فهرست مطالب

دانشکده دندان پزشکی اصفهان - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 55، تابستان 1395)

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 55، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله های پژوهشی
  • مسعود خبیری، محمدرضا ساعی، سینا شیرکوند، افسانه استکی صفحات 107-114
    مقدمه
    مهم ترین هدف معالجه ریشه، خارج کردن محتویات و عوامل محرک داخلی کانال و گرفتن سیل کامل از سیستم کانال ریشه می باشد. علی رغم آماده سازی های مکانیکی، همواره مقداری بافت ارگانیک و باکتری داخل کانال باقی می ماند. هدف از این مطالعه مقایسه میزان انترکوک فکالیس (enterococcus faecalis) باقی مانده پس از آماده سازی کانال به روش دستی و روتاری فلکس مستر با تقارب 4% بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی 34 دندان تک کاناله قدامی انسانی به 2 گروه 12 عددی و 2 گروه کنترل 5 تایی(مثبت و منفی) تقسیم شدند. تمام دندان ها با فایل شماره 30 به صورت اولیه آماده سازی شده و پس از شستشو در اتوکلاو استریل شدند و برای ایجاد عفونت، انتروکوک فکالیس در کانال دندان ها تزریق گردید. در گروه اول نمونه های دندانی با فایل روتاری فلکس مستر و در گروه دوم با فایل دستی، در گروه کنترل مثبت بدون عمل فایلینگ در نمونه ها، باکتری کشت داده شد و در گروه کنترل منفی باکتری کشت داده نشد. سپس دبری ها به میکروتیوب منتقل و انکوبه شدند و پس از 24 ساعت رشد در محیط بایلاسکولین میزان باکتری بر اساس (Colony Forming Units)CFU ثبت گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه انجام شد و سطح معنی دار 0/05 = α در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بین گروه اول ( فایل دستی) و گروه دوم (فایل روتاری با تقارب 4%) تفاوت معنی دار وجود داشت (0/001 = p value) و بین دو گروه اول و گروه دوم با گروه کنترل مثبت و گروه کنترل منفی تفاوت معنی دار وجود داشت (0/001 =p value).
    نتیجه گیری
    میزان باکتری انتروکوک فکالیس داخل کانال پس از آماده سازی کانال با فایل روتاری، کاهش بیشتری داشته است.
    کلیدواژگان: انترکوکوس فکالیس، آماده سازی ریشه دندان، ابزارهای دندان پزشکی
  • اسحاق لاسمی، فرنا سیار، امیر محمد یوسفی قلعه رودخانی، زهرا ملک پور، سیف الله همت صفحات 115-121
    مقدمه
    با توجه به اهمیت درد پس از جراحی مولر سوم نهفته فک پایین برای بیمار و دندان پزشک و همچنین با توجه به اهمیت تاثیر بهداشت دهان بر روی نتیجه درمان های جراحی و خلا اطلاعاتی موجود در زمینه تاثیر پلاک دندانی بر درد پس از جراحی مولر سوم نهفته فک پایین، مطالعه حاضر با هدف تاثیر پلاک ایندکس قبل از جراحی بر درد بعد از جراحی مولر سوم نهفته فک پایین انجام شد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق با طراحی cohort انجام گرفت. از بین بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندان پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران در سال 1392 که اندیکاسیون جراحی دندان عقل نهفته را دارا بودند، پلاک ایندکس به روش O''leary گرفته شد و تعداد 30 بیمار انتخاب شدند. 15 نفر دارای پلاک ایندکس بالای 40% (گروه مورد) و 15 نفر دارای پلاک ایندکس پایین 40% (گروه شاهد) بودند. معیار 40% بر اساس مقالات در زمینه پریودنتولوژی تعیین گردید. دو گروه مورد و شاهد از نظر جنس، سن و نوع دندان عقل نهفته مشابه سازی شدند. تمامی اعمال جراحی توسط یک فرد انجام شد. پس از جراحی میزان درد در هر دو گروه با استفاده از شاخص VAS (Visual Analogue Scale) در روزهای 1، 3 و 7 پس از جراحی بررسی گردید. میزان درد پس از جراحی در هر مقطع با آزمون من ویتنی و میزان درد با لحاظ کردن عامل زمان با آزمون Friedman مورد ارزیابی قرار گرفت (0/05=α).
    یافته ها
    گروهی که پلاک ایندکس بالای 40% (گروه مورد) داشتند درد بیشتری را نسبت به گروه با پلاک ایندکس پایین تر از 40% (گروه شاهد) در زمان های مورد بررسی گزارش کردند که این اختلاف از لحاظ آماری معنی دار بود (0/01=p value). البته در بیماران هر دو گروه افرادی که مدت زمان جراحی طولانی تری داشتند، مدت زمان درد بیشتری را در طول هفته ابراز کردند.
    نتیجه گیری
    بهداشت دهانی ضعیف قبل از جراحی با درجات بالاتر از درد بعد از جراحی دندان های مولر سوم نهفته فک پایین ارتباط دارد.
    کلیدواژگان: پلاک ایندکس دندانی، جراحی دندان عقل، مندیبل
  • شیرین سراوانی، حمیده کده، لیلا فرهاد ملاشاهی، رضا روبین صفحات 122-130
    مقدمه
    عوامل جغرافیایی و نژادی از جمله عوامل تاثیرگذار بر وقوع ضایعات غدد بزاقی است. در این مطالعه به بررسی شیوع ضایعات غدد بزاقی در شهر زاهدان و مقایسه آن با سایر مطالعات اپیدمیولوژیک پرداخته شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی و گذشته نگر، از کل 1112 نمونه بیوپسی شده مرتبط با ضایعات دهان، فک و صورت یک دوره 11 ساله (1380 - 1390) که در بایگانی بخش پاتولوژی مراکز درمانی دانشگاه علوم پزشکی شهر زاهدان موجود بود، 95 مورد بیوپسی (8/54%) مرتبط با ضایعات غدد بزاقی یافت شد. نوع ضایعات و اطلاعات دموگرافیک بیماران نظیر سن، جنسیت و محل ضایعات از پرونده بیماران استخراج و با آزمون Fisher''s Exact Test و Student T Test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند (0/05=α).
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران 15/6±31/6 سال بود و نسبت مرد به زن 1 به 1/1 بود. ضایعات نئوپلاستیک در زنان دو برابر مردان شیوع داشت در حالی که اکثر ضایعات غیرنئوپلاستیک در مردان دیده شد. غده تحت فکی (27/7%) و لب (27/7%) بیشترین محل ابتلا را به خود اختصاص داده بودند.موکوسل (30/6%) شایع ترین ضایعه غیرنئوپلاستیک، پلئومورفیک آدنوما (21%) و موکواپیدرموئید کارسینوما (7/3%) به ترتیب فراوان ترین ضایعات نئوپلاستیک خوش خیم و بدخیم غدد براقی بودند.
    نتیجه گیری
    بطور کلی ضایعات غیرنئوپلاستیک بیشتر از ضایعات نئوپلاستیک بودند و اکثر ضایعات نیز در غدد بزاقی فرعی رخ داده بودند. تفاوت های کمی در فراوانی و توزیع ضایعات غدد بزاقی بین این مطالعه و دیگر جمعیت ها وجود داشت.
    کلیدواژگان: نئوپلاسم های غده بزاقی، بیماری های غده بزاقی، اپیدمیولوژی
  • نکیسا ترابی نیا، ندا کارگهی، امید سرمدی، محمدرضا مشعلچی، رویا سبزیان، نوشین افشارمقدم صفحات 131-139
    مقدمه
    ضایعات غددبزاقی طیف وسیعی از ضایعات مشتمل بر ضایعات عفونی، انسدادی و تومورهای غدد بزاقی را شامل می شوند. جهت تشخیص ماهیت این گونه ضایعات در ابتدا از روش نمونه گیری سوزنی ظریف (Fine needle aspiration)FNA استفاده می گردد که با استفاده از این روش خصوصیات سیتولوژیک بیشتر ضایعات التهابی و نئوپلاسم های غدد بزاقی قابل تشخیص می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین دقت تشخیصی سیتولوژی به روش آسپیراسیون سوزنی ظریف در تشخیص ضایعات غدد بزاقی پاروتید انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، 170 نمونه اخذ شده از غده بزاقی پاروتید که در ابتدا به روش FNA نمونه برداری شده و بعد از عمل جراحی ضایعه، تحت ارزیابی هیستوپاتولوژی قرار گرفته بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج مکتوب مربوط به هر دو روش نمونه برداری (سیتولوژی و هیستوپاتولوژی) مورد مقایسه قرار گرفت و نتایج با کمک نرم افزار آماری spss نسخه 22 و آزمون های آماری کای اسکویر، T-test و آزمون های حساسیت و ویژگی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت (0/05=α).
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمون کای اسکویر و T-test درصد توافق بین FNA و بیوپسی 78/64 % نشان داد، حساسیت و ویژگی FNA به ترتیب 97% و 81/37 % به دست آمد. موارد مثبت کاذب و منفی کاذب FNA نیز به ترتیب 18/62 % و2/94 % بود.
    نتیجه گیری
    از FNA می توان به عنوان یکی از گام های کمکی اولیه برای بررسی تومورها و ضایعات غدد بزاقی بیماران استفاده نمود و گام بعدی بایستی بسته به شرایط بیمار و نظر پزشک معالج تصمیم گیری شود.
    کلیدواژگان: نمونه گیری سوزنی ظریف، ضایعات غدد بزاقی، حساسیت، ویژگی
  • احسان حکمتیان، علیرضا رحیم ملک صفحات 140-148
    مقدمه
    نهفتگی دندان های مولر سوم دایمی شایع است. به علت آسیب های احتمالی نهفتگی و اثر الگوی نهفتگی بر شیوه ی درمان بررسی این الگو دارای اهمیت است. هدف از این از تحقیق تعیین فراوانی دندان های عقل نهفته به تفکیک زاویه قرار گیری آنها بر اساس رادیوگرافی پانورامیک در بیماران مراجعه کننده به بخش رادیولوژی دانشکده دندان پزشکی اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    این تحقیق توصیفی و گذشته نگر، بر روی 1000 تصویر پانورامیک موجود در بخش رادیولوژی دانشکده دندان پزشکی اصفهان در سال های 1392 و 1393 انجام شد مشخصات بیماران شامل جنس، زاویه نهفتگی دندان نهفته، ثبت گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری spss نسخه 17و تست
    یافته ها
    بیشترین دندان عقل نهفته مربوط به زنان با 228 مورد (58/91%)، و مردان هم 159 مورد (41/08%) را از این میان دارا بودند که در مجموع 387 مورد دندان عقل نهفته به صورت نهفتگی یک طرفه یا دوطرفه یافت شد. بیشترین فراوانی زاویه قرارگیری مربوط به زاویه عمودی با 247 عدد (40/8%)، و کمترین فراوانی مربوط به زاویه بوکولینگوال با 22 عدد (3/62%)، بود و از این میان بیشترین دندان عقل نهفته فک تحتانی به صورت دوطرفه با 218 مورد (56/09%) بوده است. آزمون مجذور کای نشان داد که بین توزیع فراوانی وجود دندان عقل بین دو گروه سری دندانی کامل که هیچ دندان کشیده شده ای نداشتند و سری دندان های دایمی ناقص که یک دندان یا بیشتر کشیده شده داشتند تفاوت معنی دار وجود دارد (0/001>p value) همچنین توزیع فراوانی سری کامل و ناقص در دو جنس تفاوت معنی دار نشان نداد (0/953p value=).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد کهشایع ترین زاویه قرارگیری دندان عقل نهفته در فک تحتانی از نوع عمودی و کمترین مربوط به زاویه قرارگیری بوکولینگوال است. بیشترین سمت قرارگیری دندان عقل نهفته مربوط به حالت دوطرفه بوده و فراوانی دندان عقل نهفته در زنان بیشتر از مردان بود.
    کلیدواژگان: دندان عقل، رادیوگرافی پانورامیک، فک پایین
  • پروین میرزاکوچکی بروجنی، محمدرضا مالکی پور، محبوبه میرزاخانی، فرشاد سلیمی صفحات 149-156
    مقدمه
    یکی از شایع ترین عوارض جانبی مربوط به روش سفید کردن دندان های زنده، حساسیت دندانی است که برای رفع این حساسیت از روش های مختلفی از جمله فلوراید استفاده می شود. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر فلوراید بر روند تغییر رنگ دندان ها طی سفید کردن، قبل یا بعد از استفاده از ماده ی سفیدکننده بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 24 دانشجوی 18-25 سال انتخاب شدند. ابتدا رنگ پایه شش دندان قدامی سالم ماگزیلا و مندیبل در شرایط محیطی یکسان ثبت شد و سپس از آن ها فتوگرافی تهیه شد. بیماران به شیوه ی تصادفی به سه گروه دسته بندی شدند.در گروه اول، بیماران هر شب هنگام خواب حداقل به مدت شش ساعت از ژل کارباماید پراکسید استفاده کردند. در گروه دوم، بیماران قبل از استفاده از کارباماید پراکسید، از ژل فسفات فلوراید استفاده کرده؛ و بیماران گروه سوم بعد از کارباماید پراکسید، از ژل فسفات فلوراید استفاده کردند. پس از دوره درمان رنگ دندان ها به دو روش چشمی (Vita shade guide) و روش دیجیتالی Red Green Blue (RGB) ثبت شد تا تاثیر زمان استفاده از فلوراید بر روی تغییر رنگ دندان ها مشخص شود. این داده ها با استفاده از آزمون t زوجی و ANOVA آنالیز شدند (0/05=α).
    یافته ها
    میانگین اختلاف رنگ سه گروه به روش ویتا در طی درمان در سه گروه تفاوت معنی داری نداشت (0/154=p value). اختلاف رنگ در سه گروه درمان به روش RGB نیز تفاوت معنی داری نداشت (0/147=p value).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که مصرف ژل فسفات فلوراید قبل و بعد از درمان بلیچینگ تاثیری بر روند تغییر رنگ آن ندارد.
    کلیدواژگان: سفید کردن دندان (با مواد شیمیایی)، حساسیت عاج دندان، فلوراید
  • سیدمحسن هاشمی نیا، سید حمیدرضویان، ماندانا دهقان نژاد، لیلی صدری صفحات 157-164
    مقدمه
    رشته ی دندان پزشکی با سطح بالایی از استرس ناشی از فشار و برنامه ریزی کار، بیماران غیر همکار، مسایل مالی و غیره همراه است. درمان ریشه جزو بخش هایی است که می تواند در دانشجویان استرس بیشتری ایجاد کند، لذا هدف از انجام این مطالعه بررسی و مقایسه ی عوامل مختلف استرس زا در محیط پره کلینیک و کلینیک درمان ریشه بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- مقایسه ای، کل دانشجویان سال پنجم و ششم دندان پزشکی در سال تحصیلی 90-91، به تعداد 125 نفر، به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب گردید. به منظور بررسی سطح استرس، پرسش نامه ای با مقیاس لیکرت طراحی و داده ها با استفاده از شیوه های توصیفی توسط نسخه ی 19 نرم افزار SPSS، تجزیه و تحلیل گردید (0/05=α).
    یافته ها
    حداکثر میزان استرس مربوط به بخش اندودانتیکس (58%) بود. برخورد نامناسب اساتید در پره کلینیک و کلینیک به ترتیب در 92% و 85% موارد باعث استرس دانشجویان می شد. درحالی که در پره کلینیک کم بودن زمان تحویل دندان ها بیشترین علت ایجاد استرس بود. نوع و محل دندان تاثیر چندانی نداشت.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این پژوهش، عوامل مختلفی از جمله برخورد نامناسب اساتید در کلینیک و پره کلینیک و قطع برق یونیت در زمان مشخص و همچنین زمان نامناسب تحویل دندان ها در پره کلینیک بر استرس دانشجویان تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: آموزش، دانشجویان دندان پزشکی، درمان ریشه
  • فرزانه شیرانی، مریم امرالهی، نرگس امرالهی صفحات 165-174
    مقدمه
    خشونت سطحی مینا بر ویژگی های بصری، گیر پلاک، خصوصیات سایش و استحکام باند ترمیم موثر است. هدف از این مطالعه تعیین خشونت سطحی ضایعه مینایی درمان شده با استفاده از Casein PhosphoPeptide-Amorphus Calcium Phosphate(CPP-ACP)، فلوراید و ترکیب این دو بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی تجربی- آزمایشگاهی، 24 دندان سالم قدامی گاو پس از جداسازی تاج از ریشه در رزین اکریلی مانت گردید. نمونه ها پس از دمینرالیزه شدن به چهار گروه تحت درمان با خمیر CPP-ACP، خمیر CPP-ACPF و دهان شویه فلوراید و کنترل تقسیم شدند. خشونت سطحی نمونه ها پس از درمان در هر یک از گروه ها محاسبه گردید. اعداد به دست آمده تحت آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تکمیلیDuncan قرارگرفتند (0/05=α).
    یافته ها
    خشونت سطحی گروه کنترل بطور معنی داری از سایر گروه های درمانی بیشتر بود (0/011=p value).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که درمان با هر سه ماده ی رمینرالیزه کننده باعث کاهش خشونت سطحی می شود.
    کلیدواژگان: کازئین فسفو پپتید آمورفوس کلسیم فسفات، فلوراید، ویژگی های سطحی، رمینرالیزاسیوندندان، دمینرالیزاسیون دندان، مینای دندان
  • فهیمه اولاد، مهرناز مرادی نژاد، نیما حقیقت جهرمی، عذرا نیک نام صفحات 175-182
    مقدمه
    پس از ارتودنسی، حذف رزین باقی مانده الزامی است. تاکنون هیچ روشی بقایای رزینی را بدون تاثیر بر مینا برنمی دارد. هدف این مطالعه، بررسی خشونت سطحی مینا پس از برداشت بقایای کامپوزیتی توسط دو روش مختلف بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی 12 دندان پرمولر به نحوی که سطح باکال آن ها خارج از آکریل باشد مانت شدند. خشونت اولیه مینا توسط Profilometer ارزیابی و مقادیر سه پارامتر خشونت (Rt، Rq، Ra) ثبت شد. کامپوزیت به نیمه ی میانی سطح باکال به صورت دو قطعه مساوی در سمت راست (Tc) و چپ (Fg) باند شد. کامپوزیت Tc با فرز تنگستن کارباید و هندپیس Low speed و کامپوزیت Fg با فرز فیبر گلاس اپوکسی رزین و هندپیس Low speed برداشته شد. خشونت سطحی با Profilometer ارزیابی و مقادیر سه پارامتر ثبت شد. نتایج با نرم افزار SPSS ویرایش 21 و آنالیز One-way ANOVA بررسی شد (α=0/05).
    یافته ها
    آنالیز پارامترهای Root mean square (Rq) و Roughness average (Ra) بیانگر وجود تفاوت معنی دار بین سطح Fg با سطح قبل از باند و با داشتن کمترین مقدار می باشد (p value<0/001) و هم چنین سطح Tc با قبل از باند تفاوت معنی دار با وجود بیشترین مقدارداشت. بر اساس پارامتر maximum roughness depth (Rt) بین سطح Fg و قبل از باند تفاوت معنی داری وجود نداشت (p value>0/05) ولی برای سطح Tc تفاوت معنی دار بود (p value<0/001).
    نتیجه گیری
    فرز فیبر گلاس، خشونت سطحی کمتر و فرز تنگستن کارباید خشونت سطحی بیش تری نسبت به شرایط قبل از باندینگ ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: مینای دندان، اپوکسی رزین، تنگستن کارباید
  • عیسی محمدی زیدی، مهران علیجان زاده، امیر پاکپور حاجی آقا صفحات 183-198
    مقدمه
    شناسایی عوامل تاثیرگذار بر اتخاذ رفتارهای بهداشت دهان در بیماران دیابتی گامی کلیدی در ارتقای سلامت دهان است. بنابراین، هدف مطالعه حاضر تعیین عوامل پیش بینی کننده رفتارهای بهداشت دهان در دیابتی ها با استفاده از الگوی ارتقای سلامت پندر بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی- مقطعی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و مستمر، 256 بیمار دیابتی بطور داوطلبانه در مطالعه شرکت کردند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه خودگزارشی محقق ساخته با هدف اندازه گیری سازه های مرتبط با الگوی ارتقای سلامت پندر در حوزه سلامت دهان و دندان در بیماران دیابتی به کار گرفته شد. در پایان، داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی ارزیابی شدند (α=0/05).
    یافته ها
    فراوانی رفتار مسواک زدن در بیماران 0/73±1/14 بار در روز بود. با افزایش سطح تحصیلات، رفتارهای خودمراقبتی بهداشت دهان (r=0/118)، منافع درک شده (r=0/107) و تعهد به عمل (r=0/130) افزایش یافت. به استثنای ارتباط بین سازه هنجارهای بین فردی، الگو سازی بین فردی با بهداشت دهان و خود کارآمدی با احساس منفی و منافع درک شده، همبستگی همه ی متغیرهای مدل پندر با بهداشت دهان معنی دار بود . سازه های مدل %48/3 واریانس رفتار بهداشت دهان را در بیماران دیابتی پیش بینی نمود.
    نتیجه گیری
    در طراحی مداخلات آموزشی در حوزه ی بهداشت دهان و دندان بیماران دیابتی، بر شناسایی موانع و علل ضعف خود کارآمدی و استراتژی های ارتقای آن و پررنگ سازی نقش سازه تعهد برای عمل به منظور اثربخشی حداکثری برنامه های آموزشی تاکید می شود.
    کلیدواژگان: بهداشت دهان، دیابت شیرین، خودکارآمدی، نگرش، آموزش بهداشت
  • ندا بابایی، سید علی محمد قاضی میرسعید، سیدعلی اصغر سفیدگر، سیدمحمدمهدی رحمانی صفحات 199-208
    مقدمه
    دریافت درمان همودیالیز، ممکن است کلونیزاسیون کاندیدایی دهان را تحت تاثیر قرار دهد. مطالعه ی حاضر با هدف تعیین حضور گونه های کاندیدا و ارزیابی شیوع و شدت آن در بیماران مبتلا به نارسایی کلیه صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در مطالعه موردی-شاهدی حاضر، از 50 بیمار در مرحله ی انتهایی بیماری کلیوی End Stage Renal Disease (ESRD) که حداقل 6 ماه پیش تر از این پژوهش، تحت درمان همودیالیز (HD=Hemodialysis) قرار گرفته بودند و 50 بیمار با نارسایی مزمن کلیه (CKD=Chronic Kidney Disease) بدون نیاز به دیالیز، جهت شرکت در این مطالعه دعوت به عمل آمد. نمونه های دهانی با روش سوآب از سطح پشتی-خلفی زبان تهیه شد و برای ارزیابی رویش مخمرها، درجه کلونیزاسیون و شناسایی گونه ها، در محیط های کشت سابورو دکستروز آگار حاوی کلرامفنیکل (SC=Sabouraud dextrose agar plus Chloramphenicol)، کروم آگار کاندیدا (CHROMagarTM Candida=CMA) و کورن میل آگار حاوی یک درصد توئین 80 (Cornmeal agar plus %1 Tween 80=CTA) کشت داده شد. داده های به دست آمده در نرم افزار SPSS ویرایش 18 تحلیل و با کمک آزمون های Pearson chi-square، Wilcoxon-Mann-Whitney، Spearman''s rho ارزیابی شدند (α=0/05).
    یافته ها
    48% از افراد HD و 38% از گروه CKD، از نظر حضور کلنی کاندیدا، کشت مثبت بودند که این میزان از دیدگاه آماری تفاوت معنی داری نداشت (p value=0/54). کاندیدا آلبیکنس، گونه ی غالب جدا شده از هر دو گروه HD و CKD بود (به ترتیب 66/6% و 84/2%). تحلیل آماری نشان داد که با افزایش سن بر درجه ی کلونیزاسیون افزوده می شود (0/23=r، 0/017=p value). اما بین درجه کلونیزاسیون و جنس یا دوره ی دیالیز ارتباط معنی داری یافت نشد (0/05

    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این مطالعه، در رابطه با درصد کلونیزاسیون دهانی کاندیدا، تفاوتی بین دو گروه مورد بررسی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: نارسایی کلیوی مزمن، کاندیدا، همودیالیز، شمارش کلنی قارچی، حفره دهان
  • مقاله مروری
  • سارا کاوه، مریم خروشی، پوران صمیمی صفحات 209-220
    مقدمه
    هدف از این مطالعه، مرور مواد ضد باکتری وارد شده به ادهزیوها بود. در این راستا سیستم های باندینگ مورد مقایسه قرار گرفته و تاثیر نوردهی بر خاصیت ضد باکتری ادهزیو ارزیابی گردید.
    شرح مقاله: امروزه کامپوزیت رزین ها از مواد اصلی در ترمیم حفرات قدامی و خلفی بشمار می روند. پیشرفت های حاصله در تولید پلیمرها و فیلرها، خواص کامپوزیت ها را بهبود بخشیده، با این وجود یک معضل مهم، تمایل بیشتر به تجمع پلاک در مجاورت آن ها است. از آن جا که کامپوزیت از طریق باندینگ به دندان متصل می شود، اخیرا اثر ضدباکتری ادهزیوها مورد توجه قرار گرفته است. یکی از پیشرفت های نوین در فرمولاسیون ادهزیوها، ورود اجزای شیمیایی به منظورالقای فعالیت ضد باکتری بوده است.این مقاله، مطالعات جدید دراین زمینه را مرور نمود تا به این سوال پاسخ دهد: آیا فعالیت ضد باکتری ادهزیوها به لحاظ بالینی حایز اهمیت است؟ جستجو در پایگاه Pubmed و Google scholar با کلید واژه های «Antibacterial adhesives»،«Methacryloyloxydodecylpyridinium bromide (MDPB) + Adhesives»، «Epigallocatechin-3-gallate (EGCG) +Adhesives»، «Fluoride + Adhesives» و «Quarterly amoniums + Adhesives» از 2005 تا کنون انجام شد.
    نتیجه گیری
    برخی مطالعات بیان داشته اند که سیستم های ادهزیو خواص ضد باکتری چشمگیری از خود نشان می دهند و این اثر را به حضور مولکول MDPB نسبت داده اند، اما برخی دیگرمعتقدند این اثر اندک و موقتی می باشد.هیچ ادهزیوی کاملا قادر به جلوگیری از نانولیکیج در حدفاصل (اینترفیس) رزین-دنتین نمی باشد. ادهزیوهای بدون فعال سازی نوری خواص ضد باکتری بهتری دارند، البته با نوردهی هنوز هم خواص مذکور تا حدی وجود دارد. به تازگی کاربرد موادی از قبیل EGCG،Dimethylaminododecyl methacrylate (DMADDM) و نانو ذرات نقره در ادهزیوهاپیشنهاد شده که در بررسی های آزمایشگاهی نتایج امیدبخشی داشته، ولی شبیه سازی دقیق شرایط دهانی صورت نگرفته است. در حال حاضر، ارزیابی قطعی ارتباط بالینی مقدور نبوده و نیاز به مطالعات گسترده تر بالینی می باشد.
    کلیدواژگان: باندینگ دندانی، عوامل ضد باکتری، پوسیدگی دندانی
|
  • Masoud Khabiri, Mohammadreza Saei, Sina Shirkavand, Afsaneh Esteki Pages 107-114
    Introduction
    The main objective of root canal therapy is to eliminate the contents and internal irritants from the root canal and achieve a complete seal of the root canal system. Despite mechanical preparation, always some organic tissues and bacteria remain in the root canal. The aim of this study was to compare the amount of residual Enterococcus faecalis after root canal preparation with hand files and rotary Flexmaster files with 4% taper.
    Materials and Methods
    Thirty-four extracted human anterior teeth were divided into two experimental (n=12) and two control (positive and negative) (n=5) groups in this in vitro study. All the samples were initially prepared with #30 K-files, rinsed and sterilized in an autoclave. The root canals were contaminated with Enterococcus faecalis. The root canals in groups 1 and 2 were prepared with rotaryFlexmaster and hand files, respectively; in the positive control group the bacteria were cultured without filing and in the negative control group the bacteria were not cultured. Then the root canal debris was transferred into microtubes and incubated. The residual bacterial CFUs were determined after 24 hours of growth in bile esculin agar medium. Data were analyzed with one-way ANOVA at α=0.05.
    Results
    The difference between groups 1 (K-files) and 2 (rotaryFlexmaster) was significant (p value = 0.001); the differences between groups 1 and 2 on one hand and the positive and negative control groups on the other hand were significant, too (p value = 0.001).
    Conclusion
    Intra-canal Enterococcus faecalis counts decreased significantly after preparation of the root canals with rotary files.
    Keywords: Dental instruments, Enterococcus faecalis, Root canal preparation
  • Eshagh Lasemi, Farna Sayar, Amir Mohammad Yoosefi Ghaleroodkhani, Zahra Malekpoor, Seifollah Hemmat Pages 115-121
    Introduction
    Considering the importance of pain as a main complication after mandibular third molar surgery, the effect of oral hygiene on the outcome of treatment and lack of sufficient information on the effect of preoperative plaque index on the severity of pain after mandibular third molar surgery, this study was undertaken to evaluate the influence of preoperative plaque index on pain after surgical removal of impacted mandibular third molars.
    Materials and Methods
    This study was designed as a cohort study. Plaque index of the patients admitted into the Islamic Azad University, School of Dentistry, Tehran in 2014, who required surgery for the removal of impacted wisdom teeth, was determined by the OLeary method. Thirty patients were selected; 15 subjects had a plaque index over 40% (case group) and 15 had a plaque index below 40% (control group). A 40% criterion was selected based on articles in the field of periodontology. The two groups were matched in relation to age, gender and the type of the impacted tooth. All the surgeries were carried out by one surgeon. The postoperative pain severity in both groups was recorded by VAS (visual analogue scale) on the first, third and seventh days after surgery and assessed by Man-Whitney U and Friedman tests at each time interval (α = 0.05).
    Results
    The group with plaque indexes over 40% (the case group) reported higher postoperative pain levels than the control group with plaque indexes under 40% and this difference was statistically significant (p value = 0.01). However, in both groups, patients who had a longer duration of surgery reported more severe postoperative pain during the first week.
    Conclusion
    Poor preoperative oral hygiene correlated with more severe postoperative pain after surgical removal of impacted mandibular third molars.
    Keywords: Dental plaque index, Mandible, Third molar surgery
  • Shirin Saravani, Hamideh Kadeh, Leila Farhadmollashahi, Reza Rubin Pages 122-130
    Introduction
    Geographic and racial factors affect the incidence of salivary gland lesions. This study surveyed the prevalence of salivary gland lesions in Zahedan and compared them with other epidemiological studies.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional and retrospective study, of a total of 1112 biopsies taken from oral and maxillofacial lesions during an 11-year period (2002–2012) that were available in the Pathology Department archives of medical centers of Zahedan University of Medical Sciences, 95 biopsies (8.54%) were found to be related to salivary gland lesions. Lesion types and demographic data of patients such as age, gender and location of lesions were obtained from patient records and analyzed using Fisher's exact test and Student’s t-test (α = 0.05).
    Results
    The mean age of the patients was 31.6±15.6 years and male-to-female ratio was 1:1.1. The incidence of neoplastic lesions in women was twice that in men, while most of the non-neoplastic lesions were found in the men. The most affected locations were the submandibular gland (27.7%) and lip (27.7%). Mucocele (30.6%) was the most common non-neoplastic lesion; pleomorphic adenoma (21%) and mucoepidermoid carcinoma (7.3%) were the most common benign and malignant neoplastic lesions of salivary glands, respectively.
    Conclusion
    Generally, non-neoplastic lesions were more prevalent than neoplastic lesions and most lesions had occurred in the minor salivary glands. There were small differences in the frequency and distribution of salivary gland lesions between the population in this study and other populations.
    Keywords: Epidemiology, Salivary gland neoplasms, Salivary gland diseases
  • Nakisa Torabinia, Neda Kargahi, Omid Sarmadi, Mohammad Reza Mashalchi, Roya Sabzian, Nooshin Afshar Moghadam Pages 131-139
    Introduction
    Salivary gland lesions comprise a wide group of lesions, including infectious and obstructive lesions and salivary gland tumors. Fine needle aspiration (FNA) is used primarily to identify these lesions; application of this method results in identification of cytologic features of the majority of salivary gland neoplasms and infectious lesions. The present study was undertaken to determine the accuracy of fine needle aspiration cytology in the diagnosis of parotid salivary gland lesions.
    Materials and Methods
    In the present descriptive/cross-sectional study, 170 parotid salivary gland specimen were included, which had been examined by FNA initially and then treated by surgical techniques and histopathologically evaluated. The results of both sampling techniques were compared and analyzed with SPSS 22. Chi-squared test, t-test, and sensitivity and specificity statistical tests were used for statistical analyses (α = 0.05).
    Results
    Based on the results of chi-squared test and t-test,agreement rate between FNA and biopsy results was 87.64%, with sensitivity and specificity of FNA being 97% and 81.37%, respectively. False positive and false negative rates of FNA were 18.62% and 2.94%, respectively.
    Conclusion
    FNA can be applied primarily as an adjunctive technique for patient evaluation; subsequent steps should be taken based on the patient’s condition and the physician’s judgment.
    Keywords: Fine needle aspiration, Salivary glands lesions, sensitivity, specificity
  • Ehsan Hekmatian, Alireza Rahimmalek Pages 140-148
    Introduction
    The impaction of third molars is very common. Due to the possible damages due to impaction and the effect of its angulation on treatment, it is important to study this pattern. The aim of this study was to determine the frequency of impacted mandibular third molars separately for each angulation on panoramic radiographs of patients referred to the Department of Maxillofacial Radiology, Esfahan Faculty of Dentistry.
    Materials and Methods
    This retrospective descriptive study was performed on 1000 panoramic radiographs available in the Department of Maxillofacial Radiology, Esfahan Faculty of Dentistryin 2013‒2014. The patients’ data, including gender and angulation of the impacted teeth, were recorded. Data were analyzed with chi-squared test, using SPSS 17 (α = 0.05).
    Results
    The majority of impacted third molars were found in female patients with 228 cases (58.91%), followed by male patients with 159 (41.09%) of 387 unilateral and bilateral cases of impacted third molars. The most frequent angulation was vertical with 247 cases (40.8%) and the least frequent angulation was buccolingual with 22 cases (3.62%). There were 218 bilateral impactions (56.09%). Chi-squared test showed significant relationships between the frequency of impaction of third molars and dentitions with no extracted teeth and those with one or more extractions (p value
    Conclusion
    This study showed that the most common angulation of impaction of mandibular third molars was vertical and the buccolingual angulation exhibited lowest rate of impaction. Bilateral impaction was the most common mode and wisdom tooth impaction was more frequent in female patients.
    Keywords: Mandible, Panoramic radiography, Third molar
  • Parvin Mirzakoucheki Boroujeni, Mohammad Reza Malekipour, Mahboubeh Mirzakhani, Farshad Salimi Pages 149-156
    Introduction
    Sensitivity is one of the most common complications of vital tooth bleaching and different materials such as fluoride can be used to reduce such tooth sensitivity. The aim of this study was to evaluate the effect of fluoride on tooth color changes before and after using bleaching materials.
    Materials and Methods
    In this clinical trial, 24 students aged 18‒25 years were selected. Initially, the color of 6 sound anterior maxillary and mandibular teeth was recorded under the same environmental condition and then photographic records were provided. The subjects were randomly divided into 3 groups. The subjects in group 1 used carbamide peroxide (CP) for at least 6 hours every night during sleep; the subjects in group 2 used phosphate fluoride (PF) before using CP and subjects in group 3 used phosphate fluoride (PF) gel after having used CP. After the tooth bleaching period, the tooth colors were recorded using Vita shade guide and the digital RGB (red, green, blue) method to evaluate the effect of the time of fluoride use on tooth color changes. Data were analyzed with paired t-test and ANOVA (α = 0.05).
    Results
    Statistically there was no significant difference between groups in term of color changes using vita (p value = 0.154) and the RGB method (p value = 0.147).
    Conclusion
    The results of this study showed that use of PF gel before and after tooth bleaching did not affect the color change process.
    Keywords: Chemical tooth bleaching, Dentin sensitivity, Fluoride
  • Seyed Mohsen Hasheminia, Seyed Hamid Razavian, Mandana Dehghannejad, Leyli Sadry Pages 157-164
    Introduction
    Dentistry is associated with high levels of stress as a result of financial issues, non-cooperative patients, stressful procedures, etc. Root canal therapy can potentially lead to high stress levels in dental students. Therefore, this study aimed to evaluate and compare factors causing stress during both the pre-clinic and clinical courses.
    Materials and Methods
    In this comparative-descriptive study, all the fifth- and sixth-year dental students in 2011-2012, a total of 125 students, were selected using the cluster sampling technique. In order to evaluate stress levels, a Likert scale questionnaire was designed. Data were analyzed with different descriptive methods using SPSS 19 (α = 0.05).
    Results
    The maximum endodontics-related stress level was 58%. Improper behavior of professors in both the clinic (85%) and pre-clinic (92%) was the most important factor causing stress in students. insufficient lack of sufficient time for fulfilling the requirements was the most important factor causing stress in the pre-clinic, while the type and location of teeth were not as important.
    Conclusion
    Based on the results of the present study, professors’ poor behavior in the clinic and pre-clinic, cutting the power supply of the dental unit at a certain time and lack of sufficient time for finishing the job in the pre-clinic affected students’ stress levels.
    Keywords: Dental students, Education, Root canal therapy
  • Farzaneh Shirani, Maryam Amrollahi, Narges Amrollahi Pages 165-174
    Introduction
    Enamel surface roughness affects its visual properties, plaque retention, abrasion and bond strength. The aim of this study was to determine surface roughness of enamel lesions treated with Casein Phosphopeptide-Amorphus Calcium Phosphate (CPP-ACP), fluoride and a combination of these two.
    Materials and Methods
    In this experimental study, 24 sound bovine anterior teeth were mounted in acrylic resin after decoronation. Then the samples were demineralized and divided into 4 groups: treatment with CPP-ACP, CPP-ACPF and fluoride mouthwash, fluoride mouthwash and control. After treatment, the surface roughness of each group was determined. Data were analyzed with one-way ANOVA, followed by Duncan post hoc tests (α = 0.05).
    Results
    The surface roughness of the control group was significantly higher than that in other treatment groups (p value = 0.011).
    Conclusion
    The results showed that treatment with all the three remineralizing agents significantly reduced surface roughness.
    Keywords: CPP, ACP, Dental enamel, Fluorides, Surface properties, Tooth demineralization, Tooth remineralization
  • Fahimeh Olad, Mehrnaz Moradinejad, Nima Haghighat Jahromi, Ozra Niknam Pages 175-182
    Introduction
    After fixed orthodontic treatment, it is necessary to remove residual resin. Currently, no technique removes composite resin remnants without affecting the enamel surface. The aim of this study was to evaluate enamel surface roughness after removal of composite resin remnants with two different methods.
    Materials and Methods
    A total of 12 premolars were embedded in acrylic resin with their buccal surface out of the acrylic resin. The baseline roughness of the buccal surface enamel was evaluated by a profilometer and the three surface parameters (Rt, Rq and Ra) were recorded. Composite resin was bonded on the mid-buccal enamel surface in two equal and distinct parts on the right (Tc) and left (Fg) sides. TC composite resin was removed with tungsten carbide bur in a low-speed handpiece and Fg composite resin was removed with fiberglass epoxy resin bur in a low-speed handpiece. The surface roughness was evaluated again and the three parameters were recorded. Data were analyzed with one-way ANOVA using SPSS 21 (α = 0.05).
    Results
    Analysis of parameters Ra (average roughness) and Rq (root mean square) indicated significant differences between Fg and pre-bonding surface with the least value (p value 0.05); however, the differences were significant in relation to Tc surface (p value
    Conclusion
    Fiberglass and tungsten carbide burs created less and more enamel surface roughness, respectively, compared to pre-bonding conditions.
    Keywords: Dental enamel, Epoxy resin, Tungsten carbide
  • Isa Mohammadi Zeidi, Mehran Alijanzadeh, Amir Pakpour Hajiagha Pages 183-198
    Introduction
    Identification of factors affecting oral health behaviors is a key step for promotion of oral health in diabetic patients. The aim of the present study was to determine factors predicting oral health behaviors in diabetic patients, using the Pender's Oral Health Promotion Model.
    Materials and Methods
    A total of 256 diabetic patients were included in this cross-sectional study voluntarily using a continuous random sampling technique. A self-report researcher-designed questionnaire was used to collect data in order to measure the constructs related to Pender's Oral Health Promotion Model in diabetic patients. Data was analyzed with one-way ANOVA, Pearson’s correlation coefficient and linear regression (α = 0.05).
    Results
    The frequency of toothbrushing behavior in patients was 1.14 ± 0.73 times daily. Self-care behaviors related to oral health (r = 0.118), perceived benefits (r = 0.107) and the commitment to action (r = 0.130) increased with an increase in educational level. All the variables exhibited significant correlation with Pender’s Oral Health Promotion model, except for the correlations between interpersonal construct norms and interpersonal modeling and oral health, and correlations between self-efficacy and negative fillings and perceived benefits. The Model predicted 48.3% of the variance in oral health behaviors in diabetic patients.
    Conclusion
    The emphasis is on identifying barriers and weaknesses of self-efficacy and strategies to promote it and maximize the role of structural commitment to actions in order to increase the efficacy of educational programs for diabetic patients.
    Keywords: Attitude, Diabetes mellitus, Health education, Oral Health, Self, efficacy
  • Neda Babaee, Seyed Ali Mohammad Ghazi Mirsaeed, Seyed Ali Asghar Sefidgar, Seyed Mohammad Mehdi Rahmani Pages 199-208
    Introduction
    Receiving hemodialysis therapy may affect oral candidal colonization. The aim of this study was to determine presence of Candida species in the oral cavity and evaluate their prevalence and severity in patients with renal insufficiency.
    Materials and Methods
    Fifty end-stage renal disease (ESRD) patients who initiated their hemodialysis (HD) therapy at least 6 months prior to this research and 50 patients with chronic kidney disease (CKD) not requiring HD (control group) were invited to participate in this case control study. Oral samples were collected by swab technique from posterior-dorsal surface of the tongue and cultured on Sabouraud dextrose agar plus chloramphenicol (SC), CHROMagar Candida® (CMA) and cornmeal agar plus 1% Tween 80 (CTA) to assess the growth of yeasts, determine degree of colonization and identify species. Data analysis was performed using SPSS 18 with Pearson, chi-squared, Wilcoxon and Mann–Whitney tests and Spearman's rho (α=0.05).
    Results
    Based on the results, 48% of HD subjects and 38% of CKD subjects carried Candidal yeasts, with no significant difference (p value=0.54). Candida albicans was the most predominant species isolated in both HD and CKD groups (66.6% and 84.2% respectively). Statistical analysis showed that colonization increased with age (p value=0.017, r=0.23), with no significant relationship between colonization severity and gender or time on dialysis (p value>0.05).
    Conclusion
    Under the limitations of this investigation, no difference was observed in oral Candidal colonization percentages between two study groups.
    Keywords: Chronic kidney disease, Candida, Hemodialysis, Fungal colony count, Oral cavity
  • Sara Kaveh, Maryam Khoroushi, Pooran Samimi Pages 209-220
    Introduction
    The aim was to review antibacterial agents incorporated into adhesives. In this context, bonding systems were compared and the effect of irradiation on the antibacterial properties of adhesives was evaluated.
    Description: Currently, composite resins are considered the principal materials to restore anterior and posterior cavities. Advances in the synthesis of polymers and fillers have improved composite resin properties; however, a major problem is the greater tendency for accumulation of plaque in their vicinity. Since composite resins are bonded to tooth surfaces, recently the antibacterial effects of adhesives have attracted attention. One of the new developments in the formulation of adhesives is introduction of chemical components to confer antibacterial activity. This article reviewed recent studies in this area to answer this question: Is the antibacterial activity of adhesives clinically important? Search was run in Pubmed database and Google Scholar using the key words "antibacterial adhesives", "adhesives Methacryloyloxydodecylpyridinium bromide(MDPB)", "adhesives epigallocatechin-3-gallate (EGCG)", "fluoride adhesives", "quarterly ammoniums adhesives" from 2005 on.
    Results
    Some studies have reported that adhesive systems show significant antibacterial properties and this effect has been attributed to the presence of MDPB molecule. However, others believe that this effect is minor and temporary. No adhesive is able to completely prevent nanoleakage at resin–dentin interface. Adhesives without light activation have better antibacterial properties. However, after irradiation the afore-mentioned properties are still available to some extent. Recently, the use of substances such epigllocatechin-3-gallate (EGCG), dimethylaminododecyl methacrylate (DMADDM) and silver nanoparticles have been proposed in the adhesives and in vitro studies have yielded promising results. However, no accurate simulation of the oral cavityhas been carried out. Currently, definitive assessment of the clinical relevance is not possible and more extensive clinical studies are necessary.
    Keywords: Antibacterial agents, Dental bonding, Dental caries