون، نولان و پلهام- ویرایش چهارم (SNAP-IV)، فرم کوتاه آزمون هوش تجدید نظر شده وکسلر کودکان (WISC-R)و پرسشنامه علایم مرضی کودکان (CSI-4) بود. نتایج نشان داد که توانبخشی شناختی رایانه یار منجر به کاهش موثر و ماندگار در نشانه های بالینی آزمودنی ها شد. به علاوه، با وجود بیشتر و ماندگارتر بودن کاهش نشانه های بالینی در گروه توانبخشی شناختی رایانه یار نسبت به گروه داروی روان محرک، این تغییرات به لحاظ آماری معنادار نشد. به طور کلی، آموزش های شناختی نه تنها نشانه های شناختی را بهبود بخشید، بلکه نشانه های حرکتی- انگیزشی این اختلال را نیز حتی با اثربخشی بیشتر کاهش داد. بنابراین، توانبخشی شناختی رایانه یار را می-توان به عنوان جایگزین داروی روان محرک پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: نشانه بالینی ADHD، کارکرد اجرایی، نشانه حرکتی، انگیزشی، بازداری، حافظه
  • محسن گل پرور، زهرا واثقی، محمدرضا مصاحبی، زهرا جوادیان صفحه 61
    با توجه به نقش مهم استرس شغلی و فرسودگی در محیط های کار، این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین استرس و فرسودگی با پرخاشگری با توجه به نقش تعدیل کننده تعارض با سرپرست و همکاران و سبک های مدیریت تعارض (تسلیم شدن، سازش و حل مساله، اعمال زور و اجتناب) به مرحله اجرا درآمد. نمونه ای به حجم 283 نفر به روش تصادفی انتخاب شدند و به پرسشنامه های تعارض بین فردی در محیط کار (ICWQ)، پرخاشگری در محیط کار (AWQ)، سبک های مدیریت تعارض (CMSQ)، استرس شغلی JSQ)) و فرسودگی هیجانی (EEQ) پاسخ دادند. نتایج نشان داد که استرس شغلی با تعارض با همکاران، با تعارض با سرپرست، با فرسودگی هیجانی، با پرخاشگری و با اجتناب، تعارض با همکاران با تعارض با سرپرست، با فرسودگی هیجانی، با پرخاشگری، با اعمال زور و با اجتناب، تعارض با سرپرست با فرسودگی هیجانی، با پرخاشگری و با اجتناب و فرسودگی هیجانی با پرخاشگری، با تسلیم شدن، با اعمال زور و با اجتناب رابطه معنادار داشتند. بخش دیگر نتایج نشان داد که در تسلیم شدن بالا، فرسودگی هیجانی با پرخاشگری، در سازش و حل مساله پایین، فرسودگی هیجانی با پرخاشگری، در اعمال زور و اجتناب بالا، فرسودگی هیجانی با پرخاشگری رابطه نیرومندتری نشان دادند.
    کلیدواژگان: تعارض با همکار، تعارض با سرپرست، روش حل تعارض، فشار در محیط کار، رفتارپرخاشگرانه
  • یاسمین عابدینی، بی بی عشرت زمانی صفحه 73
    استفاده از تلفن همراه در زندگی اقشار مختلف جامعه از جمله دانشجویان گسترش روز افزونی پیدا کرده است. هدف پژوهش حاضر بررسی تفاوت های جنسیتی در انگیزش، میزان و نوع استفاده از تلفن همراه در دانشجویان بود. نمونه پژوهش شامل 300 نفر (150 زن، 150 مرد) از دانشجویان دانشگاه اصفهان بود. ابزار مورد استفاده پرسشنامه محقق ساخته با عنوان پرسشنامه انگیزش برای استفاده از تلفن همراه (MMUI) بود که سوال-هایی را در رابطه با ویژگی های جمعیت شناختی، انگیزه، نوع و میزان استفاده از تلفن همراه در دانشجویان مطرح می کرد. یافته ها نشان دهنده وجود تفاوت های جنسیتی معنادار از نظر انگیزش و نوع استفاده از امکانات تلفن همراه در دانشجویان بود. همچنین مشاهده شد بین وضعیت تاهل، تحصیلات والدین و میزان استفاده از تلفن همراه رابطه معنادار وجود دارد. با این حال، بین جنسیت و میزان استفاده از تلفن همراه رابطه معنادار مشاهده نشد. این یافته ها حاکی از این است که الگوهای استفاده از تلفن همراه مانند الگوهای استفاده از سایر رسانه ها و فناوری ها از جمله اینترنت، کامپیوتر، لپ تاپ و موارد دیگر در زنان و مردان متفاوت است.
    کلیدواژگان: کاربرد تلفن همراه، تفاوت جنسیتی، جایگاه اجتماعی، اقتصادی
|
  • Reza Khojasteh Mehr, Rahim Koochaki, Gholamreza Rajabi Page 3
    Several studies show that attachment styles can have a significant impact on the couple’s marital quality. This impact can be direct or indirect and can be in interaction with other significant psychological variables such as relationship attributions and conflict resolution strategies. This study aimed to investigate direct and indirect effects of attachment styles on women’s marital quality، considering relationship attributions (causal and responsibility attributions) and destructive conflict resolution strategies (dominating and avoiding strategies) as mediators. Participants in the study were 130 married women who were living in the city of Hamadan and were selected using multiphasic random sampling method. Participants completed measures of Attachment Styles (ECR-S)، Marital Quality (QMI)، Conflict Resolution Strategies (ROCI-2) and Relationship Attributions (RAM). The data were analyzed using structural equation modeling (SEM) and also the indirect effects were tested using bootstrapping method of AMOS/18 software. Results showed that statistically، the data showed a good fit for the proposed model. Results of structural equation modeling indicated that anxiety and avoidance attachment styles have negative indirect impact on marital quality with the mediation of causal and responsibility attributions and dominating and avoiding conflict resolution strategies. However، anxiety and avoidance attachment styles didn’t have any direct effect on marital quality.
    Keywords: affective bound, cognition, communication problem, marriage
  • Isaac Rahimian Boogar, Mohammad Ali Besharat Page 15
    The purpose of this study was to investigate the effect of group administered form of mindfulness-based stress reduction program for fibromyalgia severity. In a quasi-experimental design، a randomized controlled trial with baseline، post treatment، and follow-up assessments along with control group was conducted. Twenty-five patients with fibromyalgia by convenience sampling selected from patients attending Parsian Hospital in Tehran. Participants were randomly assigned to either the experimental group (n = 13; under administration of mindfulness-based stress reduction program in 8 group sessions once a week) or control group (n = 12). All participants completed a questionnaire requesting demographic information and the Combined Index of Severity of Fibromyalgia (ICAF) in three phases of baseline، post treatment and follow-up. Results of analysis of variance with repeated measures indicated that the patients receiving the mindfulness-based stress reduction program reported less severity of fibromyalgia and overall better functioning than control group patients in post treatment (3 months after the baseline assessment) and follow-up (9 months after the baseline assessment) periods. According to the results، group mindfulness-based stress reduction program is an effective method in decreasing the severity of fibromyalgia. Implications for further research and possible clinical applications are discussed.
    Keywords: stress, mindfulness, depression, fibromyalgia
  • Mahboobeh Alborzi Page 29
    Whether a woman is employed or not seems to play an important role in her attitude and beliefs towards child rearing. This study investigated the role of employed mothers’ attitudes to creativity on students’ creativity with regard to the mediating effect of locus of control. One hundred and three students (60 girls and 43 boys) with mothers (25-42 years) from elementary schools in the city of Shiraz participated in this study. Mothers completed Parent As a Teacher Inventory (PATT). Students completed Nowicki – Strickland Internal- External Control Scale and Torrance Test creativity form. Results indicate that the mothers’ attitude to creativity had direct and indirect effects on creativity. Attitude to play and frustration were significant positive predictors of locus of control. Attitude to creativity and play were direct and positive predictors of children''s creativity. Finally، internal locus of control was a significant positive predictor of creativity in children. This study suggests a mediating effect of locus of control on the relationship between mothers attitudes to creativity and children''s creativity.
    Keywords: woman's occupation, internal control, attitude, creativity
  • Marzieh Hamzezade, Fatemeh Bagherian, Ruhollah Mansouri Sepehr Page 41
    There has been an increasing interest in optimism and its underlying characteristics after the development of positive psychology. Many studies suggest that there is a significant difference between the optimists and pessimists in attention to positive and negative information and stimuli. Because of the cognitive nature of attention، however، people’s expectancies and goals also may play a role. The aim of this study was to investigate the interactional effect of optimism and having a goal on attention bias. 60 participants were divided into two groups (optimists and pessimists) using the Life Orientation Test (LOT) (Scheier and Carver، 1985). They looked at positive and negative stimuli each of which was either associated with their goals or not. Subject’s gaze was measured using an eye-tracking device (SMI Model). Analysis showed that goal oriented optimists looked significantly more than their non goal oriented counterparts at positive stimuli. However، pessimists with and without goal orientation did not differ in this respect. There were no significant differences between the groups as far attention to negative stimuli was concerned. Results support the interactional effect of optimism and goal orientation on attention bias and suggest that they moderate each other as cognitive and affective constructs.
    Keywords: positive psychology, positive, negative stimulus, Eye, tracking
  • Faramarz Sohrabi Page 51
    Attention deficit/ hyperactivity disorder (ADHD) is a prevalent neuropsychological disorder in children. This research aimed to determine and compare the effectiveness of computer-assisted cognitive remediation (CACR) and Psycho stimulant drug in improving clinical symptoms of children with ADHD. The research design was pretest، post-test، and follow-up with two experimental groups. 23 ADHD children were selected by convenience sampling and inclusion- exclusion criteria. Two groups were matched according to the severity of their disorders and randomly assigned to drug therapy (n= 11) and CACR (n=12) groups. The research tools included the Persian version of SNAP-IV scale، the short form of WISC-R and Child Syndrome Inventory (CSI-4). Data were analyzed using RM-MANOVA، a mixed design ANOVA. The CACR had an effective and enduring effect on reducing clinical symptoms of ADHD. Although CACR in comparison to drug therapy، did seem to have an effect in improving clinical symptoms; but this effect did not reach statistical significance. Overall، cognitive training was shown to be effective in improving motivational and motor as well cognitive symptoms. Therefore، CACR can be used as an alternative technique to psychostimulant drugs in the treatment of ADHD.
    Keywords: clinical symptoms of ADHD, excutive function, motivational, motor symptoms, inhibition, memory
  • Mohsen Golparvar, Zahra Vaseghi, Mohammad Reza Mosahebi, Zahra Javadian Page 61
    According to the importance of job stress and exhaustion at workplaces، this research was carried out with the aim of studying the relationship between stress and exhaustion with aggression، considering the moderating role of conflict with supervisor and coworkers and conflict management styles. 283 employees of an industrial company in Isfahan، were selected using random sampling and responded to Interpersonal Conflict at Workplace Questionnaire (ICWQ)، Aggression at Workplace Questionnaire (AWQ)، Conflict Management Styles Questionnaire (CMSQ)، Job Stress Questionnaire (JSQ) and Emotional Exhaustion Questionnaire (EEQ). Results revealed that there were significant relations between job stress and the following variables: conflict with coworkers، conflict with supervisor، emotional exhaustion، aggression، and avoidance. Conflict with coworkers was correlated with conflict with supervisor، emotional exhaustion، aggression، forcing، and avoidance. There were significant relations between conflict with supervisor and emotional exhaustion، aggression، and avoidance. Emotional exhaustion was related to aggression، yielding، forcing، and avoidance. Results also revealed that in high yielding، the strongest relationship was. between emotional exhaustion and aggression; in low compromising and problem solving، the strongest relationship was between emotional exhaustion and aggression and in high forcing and avoidance، there exactly the same pattern emerged.
    Keywords: conflict with coworker, conflict with supervisor, conflict solving style, stress at workplace, aggressive behavior
  • Yasamin Abedini, Bibi Eshrat Zamani Page 73
    Use of mobile technology has increased dramatically among different people including university students. The main purpose of the present study was to investigate gender differences in motivation، type and rate of mobile use in students considering socio- cultural and educational factors. 300 students were selected among students attending Isfahan University. Research instruments included a researcher made questionnaire (Motivation for Mobile Phone Usage Inventory، MMUI) which included questions regarding motivation، demographic questions، the type and rate of mobile use among students. Results indicated significant differences among students in terms of the type of mobile use. There were also significant correlations between marital status and parents’ educational level with the rate of mobile use. There was no significant correlation between gender and the rate of mobile use among students. Results of the present study is in line with other research investigating different media and technologies such as computer، Internet، laptop، etc. which show gender differences in the pattern of use of these media.
    Keywords: application of mobile, gender difference, socio, cultural status