فهرست مطالب

روانشناسی معاصر - سال هشتم شماره 2 (پاییز1392)

نشریه روانشناسی معاصر
سال هشتم شماره 2 (پاییز1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدعلی بشارت*، کمیل زاهدی تجریشی، احمدعلی نوربالا صفحات 3-16
    نقص و نارسایی تنظیم هیجان از مشکلات بنیادین افراد مبتلا به اختلال-های اضطرابی و جسمانی سازی است. ناگویی هیجانی، یعنی ناتوانی در بازشناسی و توصیف هیجان ها، تعیین کننده اصلی نارسایی تنظیم عواطف است. وجود اختلال در بازشناسی و توصیف هیجان ها، شیوه استفاده از راهبردهای تنظیم شناختی هیجان را تحت تاثیر قرار می دهد. آیا میزان توسل به راهبردهای غیرانطباقی تنظیم هیجان، افراد مبتلا به اختلال های اضطرابی و جسمانی سازی را از افراد عادی متمایز می سازد؟ در جستجوی پاسخ به این سوال، هدف اصلی پژوهش حاضر مقایسه ناگویی هیجانی و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در بیماران مبتلا به اختلال های جسمانی سازی، اضطرابی و افراد عادی بود. تعداد 90 شرکت کننده (30 بیمار جسمانی سازی، 30 بیمار اضطرابی، 30 فرد عادی) در این پژوهش به پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (CERQ) و مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (TAS-20) پاسخ دادند. افراد گروه عادی علاوه بر مقیاس های نامبرده به مقیاس افسردگی اضطراب استرس (DASS-21) نیز پاسخ دادند یافته های پژوهش نشان دادند که راهبردهای تنظیم هیجان و ناگویی هیجانی در گروه های مورد مطالعه دارای تفاوت معنادار هستند. هم چنین نتایج نشان داد که میان راهبردهای انطباقی تنظیم هیجان و ناگویی هیجانی رابطه منفی و بین راهبردهای غیرانطباقی تنظیم هیجان و ناگویی هیجانی در کل اعضای نمونه رابطه مثبت معنادار وجود دارد. بر اساس یافته های این پژوهش، می توان ناگویی هیجانی را به عنوان نوعی نقص در پردازش و تنظیم هیجان ها و تاثیرگذار بر نحوه استفاده از راهبردهای انطباقی یا غیرانطباقی تنظیم شناختی هیجان دانست.
    کلیدواژگان: ناگویی هیجانی، تنظیم شناختی هیجان، اختلال جسمانی سازی، اختلال اضطرابی
  • فرشته پورمحسنی کلوری صفحات 17-26
    ازدواج یکی از مهم ترین روابط اجتماعی و صمیمانه آدمی است و یکی از جوانب با اهمیت یک نظام زناشویی، رضایتی است که همسران در ازدواج تجربه می کنند. عوامل زیادی بر رضایت زناشویی همسران اثر می گذارد که از جمله می توان به ویژگی های زیستی شخصیت و بخشش اشاره کرد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین فعالیت سیستم های مغزی- رفتاری با بخشش و رضایت زناشویی زوجین انجام شد. گروه نمونه 200 نفر (115 زن، 85 مرد) متاهل شهرستان مرند بودند که در جلسه اولیا و مربیان مدارس دخترانه ابتدایی این شهر شرکت کرده بودند و به مقیاس بخشش (HFS)، مقیاس بازداری/ روی آوری (BAS/BIS) و پرسشنامه رضایت زناشویی (ENRICH) پاسخ دادند. نتایج نشان داد که بین بخشش خود با بازداری رفتاری رابطه منفی معنادار و بین بخشش خود و بخشش دیگران با روی آوری رفتاری رابطه مثبت معنادار وجود دارد. همچنین رضایت زناشویی با بخشش خود و دیگران و سیستم روی آوری رفتاری به طور مثبت و معنادار و با سیستم بازداری رفتاری به طور منفی و معنادار همبسته بود. سیستم روی آوری رفتاری، بخشش خود، بخشش دیگران و رضایت زناشویی را به طور مثبت و معنادار پیش بینی می کند و مولفه بازداری رفتاری، بخشش خود و رضایت زناشویی را به طور منفی و معنادار پیش بینی می-نماید. یافته ها در چهارچوب نظریه حساسیت به تقویت گری و مفهوم بخشش مورد بحث قرار گرفتند. نتایج این پژوهش می تواند در طراحی برنامه های پیش گیرانه توانمندسازی زوجین و مداخلات درمانی برای زوجین مفید باشد.
    کلیدواژگان: سیستم بازداری رفتاری، سیستم روی آوری رفتاری، مشکل بین شخصی، ازدواج
  • فرشته مومنی، شهریار شهیدی*، فرشته موتابی، محمود حیدری صفحات 27-40
    خود شفقت ورزی به مفهوم مهربانی با خود و داشتن درک غیر قضاوت گرانه نسبت به نقایص خود است. پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی مقیاس خود شفقت ورزی (SCS) در دانشجویان شهر تهران اجرا شد. شرکت کنندگان در پژوهش 300 نفر (150 زن، 150 مرد) بودند که مقیاس خود شفقت ورزی (SCS)، مقیاس حرمت خود روزنبرگ (RSES)، پرسشنامه افسردگی بک (BDI-II) و پرسشنامه اضطراب بک (BAI) را تکمیل کردند. در تحلیل عاملی، 4 عامل برای مقیاس خود شفقت ورزی استخراج شد که تبیین کننده حدود 47 درصد از کل واریانس بود. تحلیل عاملی تاییدی درستی عوامل استخراج شده را تایید کرد. روایی همگرا و واگرای مقیاس خود شفقت ورزی از طریق اجرای مقیاس حرمت خود و پرسشنامه های افسردگی و اضطراب بک محاسبه شد و نتایج معنادار بود (01/0p <). هم چنین همسانی درونی مقیاس خود شفقت ورزی برحسب ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد و با ضریب همبستگی 70/0 مورد تایید قرار گرفت. ضریب همبستگی معنادار (89/0) بین نمره های دو نوبت آزمون با فاصله 10 روز، حاکی از پایایی بازآزمایی بالای مقیاس است.
    کلیدواژگان: مقیاس خود شفقت ورزی، پایایی، روایی، روانسنجی
  • وحید صادقی فیروزآبادی*، رضا رستمی، محمدعلی بشارت، عباس رحیمی نژاد صفحات 41-56
    تحقیقات نشان داده اند که طول دوره بستری بیمارستانی پس از جراحی، تخمینی از میزان موفقیت جراحی است که عوامل طبی، جمعیت-شناختی، روانشناختی و الکتروفیزیولوژیایی سهم عمده ای را در این میان دارند. از آنجایی که رایج ترین شیوه درمانی بیماری عروق کرونر قلب، جراحی پیوند بای پس عروق کرونری است، هدف پژوهش حاضر، بررسی پنج مدل نظری متشکل از متغیرهای جمعیت شناختی، روانشناختی، الکتروفیزیولوژیایی و طبی در پیش بینی طول مدت بستری بیمارستانی پس از جراحی پیوند بای پس عروق کرونری، به عنوان شاخصی از موفقیت جراحی بود. به این منظور، از بین بیماران مراجعه کننده به مرکز قلب بیمارستان شهید رجایی تهران که مناسب برای این نوع جراحی بودند، 150 بیمار (30 زن، 120 مرد) انتخاب شدند و سپس از طریق مقیاس 21 سوالی افسردگی- اضطراب- استرس (DASS-21) و دستگاه ارزیابی پاسخ استرس مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که مدل نظری دوم که از مولفه های سن، جنس، فشار خون بالا، افسردگی، اضطراب و تغییرپذیری ضربان قلب تشکیل شده بود، دارای بهترین و مناسب ترین برازش با داده ها است. بنابراین می توان از این مدل در محیط-های بالینی، برای شناسایی بیمارانی که ممکن است این نوع جراحی برای آنها موفقیت آمیز نباشد استفاده کرد.
    کلیدواژگان: جراحی قلب، مدت بستری بیمارستانی، عامل موفقیت جراحی، واکنش به استرس
  • محترم نعمت طاوسی صفحات 57-68
    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش رگه های هسته ارزشیابی های خود در شیوه مقابله فرد با موقعیت های استرس زا شکل گرفته است. 217 دانشجو (81 مرد، 136 زن) از سه دانشکده دانشگاه آزاد اسلامی انتخاب شدند و به مقیاس های هسته ارزشیابی های خود (CSEs) شامل مقیاس های حرمت خود روزنبرگ، مقیاس خودکارآمدی تعمیم یافته، مقیاس نورزگرایی سیاهه شخصیت آیسنک، مقیاس درونی بودن، افراد قدرتمند و شانس و هم چنین پرسشنامه راه های مقابله (WOCQ) پاسخ دادند. نتایج نشان دادند بین سه رگه حرمت خود، خودکارآمدی تعمیم یافته و مسند مهارگری با مقابله مساله محور و بین نورزگرایی و مقابله هیجان محور همبستگی مثبت معنادار وجود دارد. جستجوی حمایت اجتماعی نیز با حرمت خود و خودکارآمدی تعمیم یافته همبستگی مثبت داشت. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان دادند که حرمت خود، خودکارآمدی تعمیم یافته و مسند مهارگری، مقابله مساله محور و نورزگرایی، مقابله هیجان محور را به طور معنادار پیش بینی می کنند. افزون بر آن، نتایج تحلیل رگرسیون آشکار کردند حرمت خود و خودکارآمدی تعمیم یافته، مقابله جستجوی حمایت اجتماعی را به طور معنادار پیش بینی می کنند. با توجه به یافته های پژوهش حاضر می توان به این نتیجه دست یافت که شخصیت در مواجهه افراد با عوامل استرس زای مختلف، روی ارزیابی ها و واکنش های آن ها نسبت به موقعیت های استرس زا و اثربخشی کوشش های مقابله ای تاثیر می گذارد. با توجه به یافته های پژوهش حاضر می توان به این نتیجه دست یافت که هسته ارزشیابی های خود بر شیوه های ارزیابی فرد از موقعیت استرس زا، فراوانی مواجهه با عوامل استرس زا و عوامل استرس زای تجربه شده اثر می گذارد. به نظر می رسد هسته ارزشیابی های خود در تعیین پاسخ های مقابله ای، و رگه ها و مقابله نیز متقابلا در تعیین پیامدها اثرگذار هستند.
    کلیدواژگان: شخصیت، ارزشیابی خود، استرس، مقابله
  • فیروزه سپهریان آذر*، افسانه کتابی صفحات 69-80
    یکی از عوامل موثر بر عملکرد و یادگیری، حالت بهینه انگیختگی است که در موقعیت های متفاوت و افراد مختلف یکسان نیست. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر زمینه های موسیقی، سکوت و سر و صدا بر عملکرد دانشجویان دختر درون گرا و برون گرا در آزمون استعداد تحصیلی بود و نیز تاثیر محیط قبلی از نظر صدا به عنوان یک متغیر تعدیل کننده مورد مطالعه قرار گرفت. به این منظور ابتدا پرسش نامه شخصیت آیسنک (EPQ) روی 146 دانشجو اجرا شد. از بین دانشجویانی که با گرایش بیشتر به درون گرایی و برون گرایی تشخیص داده بودند، به طور تصادفی60 نفر انتخاب شدند و در محیط کاملا کنترل شده از نظر صدا در سه مرحله با زمینه های متفاوت سکوت، موسیقی و سر و صدا به آزمون های موازی استعداد تحصیلی پاسخ دادند. نتایج نشان داد که درون گرایان در موقعیت سکوت و برون گرایان در شرایط پخش موسیقی عملکرد بهتری دارند، ولی عملکرد دو گروه درون گرایان و برون گرایان در شرایط وجود سر و صدا بدتر ازعملکرد آنان در شرایط موسیقی و سکوت بود. همچنین شرایط محیط مطالعه قبلی دانشجویان تاثیر معنادار بر عملکرد آنها نداشت. علت احتمالی این یافته ها را می توان در تفاوت های فطری دستگاه فعال ساز شبکه ای صعودی درون گرایان و برون گرایان جستجو کرد که موجب می شود درون گرایان به مطالعه و عملکرد بهتر در سکوت و برون گرایان به مطالعه و عملکرد بهتر در شرایط موسیقی گرایش داشته باشند.
    کلیدواژگان: زمینه صدا، محیط مطالعه، تیپ شخصیت
  • محمدعلی نادی*، مریم سادات الصفی صفحات 81-94
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای ابعاد از خود بیگانگی شغلی در رابطه بین تناسب فرد- سازمان و رفتار شهروندی سازمانی معلمان شهر اصفهان اجرا شد. از جامعه آماری پژوهش 366 نفر معلم (191 زن، 175 مرد) به عنوان نمونه انتخاب شدند. از سه پرسشنامه تناسب فرد- سازمان (PO-fit)، از خود بیگانگی شغلی (WA) در ابعاد ناتوانی، بی-معنایی و از خود بیزاری و رفتار شهروندی سازمانی (OCB) استفاده شد. نتایج نشان داد رابطه تناسب فرد- سازمان با از خود بیگانگی شغلی منفی و معنادار و هم چنین رابطه تناسب فرد- سازمان و رفتارهای شهروندی سازمانی معطوف به سازمان، معطوف به همکاران و معطوف به دانش آموزان مثبت و معنادار است. شاخص های برازش در ارتباط با هر سه مدل، آماره-های قابل قبولی را نشان دادند و موید نقش واسطه ای ابعاد از خود بیگانگی در رابطه بین تناسب فرد- سازمان و رفتار شهروندی سازمانی است. از آنجا که ادراک افراد از تناسب بیشتر با سازمان بر رفتارهای فرانقش آنها اثر مثبتی می گذارد، تلاش سازمان در انتخاب این افراد در فرایند استخدام می-تواند سودمند باشد و هم چنین اثرات منفی حاصل از از خود بیگانگی شغلی افراد را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: تناسب فرد، سازمان، از خود بیگانگی شغلی، رفتار شهروندی سازمانی
  • یدالله قاسمی پور*، سمیه عباس پور صفحات 95-105
    تفاوت های جنسیتی در ویژگی های روانشناختی از جمله ارزش های انسانی موضوع مناقشه بسیاری از روانشناسان بوده است. هدف این مطالعه بررسی تفاوت های جنسیتی در ابعاد محتوایی و ساختاری ارزش های بنیادی انسانی در میان دانشجویان بود. در قالب طرح علی- مقایسه ای، 204 دانشجو (98 دختر، 106 پسر) از چهار دانشکده فنی- مهندسی، علوم انسانی، هنر و علوم پایه دانشگاه های تهران و شهید بهشتی شرکت کردند و به زمینه یاب ارزشی شوارتز (SVS) پاسخ دادند. یافته ها نشان داد که زنان نمرات بالاتری در ابعاد محتوایی ارزشی سنت گرایی، جهان شمول نگری و پیشرفت کسب کردند در حالی که مردان تنها در ارزش قدرت نمره بالاتری کسب کردند. زنان نمرات بالاتری در ابعاد ساختاری ارزشی تعالی خود و محافظه کاری کسب کردند. به-طور کلی نتایج نشان داد زنان برای ارزش های سنت، جهان شمول نگری، پیشرفت، محافظه کاری و تعالی خود اهمیت بیشتری قایل هستند در حالی که برای مردان ارزش قدرت اهمیت بالاتری دارد. تفاوت های مربوط به ارزش های سنت گرایی، قدرت و محافظه کاری، هم سو با فرهنگ سنتی جامعه ایران است که از طریق والدین به فرزندان منتقل شده است و از سوی دیگر، یافته های مربوط به تفاوت در ارزش های جهان شمول نگری، پیشرفت و تعالی خود با شرایط جامعه درحال توسعه ایران هماهنگ است.
    کلیدواژگان: ارزش بنیادی انسانی، ساختار ارزش، محتوای ارزش
|
  • Pages 3-16
    Deficiency in emotion regulation is considered as a fundamental problem among people suffering from somatization and anxiety disorders. Difficulty in identifying and describing feelings that is termed alexithymia is the main determinant of affective dysregulation. Pathologies of identifying and describing feelings could influence the way people use cognitive emotion regulation strategies. Can patients with somatization and anxiety disorders be distinguished from normal individuals in terms of the amount of maladaptive emotion regulation strategies they use? To answer this question، the main aim of this study was to compare alexithymia and emotion regulation strategies among patients with somatization، anxiety disorders and normal individuals. A total of 90 participants (30 patients with somatization، 30 patients with anxiety، 30 normal individuals) responed to Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ) and Toronto Alexithymia Scale (TAS-20). The normal group also completed the Depression Anxiety Stress Scale (DASS-21). The results showed that the study groups were significantly different in emotion regulation strategies as well as alexithymia. Adaptive and maladaptive emotion regulation strategies showed significant negative and positive correlations with alexithymia، respectively. Based on the results of the present study، it can be concluded that alexithymia is a kind of deficiency in processing and regulation of emotions that determines the way people use adaptive or maladaptive cognitive emotion regulation strategies.
    Keywords: alexithymia, cognitive emotion regulation, somatization disorder, anxiety disorder
  • Pages 17-26
    One of the most important social and intimate relationships is marriage and one of the most important aspects of marital system is the satisfaction that couples experience in marriage. Many factors affect marital satisfaction. These factors include biological factors، personality characteristics and forgiveness. The aim of this study was examination of the relation between behavioral-brain systems activity with forgiveness and couples'' marital satisfaction. Participants were 200 married people (115 women، 85 men) in the City of Marand who had participated in parents-teachers meetings held regularly in the city’s primary schools for girls. Participants completed a Forgiveness Scale (HFS)، Behavioral Activation and Behavioral Inhibition System (BIS/BAS) scales and a marital satisfaction questionnaire (Enrich). Results showed that self forgiveness had a negative correlation with behavioral inhibition system and there were positive correlations between self and other forgiveness with behavioral activation system and. Also marital satisfaction with self، other forgiveness and behavioral activation system showed positive correlations. In addition، marital satisfaction was negatively related to behavioral inhibition system. Also behavioral activation system positively predicted self and other forgiveness and marital satisfaction; and behavioral inhibition system negatively predicted self forgiveness and marital satisfaction. Findings were discussed in terms of Gray''s reinforcement sensitivity theory and forgiveness concept. These results can be helpful in designing enrichment preventive programs and therapeutic interventions for couples.
    Keywords: behavioral inhibition system, behavioral activation system, interpersonal problem, marriage
  • Pages 27-40
    Self-compassion has been defined as being kind and understanding toward oneself when one experiences failure. The main purpose of this study was to examine psychometric properties of a Farsi version of the Self Compassion Scale (SCS) in a sample of students from university of Tehran. All participants (150 women، 150 men) completed Self-Compassion Scale (SCS)، Rosenberg Self Esteem Scale (RSES)، Beck Depression Inventory (BDI-II)، and Beck Anxiety Inventory (BAI). Factor analysis showed four factors explaining 47 percent of the total variance. Convergent and divergent validity of the SCS were examined by correlating scores of the SCS with those of the RSES، BDI، and BAI (p < 0/01). As expected، positive correlation with the former and negative correlation with the latter were obtained. The SCS was found to have an acceptable internal consistency as shown by a high Cronbach’s alpha of. 70. A test-retest reliability of 0. 89 was also obtained for the SCS.
    Keywords: Self, Compassion Scale, reliability, validity, psychometry
  • Pages 41-56
    Studies have shown that the length of hospital stay after surgery is an estimate of the success rate of surgery and that demographic، medical، psychological and electrophysiological factors are also important. Since the most common treatment for coronary artery disease (CAD) is coronary artery bypass graft surgery (CABG)، therefore، the objective of this study was to investigate five theoretical models for predicting hospital length of stay after CABG surgery as an indicator of surgical success، including variables of demographic، psychological، electrophysiological and medical، in order to find a model which is the best fit of the data. To this end، 150 patients (30 females and 120 males) were selected non randomly based on patient accessibility from among patients referred to Tehran Heart Center of Shahid Rajaie Hospital who were candidates for CABG surgery. These patients then completed the 21 item Depression، Anxiety and Stress Scale (DASS-21) and the Stress Response Evaluation Device (SRE). Path analysis was conducted for the five models and it was shown that the second theoretical model including components of age، gender، high blood pressure، depression، anxiety and heart rate variability (HRV) was the best and most appropriate fit to the data. Therefore، this model can be used in clinical settings to identify patients for whom surgery may not be successful.
    Keywords: heart surgery, hospital stay, surgery success factor, stress response
  • Pages 57-68
    The aim of this study was to investigate the role of core self evaluations traits in the way of coping of individuals’ exposure to stressors. Two hundred and seventeen undergraduate students (81 males، 136 females) from three faculties of Islamic Azad University were selected and completed Core Self-Evaluations Scales included of Rosenberg Self-Esteem Scale، Generalized Self-Efficacy Scale (GSES)، Eysenck Personality Inventory Neuroticism Scale، Internality، Powerful others and Chance Scale (IPC)، as well as Ways of Coping Questionnaire (WOCQ). The findings indicated that self-esteem، generalized self-efficacy and locus of control were positively correlated with problem-focused coping، and neuroticism with emotion-focused coping. Seeking social support also showed positive correlations with self-esteem، and generalized self-efficacy. Regression analysis demonstrated that self-esteem، generalized self-efficacy، and locus of control significantly predicted problem-focused coping، and neuroticism significantly predicted emotion-focused coping. Furthermore، Regression analysis revealed that self-esteem، and generalized self-efficacy significantly predicted seeking social support coping. Based on the results it be concluded that core self evaluations influences the ways of individuals’ appraisals of stressful situations، the frequency of exposure to stressors، and the type of stressors experienced. It does seem plausible that core self evaluations interact in determining coping responses and these traits and coping interact in determining outcomes.
    Keywords: personality, core self, evaluation, stress, coping
  • Pages 69-80
    One of the factors that influence learning and performance is optimal arousal. This differs from situation to situation and from person to person. The aim of the present study was to investigate the effect of background music، silence and noise on the performance of introverted and extraverted female students on the Academic Aptitude Test. The effect of the previous environment was studied as a moderator variable. First، Eysenck’s Personality Questionnaire (EPQ) was administered to 146 female university students. From these، 60 students (30 introverts and 30 extroverts) were chosen randomly. The results of repeated measure between subjects and inter subjects’ analysis and two way repeated measures between subjects and inter subjects’ analysis showed that the performance of introverts in silence and performance of extroverts with music was better. Moreover، results showed that performance of both groups in noisy condition were worse than music and silent conditions. Previous environment did not have a significant effect on the performance of subjects. These findings may be due to possibly innate differences in the ascending reticular activating system of introversion and extraversion resulting in the tendency of introverts towards better studying and performing in silence and also the tendency of extroverts toward better studying and performing while listening to music.
    Keywords: background noise, study environment, type of personality
  • Pages 81-94
    The aim of the current study was to investigate the mediation role of work alienation dimensions on the relationship between person-organization fit and organizational citizenship behaviors (OCB). The population of the study included teachers in the City of Isfahan from which 366 (191 women and 175 men) were selected. Research instruments were: Person-Organization Fit (PO-fit)، Work Alienation (WA) in powerlessness، meaninglessness and self-estrangement dimensions and Organizational Citizenship Behavior (OCB). Results showed that there was a negative correlation between person-organization fit and work alienation. Also، there were positive relations between person-organization fit and organizational citizenship behaviors directed at their organization، co-workers and students. Concept-causal model base on SEM submitted after that provided 3 models. The indicators model showed that agreeable statistics in respect of 3 models. The appropriateness of staff perception with organization has positive effect on their meta-functions، the effort of organization is beneficial in choosing them in recruitment process and also decreases the negative effect of work alienation in staff.
    Keywords: person, organization fit, work alienation, organizational citizenship behavior
  • Pages 95-105
    Gender differences in basic human values has been a controversial issue among psychologists. This study investigates gender differences in content and structure of basic human values among students. 204 university students including 98 females and 106 males were selected from Technical-Engineering، Human science، Art and Science schools of Tehran and Beheshti universities. They completed the Schwartz Values Survey (SVS). Data were analyzed using one way analysis of variance (ANOVA). Females had high scores in Tradition، Universalism and Achievement content of values whereas males had only higher scores in value of power. Females also had higher scores in Self-transcendence and Conservation structure of values comparing with male students. Females tended to attach more value to Tradition، Universalism، Achievement، Self-transcendent and conservatism whereas males tended to attach more value to Power. These findings are consistent with traditional values which have been transmitted by parents in a developing country like Iran.
    Keywords: basic human values, structure of values, content of values