فهرست مطالب

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 62، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/18
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مقاله های پژوهشی
  • میثم مهابادی، رضا دارابی، محبوبه عباسیان، شقایق وفایی صفحه 1
    مقدمه
    رستوریشن های متال- سرامیک، امروزه بطور عمده در دندان پزشکی مورد استفاده قرار می گیرند. استفاده از آلیاژهای بیس متال در ساخت این رستوریشن ها به دلیل ملاحظات اقتصادی، خواص مکانیکی و دنسیته ی کم آنها گسترش یافته است. ذوب کردن مجدد آلیاژهای قبلی یک روش معمول در لابراتورهای دندان پزشکی جهت کاهش هزینه ی ساخت پروتزهای ثابت است. هدف از این پژوهش، ارزیابی تاثیر ریختگی مجدد آلیاژ بیس متال کامند بر استحکام باند پرسلن به فلز می باشد.

    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی تجربی- آزمایشگاهی، جهت انجام مطالعه ابتدا 23 ورقه ی مومی با ابعاد 25 در 3 در 0/5 میلی متر، توسط تیغ بیستوری بریده شد و پس از اسپروگذاری، حذف موم با آلیاژ بیس متال کامند ریخته شد. سپس گروه دوم به همین روش آماده سازی گردید و جهت کستینگ از 50 درصد آلیاژ تازه و 50 درصد آلیاژ قبلی استفاده شد. گروه های سوم و چهارم نیز به همین روش آماده سازی شدند، با این تفاوت که در هر دو گروه مخلوطی از آلیاژ تازه و 50 درصد آلیاژ گروه قبلی استفاده گردید. پس از سندبلاست، سایش سطحی و انجام مراحل آماده سازی، نمونه ها پرسلن گذاری شدند. نمونه ها جهت انجام تست خمش 3 نقطه ای در دستگاه آزمایش یونیورسال قرار گرفتند و نیرو با سرعت 0/5 میلی متر بر دقیقه به نمونه ها وارد شد و در نهایت نتایج توسط آنالیز ANOVA مورد بررسی قرار گرفت (p value < 0/05).

    یافته ها
    بالاترین میانگین استحکام به شکست پرسلن به آلیاژ، در گروه اول (7/1 ± 30/9 نیوتن)، بود و پس از آن به ترتیب در گروه های سوم (6/7 ± 28/7 نیوتن)، گروه دوم (6/6 ± 26/8 نیوتن)، و گروه چهارم (4/5 ± 24/3 نیوتن) قرار داشت. میانگین استحکام شکست پرسلن به آلیاژ در گروه 1 و 2 (0/03 =p value )، گروه های 1 و 4 (p value = 0/001) و گروه های 3 و 4 (p value = 0/02) با یکدیگر اختلاف معنی دار داشتند. بین گروه های 1 و 3 (p value = 0/26)، گروه های 2 و 3 (p value = 0/3) و گروه های 2 و 4 (p value = 0/18) اختلاف معنی دار مشاهده نشد.

    نتیجه گیری
    کستینگ مجدد آلیاژهای بیس متال، موجب کاهش در استحکام باند پرسلن به آلیاژ می شود.
    کلیدواژگان: آلیاژ بیس متال، کستینگ مجدد، استحکام باند
  • ترانه جلالی فراهانی، سینا شهابی، شیرین زهرا فرهاد، شیرین امینی صفحه 9
    مقدمه
    امروزه نقش سایتوکاین ها به عنوان یک عامل مهم در پیشرفت پریودنتیت ثابت شده و بعضی از آنها نقش مهمی در پاتوژنز بیماری های پریودنتال بازی می کنند. هدف از این مطالعه، مقایسه ی میزان IL-23 در مایع شیار لثه ای افراد مبتلا به پریودنتیت مزمن و افراد سالم می باشد. همچنین رابطه ی بین افزایش این اینترلوکین و عمق پروبینگ مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی تجربی-آزمایشگاهی، از شیار لثه ای و پاکت پریودنتال تعداد 19 بیمار مبتلا به پریودنتیت مزمن و 19 فرد سالم توسط کن کاغذی نمونه گیری شد. نمونه ها داخل ویال های ترانسفر قراررفته و به آزمایشگاه منتقل شد. سپس میزان IL-23 توسط دستگاه الایزا ریدر مشخص شد. همچنین رابطه ی میزان IL-23 و عمق پروبینگ بررسی گردید. در پایان نتایج با کمک نرم افزار SPSS نسخه ی 20 و آزمون t مستقل، ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت (α = 0/05).

    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که تفاوت چشمگیری بین میزان IL-23 مایع شیار لثه ای بیماران مبتلا به پریودنتیت مزمن و افراد سالم وجود دارد که به طور معنی داری در بیماران مبتلا به پریودنتیت مزمن بیشتر بود (p value > 0/001) همچنین مشاهده شد میزان عمق پاکت با میزان IL-23 در افراد بیمار مبتلا به پریودنتیت (p value < 0/001 ،r = 0/811) و افراد سالم (p value < 0/001 ،r = 0/0858)رابطه مستقیم و معنی داری دارد.

    نتیجه گیری
    براساس یافته های این پژوهش می توان از بررسی میزان IL-23 شیار لثه ای برای تشخیص بیماری پریودنتیت مزمن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مایع شیار لثه ای، اینترلوکین 23، پریودنتیت مزمن
  • آتوسا امین زاده، سید محمد رضوی، علی ثابتی صنعت صفحه 17
    مقدمه
    لیکن پلان OLP (Oral lichen planus)، یک بیماری نسبتا شایع و مزمن پوستی با زمینه ی ایمونولوژیک است که غالبا مخاط دهان را گرفتار می کند. واکنش لیکنوییدی OLR (Oral lichenoid reaction) نیز ضایعات مخاطی هستند که از نظر بالینی و بافت شناسی به OLP (Oral lichenoid reactions) شباهت داشته و در واکنش به مصرف برخی از داروها یا مواد سنتتیک در دهان بروز می کنند. احتمال بروز تغییرات دیسپلاستیک در هر دوی این ضایعات مطرح شده است. از طرفی کارسینوم سلول سنگفرشی دهان SCC (Squamous cell carcinoma) نیز یکی از بدخیمی های شایع دهان محسوب می شود. هدف از این مطالعه، بررسی تغییرات بیان نشانگر سایتوکراتین 19 (CK19) در OLP ،OLR ، OSCC (Oral squamous cell carcinoma) و مخاط طبیعی دهان از نظر شدت رنگ پذیری و نیز الگوی رنگ پذیری و مقایسه ی آنها با یکدیگر می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی گذشته نگر، بر روی 70 نمونه به دست آمده از بلوک های پارافینی شامل 20 نمونه ی OLP، 20 نمونه ی OLR، 20 نمونه ی OSCC و 10 نمونه ی مخاط طبیعی دهان انجام شد. شدت و الگوی بیان نشانگر سایتوکراتین 19 توسط تکنیک رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمیایی با روش Envision مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. کلیه ی نتایج توسط نرم افزار SPSS نسخه ی 20 و آزمون های آماری رگرسیون دو طرفه تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    به نظر می رسد بین بیان نشانگر سایتوکراتین 19 در نواحی سوپرابازال و نوع ضایعه ارتباط وجود داشته باشد و این ارتباط معنی دار می باشد (p value < 0/001) . به علاوه در خصوص الگوی رنگ پذیری، در بیماران OSCC و OLR بیشتر الگوی پیوسته (Continious) و در بیماران OLP بیشتر الگوی ناپیوسته (Interrupted) مشاهده شد. در مخاط نرمال نیز این توزیع متعادل بود.
    نتیجه گیری
    افزایش بیان سایتوکراتین 19، بطور چشمگیری با منطقه ی بیان (بازال و سوپرابازال) و نوع ضایعه همسو می باشد. همچنین الگوی بیان سایتوکراتین 19 در OLR و OSCCشباهت زیادی دارد. بنابراین شاید بتوان از این نشانگر پروتئینی به عنوان وجه تمایز و ابزار تشخیصی لیکن پلان و ضایعات لیکنوییدی و نیز احتمال تغییرات بدخیمی در ضایعات لیکنوییدی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: لیکن پلان، واکنش های لیکنویید دهانی، کارسینوم سلول سنگفرشی دهان، سایتوکراتین
  • آزاده ترک زاده، الهه خواجه شرف آبادی، آیدا پدرام صفحه 29
    مقدمه
    استئواسکلروز ایدیوپاتیک، رشد موضعی استخوان متراکم می باشد که علت آن نامشخص است. این ضایعه بدون علامت بوده و نیاز به درمان ندارد. هدف از این پژوهش، شیوع استئواسکلروز ایدیوپاتیک در استخوان فکین در رادیوگرافی های پانورامیک می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی– تحلیلی از نوع مقطعی، 1122 رادیوگرافی پانورامیک مربوط به بیمارانی که برای درمان دندان مراجعه کرده بودند، جمع آوری شد. اطلاعات مربوط به هر رادیوگرافی شامل سن، جنس، مکان ضایعه (فک بالا، فک پایین)، محل ضایعه (قدام، پر مولر، مولر)، نوع ارتباط ضایعه و دندان (اپیکال، اپیکال و اینتررادیکولار، بدون ارتباط) و تحلیل ریشه در دندان هایی که در ارتباط با ضایعه بودند ثبت شد. داده ها با استفاده از آزمون های 2χ و t مستقل مورد تحلیل قرار گرفتند (α = 0/05).
    یافته ها
    شیوع استئواسکلروز ایدیوپاتیک، 7 درصد بود. تعداد ضایعات در زن ها بیشتر از مردها بود، اما این نتیجه در جنسیت معنی دار نبود (p value = 0/195). شیوع استئواسکلروز ایدیوپاتیک در مندیبل خصوصا ناحیه ی مولر، بطور معنی داری از ماگزیلا بیشتر بود (p value < 0/001) و فراونی ضایعاتی که با ریشه ی دندان ارتباط نداشتند بطور معنی داری بیشتر از ضایعاتی بود که با ریشه ی دندان ارتباط داشتند (p value > 0/001).
    نتیجه گیری
    شیوع استئواسکلروز ایدیوپاتیک در زنان، در ناحیه ی مولرهای مندیبل و در اواخر دهه ی سوم زندگی بیشتر است.
    کلیدواژگان: استئواسکلروز، رادیوگرافی پانورامیک، فک بالا، فک پایین
  • محمود صبوحی، سعید نصوحیان، امین داوودی، محمدرضا مالکی پور، لیلا خدیوی بروجنی، مهسا عباسی صفحه 36
    مقدمه
    از آنجا که لابراتوارها و دندان پزشکان، ارتباط نزدیکی دارند و کنترل عفونت نقش مهمی در جلوگیری از انتقال و سرایت انواع پاتوژن ها و بیماری ها دارد و با توجه به اینکه بسیاری از لابراتوارها از این مساله آگاهی کامل ندارند، هدف از انجام این مطالعه، طراحی پرسش نامه ای به منظور ارزیابی اطلاعات دندان پزشکان و لابراتوارهای دندان پزشکی در خصوص جلوگیری از سرایت متقاطع بیماری ها می باشد.
    مواد و روش ها
    برای این مطالعه، تعداد 250 دندان پزشک و 50 لابراتوار (دارای مجوز) انتخاب شدند و بطور تصادفی پرسش نامه هایی در زمینه ی کنترل عفونت بین آنها توزیع و جمع آوری گردید. پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 22 و آزمون کای اسکوئر مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت (p value < 0/05).
    یافته ها
    در مقایسه ی بین دندان پزشکان عمومی و متخصص از جهت کاربرد دستکش، ماسک و عینک محافظ، تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد (p value < 0/05). بین دندان پزشکانی که در مطب و کلینیک کار می کردند از لحاظ کاربرد عینک محافظ، تفاوت معنی دار نبود (p value = 0/384)، ولی در کاربرد دستکش تفاوت آماری دیده شد (p value = 0/02). بیشترین مواد قالب گیری مصرفی سیلیکون های تراکمی (90/4 درصد) و آلژینات (90 درصد) بود و 88 درصد از دندان پزشکان همیشه اقدام به شستن قالب ها بعد از قالب گیری می کردند، 0/8 درصد هرگز این کار را انجام نمی دادند. ضد عفونی کردن قالب ها در لابراتوارها تنها در 8 درصد موارد به صورت روتین انجام می شد.
    نتیجه گیری
    کنترل عفونت متقاطع بین لابراتوار و مطب، نیاز به توجه دارد به طوری که دندان پزشکان و تکنسین های لابراتوار در رابطه با کنترل عفونت متقاطع، احساس مسوولیت کمی می کنند.
    کلیدواژگان: کنترل عفونت، عفونت متقاطع، مواد ضد عفونی کننده، مواد قالب گیری، لابراتوارهای دندانی
  • شیوا مرتضوی، دانا تحریریان، فرشید فتحی صفحه 45
    مقدمه
    با توجه به اهمیت رعایت بهداشت دهان در کودکان پیش دبستانی، این مطالعه با هدف بررسی الگوی انتخاب و استفاده از خمیر دندان در کودکان زیر 6 سال شهر یزد به انجام رسید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، 200 کودک 3-5 سال که حداقل هفته ای دو بار مسواک می زدند از طریق مصاحبه ی حضوری با مادران آنها و تکمیل پرسش نامه ی الگوی انتخاب و استفاده از خمیر دندان برای فرزندانشان، مورد بررسی قرار گرفتند. داده های مطالعه با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 23 و آزمون های χ2، t- test و آزمون واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنی داری (α = 0/05) در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    ز 200 کودک مورد مطالعه، در 177 مورد (5/88 درصد) مسواک زدن دندان ها توسط خود کودک انجام می شد. مقدار خمیر دندان مورد استفاده در هر بار مسواک زدن در 76 نفر (38 درصد) به اندازه ی یک چهارم سطح برس، در 100 نفر (50 درصد) به اندازه ی نصف آن و در 24 نفر (12 درصد) به اندازه ی تمام سطح تماس آن بود.
    نتیجه گیری
    شیوع بالای مسواک زدن توسط خود کودک در این دامنه ی سنی، یافته ی مثبتی محسوب نمی گردد. از آنجایی که مسواک کردن دندان های شیری در سنین 3-5 سال از اهمیت بالایی برخوردار می باشد، لازم است برای ارتقای سطح آگاهی والدین در مورد انتخاب و استفاده از خمیر دندان تلاش بیشتری مبذول گردد.
    کلیدواژگان: خمیر دندان، کودک، بهداشت دهان و دندان
  • پردیس پارساپور، سمیرا شاه سیاه، پرنیان علوی نژاد، شیوا ایروانی، زینب مفتح، پردیس پدرام صفحه 56
    مقدمه
    از جمله درمان های رایج در بدخیمی های خونی مانند لوسمی، شیمی درمانی می باشد که با عوارض بالقوه ی متعددی همراه است. موکوزیت، به عنوان یکی از عوارض این درمان است که با شدت های متفاوت بروز می یابد. در این مطالعه بر آن شدیم تا اثر پیشگیری کننده ی ویتامین E را در کاهش شدت موکوزیت ناشی از شیمی درمانی بررسی نماییم.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی کارآزمایی بالینی که در بیمارستان شفای اهواز انجام گرفت، تعداد 56 بیمار مبتلا به لوسمی که تحت شیمی درمانی بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند. نمونه ها در سه گروه درمان سیستمیک (گروه 1 مورد)، درمان موضعی (گروه 2 مورد) و گروه شاهد تقسیم بندی شدند. مخاط دهان بیماران از لحاظ شدت موکوزیت و پاسخ بیماران به درد بررسی شد. نتایج به دست آمده توسط آزمون آماری t-test و من ویتنی بررسی شدند. در مطالعه ی حاضر (p value = 0/05) به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در مورد شدت موکوزیت بر اساس آزمون من ویتنی، فقط بین گروه 2 مورد و گروه شاهد اختلاف معنی داری بود (p value ≤ 0/01) و اختلاف معنی داری میان 2 گروه مورد وجود نداشت (p value = 0/2). در مورد پاسخ بیماران به درد فقط بین گروه 2 مورد و گروه شاهد اختلاف معنی داری بود (p value ≤ 0/01) و اختلاف معنی داری میان 2 گروه مورد وجود نداشت (p value = 0/4). بنابراین ویتامین E، موکوزیت ناشی از درمان را کاهش داد.
    نتیجه گیری
    بر طبق مطالعه ی حاضر، ویتامین E به صورت موضعی، یک ماده ی موثر در کاهش شدت و درد موکوزیت ناشی از شیمی درمانی بود.
    کلیدواژگان: ویتامین E، موکوزیت دهانی، شیمی درمانی
  • زهرا دلیلی کاجان، علی مشجری، نرگس کاکایی، احسان کاظم نژادلیلی صفحه 64
    مقدمه
    سوچورهای صورت، واسطه های مهم تطابق اسکلتی حین رشد کرانیوفاسیال و درمان های بیومکانیک هستند که بطور نرمال حین رشد، مورفولوژی آنها دچار تغییر خواهد شد. هدف از این مطالعه، مشاهده و بررسی تغییرات مورفولوژی سوچور میانی استخوان پالاتال به کمک تصاویر توموگرافی کامپیوتری با دسته ی اشعه ی مخروطی در گروه سنی 8 تا 25 سال در یک جمعیت ایرانی ساکن استان گیلان بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، بر روی تصاویر CBCT (Cone Beam Computed Tomography)، 128 نفر از بیماران مراجعه کننده به یک مرکز رادیولوژی دهان، فک و صورت شهر رشت در سال های 1393 تا 1394 انجام گرفت. وضعیت خط وسط از لوسنت مشخص پهن، لوسنت مشخص باریک و فقدان خط لوسنت و نیز شش وضعیت مارجینال A، صاف، B، مضرس ملایم، C، مضرس بسته، D، ترکیبی از صاف و مضرس ملایم، E، ترکیبی از صاف و مضرس بسته و F، ترکیبی از مضرس ملایم و مضرس بسته، شناسایی و تعریف شد. اطلاعات لازم وارد نرم افزار SPSS نسخه ی 21 گردید و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های کای اسکوئر، فیشر و ANOVA در سطح معنی داری p value < 0/05 استفاده شد.
    یافته ها
    خط لوسنت مشخص پهن و خط لوسنت باریک با فراوانی (71/1 درصد) و (26/6 درصد)، شایع ترین مورفولوژی را به ترتیب در گروه سنی 16-20 سال و 11-15 سال داشت. شایع ترین حالت وضعیت مارجینال مشاهده شده به صورت حاشیه ی صاف (57 درصد) با بیشترین فراوانی در گروه سنی 16-20 سال و دومین حالت شایع به صورت حاشیه ی مضرس ملایم (25 درصد) با بیشترین فراوانی در گروه سنی 21-25 سال و سومین حالت شایع به صورت حاشیه ی مضرس بسته (12/5 درصد) با بیشترین فراوانی در گروه سنی 11-15 سال بود. از نقطه نظر فراوانی وضعیت مارجینال بر حسب وضعیت خط وسط، بیشترین حالت مشاهده شده حاشیه ی صاف در همراهی با خط وسط لوسنت مشخص پهن و خط وسط لوسنت مشخص باریک به ترتیب 64/68 درصد و 41/2 درصد بود و در همراهی با حالت فقدان خط لوسنت وسط، تنها مارجین مشاهده شده، حاشیه ی مضرس بسته بود. اختلاف آماری معنی داری بین دو جنس، بین میانگین سنی و در کل بین گروه های مختلف سنی از نظر فرم و وضعیت مارجین درز میدپالاتال مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد مورفولوژی خط وسط و مارجین سوچور میانی استخوان پالاتال معیار مناسبی برای بررسی سن کرونولوژیک و تفاوت جنس نمی تواند باشد.
    کلیدواژگان: درزکرانیال، توموگرافی کامپیوتری با دسته اشعه ی مخروطی، کام
  • محمود صبوحی، نسرین سادات دیباجی، محسن هرمزی صفحه 75
    مقدمه
    سمان پلی کربوکسیلات، یکی از سمان های پر مصرف در پروتز، دندان پزشکی کودکان و ترمیمی می باشد، با این حال مقاومت فشاری و ضخامت لایه ای سمان های پلی کربوکسیلات نیاز به بررسی دارد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی مقاومت فشاری و ضخامت لایه ای سمان های پلی کربوکسیلات هاروارد و آریادنت بر اساس روش 1-12252 استاندارد ایران بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع تجربی- آزمایشگاهی بود و در مجموع 20 نمونه جهت آزمون ضخامت لایه ای و مقاومت فشاری سمان های مورد بررسی، آماده سازی شد که سهم هر سمان، 10 نمونه بود. پنج نمونه برای آزمون ضخامت لایه ای و پنج نمونه برای مقاومت فشاری از هر سمان، مطابق دستور العمل 1-12252 استاندارد ایران (ISO 9917-1 :2007) مورد آزمایش قرار گرفت. اطلاعات به دست آمده با آزمون ANOVA جهت بررسی سطح معنی دار بودن، مورد بررسی قرار گرفت (α = 0/05).
    یافته ها
    میانگین ضخامت لایه ای سمان هاروارد، 0/58 ± 26 میکرومتر، سمان آریادنت، 4/34 ± 77/2 میکرومتر بود. میانگین مقاومت فشاری سمان هاروارد، 82/11 ± 68/67 مگاپاسکال و سمان آریادنت، 5/24 ± 63/46 مگاپاسکال بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به معیارهای تعیین شده از طریق استاندارد 1-12252 ایران از بین دو سمان مورد بررسی، ضخامت لایه ای سمان هاروارد و سمان آریادنت بالاتر از حد مجاز استاندارد و غیر قابل قبول بود، اما مقاومت فشاری هر دو سمان با توجه به حد مجاز استاندارد، قابل قبول بودند.
    کلیدواژگان: سمان پلی کربوکسیلات، ضخامت لایه ای، استحکام فشاری
  • محمد آذریان، رضا دارابی، نغمه بهارلو صفحه 83
    مقدمه
    بی دندانی، مشکلی است که اکثر قریب به اتفاق مردم با آن درگیر می باشند و متاسفانه بسیاری از مردم نسبت به آن بی تفاوت هستند. هدف از این پژوهش، تعیین شیوع بی دندانی و فاکتورهای مرتبط در افراد بالای 20 سال شهر اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی، 602 نفر (301 زن و 301 مرد) از افراد بالای 20 سال مراجعه کننده به کلینیک های دندان پزشکی شهر اصفهان انتخاب شدند و با استفاده از پرسش نامه و معاینه ی کلینیکی، شیوع انواع بی دندانی و رابطه ی آن با سن، جنس، مصرف سیگار، رعایت بهداشت دهان و دندان، معاینات دوره ای دندان پزشکی و تحصیلات بررسی گردید و داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای اسکوئر، من ویتنی و
    t-test تجزیه و تحلیل شد (α = 0/05).
    یافته ها
    ارتباط بین بی دندانی با متغیرهای سن، مصرف سیگار، پوسیدگی و بیماری پریودنتال، رعایت بهداشت دهان و دندان، معاینات دوره ای دندان پزشکی و میزان تحصیلات از نظر آماری معنی دار بود (p value < 0/001). ارتباط بین بی دندانی و جنس معنی دار نبود (p value = 0/77) و شیوع بی دندانی در فک پایین بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    شیوع بی دندانی با عواملی مانند سن، کشیدن سیگار، رعایت بهداشت دهان و دندان، تاریخچه ی پزشکی، عدم معاینات دوره ای دندان پزشکی و میزان تحصیلات ارتباط داشت، ولی با جنسیت افراد رابطه ای نداشت. همچنین پوسیدگی و بیماری پریودنتال به عنوان مهمترین عامل از دست دادن دندان ها شناخته شدند.
    کلیدواژگان: سمان پلی کربوکسیلات، ضخامت لایه ای، استحکام فشاری
  • روح الله ناصری، محمد جواد منصوری، علی موچانی صفحه 90
    مقدمه
    برای بررسی ایمپلنت های دندانی و پروتز ایمپلنت اطلاعات دموگرافیک، پروتزی و جراحی هر بیمار نیاز است. هدف از مطالعه ی حاضر، جمع آوری اطلاعات مندرج در پرونده های کاغذی بیمارانی که در دانشکده ی دندان پزشکی اصفهان در بازه ی زمانی 1376 تا 1392 ایمپلنت گذاشته اند، به صورت سازمان یافته به تفکیک فاکتورهای جراحی و پروتزی موثر در موفقیت یا شکست ایمپلنت های دندانی می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی بود که بر روی پرونده ی بیماران مراجعه کننده به دانشکده ی دندان پزشکی اصفهان جهت قرار دادن ایمپلنت های دندانی در بازه ی زمانی 1376 تا 1392 صورت گرفت. پس از دسترسی به پرونده ی بیماران، اطلاعات موجود در پرونده ها در فرم جمع آوری اطلاعات تهیه شده برای هر بیمار، به تفکیک دموگرافیک، تاریخچه ی پزشکی و دندان پزشکی، اطلاعات جراحی و پروتزی و پیگیری استخراج گردید. اطلاعات به دست آمده با استفاده از شاخص های فراوانی گزارش شد.
    یافته ها
    جمعیت مورد پژوهش شامل 2517 عدد ایمپلنت بود. جراحی GBR (Guided bone regeneration) در 438 مورد از ایمپلنت های کار شده انجام گرفته بود. جراحی سینوس لیفت در انجام کارهای پیشرفته ی جراحی بیشترین آمار را داشت که در 158 عدد از ایمپلنت های کار شده انجام شده بود. اتوگرافت در 7 درصد از ایمپلنت های کار شده، صورت گرفته بود. پیوند آلوپلاست با فراوانی 40/31 درصد بیشترین فراوانی را در پیوندهای استخوانی و زنوگرافت با فراوانی 38/9 درصد در رده ی دوم قرار داشت. از ایمپلنت های کار گذاشته شده، تعداد 905 عدد Bone level و تعداد 1532 عدد Tissue level بود.
    نتیجه گیری
    پیوند آلوپلاست، بیشترین فراوانی را در انجام GBR دارا بود. عمل سینوس لیفت، در 158 عدد از ایمپلنت های کار شده انجام گردیده و بیشترین نوع ایمپلنت مورد استفاده، برند Zimmer بود.
    کلیدواژگان: ایمپلنت دندانی، پروتز دندانی، پرونده ی دندان پزشکی
  • جابر یقینی، محمد شاه ابویی، نرگس نقش، مسعود زارع بیدکی صفحه 99
    مقدمه
    داروهای آنتی بیوتیک، باعث بهبودی بیماری های عفونی شایع می شود. از سوی دیگر، مصرف داروهای آنتی بیوتیک، یکی از مهم ترین علت های مقاومت آنتی بیوتیکی است. علاوه بر لزوم استفاده از آنتی بیوتیک ها در بسیاری از بیماری های دهان و دندان مانند بیماری های پریودنتال، الگوی تجویز آنتی بیوتیک ها در بسیاری از کشورهای جهان نامناسب می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی نگرش و عملکرد دندان پزشکان عمومی شهر اصفهان نسبت به تجویز آنتی بیوتیک در درمان بیماری های پریودنتال بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، تعداد 140 دندان پزشک عمومی شهر اصفهان با روش نمونه گیری تصادفی آسان انتخاب شدند. به هر کدام از آنها یک پرسش نامه حاوی 9 سوال نگرش و 7 سوال عملکرد داده شد. سپس پرسش نامه ها جمع آوری و داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند (α = 0/05).
    یافته ها
    بر اساس استانداردهای پذیرفته شده، حدود 85 درصد (119 نفر) از دندان پزشکان، نگرش صحیحی در مورد تجویز آنتی بیوتیک در بیماری های پریودنتال داشتند و هیچ فردی با نگرش غلط در این مطالعه وجود نداشت. همچنین نتایج نشان داد که حدود 34/3 درصد (48 نفر) از دندان پزشکان، دارای عملکرد متوسط و65/7 درصد (92 نفر) باقی مانده دارای عملکرد خوبی در تجویز آنتی بیوتیک در بیماری های پریودنتال بودند. در ضمن رابطه ی معنی داری بین نگرش و عملکرد وجود نداشت (p value = 0/5، r = -0/05).
    نتیجه گیری
    با توجه به مطالعه ی حاضر، دندان پزشکان عمومی شاغل در شهر اصفهان، نگرش و عملکرد قابل قبولی در رابطه با تجویز آنتی بیوتیک در بیماری های پریودنتال داشتند، اگرچه این نگرش و عملکرد از حد ایده آل فاصله داشت.
    کلیدواژگان: نگرش، آنتی بیوتیک ها، بیماری های پریودنتال
  • نامه به سردبیر
  • سیدجواد قاضی میرسعید، فاطمه مسعودی صفحه 109
|
  • Meysam Mahabadi, Reza Darabi, Mahboobe Abbasian, Shaghayegh Vafaiee Page 1
    Introduction
    Metal-ceramic restorations have been commonly used in dentistry. These restorations have both the esthetics of porcelain and the strength and durability of metal. Noble alloys and base-metal alloys are usually used for metal-ceramic restorations. Applications of base-metal alloys has been developed because of economic consider-ations, mechanical properties and low density. Remelting of used alloys is a common way in dental labs to reduce the costs of fixed prostheses. Few studies have been performed on the effect of recasting alloys on the metal-ceramic bond strength. The purpose of this study was to evaluate the effect of commond alloy recasting on metal- ceramic bond strength.
    Materials and Methods
    In this laboratory – experimental study, 23 waxed patterns in the size of 0.5 325 millimeter were cut with bisturi blade. Wax patterns were sprued, burned out and casted with commend alloy. The second group has the same method although they consisted of equal amount of fresh alloy and alloy remnants cast only once, the third and fourth group contained 50% fresh alloy and 50% used alloy of last group. After sandblasting, grinding and surface preparation, porcelain application was done with Noritake porcelain .samples fractured with 3-point bending test by Universal Testing machine at the speed of 0.5 mm per minute. Finally, the results were analyzed by ANOVA (p value = 0.007).
    Results
    The results indicate that the highest mean values of fracture strength of porcelain to metal was in the first group (30.9 N) and then squencely in the group 3 (28.7 N), group 2 (26.8) and group 4 (24.3 N).There is a significant difference between group 1 and 2 (p value = 0.03), group 1 and 4 (p value = 0.001) and group 3 and 4 (p value = 0.02). There was no significant difference between group 1, 3 (p value = 0.26), group 2 and 3 (p value = 0.3) and group 2 and 4 (p value = 0.18).
    Conclusion
    Recasting of base metal alloys statistically decrease the bond strength of porcelain to metal.
    Keywords: Key words: Base metal alloy, Recasting, Bond strength
  • Shirin Amini, Shirin Zahra Farhad, Sina Shahabi, Taraneh Jalali Farahni Page 9
    Introduction
    It has been demonstrated that cytokines are important factors in the progression of periodontitis and some of them have an important role in the pathogenesis of periodontal disease. The aim of this study was to compare IL-23 levels in gingival crevicular fluid of patients with chronic periodontitis and healthy subjects. In addition, the relationship between IL-23 levels and probing pocket depths was assessed.
    Materials and Methods
    In this in vitro study, samples were collected from the gingival crevicular fluid of 19 patients with chronic periodontitis and 19 healthy subjects, using paper points. The samples were transferred to the laboratory in transfer vials. IL-23 levels were determined using ELISA reader. The relation between IL-23 levels and probing depths was assessed. Data were analyzed with SPSS 20 using independent t-test and Pearson’s correlation coefficient (α = 0.05).
    Results
    The results showed statistically significant differences in IL-23 levels in GCF between healthy subjects and patients with chronic periodontitis, with higher IL-23 levels in patients with chronic periodontitis (p value
    Conclusion
    Based on the results of the present study, IL-23 levels in gingival crevicular fluid can be used for the diagnosis of chronic periodontitis.
    Keywords: Chronic periodontitis, Gingival crevicular fluid, Interleukin, 23
  • Atousa Aminzadeh, Seyed Mohammad Razavi, Ali Sabeti Sanat Page 17
    Introduction
    OLP is a relatively common chronic inflammatory skin disease with an immunologic background that often affects the oral mucosa. OLR is a mucosal lesion, clinically and histologically similar to OLP, and can occur in the oral cavity in response to some drugs or synthetic materials. The risk of dysplastic changes have been considered in both lesions. On the other hand, OSCC is one of the most common malignancies of the oral cavity. The aim of this study was to evaluate and compare expression of cytokeratin-19 (CK19) in OLP, OLR, OSCC and normal oral mucosa in terms of their staining intensity and patterns.
    Materials and Methods
    This descriptive-retrospective analysis was performed on 70 samples obtained from paraffin blocks of 20 cases of OLP, 20 cases of OLR, 20 cases of OSCC and 10 samples of normal oral mucosa. CK19 expression pattern and intensity of immunohistochemical staining were evaluated using Envision method. Data were analyzed with SPSS 20 using two-tailed regression test.
    Results
    There seemed to be a significant relationship between suprabasal expression of CK19 and type of lesion (p value
    Conclusion
    Increased expression of CK19 was dramatically consistent with region (basal and suprabasal) and type of lesion. In addition, the pattern of expression of CK19 in OLR and OSCC was very similar. Therefore, perhaps this protein marker might be used as both a diagnostic tool to distinguish lichen planus from lichenoid lesions and as a detector in possible malignant transformation of lichenoid lesions.
    Keywords: Cytokeratin, Lichen planus, Oral lichenoid reactions, Oral squamous cell carcinoma
  • Azadeh Torkzadeh, Elaheh Khajeh Sharaf Abadi, Ayda Pedram Page 29
    Introduction
    Idiopathic osteosclerosis is a localized growth of compact bone with an unknown cause. This lesion is asymptomatic and does not require treatment. The aim of this study was to determine the frequency of idiopathic osteosclerosis of jaw bones on panoramic radiographs.
    Materials and Methods
    A total of 1122 panoramic radiographs of patients referring for dental treatment were collected in this descriptive study. Data on each radiograph were recorded, including age, sex, location of lesion (maxilla, mandible, and anterior, premolar and molar regions), relationship between the lesion and adjacent teeth (apical, apical and interradicular, no relation) and root resorption of the affected teeth. Data were analyzed with chi-squared test and independent-t test (α = 0.05).
    Results
    Frequency of idiopathic osteosclerosis was 7%. The lesions were more frequent in females than in males; however, the difference was not statistically significant
    (p value = 0.195). The frequency of idiopathic osteosclerosis in the mandible, especially in the molar region, was significantly higher than that in the maxilla (p value
    Conclusion
    The frequency of idiopathic osteosclerosis was higher in females, in the area of mandibular molars and the late third decade of life.
    Keywords: Mandible, Maxilla, Osteosclerosis, Panoramic radiography
  • Mahmoud Sabouhi, Saied Nosouhian, Amin Davoudi, Mohammadreza Malekipour, Leila Khadivi Boroujeni, Mahsa Abbasi Page 36
    Introduction
    Dentists and all related oral hygiene occupations are endanger of cross contamination because of close contacts with patients. Dental laboratories are one of those which have a direct contact with dentist and cross infection control plays an important role to prevent exposure to pathogens. According to the fact that many dental laboratories are not well informed about cross infection control; the aim of this study is to prepare a questionnaire for evaluating both dentists and dental laboratories knowledge about cross control infections.
    Materials and Methods
    250 dentist and 50 dental laboratories were randomly chosen and prepared questionnaire distributed. The collected data were analyzed by SPSS software and Chi-Square test.
    Results
    There was no significant differences between general and post graduated dentist in using gloves, masks and protective eye glasses (p value > 0.05).the results showed no significant differences in uses of protective eye glasses between dentist who worked in clinics and private offices (p value = 0.384), but there was significant differences in using gloves (p value = 0.02).condensation silicones (90.5%) and alginates (90%) were the most impression materials and 88% of dentist rinsed the impressions always while 0.8% never did that.
    Conclusion
    The cross control infection is not sufficient among dental laboratories and clinics and it is need to pay more attention.
    Keywords: Cross infection, Detergents, Dental impression materials, Dental laboratories
  • Shiva Mortazavi, Dana Tahririan, Farshid Fathi Page 45
    Introduction
    Given the importance of oral hygiene in preschoolers this study was conducted to study selection and usage of toothpaste pattern among 3-5 years old children in Yazd, Iran.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study 200 children in range of 3-5 years old who brushed at least twice a week through interviews with their mothers and completing the questionnaire pattern of selection and toothpaste usage were examined for their children. Data were analyzed by SPSS software and Chi-square and t-tests and ANOVA analysis. The significant level of 05/0 = а was considered.
    Results
    Of the 200 children studied about 177 (%88/5) brushing teeth was done by the children themselves. The amount of toothpaste used for every brushing 76 people (%38) as much as a quarter of the brush, in 100 cases (%50) as much as half the size and in 24 cases (%12) it was the size of the size of the contact area.
    Conclusion
    The high prevalence of brushing by child can not be regarded positive finding in this age rang. Since tooth brushing is very important in children under 6years it is necessary to raise the level of awareness of parents about the pattern of just brushing using toothpaste more efforts paid.
    Keywords: Toothpaste, Child, Oral, Tooth Hygiene
  • Pardis Parsapour, Samira Shahsiah, Parnian Alavinejad, Shiva Iravani, Zeinab Mofatteh, Pardis Pedram Page 56
    Introduction
    Chemotherapy is one of the most common treatment modalities for blood malignancies such as leukemia, with several potential complications. Mucositis is one of the complications of chemotherapy, manifested with different severities. The aim of this study was to evaluate the prophylactic effect of vitamin E on reducing the severity of chemotherapy-induced mucositis.
    Materials and Methods
    This randomized clinical trial was performed in Ahvaz’s Shafa Hospital on 56 leukemic patients, undergoing chemotherapy. The patients were divided into 3 groups: 1) systemic treatment group, case group 1; 2) topical treatment group, the case group 2; and 3) control group. The oral mucosa of the patients was evaluated for the severity of mucositis and the patient’s response to pain. Data were analyzed with Mann-Whitney test and t-test (α = 0.05).
    Results
    In relation to the severity of mucositis, based on the results of Mann-Whitney test, there was a significant difference between the case group 2 and control group (p value ≤ 0.01). There was no significant difference between the two case groups (p value = 0.2). In relation to the patient’s response to pain, there was a significant difference between the case group 2 and control group (p value ≤ 0.01). There was no significant difference between the two case groups (p value = 0.4). Therefore, vitamin E decreased the incidence of thermotherapy-induced mucositis.
    Conclusion
    Within the limitations of this study, vitamin E in its topical form is an effective medicament for reducing the severity and pain of chemotherapy-induced mucositis.
    Keywords: Chemotherapy, Oral mucositis, Vitamin E
  • Zahra Dalili Kajan, Ali Moshajari, Narges Kakaei, Ehsan Kazemnejadleili Page 64
    Introduction
    Sutures are important intermediaries in the skeletal growth and biomechanical treatments, by changing their morphology during normal growth. The aim of this study was to observe and assess the changes in the morphology of mid-palatal suture in the age group of 8 to 25 years by using cone beam computed tomography (CBCT) images in an Iranian population living in Guilan province.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study done based on 128 CBCT images of the patients who referred to an Oral and maxillofacial radiology center in the city of Rasht at 1393 to 1394. Three line status of (1)vast distinct lucent,(2) slim distinct lucent and (3)indistinct and six marginal status of (A)smooth, (B)opened scallop, (C)closed scallop, (D)smooth to open scallop, (E)opened to closed scallop and (F)smooth to closed scallop identified and defined. Data analysis was done by Chi-square, Fisher's exact and one way ANOVA tests with the level of significance less than 0.05.
    Results
    Vast distinct lucent and slim distinct lucent with frequency of %71.1 and %26.6 was the most common Line status of mid-palatal suture, in age range of 16-20 and 11-15 respectively. The most common marginal status was smooth (%57.0) in age range of 16-20, second was opened scallop (%25.0) in age range of 21-25, and closed scallop (%12.5) was the third common status that was in the age range of 11-15. From the point of view of the most marginal status in combination with line status smooth margin in connection with vast and slim distinct lucent was the common status with frequency of %64.68 and %41.2 that we observed subsequently, and the only indistinct line status was connected with closed scallop. There was no significant difference between sex, among mean age levels and totally among different age groups about form and marginal status of the midpalatal suture.
    Conclusion
    It seems that chronological age and gender could not be appropriate standard criteria for determining of developmental status of suture’s line and margin during growth.
    Keywords: Cranial suture, Cone Beam Computed Tomography, Palate
  • Mahmoud Sabouhi, Nasrin Al-Sadat Dibaji, Mohsen Hormozi Page 75
    Introduction
    Polycarboxylate cement is one of the most commonly used cements in prosthodontics and in pediatric and restorative dentistry. However, the compressive strength and film thickness of polycarboxylate cement need to be investigated.
    Materials and Methods
    In this in vitro study, 20 samples (10 samples from each cement) were used to test the film thickness and compressive strength of cements. Five samples from each cement were used to test the film thickness and 5 samples were used to test the compressive strength based on 1-12252A standard of Iran (ISO 9917-1: 2007). Data were analyzed with ANOVA (α = 0.05).
    Results
    The mean film thickness of Harvard and Ariadent cements were 26 ± 0.58 and 77.2 ± 4.36 µm, respectively. The mean compressive strengths of Harvard and Ariadent cements were 67.68 ± 11.82 and 63.46 ± 5.42 MPa, respectively.
    Conclusion
    According to the criteria set by the 12252-1 standard, Harvard and Ariadent cements exhibited film thickness higher than the standard, which was unacceptable. However, both cements exhibited acceptable compressive strengths based on the standard.
    Keywords: Compressive strength, Film thickness, Polycarboxylate cement
  • Mohammad Azarian, Reza Darabi, Naghmeh Baharloo Page 83
    Introduction
    Edentulism is an important problem for most people and unfortunately many do not take it seriously. The aim of this study was to determine the prevalence of edentulism and related factors in subjects over 20 years of age in Isfahan.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, 602 adults (301 females and 301 males) over 20 years of age were selected, from those referring to dental clinics in Isfahan .The prevalence of edentulism and its relation with age, gender, smoking, oral hygiene, medical history, periodical dental examination and education were investigated through questionnaires and clinical examination. Data were analyzed with Chi-Squared and Mann-Whitney tests and t-test (α = 0.05).
    Results
    The relationships between edentulism and variables such as age, smoking, caries, and periodontal disease, oral hygiene, periodic dental check-ups and education were statistically significant (p value
    Conclusion
    The prevalence of edentulism was related to factors such as age, smoking, oral and dental hygiene, medical history, lack of periodic check-ups and education; however, it did not exhibit a significant relationship with gender. Furthermore, the most important factors for tooth loss were periodontal diseases and caries.
    Keywords: Edentulism, Prevalence, Related factors
  • Roohollah Naseri, Mohammadjavad Mansouri, Ali Moochani Page 90
    Introduction
    To investigate the outcomes of implants and prosthodontic treatments, it is necessary to have information about demographic, surgical and prosthetic variables of each patient. The aim of this study was to provide an organized collection of the implant success-related surgical and prosthetic data of patient records of the dental implant clinic of Isfahan Dental School from 1997 to 2013.
    Materials and Methods
    This descriptive study was conducted on patients referred to Isfahan Dental School for placement of implants from 1997 to 2013. After accessing the patient records, the demographic characterization, medical and dental histories, follow-up information, as well as surgical and prosthetics data, were collected. Data were reported as frequencies and percentages.
    Results
    The samples consisted of 2517 implants. The GBR technique was performed on 438 implants. The sinus lift technique had the highest rate in advanced surgical procedures in 158 implants. Autograft was performed in 7% of implants. Alloplast graft had the highest frequency in bone grafts (40.31%), followed by xenograft with a frequency of 38.9%. A total of 905 implants were bone level and 1532 were tissue level.
    Conclusion
    Alloplast grafts had the highest frequency in GBR. Sinus lift was performed with 158 implants. The most commonly used implant brand was Zimmer.
    Keywords: Dental record, Dental Implant, Dental prosthesis
  • Jaber Yaghini, Mohammad Shahaboei, Narges Naghsh, Masoud Zare Bidaki Page 99
    Introduction
    Antibiotics help resolve common infectious diseases. On the other hand, use of antibiotics is one of the most important reasons for resistance to antibiotics. Despite the necessity to administer antibiotics in many oral and dental diseases such as periodontal diseases, the pattern of prescribing antibiotics is inappropriate in many countries. The aim of this study was to evaluate the attitudes and practice of Isfahan general dental practitioners in relation to prescription of antibiotics in periodontal diseases.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional/analytical study, 140 general dental practitioners were selected using simple random sampling technique. A questionnaire with 9 questions on attitude and 7 questions on practice was submitted to each of them. Then the questionnaires were collected and data were analyzed with SPSS 22 using Pearson's correlation coefficient (α = 0.05).
    Results
    The results of this study showed that according to the accepted standards, 85% (n = 119) of dentists had correct attitudes toward prescription of antibiotics in periodontal diseases, and there was no subject with incorrect attitude. The results also showed that 34.3% (n = 48) of dentists had moderate and 65.7% (n = 92) had good practice about prescription of antibiotics in periodontal diseases. In addition, there was no significant relationship between mean scores of attitude and practice (r = -0.05, p value = 0.5).
    Conclusion
    This study showed that general dental practitioners in Isfahan have acceptable attitudes and practice about antibiotic prescription in periodontal diseases, although this attitude and practice are far from the ideal.
    Keywords: Antibiotics, Attitude, Periodontal diseases
  • Seyed Javad Ghazi Mirsaeid, Fatemeh Masoudi Page 109