فهرست مطالب

دانشکده دندان پزشکی اصفهان - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 67، تابستان 1398)

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 67، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بیژن موحدیان، سید امیر سیادت * صفحات 121-129
    مقدمه
    ناهنجاری های دندانی- صورتی به طور کلی به نقص های مرتبط با فکین و دندان ها نسبت داده می شود. این ناهنجاری ها می تواند در یک فک و یا در هر دو فک وجود داشته باشند. جراحی ارتوگناتیک فرایندی است که در آن ناهنجاری و مال اکلوژن به وسیله ی ارتودنسی و جراحی اسکلت صورت اصلاح می شود. این فرایند در بعضی از مواقع همراه با جراحی های بافت نرم نیز صورت می گیرد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی شاخص های اپیدمیولوژیک و چند ویژگی مرتبط با جراحی ارتوگناتیک و مقایسه ی اطلاعات حاصل از بررسی بیماران نیازمند جراحی با سایر کشورها و جوامع بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه، یک مطالعه ی توصیفی- مقطعی در بیماران مراجعه کننده به یک مرکز جراحی فک و صورت در شهر اصفهان بود. این بیماران در طی سال های 1390 تا 1394 برای جراحی مراجعه کردند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 22 و آزمون های 2χ، تی، آنالیز واریانس یک طرفه در سطح معنی داری (p value ≤ 0/05) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین کلی سن بیماران 25/9 (بازه ی سنی 16 تا 45 سال)، که از این تعداد 64/7 درصد زن و 32/3 درصد مرد (203 زن و 97 مرد) بودند. اکلوژن کلاس III (62 درصد) شایع ترین اکلوژن بود و پس از آن کلاس II (32/7 درصد) و کلاس I (5/3 درصد) بود. شایع ترین جراحی، جراحی Bimaxillary (57/3 درصد) و پس از آن جراحی (Bilateral sagittal split osteotomy) BSSO (21/3 درصد)،Lefort1 (16/3 درصد) و SARPE (5 درصد) بود. همچنین 5/7 درصد از بیماران، تحت عمل جنیوپلاستی قرار گرفتند. بر روی افراد کلاس III بیشتر جراحی Bimaxillary انجام شد.
    بحث
    جراحی ارتوگناتیک در بین جوانان و زنان شایع تر است. دفورمیتی کلاس III، فراوان ترین پروفایل صورتی در بیماران خواستار جراحی در منطقه ی مورد بررسی می باشد.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، جراحی ارتوگناتیک، اصفهان
  • فرهاد نورایی، سید محمد رضوی، آتوسا امین زاده * صفحات 130-137
    مقدمه
    کراتوسیست ادنتوژنیک تومور KCOT (Keratocystic odontogenic tumor) یا ادنتوژنیک کراتوسیست OKC (Odontogenic keratocyst)، نوع مشخصی از سیست های ادنتوژنیک تکاملی است که به علت ویژگی های هیستوپاتولوژیک و مشی بالینی خاص، باید مورد توجه قرار گیرند. سایتوکراتین 19 (CK19) در مخاط نرمال غیر کراتنیزه دیده می شود و با التهاب، بیان آن افزایش می یابد. به تازگی استفاده از این تومور مارکر جهت شناسایی کیست ها و تومورهای ادنتوژنیک پیشنهاد شده است، لذا با توجه به اهمیت OKC، هدف از این مطالعه، بررسی بیان این تومور مارکر در سلول های اپت لیالی کراتوسیست التهابی و غیر التهابی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی مورد- شاهدی از نوع گذشته نگر بر روی 25 عدد بلوک پارافینی ادنتوژنیک کراتوسیست التهابی و غیر التهابی موجود در بایگانی بخش پاتولوژی دانشکده ی دندان پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان و علوم پزشکی اصفهان انجام شد. پس از انتخاب نمونه ها، مقاطع به ضخامت 3-5 میکرومتر از کلیه ی بلوک های پارافینی تهیه و به روش ایمنوهیستوشیمیایی با استفاده از نشانگر (CK19) رنگ آمیزی شدند. رنگ پذیری سیتوپلاسمی سلول های اپی تلیالی کیست، با میکروسکوپ نوری با درشت نمایی 10 و 40 در سه لایه ی بازال، سوپرابازال و سطحی بررسی شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری من ویتنی با نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 20 تجزیه و تحلیل شدند (α = 0/05).
    یافته ها
    در مطالعه ی حاضر، در 100 درصد ادنتوژنیک کراتوسیت های التهابی و 84 درصد ادنتوژنیک کراتوسیت های غیر التهابی، بیان CK19 دیده شد. در ادنتوژنیک کراتوسیست های التهابی، بیان این تومور مارکر در لایه ی بازال، میانی و سوپرابازال دیده شد، در حالی که در ادنتوژنیک کراتوسیست های غیر التهابی، تنها در یک مورد بیان CK19 در لایه ی میانی دیده شد (0/001 >(p value .
    نتیجه گیری
    طبق یافته های پژوهش حاضر، CK19 در OKCهای التهابی و یا غیر التهابی بیان شده است. اما شدت رنگ آمیزی در گروه های مورد مطالعه، متفاوت بود. بر خلاف ضایعات مربوط به اپی تلیوم مخاط دهان، در اپی تلیوم ادنتوژنیک در حالت کراتینیزه نیز بیان CK19 دیده شد. همچنین ضایعات التهابی مخاط دهان با افزایش بیان CK19 دیده شد.
    کلیدواژگان: ایمنوهیستوشیمی، کیست ادنتوژنیک، التهاب، کراتین 19
  • نیلوفر ناظمی، حسن مومنی *، نصرالله بشردوست، مهدی ابریشمی صفحات 138-147
    مقدمه
    اختلال مفصل گیجگاهی- فکی TMD (Temporomandibular joint disorder)، تاثیر بسزایی بر رفتارهای اجتماعی و حالات روانی بیماران دارد و بر کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان، تاثیرگذار است. هدف از مطالعه ی حاضر، تعیین ارتباط اختلال مفصل گیجگاهی- فکی با کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان و سلامت روان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی، از بین بیماران مبتلا به TMD که در سال 1395-1396 به دانشکده ی دندان پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) مراجعه کرده بودند، تعداد 75 بیمار به عنوان گروه مورد و 75 نفر با همان شرایط و بدون تشخیص بیماری به عنوان گروه شاهد، انتخاب شدند. برای بررسی سلامت دهان، از پرسش نامه ی اختصاصی سلامت دهانی (Oral Health Impact Profile :OHIP14) و برای بررسی سلامت روانی، از پرسش نامه ی سلامت عمومی (GHQ-28: General Health Questionnaire) و برای درجه بندی درد مزمن، از پرسش نامه ی RDC/TMD Axisll (Research Diagnostic Criteria for Temporomandibular Disorders) استفاده شد. داده ها توسط آزمون های آماری رگرسیون، ANOVA و کروسکال- والیس تجزیه و تحلیل شدند (α = 0/05).
    یافته ها
    شاخص کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان OHIP14 (شیوع، شدت و گستردگی) بین دو گروه بیمار و شاهد، تفاوت معنی دار داشتند (p value = 0/0001) و در بین زنان بیمار، بیشتر از مردان بود و با بالا رفتن شدت درد مزمن، وضعیت شاخص بدتر می شد. شاخص های سلامت روان GHQ-28 (جسمانی سازی، اضطراب، افسردگی و اختلال روانی) بین دو گروه بیمار و شاهد، تفاوت معنی دار داشتند (p value = 0/0001) و با بالا رفتن شدت درد مزمن، وضعیت سلامت روان بدتر می شد. در بررسی ارتباط بین کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان (OHIP14) و سلامت روان (GHQ-28)، بیمارانی که در شاخص های GHQ-28 دارای اختلال بودند، از سلامت دهانی پایین تری برخوردار بودند (p value < 0/05).
    نتیجه گیری
    اختلال مفصل گیجگاهی- فکی، بصورت منفی، کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان و سلامت روان را تحت تاثیر قرار می دهد. در بیماران TMD، سلامت روان و سلامت دهان ارتباط نزدیکی باهم دارند، بطوری که بیماران با اختلال روانی، شاخص سلامت دهان و دندان OHRQOL (Oral Health Related Quality of Life) پایین تری نیز داشتند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سلامت روان، سلامت دهان، اختلالات مفصل گیجگاهی- فکی
  • نکیسا ترابی نیا، ندا کارگهی *، راضیه گلی صفحات 148-155
    مقدمه
    کیست ها و تومورهای ادنتوژنیک، ضایعات مهم فکی می باشند. گاهی رفتار آنها متاثر از عوامل غیر اپی تلیالی است. میوفیبروبلاست ها، سلول های اختصاصی استروما هستند. ماست سل ها بر تمایز و فانکشن میوفیبروبلاست ها تاثیر می گذارند. با توجه به اهمیت استروما در پیشرفت تومورها، هدف این مطالعه ، بررسی حضور ماست سل ها و میوفیبروبلاست ها و تاثیر آنها را بر ادنتوژنیک میگزوما (Odontogenic myxoma) OM، آدنوماتوئید ادنتوژنیک تومور (Adenomatoid odontogenic tumor) AOT و ادنتوژنیک کراتوسیست (Odontogenic keratocyst) OKC می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، 10 بلوک ادنتوژنیک میگزوما، 7 ادنتوژنیک کراتوسیست و 6 آدنوماتوئید ادنتوژنیک تومور، از آرشیو بخش آسیب شناسی دانشکده ی دندان پزشکی اصفهان با روش ایمونوهیستوشیمی با نشانگر αSMA (αSmooth Muscle Actin) و رنگ آمیزی هیستوشیمیایی تولوئیدین بلو، رنگ آمیزی شدند. میانگین تعداد میوفیبروبلاست ها و ماست سل ها، الگوی رنگ پذیری میوفیبروبلاست ها و شدت التهاب ضایعات بررسی شدند. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه ی 20 و با آزمون های آماری کروسکال والیس، من ویتنی و کای اسکوئر ارزیابی شدند (p value < 0/05).
    یافته ها
    درجه ی رنگ پذیری میوفیبروبلاست بین ضایعات، اختلاف معنی داری نداشت (p value = 0/55)، اما شدت التهاب، تفاوت معنی دار داشت (p value = 0/02). شدت التهاب در ادنتوژنیک کراتوسیست، به طور معنی داری بیشتر از آدنوماتوئید ادنتوژنیک تومور (p value = 0/025) و ادنتوژنیک میگزوما (p value = 0/023) بود، اما بین آدنوماتوئید ادنتوژنیک تومور و ادنتوژنیک میگزوما، اختلاف معنی داری نبود (p value = 0/87). توزیع فراوانی الگو بین ضایعات، تفاوت معنی دار داشت (p value = 0/015). به طوری که فراوانی الگوی کانونی (Focal) در ادنتوژنیک کراتوسیست، کم ترین بود. تعداد ماست سل های دست نخورده (Intact) (p value = 0/72)، دگرانوله (De granule) (p value = 0/69) و مجموع آن ها (p value = 0/75) بین ضایعات، اختلاف معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    تعداد ماست سل ها و میوفیبروبلاست ها بین ضایعات، اختلاف معنی داری نداشت، اما میوفیبروبلاست ها با درجه ی بالاتری در ادنتوژنیک میگزوما که تهاجم بیشتری دارد، بروز یافتند.
    کلیدواژگان: ادنتوژنیک میگزوما، استرومای همبندی، ادنتوژنیک کراتوسیست، آدنوماتوئید ادنتوژنیک تومور، میوفیبروبلاست، ماست سل
  • سید محمد رضوی، سعیده خالصی * صفحات 156-163
    مقدمه
    بیش از 95 درصد از سرطان های دهان، کارسینوم سلول سنگفرشی (Squamous cell carcinoma) SCC می باشد. شیوع SCC دهان در بالغین جوان کمتر از 40 سال، بین 0/4 تا 3/9 درصد از کل بیماران مبتلا به این سرطان می باشد. در سال های اخیر، افزایش شیوع این ضایعه ی بدخیم در سنین جوانی دیده شده است. هدف از این مطالعه، ارزیابی شاخص های کلینیکوپاتولوژیک SCC دهان در گروه های سنی مختلف در بیماران مراجعه کننده به دانشکده ی دندان پزشکی اصفهان بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، تعداد 80 پرونده ی ثبت شده با تشخیص نهایی SCC مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات دموگرافیک و بالینی شامل سن، جنسیت، نمای بالینی، مکان ضایعه و طول مدت آن، از پرونده های موجود در بخش پاتولوژی دهان دانشکده ی دندان پزشکی اصفهان استخراج شد. شاخص های هیستوپاتولوژیک و درجه ی بدخیمی تومور توسط دو پاتولوژیست دهان مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات به دست آمده، وارد نرم افزار SPSS نسخه ی 22 شد و با آزمون های آماری کای اسکوئر، من ویتنی و فیشر مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. میزان 0/05 < p value، معنی دار تلقی شد.
    یافته ها
    از تعداد 80 نمونه، 42 (52/5 درصد) زن و 38 (47/5 درصد) مرد با نسبت زن به مرد = 1/1 بود. مخاط آلوئولار، شایع ترین مکان درگیر در همگی گروه های سنی بود. شایع ترین تظاهر بالینی به صورت ضایعه ی اگزوفیتیک و در تمام گروه های سنی، کارسینوم سلول سنگفرشی خوب تمایزیافته، شایع ترین نوع هیستوپاتولوژیک بود. هیچ یک از شاخص های کلینیکوپاتولوژیک بین گروه های سنی، تفاوت معنی دار نداشت (p value < 0/05).
    نتیجه گیری
    طبق نتایج مطالعه ی اخیر، هیچ پارامتر هیستوپاتولوژیک اختصاصی بین گروه های سنی مختلف در بیماران مبتلا به SCC وجود نداشت. باوجود افزایش شیوع SCC دهان در بیماران جوان، این تومور بدخیم همچنان یکی از بیماری های مختص سنین بزرگسالی می باشد.
    کلیدواژگان: کارسینوم سلول سنگفرشی، پاتولوژی، سرطان دهان
  • مژده مهدی زاده، علی فرهادی پور، امیرحسین حبیب الهی * صفحات 164-172
    مقدمه
    تصویربرداری قبل از جراحی یا کشیدن مولر سوم مندیبل، از نظر بالینی در طرح درمان جراحی، کمک کننده است. در این مطالعه به بررسی نوع روش تصویربرداری قبل از جراحی مولر سوم مندیبل پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی، توسط یک فرد مشاهده گر، 20 کلینیک انتخاب شده به طور تصادفی، در شهر اصفهان مورد بازدید قرار گرفت. داده ها شامل داده های دندان پزشک، داده های بیماران و نوع تصویر برداری قبل از جراحی مولر سوم مندیبل، جمع آوری گردید. اطلاعات وارد نرم افزار SPSS نسخه ی شد و با استفاده از آمارهای توصیفی و ضریب همبستگی اسپیرمن و پیرسون مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. سطح معنی داری 0/05 p value < 20 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در مجموع، تعداد 200 پرونده مورد بررسی قرار گرفت که 103 نفر مرد و 97 نفر زن بودند. در 31 مورد (15/5 درصد) بدون تصویربرداری، اقدام به جراحی شده بودند. 6 مورد (3 درصد) تصویربرداری CBCT، 50 مورد (25 درصد) پانورامیک، 85 مورد (42/5 درصد) پری اپیکال و 28 مورد (14 درصد) پانورامیک- پری اپیکال قبل از جراحی مولر سوم مندیبل تهیه شده بود. 80 مورد (40 درصد) دندان ها به روش Coronectomy و 120 دندان (60 درصد) از طریق Full tooth removal مورد جراحی قرار گرفته بودند. از آنجایی که p value کمتر از 0/001 گزارش شد، مشخص گردید که رابطه ی معنی داری بین نوع تصویربرداری و جراحی وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بیش ترین تصویربرداری که مورد استفاده قرار گرفت، پری اپیکال بود. در تمامی مواردی که تصویربرداری CBCT استفاده شده بود، نوع جراحی Coronectomy بود. همچنین در تصویربرداری همزمان پانورامیک- پری اپیکال نیز در تمامی موارد Coronectomy انجام گرفت.
    کلیدواژگان: رادیولوژی، مولر سوم، دندان پزشک
  • محمدحسین آهنگر آتشی، آرمان محمدی شایان، سینا آهنگر آتشی *، امیرهومن صدر صفحات 173-181
    مقدمه
    موقعیت طبیعی سر، بر اساس تخمین NHO (Natural head orientation)، به عنوان یک جایگزین مناسب از نظر دقت و تکرارپذیری برای موقعیت طبیعی سر به روش ثبتی NHP (Natural head position) مطرح می باشد، که مشکلات تکنیکی و خطاهای فیزیولوژیک روش NHP را ندارد. این مطالعه با هدف تهیه ی نوعی تمپلیت، که استفاده از مزایای موقعیت طبیعی سر و خطوط رفرنس خارج جمجمه ای را بر پایه ی روش NHO امکان پذیر سازد، انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود. سفالوگرام و فتوگرافی های نیمرخ، از پرونده ی 60 بیمار بالغ (30 مرد و 30 زن) که دارای صورت متناسب و اکلوژن نرمال بودند، مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا بر روی فتوگرافی های بیمار، موقعیت طبیعی سر از راه تخمین، تعیین شد و سپس به سفالوگرام انتقال یافت. در سفالوگرام ها، خطوط عمودی و افقی حقیقی از نقطه ی نازیون نسج سخت، ترسیم شد و لندمارک های نسج سخت و نرم صورت، تعیین و از روی میانگین داده ها، نیمرخ استاندارد تهیه و تمپلیت به تفکیک جنس و در اندازه های مختلف تهیه شد. اطلاعات وارد نرم افزار SPSS نسخه ی 17 گردید و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون تی استیودنت استفاده شد. سطح معنی داری، p value < 0/05 به دست آمد.
    یافته ها
    در مقایسه ی بین تمپلیت گروه مذکر و مونث که با انطباق آنها در نقطه ی Nasion و خط افقی حقیقی انجام گرفت، نتایج نشان داد، اندازه های خطی در گروه مذکر نسبت به گروه مونث بزرگتر، چانه و پیشانی برجسته تر و زاویه ی نازولیبال کوچک تر است.
    نتیجه گیری
    استفاده از تمپلیت سفالومتری بر پایه ی NHO، به عنوان یک ابزار تشخیصی مفید می باشد که موجب بالا رفتن سرعت و دقت آنالیز در درمان های ارتودنسی می شود.
    کلیدواژگان: تمپلیت، سفالومتری، NHO
  • کامران امینی، محمد خدایی *، پریناز مهدویان صفحات 182-189
    مقدمه
    آمالگام، یکی از رایج ترین مواد پر کننده ی عیوب دندانی می باشد که همچنان، به واسطه ی محتوی جیوه و خطرات ناشی از رهایش آن و مقاومت به خوردگی محدود در محیط بدن، استفاده ی کلینیکی آن مورد بحث محققین می باشد. در این مطالعه سعی شده است با مقایسه ی چهار نوع آمالگام تجاری موجود (در ایران)، خواص مکانیکی، ریزساختاری و مقاومت به خوردگی آنها مقایسه شود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی آزمایشگاهی، تعداد 20 نمونه آمالگام از چهار نوع شرکت تجاری (Cinalux: Owzan Company, Iran Honghai Tech. China, ARDENT Amalgam, Sweden, و SDI (GS-80), Australia) موجود تهیه شد و سپس در آمالگاماتور با جیوه مخلوط شدند. سپس از هر برند، یک نمونه ی سخت شده به قطر و ارتفاع 6 میلی متر، توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، مورد ارزیابی ریزساختاری قرار گرفتند. همچنین توسط دستگاه آزمون فشار تک محوره، خواص مکانیکی 3 نمونه از هر برند آمالگام ها، مورد ارزیابی قرار گرفتند. مقاومت به خوردگی یک نمونه از هر برند، به روش پولاریزاسیون در محلول نمکی نیز مورد مطالعه قرار گرفت. برای مقایسه ی دقیق داده های کمی، از تحلیل آماری آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) با استفاده از نرم افزار Graph Pad prism 6 استفاده شد. اختلافات در مقادیر p value < 0/05، به صورت معنی دار اعلام شدند.
    یافته ها
    هر چند هر چهار نوع آمالگام مورد بررسی، عاری از فاز مضر گاما 2 بوده اند، اما به خاطر اختلاف در مورفولوژی فازها، مقاومت به خوردگی متفاوتی در محلول نمکی از خود نشان دادند. همچنین خواص مکانیکی آمالگام ها نیز به واسطه ی اختلاف در مورفولوژی فازها، متفاوت بوده است و هر چهار مورد، رفتار ترد و استحکام بالای 300 مگاپاسکال از خود نشان داده اند. به طور کلی، آمالگام نوع 2 (Honghai Tech. China) دارای برترین خواص نسبت به سایرین بوده است.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج به دست آمده، ریزساختار آمالگام پس از سخت شدن، تاثیر قابل توجهی بر استحکام و مقاومت به خوردگی آن داشت. همچنین همه ی آمالگام های مورد استفاده در این مطالعه، از فازهای یکسانی تشکیل شده بودند.
    کلیدواژگان: آمالگام، خواص مکانیکی، ریزساختار، فاز
  • فیروز زادفتاح *، عمران حاج محمدی، مهسا فرزانه صفحات 190-200
    مقدمه
    دندان پزشک باید اطلاعات کافی نسبت به داروهایی که تجویز می‏کند و داروهای مورد استفاده ی بیماران با مشکلات سیستمیک داشته باشد. هدف این مطالعه، بررسی میزان آگاهی دندان پزشکان عمومی شهر اردبیل در زمینه ی دارو‏‏های مورد مصرف در درمان‏‏ ریشه ی دندان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی- توصیفی، میزان اطلاعات دندان پزشکان عمومی اردبیل در مورد دارو‏های مورد مصرف در درمان‏های ریشه ی دندان پزشکی در سال 1395-1396 بررسی گردید. بدین منظور، پرسش نامه ای طراحی شد و تعداد 80 نفر از دندان پزشکان عمومی، پرسش نامه ی مزبور را تکمیل نمودند. در پرسش نامه راجع به اطلاعات دموگرافیک و میزان آگاهی دندان پزشکان پرسش به عمل آمد. پس از جمع آوری داده‏ها، اطلاعات به دست آمده در نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 23 با استفاده از آمار توصیفی و تحلیل واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند (α = 0/05).
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین آگاهی (6/91 ± 14/56) در مورد داروهای مورد استفاده در درمان ریشه، متوسط می باشد؛ همچنین نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری در میانگین آگاهی دندان پزشکان در مورد داروهای مورد استفاده در درمان ریشه بر اساس سن، سابقه و نوع دانشگاه وجود دارد (p value < 0/05)؛ اما تفاوت معنی داری در میانگین آگاهی دندان پزشکان در مورد داروهای مورد استفاده در درمان ریشه بر اساس جنسیت و منبع کسب آگاهی وجود ندارد (p value < 0/05).
    نتیجه گیری
    میزان آگاهی دندان پزشکان عمومی در مورد داروهای مورد مصرف دندان پزشکی در درمان ریشه، در حد متوسط می باشد. ارتباط معکوس میان پیشینه ی کار و نمره ی آگاهی، نشانگر این موضوع است که اطلاعات دندان پزشکان با افزایش پیشینه ی کار، به روز نشده و در این زمینه پیگیری جدی وجود ندارد. این مساله نیاز به دوره‏های بازآموزی برای دندان پزشکان، پیرامون داروهای مورد مصرف در دندان پزشکی در درمان ریشه را مشخص می‎نماید.
    کلیدواژگان: اندودنتیکس، پزشک عمومی، تجویز دارو
  • کیمیا صادق پور، فاطمه رشیدی میبدی، میثم مهابادی، بهرام مجیدی * صفحات 201-208
    مقدمه
    کاندیدیازیس، شایع ترین عفونت قارچی حفره ی دهان است که اغلب توسط کاندیدا آلبیکانس ایجاد می شود. از آنجایی که حضور میکروارگانیسم های فرصت طلبی چون کاندیدا آلبیکانس و چسبندگی آنها به بیس دنچر در دهان و بروز استوماتیت ناشی از دنچر، از شایع ترین بیماری های ناشی از دنچر کامل و پارسیل می باشد، در این مطالعه، مقایسه ی آزمایشگاهی سه روش مختلف تهیه ی آکریل بیس دنچر در چسبندگی و کلونیزاسیون کاندیدا آلبیکانس انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی تجربی- آزمایشگاهی، 60 مکعب با ابعاد 10×10×10 میلی متر از جنس رزین آکریلی (Ivoclar Vivadent_ Liechtenstein) با سه روش تهیه ی سرماسخت، گرماسخت و مولد تزریقی آماده و کاملا پالیش شدند. سوسپانسیون مخمری روی سطح بلوک های رزینی برای مدت 40 دقیقه انکوبه شد. سپس با 1 میلی لیتر سرم فیزیولوژی استریل شسته و 20 میکرولیتر از محلول حاصل بر روی پلیت سابروز دکستروز آگار کشت داده شد. تعداد کلنی ها بعد از 24 ساعت و 48 ساعت شمارش شدند. برای زمان های 60 و 120 دقیقه هم به همین ترتیب عمل شد. داده ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 20 و آزمون های آماری آنالیز واریانس دوطرفه و تی زوجی تجزیه و تحلیل شدند (α = 0/05).
    یافته ها
    نتایج رشد مخمر هم در روش تهیه ی آکریل (p value = 0/001) و هم مدت زمان مجاورت قارچ و آکریل (p value < 0/001) معنی دار بود. کم ترین میزان کلنی در روش سرماسخت دیده شد. در هر سه نوع روش ساخت آکریل، مدت زمان مجاورت آکریل و قارچ، میانگین تعداد کلنی کاندیدا آلبیکانس در کشت 48 ساعته، به طور معنی داری بیشتر از کشت 24 ساعت بود (p value < 0/001).
    نتیجه گیری
    روش تهیه ی آکریل بر روی چسبندگی و کلونیزاسیون کاندیدا آلبیکانس موثر می باشد و با توجه به میزان کمتر کلونیزاسیون در آکریل سرماسخت بهتر است از این نوع آکریل، به خصوص برای افرادی که مستعد عفونت هستند یا افرادی که بهداشت ضعیفی دارند، استفاده شود.
    کلیدواژگان: کاندیدا آلبیکانس، آکریلیک رزین، دنچر استوماتیت، کلونیزاسیون
  • سعید صادقیان، فرناز تاجمیرریاحی، میترا رضایی * صفحات 209-217
    مقدمه
    مطلوب ترین نتایج درمان ارتودنسی جهت اصلاح رشد، زمانی حاصل می شود که درمان در مرحله ی رشدی مطلوب آغاز شود. در این صورت، کم ترین عوارض بالقوه و ثبات درمان را به دنبال خواهد داشت. بسیاری از محققین نشان داده اند، سن تقویمی برای ارزیابی تکامل اسکلتی، قابل اعتماد نمی باشد. استفاده از یک شاخص قابل اعتماد برای شناسایی مراحل مختلف بلوغ اسکلتی، از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط بین مراحل کلسیفیکاسیون دندان ها و بلوغ مهره های گردنی در کودکان 9 تا 14 ساله بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی-تحلیلی، از رادیوگرافی پانورامیک و لترال سفالومتری 200 بیمار 9 تا 14 سال مراجعه کننده به بخش ارتودنسی دانشکده ی دندان پزشکی اصفهان استفاده شد. در این مطالعه برای تعیین کلسیفیکاسیون دندان های کانین، پرمولر اول، پرمولر دوم و مولر دوم از روش دمیرجان و همکاران مورد بررسی قرار گرفت. برای ارزیابی مراحل مختلف بلوغ اسکلتی، از روش بررسی بلوغ مهره های گردنی استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 23 و ضریب همبستگی اسپیرمن تجزیه و تحلیل شد (α = 0/05).
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد، در دختران بین کلسیفیکاسیون دندان کانین، پرمولر اول و دوم، مولر دوم دو سمت چپ و راست با مراحل مختلف بلوغ مهره های گردنی، رابطه ی معنی داری وجود داشت (ضریب همبستگی اسپیرمن برای دندان کانین 0/5 :r، پرمولر اول 0/5 :r، پرمولر دوم 0/6 :r و مولر دوم 0/6 :r) (p value < 0/001).
    ولی در پسران، فقط در دندان مولر دوم چپ 0/3 :r و دندان مولر دوم راست 26/0 :r و دندان کانین سمت چپ 3/0 :r رابطه معنی دار بود (p value < 0/001).
    نتیجه گیری
    ارتباط بین کلسیفیکاسیون دندان ها و بلوغ مهره های گردنی در دختران، معنی دار بود و در پسران در دندان مولر دوم و کانین چپ، معنی دار بود.
    کلیدواژگان: مهره ی گردنی، رادیوگرافی پانورامیک، سن کرونولوژیک
  • زهرا ناهیدی، آرش ایزدی *، شبنم نعیمی، رضا رضایی صفحات 218-225
    مقدمه
    تعیین دقیق طول کارکرد، یکی از مهم ترین مراحل انجام درمان های ریشه می باشد که به صورت مستقیم در موفقیت درمان موثر است. وسایل و روش های گوناگونی برای تعیین طول کارکرد کانال ریشه معرفی شده اند که از این میان می توان به دستگاه های آپکس یاب الکترونیکی اشاره نمود. این مطالعه با هدف بررسی مقایسه ای دقت سه آپکس لوکیتور الکترونیکی Woodpecker، Root zx و Coxo با طول واقعی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی تجربی از نوع آزمایشگاهی، تعداد 30 دندان تک کانال سانترال ماگزیلا که دارای شرایط ورود به مطالعه بودند، انتخاب شد و طول کارکرد هر دندان با سه آپکس لوکیتور الکترونیکی Root zx، Woodpecker و Coxo اندازه گیری شد. اندازه گیری های الکترونیکی، طبق دستور شرکت سازنده، با استفاده از k فایل 15 و بعد از شستشو با هیپوکلریت 6 درصد و نرمال سالین 0/9 درصد، در محدوده ی 0/5 ± و 1 ± میلی متری و منطبق بر تنگه ی اپیکالی، انجام پذیرفت. طول کارکرد حقیقی با سایش 4 میلی متر انتهای ریشه و اندازه گیری فاصله ی بین نقطه ی مرجع کرونالی تا تنگه ی اپیکالی در زیر میکروسکوپ محاسبه گردید و سپس داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای اسکوئر و فیشر با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 16، بررسی گردید و سطح معنی داری (p value < 0/05) در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در محدوده ی 0/5 ± میلی متر و 1 ± میلی متر، دقت آپکس لوکیتورهای Root zx برابر با 76/7 درصد و 100 درصد، Woodpecker برابر با 90 درصد و 100 درصد و Coxo برابر با 93/3 درصد و 100 درصد می باشد. تفاوت معنی داری بین اندازه گیری های Root zx، Woodpecker و Coxo با طول کارکرد حقیقی مشاهده نشد (p value = 0/738، 0/687، 0/090).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از مطالعه ی حاضر، هیچ کدام از سه آپکس لوکیتور مورد آزمایش، دقت 100 درصد را در موارد منطبق بر تنگه ی اپیکالی گزارش نکردند. اختلاف اندازه ی طول کارکرد به دست آمده توسط سه آپکس لوکیتور با طول واقعی، تفاوت آماری معنی داری نداشت.
    کلیدواژگان: آپکس لوکیتور الکترونیکی، طول کارکرد، تنگه ی اپیکالی
|
  • Bijan Movahedian, Seyed Amir Siadat * Pages 121-129
    Introduction
    Dentofacial deformities have been described as changes that affect the jaws and dentition. Such deformities can be found in one jaw or in both jaws. Orthognathic surgery is a process in which dentofacial deformities and malocclusions are corrected with orthodontic and surgical operations of the facial skeleton. The aim of this study was to investigate epidemiological indices and some characteristics related to orthognathic surgery and compare data collected from patients requiring surgery with those from other communities and countries.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was carried out on patients referring to an oral and maxillofacial surgery center in Isfahan. The subjects had undergone orthognathic surgery in 2011‒2015. Data were analyzed with SPSS 22, with t-test, one-way ANOVA and chi-squared test (α = 0.05).
    Results
    The mean patient age was 25.9 (range, 16‒45 years) with 67.7% (n = 203) and 32.3% (n = 97) female and male subjects, respectively. The most common facial pattern was class III (62%), followed by class II (32.7%) and class I (5.3%). The most common surgery was bimaxillary (57.3%), followed by BSSO (bilateral sagittal split osteotomy, 21.3%), Lefort I (16.3%) and SARPE (5%). Data showed 5.7% of patients had undergone genioplasty. Bimaxillary surgery was more often performed on patients with class III occlusal relationship.
    Conclusion
    Orthognathic surgery was more common among women and young people. Class III deformity was the most common profile among patients seeking surgery in this region.
    Keywords: Epidemiology, Orthognathic surgery, Isfahan
  • Farhad Noraei, Sayed Mohhamad Razavi, Atousa Aminzadeh * Pages 130-137
    Introduction
    Odontogenic keratocyst (OKC) or keratocystic odontogenic tumor (KCOT) is a developmental odontogenic cyst which requires special attention due to its unique clinical and histopathological features. CK19 is expressed in non-keratinized normal epithelium and its expression increases during inflammation. Recently the use of this tumor marker has been suggested for identification of odontogenic cysts and tumors. Thus the aim of the present study was to evaluate the expression of CK19 in inflammatory and non-inflammatory keratocyst epithelial cells.
    Materials and Methods
    This retrospective cross-sectional study was performed immunohistochemically on 25 inflamed and non-inflamed OKC paraffin blocks retrieved from the Archives of the Oral Pathology Laboratories of Isfahan Azad University and Isfahan University of Medical Sciences Medical Faculties. After selecting the samples, sections measuring 3‒5 µm in thickness were prepared. The intensity of cytoplasmic stainability was studied immunohistochemically in three different layers of cyst epithelium: basal, suprabasal and superficial under a light microscope at ×10 and ×40. Data were analyzed with Mann-Whitney test using SPSS 20 (α = 0.05).
    Results
    Expression of CK19 was seen in 100% of inflammatory OKCs and 84% of non-inflammatory OKCs. In inflamed OKCs expression of CK19 was seen in all the three layers of epithelium; however, in non-inflamed OKCs expression of CK19 was seen in the middle layer in only one sample (p value < 0.001).
    Conclusion
    According to the results of the present study, CK19 was expressed in both inflammatory and non-inflammatory OKCs; however, the intensity of staining was different between the groups. In contrast to oral mucosal lesions CK19 was expressed in keratinized odontogenic epithelium. In odontogenic keratocyst, expression of CK19 was seen in response to inflammation as seen in oral lesions.
    Keywords: Immunohistochemistry, Odontogenic cyst, Inflammation, Keratin-19
  • Niloofar Nazemi, Hasan Momeni *, Nasrollah Bashardoost, Mehdi Abrishami Pages 138-147
    Introduction
    Temporomandibular joint disorder (TMD) has a significant effect on the sufferer’s social behavior, mental state and oral health-related quality of life. The aim of this study was to evaluate the relationship between TMD and oral health-related quality of life and mental health.
    Materials and Methods
    In this analytical‒descriptive study, of patients with TMD, who referred to Dental School of Khorasgan University in 2016‒2017, 75 patients with TMD were selected for the case group, while 75 patients with the same conditions but without a TMD diagnosis were selected for the control group. The OHIP14 (Oral Health Impact Profile) questionnaire was used to evaluate each patient’s oral health and GHQ-28 (General Health Questionnaire) was used to evaluate mental health. Chronic pain was graded with RDC/TMD Axis11 (Research Diagnostic Criteria for Temporomandibular Disorders) questionnaire. Data were analyzed with regression analysis, ANOVA and Kruskal-Wallis test, using SPSS 22 (α = 0.05).
    Results
    OHIP14 indicators (prevalence, intensity and popularity) were significantly different between the case and control groups (p value < 0.0001). These scores were higher in female TMD patients compared to males and were higher in patients with high levels of chronic pain. GHQ-28 mental health indicators (materializing, stress, depression and mental issues) were significantly different between the two groups (p value < 0.0001). An increase in pain severity resulted in deterioration of mental health. Analysis of the relationship between mental health (GHQ-28) and oral health (OHIP14) revealed that patients with lower GHQ-28 scores had lower levels of oral health (p value < 0.05).
    Conclusion
    TMD negatively affects oral health-related quality of life and mental health. Mental health and oral health levels are highly correlated in TMD patients; patients with mental health issues often score low in OHRQoL.
    Keywords: Mental health, Oral health, Quality of life, Temporomandibular joint disorders
  • Nakisa Torabinia, Neda Kargahi *, Razieh Goli Pages 148-155
    Introduction
    Odontogenic cysts and tumors are important jaw lesions. Sometimes their behavior is influenced by non-epithelial factors. Myofibroblasts are specific cells of the stroma. Mast cells affect the differentiation and function of myofibroblasts. Regarding the importance of stroma in the progression of tumors, the present study examined the presence of mast cells and myofibroblasts and their effects on odontogenickeratocyst (OKC), odontogenicmyxoma (OM) and adenomatoidodontogenic tumor (AOT).
    Materials and Methods
    In this cross-sectional descriptive-analytical study, 10 blocks of OM, 7 blocks of OKC and 6 AOT blocks from the Archives of the Department of Pathology, Isfahan Dental School, were stained with αSMA immunohistochemistry marker and toluidine blue histochemical marker. The mean number of myofibroblasts and mast cells, the color pattern of myofibroblasts and the severity of inflammation of the lesions were evaluated. Data was analyzed by SPSS 20 using Kruskal-Wallis, Mann-Whitney and chi-squared tests (α = 0.05).
    Results
    The degree of myofibroblast staining was not significantly different between the lesions (p value = 0.55), but the severity of inflammation was significantly different (p value = 0.02). The severity of inflammation in OKC was significantly higher than AOT (p value = 0.025) and OM (p value = 0.023) but there was no significant difference between AOT and OM lesions (p value = 0.87). There was a significant difference between the distribution patterns of the lesions (p value = 0.015). The frequency of the focal pattern in the OKC was minimal. The number of intact (p value = 0.72), degranulated (p value = 0.69) and total (p value = 0.75) mast cells were not significantly different between the lesions.
    Conclusion
    There were no significant differences in the number of mast cells and myofibroblasts between the lesions, but myofibrroblasts were expressed with higher levels in OM, which is more invasive.
    Keywords: Adenomatoidodontogenic tumor, Connective tissue stroma, Mast cell, Myofibroblast, Odontogenickeratocyst, Odontogenicmyxoma
  • Seyed Mohammad Razavi, Saeedeh Khalesi * Pages 156-163
    Introduction
    Over 95% of oral cancers are squamous cell carcinomas (SCC). The prevalence of oral SCC in subjects < 40 years of age has been reported to be 0.4‒3.9% of all the subjects with this lesion. The number of young patients with this malignant tumor has increased in recent years. The present study was undertaken to evaluate the clinico-pathological parameters of OSCC in patients in different age groups, referring to Isfahan Faculty of Dentistry.
    Materials and Methods
    In this retrospective, cross-sectional study, we reviewed demographic data, clinical features and histopathological parameters of 80 OSCC cases in different age groups from the Archives of the Oral Pathology Department, Isfahan Faculty of Dentistry. The histopathological parameters and malignant tumor grades were evaluated by two oral pathologists. Data were analyzed with SPSS 22, using chi-squared and Mann-Whitney tests (α = 0.05).
    Results
    Of all the cases evaluated, 42 (52.5%) were female and 38 (47.5%) were male, with a female-to-male ratio of 1.1. Alveolar mucosa with 31 (38.8%) cases was the most common site of involvement in all the age groups. The most prevalent clinical feature of OSCC in the patients was exophytic lesion. Well-differentiated (grade 1) OSCC was the most common subtype of OSCC in all the age groups. There was no significant difference in the clinico-pathological parameters between the age groups (p value > 0.05).
    Conclusion
    Based on the results of the present study, there was no specific histopathological parameter between different age groups with OSCC. Despite the increase in the number of young patients with OSCC, it is still considered a specific malignant tumor in old age groups.
    Keywords: Oral cancer, Pathology, Squamous cell carcinoma
  • Mojdeh Mehdizadeh, Ali Farhadipoor, Amirhosein Habibollahi * Pages 164-172
    Introduction
    Radiography prior to surgery or extraction of the mandibular third molar tooth is clinically useful in treatment planning of surgery. In this study, methodology of radiography prior to surgery was investigated.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, an observer randomly visited 20 dental clinics throughout Isfahan. Data, including dentists, patients and type of radiography of mandibular third molars, were collected. Data were analyzed with SPSS 20, using descriptive statistics as well Spearman’s and Pierson’s correlation coefficients (α = 0.05).
    Results
    A total of 200 cases were investigated, with 103 male and 97 female subjects. Of all the cases, 31 cases (15.5%) were without radiography, 6 cases underwent CBCT examinations (3%), 50 cases had panoramic radiographs (25%), 85 cases underwent periapical radiography (42.5%) and 28 cases (14%) underwent periapical-panoramic radiography prior to surgery of third molars. A total of 80 cases (40%) underwent coronectomy and 120 teeth (60%) underwent full tooth removal surgery. There was a significant relationship between the surgical technique and radiography (p value < 0.001).
    Conclusion
    The most commonly used radiographic technique was intraoral periapical radiography. In all cases that underwent CBCT examination, coronectomy was performed and in all the cases with both intraoral periapical radiography and panoramic radiography coronectomy was carried out.
    Keywords: Dentist, Mandibular third molar, Radiology
  • Mohammad Hosein Ahangar, Arman Mohammadi Shayan, Sina Ahangar Atashi *, Amir Hooman Sadr Haghighi Pages 173-181
    Introduction
    Cephalometric analysis based on estimated natural head Orientation (NHO) could be used as reliable method as registered natural head position(NHP) without related technical problems. This study have been carried out in purpose of preparing a template that makes the use of extracranial reference possible.
    Materials and Methods
    Cephalograms and photographs from 60 orthodontic patients’ files (30 males and 30 females) with proportionate profile and normal occlusion were analyzed. First, photographs adjusted into natural head position using estimated method then they were transmitted to cephalograms. From landmark N on cephalograms, true vertical and true horizontal lines were drowned. Then hard and soft tissue landmarks were identified and according to coordinate system and mean values, standard facial profile was obtained for male and female separately. The graphic mean face became incorporated into transparent sheets to form template for different gentle and size. SPSS 17 was used for statistic analysis. Difference less than 0.05 was considered significant.
    Results
    The comparison between two gentle registering on landmark N and true vertical line showed that linear measurements on the hole, are larger in males than females. Also in the males, forehead and chin are more prominenced and nasiolabial angle is less than females.
    Conclusion
    use of proportional cephalometric template based on NHO could be an usful diognostic tool that leads to accurate and fast analysis.
    Keywords: Cephalometric analysis, NHO, Template
  • Kamran Amini, Mohammad Khodaei *, Parinaz Mahdavian Pages 182-189
    Introduction
    Amalgam is one of the most commonly used dental restorative material; however, because of its mercury content, risks of mercury release and its low resistance to corrosion, its clinical use is still a matter of debate among researchers. In this research four different commercially available amalgam products in Iran were studied and their mechanical, microstructural and corrosion resistance were studied and compared.
    Materials and Methods
    In this study, four different samples of commercially available amalgam (Cinalux, Owzan Company, Iran; Honghai Tech., China; ARDENT Amalgam, Sweden; and SDI [GS-80], Australia) were prepared and mixed with mercury in an amalgamator. Then a hardened sample, measuring 6 mm in diameter and height, from each brand was evaluated by scanning electron microscopy (SEM) for ultrastructural characteristics. In addition, 3 samples from each brand undewent a compressive test in a one-axis compression test device. Resistance to corrosion of 3 samples from each brand was tested by polarization method in saline solution. To exactly compare the quantitative data, one-way ANOVA was performed using Graph Pad Prism 6 software program (α = 0.05).
    Results
    The results showed that although none of the samples had Gama-2 harmful phase, because of differences in the morphology of phases, they exhibited differences in corrosion resistance in the saline solution. Furthermore, their mechanical properties were different due to differences in the morphology of phases and all of them had brittle behavior and their compression strength was >300 MPa.
    Conclusion
    According to the results, the microstructure of amalgam significantly affects its mechanical properties and corrosion resistance. In addition, all the samples evaluated in the present study formed identical phases.
    Keywords: Amalgam, Mechanical properties, Microstructure, Phase
  • Firouz Zadfatah *, Omran Haj Mohamadi, Mahsa Farzaneh Pages 190-200
    Introduction
    A dentist must be aware about the medications that he/she prescribes, particularly those taken by patients with systemic disorders. The present study focused on the level of knowledge of general dentists in Ardabil concerning the medications prescribed during root canal treatment.
    Materials and Methods
    The present cross sectional–descriptive study focused on the knowledge possessed by Ardabil general dentists concerning the medications prescribed during root canal treatment in 2016‒2017. To this end, we developed a questionnaire which was completed by as many as 80 general dentists. The questionnaire consisted of questions on demographic data and level of awareness of the dentists. Data were analyzed with SPSS 23, using descriptive statistics and one-way ANOVA (α = 0.05).
    Results
    The results suggested that the level of knowledge on the drugs prescribed during root canal treatment was moderate (14.56 ± 6.91). Furthermore, the results showed that the mean knowledge levels of the dentists concerning the medications prescribed during root canal treatment were significantly different in terms of age, experience and university of origin (p value < 0.05). In contrast, there was no significant difference in terms of gender and source of knowledge acquisition (p value > 0.05).
    Conclusion
    The level of knowledge of the general dentists in Ardabil concerning medications prescribed during root canal treatment was moderate. The inverse relation between the experience and level of knowledge indicates that knowledge of the dentists is not updated relative their increasing experience and no serious measures have been taken to update their knowledge. This reveals the need for consideration of retraining courses for the dentists concerning the medications prescribed during root canal treatment.
    Keywords: Endodontic, General practitioners, Drug prescription
  • Kimiya Sadeghpour, Fatemeh Rashidi Meybodi, Meysam Mahabadi, Bahram Majidi * Pages 201-208
    Introduction
    Candidiasis is the most common fungal infection in oral cavity, usually caused by Candida albicans. Since one of the most common complications of denture wearing is denture stomatitis, presence of opportunistic microorganisms such as C. albicans and colonization of denture base by these microorganisms, the aim of this study was to compare the effects of three different methods of acrylic resin processing on adherence and colonization of C. albicans.
    Materials and Methods
    In this experimental study, 60 square acrylic resin samples, measuring 10×10×10 mm3 (Ivoclar Vivadent, Liechtenstein) were processed with three methods of preparation: cold-cured [CC], heat-cured [HC] and injection-molded [IM]. Yeast suspensions were incubated on the surface of resin blocks for 40 minutes and then washed with 1 mL of sterile saline solution; 20 µL of this solution were inoculated on Sabouraud dextrose agar and incubated at 37 C. The colony counts were determined after 24 and 48 hours. At 60- and 120-minute intervals the colony counts were determined again. Data were analyzed with SPSS 20, using two-way ANOVA and paired t-test (α = 0.05).
    Results
    The method of preparation of acrylic resin (p value = 0.001) and duration of proximity of acrylic resin with the yeasts (p value < 0.001) were significant. The lowest colony counts were observed in the cold-cured method. In all these three methods and durations of proximity of acrylic resin and C. albicans, the colony counts at 48 hours were significantly higher than those at 24 hours (p value < 0.001).
    Conclusion
    The acrylic resin preparation method affected the adhesion and colonization of C. albicans. Considering the lower colonization in cold-cured acrylic resin, it is the most appropriate acrylic resin, especially for those with poor oral hygiene or those susceptible to fungal infections.
    Keywords: Candida albicans, Acrylic resin, Denture stomatitis, Colonization
  • Saied Sadeghian, Farnaz Tajmir Riahi, Mitra Rezaei * Pages 209-217
    Introduction
    The most favorable orthodontic treatment outcomes are obtained when the treatment starts at the most appropriate stage of growth. In such a case, it will have the least potential complications and the best therapeutic stability. Many researchers have shown that chronological age is not a reliable method for evaluation of skeletal development. It is very important to use a reliable index to identify different stages of skeletal maturation. The aim of this study was to examine the relationship between maturation of cervical vertebrae and calcification of teeth in children 9-14 years of age.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, cephalometric and panoramic radiographs of 200 patients were used. The patents were aged 9‒14 years and had referred to the Department of Orthodontics of Isfahan Dental School and specialty clinics. In this study, to determine the calcification of canines, first premolars, second premolars and second molars, Demirjian et al technique was used; in addition, Baccetti et al technique was used to evaluate the different stages of skeletal maturation. Data was analyzed using SPSS 23 and Spearman’s correlation coefficient (α = 0.05).
    Results
    The results of this study showed a significant correlation between the calcification of canines, first and second premolars, and the second molars on both the left and right sides with different stages of cervical maturation. Spearman’s correlation coefficient for different teeth were as follows: canines, r = 0.5; first premolars, r = 0.5; second premolars, r = 0.6; and second molars, r = 0.6; p value < 0.001). However, in boys the relationship was significant only in the left molar teeth (r = 0.3), right molar teeth (r = 0.26) and left canine teeth (r = 0.3), (p value < 0.001).
    Conclusion
    The correlation between calcification of teeth and cervical vertebrae in girls was significant; in boys it was significant only in second molar teeth and left canine teeth.
    Keywords: Cervical vertebral, Chronological age, Panoramic radiography
  • Zahra Nahidi, Arash Izadi *, Shabnam Naeimi, Reza Rezai Pages 218-225
    Introduction
    One of the most important steps in root canal treatment is to determine the exact working length as an effective factor in the success of treatment. Various tools and methods have been introduced to determine the working length, including electronic apex locators. This study was undertaken to compare the accuracy of three electronic apex locators, Root ZX, Woodpecker and Coxo in determining the actual working length.
    Materials and Methods
    In this in vitro study, 30 maxillary central incisors meeting the inclusion criteria were selected and the working length of each tooth was determined by three electronic apex locators: Root ZX, Woodpecker and Coxo. After irrigating the root canals with 6% hypochlorite and 0.9% normal saline solutions, electronic measurements were performed using a #15 K-file in the range of 1±0.5 mm at the apical constriction according to the manufacturer's instructions. After abrading 4 mm of the root end, the actual working length was calculated under a microscope from the distance between the coronal reference point and the apical constriction. Data were analyzed with chi-squared test and Fisher’s exact test, using SPSS 16 (α = 0.05).
    Results
    The accuracy rates of Root ZX, Woodpecker and Coxo apex locators were 76.7% and 100%, 90% and 100%, and 93.3% and 100% in the range of 1 ± 0.5 mm, respectively. No significant differences were found between the working lengths measured by three apex locators and the actual working lengths.
    Conclusion
    According to the results of this study, none of the three apex locators exhibited accuracy of 100% exactly at the apical constriction. There were no statistically significant differences between the working lengths obtained by three apex locators and the actual working lengths.
    Keywords: Apical constriction, Electronic apex locator, Working length