فهرست مطالب

مسائل کاربردی تعلیم و تربیت اسلامی - سال سوم شماره 7 (تابستان 1397)

نشریه مسائل کاربردی تعلیم و تربیت اسلامی
سال سوم شماره 7 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • معصومه باقرپور * صفحات 7-28
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش ذهنیت فلسفی بر نگرش های دینی و مهارت های زندگی معلمان ابتدایی است. روش پژوهش، شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش، کلیه معلمان ابتدایی شهر ساری بود که از بین آن ها تعداد 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایشی و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایشی طی 6 جلسه آموزشی سه شاخص ذهنیت فلسفی را بر اساس نظریه اسمیت(جامعیت، تعمق، انعطاف پذیری،1990؛ ترجمه بهرنگی، 1392) دریافت کرد. ابزار گردآوری داده ها شامل دو پرسش نامه مهارت های زندگی ساعتچی، کامکاری و عسگریان(1389) و پرسش نامه نگرش های دینی گلاک و استارک(1965) بود. روایی ابزارها به روش روایی محتوایی به تائید صاحبنظران رسید و ضریب اعتبار بدست آمده برای پرسش نامه مهارت های زندگی 87/0 و پرسش نامه نگرش های دینی 79٪ محاسبه شد. فرضیه های پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج نشان داد که آموزش ذهنیت فلسفی در افزایش نگرش های دینی و میزان مهارت های زندگی معلمان اثر مثبت و معنادار دارد.
    کلیدواژگان: ذهنيت فلسفي، نگرش هاي ديني، مهارت هاي زندگي، معلمان ابتدايي
  • لیلا خواجه پور، علیرضا یوسفی *، نرگس کشتی آرای صفحات 29-58
    هدف اصلی این پژوهش تحلیل مفهوم «مدیریت خشم» به عنوان یکی از راهبردهای تربیت اخلاقی دانش آموزان در نظام تربیت رسمی و عمومی در بوستان سعدی است. روش پژوهشی تحلیلی از نوع تحلیل فلسفی است. جامعه مورد مطالعه بوستان سعدی و پژوهش های انجام شده در این زمینه است. نمونه مورد مطالعه بخش های مرتبط با مقوله های پژوهش است که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها فیش برداری است که همزمان با فرایند جمع آوری اطلاعات، داده ها دسته بندی کدگذاری و مورد تفسیر قرار گرفت. یافته های حاصل نشان داد که مدیریت خشم در بوستان ضمن آموزش مفاهیم اخلاقی و پرورش عواطف عالیه بشری به کاربرده شده است و این مفهوم در سه قسمت خشم گریزی، خشم ضرورتی و خشم حکیمانه تبیین و مورد بررسی قرار گرفته است. مقوله های استخراج شده نشان می دهد که سعدی در عین واقع بینی و اعتدال در هیجان خشم، به موضوع های مربوطه از قبیل ملاطفت، مهربانی و نوع دوستی، بسیار بیش تر از موضوع های مربوط به خصومت، کینه توزی و روابط غیرانسانی پرداخته است که این امر به عنوان یک راهبرد تربیت اخلاقی دانش آموزان در نظام تربیت رسمی و عمومی در ساحت تربیت اخلاقی لازم است مورد توجه سیاستگذاران نظام آموزشی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت خشم، بوستان سعدی، تحلیل مفهوم، راهبرد تربیت اخلاقی، نظام تربیت رسمی و عمومی
  • عبدالله رشیدزاده، رحیم بدری گرگری* ، شهرام واحدی صفحات 59-86
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت های مثبت اندیشی با تکیه بر منابع معنوی و اعتقادات دینی در تاب آوری و بهزیستی روان شناختی مادران دارای فرزند اتیسم صورت گرفت. روش این پژوهش نیمه آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون -پس آزمون همراه با گروه گواه بوده است. جامعه آماری در این پژوهش را همه مادران دارای کودک اتیسم که در سال 95 به مراکز بهزیستی شهر تبریز مراجعه کرده بودند تشکیل دادند که با روش نمونه گیری دردسترس تعداد 30 نفر انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش، مقیاس بهزیستی روان شناختی(ریف، 1989) و تاب آوری(کانر و دیویدسون، 2003) بوده است. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که تاثیر آموزش مثبت اندیشی با تکیه بر منابع معنوی و اعتقادات دینی بر متغیرهای بهزیستی روان شناختی و تاب آوری هر دو معنادار است. در زیرمولفه های بهزیستی روان شناختی، آموزش مثبت اندیشی با تکیه بر منابع معنوی و اعتقادات دینی اسلامی بر متغیرهای رشد شخصی، ارتباط مثبت با دیگران، تسلط بر محیط و پذیرش خود تاثیر معنادار داشت ولی بر مولفه های خودمختاری و هدفمندی در زندگی معنادار نبود. بر این اساس آموزش مهارت های مثبت اندیشی با تکیه بر منابع معنوی و اعتقادات دینی می تواند باعث ارتقای بهزیستی روان شناختی مادران دارای فرزند اتیسم و نیز افزایش تاب آوری آن ها شود و با توجه به ارتباطی که بهزیستی روان شناختی و همچنین تاب آوری با بسیاری از متغیر های تضمین کننده سلامت دارد، این آموزش می تواند تحولات مثبت زیادی را در زندگی افراد دارای فرزند اوتیسم ایجاد نماید.
    کلیدواژگان: مهارت های مثبت اندیشی، منابع معنوی و اعتقادات دینی، بهزیستی روانشناختی، تاب آوری، اوتیسم
  • محمد سلطانی زاده* ، زهره لطیفی، مهناز افیونی اکبری صفحات 87-116
    هدف این پژوهش بررسی نقش واسطه ای ارزش های شخصی در پیش بینی خویشتن داری جنسی بر اساس رابطه مادر- دختر، اخلاق اسلامی و هوش معنوی دختران دبیرستانی شهر اصفهان بود. به همین منظور 200 دانش آموز دختر به شیوه نمونه گیری خوشه ایانتخاب و به مقیاس زمینه یاب ارزشی شوارتز(2006)، مقیاس خویشتن داری جنسی احمدی(1397)، مقیاس بنیان های اخلاقی هاید و گراهام(2007) همسو شده با آموزه های اسلامی، مقیاس رابطه والد فرزندی فاین، مورلند و شوبل(1983) و مقیاس هوش معنوی کینگ(2008) پاسخ دادند. داده های پژوهش با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد بین رابطه مادر دختر، اخلاق اسلامی و ارزش های شخصی با خویشتن داری جنسی رابطه مستقیم وجود دارد، اما بین هوش معنوی با خویشتن داری جنسی رابطه مستقیم وجود ندارد. همچنین بین اخلاق اسلامی با خویشتن داری جنسی با واسطه گری ارزش های شخصی رابطه غیرمستقیم وجود دارد، اما رابطه غیرمستقیم هوش معنوی و رابطه مادر-دختر با خویشتن داری جنسی با میانجی گری ارزش های شخصی معنادار نیست. به نظر می رسد، آموزه های اخلاق اسلامی از طریق تاثیرگذاری بر ارزش ها می توانند بر خویشتن داری جنسی موثر باشند. اما ارزش ها، واسطه تاثیر رابطه مادر دختر و هوش معنوی بر خویشتن داری جنسی نیستند.
    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی، ارزش های شخصی، خویشتن داری جنسی، رابطه مادر دختر، هوش معنوی
  • زهرا کوشی، نعمت الله موسی پور*، علی محبی، محمد آرمند صفحات 117-142
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد و مولفه های تربیت اخلاقی، با رویکرد اجتماعی در دوره ابتدایی و ارائه مدل مفهومی انجام شده است. روش پژوهش از نوع آمیخته کمی و کیفی است. در بخش کیفی جامعه پژوهش سایت ها و پایگاه های اطلاعاتی مرتبط با تربیت اخلاقی بود که به طور هدفمند انتخاب و فیش برداری صورت گرفت و داده ها همزمان به طور مستمر در فرایند جمع آوری از طریق دسته بندی های منظم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در بخش کمی جامعه آماری معلمان ناحیه دو شهرکرمان بودند که همگی با استفاده از روش تمام شماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این بخش پرسش نامه بود که براساس یافته های بخش اول با 71 گویه طراحی گردید و در اختیار جامعه آماری(408 نفر از معلمان دوره دوم ابتدایی شهر کرمان) قرار داده شد. روایی این پرسش نامه با استفاده از نظر متخصصان و صاحب نظران مورد تایید قرار گرفت. همچنین پایایی آن به روش آلفای کرونباخ تعیین شد که برای کل پرسش نامه 0/95 و برای ابعاد «باور» و «رفتار» به ترتیب 0/89 و 0/93 به دست آمد. یافته های مرحله «تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی» نشان داد که مقوله محوری پژوهش حاضر مشتمل بر 11 مولفه در 2 بعد(باور و رفتار) است: مولفه های بعد «باور» عبارت اند از: «احترام به ارزش ها و هنجارهای اجتماعی»، «سعه صدر»، «پرورش روحیه دگرخواهی»، «گفتگو». همچنین مولفه های بعد «رفتار» عبارت اند از: «‏تعلق به هویت جمعی و حفظ آن»، «پرورش روحیه آزادی»، «همزیستی مسالمت آمیز»، «وفای به عهد و پیمان»، «پای بندی به دستورات اخلاقی»، «احترام به محیط زیست» و «مسئولیت اجتماعی». براساس این ابعاد و مولفه ها مدل نهایی طراحی گردید. متغیر پنهان «باور» از بین همه سازه های متصل به خود، «احترام به ارزش ها» و «هنجارهای اجتماعی» را بیشتر و «گفتگو» را کمتر از همه تبیین کرده است. متغیر پنهان «رفتار» از بین همه سازه های متصل به خود، «تعلق به هویت جمعی و حفظ آن» را بیشتر و «مسئولیت اجتماعی» را کمتر از همه تبیین کرده است.
    کلیدواژگان: دوره ابتدایی، تربیت اخلاقی، ابعاد و مولفه ها، رویکرد اجتماعی، مدل مفهومی
  • پروین یوسف زاده *، ناهید یوسف زاده، آناهیتا تاشک صفحات 143-170
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارت های معنوی بر شادکامی و سرمایه روان شناختی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه ناحیه دو شهر کرمان انجام شد. طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی، با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بوده است. برای این منظور از بین دانش آموزان دختر مقطع متوسطه ناحیه دو شهر کرمان و با استفاده از نمونه گیری تصادفی، تعداد سی نفر انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. ابزار پژوهش مقیاس شادکامی آکسفورد(آرگایل و لو، 1990) و مقیاس سرمایه روان شناختی(لوتانز و همکاران، 2005) بود که در مرحله قبل و بعد از آزمایش در هر دو گروه اجراشد. گروه آزمایش طی ده جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش مهارت های معنوی با رویکرد اسلامی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از تحلیل آماری کوواریانس مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها نشان داد آموزش مهارت های معنوی بر افزایش شادکامی دانش آموزان موثر است. همین طور یافته ها نشان داد که آموزش مهارت های معنوی بر همه مولفه های سرمایه روان شناختی به جز خودکارآمدی تاثیرگذار بوده است. در نتیجه می توان از آموزش مهارت های معنوی برای افزایش شادکامی و سرمایه روان شناختی دانش آموزان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مهارت های معنوی، شادکامی، سرمایه روان شناختی، دانش آموزان
|
  • Masoumeh Bagherpour * Pages 7-28
    The present study was carried out to examine the effects of philosophical mindset training on religious attitudes and life skills of elementary school teachers. This quasi-experimental research had a pretest-posttest control group design. The statistical population of the study comprised all elementary school teachers in Sari from among them thirty individuals were selected through cluster sampling method. The drawn sample was randomly assigned to experimental and control groups. The instruments consisted of Life Skills Questionnaire (Sa’atchi, Kamkari & Asgarian, 2010) and Religious Attitudes Questionnaire (Glock & Stark, 1965). The content validity of the measures was approved by experts and their internal consistency was confirmed by Cronbach’s alpha test. The experimental group received philosophical mindset training in six sessions. The training was provided based on Smith’s theory (1990, translated by Behrangi, 2013) and in three dimensions of comprehensiveness, introspection, and flexibility. The obtained data were analyzed via ANCOVA. The results showed that philosophical mindset training had significant, positive effects on religious attitudes and life skills of elementary school teachers.
    Keywords: philosophical mindset, religious attitudes, life skills, elementary school teachers
  • Leila Khajehpour , Ali Reza Yousefi *, Narges Keshtiaray Pages 29-58
    The aim of the present study was to analyze the concept of anger management as a moral strategy in Sa’di’s Bustan in order to identify its implications for moral education of students in the formal, general education system. The research method was philosophical, analytical. The statistical population of the study comprised Sa’di’s Bustan and its related research. The sample included related topics which were selected using purposive sampling method. Index cards were used to hold the data. The data analysis methods included categorization, coding and interpretation which were continuously and simultaneously carried out with data collection. The findings showed that the concept of anger management has been presented in Bustan through teaching ethical concepts and letting the human emotions be sublimed by the spirit of God. In addition, the concept of anger management was described and examined in Bustan from three different perspectives: 1. Refraining from anger. 2. Anger as an essential emotion, 3. Prudent anger. The aforementioned extracted categories indicate that Sa’di has recommended being realistic and moderate in the case of anger arousal and focused on the concepts of affection, kindness, and altruism far more than hostility, harassment, and inhuman relationships. It is essential that anger management strategy be considered by educational policy-makers for moral education of students in the formal and general education system.
    Keywords: anger management, Sa’di’s Bustan, conceptual analysis, moral education strategy, formal, general education system
  • Abdollah Rashidzadeh , Rahim Badri Gargari Ph.D *, Shahram Vahedi Ph.D Pages 59-86
    This study sought to investigate the effects of positive thinking skills training based on Islamic teachings and beliefs on resilience and psychological well-being of mothers with autistic children. This quasi-experimental research had a pretest-posttest control group design. The statistical population of the study comprised all mothers with autistic children who were referred to Social Welfare Centers in Tabriz in 2016 from among them thirty individuals were selected through convenience sampling method and assigned to experimental and control groups. The instruments consisted of Ryff’s Psychological Well-Being Scale (1989) and Connor-Davidson Resilience Scale (2003). The obtained data were analyzed by using ANCOVA and MANCOVA. The results demonstrated that positive thinking skills training based on Islamic teachings and beliefs had significant, positive effects on mothers’ psychological well-being and resilience. As to the components of psychological well-being, positive thinking skills training had significant, positive effects on personal growth, positive relations with others, environmental mastery, and self-acceptance, whereas the intervention did not have any significant impact on autonomy and purpose in life. Hence, positive thinking skills training based on Islamic teachings and beliefs can enhance psychological well-being and resilience of mothers with autistic children and due to the relationship between psychological well-being and resilience with many health-promoting variables, this training can help improve autistic children’s lives.
    Keywords: positive thinking skills, religious teachings, beliefs, psychological well-being, resilience, autism
  • Mohammad Soltanizadeh Ph.D *, Zohreh Latifi Ph.D, Mahnaz Afyouni Akbari Pages 87-116
    This study was undertaken to investigate the mediating role of personal values in the prediction of sexual abstinence based on mother-daughter relationship, Islamic ethics, and spiritual intelligence among high school girls in Isfahan. To this end, 200 female students were selected via cluster sampling method. The instruments included Schwartz Value Scale (2006), Sexual Abstinence Questionnaire (Ahmadi, 2018), Moral Foundations Questionnaire (Haidt & Graham, 2007) (adapted according to Islamic teachings), Parent-Child Relationship Scale (Fine, Moreland, & Schwebel, 1983), and Spiritual Intelligence Self-Report Inventory (King, 2008). The obtained data were analyzed using Structural Equation Modeling. The results demonstrated that sexual abstinence was directly associated with mother-daughter relationship, Islamic ethics, and personal values; however, no direct relationship was observed between spiritual intelligence and sexual abstinence. Moreover, Islamic ethics was indirectly related to sexual abstinence and this relationship was mediated by personal values. Indirect relations of spiritual intelligence and mother-daughter relationship with sexual abstinence mediated by personal values were not statistically significant. Apparently, Islamic ethics can affect sexual abstinence through having an influence on personal values; nonetheless, personal values do not mediate the impact of mother-daughter relationship and spiritual intelligence on sexual abstinence.
    Keywords: Islamic ethics, personal values, sexual abstinence, mother-daughter relationship, spiritual intelligence
  • Zahra Kaveshi , Nematollah Mousapour Ph.D *, Ali Mohebbi Ph.D, Mohammad Armand Ph.D Pages 117-142
    This study aimed to identify the dimensions and components of moral education through a social approach, and to develop a conceptual model for elementary education. This mixed methods research has combined elements of quantitative and qualitative approaches. In the qualitative part, the population of the study consisted of websites and databases related to moral education which were purposefully selected and thoroughly examined. The data analysis method included categorization which was continuously and simultaneously carried out with data collection. In the quantitative part, the population of the study comprised elementary school teachers in Kerman (District 2, grades 4-6) who were selected by total population sampling. After an overview of the relevant previous research, a number of moral education components were extracted and presented to a group of experts and specialists.This stage led to the deletion of a number of the extracted components and on the basis of the remaining ones a 71-item questionnaire was designed and administered to the statistical population including 408 elementary school teachers. The validity of the questionnaire was confirmed by the specialists and its reliability was assessed using Cronbach's alpha test. The research was followed by exploratory and confirmatory factor analyses and the results showed that the core concept of the study includes 11 components in 2 dimensions of "belief" and "behavior". The components of "belief" are: "respect for social values and social norms", "forbearance", "developing an altruistic spirit", and "dialogue". The components of "behavior" are: "dependence on collective identity and its maintenance", "nurturing the spirit of freedom", "peaceful coexistence", "fulfillment of promises", "adherence to moral codes", "respect for the environment", and "fulfillment of social responsibility". The final model was designed based on the aforementioned dimensions and components. Among manifest variables related to the latent variable of "belief", the highest explained variance was obtained for "respecting values" and "social norms", while the lowest explained variable was gained for "dialogue". Among manifest variables related to the latent variable of "behavior", the highest explained variance was obtained for "dependence on collective identity and its maintenance", whereas the lowest explained variable was gained for "fulfillment of social responsibility".
    Keywords: elementary education, moral education, dimensions, components, social approach, conceptual model
  • Parvin Yousefzadeh *, Nahid Yousefzadeh , Anahita Tashk Ph.D Pages 143-170
    The purpose of the present study was to examine the effectiveness of spiritual skills training in boosting happiness and psychological capital of female high school students. This quasi-experimental research had a pretest-posttest control group design. The statistical population of the study comprised all senior high school girls in Kerman (District two) from among them thirty students were selected through random sampling method and assigned to experimental and control groups by random. The instruments consisted of Oxford Happiness Questionnaire (Argyle & Lu, 1990) and Psychological Capital Questionnaire (Luthans et al., 2005) which were administered to both control and experimental groups in pretest and posttest assessments. The experimental group received spiritual skills training based on an Islamic approach in ten 90-minute sessions. The obtained data were analyzed using ANCOVA. The findings were indicative of the effectiveness of spiritual skills training in boosting students’ happiness. Furthermore, spiritual skills training increased students’ psychological capital in all its dimensions (hope, resiliency, and optimism) except self-efficacy. Hence, spiritual skills training can be utilized to promote happiness and psychological capital of students.
    Keywords: spiritual skills, happiness, psychological capital, students